5. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
profesor Paul Gilroy, Yale
5. 4. 2006

Hon na čarodějnice na amerických univerzitách

Američtí univerzitní profesoři jsou opět udáváni za údajný "antiamerikanismus".

Učitelé ve školách jsou suspendováni za své politické názory. Studenti jsou vedeni k tomu, aby udávali své učitele. Jsou americké univerzity obětí honu na čarodějnice, anebo je život amerických univerzit skutečně příliš "levicový", ptá se v deníku Guardian komentátor Gary Younge.

Jak podobné je to s životem disidentů za komunistické normalizace. Když byl americký scénárista Walter Bernstein v padesátých letech za mccarthyismu umístěn na černou listinu, jeho život se zúžil. "Skuteční přátelé mě neopustili, ale známí se se mnou přestali stýkat. Zdálo se jim, že jsem kontaminovaný a oni nechtěli riskovat, že se nakazí, Vyhýbali se mi, přestali k nám chodit na návštěvu, když jsem je sháněl telefonem, nezatelefonovali zpátky a když jsme se náhodou potkali na veřejnosti, chovali se nervózně a s odtažitostí."

Něco podobného se nedávno stalo profesoru Paulu Gilroyovi, vedoucímu katedry afroamerických studií na Yale University poté, co přednesl přednášku, kritickou vůči americké invazi do Iráku.

"Hovořil jsem o morálce tříštivých bomb, o bombách s hlavicemi vyrobenými z uranu. Řekl jsem, že je to všechno založeno na dvojím metru, podle něhož má život Američanů větší hodnotu než život jiných lidí. Měl jsem pocit, že hovořím velmi opatrně a diplomaticky, ale byl jsem obviněn, že prý šířím konspirační teorie." Gilroy Ameriku opustil a nyní je profesorem sociálních teorií na London School of Economics.

Scott Silverstein si přečetl o Gilroyově přednášce referát ve studentském časoopise. Napsal dopis do deníku Wall Street Journal, v němž Gilroye přirovnal k Hitlerovi. Argumentoval, že Gilroyovy názory ilustrují "morální psychózu a možná i psychologický sadismus, který, jak se zdá, nakazil levicové americké univerzitní učitele". List jeho dopis publikoval. Gilroy se octl na internetových stránkách Discoverthenetworks.org, které "odhalují" radikální profesory. Byl obviněn, že zastává názor, že "Spojené státy si vymyslely hrozbu, kterou zosobňoval Saddam Husajn".

Pak začaly přicházet jemu a jeho kolegům emaily, odsuzující ho. "Zmínil se mi o tom jen jediný kolega," konstatuje Gilroy. "Ostatní se začali vyhýbat mému pohledu. Z toho, jak o věci nikdy nehovořili, jsem si uvědomil, jak jsou nervózní a jak se bojí."

Na rozdíl od mccarthyovské éry dosud pronásledování univerzitních učitelů v Americe nepodporuje stát. Ani nemají tyto útoky širokou podporu ve společnosti. Přesto však, argumentuje Ellen Schreckerová, autorka knihy Many are the crimes -- McCarthyism in America (Mnoho je těch zločinů -- Mccarthyismus v Americe), srovnání tehdejší a dnešní situace sedí.

"V některých ohledech je to dnes nebezpečnější," konstatuje. "Mccarthyismus nepronásledoval univerzitní učitele. Dnes se kritikové soustřeďují na to, co se děje v učebnách. Je to nesmírně nebezpečné, neboť to ochromuje základní akademické funkce univerzity, zejména pokud jde o studia zemí na Blízkém východě."

Roste počet jinak izolovaných incidentů, z nichž vyplývá, že někteří lidé se systematicky zaměřují na svobodu projevu na amerických univerzitách.

Komentátor radikálně "pravicové" televize Fox News Sean Hannity nedávno naléhal na studenty, aby zaznamenávali "levicovou propagandu" od svých učitelů, že to bude vysílat ve svém pořadu. Na internetu existují udavačské stránky Campus Watch, "Dohlížíme na univerzitní studia o Blízkém východě Monitoring Middle East Studies on Campus)" , "Edwatch", "Výchova pro svobodný národ (Education for a Free Nation)" a "Rodiče proti špatným knihám ve školách (Parents Against Bad Books in School").

V polovině ledna letošního roku nabídla Bruin Alumni Association (Asociace bývalých studentů) 100 dolarů každému studentu, který nahraje levicové výroky univerzitních učitelů na University of California v Los Angeles. Asociace měla v podstatě jediného aktivního člena -- čtyřiadvacetiletého Republikána Andrewa Jonese. Jejím cílem bylo: "Odhalovat nejradikálnější profesory na univerzitě v Kalifornii", kteří "šíří v hodinách své extremistické názory".

Jones pak založil internetové stránky uclaprofs.com s žebříčkem "špinavých 30 profesorů" -- udavačským seznamem univerzitních učitelů, které Jones považoval za nejškodlivější levičáky. V čele žebříčku stál Peter McLaren, profesor pedagogiky na University of Kalifornia. Jones ho označil za "monstrum". "Všechno, co plyne z McLarenových úst a jeho pera, je hluboce radikální," psal Jones. "A samozřejmě, jako levičák, se přátelí s homosexuály."

McLaren byl šokován. "Byl jsem v zahraničí, když to začalo. Když jsem se vrátil, čekalo na mě 87 mailů. Byl jsem překvapen, že dnes někdo může dělat takovéto seznamy." Hlavně se rozhodl pokusit se ochránit své blízké přátele a rodinné příslušníky před útoky. "Odstranil jsem rodinné fotografie a kontakty na jiné lidi z mých internetových stránek. Nechtěl jsem, aby museli jiní lidé platit tuto cenu."

McLaren se charakterizuje jako "marxistický humanista". Argumentuje: "Tento seznam je mccarthyovským útokem na americké univerzity. Zatím je to kampaň nízké intenzity, která ale může být v době krize zesílena. Myslím, že je to tendence směrem k fašismu."

Šest týdnů poté, co Jones zveřejnil svůj seznam "radikálních" profesorů, se bez pozvání dostavili dva šerifové z okresu Los Angeles do kanceláře profesora Miguela Tinkera-Salase na Pomona College. Začali ho vyslýchat. Tinker-Salas je profesorem latinskoamerické historie venezuelského původu a ostře kritizuje americkou politiku v tomto regionu. Šerifové byli součástí federální protiteroristické jednotky. Tinker-Salasovi sdělili, že ho nevyšetřují. Pak ho 25 minut vyslýchali, zda ho nějak ovlivňuje venezuelská vláda, zda s ní má nějaké styky, kdo stojí v čele místní venezuelské komunity, konzulátu a velvyslanectví. Pak vyslýchali jeho studenty a zkoumali kreslené vtipy, které má vystaveny na dveřích své pracovny.

Ředitel Pomona College David Oxtoby vyjádřil "velké znepokojení nad ochromujícím dopadem tohoto druhu intruzivního vládního zájmu, který tak ochromuje svobodný vědecký a politický diskurs."

Loni vedli někteří studenti na katedře blízkovýchodních a asijských jazyků a kultur na Columbia University kampaň proti údajné antiizraelské zaujatosti profesorů. Univerzita prý zastrašuje proizraelské studenty. Columbia Univerzity jmenovala vyšetřovací výbor, který dospěl k závěru, že se nic takového neděje.

K obdobným kontroverzím dochází i na nižších školách. Od února zuří obrovská kontroverze v Pennsylvánii ohledně osnov ve škole Upper St Clair. Místní školní rada tam zakázala maturitní zkoušku International Baccalaureate. Je to globální maturita, které se používá ve 122 zemích světa. Rada ji zakázala, že je "neamerická", marxistická a protikřesťanská. Maturita je prý součástí "komunistického spiknutí" a byla vypracována v "cizí zemi" (tj. ve Švýcarsku). "Naše země je založena na judeokřesťanských hodnotách a musíme si dávat pozor, jakým hodnotám se vyučují naše děti," řekl jeden republikánský člen školské rady. Obdobné kampaně vznikly také ve školských radách v Minnesotě a ve Virginii.

V lednu řekl ve škole v městě Aurora ve státě Coloradu učitel Jay Bennish svým studentům ve třídě: "Prezident Bush argumentuje, že je naší povinností jako Američanů posílat svou armádu do světa a přimět svět, aby nás měl rád. To se mi zdá dost podobné tomu, co říkával Adolf Hitler: 'My jsme jediní na světě, kdo má pravdu, ostatní jsou zaostalí a je naší povinností dobýt svět a zajistit, aby všichni žili přesně tak, jak my chceme, aby žili.' Netvrdím, že Bush a Hitler se vzájemně zcela podobají. To samozřejmě ne. Ale určité podobnosti tu jsou."

Učitel nevěděl, že šestnáctiletý student Sean Allen nahrál tyto jeho výroku na svůj MP3 nahrávač. Když nahrávku slyšel jeho republikánský otec, tak se rozzuřil, že se ji pokusil uplatnit v místních rozhlasových stanicích. Nakonec ji jedna odvysílala.

Bennish ještě řekl svým studentům: "Nijak nenavozuji, že byste se mnou měli souhlasit. Ani nevím, zda vyjadřuju nějaký vlastní názor. Ale snažím se vás přimět k tomu, abyste mysleli a nebrali věci jen povrchně."

Po odehrání nahrávky v rozhlase a její publikaci na internetu byl Bennish školou suspendován za to, že nehovořil "objektivně". Jeho suspendování vyvolalo ve škole demonstrace na jeho podporu.

Hlavně jsou ale terčem útoků univerzity. Ty pronásleduje hlavně pravicový aktivista David Horowitz. Toho vychovali komunističtí rodiče a jako teenager byl sám marxistou. Dnes pomáhá provozovat celou řadu internetových stránek, jejichž účelem je "odhalovat" "levicové" univerzitní učitele, například "Students for Academic Freedom (Studenti za akademickou svobodu)". Horowitz také usiluje o to, aby byl v Americe schválen nový zákon, v jehož rámci by studenti měli právo nechodit na kurzy, které považují za "osobně urážlivé". Chce taky, aby univerzity měly kvóty na přijímání konzervativních profesorů.

Spolehlivé empirické informace o údajné politické zaujatosti amerických univerzitních profesorů neexistují. Z jedné studie vyplynulo, že profesoři antropologie drtivou většinou hlasují pro Demokraty. Jenže na univerzitách jsou desítky jiných oborů, jejichž učitelé jsou zase pravicoví.

Nikdo nepopírá, že v Americe existují špatní, levicoví učitelé. Jak napsal Russell Jacoby v časopise The Nation: "Terciární školství v USA je obrovská sféra. Pracuje v něm asi milion profesorů. Někteří tito učitelé jsou nekompetentní, jiní jsou podvodníci. Někteří jsou vášniví vlastenci a fundamentalisté -- jiní jsou neobratní levičáci. Všichni takoví učitelé by měli být kritizováni. Přitom určitá část 15 milionů studentů, které tito profesoři učí, jsou fanatici a křižáci.

Politické útoky na intelektuály nejsou ničím novým. Ani nejsou typické jen pro USA. Sokrates byl popraven za to, že "kazí mládež". Mao Ce Tung se při své kulturní revoluci zaměřil především na univerzitní učitele. Mnozí američtí učitelé míní, že nynější útoky v USA jsou součástí dnešního antiintelektualismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       5. 4. 2006
5. 4. 2006 Hon na čarodějnice na amerických univerzitách
5. 4. 2006 Amerika ve válce Oskar  Krejčí
5. 4. 2006 Jak Aneta Langerová bojuje proti komunismu u Thermopyl Bohumil  Kartous
5. 4. 2006 Toulám se Josef  Krutil
5. 4. 2006 Michael  Marčák
5. 4. 2006 Zelený postmaterialismus jako hit sezóny Pavel  Pečínka
5. 4. 2006 Zelená neznalost nebo úmysl? Štěpán  Kotrba
5. 4. 2006 Oddělit mezi nevládkami "zrno od plev" Ivan  Brezina
5. 4. 2006 Michael  Marčák
5. 4. 2006 Blair bude v britské televizi zřejmě postaven před soud jako válečný zločinec
5. 4. 2006 Ruské dohody o potrubí u moučníku Egon T. Lánský
5. 4. 2006 Ryba, která vás vytáhne z letargie Jan  Klusáček
5. 4. 2006 Spočítejme si, jak nám to po volbách spočítají Pavel  Viktorin
5. 4. 2006 Bobošíková nebude mlčet
5. 4. 2006 Klienti hradní manipulace esemeskováním Oldřich  Průša
5. 4. 2006 Nový zákon o nemocenském pojištění je špatný Jan  Faltýsek
5. 4. 2006 Smrt čeká v pořadí Filip  Rožánek
5. 4. 2006 Poslanci superprivilegovanými zaměstnanci Stanislav A. Hošek
5. 4. 2006 Zpracovatelé odpadu v Česku Karel  Mašita
4. 4. 2006 Voda a vzduch, ale hlavně peníze ze zahraničí blízkého i vzdálenějšího Egon T. Lánský
4. 4. 2006 Mimoúrovňová křižovatka Malovanka v Praze 6 -- skandál v právním státě! Petr  Kužvart
4. 4. 2006 O zbloudilé velrybě a smrti médií Jan  Paul
4. 4. 2006 Britský ministr obrany: Změňte Ženevské konvence!
4. 4. 2006 Pravičáci, snobové a rozkejdaný Zeman Stanislav  Křeček
4. 4. 2006 Katolicismus a svoboda, dva neslučitelné pojmy Milan  Valach
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce