2. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Americké síly odmítly umožnit dopravu zásob potravin a léků zaslaných Spojenými arabskými emiráty do města, které je už několik měsíců v obležení. Podle sdělení dr. Ahmada Zijáda al-Ubajdího z Iráckého červeného půlměsíce zadrželi okupanti konvoj na dálnici asi 15 km od města a nařídili, aby se v jejich doprovodu vrátil do Bagdádu, neboť lidé v Ramádí jsou "teroristé, kteří si nezaslouží žít". Doprovod konvoje se snažil získat podporu iráckého loutkového režimu, ale žádný z jeho představitelů nebyl ochoten se angažovat. Obyvatelé Ramádí jsou přitom už několik měsíců bez potravin a léků, ale i bez elektřiny a pitné vody.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 1. září 2006

Ba'qúba

Pozdě večer zastřelili partyzáni ve městě velitele sil rychlého rozmístění plukovníka Saláha Hasana, který byl obviněn ze znásilnění řady sunnitských žen. Spolu s ním byli zabiti jeho dva bratři a strýc, vesměs příslušníci loutkových policejních sil. Plukovníkovu smrt potvrdila hlavní městská nemocnice, která současně popřela tvrzení loutkového režimu, že zemřel v nemocnici následkem nepříznivé reakce na léčbu. Plukovník podle nemocniční zprávy zemřel okamžitě po útoku ještě v autě a spolu s ostatními byl ve chvíli, kdy na místo dorazila ambulance, už mrtev. Auto v té chvíli hořelo, takže vyproštění těl z trosek bylo velmi obtížené.

Ramádí

Blízko známého odpočívadla u dálnice západně od Ramádí byla před třemi dny přepadena skupina šíitských poutníků směřujících v mikrobusu ze Sýrie do Karbaly. Těla 14 pasažérů, pěti žen a devíti mužů, byla nalezena v pátek a z neznámých důvodů dopravena do Husajnovy nemocnice v Karbale. Šlo o tři indické a 11 pákistánských občanů.

Po poledni došlo v centru Ramádí k boji mezi partyzány a americkými vojáky.

Kurdští kolaboranti se připravují na odtržení od Iráku

Proamerický loutkový prezident kurdského regionu Mas`úd Barzání vydal nařízení, aby byly z veřejných budov, škol a dalších objektů staženy irácké vlajky a místo nich vyvěšeny žluté vlajky kurdské, což řada Kurdů neprodleně učinila. Současně nařídil, aby se napříště užívala kurdská národní hymna místo irácké.

Také na jihu Iráku vznikla samostatná "národní hymna", která se občas hraje v přítomnosti Abd al-Azíze al-Hakíma a Muqtady as-Sadra.

Další umučený v americkém lágru u Basry

Na samotce ve věznici Bucca byl za úsvitu nalezen mrtvý vězeň, šajch Muhammad Nádží al-Halbúsí. Jeho smrt nastala následkem krvácení do mozku. Ostatky měly být podle zpráv dopraveny do Halábísy u Fallúdže a tam předány příbuzným.

Ostřelování vojenských cílů

Čtyři rakety Grad dopadly v 6:00 na americkou základnu východně od Fallúdže.

Čtyři rakety Kaťuša zasáhly odpoledne hlavní americkou základnu ležící 5 km jihozápadně od Násiríje a způsobily na ní požár.

Bombové útoky

Za rozbřesku explodovalo východně od Ramádí auto, kolem něhož projížděla americká kolona šesti Humvee, jedno z vozidel zneškodnila a zranila čtyři vojáky.

V 7:30 zneškodnil výbuch bomby v mosulské čtvrti Wahda americké Humvee, zabil jednoho a zranil tři vojáky. Americké síly v odvetu zatkly čtyři lidi z blízkého okolí, o nichž prohlásily, že byli strůjci útoku.

V 10:30 zničil výbuch bomby v Baghdádí Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil jeho posádku.

Asi ve 14:00 vybuchla ve čtvrti Šuhadá v Saqlawíji mina pod americkým vozidlem, zabila jednoho a zranila tři vojáky. Americký robot na vyhledávání bomb nalezl pak poblíž další nastraženou nálož a zneškodnil ji.

Sobota 2. září 2006

Habbáníja

V poledne proběhla ve městě razie, při níž bylo zatčeno 27 místních lidí. Šlo o odvetu za ranní ostřelování amerického štábu v budově místní základní školy. Americké vojáky při prohledávání domů doprovázeli policejní psi, kteří děsili ženy a děti. Zvláštní zmínku zaslouží informace, že okupanti tentokrát při akci v domech nekradli, jak zpravidla při raziích činí.

Sámarrá

Američané vycvičili řadu šíitských kolaborantů -- badristů, příslušníků sil Magháwir a loutkových vojáků z tzv. Společného koordinačního centra - v zabíjení povstalců a civilistů tak, aby vzniklo podezření, že civilisty zabíjejí povstalečtí bojovníci. Tyto tajné eskadry smrti používaly aut Opel nebo BMW, v nichž se často pohybují právě povstalci. V Sámarrá byl jejich velením pověřen Fajíz al-Ámirí, nazývaný často anglicky Fajíz Tiger. Ten v posledních dnech se svými muži zabil ve městě několik povstalců, mezi nimi i velitele Islámské armády, a pět civilistů. Další den šíitští kolaboranti rozšiřovali podvržené letáky, jimiž se ke smrti velitele přihlašovala Základna džihádu v Zemi dvou řek, čímž mělo dojít k rozeštvání Základny a Islámské armády. Ta ovšem něco takového popřela, a současně třetí organizace, Džajš ar-Rášidín, odhalila veřejně americký komplot. Členové všech odbojových organizací pak začali sledovat auta, která se až nápadně snažila i se svými posádkami vypadat jako patřící odboji. Jediným výsledkem amerického pokusu tak nakonec bylo rozhodnutí odbojových skupin, že je napříště třeba své akce navzájem koordinovat a nejednat na vlastní pěst, čímž se vyloučí vzájemné možné podezřívání a odhalí další nekalé pokusy.

Ozbrojené akce

V průmyslové zóně na jihovýchodě Mosulu zaútočili ráno partyzáni na policejní hlídku, poškodili její vozidla, zabili jednoho policistu a dva zranili.

V Ba`qúbě zastřelili ráno partyzáni při dvou útocích čtyři loutkové policisty a tři členy šíitských milic.

Ostřelování

Tři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly ráno americký tábor v Tádží.

Čtyři minometné střely ráže 60 mm vypálil odboj na kontrolní stanoviště amerických a loutkových sil na západní straně Fallúdže.

Po 18:00 dopadlo na britskou základnu v komplexu Šatt al-Arab v Basře 11 minometných střel. Přesto, že vzlétlo několik britských vrtulníků, nepodařilo se jim najít místo, odkud byly střely vypáleny a ostřelování zastavit.

Bombové útoky

Kolem 5:45 došlo u Dulu`íje k výbuchu čtyř bomb pod americkou kolonou mířící na leteckou základnu Camp Anaconda. Zničily dvě Humvee, která shořela a v jejich troskách zahynuly celé posádky.

Ve Wazíríji ve východním Bagdádu zničila dopoledne bomba policejní hlídkové vozidlo, zabila jednoho a zranila tři policisty; zničeno bylo také jedno auto civilní a zraněno šest civilistů.

Další bomba zasáhla dopoledne u Chálidíje hlídku loutkové armády, zničila Humvee a zabila nebo zranila pět kolaborantů.

V 11:30 explodovalo na tržišti v severní části města Hillá auto naložené výbušninou. Exploze zabila čtyři civilisty a devět dalších zranila, kromě toho poškodila několik obchodů a soukromých aut.

Neděle 3. září 2006

Okupanti: obyvatelé Ramádí jsou "teroristé, kteří si nezaslouží žít"

Americké síly odmítly umožnit dopravu zásob potravin a léků zaslaných Spojenými arabskými emiráty do města, které je už několik měsíců v obležení. Podle sdělení dr. Ahmada Zijáda al-Ubajdího z Iráckého červeného půlměsíce zadrželi okupanti konvoj na dálnici asi 15 km od města a nařídili, aby se v jejich doprovodu vrátil do Bagdádu, neboť lidé v Ramádí jsou "teroristé, kteří si nezaslouží žít".

Doprovod konvoje se snažil získat podporu iráckého loutkového režimu, ale žádný z jeho představitelů nebyl ochoten se angažovat. Obyvatelé Ramádí jsou přitom už několik měsíců bez potravin a léků, ale i bez elektřiny a pitné vody. Ženy a děti ve městě se už stavěly do řady v naději, že pomoc dorazí a bude mezi ně rozdělena.

Bagdád

Podle sdělení lékařských zdrojů bylo během dne po městě nalezeno 33 mrtvých sunnitů, vesměs mučených a poté zastřelených.

Amára

Ráno zavraždili neznámí ozbrojenci Muhammada Hasana al-Džawwádího, amárského zástupce proamerického šíitského ájatolláha Sístáního; Džawwádího syn byl podobným způsobem zabit před deseti dny. Protože Džawwádí byl rozpornou osobností, lze těžko říci, kdo má jeho smrt na svědomí. Mj. byl obviněn z rozkrádání šíitské almužny chums, jejíž vybrané částky měly končit na jeho osobních účtech v teheránských bankách. Kromě toho před několika měsíci donutil jednoho muže, aby mu dal za manželku svoji jedenáctiletou dceru.

Díwáníja

Ve většině loutkových úřadů ve městě získali v poslední době převahu mahdisté, donutili vládní zaměstnance k odchodu, sebrali jim platy a na jejich místa dosadili vlastní lidi. Když se v reakci na to ve městě objevily posily amerických i loutkových sil, nařídil Muqtadá as-Sadr "v zájmu ochrany životů svých mužů" svým stoupencům ve městě, aby složili zbraně a ukončili veškeré akce proti hlídkám okupačních i loutkových vojáků a vyhnuli se pokušení střetnout se s nimi.

Američtí vojáci i jejich pomahači od nedělního svítání prohledávali díwáníjské domy a pátrali po mahdistech, které prohlásili za "zločince hledané zákonem".

Sebevražedné útoky

V Abú Ghurajb najeli večer současně dva fidáíové do dvou kontrolních stanovišť loutkové armády na silnici do Fallúdže. Exploze obě stanoviště zcela zničily, shořela při nich dvě vojenská vozidla a bylo zabito sedm kolaborantů.

Ozbrojené akce

Na severovýchodě Ba`qúby přepadli partyzáni před polednem policejní hlídku, poškodili její vozidlo, zabili tři policisty včetně poručíka a čtvrtého zranili.

Ke čtyřem ozbrojeným akcím došlo během večera ve Fallúdže. Ve 20:00 byla terčem útoku hlídka tzv. národní gardy, jejíž Humvee bylo zapáleno a pět vojáků v něm zabito nebo zraněno. O něco později přepadli partyzáni americkou hlídku a zneškodnili její Humvee. Ve 21:30 povstalci ostřelovali ležení loutkových sil u nového mostu v západní části města a o půlnoci přepadli kolonu několika amerických obrněných vozidel a Humvee.

Ostřelování

Sedm minometných střel ráže 82 mm zasáhlo štáb amerických a loutkových sil v Júsufíji.

Dalších pět střel dopadlo na štáb loutkové armády v centru Madá`inu.

V poledne zasáhly dvě silné minometné střely ráže 120 mm štáb americké námořní pěchoty v Habbáníji.

Kolem 19:00 dopadly čtyři rakety Kaťuša na americký štáb v západní části Tal Afáru.

Bombové útoky

V Džazírat al-Chálidíja zničil ranní výbuch bomby americké Humvee, zabil tři a zranil dva vojáky v něm.

V centru Hadíthy najela ráno na bombu americká kolona, z níž bylo výbuchem zničeno transportní vozidlo a v něm zabito nebo zraněno osm vojáků. V 10:00 došlo v hadíthské čtvrti Mu`allimín k explozi bomby, která zničila Humvee a zabila čtyři příslušníky americké námořní pěchoty.

V mosulské čtvrti Wahda zničila exploze bomby policejní hlídkové vozidlo, zabila tři policisty a dva zranila.

Nedaleko Hawídže zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, zneškodnil obrněné vozidlo a zranil tři vojáky.

Další americká kolona najela na bombu v Mahmúdíji, kde bylo obrněné vozidlo Bradley zničeno a čtyři vojáci v něm zabiti nebo zraněni.

Večer zničil výbuch bomby v Mosulu Toyotu policejní hlídky, usmrtil dva policisty a další dva zranil.

Pondělí 4. září 2006

Hadítha

Rodiny zdejších 24 obyvatel, které zavraždili američtí vojáci odmítly vyhovět americkému požadavku na exhumaci jejich těl a jejich vydání do Spojených států k testům v rámci vyšetřování masakru. Odmítly rovněž přijmout jakékoli finanční kompenzace nabízené vrahy. Všechny rodiny jsou však současně rozhodnuty opustit Irák, protože jim Američané hrozí "následky" v případě, že by vojáci byli za své činy odsouzeni k smrti.

Ba'qúba

Večer unesli neznámí muži viceprezidenta Dijálské univerzity v Ba`qúbě dr. Alá Džásima al-Atabího, jemuž svázali ruce, zavázali oči a donutili ho jít s nimi.

Ramádí - Hít -- Hadítha

V různých částech těchto tří měst zatkly okupační síly při nočních domovních raziích nejméně 78 lidí.

Bagdád

V Ridwáníji přepadli partyzáni auto se třemi badristy, z nichž dva byli současně příslušníky policie, a všechny zastřelili.

Mahdisté v automobilu vyzdobeném portrétem Muqtady as-Sadra projížděli od nedělní noci až do poledne převážně sunnitským okrskem Ámil, kde na několika místech postříleli celkem nejméně 14 sunnitských obyvatel. Mělo jít o mstu za smrt mahdistického velitele známého jako Abú Muqtadá.

Razie v Hillá

V noci z neděle na pondělí provedly síly Magháwir ve městě rozsáhlou razii, při níž zatkly 122 místních lidí ve věku 15-60 let. Jejich příslušníci přitom rabovali prohledávané domy, nutili ženy odhalovat tváře a prohrabávali i jejich soukromé věci. Všem zajatcům zlámali nosy údery pažbami pušek, pak jim na hlavy navlékli pytle a odvezli je neznámo kam.

Ozbrojené akce

V 10:00 přepadli partyzáni v mosulské čtvrti Wahda americkou hlídku, zneškodnili jedno Humvee, zabili jednoho vojáka a tři zranili.

Na hlídku loutkové armády zaútočili partyzáni u Chálidíje asi 80 km západně od Bagdádu. Poté, co výbuch bomby zničil jedno Humvee, zneškodnili přímým útokem druhé vozidlo, tři vojáky zabili a tři další vážně zranili.

Ve fallúdžské čtvrti Dubbat ve 21:30 po výbuchu bomby, která zničila Humvee z americké kolony, poškodili partyzáni v přímém útoku další vozidlo a podle přiznání americké armády zabili tři vojáky.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 120 mm zasáhly ráno americký štáb v centru Hadíthy.

Terčem ostřelování se stala též britská základna v okrsku Tuwajsá v Basře.

Čtyři rakety středního doletu dopadly ráno na společný americko-irácký štáb v sámarrském hotelu Buhajra.

Bombové útoky

Ve čtvrti Palestina na jihu Mosulu zničila ráno exploze bomby Humvee americké hlídky a vážně zranila čtyři vojáky v něm.

Hlídku tzv. národní gardy zasáhla ráno bomba na hlavní ulici Abú Ghurajb, zničila Humvee, dva z gardistů usmrtila a dva zranila.

V západní části Fallúdže explodovalo vedle hlídky tzv. národní gardy auto naložené výbušninou; výbuch zcela zničil její Humvee a zabil všech pět kolaborantů v něm.

V bagdádském okrsku Karradá explodoval na dálku odpálený automobil, kolem něhož projížděla policejní hlídka. Výbuch zničil hlídkové vozidlo a jeden poblíž zaparkovaný soukromý automobil. Zraněni byli při tom čtyři policisté a tři civilisté.

Výbuch bomby v Durá zasáhl americkou hlídku, usmrtil dva vojáky a dva vážně zranil. Americké síly okamžitě uzavřely celou čtvrť a při prohledávání domů zatkly tři osoby.

Britské okupační síly večer přiznaly, že v severní části Basry byli při explozi bomby těžce zraněni dva britští vojáci, kteří o něco později na následky svých zranění zemřeli.

Kolem 20:00 zasáhl výbuch bomby americkou kolonu pěti obrněných vozidel projíždějící fallúdžskou čtvrtí Nazal, jedno zničil a jeho posádku usmrtil nebo zranil.

Úterý 5. září 2006

Bagdád

Tzv. ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že v různých částech města bylo postupně nalezeno celkem 50 těl zmučených a zavražděných lidí. Byli mezi nimi Palestinci žijící v Bagdádu i dva chlapci, z nichž jednomu bylo pouhých 14 let.

Do Palestinci obývané čtvrti vtrhli američtí vojáci, prohledávali a vykrádali byty a bili jejich obyvatele. Nakonec zatkli tři bratry, syny Ahmada al-Madího, a odvlekli je s sebou.

Dulu`íja

Jako trest za útok partyzánů na hlídku americké námořní pěchoty, k němuž ve městě došlo v sobotu pozdě večer a bylo při něm pět Američanů zabito, vyhlásily americké síly úplnou blokádu města, přerušily dodávky vody a elektřiny a vyhlásily zákaz vycházení od 18:00 do 6:00.

Ozbrojené akce

Za svítání přepadl oddíl partyzánů u Hadíthy americkou hlídku, zneškodnil Humvee, zabil jednoho vojáka a čtyři zranil. Zranění utrpěli také dva partyzáni, ustoupili však do bezpečí spolu s ostatními.

Ve východní části Hítu usmrtil dopoledne ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Kolem 17:00 zaútočili partyzáni v bagdádském okrsku Jarmúk na policejní kolonu. Zabili osm policistů a zajali jednoho policejního důstojníka, aniž sami utrpěli nějaké škody. Zbytku kolony se podařilo uniknout, na místě zůstala dvě poškozená vozidla, která se partyzánům nepodařilo zprovoznit, a proto je zapálili.

Ostřelování

Osm minometných střel ráže 60 mm zasáhlo ráno americký štáb v budově provinční správy v Ramádí.

Pět střel ráže 82 mm dopadlo na společný americko-irácký štáb ve vesnici Chán Dárí u Abú Ghurajb.

Kolem 18:00 zasáhla minometná střela sídlo americké výzvědné služby nedaleko technického institutu v Nadžafu.

Bombové útoky

Za úsvitu zneškodnil výbuch bomby v jižním Mosulu obrněné vozidlo Bradley z americké kolony.

Na západním okraji Miqdádíje vybuchla ráno bomba pod americkou kolonou, z níž zničila Humvee a čtyři vojáky vážně zranila.

Kolem 16:00 se v Rutbě v západním Iráku zřítilo z náspu americké vojenské vozidlo; při nehodě jeden z vojáků v něm zemřel a dva byli zraněni.

Středa 6. září 2006

Ramádí

Američtí vojáci zajali odpoledne ve městě pomateného muže známého jako Farhán al-Chábíl (Bláznivý Farhán). O muži bylo všeobecně známo, že je duševně nemocný a často ho bylo vidět toulat se v roztrhaných šatech, hrát si s dětmi a živit se almužnami od místních lidí. Podle svědků ho Američané ztloukli, zlomili mu nos a na ulici z něho strhali šaty. Pak ho sebrali a odvezli na svou základnu. O dvě hodiny později pak oznámili, že zajali jednoho z "vůdců teroristů ve městě", jenž se přiznal, že sám osobně prováděl ve městě bombové útoky a další akce.

Bagdád

V rezidenční části Duwár as-Sihhá v jižním Bagdádu povraždili za poledne mahdisté 30 sunnitů. Dalších deset lidí ve stejné době zmizelo a jejich zmizení bylo zřejmě rovněž dílem mahdistů.

Kromě toho byly v 9:00 v Bagdádu nalezeny mrtvoly tří sunnitů, unesených za svítání od mešity Bajjá.

Sebevražedné útoky

Na staré silnici mezi Bagdádem a Abú Ghurajb najel fidáí s Mercedesem do americké kolony pěti Humvee, jedno zničil a usmrtil celou posádku. Další vozidla byla výbuchem poškozena.

Další fidáí zaútočil na pohřební obřad za Abú Muqtadu, velitele mahdistické milice v Bagdádu, jehož v pondělí zastřelili partyzáni. Podle prvních zpráv bylo zraněno 10 mahdistů.

Ozbrojené akce

Ráno zasáhli partyzáni ve Fallúdže ručním granátem Humvee americké hlídky a poškodili je. Vojáci střelbou kolem sebe zabili a zranili pět civilistů. Pak projížděli ulicemi města a hrozili obyvatelům těžkými následky, pokud jim nevydají partyzány, kteří útok spáchali.

Ve východní části Mosulu zastřelil ostřelovač loutkového policistu, stojícího na stráži na hlavní ulici. Další ostřelovač usmrtil podobným zásahem kurdského pešmerga stojícího před sídlem Vlasteneckého svazu Kurdistánu v západní části města.

Večer došlo v západním Bagdádu ke srážce partyzánů se silami Magháwir, jejichž několik vozidel se podařilo zapálit.

Ostřelování

Nejméně deset minometných střel dopadlo v poledne na americkou základnu v Ána asi 300 km severozápadně od Bagdádu.

Bombové útoky

Za úsvitu zasáhla exploze bomby americkou hlídku na hlavní silnici v Jathribu severně od Bagdádu, zničila Humvee a zabila nebo zranila čtyři vojáky.

V ranních hodinách explodovala v Mosulu silná bomba pod policejní hlídkou, zničila jedno a poškodila druhé její vozidlo a při tom zabila nebo zranila osm policistů.

Na hlavní ulici Ramádí proti velké mešitě ráno zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, zneškodnil obrněné vozidlo, zabil jednoho vojáka a tři zranil.

Na hlavní silnici jižně od Latífíje zničil dopoledne výbuch bomby Humvee iráckých loutkových sil, v němž bylo pět vojáků zraněno.

V poledne poškodil výbuch bomby obrněné vozidlo americké hlídky v Hillá a zranil několik vojáků v něm.

V Karmě východně od Fallúdže zničil výbuch bomby Humvee tzv. národní gardy , usmrtil tři gardisty a dva zranil.

V Durá bomba zničila policejní hlídkovou Toyotu a zranila tři policisty.

V Qáhiře na severu Bagdádu zasáhla policejní hlídku také bomba a zneškodnila auto. Když se kolem něho seběhli policisté i civilisté, explodovala druhá bomba. Celkem při útoku zemřeli dva policisté a sedm civilistů, zraněni byli čtyři další policisté a 36 civilistů.

Čtvrtek 7. září 2006

Okupanti vyhrožují Fallúdže třetí ofenzívou

Následkem stoupajícího počtu útoků na americké síly ve městě pohrozilo okupační velení obyvatelstvu další vojenskou operací, pokud mu nevydá partyzány do rukou nebo aspoň nesdělí informace o nich na telefonní číslo 01 130. Z amplionů na amerických autech projíždějících městem se ozývalo hlášení: "Počestní lidé fallúdžští, mnohonárodní síly vás žádají, abyste vydali teroristy ve vašem městě, od nichž jste velmi trpěli, jinak bude vaše město podrobeno nové třetí vojenské operaci stejného typu, jaká proběhla na konci roku 2004." Kromě toho se vojáci snažili odstranit ze zdí po městě hesla podporující odboj a vyzývající k boji s okupanty. Místní lidé se však tvářili, jako by se jich americká výzva vůbec netýkala.

Ramádí

V rozmezí tří ranních hodin zabili američtí ostřelovači ve městě pět lidí, mezi nimi ženu a 11letého chlapce.

Odpoledne došlo ve městě kolem dvou budov, v nichž si okupanti zřídili štáby, k bojům partyzánů s americkou námořní pěchotou. Mezi explozemi bomb útočily na Američany desítky partyzánů. Protože boj stále probíhal, neměl korespondent Mafkarat al-Islam zprávy o jeho výsledcích.

Bagdád

Irácký režim dal popravit 27 osob, o nichž prohlásil, že jsou teroristé. Čtyři z nich byli občany Saúdské Arábie. Popravu oznámil zdroj z loutkového ministerstva spravedlnosti, jména osob odmítl uvést s tím, že: "Irácká vláda odmítla oznámení jmen a národnosti z politických důvodů, přičemž k popravě došlo po nátlaku šíitských duchovních autorit v Nadžafu na iráckou vládu."

Z malé říčky protékající Abú Dušajrem v jižním Bagdádu vylovila policie nejméně 14 těl, v nichž byli identifikováni sunnité.

V jihovýchodních částech Bagdádu šíitské milice (badristé spolu s mahdisty) ve spolupráci s loutkovou policií unesli dopoledne 26 dalších sunnitů cestujících autobusem do Durá.

Íránci se v Mandalí pokusili vpadnout na irácké území

Na irácko-íránské hranici u města došlo ve 21:30 ke střetu irácké pohraniční stráže s íránskými vojáky, kteří se pokusili proniknout na irácké území. Přestřelka trvala asi půl hodiny. Během ní byl zničen Landrover irácké hlídky a posádku -- majora Alího Awdu a jeho čtyři muže -- Íránci zajali. O jejich zajetí informoval v pátek kapitán pohraniční stráže Abd al-Karím al-Bajjátí s tím, že američtí vojáci byli sice poblíž, ale do boje nezasáhli. Íránské síly byly podle něho početnější a velmi dobře vyzbrojené, proto zbytek irácké stráže raději uprchl a pět zajatců ponechal jejich osudu.

Sebevražedné útoky

V bagdádské čtvrti Šá`b prorazil fidáí dopoledne bránu do čerpací stanice, vyhrazené loutkové policii, a odpálil se. Výbuch zničil čtyři policejní auta, zabil sedm policistů a 15 zranil. Usmrceni byli rovněž tři civilisté a zraněno pět dalších.

Kolem 14:00 narazil další fidáí do hlídky sil Magháwir v bagdádské čtvrti Jarmúk, úplně zničil vozidlo a zabil šest kolaborantů včetně důstojníka.

Ozbrojené akce

V Tal Afáru podnikli partyzáni časně ráno útok na dvě americká obrněná vozidla, obě zničili a usmrtili celé jejich posádky. Pak rychle unikli i s jedním zraněným druhem. Američané obratem vyhlásili v celém okolí zákaz vycházení, které trvalo dvě hodiny, během nichž odtáhli vraky vozidel do objektu železniční stanice, v níž si zřídili svou místní základnu.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 120 mm dopadly kolem 10:00 na společný americko-irácký štáb v Mahmúdíji.

Přibližně ve stejnou dobu zasáhl odboj sedmi střelami ráže 82 mm štáb loutkové armády v Latífíji.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm dopadly na americký štáb v bývalé továrně v západní části Bagdádu.

Pozdě večer zasáhly rakety Kaťuša dva americké štáby ve Fallúdže.

Šest minometných střel dopadlo před půlnocí na americkou základnu v Hadíthě, která je co do velikosti druhá největší v oblasti horního Eufratu.

Bombové útoky

Za svítání zničila exploze bomby jižně od Baládu vozidlo s nákladem vojenského materiálu z americké kolony, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

V ranních hodinách zasáhla série bombových výbuchů v Latífíji konvoj devíti kuvajtských kamionů, směřující s dodávkami pro americkou armádu do Bagdádu. Jeden z nich byl i s nákladem zničen a jeho americký řidič usmrcen, další vozidlo, v němž sedělo pět amerických vojáků, bylo poškozeno a vojáci zraněni.

Severozápadně od Hadíthy zničila dopoledne bomba Humvee americké hlídky a čtyři vojáky v něm usmrtila.

Americkou vojenskou kolonu zasáhl výbuch bomby na hlavní silnici do Nahrawánu asi 25 km jihovýchodně od Bagdádu a zneškodnil jedno z Humvee.

Ve čtvrti Jarmúk na jihozápadě Mosulu zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky a zranil několik členů jeho posádky. V poledne zasáhl na severu města americké Humvee výbuch podomácku vyrobené bomby, zneškodnil je, zabil jednoho příslušníka námořní pěchoty a zranil tři další, jednoho vážně.

Na jihozápadě Kirkúku zničila bomba automobil Hino loutkových sil, tři vojáky v něm zabila a tři zranila.

V pozdních hodinách došlo v různých částech Fallúdže k několika útokům na americké okupační a lokajské síly. Při jednom z nich kolem 23:00 zničil výbuch tří bomb na východě města jedno americké vozidlo a dvě vozidla loutkových sil.

Ve 23:30 explodovala v Tárimíji bomba pod americkou kolonou čtyř Humvee a transportního vozidla. V zasaženém hořícím transportním vozidle zahynula celá posádka, která obvykle čítá devět vojáků.

TV al-Arabíja vykázána z Iráku

Irácký loutkový režim nařídil uzavření poboček televizní stanice al-Arabíja v Bagdádu a po celém Iráku na dobu jednoho měsíce. Mluvčí loutkového režimu Alí ad-Dabbágh na odpolední tiskové konferenci prohlásil, že al-Arabíja se v několika případech provinila "neprofesionálním chováním při pokrývání událostí v Iráku", odmítl však uvést konkrétní příklad.

Přede dvěma lety byla na měsíc uzavřena bagdádská pobočka TV al-Džazíra; po uplynutí měsíce byla lhůta prostě prodloužena na neomezenou dobu a zákaz jejího působení v Iráku trvá dosud.

Američané předali loutkovému režimu velení nad neexistujícími armádními složkami

Za velké pozornosti mezinárodních médií podepsal americký generál George Casey s tzv. premiérem Málikím dokument, jímž americká armáda formálně předala velení nad loutkovými iráckými silami bagdádskému režimu.

Podle údajů penzionovaného iráckého plukovníka, jenž byl z armády jakožto sunnita nedávno propuštěn, šlo ve skutečnosti o předání dvou bezvýznamných složek -- vojenského námořnictva, které tvoří sedm malých hlídkových člunů v oblasti mezi Basrou a Kuvajtem, a letectva, což je jeden vojenský dopravní letoun, užívaný pro přepravu vojáků, který je krom toho jako dar Pentagonu iráckému "ministerstvu obrany" stále obsluhován speciální americkou posádkou. Předání velení nad pozemními silami Američané odmítli a odmítli zároveň jakoukoli debatu s loutkovými představiteli o důvodech tohoto rozhodnutí.

Pátek 8. září 2006

Fallúdža

Příslušníci fallúdžských kmenů se ráno v budově provinční správy sešli na rozšířeném zasedání, aby stanovili tři podmínky, za nichž by byli eventuálně ochotni podílet se na tzv. "iráckém národním usmíření". Jak oznámil šajch Thámir Farhán al-Isáwí, jde o tyto požadavky:

  • uznání všech bojových oddílů iráckého odboje šíity a Kurdy,
  • rozpuštění Mahdího armády, Brigád Badr a dalších šíitských milic,
  • propuštění všech sunnitských žen a mužů- jejichž počet je odhadován na desetitisíce -- z okupačních věznic.

Večer došlo ve východní a centrální části města k několika útokům na okupační vojáky. Nedaleko hřbitova mučedníků byli při útoku na hlídku zraněni dva Američané, u mešity Furqán ostřelovač zastřelil jednoho vojáka. Američané pak vyhlásili zpřísněná "bezpečnostní" opatření a u vjezdů do města prohledávali všechna auta i chodce ve snaze zabránit tomu, aby se do města dostaly nějaké zbraně.

Okupanti znesvětili Korány a mešitu v Tikrítu

Za svítání narazila americká kolona, která pravidelně před ranními modlitbami projíždí stejnou trasou městem, na čtyři bomby, jejichž exploze zničily Humvee a tank Abrams a zabily nejméně deset vojáků.

Vojáci pak vpadli do asi 100 metrů vzdálené staré mešity Siníja, zabili před mihrábem muezzina a tři účastníky modliteb. Kopali do Koránů, které naházeli na hromadu ve dveřích mešity a zapálili je. Pak zničili zařízení mešity, část rovněž spálili, ostatní rozmlátili.

Když pak z mešity vyšli ven, narazili na tři syny zavražděného muezzina a zajali je.

Ána

Večer podnikli partyzáni na zdejším jezeře útok na americkou říční hlídku několika člunů, jeden zničili, zabili dva vojáky a dva další zranili.

Sebevražedný útok

Ráno najel v bagdádském okrsku Karradá fidáí v automobilu naloženém výbušninou do kolony policejního plukovníka Alího Muhammada, velitele loutkové policie tohoto okrsku a současně velitele badristů. Plukovník útok přežil, zabito však bylo pět jeho průvodců a několik dalších zraněno.

Sobota 9. září 2006

Hít

Asi ve 13:00 vyhlásili Američané ve městě zákaz vycházení "až do odvolání" a jako obvykle hrozili zastřelením každému, kdo by vyšel před dům. Zákaz měl umožnit klidné rozmístění dalších 900 loutkových policistů a zamezit tomu, aby na ně partyzáni zaútočili dřív, než zaujmou své pozice.

Ramádí

Kolem 13:00 zasáhla americká letadla třípatrovou obytnou budovu v centru města. Dům byl naštěstí už několik měsíců prázdný, protože v době eskalujících bojů se život v poměrně vysokých budovách stal nebezpečným, a proto nikdo nepřišel o život.

Šlo o další ze série podobných útoků -- během posledního týdne tak Američané zničili více než sedm obchodních budov, o nichž tvrdili, že jich odboj využívá k ostřelovačským útokům proti americkým vojákům.

Bagdád

Ráno přepadli mahdisté ve východním Bagdádu pekaře-sunnitu, 61letého Abú Umara al-Mašhadáního v jeho pekařství, kde ho zaživa upekli, až jeho tělo úplně zuhelnatělo. Pak sebrali peníze, které si Mašhadání vydělal prodejem chleba, naložili na vůz všechno pečivo, které nalezli v pecích, a před očima loutkové armády a policie klidně odjeli.

Během rána bylo na několika místech nalezeno opět 14 těl umučených a zastřelených sunnitů.

Sebevražedný útok

V okrsku Zujúna v jihovýchodním Bagdádu najel ráno fidáí s autem naloženým výbušninou do americké hlídky několika Humvee, jedno zničil, druhé zneškodnil, pět Američanů zabil a dva zranil.

Ozbrojené akce

V Ba`qúbě zastřelili ráno partyzáni tři mahdisty, dva ve čtvrti Mu`allimín a třetího ve čtvrti Mafraq.

Ke srážce mezi partyzány a americkými vojáky došlo dopoledne v Haqláníji východně od Hadíthy. Zneškodněno bylo jedno Humvee; další informace se nepodařilo zjistit, protože vojáci oblast útoku uzavřeli.

Severně od Ramádí zničil výbuch bomby transportní vozidlo z americké kolony. Na stojící kolonu pak udeřili partyzáni a zneškodnili Humvee. Během celé akce bylo zabito nejméně deset a zraněno sedm Američanů.

Ostřelování

Krátce před 10:00 zasáhly čtyři rakety Grad bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

Devět silných minometných střel dopadlo na americkou základnu v západní části Hítu.

Bombové útoky

V Ghazálíji na západní straně Bagdádu zneškodnila ráno bomba americké obrněné Humvee, usmrtila jednoho vojáka a tři zranila.

Dvě bomby explodovaly dopoledne jedna po druhé pod policejní hlídkou projíždějící po silnici jižně od Kirkúku. Jedno vozidlo výbuchy zničily, druhé poškodily. Zabiti byli tři policisté včetně velitele hlídky, zraněni další tři a deset civilistů.

Výbuch bomby v Salmán Páku zabil dopoledne čtyři mahdisty.

Při explozi auta naloženého výbušninou bylo v bagdádské čtvrti Qáhira zničeno policejní hlídkové vozidlo, zabiti byli tři a zraněni dva loutkoví policisté. Výbuch rovněž poškodil dvě civilní auta a zranil čtyři civilisty.

Pozdě večer došlo v Qá`imu k výbuchu silné bomby poblíž tamní velké mešity, který úplně zničil Humvee americké hlídky, dva vojáky usmrtil a dva vážně zranil.

Neděle 10. září 2006

Proamerický režim hodlá ze země vyhnat všechny Palestince

Júsuf Karkútí z listu al-Chalídž, vycházejícího ve Spojených arabských emirátech, přinesl z palestinských zdrojů v Damašku zprávu, že irácký loutkový režim má v úmyslu vyhnat ze země všechny neirácké Araby včetně asi 34 tisíc Palestinců, kteří v zemi žijí od roku 1948. Loutkové ministerstvo vnitra podle této informace už vydalo nařízení o deportaci takových osob s tím, že se výslovně vztahuje i na Palestince. Přední osobnosti z řad Palestinců byly už předvolány a o nařízení informovány, a současně jim bylo řečeno, že pokud neuposlechnou a neopustí zemi dobrovolně, bude jejich deportace provedena násilnou formou.

Mafkarat al-Islam získal další informace, podle nichž bagdádská loutková městská rada, v níž zasedají mj. politikové ze šíitských a kurdských kolaborantských stran, plánuje hlasování o nařízení, podle něhož by byli Palestinci povinni hlavní město opustit, a které navrhli zástupci šíitských stran.

Bagdád

Ráno zajali partyzáni v Ámiríji automobil Fiat s poznávací značkou 3531, v němž seděli čtyři členové Brigád Badr, kteří u sebe měli falešné identifikační doklady znějící na sunnitská jména a dokazující, že jejich nositelé jsou členy sunnitských arabských kmenů. Kolaboranti při výslechu doznali, že do převážně sunnitské Ámiríje přijeli na průzkum v rámci přípravy útoku badristů na čtvrť. Poskytli také informaci o imámovi šíitské mešity Buratha Džalálu as-Saghírovi, podle níž si předsevzal zlikvidovat sunnitskou populaci v bagdádské čtvrti Karach.

Dulu`íja

Od sobotní noci do nedělního rána probíhaly v různých částech města s přestávkami tvrdé boje mezi partyzány a americkými vojáky. Americké síly uzavřely během bojů veškeré přístupy k městu a přerušili všechna spojení, aby ven nepronikly zprávy o bojích. Zároveň oznámili, že každý, kdo by vlastnil mobilní telefon, bude potrestán šestiměsíčním vězením. Přesto se podařilo získat informace, že okupanti ztratili několik obrněných a dalších vozidel a řadu vojáků, padlo i několik partyzánů.

Nadžaf

Vládní Sadrova nemocnice, největší zařízení toho druhu ve městě, oznámila, že během posledních 48 hodin převzala jeho prosektura 44 těl mahdistických ozbrojenců zabitých partyzány v Mahmúdíji, ležící asi 30 km jižně od Bagdádu.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm dopadly ráno na tábor tzv. Irácké národní gardy u hlavní silnice nedaleko Júsufíje.

Sedm stejných střel zasáhlo další ležení loutkové armády na jihu Ba`qúby a dalších šest střel její štáb v objektu učitelského ústavu v Hítu.

Také na sídlo mahdistů v Durá dopadlo dopoledne pět minometných střel stejné ráže. Kromě materiálních škod byli dva mahdisté usmrceni a pět zraněno.

Pět silných minometných střel ráže 120 mm zasáhlo dopoledne sídlo sil Magháwir v Madá`inu.

Bombové útoky

Na tržišti ve východním Bagdádu došlo ráno k výbuchu bomby, ukryté v pytli s odpadky před jedním ze stánků, u skupiny šíitských ozbrojenců, z nichž byli čtyři zabiti a 15 zraněno.

Na hlavní ulici Hadíthy zničil výbuch bomby ráno Humvee z americké kolony a zabil nebo zranil pět vojáků.

Americkou hlídku několika Humvee zasáhla bomba v Arab Džabbúr na jihu Bagdádu, zničila jedno vozidlo, zabila tři a zranila dva vojáky.

Další americká hlídka narazila na bombu v Mušáhadě asi 25 km severně od Bagdádu. Ve zneškodněném Humvee vážně zranila tři vojáky.

Na dálnici severně od Tikrítu došlo k explozi bomby pod americkou kolonou, z níž bylo zničeno Humvee a zabiti čtyři příslušníci námořní pěchoty. Americké síly pak zaútočily na kmeny žijící poblíž dálnice a pomstili se pobitím jejich ovcí a dobytka, rozbitím elektrických generátorů a zavlažovacích kanálů. Pak sebrali své mrtvé, odtáhli vrak a po dvouhodinové uzávěře umožnili obnovení provozu na dálnici.

Pondělí 11. září 2006

Loutkové síly zatkly známou novinářku

Irácký politický aktivista Saláh al-Muchtár oznámil, že agenti tzv. ministerstva vnitra zatkli známou novinářku Gulšan al-Bájatí a odvezli ji neznámo kam. Vyzval všechny svobodné lidi světa včetně novinářů, aby neprodleně zahájili akce za její propuštění a zabránili tak tomu, že ji loutkové síly zavraždí tak, jak učinily s novinářem Atwárem Bahdžatem. Uvedl přitom: "Jak je známo, Gulšan al-Bájatí je novinářka, která pracovala pro několik listů včetně londýnského al-Hájat. Nespáchala nic kromě toho, že žádala, aby okupanti opustili Irák a aby byla iráckému lidu vrácena suverenita, svoboda a čest."

Razie v Hítu

V neděli ráno uzavřeli Američané celé město, u východů z města postavili betonové zátarasy, dovnitř nevpustili ani pravidelné prodejce ovoce a zeleniny, ve většině města vyhlásili zákaz vycházení a přerušili dodávky vody a elektřiny. Pak zatkli desítky mladých mužů.

Město zůstalo uzavřeno i v pondělí a obyvatelé očekávali další vlnu zatýkání, zvláště když se rozšířila zpráva, že Američané hodlají vyslýchat všechny místní muže a chlapce, aby se pokusili zjistit něco o odboji, jehož činnost ve městě v posledních dvou týdnech vzrostla.

Bagdád

Bagdádský okrsek Dawli`í přepadly odpoledne desítky mahdistů, unesly dva sunnity a dva zabily. Partyzáni na ně vzápětí nato podnikli protiútok a zapálili tři jejich auta, oba unesené osvobodili a naopak zajali dva mahdisty.

Sebevražedné útoky

Před 10:00 na sobě uvnitř jednoho z autobusů přivážejících na bagdádské letiště Muthanna zájemce o práci u loutkové policie odpálil fidáí výbušninu, usmrtil 13 a zranil deset uchazečů. Šlo již o dvacátý útok na odvodní středisko na tomto letišti.

Kolem 16:00 otřásla prudká exploze západním Bagdádem, kde se další fidáí odpálil u kontrolního stanoviště sil Magháwir. Vyhlédl si chvíli, kdy na stanovišti nestálo žádné prohledávané auto s civilisty a usmrtil svým útokem sedm kolaborantů.

V Rabí`í v severozápadním Iráku se kolem 17:00 vmísil muž oblečený do vesty s výbušninou mezi loutkové policisty a odpálil se, přičemž usmrtil několik kolaborantů, mezi nimi i důstojníky.

Ozbrojené akce

V 8:00 propukly na několika místech Sámarrá několikahodinové boje mezi partyzány a americkými vojáky. Účastnily se jich desítky Iráčanů, okupanti město zvenčí uzavřeli, ulice města se vylidnily.

Při útoku na příslušníky šíitské milice byl v Katúnu u Ba`qúby zabit jeden šíita.

Ve vesnici Aswad u Chálisu, asi 60 km severně od Bagdádu, byli zabiti dva členové hlídky loutkové armády a třetí zraněn.

V Karmě východně od Fallúdže zabil ostřelovač dva vojáky z hlídky tzv. národní gardy, hlídkující poblíž velké mešity. V odvetu za to zatkly loutkové síly 25 místních mladých mužů, které obvinily z útoků na americké a jejich vojáky.

V centru Fallúdže večer přepadli partyzáni hlídku tzv. národní gardy, dva vojáky usmrtili a dva zranili.

Ostřelování

Ráno zasáhly dvě rakety Kaťuša středního doletu společný štáb amerických a loutkových sil ve Fallúdže.

Další čtyři rakety tohoto druhu vypálil odboj na americký štáb na letecké základně v Baghdádí.

Bombové útoky

Kolem 2:00 zasáhl výbuch bomby americkou hlídku ve východní části Fallúdže. Vzhledem k zákazu vycházení nemohl korespondent Mafkarat al-Islam zjistit podrobnosti.

V 9:00 narazila na bombu policejní hlídka projíždějící Mosulem. Ve zničeném vozidle byl jeden kolaborant zabit a čtyři zraněni.

V Durá došlo k explozi bomby pod hlídkou sil Magháwir, která zničila její Toyotu, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Na jihozápadě Mosulu ráno zasáhl výbuch bomby americkou kolonu a zneškodnil obrněné Humvee.

Výbuch auta naloženého výbušninou zasáhl večer na severozápadě Bagdádu oddíl mahdistů, zapálil několik jejich aut, zabil osm ozbrojenců a sedm zranil.

Kolem 23:00 zničil výbuch ve fallúdžské čtvrti Dubbat celé Humvee americké hlídky a usmrtil jeho čtyřčlennou posádku.

Úterý 12. září 2006

Sebevražedný útok

Kolem 18:00 najel v Ramádí fidáí s automobilem do kontrolního stanoviště amerických sil, stanoviště kompletně zničil a jeho osádku zabil nebo zranil..

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly dopoledne na štáb šíitských milic v Mahmúdíji.

Šest stejných střel zasáhlo americký štáb v centru Hadíthy.

Před 19:00 sestřelil odboj nad Bú Ubajd v Ramádí raketou země-vzduch americký vrtulník, který se zřítil na zem.

Kolem 20:00 se terčem ostřelování stala americká základna na západě Ramádí, již zasáhlo nejméně sedm raket Kaťuša.

Bombové útoky

V Kirkúku zničila exploze bomby Humvee tzv. národní gardy, zabila jednoho z gardistů a tři další zranila.

Výbuch bomby zasáhl dopoledne v Nadžafu kolonu žoldáků pracujících pro okupační síly, zničil jedno z vozidel, jednoho žoldáka usmrtil a dva zranil.

Americká pěší hlídka narazila dopoledne ve čtvrti Umma v Hítu na bombu, jejíž výbuch jednoho z vojáků usmrtil a dva zranil.

V západobagdádské čtvrti Mansúr zničila exploze auta naloženého výbušninou Humvee z americké kolony a zapálila tři poblíž stojící civilní automobily.

Americkou hlídku složenou z několika Humvee zasáhl dopoledne výbuch bomby v ramádském okrsku Ta`mím, zcela zničil jedno z vozidel a pět vojáků v něm zabil nebo zranil.

Ve 14:00 explodovala v Bajdží silná mina pod americkým Humvee. Zasažené vozidlo okamžitě vzplanulo a celá posádka v něm uhořela.

Kolem 15:00 došlo v Ghazálíji na západě Bagdádu k explozi bomby pod americkou kolonou, z níž bylo zneškodněno jedno Humvee a v něm jeden voják usmrcen a tři zraněni.

Středa 13. září 2006

Hít

V ranních hodinách zasáhl americký snajpr šestiletou školačku Wásán Abd al-Azíz al-Hítí, která si šla do školy vyzvednou učebnice pro nový školní rok. Podle sdělení hítské nemocnice byla dívenka na místě mrtvá.

Ramádí - Fallúdža

V centrální a východní části Ramádí proběhla od svítání do odpoledne další razie. Podle očitých svědků využívali při ní Američané maskovaných iráckých agentů, kteří jim ukazovali, které osoby mají zatknout.

Podobná akce proběhla ve čtvrtích Andalús, Džumhúríja, Risála a Wahda na západě Fallúdže, kde Američané spolu s loutkovými vojáky prohledávali domy a obchody, v nichžzabavovali zboží, které tam našli.

Hrůzné zločiny šíitských kolaborantů v Bagdádu

Během úterního večera a středečního rána bylo v různých částech města, které jsou pod kontrolou šíitských milic, nalezeno dalších 60 těl mučených a zavražděných sunnitů. Mezi nimi bylo 14 žáků střední školy, kteří byli uneseni v okrsku Šu`la cestou na druhé kolo závěrečných zkoušek. Podle zdroje z nemocnice Jarmúk byla všechna těla poznamenána různými způsoby mučení, např. lámáním kostí nohou a jejich vyvrácením až do obličeje, bitím želenými kladivy do hlavy až do znetvoření, zlomením páteře nebo ucpáváním nosů a úst gumou až do udušení. Pět těl bylo nalezeno nedaleko smutně proslulé mešity Buratha.

Ozbrojené akce

Při útoku na hlídku loutkové armády zničili partyzáni ráno v Ramádí Humvee, v němž zabili nebo zranili čtyři vojáky. Při dalším útoku na policejní hlídku zničili dvě policejní Toyoty, zabili pět policistů a šest zranili.

V Latífíji na hlavní silnici vedoucí do Karbaly přepadla skupina partyzánů kolonu poradce tzv. ministerstva obrany Azíze al-Jasarího. Zničili jeden automobil, usmrtili jednoho strážce a dva další zranili.

V Haqláníji u Hadíthy přepadli Iráčané americkou kolonu, zneškodnili jedno Humvee, zabili dva vojáky a tři zranili. Zraněni byli rovněž dva z útočníků.

Kolem 19:00 došlo k boji partyzánů s americkými vojáky v jedné z hawídžských čtvrtí. Partyzáni v boji na vzdálenost 30 metrů zničili dvě americká vozidla.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Čtyři minometné střely dopadly dopoledne do bagdádské tzv. Zelené zóny. Dvě minometné střely ráže 82 mm vypálil odboj na kolonu loutkového ministra bytové politiky a stavebnictví blízko zóny, nezpůsobil však žádné škody.

Pod palbou raket Grad a Kaťuša se odpoledne ocitla americká základna Warrár a štáb v bývalé zemědělské koleji v Ramádí.

Kolem 18:00 sestřelil odboj nad vesnicí Sarír nedaleko Rawy, obývané příslušníky kmene Rawíjín, americký vrtulník Cobra. Okupační vojáci pak celou vesnici uzavřeli a v zahradách pátrali po posádce zříceného stroje.

Bombové útoky

Na hlavní silnici jižně od Baládu zasáhl výbuch bomby hlídku tzv. národní gardy, zničil jedno Humvee a usmrtil čtyři gardisty v něm.

U východního vjezdu do tzv. Zelené zóny v Bagdádu zničil výbuch auta naloženého výbušninou vozidlo policejní hlídky, zabil tři policisty a šest jich zranil. Usmrceni byli rovněž čtyři civilisté a deset dalších utrpělo různá zranění.

K explozi silné bomby došlo před odvodním střediskem na bagdádském letišti Muthanna. Vzápětí nato na objekt dopadly tři rakety a způsobily mezi dobrovolníky další ztráty. Podle některých nepotvrzených zpráv způsobil výbuch fidáí, jenž na sobě odpálil vestu s výbušninou, podle jiných šlo o explozi zaparkovaného automobilu.

Další auto explodovalo ve čtvrti Zujúna na východě hlavního města. Zasáhlo policejní hlídku, zničilo jedno vozidlo, zabilo tři a zranilo čtyři policisty. Podle svědků byl zničen i jeden civilní automobil, usmrceni čtyři a zraněno sedm civilistů.

Poblíž mezinárodního stadionu ve východním Bagdádu zničil výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo. O pár minut později, když se na místo seběhli policisté a místní lidé, explodovalo opodál stojící auto. Exploze celkem usmrtily šest policistů a pět civilistů, dalších 16 policistů a 50 civilistů zranily.

Americkou hlídku zasáhla exploze bomby ve městě Ána na západě Iráku. Ve zničeném Humvee zemřeli čtyři vojáci.

Čtvrtek 14. září 2006

Zatýkání novinářů pokračuje

Proamerický loutkový režim zřejmě zahájil tažení proti novinářům, a to i proti těm, kteří pracují pro západní média. Gulšan al-Bajatí, kterou zatkly síly tzv. ministerstva vnitra 11. září, byla sice po dvou dnech propuštěna, ve čtvrtek ráno však došlo k zatčení dalšího novináře. Dr. Fádil al-Badrání, korespondent Reuters, byl zatčen poté, co přijel do Fallúdže na pohřeb svého bratra, zabitého americkými vojáky.

Fallúdža

Odpoledne zničil výbuch bomby v centru města pickup tzv. národní gardy a zabil čtyři gardisty. Loutkoví vojáci pak začali pálit kolem sebe a zasáhli skupinu chlapců, z nichž nejstaršímu bylo 16 let. Sedm chlapců zemřelo na místě, dva o něco později, dalších osm utrpělo různá zranění.

Baghdádí

Večer zasáhl americký letoun dvěma raketami starý pontonový most přes Eufrat, jediný v oblasti, spojující Baghdádí s vesnicí Džijja, a zcela znemožnil spojení mezi oběma břehy.

Sebevražedný útok

V 16:00 na sobě odpálil fidáí vestu s výbušninou u kontrolního stanoviště v Tal Afáru, obsluhovaného společně americkými a loutkovými vojáky. Podle sdělení loutkové policie exploze usmrtila nebo zranila dva příslušníky americké námořní pěchoty a čtyři loutkové vojáky.

Ozbrojené akce

Při ranním přepadu policejní hlídky zničili partyzáni v Ba`qúbě jedno vozidlo, zabili dva policisty a další dva zranili.

V Hurríji na severu Bagdádu zastřelili ráno partyzáni dva badristy.

Při útoku na americkou kolonu bylo severně od Chálidíje zničeno jedno a zneškodněno druhé Humvee, tři vojáci zabiti a čtyři zraněni.

K večeru zaútočilo několik partyzánů v Tikrítu na automobil s kurdskými pešmergy, pracujícími jako průvodci a sluhové amerických vojáků usazených v Siníji nedaleko města. Útočníci pešmergy zastřelili, jejich těla vyhodili ven a zmocnili se auta, amerických pistolí, identifikačních dokladů pešmergů a dokumentů, obsahujícími údaje o Iráčanech vězněných okupačními silami.

Ostřelování

Ráno dopadly tři minometné střely ráže 82 mm na štáb loutkových sil v Tal Afáru.

Pět stejných střel vypálil odboj na společný štáb amerických vojáků a sil Magháwir v centru Sámarrá.

Tři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly dopoledne americkou leteckou základnu Anaconda v Jathribu.

Bombové útoky

V Tárimíji zasáhla za úsvitu exploze bomby kolonu loutkové armády, zapálila transportní vozidlo Hino, zabila tři vojáky a další tři zranila.

V 9:15 vybuchla bomba pod americkou hlídkou v Durá, zničila americké vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Další exploze Američany zasáhla ve Fallúdže. Zničila Humvee a čtyři vojáky vážně zranila. Jejich druhové pak zatkli pět chlapců, kteří v tu chvíli byli opodál. O něco později narazila ve městě na bombu další americká hlídka. Tentokrát ve zničeném Humvee jeden voják zemřel, další tři utrpěli zranění.

Večer došlo k výbuchu bomby v bagdádské Ámiríji, kterou projížděla americká hlídka několika Humvee. Jedno z vozidel bylo těžce poškozeno a další zneškodněno.

Pátek 15. září 2006

Okupanti posílají posily do provincie Anbár

Před polednem bylo v Abú Ghurajb možno pozorovat mohutné kolony amerických vojenských vozidel mířící za doprovodu vrtulníků a bombardérů po dálnici na západ do provincie Anbár. Podle svědků šlo o více než 122 Humvee, obrněných vozidel, transportních vozidel a tanků Abrams. Dálnice byla pro normální provoz uzavřena, rovněž ve městech, jimiž kolony projížděly, byl postupně vyhlašován zákaz vycházení.

Večer oznámil velitel loutkové armády pro západní region, brigádní generál Ahmad Abd as-Salám at-Ta'mímí, na tiskové konferenci, že posily mají pomoci stávajícím americkým silám v Ramádí, Fallúdže a Qá`imu a že obyvatelstvo "nemá žádný důvod obávat se větší americké ofenzívy".

Bagdád

Ani tento den se neobešel bez nálezu dalších zavražděných, zmučených a zohavených sunnitů. Během dopoledne jich bylo na různých místech hlavního města nalezeno celkem 51, část z nich v šíitském Madínat as-Sadr. Patrně proto se tzv. ministerstvo zdravotnictví, ovládané mahdisty, snažilo jejich počet snižovat na 23.

Kolem 11:00 se v bagdádské Azamíji střetli partyzáni s americkými vojáky a loutkovými policisty, výsledek střetu není znám.

Razie v Machúlu

Machúl asi 10 km severně od Bajdží uzavřelo za svítání na 500 amerických a 1200 loutkových vojáků, kteří zahájili další ze svých razií. Jejím cílem má být jednak pozatýkání a výslechy "podezřelých", jednak hledání skladů zbraní v této hornaté krajině.

Chán Bání Sa`d

Ve městě ležícím asi 40 km severovýchodně od Bagdádu zajali partyzáni dva mahdisty, u nichž nalezli seznamy iráckých sunnitů, které měli odstranit. Po přiznání byli oba veřejně popraveni.

Sebevražedný útok

Přesně ve 13:00 najel na jihu Mosulu fidáí v automobilu do americké vojenské kolony a zničil dvě vozidla. Protože americké síly okamžitě místo útoku uzavřely, nebylo možno zjistit rozsah a povahu jejich ztrát.

Ozbrojené akce

Ráno zastřelili partyzáni v Tal Kajfu severně od Mosulu šéfa tamní policie, podplukovníka Abd ar-Rahmána Ahmada, a tři jeho strážce. Podle sdělení policejního zdroje byl podplukovník zasažen nejméně 40 kulkami.

Ostřelování

Za rozbřesku vypálil odboj na hlavní americkou základnu v Ramádí nejméně 30 silných minometných střel ráže 120 mm.

Odpoledne zasáhlo minimálně 11 raket Grad a Kaťuša americkou základnu v Habbáníji. Americká dělostřelecká palba pak zabila dva a zranila tři civilisty.

Večer vypálil odboj tři rakety Kaťuša na americkou základnu, umístěnou v centru Hadíthy.

Pokus o atentát

V Hillá došlo ráno k explozi bomby, která zasáhla auto guvernéra provincie Babylon Sálima Sáliha, který se vracel z Bagdádu. Guvernér výbuch přežil s menším zraněním, zabiti byli dva z jeho průvodců.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       2. 10. 2006
2. 10. 2006 Lidé, kteří nejsou občany USA, mohou být zadržováni na neomezeně dlouhou dobu a bez práva na soudní proces Greg  Evans
2. 10. 2006 Niall Ferguson: Ignorovat Ženevské dohody není dobrý nápad
2. 10. 2006 Byly odposlechy zastrašováním? Jan  Pokorný
2. 10. 2006 Deníček brazilského pozorovatele Josef  Mikovec
2. 10. 2006 Brazílili čeká druhé kolo prezidentských voleb
2. 10. 2006 Kubiceho aféra II. Prozatím Bohumil  Kartous
2. 10. 2006 Uzákonit odposlechy! Ivan  Kunc
2. 10. 2006 Rakušané odmítli demontáž sociálního státu Richard  Seemann
2. 10. 2006 Rakouská opozice zvítězila ve volbách
1. 10. 2006 Nevolit, to nejde Uwe  Ladwig
2. 10. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
2. 10. 2006 "Občané za práva seniorů"
2. 10. 2006 Almodóvarův Návrat - příběh z jiného světa Lubomír  Molnár
2. 10. 2006 Tolerance v islámu Mohamed Abbas Al Mutasim
2. 10. 2006 USA zbrojí, teroristé velí Jiří  Klega
2. 10. 2006 Hašení požáru petrolejem už musí pokračovat! Jozef Bohumil Ftorek
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
1. 10. 2006 Bílý dům v krizi ohledně "lží o válce v Iráku"
2. 10. 2006 Je "křesťansky" spravedlivý hněv oprávněný? Miloš  Dokulil
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala
30. 9. 2006 Saša Vondra zřejmě není příliš populární mezi Čechoameričany v New Yorku
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 ODS projevuje totalitní tendence a Česká televize ji v tom podporuje Milan  Valach
30. 9. 2006 Pákistánská rozvědka "se podílela na bombových atentátech v Bombaji"
30. 9. 2006 Elektrárna špiní skoro tolik jako všechna auta
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 PEN klub: kámoši kámošů našich rozvědčíků Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 U nás v Brazílii Josef  Mikovec
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Helena Šulcová není moderátorkou Radiožurnálu Jan  Pokorný
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
29. 9. 2006 Je-li tohle spravedlnost, pak já jsem banán
29. 9. 2006 Letní dětský tábor "za Ježíše!"
29. 9. 2006 Nepohodlní hrdinové Václav  Dušek
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006