4. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Zuzana Paroubková v nemocnici v Motole --- foto: David Port,  MAFA
4. 1. 2006

ANALYZUJEME MEDIÁLNÍ MANIPULACI V MLADÉ FRONTĚ DNES

Zuzana Paroubková: "Nikdy jsem netvrdila, že ženy do politiky nepatří"

< Zuzana Paroubková v nemocnici v Motole --- foto: David Port, MAFA. Pod tuto fotografii připojil editor MFD či autorka článku popisek : "Slova Zuzany Paroubkové by ve skandinávských zemích vyvolala značné pobouření." Jak toto hodnocení souvisí s fotografií?

Zuzana Paroubková, manželka předsedy vlády ČR Jiřího Paroubka, nikdy neřekla, že "ženy do politiky nepatří", jak zní dnešní titulek Tématu dne v Mladé frontě Dnes, připraveného převážně Lenkou Petrášovou.

To tvrdí Lucie Orgoníková, tisková mluvčí premiéra, a dodává: V duelu Zuzana Paroubková versus Olga Sommerová, zveřejněný jako další materiál Lenky Petrášové v MFD, pod titulkem "Patří ženy k plotně, nebo do funkcí?" nebyla otištěna z nepochopitelných důvodů celá odpověď na první otázku Olgy Sommerové , která se premiérovy ženy ptala: "Říkáte, že ženy by se neměly snažit o vstup do politiky, protože je to věc mužů. Proč tedy podle vás na této planetě existují prezidentky, premiérky, ministryně?" Úplná a nezcenzurovaná odpověď manželky premiéra zní:

"Vážená paní Sommerová, nikdy jsem netvrdila, že by se ženy neměly snažit o vstup do politiky, když já osobně vidím pozici žen na jiném místě, i když větší zastoupení žen v politice by bylo jistě lepší z toho důvodu, že ženy dokáží mít jiné přístupy i řešení problému než muži"

Orgoníková to tvrdí v reakci na zveřejněný článek s odkazem na písemnou verzi odpovědí Paroubkové, která byla zaslána MFD, a kterou má redakce Britských listů k dispozici. Orgoníková namítá, že Zuzana Paroubková neřekla, že ženy do politiky nepatří. Nebylo to podle ní zmíněno ani v pořadu Před půlnocí na ČT24 dne 23. prosince. Mladá fronta namísto úplné odpovědi Paroubkové zveřejnila pouze toto:

Paroubková: Vážená paní Sommerová, netvrdím, že by se ženy neměly snažit o vstup do politiky, ale já osobně vidím pozici žen jinde.

Komu slouží tato manipulace?

Sommerová, která se angažuje při vzniku feministické politické strany spolu s bývalou redaktorkou serveru Politikon, přitom v duelu reprezentuje názory, které jsou shodné s programovými dokumenty ČSSD a stanovisky její ženské orgaznizace Sociálně demokratické ženy. Paroubkovou se poměrně manipulativním způsobem snaží dostat do rozporu s těmito levicovými postoji a podsunout jí nezájem o věci veřejné a rezignaci. Zatímco Paroubkové otázky jsou otevřené, dávají možnost Sommerové odpovědět jakkoliv a nastolit názor v neomezené podobě, mediálně zkušenější Sommerová klade otázky tvrzením, se kterým pak Paroubkovou konfrontuje a staví ji tak do podřízené, obranné role. Paroubková svými slušnými, ale snad až příliš submisivními odpověďmi sice Sommerové snaží vyvrátit v otázkách podsouvaná tvrzení, ale marně. Redaktorce Mladé fronty šlo o to pak přeskupit otázky i odpovědi jinak, než byly položeny, z jednoho rozhovoru "udělat" rozhovory dva s dvěma hodnotícími titulky, tu a tam změnit otázku Sommerové, tu a tam zkrátit odpověď Paroubkové tak, aby vyzněla jinak - to vše je dobré k jemnému "dotvoření" obrazu, který takto "virtuálně" vzniká a to vše je dobré k odůvodnění oněch matoucích titulků... Stačí k tomu třebas i zdánlivá maličkost - popiska pod fotografií Zuzany Paroubkové: "Premiérova žena publicitu nevyhledává. Věnuje se hlavně rodině a charitě. Podporuje děti v dětských domovech." Nebo u druhého článku: Slova Zuzany Paroubkové by ve skandinávských zemích vyvolala značné pobouření. " To není popisek pod fotografií, ale úsečné hodnocení. To není novinařina, ale propaganda.

Návodný komentář Jany Bendové - aneb jak číst další text a mít jasno

Chlapi sobě, paní Paroubková mužům

Paní Paroubková se čestnou předsedkyní strany žen dozajista nestane. Na dotaz, zda jsou muži lepšími politiky než ženy, odpověděla: "Myslím." Ženy prý mají víc starostí mimo svoji práci, obává se jejich zaujatosti a ne zrovna správného pohledu na věc.

I premiérova žena má právo mít a říkat svůj názor, i kdyby jí radikální feministky za něj chtěly vyškrábat oči. Považuji ho však za "nesprávný pohled". Proč? Politika se zabývá správou věcí veřejných. Veřejnost se skládá z mužů a žen, půl napůl.

Spravuje-li veřejné věci povýtce a většinou jen půlčást té veřejnosti, není něco v pořádku. Jako by člověk používal pouze jednu polovinu mozku, na svět se díval jen jedním okem, naslouchal jedním uchem. Tak to příroda přece nezamýšlela!

Společnost uvažuje jinak. Její tradice, výchova, stereotypy, ba i předsudky způsobily, že tu stále ještě převládá "veřejný muž" a "soukromá žena".

Severské státy tohle svazující, neplodné a neinspirující rozdělení rolí rozbíjejí nejúspěšněji. Političky tam dávno nejsou bílými vránami. A mají snad "nesprávný pohled" na věc? Nezvládají "starosti mimo svoji práci"? Jsou "zaujaté"? Kdyby takové byly, strana manžela paní Paroubkové by se ke skandinávské politice určitě tak často neodvolávala.

Ostatně obyčejné starosti "mimo svoji práci" politice jen prospějí. A naopak: Je zdejší kalhotová politika vzorem pro jiné? Je chytřejší? Operativnější? S větším nadhledem? Férovější? Cha! Ženy nejsou lepšími či horšími politiky než muži. Muži a ženy někdy uvažují jinak, mívají občas i jiné životní preference.

Ve fotbale však také nejsou důležitější útočníci než obránci či opačně - hru tvoří společně. Proto ve zdejší politice ženy povážlivě chybějí - aby hra využila schopností a zaměření všech hráčů.

Že se ženy do politiky nehrnou tolik jako muži, je věc jiná. Ale všeho do času. Vždyť "veřejný muž" do soukromí rodiny už také vstupuje oběma nohama.

Zdroj MfD ZDE

Avízo tématu dne na titulní straně MfD

Feministka versus premiérova žena

4. 1.2006 Titulní strana - Autor: (lep)

Jak dopadne střet názorů obhájkyně tradičního postavení ženy ve společnosti Zuzany Paroubkové a feministky Olgy Sommerové? MF DNES je vyzvala ke vzájemné debatě o úloze žen ve společnosti a v politice. Celý text na str. A3

Olga Sommerová (režisérka a feministka) V odpovědi na otázku Zuzany Paroubkové: "O tom, že lidkská společnost potřebuje přímý ženský vliv na řízení churavého světa, už žádný emancipovaný člověk nepochybuje..."

Zuzana Paroubková (manželka premiéra) V odpovědi na otázku Olgy Sommerové: "Nikdy jsem netrvdila, že by se ženy neměly snažit o vstup do politiky. Já osobně však vidím pozici žen na jiném místě..."

Paroubková: Ženy do politiky nepatří

Manželka premiéra, si myslí, že ženy do politiky nepatří. Paroubková se nikdy netajila tím, že je jí blízká role ženy, která dělá zázemí svému muži, aby on mohl jít za kariérou. Její slova však popudila aktivistky ženských organizací, které se snaží o rovné příležitosti obou pohlaví.

...

Zdroj ZDE

Plné znění zveřejněného duelu s vynechanými částmi odpovědí a dalšími redaktorskými zásahy MfD:

Patří ženy k plotně, nebo do funkcí?

Duel MF DNES: Paroubková versus Sommerová

Olga Sommerová se ptá ženy premiéra

Narodily se ve stejném znamení, mají stejně staré děti, obě žijí v Praze a milují psy. Ale jejich vidění světa je úplně jiné: manželka premiéra Zuzana Paroubková a režisérka Olga Sommerová. Manželka premiéra Zuzana Paroubková a přední dokumentaristka Olga Sommerová kývly na výzvu MF DNES a střetly se v souboji argumentů na téma role mužů a žen. Nejdříve se premiérovy ženy ptala Olga Sommerová.

Sommerová: Vážená paní Paroubková, říkáte, že ženy by se neměly snažit o vstup do politiky, protože je to věc mužů. Proč tedy podle vás na této planetě existují prezidentky, premiérky, ministryně?

Paroubková: Vážená paní Sommerová, netvrdím, že by se ženy neměly snažit o vstup do politiky, ale já osobně vidím pozici žen jinde.

Sommerová: Víme, že světovou populaci tvoří více než polovina žen. Ženy přitom upřednostňují jiné hodnoty než muži. Nemyslíte, že by měly tyto jiné hodnoty uplatnit v řízení společnosti?

Paroubková: Tato otázka potvrzuje důležitost rodiny, kde vyrůstají děti a vidí mužský i ženský vzor. Oba vzory jsou důležité pro správný vývoj dětí. Když budeme mluvit o tradiční rodině a pomineme chůvy a vezmeme v úvahu větší zaneprázdněnost otce, je to hlavně maminka, která se více věnuje dětem. Svým příkladem, láskou, trpělivostí, oddaností, spravedlností a úctou k ostatním je vychovává v charakterní, chápavé lidi. Říkáte, že ženy upřednostňují jiné hodnoty než muži. Pro prospěch lidstva jde o to, aby lidé činili to nejlepší bez ohledu na to, které hodnoty upřednostňují.

Sommerová: Vy sama dáváte přednost tradičnímu dělení rolí. Víte, že také existují ženy, které, přestože mají děti, se chtějí uplatnit v profesi, v kariéře a podílet se na politickém životě společnosti?

Paroubková: Já nikdy nikomu nevytýkala ani nebránila, aby žil způsobem života, který mu vyhovuje. Ať si každý zvolí cestu, ve které se cítí lépe a je zároveň lidem nejprospěšnější.

Sommerová: Jak jsem se dočetla, obě jsme lvice, obě máme jedenadvacetiletého syna a dceru, dokonce i psa jakožto milovnice zvířat. Obě žijeme v Praze, ve střední Evropě v 21. století. V jednom se rozcházíme - já si přeju, aby ženy dostaly šanci ovlivnit stav světa, vy se domníváte, že ženy by měly dělat servis manželovi a dětem. Kdyby se takovému postoji nevzepřely ženy, jako byla Božena Němcová, kde bychom dnes byly?

Paroubková: Nejsem proti tomu, aby ženy dostaly šanci ovlivnit stav světa. Já vidím ženu a manželku jako rovnocenného partnera muži, ženu, která má své zájmy a záliby a blízké známé. Má svou práci, má ráda své děti a baví ji starat se o své blízké, protože ji těší dělat radost druhým.

Ptá se manželka premiéra

Pak si obě ženy role vyměnily a ptát se režisérky začala Zuzana Paroubková.

Paroubková: V čem spatřujete výhody feminismu?

Sommerová:V tom, že usiluje o svobodu a demokracii pro všechny, pro ženy i pro muže, že chce navrátit do normálu svět pokřivený patriarchátem. Chce dát ženám šanci, kterou po tisíciletí neměly - projevit se jako rovný svobodný člověk a osvobodit se z ekonomické závislosti na mužích. O tom, že lidská společnost potřebuje přímý ženský vliv na řízení churavého světa, už žádný emancipovaný člověk nepochybuje.

Paroubková: Mám ráda vaše knihy. Jaké vlastnosti oceňujete na mužích?

Sommerová: Děkuju za přízeň mým knihám, mám z toho radost. Obdivuju mužskou rozhodnost, se kterou si poradí s problémy, i když spíš s technickými a strategickými než v mezilidských vztazích. Ctím vědce a vynálezce, záchranářskou odvahu mužů, lékaře, hasiče, piloty, horolezce, potápěče, vojáky. Tedy profese, kde muži uplatní svou silovou odvahu, kde nasazují životy pro záchranu druhých. Mám ráda mužskou inteligenci, která je jiná než ta ženská. Miluju vtipné muže a nejvíce takové, kteří opravdově přijímají ženu jako sobě rovnou. Koneckonců je třeba vědět, že opravdový chlap je něžný.

Paroubková: Co si přejete v budoucnu v osobním životě? Co by vás potěšilo?

Sommerová: Abych dokázala méně pracovat a víc žít. Abych si vydobyla větší prostor pro vnímání všech krás světa. Aby ženy získávaly více a více sebevědomí a já viděla na svých úžasných družkách, že jsou šťastnější. Aby ženy vyšly ze stínu a z kouta a byly k sobě samým stejně hodné a obětavé jako k druhým. Aby se ženská tvořivá síla promítla do lidštějšího prostředí této planety a této malé země. To všechno si přeju.

Paroubková: Jaké vlastnosti u lidí nejvíce oceňujete? Vyjmenujte tři nejdůležitější.

Sommerová: Jediná lidská výsada je, jak napsal Beethoven, být hodným člověkem.

Paroubková: Která vlastnost je vám nejmíň příjemná?

Sommerová: Uplatňování násilí v osobních vztazích a v politice.

MfD, 4. 1. 2005, Téma dne, Lenka Petrášová, strana 3

Paroubková: Žijeme pro druhé

Duel MF DNES: patří ženy k plotně, nebo do funkcí?

Olga Sommerová se ptá ženy premiéra

Narodily se ve stejném znamení, mají stejně staré děti, obě žijí v Praze a milují psy. Ale jejich vidění světa je úplně jiné: manželka premiéra Zuzana Paroubková a režisérka Olga Sommerová.

Manželka premiéra Zuzana Paroubková a přední dokumentaristka Olga Sommerová kývly na výzvu MF DNES a střetly se v souboji argumentů na téma role mužů a žen. Nejdříve se premiérovy ženy ptala Olga Sommerová.

Sommerová: Vážená paní Paroubková, říkáte, že ženy by se neměly snažit o vstup do politiky, protože je to věc mužů. Proč tedy podle vás na této planetě existují prezidentky, premiérky, ministryně?

Paroubková: Vážená paní Sommerová, netvrdím, že by se ženy neměly snažit o vstup do politiky, ale já osobně vidím pozici žen jinde.

Sommerová:Víme, že populaci tvoří více než polovina žen. Ženy přitom upřednostňují jiné hodnoty než muži. Nemyslíte, že by měly tyto jiné hodnoty uplatnit v řízení společnosti?

Paroubková: Tato otázka potvrzuje důležitost rodiny, kde vyrůstají děti a vidí mužský i ženský vzor. Oba vzory jsou důležité pro správný vývoj dětí. Když budeme mluvit o tradiční rodině a pomineme chůvy a vezmeme v úvahu větší zaneprázdněnost otce, je to hlavně maminka, která se více věnuje dětem. Svým příkladem, láskou, trpělivostí, oddaností, spravedlivostí a úctou k ostatním je vychovává v charakterní, chápavé lidi. Říkáte, že ženy upřednostňují jiné hodnoty než muži. Pro prospěch lidstva jde o to, aby lidé činili to nejlepší, přestože upřednostňují různé hodnoty.

Sommerová: Sama dáváte přednost tradičnímu dělení rolí. Víte, že také existují ženy, které, přestože mají děti, se chtějí uplatnit v profesi, v kariéře a podílet se na politickém životě?

Paroubková: Já nikdy nikomu nevytýkala ani nebránila, aby žil způsobem života, který mu vyhovuje. Ať si každý zvolí cestu, ve které se cítí lépe a je zároveň lidem nejprospěšnější.

Sommerová: Náš svět je plný násilí, válek a rabování přírody. Nezdá se vám, že tento nemocný svět potřebuje přímý ženský vliv, nejenom ženské krky, které kroutí hlavou mužů?

Paroubková: Souhlasím, že náš svět je plný nepravostí, a také mne to mrzí. Kdo ale může vědět a zaručit, že přímý ženský vliv, jak si myslíte, by byl nápravou, spásou nebo správným řešením? Jak mezi muži, tak mezi ženami jsou lidé dobří a špatní.

Sommerová: Víte o tom, že ve světě, který ovládají muži, existuje ženská obřízka, domácí násilí, vyloučení žen z možnosti účastnit se voleb? Jsou i státy, kde mají ženy status majetku manžela.

Paroubková: Nemůžeme směšovat světadíly, náboženství, kultury a jednotlivé tradice, které tam jsou zakořeněné. Problémy, na které se ptáte, se nevyřeší v blízké budoucnosti, ale každý z nás by se o to měl alespoň snažit. V našich krajích je však domácí násilí - ať už psychické či fyzické -uplatňováno i na mužích. A nezáviděníhodná je i pozice manžela, který má menší příjem nebo nižší postavení než jeho manželka.

Sommerová: Jak jsem se dočetla, obě jsme Lvice, obě máme jedenadvacetiletého syna a dceru, dokonce i psa jakožto milovnice zvířat. Obě žijeme v Praze, ve střední Evropě v 21. století. V jednom se rozcházíme - já si přeju, aby ženy dostaly šanci ovlivnit stav světa, vy se domníváte, že ženy by měly dělat servis manželovi a dětem. Kdyby se takovému postoji nevzepřely ženy, jako byla Božena Němcová, kde bychom dnes byly?

Paroubková: Nejsem proti tomu, aby ženy dostaly šanci ovlivnit stav světa. Já vidím ženu a manželku jako rovnocenného partnera muži. Jako ženu, která má své zájmy a záliby a blízké známé. Má svou práci, má ráda své děti a baví ji starat se o své blízké, protože ji těší dělat radost druhým.

MfD, 4. 1. 2005, Téma dne, Lenka Petrášová, strana 3

Odpovědi Zuzany Paroubkové na otázky Olgy Sommerové ale vypadaly v originále úplně jinak

Původní odpovědi na původní otázky v tom pořadí, jak byly položeny a v té podobě, jak byly odevzdány redakci MfD

žlutě označené pasáže byly z definitivního textu vyškrtnuty, text označený červeně byl doplněn redaktory MfD, aniž ho obsahovala původní otázka či původní odpověď

1. Vážená paní Paroubková, říkáte, že ženy by se neměly snažit o vstup do politiky, protože je to věc mužů. Proč, myslíte, že na této planetě existují prezidentky, premiérky, ministryně a poslankyně?

Vážená paní Sommerová, nikdy jsem netvrdila, že by se ženy neměly snažit o vstup do politiky, když já osobně vidím pozici žen na jiném místě i když větší zastoupení žen v politice by bylo jistě lepší z toho důvodu, že ženy dokáží mít jiné přístupy i řešení problému, než muži.

2. Víme, že světovou populaci tvoří více než polovina žen. Vzhledem k tomu, že ženy upřednostňují jiné hodnoty než muži, nemyslíte, že by měly tyto jiné hodnoty uplatnit v řízení společnosti, mít vliv na stav světa?

Tato otázka potvrzuje důležitost rodiny, kde vyrůstají děti a vidí mužský i ženský vzor. Oba vzory jsou důležité pro správný vývoj dětí. Když budeme mluvit o tradiční rodině a pomineme chůvy a vezmeme v úvahu větší zaneprázdněnost otce, je to hlavně maminka, která se více věnuje dětem. Svým příkladem, láskou, trpělivostí, oddaností, spravedlností a úctou k ostatním je vychovává v charakterní, chápavé lidi. Již tady v rodině začíná vliv matky na výchovu budoucí generace, chlapců a dívek. A vliv matky i otce je provází prakticky celým životem. Jenom na nich samotných v budoucnu záleží jak se uplatní, jak budou vzdělaní, ctižádostiví a pracovití, aby se prosadili. Uvedu Vám pár příkladů, kde se ženy prosadily a to je pouze odvětví politiky:

Prezidentky máme v Lotyšsku, Irsku, Finsku, na Filipínách, na Srí Lance,

Premiérky máme v SRN, na Novém Zélandě, Mosambické republice,

Guvernérky máme v Kanadě a na N. Zélandě.

Královna Velké Británie je hlavou států Barbados, Antigua, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Sv. Kryštof a Nevis, Sv. Lucie, Sv. Vincent, Grenadina, Nový Zéland.

Tento trend bude jistě pokračovat jak v politice, tak jiných oborech. Ve své otázce píšete, že ženy upřednostňují jiné hodnoty, než muži. Pro prospěch lidstva jde o to, aby lidé činili to nejlepší bez ohledu na to, které hodnoty upřednostňují.

3. Vy sama dáváte přednost tradičnímu dělení rolí, žena se stará o rodinu, muž se prosazuje ve veřejné sféře. Víte o tom, že také existují ženy, které, přestože mají děti, se chtějí uplatnit v profesi, v kariéře, a také se podílet na politickém stavu společnosti životě? Proč za svým osobním životním způsobem, který je také legitimní, nevidíte miliony žen, které chtějí žít jinak?

Já nikdy nikomu nevytýkala ani nebránila, aby žil způsobem života, který mu vyhovuje. Ať si každý zvolí cestu, ve které se cítí lépe a je zároveň lidem nejprospěšnější.

4. Vzhledem k tomu, že náš svět je plný násilí, válek, a rabování přírody, nezdá se Vám, že tento nemocný svět potřebuje přímý ženský vliv, nejenom ženské krky, které kroutí hlavou mužů? Jak je vidět, to, že za vším stojí žena, pomohlo spíše k jejich sobeckým cílům, nikoliv k nápravě světa.

Souhlasím, že náš svět je plný nepravostí a také mne to mrzí. Kdo ale může vědět a zaručit, že přímý ženský vliv, jak si myslíte, by byl nápravou, spásou nebo správným řešením? Vždyť víme, že jak mezi muži, tak mezi ženami, jsou lidé dobří a špatní.

5. Víte o tom, že ve světě, který ovládají muži, existuje ženská obřízka, domácí násilí, vyloučení žen z možnosti zúčastnit se voleb, statut ženy jakožto majetek manžela?

Nemůžeme směšovat světadíly, náboženství, kultury i jednotlivé tradice, které tam jsou zakořeněné. Problémy, na které se ptáte se nevyřeší v blízké budoucnosti, ale každý z nás by se měl snažit řešit částečně tyto problémy. Nejhorší je, pokud zůstaneme lhostejní a pasivní k řešení těchto otázek. V našich krajích je domácí násilí ať už psychické či fyzické uplatňováno samozřejmě i na mužích. Rovněž nezáviděníhodná je pozice manžela, který má menší příjem nebo nižší postavení, než manželka.

6. Jak jsem se dočetla, obě jsme Lvice, obě máme jedenadvacetiletého syna a dceru, dokonce i psa jakožto milovnice zvířat. Obě žijeme v Praze, ve střední Evropě v 21.století. V jednom se rozcházíme -- já si přeju, aby ženy dostaly šanci ovlivnit stav světa, který trpí nezaslouženou nadvládou mužů, kteří prosazují jenom své hodnoty. Vy se domníváte, že by ženy měly zůstat v zadní části domu a dělat servis manželovi a dětem. Kdyby se takovému postoji nevzepřely ženy jako byla Božena Němcová, kde bychom my ženy dnes byly?

Nejsem proti tomu, aby ženy dostaly šanci ovlivnit stav světa. Toto jsem nikdy neříkala. Já vidím ženu a manželku jako rovnocenného partnera muži, ženu, která má své zájmy a záliby a blízké známé. Má svou práci, má ráda své děti a baví ji starat se o své blízké, protože ji těší dělat radost druhým. Se svým protějškem se doplňují, dokáží se domluvit na běžných věcech, které přináší život. Není to žena v zadní části domu, jak říkáte, není ušlápnutá, ale milá, příjemná, přirozeně inteligentní, s invencí a i ženskou rafinovaností, někdy silná, někdy křehká, taková, jaké ženy jsou.

Paroubkové názory, program ČSSD a sociálně demokratické ženy

Dlouhodbý program ČSSD je v pasážích, věnovaných genderové problematice, také neagresivní a stručný. Stejně jako Paroubková - bez vzletných frází, bez klišé. Říká ale zcela jasně, co preferuje. Rovnost lidí ve svobodě a důstojnosti, rovnost příležitostí a podmínek bez jakékoliv diskriminace. ČSSD dle svého programu ale soudí, že genderová rozdílnost je jen jednou částí této agendy a za nejhrozivější považuje v ČR nárůst jiné nerovnosti - sociální.

4.9.1. Rovnost mužů a žen

Ačkoli během dvacátého století došlo v postavení žen ve společnosti k obrovskému pokroku, mnohé neoprávněné nerovnosti stále přetrvávají. Ženy jsou nedostatečně zastoupené v mocenských a rozhodovacích procesech, dostávají menší mzdu než muži, stávají se oběťmi (domácího) násilí, nesou valnou část odpovědnosti za péči o děti či staré rodiče a o domácnost.

ČSSD bude v souladu s politikou Evropské unie prosazovat důsledné uplatňování metody vyrovnávání příležitosti (genderového mainstreamingu). V praxi to znamená nejen zavádět taková opatření, která otevřou ženám cestu k paritnímu postavení ve všech významných společenských aktivitách, ale také uplatňovat hledisko rovných příležitostí ve všech existujících politikách, strategiích a plánech. ČSSD si je vědoma, že prosazování rovnosti žen a mužů ve společnosti je složitou civilizační výzvou, a že země, která nedokáže plně využít schopnosti svých žen, se odsuzuje k zaostalosti.

str. 40

Za základ spravedlnosti pokládáme princip stejné mzdy za práci stejné hodnoty a princip rovnosti pracovních podmínek pro obě pohlaví, pro všechny zaměstnance bez ohledu na rasovou, národnostní či náboženskou příslušnost či jiná mimopracovní kritéria.

str. 48

Zdroj ZDE

Hlouběji se genderové problematice věnuje programové prohlášení Sociálně demokratických žen.

Naprostý nedostatek žen ve vrcholové politice a ve veřejných funkcích se odráží na tvorbě zákonů, které jsou často sociálně necitlivé a nereagují na situaci žen. Při tom účast žen na politickém životě země je podle našeho přesvědčení jednou z nezbytných podmínek rozvoje naší demokracie. Nejde přitom především o počet žen ve vládě či o ty, které byly často z alibistických důvodů zařazeny na poslední místa jednotlivých kandidátek stran. Aby ženy v politické reprezentaci mohly vyjadřovat "ženská specifika" (tedy zdůraznit ty problémy, které ženy díky své sociální roli pociťují naléhavěji než muži), musí se opírat o politicky vyjádřenou podporu žen a zároveň musí být těmto ženám odpovědny. ....

Naším cílem je, aby stejné možnosti v práci znamenaly i stejné možnosti po práci. Průměrný plat žen je nižší než průměrný plat mužů. Za stejnou práci jsou ženy odměňovány v průměru o 1/3 méně. V dlouhodobém trendu, který se do dnešního dne nijak nezměnil, znamená feminizace určitého odvětví také zpomalení růstu mezd v tomto odvětví a často jeho úplnou stagnaci. Typickým příkladem je školství a zdravotnictví. Co se týká image žen, média posilují dominantní stereotypy a modely tradičních rolí. Diskriminace žen má kulturně historické kořeny i svoje ekonomicko-racionální zdůvodnění. Aby byla odstraněna, nestačí jen opatření vlády či parlamentu.V první řadě ale nesmí být zaměstnaná žena pro zaměstnavatele rizikovým faktorem, protože může kdykoli odejít na mateřskou dovolenou či zůstat doma s nemocnými dětmi. Musíme volit takovou cestu, aby se na výchově dětí podíleli oba rodiče stejnou měrou. ...

Situace osamělých rodičů se závislými dětmi - v drtivé většině osamělých matek -- se stává neúnosnou. ....

Právo ženy svobodně rozhodovat o svém mateřství považujeme za základní svobodu. ....

.... Ženy představují více jak polovinu obyvatelstva této planety. To znamená, že by se měly polovinou podílet na moci a rozhodovacích procesech. A především musí mít stejný podíl ve všech politických a společenských organizacích, kde se činí rozhodnutí, která ovlivňují každodenní život občanů. Naším cílem je prosazení paritního zákona. Zákon umožní rovný přístup k volebním místům.

Zdroj ZDE

Závěrem se dá říci, že pokud se v otázkách i odpovědích projevovala Zuzana Paroubková jako žena - se všemi emocemi, pokusy o vcítění do partnerky v rozhovoru a vlastním subjektivismem, Olga Sommerová odprezentovala pouze chladnokrevně svůj politický program. V heslech, programových frázích. Neprojevila se jako filmařka, ani jako rovoprávnost ctící feministka, ale jako tvrdá a cílevědomá politička, kalkulující s mediálním efektem. Redaktorka "nezávislého" listu MfD jí k tomu nemalou měrou "nezávisle" pomohla - tím, že manipulovala otázkami i odpověďmi Paroubkové, stylizovala manželku premiéra do protikladu režisérky Sommerové. Je tomu tak ale doopravdy? Omáčka, kterou tento základní manipulativní message zředil v tématu dne MfD Radek Bartoníček (Uspět mezi muži? Je to těžké, míní političky - Šojdrová - KDU-ČSL, Gajdůšková - ČSSD, Wenigerová - ODS) či Johanna Grohová (Ženy ve světě už zamířily i do vlivných křesel - Merkelová CDU-CSU, Johnsonová-Sirleafová - Libérie, Bacheletová - Chile) na podivných praktikách redakce nic nemění. V politice je každá rána dobrá, pokud splní sledovaný cíl. I kdyby byla podpásová. Mladá fronta Dnes ví, co dělá a proč to dělá. Ví i, pro koho to dělá. Paroubková se zdá být snadný cíl.

                 
Obsah vydání       4. 1. 2006
4. 1. 2006 Zuzana Paroubková: "Nikdy jsem netvrdila, že ženy do politiky nepatří" Štěpán  Kotrba
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
4. 1. 2006 Cizinci: výpisy, zápisy, průpisy, nadpisy a podpisy Milan  Daniel
3. 1. 2006 Američané zabili v Iráku rodinu civilistů
4. 1. 2006 Výzvědné služby tvrdí, že se Írán snaží zkonstruovat jadernou střelu
4. 1. 2006 Odhalení: budou v dnešních hlavních zprávách BBC World Štěpán  Kotrba
4. 1. 2006 Když tři dny vítr vál Zbyněk  Hejda
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně
4. 1. 2006 Konec chirakismu: Pochybuje o tom ještě někdo? Josef  Brož
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
4. 1. 2006 Ministerstvo vnitra bude vyšetřovat "udělování víz za sex"
4. 1. 2006 Proč věřit v Boha -- opravdu, proč? Josef  Vít
4. 1. 2006 Vadí mi, že nám Igor Chaun vnucuje víru
4. 1. 2006 Schopnost věřit je genetická záležitost
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
3. 1. 2006 Bushova vláda už nebude financovat znovuvýstavbu Iráku
3. 1. 2006 Svět se nedá vojensky ovládnout technologií
3. 1. 2006 Všechno je relativní Alex  Koenigsmark
3. 1. 2006 Konec chirakismu: Pochybuje o tom ještě někdo? Josef  Brož
30. 12. 2005 Ohlédnutí za Johannem Sebastianem Bachem v BBC Jan  Čulík
3. 1. 2006 Putování neznámým Acehem
2. 1. 2006 Americká hospodářská krize, která ohrožuje svět
2. 1. 2006 Ne Steigerwald, ale Koenigsmark Alex  Koenigsmark
3. 1. 2006 644 milionů Filip  Sklenář
3. 1. 2006 Proč věřit v Boha? Igor  Chaun
3. 1. 2006 Na Západe je Východ (z núdze) I.
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce