26. 10. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 10. 2005

Názorová pluralita v MF Dnes

tisková zpráva Jany Bobošíkové a Nezávislých

V úterý 25. října MF Dnes oslovila poslankyni EP Janu Bobošíkovou, lídra hnutí Nezávislí, na základě tiskové zprávy NEZ k rozhodnutí Soudu pro Prahu 1 ve věci chrámu Svatého Víta. Redaktorka Tereza Boehmová požádala poslankyni o článek na toto téma do 11 hodin následujícího dne do rubriky Názory a zaslala přesné technické pokyny o počtu znaků apod.

Ve středu, po odeslání materiálu se paní redaktorka Boehmová ozvala s tím, že se jí článek velmi líbí, že je pěkně ostrý. Zhruba za hodinu MF Dnes změnila názor. Naše kancelář obdržela zprávu, že vedení redakce, reprezentované komentátory Komárkem a Buchertem, došlo k závěru, že by článek rádi otiskli, ale že jim přijde jako přiliš osobní a že by chtěli věcnou debatu. Paní poslankyně byla požádána, zda by v tomto smyslu článek upravila.

Jana Bobošíková odmítla článek upravovat s tím, že jej za věcný považuje a za všemi fakty a názory si stojí.

Hnutí Nezávislí, na rozdíl od od MF Dnes konstatuje, že názory jejího volebního lídra nevyhověly redakční cenzuře tohoto listu. NEZ považují za alarmující, jak tento deník zachází s vyžádanými názory na aktuální témata a se svobodou slova, do role jejíhož ochránce se tak rád staví.

Přikládáme korespondenci s redakcí MF Dnes a zmíněný článek paní poslankyně EP Jany Bobošíkové v podobě, v jaké byl odeslán MF Dnes i s variantami titulku.

Sdělila to

Dušica Zimová, volební štáb hnutí Nezávislí

dzimova@euparlament.com

Korespondence s MF Dnes

Dobry den,

tak mam jeste jednu prosbu. Na porade s vedenim redakce jsme si clanek Jany Bobosikove podrobne precetli a mame s nim drobny problem. Radi bychom jej otiskli, ale prijde nam jako prilis osobni. Radeji bychom vecnou debatu nez takto vyhrocene utoky na cirkev.

Myslite si, ze by pani Bobosikova byla tak hodna a clanek pro nas do patku rano upravila? Zitra noviny nevychazeji, ani se nevyrabeji, ale v patek ano a ja budu mit sluzbu a rada bych tento clanek dala do novin.

Jen ho potrebujeme skutecne trochu upravit, aby to nebyl "vykrik", ale argumenty podložený nazor.

Spise by slo o vecnou debatu. Nazor at v textu urcite zustane, o ten urcite stojime, jen styl, kdyby mohl byt mene osobni. Pokusite se tedy prosim o vecnejsi text? Byla bych moc rada.

Take zde kolega rika, ze je trochu problematicka jedna vase argumentace v zaveru. Soudni rozsudek totiz rika, ze to nebylo zestatneni.

Jde o zpusob jakym to stat sebral cirkvi. Pro to, aby Vase argumentace platila, musela by se zpochybnit zakon z roku 1954 (vyhlasku).

dekuji

Tereza Boehmova

Vážená paní Boehmová,

porozhovoru s paní poslankyní Bobošíkovou Vám bohužel musím sdělit, že paní poslankyně článek už dále upravovat nebude, protože jej za věcný považuje. Prosím Vás o sdělení Vašeho konečného stanoviska. Děkuji. Dušica Zimová

Tak bohuzel, je to, jak jsem prepodkladala. V teto verzi to opravdu otisknout nechceme. Mrzi me, ze to pani poslankyne nechce upravit. Jak jsem Vam jiz vysvetlovala, nejde v zadnem pripade o nazor, o ten velmi stojime. Jen jsme chteli poprosit o malou upravu textu po stylove strance - osobni invektivy jsou prece zbytecne. Daleko lepsi je prece presna argumentace.

Rozhodne vas nechceme nijak cenzurovat, ale osobni utoky na nasich strankach netiskneme radi.

dekuji za pochopeni

hezky den

Tereza Boehmova

Vážená paní Boehmová,

děkuji za zprávu, budu rozhodnutí MF Dnes tlumočit paní poslankyni. Děkuji.

Dušica Zimová

Ani kardinál Vlk, ani Vatikán nesmí občanům ČR určovat, kdy mohou navštívit hrobky svých králů

Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, že katedrála svatého Víta patří římskokatolické církvi, považuji za skandální, za neústavní, za výsměch demokracii a za políček do tváře občanům, zákonům i historii České republiky. Kardinál Vlk už veřejně plánuje změny v průvodcovské službě a úpravy vnitřního prostoru chrámu. Možná se za pár dnů dozvíme, že z vůle katolické církve bude pro veřejnost otevřeno jen v neděli nebo že si katolický klér nárokuje i v katedrále uložené korunovační klenoty. Ty totiž nejsou součástí nemovitosti, takže za jejich úschovu bude stát katolické církvi nejspíš platit. A jak asi dopadnou v péči katolíka Vlka ostatky krále dvojího lidu Jiřího z Poděbrad, který nikdy nepřestoupil ke katolicismu? Kdy vyzve kardinál ke křížové výpravě k jeho ostatkům a vystěhuje je ze svatovítské hrobky s argumentem, že v katolickém svatostánku nemá tento kacíř co dělat?

Nemravná snaha katolické církve, masivně podporovaná lidovci, domoci se vlastnictví klenotu české státnosti, snaha přesvědčit nás, že usiluje o vrácení toho, co jí bylo protiprávně uzmuto, trvá už 13 let. A církev při ní nešetří falešnými proklamacemi a sliby. Připomeňme si jen někdejší výrok kardinála Vlka, že církev daruje katedrálu českému národu. Teď už prohlašuje, že ochota katolíků darovat katedrálu státu minula.

Původní lživý slib měl tedy za cíl jediné. Zasít do podvědomí veřejnosti mylnou a manipulativní informaci, že katedrála je výhradně majetkem katolické církve. Není a nikdy nebyla! Katedrála vznikla v době, kdy ještě nebyla církev rozdělena, vznikla na základě společné moci státní a církevní, byla významným politickým centrem, je součástí Pražského hradu, sídla českých králů. Vlastnictví státu k této památce bylo stvrzeno vládním nařízením č. 55 z roku 1954. To nařízení schválilo i tehdejší Národní shromáždění, takže má sílu zákona. A jak rozhodl Ústavní soud, toto nařízení platí a nelze jej zrušit jinak, než opět zákonem. Jediný, kdo může katedrálu darovat katolické církvi, je tedy parlament České republiky. Nařízení v síle zákona z roku 1954, které říká, že chrám Sv.Víta je vlastnictvím všeho lidu, pomohli uvést v život i lidovci. A jsou to po padesáti letech opět oni, kteří stojí za současnou snahou neústavní cestou jej obejít, podporováni lhostejností a alibismem většiny politiků. Lidovecká věta co bylo ukradeno, musí být vráceno, není v oblasti církve na místě. Je opět jen manipulací s historickými fakty a právem. Lidovci totiž dobře vědí, že jednovětý zákon typu "Katedrála svatého Víta je majetkem katolické církve" by neprošel, kdyby si ho dali do volebního programu, tak by si nepolepšili, a tak jen přikyvují a respektují rozhodnutí soudu. Doufám, že soudy vyšší instance budou respektovat nález Ústavního soudu. A neuvěří drzému tvrzení právníka katolíků, že je normální, že kostel patří církvi. Například remešská katedrála nebo pařížský Notre Dame jsou ve státním vlastnictví, a církev je bezplatně používá k bohoslužbám. Kupodivu to žádnému francouzskému katolíkovi nevadí.

Jan Bobošíková -- lídr hnutí Nezávislí, poslankyně EP

na vyžádání MF Dnes

Zůstanou ve svatovítské katedrále ostatky Jiřího z Poděbrad?

Zůstanou ve svatovítské katedrále ostatky všech českých králů?

Katolická církev nesmí určovat, kdy budeme navštěvovat hrobky svých králů

                 
Obsah vydání       26. 10. 2005
26. 10. 2005 Názorová pluralita v MF Dnes
26. 10. 2005 Pozor na inzeráty v Annonci a na Čechy či Slováky, kteří nabízejí práci v Británii!
26. 10. 2005 Osvícení Milan  Ohnisko
26. 10. 2005 Tak nekecejte a zažalujte mě!
26. 10. 2005 Švéd odsouzen za kopírování filmu z internetu
4. 11. 2005
26. 10. 2005 Haider se vytrácí z rakouské politické scény Richard  Seemann
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Je ukazatel "průměrná míra neefektivity", použitý ve výzkumu Transparency International, transparentní? Karel  Dolejší
31. 10. 2005
26. 10. 2005 Mediář, Mladá fronta Dnes a krácení anketní odpovědi Štěpán  Kotrba
25. 10. 2005 BBC zlikviduje rozhlasové vysílání v 10 jazycích
26. 10. 2005 Křehká rovnováha Oskar  Krejčí
27. 10. 2005
25. 10. 2005 Zemřela Rosa Parksová Irena  Ryšánková
25. 10. 2005 Štěpán Kotrba: Opice si nechodí pro instrukce do režie Filip  Rožánek
25. 10. 2005 Začnou Češi jednat proti korupci? Jan  Čulík
25. 10. 2005 Nemá ten Klaus možná nakonec trochu pravdu ? Stanislav  Křeček
25. 10. 2005 New York Times: Jak se major Zeman stal agentem CIA
25. 10. 2005 Fanatický ateista Monbiot? Stanislav A. Hošek
24. 10. 2005 Štvanice Štěpán  Kotrba
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Ti, kteří zaručeně znásilňují a vraždí
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 10. 2005 Hospodaření OSBL za září 2005