Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí

30. 8. 2006 / Štěpán Kotrba

Zveřejnění osvobozujícího rozsudku Městského soudu v kauze údajných machinací firmy Certos při zadávání zakázek na ministerstvu zahraničních věcí odhalilo podvod policistů. Soud i státní zastupitelství však nechalo od března 2006 trestnou činnost policistů bez jakékoliv pozornosti. Stíhání směřovalo nejen proti pracovníkům Certosu, ale i proti tehdejšímu generálnímu sekretáři Srbovi a mediální štvanice, která případ provázela, se nevyhnula tehdejšímu ministru zahraničí Janu Kavanovi (ČSSD). Ten byl hlavním cílem mediálního útoku "novinářů" Mladé fronty Dnes.

Psáno pro deník Metro, ve zkrácené podobě vyšlo 30. 8. 2006 PDF

Protokol o vydání věci ze dne 18. 7. 2002, předložený soudu jako důkaz, dokládá, že toho dne obžalovaná Eva Tomšovicová policejním orgánům vydala dobrovolně svůj mobilní telefon a SIM kartu. Přesto však v rámci odposlechů obžalovaného Karla Srby byla zachycena SMS zpráva z brzkých ranních hodin dne dalšího (19. 7. 2002), odeslaná z jejího, v tu chvíli už dávno policií zajištěného mobilního telefonu. Státní zástupkyně tento podvrh předložila soudu jako důkaz.

Přestože tuto neuvěřitelnou skutečnost prokázal soud, státní zástupkyně se nezajímala, jak je to možné, a nenechala nikoho zjistit, kdo z policistů měl k zabavenému přístroji přístup, kdo z něj odeslal SMS na telefon Karla Srby a proč. Přestože soud prokázal nedůvěryhodnost obžalované, která zároveň byla jediným svědkem obžaloby, brala do poslední chvíle obžaloba výpovědi Tomšovicové v úvahu, ačkoliv ta je v průběhu vyšetřování měnila a přizpůsobovala okolnostem. Žádné její tvrzení se nakonec neprokázalo.

Přesto ale díky jejímu svědectví byl agentu vojenské rozvědky České republiky Srbovi uložen trest odnětí svobody v délce 8 let.

Kdokoliv se dozví o spáchání trestného činu, je povinen jej ohlásit.

Tak praví zákon. Podvod je trestný čin. Soudce je občan jako každý jiný a pro něj zákon platí stejně, jako pro státní zástupkyni. Ani jeden však dodnes nepodal na policisty trestní oznámení a podvod neoznámil inspekci ministra vnitra. Soudci i prokurátorka tak naplnili skutkovou podstatu trestného činu neoznámení trestného činu a trestním projednáváním případu navíc zneužití pravomoci veřejného činitele. Plné znění rozsudku v kauze Certos přinesl internetový deník Britské listy jako odpověď na pokračování mediální štvanice na Karla Srbu a další osoby v článku s názvem "Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly".

Rozsudek v kauze CERTOS - SRBA ZDE

Jak se zachová nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká? Bude páchat trestný čin spolu s dalšími zaměstnanci státu? Redakce deníku Metro jí zasílá jeden výtisk tohoto článku doporučeně do vlastních rukou a je zvědava na její reakci, kterou ráda zveřejní.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 1.9. 2006