12. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 10. 2005

EU: Internet se možná rozpadne

Vznikla kontroverze ohledně toho, kdo má ovládat internet. USA si chtějí zachovat klíčovou roli nad sítí, kterou pomohly vytvořit, avšak jiné země chtějí větší pravomoci nad internetem. USA jsou zárukou svobody projevu na internetu, ostatní země by pravděpodobně toto právo omezovaly.

Evropská komise varuje, že jestli nedojde na jednání v Tunisku příští měsíc k dohodě, došlo by zřejmě k rozdělení internetu.

V ohnisku kontroverze je role americké vlády při dohledu nad strukturou adress na internetu, nad tzv. systémem doménových jmen, domain name system, DNS, který umožňuje komunikaci mezi počítači na celém světě. Tento systém spravuje v Kalifornii nevýdělečná instituce Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) podle smlouvy s americkým ministerstvem obchodu.

Minulý měsíc se konalo v Ženevě jednání, jehož cílem bylo vytvořit způsob, jímž umožnit, aby se na správě internetu mohly podílet i jiné země. Nová dohoda měla být zveřejněna na Světovém summitu Informační společnosti v Tunisu ve dnech 16. - 18. listopadu. Plán Evropské unie, který se pokusil splnit požadavky rozvojových zemí, aby byla správa internetu otevřenější, byl odmítnut Spojenými státy.

Viviane Reding, Evropská komisařka pro IT, varuje, že pokud nedojde k mezinárodní dohodě, země jako Čína, Rusko, Brazílie a některé arabské země začnou zřejmě provozovat vlastní oddělenou verzi internetu a možnost komunikovat s kýmkoliv na světě, což učinilo internet takovým úspěchem, zřejmě tak zmizí.

"Musíme mít platformu, kde vedoucí politikové světa mohou vyjadřovat své názory na internet," uvedla. "Pokud vznikne dojem, že internetu dominuje jeden stát, pak by se internet mohl rozpadnout."

Spojené státy argumentují, že mnoho zemí, které chtějí otevřenější internet, nejsou zrovna stoupenci svobody informací. Michael Gallagher, poradce prezidenta Bushe pro internet a šéf americké národní telekomunikační a informační správy, je přesvědčen, že tyto státy chtějí získat přístup k jedinému "centrálnímu" bloku internetu, aby internet mohly ovládat. "Hledají nástroj a myslí si, že DNS je nástroj ke kontrole internetu. Ale podstatou internetu je taková politika, jakou oni sami vytvoří ve vlastní zemi."

Americká vláda, která financuje rozvoj internetu od šedesátých let, konstatovala v červnu, že zamýšlí uchovat si právo dohledu nad institucí Icann, a zrušila příslib, který učinil za svého prezidentství Bill Clinton. Od vzniku Icannu zasáhlo americké ministerstvo obchodu do jeho rozhodování pouze jednou.

David Gross, který vedl americkou delegaci na rozhovorech v Ženevě, varoval, že nevyzkoušené modely správy internetu by mohly narušit funkci více než čtvrt milionu jednotlivých sítí, které všechny používají tentýž technický standard (TCP/IP), který umožňuje více než miliardě lidí denně užívat internetu více než sedmadvacetmiliardkrát.

"Internet je pozoruhodně spolehlivá a stabilní síť sítí a roste rychlostí, která je v lidské historii bezprecedentní," uvedl. "Je zapotřebí, aby pokračující evoluce internetu byla vedena technologií. Nezastáváme názor, že vytvoření nových nebo používání existujících multilaterálních institucí při správě v podstatě technických institucí je správný způsob jak podporovat technologické inovace."

Podle Emily Taylorové, ředitelky právních a politických řešení ve firmě Nominet, která dohlíží na kategorie adres jako jsou .co či .org, či národní domény jako .cz, šlo při kontroverzi v Ženevě "o ten kořen, o tu cennou tečku na konci doménových jmen".

V současnosti rozhoduje firma Icann o tom, jaká nová doménová jména nejvyšší úrovně vytvoří a kdo by měl spravovat existující domény, ve spolupráci s panelem, který se jmenuje Vládní poradní výbor. Ten má na firmu Icann v praxi podstatný vliv.

Ředitel firmy Icann Paul Twomey sdílí obavy americké vlády. Zastává názor, že jeho organizaci by mělo být dovoleno se dál vyvíjet, a nechce, aby byla zrušena a aby byl přijat nějaký nevyzkoušený model správy internetu ve spolupráci s celou řadou států.

Země jako Írán, Pákistán a další země, které chtějí internet kontrolovat, chtějí vytvořit nový správní výbor pro internet, jemuž by Icann byl podřízen. Taková rada by měla mít právo rozhodovat o tom, co bude na internetu publikováno, a to znepokojuje zastánce svobodného projevu na webu.

Před čtrnácti dny navrhla EU vlastní strukturu "modelu kooperace", který by umožnil vládám, organizacím a průmyslu na společném fóru debatovat o otázkách internetu a vyměňovat si informace o dobré praxi.

"Chceme vytvořit nesmírně lehkou vládní strukturu, kdy by vládní dohled nad internetem byl omezen jen na minimum nejdůležitějších otázek," řekl jeden vyjednavač EU.

Fórum by "o ničem nerozhodovalo, bylo by to místo, kde by se lidé mohli podílet na myšlení o internetu a o tom, jak je spravován."

Plán EU podpořily země jako Saúdská Arábie a Írán, což vedlo bývalého švédského premiéra Carla Bildta, aby o něm vyjádřil na svém weblogu pochybnosti: "Zdá se, že pozice EU se zmocnili činitelé, kteří jsou motivováni zájmy, které by neměly být našimi zájmy. Opravdu nemůžeme mít Evropu, které tleská Čína a Írán a Saúdská Arábie ohledně příští správy internetu. I ti, kteří jsou kritičtí vůči USA, musejí vidět, kam by nás tato riskantní pozice zavedla."

Avšak vyjednavači EU tvrdí, že odmítají státní kontrolu internetu. "Vůbec se nezabýváme obsahem a mezi postojem EU a postojem Číny a Brazílie je obrovský rozdíl," uvedl jeden vyjednavač. "Návrhy z Brazílie a z jiných zemí, abychom pozměnili vlastní návrh, nebyly přijatelné. To si velmi citlivě uvědomujeme."

Požadavky z Argentiny, aby pokračovala debata o této věci a aby došlo k restrukturalizaci instituce Icann, prý podporují i země jako Kanada, jimž se nelíbí, že mají nad internetem USA neomezenou moc, ale obávají se, že by změnou správy internetu mohlo dojít k omezování svobody projevu.

Před schůzkou v Tunisku se bude konat třídenní jednání byrokratů, kteří se budou snažit dospět k dohodě. Bude zřejmě téměř nemožné přimět všechny strany, aby se dohodly, ale Redingová je přesvědčena, že je to nutné, jinak by se mohla globální komunikační internetová síť rozpadnout.

Současná smlouva mezi americkou vládou a institucí Icann vyprší v září 2006, kdy měla být podle příslibu Clintonovy vlády tato instituce učiněna nezávislou.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       12. 10. 2005
12. 10. 2005 EU: Internet se možná rozpadne
12. 10. 2005 Vraždy, pohlavní choroby a rozpad manželství jsou častější v náboženských společnostech
12. 10. 2005 Byl jsem v Londýně okraden při hledání práce
12. 10. 2005 Studny nadějí Antonín  Sova
12. 10. 2005 OSN varuje: do konce desetiletí vznike 50 milionů ekologických uprchlíků
12. 10. 2005 Jak se mění denní tisk pod tlakem internetu
25. 10. 2005
12. 10. 2005 Americký profesor vyhozen z univerzity kvůli internetu
12. 10. 2005 Polsko: liberálové versus křesťanští demokraté Oskar  Krejčí
31. 10. 2005
12. 10. 2005 Policisté v New Orleansu zbili černocha
12. 10. 2005 Angie (skoro) u cíle Igor  Záruba
12. 10. 2005 Etika a česká média - mezi lepším a horším Václav  Moravec
12. 10. 2005 Soudní rozhodnutí udělit Gallowayovi odškodné 150 000 liber je "nedorozumění"
12. 10. 2005 Tony Blair: Je nutné věznit osoby podezřelé z terorismu tři měsíce bez soudu
12. 10. 2005 Blaire, nezastrašujte soudce!
12. 10. 2005 Petr Nedoma může v galerii Rudolfinum vystavovat, koho chce Jan  Paul
11. 10. 2005 Počítač může být rozhlasovým a televizním přijímačem
11. 10. 2005 Pákistán: Situace po zemětřesení je nezvládnutelná
11. 10. 2005 Itálie - země telefonních odposlechů
10. 10. 2005 Extremistické názory senátora Mejstříka Jiří  Jírovec
10. 10. 2005 Jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet Jan  Čulík
11. 10. 2005 Rakousko slaví a má co František  Hezoučký
11. 10. 2005 Francii se nevede dobře Lucie  Doleželová
11. 10. 2005 Zlatá opona rozděluje staré a nové Rusko
10. 10. 2005 Američan v řetězech
11. 10. 2005 Legislativní paskvil Jaroslav  Štemberk
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005