23. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 8. 2006

Člověk má přece právo být blbý

A vítězství tohoto práva na stránkách LN

Po oslavě stravování v síti McDonalds přicházejí nepřekonatelné (a nepřekonatelně) Lidové noviny s dalším zásadním článkem na podobné téma, jenž hrdinsky bojuje za svobodné právo být tlustý. To se musí "moderním čtenářům výjimečným v mnoha směrech" (citováno podle vlastní sociodemografické charakteristiky LN), kteří se v největší míře rekrutují z příslušníků staršího středního produktivního a důchodového věku (40 -- 79 let, 67 %, stejný zdroj), ohromně zamlouvat.

Lidové noviny patrně disponují eskadrou publicistů, kteří jsou kovanými odborníky v oblasti stravování a navíc dokáží zmasakrovat i tak neideologické téma podle redakční šablony. A to je přece ten správný byznys. Autor článku, publicista Novák, přiznává, že velký byznys je i obezita. To mu ale zdaleka nevadí, protože to je podle jeho uvažování naprosto "svobodné", stejně jako je podle něj svobodné a plnoprávné být obézní.

Co je to ale za svobodu, být obézní? Je to svoboda definovaná přesně podle jednookého klausovského schématu, v němž byly kdysi stanoveny nějaké neporušitelné principy individuálních svobod, v tomto případě být tlustý, a tyto svobody už nadobro nelze omezovat ani v případě, že existuje způsob, jakým se lze účinně bránit tak obrovskému civilizačnímu problému.

Bylo-li tedy jednou stanoveno, že být obézní je svaté právo, musí tomu tak být podle některých "konzervativních liberálů" navždy. A nejde zjevně a zdaleka a pouze o obezitu.

Jakými cestami se ubírá myšlení publicisty Nováka (může se snad typický český "publicista" jmenovat příhodněji?), dokazuje autor při srovnávání tlaku na snižování obezity se společenským tlakem vyvíjeným na kuřáky, aby co nejméně ohrožovali a omezovali své okolí svou závislostí. I zde se dá velmi dobře odtušit, že publicista Novák by se jistě výborně vyjímal mezi poradci současného českého prezidenta. I ten míní, že omezovat kouření je zásah do individuálních svobod člověka, ačkoli to je evidentně v rozporu se svobodnou volbou a dokonce ohrožením ostatních, kteří musejí s kuřáky sdílet jimi znečištěné prostředí, čímž dochází k poškozování jejich zdraví.

I obezita vzniká často ze závislosti a také obezita je z hlediska vztahu ke svému okolí omezující, ačkoli ne tak přímo, jako je tomu v případě kouření. Jak publicista Novák ve svém jinak ohlupujícím textu přiznává, obézní lidé mají větší zdravotní problémy. K těm nejzávažnějším jistě patří smrtelné choroby srdce a cév, nádorová onemocnění zažívacího traktu, dále hormonální poruchy (cukrovka), dále těžká poškození kloubního aparátu.

S postupujícím vývojem lékařské vědy a statistických nástrojů je také možné vcelku přesně vyčíslit, u kolika lidí je obezita důvodem předčasné smrti. To je jistě v prvé řadě velký zdravotní problém lidí, kterých se to přímo týká.

Nijak to však nezmenšuje problém, který při masivní obezitě populace vzniká zdravotnickým systémům civilizovaných zemí, kde je obezita na prudkém vzestupu. Nemám k dispozici žádnou statistiku, která by dokázala vyčíslit náklady na zdravotnictví zvýšené kvůli nadměrné obezitě obyvatelstva, ale podle skromného odhadu se můžeme jistě bavit o částce v řádu miliard eur.

Odhaduju to proto, že ve Spojených státech to počítají na miliardy dolarů.

Publicista Novák uvádí své srovnání s kouřením, uveďme tedy zdánlivě stejně nesmyslné srovnání, jehož logické vztahy se ale nedají tak jednoduše rozvázat.

Podle zákona musí být řidič automobilu a jeho spolujezdci během jízdy připoutaní. Je totiž nezvratitelně dokázáno, že pásy snižují úmrtnost a úrazovost při dopravních nehodách. Řekněme si ale, proč by se vlastně člověk měl v autě pásat, vždyť se jedná o jeho individuální volbu a rozhodnutí (pokud cítíte klausovské konotace s individuálními svobodami, cítíte správně) a mělo by tedy být pouze na něm, zda této možnosti ochránit své zdraví a život využije, nebo ne. Svým chováním totiž v tomto případě ohrožuje pouze a jen sebe. Je tedy v jistém smyslu nemístnou ingerencí státu, že nutí účastníky silničního provozu, aby používali pásy a další podobná ochranná opatření i proti své vůli.

Kde tedy hledat argument pro toto opatření, když jím nemůže být vnucování nějakého zákonného nařízení proti vůli svobodně se rozhodujícího člověka? Jeden zde je. Je jím argument, že v případě, kdy dojde k autonehodě, při které se někdo těžce zraní proto, že neměl pásy, jsou na záchranu tohoto člověka vynaloženy nemalé prostředky plynoucí ze státního rozpočtu. Často se v pouhých jednotlivých případech pohybuje tato částka v milionech korun. Jelikož zde ovšem je možnost, jak zabránit poškozování zdraví lidí a zároveň šetřit veřejné prostředky, je zákonný požadavek používání pásů v autech nakonec přece jen oprávněný.

Jenže totéž vlastně platí i pro obezitu a dokonce je možné říct, že v daleko větším měřítku, ať už se jedná o kvalitu lidského zdraví nebo veřejné finance. Jestliže tedy chceme zajistit kvalitní veřejné zdravotnictví - a nevšiml jsem si, že by to v této zemi, alespoň co do proklamací, někdo nechtěl -- měli bychom asi velmi racionálně zvažovat také jeho zbytečné výdaje. A jsou-li takové zbytečné výdaje popsatelné a je-li známa cesta k tomu, jak je preventivně omezovat, nerozumím tomu, proč by nad tím měla vítězit svoboda přejídat se bůčkem nebo kouřit krabičku cigaret denně.

A na závěr ještě pár slov o tom, jak je to s těmi ideologickými šablonami, o nichž byla řeč na začátku. Má se to asi takto: Publicista Novák se každé ráno - v duchu současného trendu v české publicistice - zděsí, jakou levicovou hrozbu mu zase nadcházející den přinese.

Jakmile nějakou hrozbu objeví, např. v tom, že mu někdo zakazuje kouřit na zastávce nebo se dočte o návrhu zvýšeného zdanění bůčku, poměří takovou hrozbu tím způsobem, že zavře levé oko, a... je to tam. Podle jeho cvičeného pravého oka je tam jasná levicová hrozba. A tak mu pak nezbývá než napsat, že "Státním byrokratům společně s levicovými obrozenci (což se nezřídka překrývá) zřejmě přišlo líto přenechat lukrativní odírání občanů soukromníkům, ..."

A mít takhle vycvičené pravé oko je přece v Lidových novinách první podmínka mezi všemi.

                 
Obsah vydání       23. 8. 2006
23. 8. 2006 Amnesty International obvinila Izrael z válečných zločinů
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
23. 8. 2006 Analýza: Americké intervence posílily Írán
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
23. 8. 2006 Člověk má přece právo být blbý Bohumil  Kartous
23. 8. 2006 ČT stáhla moderátora, který nezvládl rozhovor s Paroubkem
23. 8. 2006 Obezita je nemoc Petr  Wagner
23. 8. 2006 Výlet Českých médií do minulosti
23. 8. 2006 Americká protiraketová základna a právo občanů Milan  Valach
23. 8. 2006 Rozvrat současných mediálních jistot Štěpán  Kotrba
23. 8. 2006 Tenkrát na sídlišti Karel  Škrabal
23. 8. 2006 "Východoevropané", kteří pracují v Británii
23. 8. 2006 Michael  Marčák
23. 8. 2006 Mezi reportéry BBC a ČT je zásadní rozdíl Jan  Raszyk
23. 8. 2006 Něco jiného je být jako moderátor nekompromisní a něco jiného je být blbec Jan "Matt" Hájek
23. 8. 2006 Černý pátek rakouských lidovců Richard  Seemann
23. 8. 2006 Kdo v Německu neměl nacistickou minulost? Radek  Vogl
23. 8. 2006 Ségolène Royal: Jen ona může porazit Sarkozyho Simone  Radačičová
23. 8. 2006 Michael  Marčák
23. 8. 2006 Kolem Kuby za 20 dní Lubomír  Molnár
23. 8. 2006 Nechtěné dítě Oskar  Krejčí
24. 8. 2006 Michael  Marčák
23. 8. 2006 V Iráku jsou vězněny nevinné děti
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let
22. 8. 2006 Simulované spojenectví? Karel  Dolejší
22. 8. 2006 Jsme pro základnu!
23. 8. 2006 Nelžeme
22. 8. 2006 Zelená mozaika pod drobnohledem Pavel  Pečínka
23. 8. 2006 Smutný konec kazeťáku Štěpán  Kotrba
22. 8. 2006 Kotrba, Paroubek, Borek, Blair a Paxman Fabiano  Golgo
22. 8. 2006 Nové volby na krku! Wenzel  Lischka
21. 8. 2006 Cabanissovy polopravdy Milan  Vlk
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
23. 8. 2006 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy
22. 11. 2003 Adresy redakce