18. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Velitel místní policie brigádní generál Ghassán Adnán al-Báwí ráno nařídil zrušit všechny instituce vyšetřující těžší zločiny v celé provincii Dijála. Stalo se tak poté, co se rozšířily zprávy o tom, že ke znásilňování sunnitských dívek a mučení desítek sunnitských mladých mužů dochází právě v policejních zařízeních. Kromě toho bylo odhaleno, že důstojník pověřený vyšetřováním těchto zločinů, plukovník Hasan al-Báwí, se před několika dny pokusil znásilnit sunnitskou vězeňkyni, drženou v policejním vězení. Ta byla uvězněna proto, že její bratr byl obviněn z členství v odbojové organizaci Ansar as-Sunna. K jejímu znásilnění nedošlo jen díky tomu, že její křik upoutal pozornost dalšího člena vyšetřovacího týmu, který pak případ oznámil.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 16. srpna 2006

Mosul

Ve čtvrti Jarmúk na jihozápadě města se dopoledne partyzáni pokusili obsadit policejní stanici. Postupně propukly další boje jak na východě, tak ve většině čtvrtí na západní straně města. Zničeno bylo sedm policejních aut, zabity nebo zraněny desítky policistů, čtyři partyzáni zemřeli a šest dalších utrpělo zranění. Rada mudžáhidů šířila po městě letáky, v nichž byly akce partyzánů nazvány "revolucí k osvobození Mosulu od okupantů a jejich přisluhovačů", a vyzývala obyvatele, aby neopouštěli své domy

Večer pak rada mudžáhidů oznámila, že po celodenních bojích partyzáni převzali kontrolu nad celou západní stranou města s výjimkou okrsku Dawwása, který se obsadit nepodařilo. Do rukou odboje však padl štáb amerických a loutkových iráckých sil, umístěný v tomto okrsku. Partyzáni obsazenou částí města volně procházeli se vší svou výzbrojí a řada místních žen jim přinášela jídlo, jogurt a sladkosti.

Bajdží

V 6:00 začala americká razie ve městě a přilehlých vesnicích. Během ní bylo zatčeno 33 místních lidí, zabaveno 15 kalašnikovů a jako obvykle se ani tentokrát razie neobešla bez rabování.

Nepokoje v Basře

Na protest proti úterní vraždě jednoho ze šajchů šíitského kmene Bání Asad obsadili ozbrojení muži z tohoto kmene hlavní silnici spojující Basru s Bagdádem a kolem poledne zaútočili na budovu provinční správy a značnou část jí obsadili. Pohrozili zabitím každému členu loutkové policie či armády, který by se pokusil přiblížit k okrsku Kurmat Alí, obývanému příslušníky kmene. Ve městě vzniklo napětí, za něhož britští vojáci nejevili žádné známky, že by hodlali zasáhnout. Během bojů o budovu správy byli dva policisté zabiti a pět zraněno. Později odpoledne vystoupil v oficiálním místním televizním vysílání z obsazené budovy zdejší guvernér, situace se částečně uklidnila, ulice však zůstaly liduprázdné s výjimkou obrněných vozidel loutkové armády.

Sebevražedné útoky

Kolem 18:00 se v okrsku Batáwin v centru Bagdádu vmísil fidáí oblečený do vesty naplněné výbušninou do skupiny badristů a odpálil se. Vzápětí nato otřásly místem ještě dvě další exploze bomb. Zůstalo po nich 15 mrtvých a 48 zraněných; kromě badristů mezi nimi podle některých zpráv byli také mahdisté. Hlavu sebevražedného útočníka našli šíité asi 50 metrů od místa výbuchu, uvázali ji na provaz a vláčeli po ulicích, přičemž do ní kopali a tloukli sandály.

Asi o hodinu později se uprostřed skupiny amerických vojáků v Miqdádíji odpálil další fidáí, zabil osm Američanů a jejich libanonského tlumočníka.

Ozbrojené akce

Ve fallúdžské čtvrti Dubbat přepadli partyzáni hnízdo amerických ostřelovačů, zničili zaparkované Humvee, zabili dva Američany a tři zranili. Vojáci pak jako odvetu zatkli 10 lidí žijících v blízkém okolí. K dalšímu útoku došlo blízko Japonského mostu na severozápadě Fallúdže, kde bylo jedno americké vozidlo zničeno a druhé zneškodněno, čtyři vojáci při tom byli zabiti a dva zraněni.

Při útoku na hlídku tzv. Irácké národní gardy byli v Abú Ghurajb zraněni tři gardisté.

Na západním okraji Hítu byl večer podniknut útok na americkou kolonu, zcela zničeno jedno obrněné vozidlo a zabita nebo zraněna jeho pětičlenná posádka.

Bombové útoky

Na dálnici jižně od Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, zničil jedno zásobovací vozidlo a zranil dva vojáky.

V Baládu najela na bombu americká hlídka čtyř obrněných Humvee, z nichž jedno bylo zneškodněno a tři vojáci v něm lehce zraněni.

Další americkou hlídku zasáhla exploze bomby v Haswě 33 km jihozápadně od Bagdádu, kde zneškodnila Humvee.

Čtvrtek 17. srpna 2006

Ramádí -- Hít

V obou městech proběhly další razie, při nich Američané zatkli v Ramádí 44 a v Hítu 19 místních lidí ve věku od 15 do 60 let a všechny odvedli na svou základnu západně od Ramádí.

Přesto zaútočili na hlavní ulici Ramádí partyzáni na americkou kolonu, zničili jedno Humvee, zabili tři a zranili dva vojáky. Americký snajpr naopak odpoledne zasáhl a usmrtil tři věřící, kteří se vydali ve čtvrti Dubbat na odpolední modlitby.

Hawídža

Američtí vojáci a iráčtí kolaboranti doprovázení vrtulníky vtrhli ráno s desítkami obrněných vozidel do Hawídže, sousedního města Rašad a okolních vsí. Pomocí granátů a výbušnin si otvírali dveře do domů, prohledávali je a policejními psy terorizovali jejich obyvatele. Více než 70 z nich ve věku 16-50 let zatkli s jediným odůvodněním - odpor proti přítomnosti okupačních sil v zemi.

Ozbrojené akce

V Madá'inu zaútočili partyzáni na mahdistickou hlídku, jejíž členové se před časem podíleli na útocích na zdejší sunnitské mešity a tři z nich zabili.

Ostřelování

Čtyři rakety S-5 středního doletu dopadly na americkou leteckou základnu u Jathribu.

Sedm raket zasáhlo americkou základnu v Baládu.

Šest minometných střel ráže 82 mm vypálil odboj na společnou základnu Američanů a kolaborantů na západě Latífíje.

Jedna minometná stela dopadla do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Bombové útoky

Za úsvitu došlo k explozi bomby v Isháqí jižně od Baládu, jež zasáhla americkou kolonu a zneškodnila jedno Humvee.

Kolona loutkové armády narazila na bombu v Tádží, kde bylo ve zničeném džípu zraněno pět vojáků.

Americkou hlídku zasáhla ráno bomba ve fallúdžské čtvrti Džawlan, zničila Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V centru Madá'inu vybuchla odpoledne bomba pod americkou hlídkou a zneškodnila její Humvee.

K podezřelé explozi došlo v bagdádském Madínat as-Sadr, kde na tržišti mezi stánky explodoval zaparkovaný automobil. Jeho výbuch zabil 14 lidí a dalších 25 zranil.

Pátek 18. srpna 2006

Okupanti terorizují Hadíthu

Po sérii raketových útoků, které během noci zasáhly americká postavení ve městě, uzavřeli za svítání američtí okupanti celé město a vydali zákaz vycházení s tím, že bude zastřelen každý, kdo ho poruší. Přerušena byla veškerá dodávky vody a elektřiny.

Kolem 11:30 kromě toho Američané vyhlásili, že vyplatí 50 tisíc dolarů nebo 75 milionů iráckých dinárů každému, kdo je dovede k tzv. "hadíthskému ostřelovači" nebo o něm poskytne důležité informace. K tomuto oznámení je vedla smrt dvou amerických vojáků, které v noci zasáhly kulky ostřelovače.

Bagdád

V sunnitských částech hlavního města vyhlásil loutkový režim opět zákaz vycházení a používání veškerých vozidel v době mezi 11:00 a 15:00, aby tak znemožnil účast věřících na pátečních modlitbách. Současně vyhlásil v těchto částech celodenní zákaz vycházení na sobotu 19. srpna, den šíitského svátku.

V hromadě odpadků v jedné z bagdádských šíitských čtvrtí bylo nalezeno tělo Palestince Hasana Rašída Abú al-Hajdžá, který byl předchozího dne unesen badristy v okrsku Mansúr. Abú al-Hajdžá žil již 20 let v Iráku a byl zaměstnancem zdejší palestinské ambasády.

Další americké zločiny v Abú Ghurajb

V pozdních večerních hodinách vtrhli američtí vojáci doprovázení vojáky loutkové armády do domu al-Hadždže Muhammada Munsího Abbáse v okrsku Bustán a usmrtili ho střelou do hlavy. Pak chytili Ibtizám Karráz v sedmém měsíci těhotenství a zatímco jí jeden voják držel zbraň u hlavy, druhý ji bodl do břicha a probodl plod. Ženu pak zatkli a odvlekli. Kromě toho zatkli její švagrovou a jejího manžela Umara Munsího Abbáse.

Po tomto řádění dům opustili, vpadali do dalších domů a zatkli přitom řadu dalších obyvatel a jejich rodin.

Šajchové kmenů Zawbí, Hamdánijín a Sámilát se pak shromáždili před štábem okupačních sil a žádali o vydání těla zavražděné těhotné ženy, protože její rodina byla přesvědčena, že na následky popsaného zacházení zemřela.

Obyvatelé Abú Ghurajb zaslali 15 emailů TV al-Džazíra, obsahující svědectví očitých svědků a další důkazy a žádali zveřejnění zpráv o tomto dalším americkém zločinu, ale bez výsledku.

Ozbrojené akce

Během dne projížděly americké hlídky po fallúdžských ulicích a pomocí tlampačů vyzývali partyzány, aby vyšli z úkrytů a bojovali s nimi. Ti se však nedali vlákat do léčky, takže jediným výsledkem, kterého se dočkali, bylo vhození granátu do Humvee, na němž byl tlampač umístěn a který exploze poškodila. Hned nato se Američané z ulic ztratili.

Večer zaútočili partyzáni v Durá na policejní stanici, kde způsobili hmotné škody a zapálili dvě policejní auta. Protože k akci došlo v době zákazu vycházení, nepodařilo se zjistit další podrobnosti.

Ostřelování

Kolem 4:00 otřásla po zásahu raketou mohutná exploze americkou základnou v Habbáníji.

Za úsvitu vypálili Iráčané na hlavní britskou okupační základnu Abú Nádží (5 km jižně od Amáry) čtyři minometné střely a jednu raketu Grad. Předtím v noci zasáhla tuto základnu rovněž jedna minometná střela; druhé dvě však dopadly mimo ni do obytné čtvrti, kde podle policejních údajů usmrtily pět civilistů.

V 10:00 zahájili partyzáni ostřelování americké základny v Maháwílu; během deseti minut zasáhlo několik raket různé části základny, kde způsobily požáry.

Bombové útoky

V 9:00 došlo ve fallúdžské čtvrti Šuhadá k explozi bomby, jež zneškodnila americké Humvee a vážně v něm zranila čtyři vojáky.

Sobota 19. srpna 2006

Ramádí

Ráno se terčem útoku partyzánů stala kolona amerických vojáků na polní silnici západně od města. Poté co exploze bomby zneškodnila obrněné vozidlo a tím kolonu zastavila, došlo k přímému útoku, při němž byla zničena tři Humvee, zabito nejméně šest Američanů a tři zraněni.

Večer zaútočil americký bombardér na dům al-Hadždže Džásima Muchallifa al-Allijáwího v okrsku Bú Alí Džásim, zabil jeho, jeho ženu a jejich syny Sa'da (5 let), Muhammada (2 roky) a teprve čtyři dny starou dcerku.

Qá'im

Před 18:00 ostřelovala americká letadla pás země podél syrské hranice u vesnice Makr adh-Dhíb. Nešlo o první podobný útok, ani tentokrát nebyl zjevný jeho důvod; podle dřívějších amerických tvrzení mělo jít o útoky na osoby, které se pokoušely překročit hranice.

Bagdád

V den šíitského svátku ve výroční den smrti jednoho z jejich imámů, Músy al-Kázima, byly od svítání uzavřeny sunnitské části města, v nichž platil zákaz vycházení. Jejich obyvatelům bylo znemožněno dostat se do zaměstnání a provozovat jakoukoli činnost. V Ámiríji následkem toho zemřela jedna těhotná žena, která se nemohla dostat do nemocnice.

Mafkarat al-Islam přinesl odpoledne zprávu, že šíitská mešita Buratha, o níž se před několika měsíci rozšířily zprávy, že je hlavním místem, v němž šíitští ozbrojenci mučí a zabíjejí unesené sunnity, v těchto aktivitách dále pokračuje. Podle sdělení informovaného zdroje její imám Džalál as-Saghír, původem Íránec a velitel proamerických Brigád Badr, unesl před několika dny devět sunnitů, kteří byli dopraveni do mešity, byli tam mučeni a stále jsou tam drženi. Mezi unesenými je i student Muhammad Umar z oddělení studia Koránu bagdádské šaríatské koleje.

Ozbrojené akce

Ve východní části Fallúdže zaútočili ráno partyzáni na hlídku loutkové armády, a když jí přišli na pomoc američtí okupanti, svedli 10minutový boj i s nimi. Během střetu byl zabit jeden gardista, zraněni další dva a jeden Američan. Vážně poškozeno bylo vozidlo loutkových sil.

Na tržišti v Miqdádíji byl při útoku partyzánů na skupinu badristů zabit jeden ze šíitských kolaborantů a tři vážně zraněni.

V bagdádské čtvrti Adl došlo k podobnému útoku na skupinu příslušníků Mahdího armády, z nichž bylo sedm zabito a čtyři zraněni.

Bombové útoky

Na silnici spojující Bagdád a Hillu narazila za svítání na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno nákladní auto, zabit jeden a zraněn druhý voják.

Další americká kolona najela ráno na bombu západně od Ba'qúby, kde byl ve zneškodněném Humvee zabit jeden a zraněni tři vojáci.

Na jihovýchodě Kirkúku zasáhl výbuch bomby konvoj kamionů se zásobami pro americké základny, jeden z nich zapálil a zabil jeho řidiče.

Na dálnici u Abú Ghurajb najela na bombu hlídka několika Humvee a minolovky, která byla výbuchem zneškodněna a čtyři vojáci v ní zraněni.

Pokus o atentát

Exploze bomby zasáhla na západě Díwáníje kolonu velitele 8. divize irácké loutkové armády. Zničila jedno vozidlo, v němž usmrtila tři jeho tělesné srážce a zranila tři další osoby. Velitel sám útok přežil.

Neděle 20. srpna 2006

Šíitští kolaboranti útočí proti sunnitům v Bagdádu

Zatímco západní média rozsáhle informovala o údajných útocích sunnitů na šíitské poutníky, kteří se shromažďovali u hrobky jejich imáma Músy al-Kázima (zemřel v roce 799), celé sunnitské čtvrti Bagdádu byly již třetí den uzavřeny, platil v nich zákaz vycházení a v některých z nich byly přerušeny dodávky vody. Pokud někde k ozbrojeným útokům skutečně došlo, byly vyvolány šíitskými milicemi, jak ukazuje následující přehled.

Už ve 3:00 se šíitští ozbrojenci pokusili zničit rob Abú ath-Thaná al-Alúsího, známého sunnitského učence, ale místní obyvatelé je zahnali.

V 5:45 zaútočili badristé pod velením Džalála as-Saghíra na tři sunnitské mešity v okrsku Fadl. Zabili několik místních lidí a části mešit spálili.

V 8:00 přerušili badristé vodovod do sunnitské Azamíje a na celý den připravili tisíce obyvatel tohoto okrsku o tekoucí vodu. Celou čtvrť prohledávali a vyprovokovali řadu srážek s místními lidmi. Nad čtvrtí se sice objevilo množství amerických letounů, ale k pokusu o zastavení sektářského násilí nedošlo.

V 10:00 zaútočili šíitští ozbrojenci na sunnitskou mešitu v okrsku Šá'b. Byli odraženi, mešitu však vážně poškodili.

V 11:00 se terčem dalšího útoku stala mešita v Rusafá. Tady byli útočníci zahnáni na útěk, pět z nich zabito a jedno jejich auto shořelo.

Ve 12:30 se šíité zaměřili na mešitu ve čtvrti Báb aš-Šám, zapálili ji a unesli imáma a jeho rodinu.

Ve 14:00 došlo k útoku badristů na mešitu na ulici Palestina, kterou vykradli, zapálili a na její vrata napsali nápis: "Mešita imáma Músy al-Kázima".

V 15:00 byla podobně vykradena mešita v Rusafá a tři její správci před očima loutkových vojáků uneseni.

V 16:00 byla nalezena těla čtyř zavražděných sunnitů, pohozená v okrsku Šá'b. Nejstaršímu z nich bylo 25 let a právě před třemi dny se oženil. Všichni byli k smrti ubiti těžkými kladivy.

V 18:00 povraždili šíitští ozbrojenci v okrsku Wazíríja tři sunnitské rodiny včetně žen a dětí v jejich domech.

V 18:30 řádili šíité v azamíjské mešitě, kde zabili jejího správce a mešitu před očima sil Magháwir vážně poškodili. Útok vyvolal odpor místních lidí, kteří se proti nim postavili.

Šíitští poutníci během dne při procházení sunnitskými částmi uráželi osobnosti uctívané sunnity včetně Áišy, manželky Proroka Muhammada, a prvních tří chalífů a házeli kamení a boty na hrobku sunnitského imáma Hanífu an-Nu'mána (699-765) -- ironií osudu osobního přítele otce imáma Músy al-Kázima, v jehož jménu se toto vše odehrávalo.

Podle oznámení tzv. ministerstva zdravotnictví bylo během dopoledne zabito 15 šíitských poutníků a dalších 200 zraněno, většinou v okolí Kázimíje. Na tržišti v této převážně šíitské části Bagdádu došlo kolem poledne k požáru, jehož příčina zůstala neznáma.

Proamerický sunnitský politik a člen loutkového parlamentu Alá Makkí odsoudil v televizním vystoupení dvojakost ministerstev zdravotnictví a vnitra, která "mluví pouze o mrtvých šíitských poutnících a neřekla nic o obětech, způsobených útoky šíitských milic na sunnitské mešity".

Loutkový premiér Núrí al-Málikí pronesl u příležitosti tohoto šíitského svátku projev, v němž hrozil duchovním vůdcům, kteří podporují irácký odboj: "Varuji duchovní a kazatele mešit, že zákon o boji proti terorismu může být použit proti nim a donutí je přestat, nepřestanou-li podněcovat nejednotu a krveprolévání v irácké zemi." Pak přímo prohlásil, že sunnitští ulamá jsou odpovědní za "vznik opozice" a pohrozil jim odplatou, budou-li v podpoře odboje proti americkým okupantům a jejich sluhům pokračovat.

Ozbrojené akce

Ve dvou srážkách partyzánů s policejními hlídkami byli v Mosulu usmrceni čtyři loutkoví policisté. Kromě toho tu byl nedaleko sídla kurdské milice zabit jeden z pešmergů. V ranních hodinách došlo rovněž k útoku partyzánů na kolonu policejního plukovníka Chaláfa al-Džabbúrího. Byla při něm poškozena auta, v nich zraněn Džabbúrí a dva jeho strážci.

V centru Ramádí byla při útoku partyzánů na americkou hlídku poškozena hlídková vozidla, zabiti dva Američané a další dva zraněni.

Amerického vojáka stojícího na stráži na ulici zastřelil ostřelovač v Hítu.

Ostřelovač ve Fallúdže usmrtil dopoledne dva americké vojáky z pěší hlídky procházející čtvrtí Nazal. Americké síly a jejich poskoci pak uzavřely celou čtvrť desítkami obrněných vozidel a Humvee a pátrali po střelci, ale bez výsledku.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 60 mm dopadly dopoledne na sídlo šíitských milic v Mahmúdíji asi 30 km jižně od Bagdádu.

Tři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly rovněž dopoledne americko-irácký štáb v Ridwáníji na jihozápadě Bagdádu.

Pondělí 21. srpna 2006

Bagdád

Kolem 13:00 podnikly gangy šíitských sektářů včetně badristů a mahdistů další z útoků na převážně sunnitskou Azamíji. Jejich útok kryla tzv. Irácká národní garda. Krátce po zahájení útoku bylo zabito několik obyvatel čtvrti. Sunnité se útočníkům postavili na odpor a boj trval čtyři hodiny. Během něj obránci zničili čtyři auta útočníků a řadu z nich zabili nebo zranili. Pak se útočníci stáhli. V boji byli zabiti dva obránci a další dva, muž a žena, zraněni. Minometnou palbou šíitů byla poškozena mešita Abú Hanífy an-Nu'mána a sousední kolej téhož jména. Loutkové síly z počátku boj jen pozorovaly a nezasahovaly. Když však obránci začali zapalovat auta útočníků, přispěchali kolaboranti šíitským banditům na pomoc. Svědkové dokonce tvrdili, že kdyby nebylo zásahu loutkových sil, obránci by byli zlikvidovali všechny útočníky, protože se jim podařilo je obklíčit. Pozdě odpoledne zaplnili Azamíji američtí vojáci, kteří obklíčili mešity a tržiště.

Pozdě odpoledne byl v okrsku Atífíja u kavárny Bajrútí nalezena pohozená těla devíti sunnitských mladíků, unesených šíitskými teroristy 19. srpna do mešity Buratha. Na mrtvolách byly patrné stopy mučení včetně pálení a zásahů elektrickým proudem. Všichni byli usmrceni výstřelem do hlavy.

Krátce před 21:00 vtrhlo několik desítek šíitských milicionářů do domu šajcha Hawwáše Chaláfa Mut'iba, právního poradce sunnitských nadací v Iráku v okrsku Karradá, a unesli ho.

Dulu'íja

Čtyři muži s autem naloženým láhvemi Pepsi Ugharit přijeli kolem 13:00 k velitelskému stanovišti loutkových sil Magháwir a rozdali láhve 11 vojákům. Všech 11 kolaborantů zemřelo, neboť v pití byl jed. Partyzáni se k tomuto kroku odhodlali proto, že na stanoviště nemohli zaútočit minomety či raketami, aniž by ohrozili civilisty v bezprostředním okolí.

O hodinu později uzavřeli američtí a loutkoví vojáci ulici vedoucí ke stanovišti, kam až do 18:00 přijížděly sanitky a odvážely oběti.

Sebevražedný útok

V Qá'imu najel fidáí s autem Caprice do společné hlídky americké námořní pěchoty a loutkové armády a odpálil se. Výbuch usmrtil dva mariňáky a pět kolaborantů, přičemž další tři zranil.

Ozbrojené akce

Na hlavní silnici východně od Ramádí zaútočili ráno partyzáni na americkou kolonu, kterou zastavil výbuch bomby, zneškodnili obrněné vozidlo, nejméně tři vojáky zabili a tři další zranili.

V Ba'qúbě došlo během dne k několika útokům sunnitů na členy Brigád Badr a Mahdího armády: Kolem 9:00 zastřelili v okrsku Tahrír Sa'íba Kázima ar-Rabí'ího, o něco později Kámila Zajdána a jeho bratra Thámira, kteří pracovali v "protiteroristiském" oddělení provinční správy. V poledne pak stihl stejný osud velitele mahdistické milice Alá Abd al-Husajna a jeho bratra, který původně prodával v Miqdádíji ptáky a později se stal rovněž velitelem mahdistické milice.

V západomosulské čtvrti Intisár zastřelil ostřelovač dopoledne amerického vojáka.

V provincii Wásit zaútočili kolem 17:00 partyzáni na kolonu sedmi pickupů a Humvee patřících loutkové armádě. Zničili celou kolonu, pobili kolaboranty a zmocnili se jejich zbraní a vozidel. Podle svědka nebyl při útoku zraněn ani zabit žádný z útočníků.

Ostřelování

Za úsvitu vypálili povstalci čtyři rakety Kaťuša středního doletu na americký štáb na severozápadě Kútu.

Odpoledne ostřeloval odboj dva štáby amerických sil v Ramádí. Pět střel Chattáb-1 způsobilo velké škody na budově provinční správy v centru města, v níž se jeden ze štábů usadil. O 10 minut později dopadly tři rakety Kaťuša na druhý objekt v bývalé zemědělské fakultě.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby pod hlídkou tzv. národní gardy zneškodnila severně od Latífíje Humvee a zabila nebo zranila všech pět členů jeho posádky.

Také v Tádží se v 7:30 hlídka loutkových gardistů stala terčem bombového útoku, při němž bylo zneškodněno vozidlo Hino, zabiti dva gardisté a dva zraněni.

V Sajjidíji na jihu Bagdádu narazila ráno hlídka sil Magháwir na bombu, která zničila její Toyotu, v níž čtyři příslušníky sil zabila a dva zranila.

V Dawru jižně od Tikrítu zničil výbuch bomby jednu z kolony amerických cisteren s naftou a vážně zranil jejího řidiče.

Před polednem zasáhl v Hítu výbuch bomby americkou hlídku a zneškodnil Humvee, v němž zabil nebo zranil čtyři vojáky. Americké síly reagovaly obklíčením celé čtvrti a zahájením razie, při níž zatkli přes 20 místních lidí.

V Ba'qúbě ve 14:00 zabil výbuch bomby pod autem velitele kolaborantských Brigád Badr Sáliha Farhúda a několik jeho spolujezdců.

Úterý 22. srpna 2006

Habbáníja

Celý den probíhala v Habbáníji a ve vsích Kartan a Halábísa razie, kdy američtí vojáci v doprovodu kolaborantů a za vzdušné podpory bojových vrtulníků vyhledávali mladé muže a zatýkali je. Zatímco Američané zatkli desítky lidí, loutkoví vojáci se věnovali své oblíbené činnosti -- rabování prohledávaných domů.

Ramádí

Odpoledne odtáhli Američané z města na transportérech pět dokonale zničených vojenských vozidel. Kolona s nákladem směřovala k Hítu, kde mají Američané na své základně hřbitov podobných vraků. Během několika posledních dní došlo ve městě k řadě útoků partyzánů na americké štáby a hlídky, při nichž byla zničena vozidla a zabita nebo zraněna řada vojáků.

K takovému útoku došlo i tohoto dne ráno -- Iráčané opět zaútočili na americký štáb v budově bývalého imigračního úřadu, část budovy zničili a poškodili dvě americká vojenská vozidla.

Bagdád

Ráno zajali partyzáni v okrsku Báb al-Mu'azzam jednoho z ředitelů tzv. ministerstva zdravotnictví, kontrolovaného mahdisty, Alího Husajna Abd as-Sadáha. Ten podával šíitským ozbrojencům zprávy o sunnitech, ošetřovaných v nemocnicích, především v provinciích Anbár a Mosul, a ti pak přicházeli, pacienty unášeli a zabíjeli.

Stávka v Basře

Předseda Svazu pracovníků ropného průmyslu jižního regionu Husajn Džum'a al-Asadí odpoledne oznámil, že zaměstnanci ropovodu v Basře vstoupili do stávky a zastavili veškeré dodávky ropy, ať už do jiných provincií země nebo do zahraničí. Požadují vyšší mzdy, podíl na zisku a příděly stavebních parcel. Životní podmínky státních zaměstnanců s výjimkou armády a bezpečnostních složek se v Iráku podle analytiků tzv. ministerstva financí neustále zhoršují, systém vplácení jejich mezd není stabilní a část zaměstnanců má velmi nízké platy.

Ozbrojené akce

Britské síly s desítkami tanků a obrněných vozidel začaly ráno uzavírat čtvrti Husajn a Wahda v Amáře a připravovat se k razii. V té chvíli na ně zaútočil oddíl partyzánů poškodil jeden z tanků, zneškodnil obrněné vozidlo a zranil dva vojáky. Britové pak zatkli devět osob, které obvinili z vypálení raket Kaťuša na jejich základnu Abú Nádží.

V bagdádské Azamíji zastřelil ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Ostřelování

Tři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly dopoledne americký štáb v Dulu'íji.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm odboj vypálil na americký štáb v budově technického institutu v Saqlawíji.

Pět minometných střel ráže 120 mm dopadlo před polednem do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Kolem 18:00 dopadly čtyři minometné střely na budovu provinční správy provincie Dijála v Ba'qúbě. Policejní zdroj uvedl, že útok způsobil materiální i lidské ztráty, odmítl však upřesnit jejich rozsah.

Bombové útoky

Hlídka loutkové armády se ráno stala terčem bomby v bagdádské Ghazálíji na silnici do Abú Ghurajb. Výbuch zneškodnil její Humvee a čtyři vojáky v něm zabil nebo zranil.

Na jihovýchodě Mosulu zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, zničil obrněné vozidlo a zabil nebo zranil čtyři vojáky.

Policejní hlídka narazila na bombu na jihozápadě Bajdží. Ve zneškodněném vozidle byli tři policisté zraněni.

Neoznačené auto se dvěma členy Brigád Badr zničila bomba v okrsku Zujúna na východě Bagdádu a oba badristy vážně zranila.

V Durá v poledne zneškodnil výbuch bomby Humvee americké hlídky, jednoho vojáka v něm usmrtil a tři zranil.

Středa 23. srpna 2006

Ba'qúba

Velitel místní policie brigádní generál Ghassán Adnán al-Báwí ráno nařídil zrušit všechny instituce vyšetřující těžší zločiny v celé provincii Dijála. Stalo se tak poté, co se rozšířily zprávy o tom, že ke znásilňování sunnitských dívek a mučení desítek sunnitských mladých mužů dochází právě v policejních zařízeních. Kromě toho bylo odhaleno, že důstojník pověřený vyšetřováním těchto zločinů, plukovník Hasan al-Báwí, se před několika dny pokusil znásilnit sunnitskou vězeňkyni, drženou v policejním vězení. Ta byla uvězněna proto, že její bratr byl obviněn z členství v odbojové organizaci Ansar as-Sunna. K jejímu znásilnění nedošlo jen díky tomu, že její křik upoutal pozornost dalšího člena vyšetřovacího týmu, který pak případ oznámil.

Súfijci se připravují do boje proti okupaci

Súfijský řád Qádiríja, jehož členy jsou jak arabští, tak kurdští mystikové, vydal v Hawídži prohlášení, že jeho členové vytvořili bojovou brigádu Abd al-Qádir al-Džílání džihádí. Vůdce (muršid) řádu v Kirkúku šajch Abd ar-Rahím al-Qádirí nařídil svým stoupencům uzavřít modlitebny a přerušit intenzivní denní modlitby a recitace, v nichž se 100 000krát denně opakuje jméno Boží, a vytvořit brigádu džihádu pro boj s Američany a iráckými loutkovými silami včetně Brigád Badr a Mahdího armády, jejichž aktivity v posledních dnech v Kirkúku vzrostly.

Korespondenti Mafkarat al-Islam v Bagdádu, Ba'qúbě, Ramádí, Fallúdže, Sámarrá a Mosulu zaznamenávali během posledních dvou let averzi většiny obyvatel k súfijským slavnostem připomínajícím Prorokovo narození a jeho Noční cestu, jakož i celkový prudký pokles obliby súfismu. Pokud fundamentalisté v řadách odboje zničili modlitebny a hrobky různých súfijských světců na různých místech země, veřejnost si toho všímala jen málo nebo vůbec ne, stejně jako si súfijský řád příliš nevšímal neutěšené situace obyvatel pod okupací. Badristé i mahdisté se dlouho ucházeli o přízeň súfijců ve snaze odtrhnout je tak od ostatní sunnitské populace. Přesto se řád postupně přesvědčoval, že je šíitskými organizacemi pouze využíván. První súfijská odbojová jednotka vznikla už před rokem v provincii Anbár, jak uvedlo zpravodajství iráckého odboje 9. dubna 2005.

Basra

Velitel místní policie plukovník Núrí Dža'far pohrozil vězením stovkám šíitských demonstrantů, protestujících proti zvyšování cen, snižování životní úrovně a korupci úředníků, jejichž protest předchozího dne přerostl ve skandování hesel na podporu Saddáma Husajna.

Obyvatelé okrsku Abú al-Chásib protestovali proti neustálému vypínání dodávek elektřiny, závratnému růstu cen pohonných hmot a nedostatku tekoucí vody. Obviňovali současnou provinční správu z korupce a označili ji za "správu pod americkou botou". Nakonec začali skandovat jméno Saddáma Husajna. V odpověď na to policejní šéf obvinil demonstranty z nemorálnosti a nařídil zatčení a potrestání těch, kdož pronesli za bývalého prezidenta modlitbu.

Sebevražedný útok

U policejního kontrolního stanoviště v Mosulu na sobě za svítání odpálil fidáí vestu s výbušninou, zabil jednoho policistu a sedm zranil.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Ba'th na východě Mosulu přepadli partyzáni policejní hlídku a vážně zranili tři policisty.

V Chálisu zaútočili povstalci na tři badristy, dva z nich zabili a třetího vážně zranili.

Další badrista a současně člen místní policie byl ráno zastřelen v Ba'qúbě.

Čtyři členy šíitských milic usmrtili partyzáni v Madá'inu.

Americkou hlídku pohybující se v jedné z bočních ulic na západě Hadíthy zasáhl ráno ostřelovač a dva vojáky přesnými výstřely usmrtil.

Další americká hlídka se stala terčem útoku v malé uličce u nového mostu v západní Fallúdže.

V nitru Mušáhady byl při útoku na americkou hlídku jeden voják zabit a druhý vážně zraněn.

Útočníci zcela zničili jedno a zneškodnili druhé Humvee, přičemž v nich zabili nebo zranili šest vojáků.

Také v Ramádí došlo k přepadu americké hlídky složené ze šesti Humvee; jedno z nich bylo poškozeno a dva vojáci zraněni. Odpoledne došlo ve městě k útoku na další americkou hlídku, zničeno bylo při něm Humvee, tři vojáci zabiti a tři zraněni.

Kontrolní stanoviště loutkové armády přepadli ráno partyzáni v Hawídži, dva vojáky zabili a dva zranili a těžce poškodili jedno hlídkové vozidlo. Zraněn byl rovněž jeden civilista.

Ostřelování

Ráno dopadlo šest minometných střel ráže 120 mm na britskou základnu Abú Nádží u Amáry, kde způsobily hmotné škody a zranily pět britských vojáků, jednoho z nich vážně. Vojáci pak v hojném počtu obsadili jižní části města.

Krátce před půlnocí vypálil americký vrtulník blízko Basry světlici, která měla zmást partyzány při odpalování raket. Světlice však způsobila požár nedaleko místní rafinérie u

města. Stoupající černý kouř navozoval domněnku, že jde o požár ropovodu, vojenské zdroje však tvrdily, že nejde o nic vážného a produkce ropy není ohrožena; podobné incidenty jsou prý v tomto ročním období, kdy teploty často přesahují 50°C, běžné.

Bombové útoky

Na polní silnici u Júsufíje zasáhl výbuch bomby americkou kolonu několika Humvee a obrněných vozidel Bradley. Jedno z obrněných vozidel zneškodnil a zranil tři vojáky.

Policejní hlídka najela na bombu v severní části Bagdádu. Při výbuchu byla zneškodněna její Toyota, zabit jeden policista a zraněni další tři včetně kapitána. Na jihozápadě Bagdádu došlo k výbuchu bomby pod hlídkou tzv. národní gardy; ve zneškodněném Humvee byl usmrcen jeden gardista a dva zraněni. Odpoledne pak výbuch bomby na dálnici nedaleko Durá zničil Toyotu sil Magháwir, dva příslušníky sil v ní zabil a čtyři zranil.

Exploze bomby u severního okraje města Haswy 33 km jižně od Bagdádu zničila odpoledne americké Humvee, tři vojáky usmrtila a dva vážně zranila.

Čtvrtek 24. srpna 2006

Ramádí

Za úsvitu zastřelili Američané ve městě tři muže, kteří mířili do mešity na ranní modlitby. Později během rána oznámili, že zákaz nočního vycházení, stanovený na dobu mezi 20:00 a 6:00, se prodlužuje až do 8:00 a že bude zastřelen každý, kdo před touto hodinou vyjde z domu, a že kdokoli, koho v tu dobu najdou v mešitě, může být zatčen jako "terorista". Zakázali rovněž svolávání vařících k ranním modlitbám.

Razie v Hítu

Během razie, probíhající ve městě od rána až do poledne, zatkli Američané ve městě desítky místních lidí a sunnitských uprchlíků, kteří se do Hítu v posledních měsících uchýlili před sektářským násilím z jiných částí země. Z domů a uprchlického tábora bylo s pytli na hlavách a svázanýma rukama odvedeno na americkou základnu v západní části města celkem 74 mužů a chlapců ve věku od 13 do 60 let.

Povstalci popřeli zatčení svého vůdce

Velitel odbojové organizace Džajš al-mudžáhidín šajch Abú Ubajda popřel tvrzení loutkového ministerstva vnitra, že byl zatčen jistý Abd ar-Rahmán Alí Abd ar-Rahmán, krycím jménem Abú al-Hádžir. Prohlásil toto tvrzení za naprostou lež, která byla pokusem o podlomení morálky členů jeho organizace, jejíž akce donutily okupační vojáky a jejich slouhy vyklidit polovinu města. Jméno podle něho patří jednomu z chudých sunnitů, který byl podplacen, aby se tvářil jako "vůdce odboje".

Ozbrojené akce

Na polní silnici jižně od Tárimíje zastřelil ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Dopoledne zaútočil oddíl partyzánů uprostřed Baládu na policejní hlídku, zabil dva loutkové policisty a sám beze ztrát opustil místo.

Jižně od Sámarrá přepadli partyzáni tábor sil Magháwir, způsobili tu materiální škody, zabili tři kolaboranty a tři zranili.

V Ámiríji na západní straně Bagdádu zaútočili partyzáni na auto se dvěma příslušníky tzv. národní gardy, kteří byli současně členy Mahdího armády a oba zastřelili.

Britští okupanti utekli z největší základny na jihu Iráku

Během posledních necelých 40 dní zasáhlo největší britskou základnu v jižním Iráku, Abú Nádží v Amáře, více než 70 raket. 1 200 britských vojáků, kteří na ní sloužili, proto za svítání 24. srpna 2006 základnu se stovkami vozidel opustilo a zamířilo do Basry. Vzápětí poté základnu vyrabovali místní šíité, muži, ženy i děti. Sebrali vše, co po Britech zbylo -- od generátorů přes nábytek až po léky a potraviny. Jejich počínání dosáhlo takového stupně, že byl místní policejní šéf nucen nařídit vytvoření bezpečnostního kordonu kolem celého objektu a pohrozit rabujícím střelbou.

Ostřelování

Americkou leteckou základnu v Jathribu ráno zasáhly tři silné minometné střely vypálené od jihu a současně dvě rakety Kaťuša středního doletu, vypálené ze severozápadního směru.

Čtyři minometné střely ráže 60 mm dopadly na americký štáb v Barwáně východně od Hadíthy.

Po poledni zasáhly dvě rakety Kaťuša sídlo šíitských milic v bagdádském okrsku Šula, kde shořely dva neoznačené automobily, patřící milicím.

Bombové útoky

Severně od Mahmúdíje zničil výbuch bomby Humvee z americké kolony a zabil nebo zranil čtyři vojáky v něm.

Výbuch bomby pod kolonou pancéřovaných automobilů GMC bezpečnostní služby zabil na severozápadě Mosulu tři cizince a další tři zranil. Američtí vojáci dopravili mrtvé i zraněné na svou základnu ve městě.

Kolona cisteren s naftou, směřující na americkou základnu v Jathribu, najela severně od města na bombu, jejíž exploze zničila jednu cisternu a usmrtila jejího řidiče.

U Baládu odpálila odpoledne skupina ozbrojenců ropovod vedoucí z Bajdží do Durá u Bagdádu. Zaměstnancům ropovodu a hasičům se požár podařilo uhasit teprve poté, co byl provoz ropovodu zastaven.

Americkou kolonu několika Humvee zasáhla bomba na hlavní ulici okrsku Chán Dárí v Abú Ghurajb, jedno z vozidel zničila a zabila nebo zranila jeho pětičlennou posádku.

Z kolony amerických a loutkových vojáků zničil výbuch bomby u Chálidíje vozidlo Hino loutkové armády, v němž zabil nebo zranil šest vojáků.

Pátek 25. srpna 2006

V Ramádí okupanti vraždili civilisty a zneuctili jejich těla

Časně ráno zastřelili američtí ostřelovači tři místní muže, z nichž jednomu bylo 70 let, kteří se vydali do mešit na ranní modlitby. Jejich příbuzní vypověděli, že neslyšeli americký zákaz účasti na ranních modlitbách, který byl ve čtvrtek vydán. Podle svědků Američanům nestačilo, že tři lidi zabili, jejich těla ještě navíc použili jako cvičné terče. V každém z těl bylo totiž nejméně 30 kulek.

V poledne podnikla americká letadla nálet na několik částí města, při němž bylo zabito sedm lidí a 20 zraněno. Kromě toho americká děla ostřelovala v době poledních modliteb mešitu šajcha Abd al-Qádira, kde usmrtila pět věřících a 26 včetně dětí zranila.

Bagdád

Také tento pátek byl v celém Bagdádu od 11:00 do 16:00 vyhlášen zákaz používání veškerých dopravních prostředků, ať jednostopých či dvoustopých.

V noci na pátek zničili mahdisté spolu se silami Magháwir sunnitskou mešitu Abú Bakra as-Siddíqa ve čtvrti Ámil. Strážci mešitu půl hodiny bránili, pak však do ní šíité pronikli a dva zraněné strážce zastřelili, mešitu vyplenili a nakonec zničili.

Ozbrojené akce

Za poledne došlo v hadíthské čtvrti Šurta k boji povstalců s americkými vojáky. Během hodiny zničili Iráčané jedno Humvee a další zneškodnili, zabili čtyři příslušníky americké námořní pěchoty a dalších sedm zranili. Vážně zraněn byl jeden z povstalců, jeho druhové mu však pomohli dostat se do bezpečí. Američané po boji celé město uzavřeli, prohledali desítky domů, jejichž mladým obyvatelům sypali na ruce chemický prášek, aby zjistili, zda během posledních 24 hodin drželi v rukou střelné zbraně.

Ve Fallúdže usmrtil kolem poledne ostřelovač amerického vojáka. V 19:30 se ve čtvrti Andalús se skupina partyzánů střetla s americkou hlídkou, úplně zničila jedno Humvee a zabila tři vojáky.

Ostřelování

Pět silných minometných střel dopadlo ráno do amerického ležení, zřízeného v objektu nádraží v Hítu.

Před 16:00 zasáhlo americkou základnu Ghazlání v Mosulu nejméně sedm minometných střel.

Ve 20:00 zničila raketa Grad středního doletu velkou část ležení amerických a loutkových vojáků v průmyslové zóně Fallúdže.

Bombové útoky

V 11:00 explodovala poblíž čerpací stanice v Hítu mina pod americkým tankem, dva vojáky zabila a čtyři zranila. Americké síly pak vydaly v oblasti zákaz vycházení a při razii zatkly v prohledávaných domech 17 lidí a odvezli je pryč.

Sobota 26. srpna 2006

Ramádí

Před 15:00 zasáhly americké bombardéry F-16 dům v okrsku Súfíja na severní straně města a zcela jej zničily. Korespondent Mafkarat al-Islam neměl zatím informace, jestli byli v domě v té chvíli nějací lidé či ne.

Hít

Už třetí den pokračovalo rozsáhlé zatýkání. Od svítání do 14:00 bylo zatčeno dalších 15 osob. Byli mezi nimi sunnité, kteří do Hítu utekli z jižních oblastí země před sektářským násilím šíitů, a nyní žili ve stanech.

Za celé tři dny okupanti zatkli 133 lidí, které odvezli na svou zdejší základnu Ajn as-Saqr.

Bagdád

Podle informací očitých svědků byla kolem 12:30 do šíitské mešity Buratha, neblaze proslulé týráním a zabíjením sunnitských vězňů, dopravena s bitím a kopáním další skupina deseti svázaných zajatců se zavázanýma očima, mezi nimi matka se třemi syny. Podle ranní informace policie bylo těchto deset lidí uneseno ze svých obchodů na ulicích Rašíd a Nahr v centru Bagdádu. Mafkarat al-Islam spolu se zveřejněním této informace vyzval čtenáře, aby přiměli mezinárodní humanitární organizace zasadit se o jejich osvobození dřív, než budou imámem mešity a současně velitelem Brigád Badr Džalálem as-Saghírem umučeni.

Večer se v Ridwáníji skupiny badristů pokusily obsadit sunnitskou mešitu Turkí Talál a zaútočili na domy tamních sunnitů. Ti se jim postavili na odpor, spálili jejich dvě vozidla a nejméně pět badristů zabili.

Mahmúdíja

Skupina mahdistů večer přepadla zdejší sunnitskou mešitu Habíba al-Mustafy, zabila dva z jejích strážců a budovu ve čtyřech rozích podpálila.

Basra

Rozsáhlé demonstrace, k nimž před několika dny došlo ve městě a provincii a které přerostly v podporu Saddáma Husajna a protesty proti sektářským útokům na sunnity, přiměly správní radu města k vydání přísného nařízení, podle něhož se vyhrazuje právo cenzurovat všechny zprávy o těchto událostech. Proti nařízení se postavilo místní Centrum pro novinářskou svobodu a novináře vyzvalo, aby se nepropůjčovali k "falešné novinařině".

Jižní Irák byl dlouho považován za region, kde měl Saddám Husajn malou podporu. Výbuch demonstrací na jeho podporu ukazuje hloubku odporu zdejších obyvatel vůči okupaci a loutkovému režimu.

Policie nalezla ve městě tři těla příslušníků policie a jednoho člena sil Magháwir pohozená u silnice. Tento nález je dalším důkazem zhoršující se bezpečnostní situace v Basře, která byla dlouhou dobu považována za relativně klidné město.

Sebevražedný útok

V bagdádském okrsku Chadra najel večer fidáí s automobilem do kontrolního stanoviště amerických a loutkových vojáků, z nichž některé zabil a další zranil; přesné údaje se však nepodařilo zjistit, protože americké síly okamžitě celé okolí uzavřely.

Ozbrojené akce

Asi 25 km jihozápadně od Kirkúku přepadli partyzáni dopoledne policejní hlídku, jedno z vozidel zapálili, zabili dva policisty a dva zranili.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 60 mm zasáhly dopoledne americký tábor v Qaraghúlu severně od Júsufíje.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm dopadly na americký tábor v zabrané škole v Barwáně východně od Hadíthy.

Bombové útoky

Americkou hlídku zasáhla kolem 7:15 bomba v mosulské čtvrti Baládíjat na levém břehu Tigridu, zneškodnila Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Ve čtvrti Hurríja na severu Bagdádu explodovala dopoledne bomba u vchodu do domu příslušníka sektářských šíitských milic. Dům vážně poškodila; zprávy o případných lidských ztrátách nebyly k dispozici.

K další explozi došlo v Ghazálíji na západní straně Bagdádu. Zničila Toyotu policejní hlídky, jednoho policistu usmrtila a tři zranila.

V Kirkúku zasáhl výbuch bomby kolonu velitele místní policie zvané Turklan plukovníka Husajna Ni'my, zničil jeho auto, zabil jednoho strážce a zranil plukovníka s dalšími třemi strážci.

Kolem 15:00 zapálila v bagdádské Sajjidíji silná exploze americké obrněné Humvee. O osudu jeho posádky se nepodařilo nic přesnějšího zjistit.

O něco později došlo v Bagdádu k další silné explozi, která na Džadíríjském mostě zasáhla jeden ze šesti automobilů americké CIA směřující do tzv. Zelené zóny. Auto vyletělo do vzduchu a vzplanulo, mrtvá těla jeho pasažérů pak byla podle svědků uložena do černých pytlů a odvezena; provoz na mostě byl zcela přerušen.

Kolaborantská šíitský strana SCIRI požaduje rozdělení země

Vůdce strany Nejvyšší rada pro islámskou revoluci v Iráku (SCIRI) Abd al-Azíz al-Hakím opětovně vyzval k přeměně Iráku ve federaci, v níž by šíitská jižní a střední část země získaly větší nezávislost na centrálním vedení. V prohlášení vydaném jeho kanceláří vyzval členstvo strany k větší podpoře "výhod federace", která je "největší zárukou pro náš lid" -- tedy šíity -- a zdůraznil nutnost hlasovat pro "vytvoření centrálního a jižního regionu, aby se tak útlak nemohl vrátit".

Neděle 27. srpna 2006

Abú Ghurajb

Do města přijelo 57 sunnitských rodin vyhnaných šíitskými sektáři z jižní části země. Některým z nich poskytli pohostinství místní obyvatelé, další se usadili ve stanech.

Bagdád

Za svítání americké síly pod ochranou vrtulníků uzavřely Azamíji, vydaly zákaz vycházení a zahájily tu další razii, trvající až do pozdního odpoledne. Stovky amerických vojáků a více než 3 000 loutkových vojáků během ní prohledaly několik stovek domů. Zatčeno bylo značné množství lidí, jimž vojáci zabavili kalašnikovy a pistole, sloužící k sebeobraně při útocích šíitských milic.

Za poledních 48 hodin nalezla policie na několika místech Bagdádu celkem 26 těl iráckých sunnitů, vesměs poznamenaných mučením a nakonec usmrcených výstřelem do hlavy. Byla mezi nimi i těla tří bratrů a jejich matky, unesených předešlého dne v centru Bagdádu.

Sebevražedné útoky

Na kontrolním stanovišti loutkové armády před hotely Ištar a Palestina v centru Bagdádu obývanými zahraničními novináři a podnikateli se odpálil fidáí v automobilu, jehož výbuch usmrtil 11 lidí, mezi nimi tři loutkové vojáky, a dalších 17, z toho dva vojáky, zranil.

Další fidáí se odpálil na parkovišti před sídlem deníku as-Sabáh, hlásné trouby loutkového režimu, v bagdádské čtvrti Qáhira, zničil několik aut, patřících většinou členům redakce, zabil čtyři lidi a 16 zranil.

Ozbrojené akce

Loutkového vojáka obsluhujícího velitelské stanoviště americké armády v Chálidíji zastřelil ostřelovač. Nedaleko tamní hlavní nemocnice zabil další ostřelovač amerického vojáka.

Ve 21:30 přepadli Iráčané americkou hlídku projíždějící východní částí Fallúdže, zcela zničili dvě ze čtyř jejích Humvee a čtyři vojáky v nich zabili nebo zranili.

Ostřelování

Šest minometných střel a tři rakety Kaťuša zasáhly ráno sídla Brigád Badr a Mahdího armády na severu Bagdádu.

Sedm minometných střel a čtyři kaťuše dopadly odpoledne na štáb sil Magháwir v Hillá, kde podle informací policie způsobily hmotné škody a těžké ztráty.

Kolem 21:00 otřáslo Fallúdžou osm silných explozí, způsobených dopadem série raket na ležení americké námořní pěchoty východně od města.

Bombové útoky

Výbuch bomby pod kolonou tzv. Irácké národní gardy usmrtil v Kirkúku ve zničeném vozidle Hino čtyři gardisty a další dva zranil.

Na západě Bagdádu narazila hlídka této gardy na bombu, jež zničila její Humvee, dva vojáky zabila a dva zranila.

Hlídka sil Magháwir narazila na bombu na dálnici ve východní části Bagdádu. Ve zničeném vozidle čtyři kolaboranti zemřeli a dva byli zraněni.

Na silnici mezi Musajjibem a Džurf as-Sachr jihozápadně od Bagdádu zničila bomba policejní hlídkové vozidlo, zabila velitele hlídky a tři další policisty.

Jihozápadně od Madá'inu najela na bombu americká hlídka několika Humvee, z nichž jedno exploze zničila a čtyři členy posádky zabila nebo zranila.

Americkou zásobovací kolonu zasáhla bomba na severu Tikrítu, jeden z kamionů zničila a usmrtila jeho řidiče.

Terčem explozí tří bomb se stala u Tárimíje další americká kolona, převážející betonové zátarasy na stavbu kontrolních stanovišť. Výbuchy zničily tři kamiony, řidič jednoho z nich byl zabit a další dva zraněni.

Na tržišti v západní části Basry explodovala večer bomba, umístěná za stánkem se zeleninou, zabila čtyři a zranila 15 lidí. Většinu obyvatel tohoto okrsku tvoří stoupenci Muqtady as-Sadra.

Pondělí 28. srpna 2006

Ramádí

Američtí ostřelovači ráno ve městě zastřelili celkem 16 lidí, z toho čtyři ženy a tři děti.

Již týden jsou v celém městě přerušeny dodávky vody a obyvatelé nesmějí pod trestem smrti vycházet na břehy Eufratu, aby si nabrali vodu. Lidé proto kopou studny na dvorcích svých domů v naději, že získají nějakou vodu.

Konflikt mezi šíity v Díwáníji

V tomto převážně šíitském městě došlo ráno ke konfliktu místních šíitských kmenů s loutkovou armádou a policií, které přišly prohledávat severní části města. Obyvatelé se jim postavili se zbraní v ruce a ve vzniklém střetu bylo 50 lidí zabito a 90 zraněno.

Napětí ve městě umocnily také rozpory mezi mahdisty a místními kmeny, týkající se výkonné moci nad zdejšími mešitami a šíitskými svatyněmi. Mahdisté totiž začali vybírat poplatky od obyvatel a poutníků, které dosahují měsíčně výše desítek milionů dinárů a které dosud náležely místním kmenům. Ty si kromě toho stěžují, že se znovu objevují snahy íránského duchovenstva podřídit je svrchovanosti ájatolláha v íránském Qomu.

Kolem 18:00 obsadili Díwáníji američtí vojáci v obrněných vozidlech doprovázení jako vždy vrtulníky a kolaboranty, vydali zákaz vycházení a pohrozili, že zastřelí každého, kdo vyjde z domu na ulici.

O hodinu později zasáhl americký bombardér dva domy, v nichž se opevnili členové Mahdího armády. Z trosek domu bylo vytaženo deset mrtvých mahdistů a čtyři ranění.

Abú Ghurajb

Američtí vojáci uzavřeli jihozápadní část města, odřízli ji od dálnice a zahájili svou obvyklou činnost -- razii a zatýkání. Za použití granátů vstupovali do domů, psy terorizovali jejich obyvatele a kromě zatýkání tři osoby zabili, z toho dvě děti.

Bagdád

V ranních hodinách obsadili příslušníci Mahdího armády spolu s kolaboranty ze sil Magháwir sunnitskou mešitu Ma'alif v jižním Bagdádu, zabili čtyři věřící a vyrabovali a zapálili imámovo obydlí. Dveře a zdi obsazené mešity pokryli portréty ájatolláha Alího as-Sístáního, vůdce SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma a Muqtady as-Sadra.

Sebevražedné útoky

Kolem 10:00 najel fidáí s autem do brány tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu a odpálil se, přičemž zabil pět a zranil šest loutkových policistů. Zničeno bylo pět policejních vozidel.

Nedlouho nato narazil další fidáí do policejní kolony projíždějící okrskem Zujúna na východě hlavního města. Zničil dvě policejní auta, usmrtil tři a zranil pět policistů. Při explozi auta bylo zapáleno rovněž jedno civilní auto a zraněni dva civilisté.

Ozbrojené akce

Ve východní části Hítu přepadli ráno Iráčané americkou kolonu, z níž nejprve výbuch bomby zničil Humvee, útočníci pak zabili čtyři a zranili dva vojáky.

Za poledne usmrtil ostřelovač v Ámiríjat al-Fallúdža amerického vojáka stojícího na Humvee u policejní stanice. Americké síly pak v obytné části obce vydaly zákaz vycházení.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly kolem 17:00 na budovu amerického konzulátu v centru Hillá (bývalý turistický hotel Bábíl).

Bombové útoky

V 7:30 zničila exploze bomby pod americkou kolonou na hlavní silnici severně od Baládu Humvee a zranila nebo zabila jeho posádku.

Na silnici mezi Kirkúkem a Tikrítem dopoledne zasáhl výbuch bomby kolonu plukovníka loutkové armády Farídúna at-Tálibáního, zničil jeho auto a vážně zranil jeho a čtyři strážce.

V zemědělské oblasti Dajíra asi 55 km jižně od Bagdádu narazila na bombu americká pěší hlídka, z níž byl jeden voják zabit a čtyři zraněni, z toho dva těžce.

Policejní hlídku zasáhla exploze bomby v Ba'qúbě, zničila její Toyotu a zabila jednoho policistu. Tři další včetně poručíka utrpěli zranění.

Na silnici u Azímu asi 100 km severně od Bagdádu došlo k výbuchu pod americkou kolonou několika obrněných vozidel Bradley a Humvee, z nichž bylo jedno obrněné vozidlo zneškodněno a jeho posádka zraněna nebo zabita.

Úterý 29. srpna 2006

Lid provincie Anbár dává přednost odboji

Ve větších městech provincie rozšířili Američané dotazníky, v nichž měli obyvatelé odpovědět na otázku, zda dávají přednost kontrole policie, loutkové armády nebo americké armády.

Kmenoví šajchové a místní činitelé v Hítu se Američanů otázali, proč v případě, že skutečně věří v demokracii, nepřidali k otázce čtvrté řešení -- irácký odboj. Američané ovšem tuto myšlenku zavrhli a trvali na volbě mezi třemi uvedenými možnostmi. Ampliony mešit pak vyzvaly obyvatele, aby dotazníky vůbec nevyplňovali a varovaly je před Božím soudem, jenž by je za kteroukoli z odpovědí mohl stihnout. Většina obyvatel také na dotazník odpovědět odmítla. V ramádské čtvrti Ta'mím dav obyvatel dotazníky pálil. Někteří obyvatelé provincie se vyslovili pro kontrolu policií v naději, že bude složena z místních lidí, většina však odmítla zaškrtnout cokoliv a prohlásila, že dává přednost odboji a tomu, aby všichni cizinci odešli do svých měst a zemí.

Ramádí

Před 19:00 zastřelil americký ostřelovač chladnokrevně a zcela bezdůvodně na ulici v centru města ženu a její osmnáctiměsíční dítě a zranil jejího manžela. Všichni tři byli odvezeni do lékařského centra, kde lékař označil mužovo zranění za smrtelné.

Okolí Fallúdže

Za svítání se američtí vojáci stáhli z obytného komplexu v Ámiríjat al-Fallúdža, který obsadili předešlého dne po útoku místních lidí na americkou hlídku a vyhlásili v něm zákaz vycházení. Ani ten však nezabránil minometnému útoku na tamní policejní stanici o něco později.

Ve vesnicích u Karmy východně od Fallúdže začali ráno američtí a loutkoví vojáci prohledávat domy a pátrat po partyzánech. Vesnice obklíčily desítky vojenských vozidel, nad oblastí létaly bojové vrtulníky a přístup do vesnic byl uzavřen.

Abú Ghurajb

Po razii předešlého dne zůstávala část města -- čtvrtě Chán Dárí a Zawbí az-Zajdán -- uzavřeny a nikdo je nesměl ani opustit, ani do nich vstoupit.

Bagdád

V Azamíji pokračovala razie zahájená v pondělí. Američtí vojáci a jejich iráčtí sluhové prohledali přes 1 000 domů a stovky obchodů., mešit a škol, kde zabavovali lidem veškeré zbraně. Sebrali je i strážcům větších sunnitských mešit, čímž je nechali zcela nechráněné vůči útokům šíitů. Obyvatelstvo čtvrti bylo kromě toho vystaveno nedostatku vody, elektřiny a telefonického spojení, protože vojáci všechny dodávky přerušili, a navíc nedostatku jídla, protože trval zákaz vycházení.

V budově jedné bagdádské základní školy nalezla dopoledne policie těla 11 mahdistů zajatých při útoku na sunnitskou mešitu a usmrcených výstřelem do hlavy.

Boje mezi šíity v Násiríji

Den po prudkých srážkách mezi mahdisty a šíitskými kmeny v Díwáníji došlo k podobným bojům také v Násiríji. Tady se Mahdího armáda v pátek násilně zmocnila okrsku Butaha, odkud vypudila policejní síly včetně velitele a unesla několik strážců tamní velké mešity. Pět osob -- vesměs členů místních arabských kmenů -- zajali mahdisté jako rukojmí. Během útoku na mešitu, která byla do roku 2003 sunnitská a v současné době je v rukou stoupenců Alího as-Sístáního, hrozili mahdisté sístáníovcům, že je popraví. Situace ve městě se velmi zhoršila, mahdisté kontrolují jeho velkou část a panují obavy, že získají pod kontrolu celou provincií Dhí Qár.

Ozbrojené akce

Jižně od Ba'qúby na hlavní silnici vedoucí do Buhrízu podnikli ráno partyzáni prudký útok na kontrolní stanoviště loutkové armády, zničili hlídkové vozidlo, zabili tři a zranili další tři vojáky.

Před 11:00 zaútočili v Ba'qúbě partyzáni ze tří stran na dvoupatrovou budovu, v níž sídlí místní štáb Mahdího armády a raketami a minomety ji srovnali se zemí. V troskách zahynuli všichni, kdo v tu dobu v budově byli. Krátce po poledni zaútočili na druhý štáb mahdistů na okraji města, kde sedm ozbrojenců zabili a další zranili. Foto prvního zničeného štábu lze spatřit na: http://www.islammemo.cc/news/one_news.asp?IDNews=123550.

Po explozi bomby pod americkým obrněným vozidlem na jihozápadě Bagdádu zaútočili na zastavené vozidlo partyzáni, zničili je a jeho posádku zabili či zranili. Američané pak okolí útoku uzavřeli a rozestavěli po zdech své ostřelovače, aby mohli odtáhnout trosky vozidla a evakuovat mrtvé a zraněné.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 120 m dopadly za rozbřesku na americkou leteckou základnu Bakr (Camp Anaconda) u Jathribu.

Tři střely ráže 60 mm zasáhly dopoledne základnu loutkové armády ve čtvrti Salám v centru Tal Afáru. Loutkové síly pak zesílily hlídky kolem objektu.

Večer dopadly čtyři rakety na keramický závod v Ramádí, v němž si Američané před měsícem zřídili ležení.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby na dálnici v západní části Bagdádu zasáhla americkou kolonu, z níž zničila Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

V Džurf an-Naddáf 10 km jižně od Bagdádu zničila exploze bomby Humvee z americké obrněné kolony a pět vojáků v něm dílem zabila, dílem zranila.

Podle prohlášení americké armády ztratily okupační síly během pondělí v Iráku devět vojáků. Brigádní generál loutkové armády však v úterý v Azamíji prohlásil, že při bombových a raketových útocích na americké základny v "trojúhelníku smrti" jižně od Bagdádu a v oblastech kolem Tárímíje a Sámarrá a Mosulu a v provincii Saláh ad-dín zemřelo celkem 17 Američanů.

Podomácku vyrobená mina explodovala v 17:15 pod americkým Humvee ve vesnici Dawlab nedaleko Hítu, zničila je a zabila pět vojáků včetně seržanta. Zbytek americké hlídky v hysterické palbě po okolí zabil ženu v palmovém háji poblíž místa výbuchu a pak při prohledávání okolních domů zatkli devět lidí.

Večer zasáhl výbuch bomby západě od Haswy ležící 33 km jižně od Bagdádu hlídku loutkové armády a zničil transportní vozidlo, v němž čtyři vojáky zabil a dva zranil. V centru téhož města došlo k další explozi, tentokrát pod americkou hlídkou, při níž bylo zneškodněno Humvee a čtyři vojáci v něm zraněni.

Středa 30. srpna 2006

Bagdád

V okrsku Azamíja začali ráno američtí vojáci rozdávat dotazníky stejného obsahu, jaké byly předešlého dne šířeny v provincii Anbár. Otázka, komu dávají obyvatelé při zajištění své bezpečnosti přednost, byla tentokrát kromě volby mezi policií, loutkovou armádou či americkou armádou rozšířena ještě o čtvrtou možnost -- nikomu z nich. Dotazníky byly rozdávány v rámci nové razie a opětného prohledávání domů, přesto většina lidí odmítla je vyplnit.

Člen Palestinské asociace v Bagdádu Mahmúd Ahmad Fathí oznámil, že badristé a mahdisté zavraždili v posledních šesti měsících tři Palestince, kteří byli od roku 2000 na sionistické černé listině a jimž Saddám Husajn poskytl azyl. Jedním z nich byl Ahmad Farádž, někdejší vůdce Hamásu, jenž se pro nemoc a pokročilý věk vzdal účasti na bojových akcích, přesto jej však Mossad nepřestal pronásledovat.

Večer vpadly americké síly do palestinského komplexu na ulici Hajfa, prohledaly sportovní klub patřící Palestinskému osvobozeneckému hnutí, poničily jeho vybavení a zatkly sedm mladých Palestinců.

V 9:15 došlo k podezřelé explozi v obchodním okrsku Šurdžá, při němž bylo podle prvních údajů zabito 21 a zraněno 20 osob. Další dva podezřelé výbuchy zničily v okrsku Karradá tři automobily, zabily devět a zranily deset civilistů.

Sebevražedný útok

V Ámiríji v západní části Bagdádu asi 500 metrů od mešity Mulukí najel fidáí do skupiny vozidel americké hlídky. Exploze jeho auta zcela zničila Humvee a zabila nejméně sedm Američanů. Před akcí projíždělo místem auto s mladými partyzány, kteří žádali tamní obchodníky, aby zavřeli své obchody a vzdálili se.

Ozbrojené akce

Na silnici v Džurf as-Sachr jihozápadně od Bagdádu přepadli ráno partyzáni policejní hlídku, zničili její tři vozidla, zabili šest a zranili pět policistů.

Poté, co výbuch bomby na východě Hadíthy úplně zničil transportní vozidlo amerických vojáků, zaútočili partyzáni na kolonu vozidel přímo, zničili Humvee, zabili pět a zranili šest vojáků.

Bombové útoky

U fronty zájemců o práci v loutkové armádě explodovala ráno v Hillá nálož umístěná na bicyklu a usmrtila 13 zájemců o práci pro Američany a 38 dalších zranila.

Ranní výbuch bomby na okraji města Balád Rúz zasáhl policejní hlídku, zcela zničil jedno z vozidel, zabil čtyři policisty včetně důstojníka a další tři zranil.

Severně od Miqdádíje narazila na bombu americká kolona, z níž bylo zničeno Humvee a čtyři vojáci utrpěli vážná zranění.

Ve vesnici Dawlab blízko Hadíthy zničil výbuch bomby americké vojenské vozidlo, dva vojáky usmrtil a dva zranil, z toho jednoho smrtelně.

Večer zničila bomba v Hítu Humvee americké hlídky a jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Pokus o atentát

V Musajjibu ležícím asi 60 km jižně od Bagdádu zahájili dopoledne partyzáni palbu na kolonu šéfa loutkové policie, podplukovníka Saláha Salmána Chámise. Při útoku byli zabiti čtyři velitelovi tělesní strážci a další tři zraněni; on sám zůstal nezraněn.

Čtvrtek 31. srpna 2006

Ramádí

Američtí ostřelovači rozmístění na střechách správních budov zastřelili ráno čtyři civilisty. Jeden z nich byl na cestě na tržiště, další dva mířili k západnímu východu z města a čtvrtý se pohyboval u budovy provinční správy.

Za poslední týden zabili američtí snajpři ve městě celkem 16 civilistů, z nichž více než polovinu tvořily ženy a děti.

Řadu jiných vysokých budov ve městě Američané už zničili v obavách, že jejich střech využijí Iráčané ke střelbě po jejich vojácích. Do vzduchu tak byly vyhozeny budovy celnice a daňového úřadu v centru města, zničeno bylo několik soukromých domů a továren

Bagdád

Ostřelovač americké námořní pěchoty zastřelil kolem poledne starší Palestinku, Hadždžu Imán Chálid al-Háwí, která vyšla před svůj dům v palestinském obytném komplexu. V celém okrsku byl přitom klid, zákaz vycházení nebyl vyhlášen.

Odpoledne bylo mezi odpadky nalezeno tělo Palestince Hátima Abd al-Haqqa (52), který byl krátce předtím unesen mahdisty a zavražděn.

Večer otřásla šíitskou východní částí Bagdádu silná exploze, způsobená buď silnou bombou nebo autem naloženým výbušninou. Zabila nebo zranila desítky lidí.

Večer také dopadlo pět minometných střel nedaleko šíitské mešity Buratha v okrsku Tálibíja. Zasáhly kavárnu, jež bývá přes den využívána příslušníky šíitských eskader smrti a v noci íránskými pašeráky drog. Podle očitých svědků odtud ambulance odvezly asi 30 mrtvých a zraněných.

Podle oznámení tzv. ministerstva zdravotnictví bylo během dne v různých částech Bagdádu zabito nebo zraněno 300 badristů a mahdistů při několika partyzánských útocích raketami, minomety, bombami a auty naplněnými výbušninou na členy těchto milic a na sídlo strany Da'wa.

Hadítha

Při nové vlně razií bylo ve městě a sousedním Barwáně a Haqláníji zatčeno 43 obyvatel ve věku 15-65 let. Zatčen byl i jeden starší muž, jenž si odplivl před americkým důstojníkem. Všem zajatcům byly zavázány oči, svázány ruce a tak odvezeni na americkou základnu v Baghdádí.

Ozbrojené akce

Ráno zaútočili na severním okraji Mušáhady partyzáni na hlídku tzv. národní gardy a v krátkém boji zničili jedno hlídkové vozidlo, usmrtili čtyři gardisty a tři zranili.

Ostřelování

Ve 2:00 dopadlo sedm minometných střel na společný štáb britských a loutkových iráckých sil v Basře.

Pět střel ráže 60 mm zasáhlo ráno štáb amerických a loutkových sil v Sámarrá.

Odpoledne vypálil odboj pět raket Grad na americkou základnu zřízenou v objektu zemědělské fakulty univerzity v Ramádí.

Ostřelování

Šest silných minometných střel ráže 120 mm zasáhlo americkou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Mansúr zasáhl ráno výbuch bomby britskou diplomatickou kolonu, směřující do tzv. Zelené zóny (jak ji nazývají Američané, zatímco Britové používají označení "mezinárodní zóna"). Podle tvrzení britské ambasády nebyl při výbuchu nikdo zraněn.

V mosulské čtvrti Sumár zneškodnil ráno výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo, zabil jednoho a zranil dva policisty. Odpoledne zasáhla další exploze na silnici vedoucí z Mosulu na západ americké Humvee a zapálila je. Rozsah amerických ztrát se sice nepodařilo zjistit, na místo však dorazily dvě americké vojenské ambulance. Vrak vozidla byl o hodinu později odtažen.

Na jihu Bagdádu zasáhl dopoledne výbuch bomby americkou kolonu několika zásobovacích vozidel a Humvee a zcela zničil jedno transportní vozidlo, zabil jednoho vojáka v něm a druhého zranil.

Americká vojenská kolona narazila na bombu na dálnici na západním okraji Bagdádu. Exploze tu zneškodnila obrněné vozidlo a jeho posádku zabila nebo zranila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 9. 2006
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů
18. 9. 2006 Na hřbitově Josef Václav Sládek
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Náboženské, nebo ideologické střety? Tomáš  Jurčík
18. 9. 2006 Nejen mediální následky slov studentky H. M. Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Bursík si nyní přeje, aby volby vyhrála ODS Pavel  Pečínka
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby
18. 9. 2006 Rezignace k zamyšlení Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Zaminir: "Vládě pro informaci - vládnu já." Díl 2. Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Full steam to the right! Irena  Ryšánková
18. 9. 2006 Plnou parou doprava! Irena  Ryšánková
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Občan? Zbytečná součást demokracie Ostravy-Poruby Pavel  Herot
18. 9. 2006 Tradice, současnost a budoucnost Štěpán  Kotrba
16. 9. 2006 Komu vadí tradice? Chce Česká televize všem vymazat paměť? Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Víme, co Prahu trápí
18. 9. 2006 Vole kampaň a Britské listy na jejím okraji Bohumil  Kartous
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006
15. 9. 2006 Česká republika podepsala kontrakt na společný nákup vojenských letadel bez výběrového řízení, aniž o tom věděla česká veřejnost či český Parlament Jiří G. Müller
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Zbývají už jen čtyři roky na záchranu této planety?
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005