27. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 2. 2006

20 miliard buněk šedé hmoty

Samozřejmě je toto travestie na esej, satira na internetové diskuse, ale informace v úvodní části jsou pravdivé. Bohužel jsem nenašel původní studii v angličtině (nečtu německy), takže většina faktu pochází z článku na internetu (link je uveden v textu) a z vědecké a populárně vědecké literatury o mozku, píše autor a pokračuje:

Dvě věci jsou na tomhle zajímavé.

1. Když článek, shrnující výsledky německé studie, poprvé vyšel, někdy na konci devadesátých let, prošel na veřejnosti (v US) téměř bez povšimnutí, zrovna tak jako pozdější US studie, které mezi jiným dokumentovaly naprosto devastující vliv televize na schopnost soustředění, dvoutřetinový pokles slovní zásoby mezi středoškolskými studenty atd. Hlavní mediální zdroje to zkrátka zazdily.

2. Před rokem, když jsem to znovuobjevil, jsem poslal link několika svým americkým přátelům, kteří ho poslali dál, takže mi najednou došlo asi 150 emailů od lidí, které jsem neznal. Spektrum reakci bylo široké, ale zároveň bylo pevně ohraničeno dvěma extrémy: a) konečně! to vše vysvětluje b) ty idiote - útoky na moji osobu a intelekt, jakobych byl autorem článku nebo studie.

Na konci šedesátých let začaly Asociace racionální psychologie v Mnichově a Institut lékařské psychologie na universitě v Tübingenu zkoumat způsob, jakým mozek reaguje na sensorické podněty a jak zpracovává obdržené informace. Výzkum byl prováděn v pravidelných časových intervalech po dobu zhruba dvaceti let a zahrnoval skupinu čtyř tisíc lidí, kteří participovali v sérii bio-psychologických testů. Toto je stručné shrnutí nejzajímavějších výsledků. Podrobnější údaje jsou na Internetu.

Michael Kneissle, "Research into Changes in Brain Formation", Waldorf Education Research Institute Bulletin, June 1997 ZDE

1. Naše citlivost vůči sensorickým podnětům klesá každým rokem o jedno procento. Mozek, přehlcený neustálou stimulací, přestává registrovat jakékoliv delikátní podněty a mění způsob, jakým zpracovává informace.

2. Mozek ztrácí svůj emocionální, etický a estetický standart. Před patnácti lety byli lidé schopni rozeznat 300 000 různých zvuků. Dnešní průměr je 180 000. Schopnost rozlišit mezi 350 různými odstíny dané barvy klesla na 130 odstínů. Malé děti jsou dnes bez jakéhokoliv vzrušení schopny na videu sledovat krutosti (tzv. Flesher videos, kde jsou lidé trháni za živa atd.), které u jejich rodičů způsobují hnus a odpor.

3. Zdá se, že existuje generační přelom ohraničující změny ve vědomí. Lidé narození před rokem 1949 mají reakce tzv. starého mozku. Lidé narození mezi rokem 1949-1969 mají už modifikovaný mozek. Ti, kteří se narodili po roce 1969 mají zcela jinak fungující, tzv. nový mozek, někdy nazývaný rychlý mozek.

4. Lidé s novým mozkem jsou schopni tolerovat morální kontradikce, které by dříve způsobily rozštěp vědomí, dokážou sjednotit elementy, které se k sobě logicky nevztahují a oproti tomu jsou neschopni rozpoznat logické omyly a bludy. Informace jsou zpracovávány rychleji, ale bez zhodnocení, bez odkazu a integrace s oblastmi vědění, významu a emocionálních reakcí a čím dál tím méně jich dosáhne vědomí. Mozek je ukládá aniž vytvoří syntézu.

5. Mozek si stále uchovává schopnost kreativity, ale vědomí začíná být omezeno. Podle psychologa Hennera Ertela je to znepokojující: Naše vědomí je lokalizováno v mozkové kůře a dává nám intelekt a morálku. Od svého vzniku byl mozek vždycky schopen se adaptovat na změny prostředí. Nyní se zdá, že se neadaptuje, že protestuje proti světu tím, že se mění. "Červená už není červená, sladké vůně začínají smrdět."

6. Ačkoliv nebyly zatím nalezeny žádné strukturální změny, někteří vědci odhadují, že do poloviny tohoto století bude mít každý nový mozek, který má potřebu silných podnětů a velice snadno upadá do stavu úzkosti a sensorické deprivace, když mu nejsou poskytnuty. Lidé, jejichž mozek se nepřizpůsobí, nebudou schopni v tomto světě žít. Gert Gerken (tzv. trend philosopher, německý marketing guru) mluví o vzniku nové netečnosti, o schopnosti spojit nespojitelné a zacházet s jakoukoliv informací se stejnou lhostejností.

Diskuse

To sice mnohé vysvětluje, ale žádná novinka to není. Alespoň ne pro mě. Mám totiž třináctiletého mutanta. A když říkám mutanta, nemluvím o změně hlasu.

Zcela typické pro generaci hippies. Teď, když už jsou vykouřený, senilní a impotentní, tak nás budou moralizovat. I kdyby to byla pravda... Čí to asi je vina? Kdo stvořil fašismus a komunismus, sexuální revoluci a populární kulturu? Kdo vymyslel atomovou bombu? Staré mozky.

Nevěřím, že změny jsou způsobeny pouze přemírou umělých sensorických podnětů. Mozek západního člověka byl posledních sto let podroben útoku, který nemá v historii lidstva období. Propaganda, indoktrinace, reklama, desinformace... Mozek se přestává orientovat pod návalem polopravd, lží a machinací. Není divu, že se brání.

TELEVIZE = HYPNÓZA!!! Zakažte televizi, reklamy a video games a bude pokoj.

Především zakažte komentáře k článkům. Je to fórum pro zamindrákované pitomce.

Může někdo poustovat ten link. Nemůžu to najít.

Nauč se gůglovat: http://www.waldorflibrary.org/ResearchBulletin.htm#V2N2

O mozku nikdo nic neví. Neurofyziologické teorie se mění každých 14 dní. 20 miliard neuronů má víc možných spojení než je počet hvězd v kosmu. Kapacita paměti je větší než u jakéhokoliv počítače na světě. Mozek dokáže udělat 100 milionů rozhodnutí za vteřinu. Ale to není vše. Věděli jste například, že srdce je tvořeno alespoň z poloviny ze stejných buněk-neuronů jako mozek a že patrně funguje jako oscilátor synchronizující celý nervový systém? Že se dnes už mluví ne o dvou, třech, ale o čtyřech, ne li pěti mozcích, které jsou vzájemně integrovány? Mozek je zkrátka složitější a může se měnit rychleji než jsme se domnívali. Dělat závěry z toho mála co dnes víme je nebezpečné. Nikdo není ani schopen prokázat jestli mozek produkuje vědomí nebo jestli tomu je naopak, jestli je pouze orgánem vědomí.

Pět mozků? To už věděli staří Indové. Říkali tomu teorie čaker.

Umělá inteligence je jedine co tuhle civilizaci muze zachranit. Lide jsou vyrizeni. Proste na to nestacime. Pocitace budou chytrejsi a nebudou mít zadny pitomy pocity. Tohle je bitva mezi clovekem, prirodou a strojem. Přečtěte si Hanse Moravce nebo "The Age of Spiritual Machines" od Ray Kurtzweila.

Může mi někdo říct, co si z toho jako matka od dvou dětí mám vybrat? K čemu je mám vychovávat?

Umělou inteligenci nám hoši jako Moravec slibují už padesát let a zatím neuměj napsat pořádnej spelling checker -- jak ukazuje parvopis některých příspěvků. Umělá stupidita je to poslední co potřebujeme.

Parvopise, to máte z toho, že používáte M$ Windows. Používejte Linux.

Tragické čteni. Nikdy jsme neměli opustit křesťanské hodnoty. Spása není v rozumu, technice, ale v morálce, v hodnotovém systému. Hodnoty určují jak mysl pracuje. Žádné hodnoty rovná se chaos.

Naopak. Co potřebujeme je rozum a sebevědomí. Svobodná pluralitní společnost a volný trh jsou jediné prokazatelně zaručené mechanismy pokroku. Křesťanství a socialismus jsou zhoubné utopie.

Zase nějakej lízač páně profesorova zadku polepeného citáty z von Hayeka, kterým nikdy neporozuměl. Četli jste někdo Hayekovu úvahu kde argumentuje, že darwinismus nemůže být aplikovaný na kulturu?

Apokalypsa je droga pesimistů. Podívejte se na úspěchy naši civilizace v posledních padesáti letech. Máme počítače, mobily, létáme do kosmu... Jsem přesvědčen, že stojíme na pokraji nového zlatého věku.

Co optimista, to blb. Války, hladomory, terorismus, mafiánská ekonomie, šest procent lidí vlastní skoro šedesát procent veškerého bohatství... Jsme na pokraji krvavé globální revoluce -- to je kde jsme.

A co ta zvěrstva v Iráku? Jenom ty rozmazleny spratky pustili do války hned začali mučit vězně a ještě u toho souložili. A pak sou tak blbý, že se u toho nafilmujou? To je pro mě dostatečný důkaz degenerace.

Jen se navážejte do Ameriky, ubožáci, která jediná bojuje za svobodu, mír a demokracii. Zastávejte se těch vylízanejch arabů v lyžařskejch kuklách, který se těšej jak se vyhoděj do vzduchu a pudou do nebe, kde je bude čekat 65 panen.

65 panen? Kde by je dnes mezi těma všema kurvama našli? To by museli jít do mateřské školky.

Pánové, slyšeli jste někdy o logice a pravidlech rozumné debaty?

Drž hubu logiku a nedělej to komplikovaný. Drašnar je vůl a jeho knihy stojí za hovno. Proto to zveřejnil. Aby si našel ospravedlnění, proč ho nikdo nečte.

O úpadku kognitivních funkcí a zkáze západní civilizace se mluví už nejméně 150 let, rychlý mozek už předvídali v polovině 19. století a přesto jsme stále tady a vymýšlíme fascinující věci.

Jo, ale za jakou cenu. Proč si myslíte, že toho vědci tolik vědí o mozku? Pokusy na zvířatech. Vypichují koťatům oči nebo jim sešijí víčka, aby mohli zkoumat vidění. Očkují zvířatům rakovinu, amputují jim nohy, nervy v páteři a leckdy jenom proto, aby ženský mohly mít lepší šminky nebo vaginální krém...

Jenom jsem čekala, kdy někdo začne obviňovat ženy, za perverzitu mužského intelektu.

Prosím, nedělejte z toho zase válku generací, gendrů a genitálií. Je to unavující.

To všechno pochází z Bible a od Descarta. Člověk jako koruna tvorstva. Myslím, tedy jsem. La Fontaine popisuje jak tehdejší "vědci" přibíjeli živý psi na vrata a řezali je zaživa, aby mohli studovat krevní oběh. A ještě se u toho smáli těm, kteří zvířata litovali, protože každému myslícímu, osvícenému pánovi tvorstva bylo jasné, že zvíře necítí bolest, že je to pouhý stroj, který nářkem imituje živou bytost.

Může mi někdo s lepší znalostí angličtiny říct, co to je dialectic processing of sense impressions?

To je Karel Marx čichající ke květům.

Lidé tvoří přes 40 procent žijící tkáně na zemi. Ve jménu technického pokroku a globální ekonomie drancují planetu a vybíjejí vše živé. Nejjednodušší způsob jak se seberegulující systém zbaví živočišného druhu, který ho ohrožuje, je napadnutí jeho nervového sytému. Evoluce nezbytně neznamená pokračování existence lidské rasy. Příroda tu byla a bude i po nás.

Vidím, že to je jenom jeden z těch skrytých a hloupých útoků proti kapitalismu. Jdu radši smažit řízky. Pak si udělám kafíčko a pustím si televizi.

A tak se znovu potvrdilo, že blbost a vodík jsou nejčastěji se vyskytující prvky ve vesmíru.

Nevím co si o mám myslet o zbytku, ale estetické standarty definitivně upadají. O televizi nemluvím, to je oslava se sebou spokojené pitomosti, ale podívejte se, co se stalo s hudbou, literaturou a filmem.

Umění nevzniká ve vakuu. Domestikované opice, které tráví život přežíráním a obsluhováním strojů, si nemohou stěžovat, že nemají svého Homéra. Každá doba má umění (a umělce) jaké si zaslouží.

Problém není v umění, ale ve vědě. Vědci si začínají počínat jako umělci: Čas, který jde dozadu, deseti rozměrný prostor, sobecký gen, meme, duchovní molekula... Před dvaceti lety jste nemohli mluvit o vztahu emocí a intelektu aniž by se vám nevysmáli, dneska říkají, že bez emocí nelze udělat jediné rozhodnutí. Lidské vědomí vzniklo katastrofou zhruba dva tisíce let před Kristem? Obtěžuje se ještě někdo tyhle fantasmagorie dokázat, jak bývalo ve vědě zvykem?

Zapomněl jste zmínit globální mozek, singularitu, holografický časoprostor, mikročipy v mozku, integraci s ionosférou, nesmrtelnost a nanoroboty kolonizující planety.

Zjevně máte všichni zbytečně mnoho času. Vaše starosti bych chtěl mít.

A co ty Ajnštajne, proč autosexuješ u klábosnice?

To je ale lowendová reportage. Budete asimilováni! Nové mozky zvítězí! Maserati vládne!

Maserati, ty rošťáku, LTNS. Přihlas se mi do mejlu. Tvůj entajspam mě bauncuje nazpátek. Mám pro tebe sladkou metaforu.

Vidím uhry a zduřelé frňáky? Anebo mě klamou mé přehlcené smysly?

Kup si rakev dědečku. Jsou na slevě.

Abych se, když dovolíte, vrátil k původnímu tématu... Především si je nutno uvědomit, že tento typ mozku není nic nového, podobné mozky vždycky existovaly pouze s tím rozdílem, že byly považovány za abnormální nebo patologické. Kdyby se ovšem měl tento typ mozku stát standardní, tak to by byl skutečný problém, to je snad každému jasné. Žili bychom ve společnosti vrahů, schizofreniků a psychopatů.

Pokud jste si toho nevšimnul, ve společnosti vrahů a psychopatů už žijeme. Podívejte se kdo nám vládne.

Musel bych vidět původní studii, skutečná fakta, ale mám dojem, že článek je typický projev informačního terorismu, jeden z těch postmodernistických výtvorů, které kombinují odbornou terminologii se spekulacemi a nesmysly, aby nás přesvědčily o relativitě vědecké pravdy.

Vědecká pravda není realita, induktivní úvaha není dedukce a zákon ve fyzice není totéž jako koncept v biologii. Akceptování dvouhodnotové logiky neznamená odmítnutí mnohohodnotové logiky a opačně. Relativita nevylučuje existenci absolutních principů. Stavět proti sobě přírodní a humanitní vědy, umění a matematiku, je znakem nevzdělanosti. Intuice, víra a rozum, mají v lidské mysli svou specifickou funkci a místo. Géniové jako Newton, Euler, Leonardo, Goethe nebo Leibniz, si toho byli plně vědomi.

Jak hluboké, ó ty, jež dlíš na Olympu. My smrtelníci se ti klaníme, ačkoliv nemáme anung o čem mluvíš.

S výsledky výzkumu jsem se seznámil, když jsem v devadesátých letech studoval neuro-biologii na universitě v Tübingenu. Musím potvrdit, že nejsou povzbuzující. Pan Drašnar bohužel podal neúplné informace, převážně postavené na článku, který v žádném případě neodpovídá zavedenému akademickému standartu. Přičtěte k tomu úroveň komentářů a výsledkem je zbytečná trivializace seriozní vědecké práce, jejiž závěry byly nezávisle potvrzeny vědci v mnoha zemích, včetně USA.

Kdo vymazal můj příspěvek o tom, jak do toho zapadají drogy a porno?

Díky za článek. Jako učitelka se s ním plně ztotožňuji. Dnešní děti nezvládnutelné. Jsou neschopné se soustředit. Jsou neustále napojeny na mobily, CD přehrávače nebo počítače a naprosto nevnímají, co se kolem nich děje. Zajímalo by mě ale, jestli někdo také studoval, jak to působí na různé gendery? Je v tom rozdíl?

Ženský skorujou na různých idexech výš než chlapi. V průměru o pět bodů. Zejména v indexu požitků.

To zní skoro pohlavně. Měřili taky požitek ze soulože?

Proč? Staré mozky už nemohou a nové pouze onanují.

Sex je na tom špatně, ale hodnota požitku z pití piva stále stoupá.

Pivo léčí. V pivu je spása.

Pracháči a vyšší třídy mají nižší skore na indexu potěchy. To mě potěšuje.

Už se nedivím se, že sem inteligentní lidé přestávají psát. Víte vůbec o čem se tu mluví? O co jde? Ťuk, Ťuk, Ťuk! Je někdo doma?

My nemůžeme otevřít, vlku. Maminka nás zamkla a vzala si klíče.

                 
Obsah vydání       27. 2. 2006
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?
27. 2. 2006 20 miliard buněk šedé hmoty Jiří  Drašnar
27. 2. 2006 Michael  Marčák
27. 2. 2006 Jak odolat "událostem století"?
27. 2. 2006 Viliam Buchert: "Tajemství Kateřiny N." Jan  Čulík
25. 2. 2006 Mimozemšťani by neměli šanci Bohumil  Kartous
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Quod licet bovi... Alex  Koenigsmark
27. 2. 2006 Michael  Marčák
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?
24. 2. 2006 Jan Čulík a jeho semináře v České republice
27. 2. 2006 Michael  Marčák
27. 2. 2006 Myšlenky chemikovy Boris  Cvek
27. 2. 2006 Chce ČSSD zvrátit mandát ODS z krajských voleb? Boris  Cvek
27. 2. 2006 Opium moci, násilí a víry Vladimír  Rott
27. 2. 2006 O stranách, barvách a lidech Ladislav  Žák
27. 2. 2006 Francie: Šok z vraždy židovského mladíka Simone  Radačičová
27. 2. 2006 Absurdita v Brně Miroslav  Šuta
27. 2. 2006 Popírač Ransdorf Jaroslav  Kuba
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
24. 2. 2006 Grebeníčkova politická závěť
24. 2. 2006 Válka a mír v době boje proti globálnímu terorismu Jan  Eichler
27. 2. 2006 Bojovat proti terorismu je nutné Alexandr  Černý
27. 2. 2006 Války jsou vedeny sofistikovaně Andrea  Cerqueirová
26. 2. 2006 Leteckou dopravu ohrožují jedovaté zplodiny
27. 2. 2006 Populismus - tentokrát selhávající František  Schilla
27. 2. 2006 Kdo vlastně jsou? Josef  Vít
25. 2. 2006 Na reakci není nikdy pozdě Jan  Kavan
25. 2. 2006 K demonstraci zdravotníků Jan  Mertl
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006