28. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 7. 2006

Brána pro nové myšlenky: Deset let Britských listů

Ve školním roce 1995-1996 byl na stáži na Glasgow University dnešní zahraniční reportér Mladé fronty Dnes Jan Rybář. Někdy koncem jara 1996 za mnou přišel na tamější katedru slovanských studií: "Viděl jsi ten časopis, nějaký "Pes", který začal na internetu vydávat Ondřej Neff?" Skutečně Ondřej Neff začal v květnu 1996 vydávat svůj internetový deník, Neviditelného psa píše Jan Čulík:

Přihlásil jsem se mu mailem, že bych mu občas do časopisu něčím přispěl. Ondřej Neff si zřejmě myslel, že jsem nějaký student, dočasně v Británii a že budu psát turistické causerie z této ostrovní země, a tak dal mé rubrice ve svém časopise název Britské listy. Měl jsem v úmyslu psát něco jiného. Časopis se vyvinul v internetové médium, které se systematicky po dobu celých deseti let snažilo konfrontovat vidění světa v Čechách s viděním světa na Západě. Začal jsem vydávat Britské listy, protože jsem měl zkušenost života z obou zemí, Velké Británie i České republiky, v níž pobývám zároveň skoro stejnou dobu, a v Čechách pracuji k tomu ještě jako novinář, a viděl jsem, že zkušenosti a zvyklosti západního, především anglosaského světa, do českého prostředí vůbec nepronikají, navzdory tomu, jak blízko jsou si západní a středoevropská civilizace. Některá témata, která Britské listy za deset let své existence přinesla do českého prostředí, mnohdy dlouho před tím, než se jimi začal zabývat český tisk. Míváme předstih tak dva roky, někdy i pět let. Nejnověji se to stalo v kauze americké raketové základny v České republice, o níž Britské listy poprvé informovaly v červenci 2004.

  • Globalizace -- Národní stát odumírá. Podle dokumentárního seriálu Simona Hoggarta televize BBC.
    Britské listy 13. -- 14. listopadu 1996
  • Informační éra a lidské vědomí: Jak se lidé budou muset z ekonomických důvodů v nové informační éře změnit?
    Britské listy 31. července 1997
  • Protizákonná manipulace s vlastnictvím české komerční televize Nova TV, kterou prováděl její tehdejší generální ředitel Vladimír Železný.
    Britské listy od 19. prosince 1996
  • Cenzura v českém vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa
    Britské listy od 1. listopadu 1996
  • Kritika kontroverzní "kupónové privatizace " Václava Klause
    Britské listy od 25. listopadu 1996
  • Analýza obsahu českých médií
    Britské listy od 21. května 1999
  • Jak Václav Havel porušil svůj slib Alexandru Dubčekovi, že bude podporovat jeho kandidaturu na československého prezidenta; Kritická analýza britského politologa Johna Keana Havlovy proměny z bojovníka za lidská práva v pragmatického politika
    Václav Havel: Politická tragedie v šesti dějstvích, Britské listy od 14. října 1999
  • Systematická analýza dlouhodobé (1998 -- 2001) krize ve veřejnoprávní České televizi, která vedla v prosinci 2000 ke vzbouření jejích zaměstnanců, obsazení vysílacích pracovišť a ztráty kontroly legálního vedení ČT nad výrobou i vysíláním. Během vánoční rebelie zaměstnanců České televize v prosinci 2000 byly Britské listy prakticky jediným nezávislým hlasem, poukazující na manipulativní podstatu této "vzpoury". Přinášely obsáhlé denní fotoreportáže. Ze zpětného pohledu bylo potvrzeno, že tato analýza byla správná. Dnes už téměř nikdo nepochybuje, že "boj o demokracii" v ČT na přelomu roku 2000 a 2001 a snaha zprivatizovat ČT2 do rukou "zachránců české filmové kultury" byl cílevědomým bojem o kontrolu nad jedním z budoucích digitálních multiplexů. Byl to boj o miliardy a ne o demokracii.
    Britské listy od 18. ledna 1998
  • Brutalita české policie proti demonstrantům během pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v září 2000; analýza ve spolupráci s Občanskými právními hlídkami. Přinášely obsáhlé denní fotoreportáže. Po obdobně brutálním zásahu české policie proti technoparty Czechtek 05 přiznala pražská média, že policejní zásah proti mezinárodním demonstrantům v Praze v záři 2000 byl stejně protizákonný a stejně brutální.
    Britské listy od 27. září 2000 -- až v srpnu 2005
  • Ochrana osobních dat a prohřešky proti jejím zásadám při sčítání lidu v roce 2001 i později.
    Nejsme ovce, Britské listy od února 2001
  • Politika "nulové toelrance", prosazovaná ODS jako komunální strategie. Tvrdá politická a sociální represe romské menšiny v městě Slaný.
    Slzy jsou Slaný: Britské listy od července 2003
  • Britské listy zveřejnily vlastní audionahrávku interního jednání výkonného výboru vládnoucí ČSSD poté, co zrušila předchozí zásadu otevřenosti a začala jednat tajně o pádu vlády Vladimíra Špidly a nástupu premiéra Grosse. Nahrávky byly široce citovány v České televizi a v českém tisku.
    Pád vlády Vladimíra Špidly: Britské listy léto 2004
  • Britský rasismus vůči českým romským žadatelům o azyl. Jak napsal dne 30. července 2001 britský deník Guardian:
    "Interní dokumentace, kterou získaly Britské listy , pražský investigativní internetový deník, dokazuje, že české ministerstvo zahraničních věcí vedlo tajná jednání s britskou vládou ohledně toho, jak zabránit Romům, aby cestovali do Britáie, protože tím narušovali jinak vynikající česko-britské vztahy"
    Zdroj ZDE
  • Americké pokusy umístit svou největší raketovou základnu ve středovýchodní Evropě. Jak napsal deník Guardian dne 13. července 2004:
    "Tyto rozhovory jsou v průzkumné fázi a dosud nebyla učiněna žádná rozhodnutí, zdůraznili činitelé. Američtí činitelé bagatelizovali jednání o středoevropské účasti na protiraketovém štítu. Ale tajné vyjednávání, které z americké strany vedl John Bolton, ortodoxně konzervativní náměstek ministra obrany pro kontrolu zbrojení, rozhněval vysoké činitele pro obranu ve střední Evropě, kteří o těchto jednáních nebyli informováni. Miloš Titz, náměstek českého parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost, se o těchto rozhovorech dověděl teprve minulý týden a okamžitě zatelefonoval ministru obrany Miroslav Kostelkovi s požadavkem, aby to ministr vysvětlil. Podle českého internetového deníku Britské listy přizna Kostelka Titzovi, že se rozhovory s Američany o této věci konají, a přislíbil parlamentnímu branně-bezpečnostnímu výboru o tom poskytnout informace tento týden.
    Zdroj ZDE
  • Obrana svobody projevu. Jak napsal deník Guardian dne 18. prosince 2001:
    "O nových protiteroristických zákonech, které schválila Velká Británie a Spojené státy, stejně jako o obnovení práva CIA zabíjet své protivníky, se v tisku široce psalo. Opatření, která zavedly některé jiné spojenecké vlády, jsou méně známa. Například v České republice umožňuje zákon stíhat osoby, které vyjádří sympatie k útokům na New York z 11. září. Už jeden český novinář, Tomáš Pecina, reportér pražského investigativního deníku Britské listy, byl zatčen a obviněn proto, že kritizoval užívání tohoto zákona. Bylo mu vysvětleno, že z toho vyplývá, že i on je stoupencem terorismu.
    Zdroj ZDE
  • Britské listy se omezováním svobody slova zabývaly průběžně mnohokrát. V lednu 20002 citoval Helsinský výbor amerického Kongresu Britské listy jako jeden ze zdrojů své oficiální zprávy o současném stavu lidských práv v České republice
Zdroj ZDE
  • Britské listy přinášely nezávislé informace o útocích z 11. září 2001 a o válce v Afghánistánu a v Iráku.
  • Britské listy jako první v českém prostředí informovaly o Michalu Moorovi a jeho satirických filmech o USA, včetně fimu Fahrenheit 9/11. Česká média začala informovat o Michaelu Moorovi teprve, když film Fahrenheit 9/11 získal v květnu 2004 hlavní cenu v Cannes.
    Britské listy od 3. února 2003
  • Neokonzervativní "Projekt pro nové americké století" (Britské listy od 24. února 2003; český deník Mladá fronta Dnes se o tomto závažném projektu zmínil jednou, a to jedinou řádkou, 28. července 2005.
    Americká strategie národní bezpečnosti, Britské listy poprvé 24.2.2003 , předtím jako Strategie bezpečnosti státu pro USA 4.10.2002
  • Britský autor dokumentárních filmů Adam Curtis a jeho analýza nejvýznamnějších trendů během dvacátého století; Curtisův seriál natočený pro BBC The Century of the Self (Britské listy od 10. dubna 2002) a The Power of Nightmares, který poukazuje na znepokojující paralely mezi americkými neokonzervativci a islámskými fundamentalisty).
    Britské listy od 10. dubna 2002, resp. 18. října 2004; česká sekce BBC zveřejnila transkript filmu The Power of Nightmares na svých stránkách až 21. ledna 2005
  • Konec ropné éry
    Britské listy od 22. dubna 2005
  • Britské listy také systematicky debatovaly o vstupu České republiky do Evropské unie, o otázkách týkajících se evropské ústavy, o otázkách českého nacionalismu, xenofobie a rasismu.
  • Témata Britských listů

    Seznam aktuálních témat Britských listů ZDE

    Tematický archiv do 28. 9. 2001 ZDE

    Archiv Britských listů

    1996 010203040506070809101112

    Novější články naleznete v aktuálním archivu na stránkách BL, pokud kliknete na kalendář či do sekce ARCHIV VYDÁNÍ

                     
    Obsah vydání       28. 7. 2006
    28. 7. 2006 Izraelský Irák v Libanonu, nebo širší konflikt? Karel  Dolejší
    29. 7. 2006 Horko... Alex  Koenigsmark
    28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
    29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!
    28. 7. 2006 Brána pro nové myšlenky: Deset let Britských listů
    28. 7. 2006 Britské listy -- a gateway of ideas
    28. 7. 2006 Výročí 10 let: 29. 7.1996 - první vydání Britských listů
    28. 7. 2006 Archiv od října 1996 do září 2001
    28. 7. 2006 Prima: Vidiny Oldřich  Průša
    28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
    27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
    28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?
    28. 7. 2006 Desatero Jiří  Jírovec
    28. 7. 2006 Proč to stále nejde? Michael  Kroh
    28. 7. 2006 K České televizi
    28. 7. 2006 Izraelské bombardování Libanonu hrozí ekologickou katastrofou Miroslav  Šuta
    28. 7. 2006 Hrozí vám, pane Čásenský, nějaký postih za to, kdybyste psal demokraticky? Tomáš  Franke
    28. 7. 2006 WTO: přerušení obchodních jednání potvrzeno - odklad na neurčito Ludmila  Štěrbová
    28. 7. 2006 O zapomenutých souvislostech 2. světové války Milan  Černý
    28. 7. 2006 Sněmovna a Senát: přenášení odpovědnosti Lukáš  Jelínek
    27. 7. 2006 Literární příběh ztrácí účinek a společenskou váhu, protože je pouze fabulovaný Miroslav  Vejlupek
    27. 7. 2006 My ty lidi do ráje naženeme třeba bičem! Petr  Wagner
    27. 7. 2006 Palestina a Libanon: součást globální války Thomas  Franke, Pavel  Ponomarev
    27. 7. 2006 83% Čechů je hloupých -- nechtějí americké protiraketové základny Helena  Franke
    27. 7. 2006 Světová obchodní organizace: co se vlastně děje Ludmila  Štěrbová
    27. 7. 2006 Vepřová se šesti Bohumil  Kartous
    27. 7. 2006 Vzdálený Blízký východ Martin  Hekrdla
    22. 11. 2003 Adresy redakce
    5. 6. 2006 Témata Britských listů