6. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2006

Chyba s Pehem

reakce na článek Jiřího Pehe Volby bez vítěze a poraženého

Tak nám politolog zbořeného Hradu věští, že politická stabilita záleží jen a jedině na vzájemné domluvě ODS a ČSSD a ničem jiném. Na věky věkův. Amen. Ovšem kdyby domluva nastala, nejspíš bychom se divili, jak rychle by holubičí povaha českého lidu vzala za své. Už několik století jsme nebyli totiž svědky defenestrace. Kdyby si však oba lídři řekli čo bolo, to bolo a terazky povládneme spolu, ztratili by tvář a důvěru. Nejspíše by jejich vlastní lidé ukončili kopancem do jejich zadnic jejich politické kariéry.

Stejně, jako se to stalo Grossovi či Špidlovi.

Občanští demokraté nemohou svým voličům říci, že se pokoří a přijmou Paroubka a ty nenáviděné socialisty za vládní partnery. Jejich vlastní voliči by jim připomněli mnohá příkoří, která si museli vytrpět od těch, které režisér Renč vizualizoval na jejich předvolební spoty jako zplozence pekla. Stejně tak premiér realizovat volební program ČSSD bude s kýmkoli, "byť by to i marťan byl", ale nikoliv modrý pták. A v tom je ona "patová" volba občanů o to pikantnější.

Protože nikdo si (prozatím) nepřeje mimořádné volby, polovina občanů si přeje vládu pravice adruhá polovina vládu levice. Těch šest procent zelených je také rozděleno vejpůl. Jedni vědí, že s těmi, kteří brojí proti ekologistům, se vládnout nedá. Druzí vědí, že opačná varianta by znamenala smířit se s komunisty v zádech. I to je realita, do které se ovšem velkohubá gesta bývalého svazáka Mejstříka nehodí. Stejně tak jako se tam nehodí představa, že veškerá výstavba továren, elektráren a dálnic se zastaví a všichni budeme žít ze samozásobitelských biofarem na malebných vesničkách v koutu hor.

Bude se hledat řešení. Bez Václava Klause, neboť jeho dvojjediná role mu svazuje ruce. Topolánka by nejraději viděl na opačném konci zeměkoule a přesto je to jeho nástupce. Chlap s gulama ale profesorovi k srdci zjevně nepřirostl. Nemá noblesu konzervativního politika.

Bude se hledat stabilní řešení. Bude se čekat, až se někteří modrozelení vybarví. Nejspíše jedni do modra a druzí do zelena. Se zelenými Zelenými jednat lze. S modrými Zelenými jednat nelze. Protože v celé Evropě by si zelení uplivovali, kdyby se čeští zeelení setkali v Evropském parlamentu a namísto levice by seděli vedle lidovců z bavorské CSU či vedle konzervativních vrahů lišek z Britských ostrovů.

Pehe nemá pravdu, že ČSSD prohrála volby zejména zásluhou její zdrcující porážky Ratha. Rath ukázal voličům, že se pravicového liberalismu nebojí. Dokázal, že lze čelit útokům a podpásovkám s klidem. Dokázal lobby lékařů rozdělit na dva tábory. Na ty, kterým jde o peníze v první řadě, a na ty, kteří chtějí léčit lidi. Dokázal, že generika jsou levnější a rozpočet zdravotnictví nemusí vysávat pijavice nalepené na VZP. Dokázal, že nemocnice nejsou dojné krávy. Dokázal, že hluboká restrukturalizaci nemocnic a pojišťovny lze přežít. Tím se liší od všech bývalých ministrů. Rath nedosáhl většího výsledku, než je v Praze běžné, dosáhl ale nalezení levicové identity sociální demokracie, která už nesměřuje k "středovému voliči" a Havolvě ideálu občanské společnosti aktivistů, ale k jasné definici zájmů zaměstnanců vůči zájmům zaměstnavatelů. A to je politika, která účastníku Bilderbergských jednání Pehemu nemůže vyhovovat. To je politika plebejská.

Jiří Pehe je dobrým indikátorem, co na politické scéně nečinit. Jeho rady totiž vyplývají stále z onoho havlovského konceptu, který se domníval, že politika se dá dělat stejně, jako StB řízený disent. Disciplinovanost koaliční tolerance v disentu být mohla, protože existoval jen jeden zájem - svržení státně byrokratického gerontosocialismu Jakeše a Husáka. Tomuto cíli se vše podřídilo. Spolupracovali katolíci s marxisty . Konzervativci s liberály. Svět disentu byl svět úzkých vazeb úzké skupinky lidí. Svět domácích filosofických seminářů se dá transformovat v elitářské univerzitní škamny, ale nedá se přetavit v jednání parlamentu a hlasování o podobě zákoníku práce či dani z majetku.

Zelení si budou muset vybrat. Poprvé mají totiž odpovědnost. Za krajinu. Za továrny s kouřícími komíny. Za dálnice po kterých se valí auta. Za zvířata. Za lidi. I za ty, kteří je nevolili.

                 
Obsah vydání       6. 6. 2006
6. 6. 2006 Jak se dělá PR satanovi Štěpán  Kotrba
6. 6. 2006 Demokracia ako tovar? Karim  Chaibi
5. 6. 2006 ČT: "Česká televize se intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny"
6. 6. 2006 Prosím Českou televizi o vysvětlení, proč nesprávně informovala o průběhu voleb
6. 6. 2006 Paroubek: skandální odhalení Jana  Maříková
6. 6. 2006 Spoločenská klíma a politické kyvadlo Ján  Stena
6. 6. 2006 Vole, či spíše volíce... co jsme komu nadrobili? Miloš  Dokulil
6. 6. 2006 Volby bez vítěze a poraženého Jiří  Pehe
5. 6. 2006 Jak reformovat volební systém? Josef  Baxa
6. 6. 2006 Tyto volby mají svého poraženého
6. 6. 2006 Chyba s Pehem Štěpán  Kotrba
6. 6. 2006 Ty rozrůzněné tváře lidí... Martin  David
5. 6. 2006 Zelení po volbách Jiří  Neustupa
5. 6. 2006 Lejna předvolební kampaně Stanislav A. Hošek
5. 6. 2006 Volby dopadly skvěle
6. 6. 2006 S křížkem po funuse oživovat mrtvé nelze
6. 6. 2006 Small may be beautiful; it's not funny Irena  Ryšánková
5. 6. 2006 Tak nám zvolili Topolánka, paní Müllerová Ctirad  Novák
6. 6. 2006 Bursík překvapuje hned na začátku Jan  Žižka
6. 6. 2006 Politická maturita Irena  Ryšánková
6. 6. 2006 Školství po Buzkové František  Augusta
6. 6. 2006 Nejasné zázemie Rádia Maryja Juraj  Marušiak
5. 6. 2006 Što dělať aneb po volbách s KSČM Pavel  Kopecký
5. 6. 2006 Svaly je možné ukazovat před volbami, po volbách je třeba jednat Štěpán  Kotrba
5. 6. 2006 Drobná vada na kráse... Jan  Rovenský
5. 6. 2006 Ostuda volebního zpravodajství: kapacita připojení a meze "vteřinové" žurnalistiky Štěpán  Kotrba
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny
5. 6. 2006 Jihočeští Zelení jsou ochotni podpořit menšinovou vládu
5. 6. 2006 Policista, který zadržel fotoreportéra Britských listů, je obviněn Štěpán  Kotrba
5. 6. 2006 Témata Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006