13. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 4. 2006

Malý a měkký monopol očima prostého uživatele

Gates kontra Evropská unie

Různí lidé se pokusili obhajovat Billa Gatese před rozhodnutím komise Evropské unie, která má výhrady ke způsobu, jakým se prezentují Gatesovy Windows veřejnosti. Různí lidé obviňují Evropskou unii ze socialismu. S tím nemohu souhlasit. Obhajovat obchodní politiku Microsoftu potřebuje notnou dávku naivity nebo zaujatosti. Ono totiž jde o peníze a to je vždycky vážná věc. Windows jsou typickým představitelem arogantního dominantního výrobce, který diktuje spotřebitelům svoji neomezenou vůli. Bill Gates nám nedává na výběr. Ber nebo nech být. Jenže spotřebitel nemá na výběr.

Všichni musí používat jeho Windows. A proto všichni musí přijmout jeho podmínky. Přitom to však vždycky nebylo. Byl to Bill Gates, který prodával před pár lety rovněž dominantní operační systém DOS. Ten byl před lety prodáván jako holý výrobek - byl to jen a jedině operační systém a nic více. Dá se říci, že to byl ideální způsob. Lidé měli operační systém a potom si dokupovali další software podle potřeby. Hlavně cena byla mnohem nižší. A bylo na spotřebiteli, jestli si další programy koupí, nebo použije freeware - neboli programy, které jsou "zadarmo". Počítačová technika je dokonalý obraz současné kapitalistické společnosti. Mocný dodavatel si diktuje podmínky a vydělává. Přesto desetitisíce lidí dělají to samé a zadarmo. Lidé se brání proti monopolům, ale nemají podporu od svých vlád. Ty stojí na straně monopolů. Proto zatím uživatelé prohrávají.

Bill Gates nutí lidi, aby spolu s operačním systémem kupovali desítky programů, které nepotřebují a nikdy nepoužijí. Většina z nich ani neví, co všechno Windows obsahují. Používají svoje dva tři programy a dost. Bohužel, však ty desítky zbytečných programů museli zaplatit a zaplnit si s nimi harddisky. Je jasné, že práce na těchto programech něco stála a musí se zaplatit. Jenže - proč bych to měl platit, když to nechci?

Ten samý problém je s dalším produktem Microsoftu - s jeho Microsoft Office. Také v tomto balíku pěti nebo šesti programů je většina pro většinu uživatelů zbytečných. Lidé používají Word na psaní. Ti schopnější používají i Excel. A tím to většinou končí. Práci s databázemi (MS Access) zvládá jen málokdo - navíc to většinou nepotřebuje. Gatesův Front Page na tvorbu HTML stránek používá také málokdo, protože není dobrý. Na trhu je obrovské množství lepších programů a navíc je to všechno freeware, shareware či public domain. Powerpoint používají tak obchodníci a učitelé... Ty další programy nejsou vůbec k ničemu. Ale zaplatit se musí. Celá situace mi připomíná doby dávno minulé, kdy jsme museli ke kilu cibule kupovat kilo brambor. Vypadá to, že opravdu socialismus se nám vrací, ale v nové kapitalistické formě.

A v tom je ten háček. Windows se spoustou programů, které skoro nikdo nepoužívá, stojí skoro 10 tisíc korun. Microsoft Office stojí vysoko nad 10 tisíc. A Bill Gates se diví, že 80% lidí na celém světě mají pirátské kopie. Za ty peníze se ani nemůže divit. Kdyby prodával jen operační systém za pár stovek, tak by si ho většina lidí koupila. Když dám 20 tisíc za počítač, přidám klidně pět set nebo tisíc za operační systém. Ale kdo může dát 20 tisíc za počítač a dalších 20 tisíc za Windows a Office? Při těch desítkách milionů počítačů na celém světě by na tom určitě ještě vydělal. Proč neprodává Microsoft jednotlivé složky Office každou zvláštˇ? Bojí se, že by tolik nevydělal? Kdyby Evropská unie chtěla skutečně něco udělat pro uživatele výpočetní techniky, tak to Microsoftu nařídí. Ale rozčilovat se nad tím, že Gates s Windows prodává i Windows Media Player, je pokrytectví. Až ten program odstraní, určitě cena Windows neklesne. Vlk se nažere a koza zůstane celá. Evropská unie se ukáže jako velký bojovník proti monopolům a monopol zůstane.

Evropská unie se rozhodla šlápnout Billu Gatesovi na kuří oko. Nic víc to není a na víc se nezmohla. Kdyby skutečně chtěla s tímto diktátem arogantního všemocného dodavatele něco udělat, stačilo by aby unijní správa a s ní všechny evropské vlády přešly na Linux. Kdyby státní správa používala Linux, ušetřila by stamiliony dolarů. Kdyby používala Linux, musely by všechny podniky ve státě rovněž přejít na Linux, aby mohly se státní správou komunikovat. A do roka a do dne by na Linux přešla většina lidí. Panu Gatesovi by zbyly jen oči pro pláč. Ale to nejde. Dlouhé prsty pana Gatese ve spolupráci se Světovou bankou a WTO tomu zabrání. To by bylo omezování tvorby zisku a to nejde. Peníze nejsou všechno, ale všechno si za peníze můžeš koupit - třeba i Evropskou unii.

Poznámka redakce: Někteří čtenáři vytýkají Janu Vítovi, že Access a FrontPage (a v posledních verzích ani Power Point) nejsou součástí nejvíce prodávané verze MS Office Basic a jsou až v dražších verzích. To je pravda. Stejně jako to, že některé programy lze koupit jednotlivě, i když daleko nevýhodněji, než komplet. Koupit levně a pouze to, co chcete, Microsoft neumožňuje. Operační systém Win XP Home Edition CZ CD w/SP2 "v krabici" stojí u jednoho z největších prodejců v Praze - Autocontu - 6 962 Kč. Win XP Pro CZ CD w/SP2 pak 10 350 Kč. Kancelářský balík Office 2003 Win32 CZ AE CD se tamtéž prodává za 4 293 Kč. Office Pro 2003 Win32 CZ AE CD pak stojí 5 581 Kč. Word v české "krabicové" verzi legálně koupit nelze. Pouze jako OEM. Stejně jako další části balíku Office. Jednotlivě se prodává pouze anglický Excel za cenu naprosto šílenou - 8 247 Kč a Acces za 8 247 Kč. Český Acces pak stojí 7 175 Kč.

Podrobnosti a ceny Office na serveru Autocont ZDE

Plnohodnotná a kompatibilní alternativa Office jako "open source" freeware řešení v české verzi - OpenOffice.org 2.0.2 CZ (Writer, který nahrazuje Word; Calc namísto Excelu a Impress místo PowerPointu včetně HTML Editoru, kreslícího programu Draw a dalších programů) je zdarma. 76,3 MB kvalitního kódu namísto plného CD... "Profesionální kancelářský balík za zlomek ceny MS Office" 602 Office 2 (Writer, Calc, Impress, Draw, e-mailový program s plánovačem Mozilla Thunderbird a relační databáze 602SQL) stojí 1297 Kč.

Stejně tak operační systém SUSE LINUX (NOVELL) Pro 9.2 SE (128+ bit) Czech - čili v té nejluxusnější verzi "v krabici" přijde na 2 509 Kč. Nekomerční distribuce Linuxu jsou zdarma. Pro začátečníky lze doporučit krabicové komerční řešení SuSE s rozsáhlou nápovědou a instalační utilitou, pro mírně pokročilejší pak RedHat CZ a pro profesionály Debian.

Doporučit je možné pouze: nekamarádit se s těmi, co používají legální software lze, ale je to adrenalinový sport s vysokým rizikem - zejména pro podnikatele a lidi, kteří mají nejen přátele, ale i nepřátele a konkurenty. V Česku se udává. Takže jinak... Linux pro začátečníka znamená opustit pohodlí hypermarketové "blbuvzdornosti" woken a umět se alespoň v začátku poradit s někým, kdo i pomůže. Malí a střední podnikatelé, kteří nemají čas studovat podrobnosti manuálů, tím dají občasnou práci nadšeným studentům technických oborů. Desetitisíce, které ušetří za licence Microsoftu, věnují lidem, kteří "to" umí také. Vychovají si je. Uživí je. Dají jim start-upovou příležitost. Dají jim jistotu profesního začátku. Podporovat českou inteligenci odmítnutím amerických licencí není jen romanitcky vlastenecké, ale i racionální.

Poznámka ŠOK: Kdysi dávno, v dřevních dobách internetu a počítačové prehistorii jsem poradil svému kamarádovi, který měl reklamní agenturu, "správcovský trik" a doporučil jsem mu administrátora. Neplatit správce systému za práci, ale za nicnedělání. Základní cena za bezchybný chod dvaceti počítačů a sítě činila měsíčně 8000 Kč fakturačně, každá mimořádná událost ji snižovala o 500 až 1000 Kč. Havárie s odstávkou systému na den byla penalizována v plné výši měsíčního paušálu. Od toho okamžiku nebylo mimořádných událostí. Po přechodu na Linux si administrátor dokoupil k serveru modem, připojil ho na telefon a od té doby ho ve firmě neviděli. Posílal ale faktury, které každý rád a zavčas proplatil. Jak a kdy "to" dělal, bylo všem jedno. Síť fungovala a počítače také. Administátor takto "z postele" obsluhoval dalších několik firem. U toho měl čas vystudovat ČVUT, psát programy a podnikat. Založil ve svém pokoji jednu z největších hostingových firem v ČR, pak svůj podíl prodal a dnes podniká dál - v jiné počítačové branži. Ti, kdo ho znají, tuší, v kterém segmentu IT bude za několik let boom. Na kamarády, kteří pamatují jeho studentské začátky, nezapomíná. A zůstal normální. Po Praze jezdí na skůtru, Ferrari si nekoupil.

Já sám jsem tehdy šéfoval jednomu pracovišti velkého publishing housu s dvaceti grafickými stanicemi a vlastním serverem. Stejnou metodu jsem uplatnil tam. Na své riziko. Můj "líný" administrátor se po letech stal ředitelem distribuční firmy pro velká podniková řešení a dnes je senior consultantem ITC a respektovaným expertem Delloite & Touche. A píše velmi prognostické sci-fi povídky...

                 
Obsah vydání       13. 4. 2006
13. 4. 2006 Petr Cibulka odsouzen k podmíněnému trestu za pomluvu Jan  Čulík
13. 4. 2006 Život na ose zla Marian  Golis
13. 4. 2006 Írán není extremistickou zemí, nenuťme ho k extremismu!
13. 4. 2006 Kdo má pravdu Milan  Ohnisko
13. 4. 2006 Osud letu United 93...
13. 4. 2006 Konflikt mezi britskou vládou a britskými soudy
13. 4. 2006 Automobil jako hořící klec Pavel  Pečínka
13. 4. 2006 Půlkulaté narozeniny souboru Krepsko Lukáš  Nozar
13. 4. 2006 Latinská Amerika: Tok peněz od emigrantů živí domácí ekonomiku Michal  Giboda
13. 4. 2006 Carphone Warehouse podvrací trh s internetovým připojením
13. 4. 2006 Malý a měkký monopol očima prostého uživatele Josef  Vít
12. 4. 2006 Výuka demokracie: Tady přestává legrace Štěpán  Kotrba
12. 4. 2006 Revolta či virtuální existence? Petr  Sak
12. 4. 2006 Zelení proti velké čtyřce Oskar  Krejčí
12. 4. 2006 Jak skrze přehlídku amatérského divadla mluví země Lukáš  Nozar
12. 4. 2006 Nemeth 2002 - 2006 Ladislav  Žák
12. 4. 2006 O kompetenci, mandátu a profesionalitě Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
12. 4. 2006 Klausův evropeismus Přemysl  Janýr
12. 4. 2006 Ztraceno v překladu... Ladislav  Žák
12. 4. 2006 Jak si kopnout do Ekologické daňové reformy, tentokrát zleva Michal  Brož
12. 4. 2006 Ani po více než měsíci Ministerstvo vnitra mladým komunistům neodpovědělo Milan  Krajča
11. 4. 2006 "Demokratismus" a všední americký den Milan  Kohout
12. 4. 2006 Dobrý den, majore Gagarine Štěpán  Kotrba
13. 4. 2006 Velikonoční přání - Trochu jako modlitba Michal  Černík
8. 4. 2004 Týden Pesachu a Velikonoc
16. 4. 2003 Pesach 5763:
Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň?
Štěpán  Kotrba
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006