29. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 5. 2006

Zdravotnictví: výhodně nízké mzdy, králíci a zajaci

Manažerské řízení nemocnic, 25. května 2006, Praha, hotel Dorint Novotel, organizace: b.i.d. service, M.C. Triton, EURO, VŠE, ČSOB.

Ve čtvrtek jsem se zúčastnil jako pozvaný řečník semináře "Manažerské řízení nemocnic". Přede mnou hovořil Dr. Milan Kubek, prezident ČLK, s přednáškou na téma ČLK a zdravotní reforma, po mně pak expert ODS a spoluautor "Modré šance" Dr. Pavel Macháček (Tlak na reformu ve zdravotnictví, důvody pro změnu) a prim. Dr. Střítecký z Jindřichova Hradce, který přednáší na VŠE o "tržním zdravotnictví" (Veřejné zdravotnictví x tržní zdravotnictví). Prezident ČLK hovořil o nízkých mzdách v českém zdravotnictví a to zejména v zprivatizovaných nemocnicích a v nemocnicích krajskými radami na privatizaci urychleně připravovaných.

Dr. Macháček a Dr. Střítecký porovnávali zdravotnictví řízené "administrativně byrokraticky" a řízené neviditelnou rukou trhu. Svorně varovali před možností, že by byla zprivatizována pouze část nemocnic, protože zatímco ve zprivatizovaných by blahodárně působil trh, ve veřejných by se mohly uplatňovat škodlivé regulace.

V diskusi pak zastánci blahodárného trhu ve zdravotnictví nejdříve zpochybňovali údaje Dr. Kubka o mzdových rozdílech mezi privatizovanými a neprivatizovanými nemocnicemi. Když se Kubek odvolal na zdroj ÚZIS (Ústav zdravotnické informatiky a statistiky), který sestavuje statistiky na základě údajů poskytovaných samotnými nemocnicemi, korunoval diskusi expert ODS Dr. Macháček tvrzením, že "...nízké mzdy jsou výhodné..."

Migrace až emigrace jako východisko

MUDr. Pavel Macháček má pravdu, nízké mzdy jsou výhodné a to pro majitele soukromých nemocnic. Osobní náklady totiž v ČR tvoří od 40% (ve fakultních nemocnicích) až po 65% (v psychiatrických léčebnách), v Západní Evropě od 60 do 75%.

Soukromá nemocnice, samozřejmě nikoli "nezisková" přinese majiteli největší zisk, zejména ušetří-li na nejvyšší nákladové položce, tedy mzdách. Toho dosáhne nízkou odměnou a malým počtem personálu. Tuto obchodní strategii mohou narušovat nezisková zařízení, která kazí ceny práce tím, že zdravotníkům platí více a ministerstvo, které trvá na zákonem stanovených minimálních počtech pracovníků a jejich kvalifikační struktuře.

"Co zbývá zdravotníkům třeba v Jeseníku, když i nejbližší nemocnice v Šumperku a Bruntále jsou soukromé?", tázal se prezident ČLK.

Zbývá jim buď trpět nízké mzdy nebo migrace až emigrace. Ptal jsem se ředitele Psychiatrické léčebny v Bílé Vodě 30 km severozápadně od Jeseníku na samých hranicích s Polskem, kde bere kvalifikovaný personál, či zda snad zaměstnává psychozemědělce (označení pro nekvalifikované vesničany zaměstnané v odlehlých psychiatrických léčebnách)? Odpověděl, že o kvalifikované zaměstnance nemá nouzi, protože vzhledem k platům v Jeseníku, rádi dojíždějí. Severozápad Moravy blaho privatizace nemocnic zažil již před lety. Také když soukromá společnost vytunelovala bruntálskou nemocnici. Poslankyni obviněnou orgány činnými v trestním řízení, která v tom vypomáhala, ovšem Poslanecká sněmovna ke stíhání nevydala. Poslanec Ivan Langer naopak chtěl pomoci soukromé jesenické nemocnici desetimiliónovou dotací ze státního rozpočtu na nákup CT. Jiný poslanec si toho však v záplavě tisíců rozpočtových položek všiml a pomoc stranickému kolegovi poslance Langera a majiteli nemocnice v Jeseníku tak zmařil.

Na Slovensku volí lékaři i sestry masově emigraci. Každý rok odcházejí stovky lékařů a sester. Tamní ministr Zajac a velký vzor pro ODS se však nechal slyšet, že mu to vůbec nevadí, ať prý přijdou lékaři z Ukrajiny a odjinud.

Stávka podnikatelů a jim užitečných idiotů

Ministr, který se o něco snaží musí s protesty počítat. Vždyť chaos je tak výhodný! Jako tma pro zloděje. Hleděl jsem z okna Úřadu vlády na stávkující lékaře a bylo mi jich líto. Žádná intelektuální elita. Svěřil jsem se předsedovi Svazu zdravotnictví a sociální péče Dr. Schlangerovi, že mě vzezření a chování stávkujících lékařů překvapilo. Biochemik mi nabídl psychologicko-sociologickou sondu: "Stávkují ti neúspěšní, frustrovaní, špatně sociálně adaptovaní...". Chybělo sebevědomí, jen odvaha hulákat skrytý v davu. Byli to lékaři, které někdo zmanipuloval, aby ve jménu jeho politických zájmů žádali zázraky do tří dnů. Média se už postarají o publicitu a doplní desorientovaného dědečka ochotného do kamery spílat ministrovi. Marně jsem očekával imponující osobnosti, seběvědomé vystupování, věcnou kritiku a inteligentní argumentaci. Viděl jsem zmatené oběti manipulace.

Tentokrát jsem viděl stávku z televizního záznamu. Bez věcné argumentace a vtipu, jen šaškování. Osel šel v čele průvodu "intelektuálů". Slyšel jsem skandovat: "Kdo lže ten krade, proto zmizni smrade!" Existuje zřejmě něco jako lékařská lůza. Někdo dokonce nesl transparent s rukou a drápy s nápisem "Rath" a na tím: "Zachvátí-li tě, zahyneš!". Autor se nepochybně nechal inspirovat plakáty vystrašené protektorátní moci na konci války. Tak málo vkusu...

Předvolební akce autorů zdravic na kongresu ODS nepřekvapí. Na místo neviditelné ruky trhu hrozí stanovení pravidel hry. Omlouvám se panu PharmDr. Chudobovi. Někde jsem napsal, že byl členem ÚVV ČSSD. Rozhořčeně mi telefonoval, omlouvám se, byl jen předsedou Obvodního výboru ČSSD v Praze 12. Společně jsme kdysi protestovali proti privatizaci jedné tamní polikliniky. Již tehdy jsem ovšem předpokládal, že je majitelem lékárny v ČSSD a nikoli sociálním demokratem mezi lékárníky.

Podnikatele ve zdravotnictví lidsky chápu, jde o prachy. Naivních zaměstnanců v davu je mi líto. Uvěřili, že v jejich bídě je jejich světlá budoucnost.

Pokusný zajac

Nejvíc se povedl symbol- králík kombinovaný s dopravní značkou "zákaz zastavení". Že prý stávkující nechtějí být pokusnými králíky. Jenže české zdravotnictví má blízko k evropskému standardu. Naproti tomu experimenty z dílny ODS mají ve světě obdobu snad jen na Slovensku. Kouzlo nechtěného zde spočívá v tom, že ministr zdravotnictví na Slovensku se jmenuje Zajac. Slovenští lékaři by tedy mohli použít stejného symbolu jako čeští a to v některé z svých stávek proti pravicovým reformám. Dr. Fico, předseda slovenské strany Smer, která nepochybně zvítězí ve slovenských volbách, proto používá následujícího bonmotu: "V celom svetě robia ludia pokusy na zajacoch, iba na Slovensku robí Zajac pokusy na ĺuďoch." Světová premiéra privatizace zdravotních pojišťoven současně s privatizací nemocnic a se zpoplatněním běžných služeb narazila na Slovensku na odpor naprosté většiny obyvatelstva včetně zdravotníků a poslala stranu ANO (Aliancia nového občana) do nevolitelnosti. Výdaje na zdravotnictví na Slovensku již poklesly na 5,8% HDP (v ČR jsou 7,1%, v EU kol 8,5 %) To vůbec nebrání Českému rozhlasu v pozvání slovenského "ekonomického experta" Pažitného, aby kritizoval české zdravotnictví a nabízel slovenský příklad.

ODS má od poloviny devadesátých let svoji originální specialitu "individuální účty". Rád o ní tehdy hovořil předseda vlády Ing. Klaus. Nabízela se samozřejmá otázka: "Co když bude individuální účet vyčerpán?". Odpovědi se tehdy nedostávalo. Experti ODS (Julínek, Macháček, Hroboň) koncept individuálních účtů dopracovali a nalezli také odpověď. Je překvapivá. Jestliže bude individuální účet vyčerpán, pak si nemocný může vzít úvěr...

Autor, vzděláním i povoláním psychiatr, je bývalý poslanec a ministr zdravotnictví. V současné době je ředitelem Bohnické léčebny.

                 
Obsah vydání       29. 5. 2006
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo
29. 5. 2006 Témata Britských listů - nejen pro předvolební poučení
29. 5. 2006 Američané v Iráku "popravili" 24 neozbrojených civilistů
29. 5. 2006 Amnesty International proti útlaku na internetu
29. 5. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
29. 5. 2006 Týdeník Euro: Čechům plány na americkou základnu v ČR nevadí
29. 5. 2006 Volební kampaň jako hledání nenulových součtů Michael  Kroh
29. 5. 2006 Volby dopadnou špatně Boris  Cvek
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
29. 5. 2006 Michael  Marčák
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
29. 5. 2006 Proč Česká televize požádala Václava Klause, aby vetoval zákon o kinematografii
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Dzurinda pred volbami: Strach pred Ficom Lubomír  Sedláčik
29. 5. 2006 Michael  Marčák
29. 5. 2006 United they fall Irena  Ryšánková
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Dotaz na Marka Síbrta Jan  Čulík
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
29. 5. 2006 Michael  Marčák
29. 5. 2006 Zdravotnictví: výhodně nízké mzdy, králíci a zajaci Ivan  David
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl
27. 5. 2006 Koho volit Milan  Valach
28. 5. 2006 Koho volit? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? Jan  Čulík
27. 5. 2006 Více než 3000 mrtvých
26. 5. 2006 NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám
24. 5. 2006 Proč neinformovala ČT o rozhodnutí českých politiků vyloučit z předvolební diskuse téma americké základny v ČR? Jan  Čulík
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Léková politika, zdravotnictví RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2006 Zdravotnictví: výhodně nízké mzdy, králíci a zajaci Ivan  David
26. 5. 2006 Co skutečně chtějí soukromí lékaři Richard  Suda
14. 4. 2006 V ČRo7 si myslí, že stát peníze pumpuje Štěpán  Kotrba
20. 1. 2006 O projektu IZIP Petr  Wagner
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
19. 10. 2005 Padající hrušky, ministři a pacienti Štěpán  Kotrba
3. 10. 2005 Zvyšování platů ve zdravotnictví - problém nesystému Ivan  David
11. 2. 2005 Grossova "modrá šance" Ivan  David
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
14. 10. 2003 Kondomy: Co dělá katolická církev špatně?   
14. 10. 2003 Rath je génius Ivan  David
13. 10. 2003 Manipulativní zpravodajství už i v Britských listech? Pavel  Mareš
13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje   
10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Zdravotnictví: výhodně nízké mzdy, králíci a zajaci Ivan  David
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Volby dopadnou špatně Boris  Cvek
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
29. 5. 2006 United they fall Irena  Ryšánková
28. 5. 2006 Koho volit? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Dotaz na Marka Síbrta Jan  Čulík
27. 5. 2006 Koho volit Milan  Valach
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
26. 5. 2006 Myslete! Volte. Ale hlavně -- po volbách NEMLČTE! Jakub  Rolčík
26. 5. 2006 Klausovy liché obavy