24. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 11. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V Mosulu obdržela policejní hlídka mobilním telefonem informaci, že na ulici ve čtvrti Karama leží mrtvé tělo. Když policisté začali zjišťovat, o koho jde, uvedli do chodu bombu, která jednoho z nich usmrtila.

Odpoledne poškodila bomba ve čtvrti Wahda na jihovýchodě Mosulu hlídkové vozidlo loutkových sil a zranila jednoho vojáka. Exploze bomby zasáhla v Kirkúku policejní hlídku a poškodila jedno z vozidel; podle oficiální zprávy však nezpůsobila žádné ztráty.

Večer došlo v Abú Ghurajb k výbuchu bomby pod kolonou plukovníka Alího al-Džásima, velitele pluku loutkové irácké armády. Poškodil jeden z automobilů v koloně a zranil dva plukovníkovy strážce, on sám útok přežil.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Středa 1. listopadu 2006

Fallúdža

Za svítání uzavřeli Američané tanky a vozidly Humvee celou čtvrť Risála, prohledali domy a bez udání důvodu zatkli Hadždže Júsufa Karimana se třemi jeho syny a odvedli je na svou základnu východně od města.

Americká a loutková vojenská vozidla obklíčila městskou nemocnici v západní části města a oddíl námořní pěchoty v doprovodu loutkových sil vtrhl dovnitř, vojáci prohledali chodby, nemocniční sály a pokoje a hledali "uprchlíky" či "ozbrojence" -- tedy povstalce - ale během půlhodinové razie nikoho nenašli ani nezatkli.

Basra

Ve městě se britské okupační jednotky střetly se šíitskými milicemi. Podle britského sdělení byli dva šíitští ozbrojenci zabiti a další zatčen.

Zdejší sunnitská nadace vyjádřila rozhořčení nad zabitím imáma sunnitské Safwánovy mešity šajcha Jásína a jeho syna policií. Policie totiž dostala rozkaz prohledat zemědělskou oblast podél hranice v okrsku Safwán, nikoli šajchův dům, ale vtrhla i tam. Mezi místními lidmi panuje podezření, že vrahové, kteří šajcha zabili, patřili k místní šíitské sektářské organizaci označující se jako "Pomsta Alláhova", kterou vede jistý Sajjid Júsuf. Tato skupina má na svědomí řadu sektářských vražd včetně smrti šajcha Nádira, který byl zajat a zabit počátkem tohoto roku.

Ozbrojené akce odboje

Na okraji Durá zničili povstalci palbou americké Humvee, jednoho vojáka usmrtili a tři zranili.

V západní části Bagdádu došlo po poledni ke srážce povstalců s americkými vojáky.

V Mosulu zastřelili neznámí ozbrojenci policistku Batul Džabr, jejímž úkolem bylo prohledávat zatčené ženy a jejich zavazadla. K útoku došlo ve chvíli, kdy hovořila se svým manželem; ten zůstal nezraněn.

Ostřelování

Ráno se stal terčem minometného útoku odboje americký konzulát v Hillá. Z objektu bylo slyšet exploze a k nebi stoupal kouř.

Minometná palba zasáhla dům vůdce strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma v bagdádském Karradá. Hakím nebyl ve chvíli útoku doma, zraněni byli jeho tři strážci, jeden z nich těžce. Jako sluha Američanů od počátku invaze a jeden z hlavních stoupenců americko-sionistických plánů na rozdělení Iráku je Hakím častým terčem útoků odboje.

Bombové útoky

Ranní exploze zničila v Durá Humvee loutkových sil a usmrtila dva členy jeho posádky.

Výbuch bomby u policejní hlídky usmrtil v centrálním Bagdádu šest lidí a 11 dalších zranil; část z nich tvořili policisté.

Na dvou místech došlo v Bagdádu k podezřelým výbuchům -- při jednom z nich byly v minibusu zabity tři a zraněno sedm osob, při druhém v okrsku Šurdžá zemřeli dva lidé a 10 utrpělo zranění.

V Mosulu exploze bomby těžce poškodila policejní hlídkové vozidlo a zranila tři policisty.Večer výbuch dvou bomb uprostřed Hadíthy vážně poškodil americký tank a zabil nebo zranil členy jeho posádky.

Čtvrtek 2. listopadu 2006

Ramádí

Ve středu odpoledne zasáhlo americké letadlo auto se čtyřmi osobami v okrsku Sadžáríja na východě města.V autě se z práce vraceli zaměstnanci místní soukromé kliniky; jedním z nich byl Hadždž Rafí Abd as-Salám al-Itháwí Abú Táhá. Američané pak oznámili, že zabili Abú Táhá, jenž byl "vysokým velitelem al-Qá`idy" a jeho řidiče. Toto prohlášení se setkalo s nedůvěrou místních lidí, mezi nimiž byl Abú Táhá dobře znám a vědělo se o něm, že nemá spojení s žádnou odbojovou organizací.

Bagdád

V ranních hodinách zastřelili neznámí ozbrojenci na ulici Maghrib v A`zamíji v severním Bagdádu iráckého univerzitního profesora dr. Jásira Muhammada adh-Dhahabího a jeho ženu, univerzitní profesorku. V březnu 2006 přinesly London Times zprávu, že od počátku okupace Iráku bylo v zemi zavražděno více než 500 univerzitních pracovníků. Panuje všeobecné podezření, že kromě sektářského násilí jsou tyto vraždy součástí plánu cizích tajných služeb, především Mossadu, na vyvraždění irácké inteligence.

V Azamíji na severu Bagdádu vpadli američtí vojáci do sídla kolaborantské Strany irácké národní dohody, jejímž vůdcem je bývalý premiér Álawí. Vojáci budovu prohledali a pak zatkli osm jejích strážců.

Bagdád - Madínat as-Sadr

Ve čtvrti došlo krátce po sobě na dvou tržištích ke dvěma explozím auta a motocyklu naložených výbušninami. Podle lékařských zdrojů při nich zahynulo 25 lidí a 63 dalších bylo zraněno. Na rozdíl od bombových úroků odboje, které vždy míří na vojenské či kolaborantské cíle, exploze na lidových tržištích, především v šíitských oblastech, jsou dílem proamerických milic a součástí amerického a sionistického plánu a vyvolání občanské války a následného rozdělení Iráku.

Tyto pokusy vyplývají z plánu zosnovaného americkými a sionistickými politiky a naposled je vyjádřil Leslie Gelb (emeritní předseda americké rady pro zahraniční vztahy) v "Řešení tří států", publikovaném 25. listopadu 2003 v New York Times a v článku "Jednota prostřednictvím autonomie v Iráku", zpracovaném spolu s demokratickým senátorem Josephem Bidenem v New York Times 1. května 2006. Naděje na odtržení iráckých šíitů od zbytku země byly úhelným kamenem neokonzervativní strategie, vyložené ve spisu sionistických činitelů americké vlády Richarda Perleho, Douglase Feitha, Davida Wurmsera a Paula Wolfowitze "Čistý zlom" z roku 1996 pro pozdějšího sionistického premiéra Benjamina Netanjahua. Na základě tohoto spisu byl v roce 2000 stvořen neokonzervativní Projekt pro nové americké století (PNAC).

Ideu "rozpadu Iráku na šíitský stát, sunnitský stát a oddělení kurdské části" vyjádřil už 2. června 1982 v listu Ha`arec veterán sionistických válečných korespondentů Ze`ev Schiff, a stala se částí strategie 'rozděl a panuj`, vyložené sionistickým autorem Odedem Yinonem v jeho "Strategii pro Izrael v roce 1980", publikované v Kivunim (Směry), deníku pro judaismus a sionismus, vydávaném Světovou sionistickou organizací v okupovaném Jeruzalémě v únoru 1982. (Později byla přeložena antisionistickým spisovatelem a izraelským aktivistou Šahakem a je běžně dostupná.)

Mosul

Poté, co odboj vyzval obyvatele města, aby v době mezi odpoledními čtvrtečními a ranními pátečními modlitbami nevycházeli ze svých domů, se ulice tohoto třetího největšího iráckého města vyprázdnily, i policie se v očekávání partyzánských útoků zavřela v policejních stanicích.

Tikrít

Američtí vojáci srovnali buldozerem se zemí dům Šákira Mahmúda s tvrzením, že jeho synové jsou u partyzánů. Před několika dny šířili jejich fotografie a nabízeli odměnu za jejich dopadení.

Sebevražedný útok

Kolem 13:00 najel v Mahmúdíji 30 km jižně od Bagdádu fidá`í do skupiny policistů a současně členů Mahdího armády. K útoku došlo před policejní stanicí a policejní síly okamžitě celé okolí uzavřely, takže nebylo možno zjistit žádné podrobnosti.

Ozbrojené akce

Ve 13:30 otřásla fallúdžskou čtvrtí Dubbat silná exploze a po ní došlo k přestřelce mezi povstalci a americkými vojáky. Obyvatelé zavřeli obchody, opustili auta a zavřeli se v domech, boj pokračoval v prázdných ulicích.

U Habbáníje na silnici vedoucí do Fallúdže zaútočili povstalci na policejní hlídkové vozidlo, donutili je zastavit a dva policisty unesli.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly ráno štáb tzv. Irácké národní gardy v západním Bagdádu.

Bombové útoky

Ráno explodoval v Saqlawíji u Fallúdže vedle americké vojenské kolony pickup naložený výbušninou, ukrytou pod bramborami, a zničil transportní vozidlo, v němž čtyři Američané zahynuli a tři byli zraněni.

K další explozi došlo ráno v Ána, kde bomba v centru města poškodila americké Humvee. Odpoledne začaly americké síly na silnicích vedoucích do města, které bylo déle než týden zablokováno, zřizovat kontrolní stanoviště, po ulicích města se neustále pohybovaly americké pěší hlídky.

Na mostě Džumhúríja v centrálním Bagdádu najela na bombu kolona pěti automobilů bezpečnostní společnosti. Auta byla výbuchem těžce poškozena, dva iráčtí zaměstnanci společnosti byli zabiti a čtyři zraněni. Most je důležitou spojnicí mezi Rusafá a tzv. Zelenou zónou, které často využívají američtí i představitelé i iráčtí kolaboranti, proto je na obou koncích opatřen kontrolními stanovišti. Přesto se podařilo na most umístit bombu a pak ji na dálku odpálit.

Atentát

V 10:00 zasáhl výbuch bomby 10 km severně od Tikrítu kolonu zástupce guvernéra provincie Saláh ad-Dín Ahmada Abdalláha. Ten sám zůstal nezraněn, zabiti byli však tři jeho společníci. Američtí vojáci pak v blízké vesnici Bú Udžajl zatkli 14 místních lidí.

Pátek 3. listopadu 2006

Fallúdža

Americké síly začaly ve městě používat novou metodu zatýkání: na kontrolních stanovištích seberou každého, kdo se jim nelíbí -- nejčastěji muže s dlouhým vousem a krátkým oděvem, který je podle nich spojen s "fundamentalistickými" muslimy. Vyhlédnutou oběť vyzvou, aby během prohlídky zůstala sedět v autě, a když otevřou kufr, vloží do něj ruční granát nebo zbraň, načež řidiče z auta vytáhnou k výslechu. Ten samozřejmě popře, že by s nálezem měl něco společného, načež ho zbijí a pak ho spolu s "důkazem" vyfotografují. Jak uvedli příbuzní takto zajištěných osob, loutkoví vojáci se těmto praktikám přizpůsobili a začali je rovněž ochotně používat.

Ozbrojené akce

Ráno bylo v Tárimíji z Tigridu vytaženo devět mrtvých těl příslušníků sil Magháwir usmrcených střelnou ranou do hlavy. Mezi nimi byli i dva důstojníci.

Poté, co se po řadě talafárských čtvrtí rozmístila americká námořní pěchota, zasáhl povstalecký ostřelovač jednoho ze skupiny mariňáků před školní budovou do hlavy a na místě jej usmrtil. Ostatní vojáci odpověděli desetiminutovou hysterickou střelbou do vzduchu a po fasádách okolních domů, další hodinu a čtvrt pak bezvýsledně prohledávali okolí.

Kolem 15:00 povstalci přepadli ve Fallúdže americkou kolonu složenou z hledačky min a tří obrněných vozidel, dvě vozidla zničili a jejich posádky usmrtili.

Severně od Ramádí zaútočili povstalci na kontrolní stanoviště americké námořní pěchoty, šest vojáků zabili a zmocnili se jejich zbraní. Během útoku zahynuli dva povstalci a jeden utrpěl zranění.

V Madínat al.Hurríja na severozápadě Bagdádu ostřelovali odpoledne povstalci automobil tzv. národní gardy; do přestřelky se pak vedle loutkových zapojili i američtí vojáci.

Bombové útoky

V 8:00 zasáhla ve Fallúdže exploze miny americkou pěší hlídku, tři vojáky usmrtila a čtvrtého zranila. Krátce předtím procházeli oblastí povstalci, žádali lidi, aby odešli a poblíž stojícímu prodavači dali nějaké peníze jako náhradu za ušlý zisk. Po explozi zranila americká střelba v okolí pět lidí, kteří byli dopraveni do nemocnice k ošetření.

Další bomba mezitím vybuchla ve fallúdžské čtvrti Šuhadá pod Humvee loutkových sil, v němž zabila jednoho a zranila tři vojáky a také dva dělníky z nedalekého mlýna.

V 10:00 zasáhl výbuch bomby v Karmě východně od Fallúdže Nissan loutkové armády, zničil jej a zabil čtyři kolaboranty.

Sobota 4. listopadu 2006

Bagdád

Večer vyhlásil loutkový premiér Málikí před očekávaným vynesením rozsudku proti Saddámu Husajnovi s platností od nedělního úsvitu úplný zákaz vycházení pěších a veškeré dopravy v Bagdádu a v provinciích Dijála a Saláh ad-Dín. Uzavřeny zůstanou rovněž velké obchody a tržiště. Podle prohlášení strany Baath uzavře případný rozsudek smrti cestu k případnému jednání a Amerika zaplatí nejvyšší cenu, jakou kdy ve své historii zaplatila: "Každá píď naší země bude pokryta jejich těly a tisíce Američanů neopustí Irák jinak než v plastikových pytlích. Svět se opět stane svědkem jejich chaotického a zbabělého útěku za neustálého ostřelování a bombardování iráckým odbojem -- bude to horší než ve Vietnamu."

Proamerické šíitské milice ostřelovaly převážně sunnitskou A`zamíji čtyřmi raketami Kaťuša a pěti minometnými střelami. Podle zprávy Nu'mánovy nemocnice bylo 12 sunnitů zabito a 25 zraněno, místní mešity vyzývaly obyvatele k darování krve pro zraněné.

Palestinští obyvatelé Bagdádu obvinili bývalého ministra vnitra (nyní ministra financí) Bajána Džabra Súlagha a vůdce šíitských milic Džalála as-Saghíra, že stojí za vraždami stovek Palestinců v Iráku. Palestinský zdroj, který si nepřál být jmenován, uvedl, že proamerické šíitské milice zavraždily už přes 900 Palestinců, jak mužů, tak žen a dětí.

Tárimíja

Obyvatelé města vstoupili do generální stávky na protest proti zabití místní rodiny v jejím automobilu a sektářské vraždě místního duchovního vůdce, šajcha Ahmada Rašída Chandžára al-Mašhadáního. Sedmičlenná rodina Hadždže Ismáíla Muhammada al-Luhajbího se vracela autem ze svatby jeho synovce; po zásahu americkou střelbou auto vzplálo a celá rodina v něm uhořela. V rámci stávky zůstaly zavřeny obchody i úřady.

Ba`qúba

Ráno propustily americké síly ve městě skupinu 20 místních lidí, které před časem zatkly a držely ve svých věznicích.

Sebevražedný útok

Odpoledne najel fidá`í v Tal Afáru do bezpečnostní bariéry u ředitelství loutkové policie v okrsku Qádisíja, přičemž podle informace policie usmrtil jednoho a zranil dva policisty. Později večer byl ve městě zastřelen důstojník tohoto ředitelství, poručík Qahtán Mahmúd.

Ozbrojené akce

Ráno zaútočila skupina povstalců na pozorovatelnu u opevněného policejního ředitelství ve Fallúdže, kde mají také Američané operační místnost, a těžce ji poškodili. Později povstalci policejní ředitelství ještě ostřelovali z minometů a z objektu bylo slyšet výbuchy. Ke půlhodinovému střetu s americkými vojáky došlo kolem 10:00 ve čtvrti Mu`allimín. Odpoledne se terčem povstaleckého útoku stal štáb tzv. národní gardy v hotelu Salám v průmyslové zóně; také odtud bylo slyšet silnou explozi.

Před polednem se povstalci střetli s okupačními vojáky v Ramádí.

Kolem poledne zaútočili v Júsufíji ozbrojenci na vládní automobil se čtyřmi členy ochranky loutkového premiéra Málikího a dva z nich zranili.

Rovněž za poledne ostřelovali povstalci z jedoucího automobilu na jihovýchodě Bagdádu policejní hlídku.

Večer došlo k prudkému boji mezi povstalci na jedné a Američany a silami Magháwir na druhé straně. Během první hodiny boje byla zničena dvě americká vozidla a tři vozidla sil ministerstva vnitra.

Kolem 21:00 zaútočili povstalci na tábor tzv. národní gardy ve Fallúdže a vyvolali asi 15minutovou přestřelku obou stran.

Ostřelování

V noci na sobotu se terčem čtyř kaťuší stala elektrárna Nadžíbíja v Karmě severně od Basry. Dvě z raket zasáhly přímo elektrárnu, druhé dvě pomocné provozy. Zabit byl jeden irácký zaměstnanec a další zraněn. Ze skupiny 14 ruských techniků, zaměstnaných v elektrárně, kterou vybudoval v roce 1973 tehdejší SSSR, byli čtyři zraněni, jeden z nich velmi vážně.

Dopoledne zasáhly rakety S5K americkou základnu v bývalém prezidentském paláci v Ridwáníji na jihu Bagdádu.

Kolem 14:00 zasáhli partyzáni raketou americký tank na náměstí v bagdádské A`zamíji a zničili jej.

Bombové útoky

Na jihozápadě Mosulu ráno zasáhl výbuch bomby americkou hlídku. Vojáci okolí místa výbuchu neprodleně uzavřeli, takže ani policie nemohla podat žádnou informaci o škodách a ztrátách.

Exploze tří bomb pod americkou hlídkou vážně poškodily v Hítu Humvee a transportní vozidlo a usmrtily nebo zranily několik vojáků.

Kolem 11:00 explodovalo v Mahmúdíji poblíž policejní stanice auto, jehož výbuch zranil nebo zabil několik policistů.

Na severozápadě Bagdádu zasáhl výbuch bomby kolonu amerických tanků. Plameny šlehající z hořících zasažených vozidel byly zdaleka viditelné.

Neděle 5. listopadu 2006

Nepokoje v řadě měst po vyhlášení rozsudku nad Saddámem Husajnem

V Ána vyšli obyvatelé do ulic města na protestní pochod proti rozsudku, který označili za dílo okupantů a loutkové vlády, nikoli nezávislého soudu. Pochod směřoval ke společnému štábu amerických a loutkových sil v centru města bez ohledu na opakovaná varování, aby se k objektu nepřibližoval. Na štáb současně dopadlo nejméně pět minometných střel ráže 82 mm.

K podobnému protestu došlo v Habbáníji, kde ozbrojení demonstranti začali střílet na policejní síly, jež se je pokusily rozehnat, a čtyři policisty zastřelili.

V dosud relativně klidné Samáwě na jihu země vzrostlo po oznámení rozsudku napětí. Členové Mahdího armády rozsudek přivítali demonstrací; účast na ní však nebyla velká, protože ve městě žije také značný počet šíitů, kteří jsou členy strany Baath a patří ke stoupencům Saddáma Husajna.

Ani zákaz vycházení nezabránil nepokojům

V ranních hodinách vydali zákaz vycházení loutkoví představitelé provincie Ninwa v Mosulu. Z rozhodnutí loutkové vlády platil od časného rána stejný zákaz v Bagdádu a provinciích Saláh ad-Dín a Dijála, před polednem se přidala provincie Bábíl. Kromě hrozby zastřelením každého, kdo neuposlechne zákazu a objeví se na ulici, byla ve všech provinciích rozmnožena síť kontrolních stanovišť. Nad Bagdádem se objevily roje bezpilotních špionážních letounů, američtí vojáci zesílili blokádu hlavního města a v jeho sunnitských částech rozmístili další oddíly. Zesílena byla ochrana tzv. Zelené zóny. Přes tato opatření se na bagdádských ulicích objevily nápisy, provolávající slávu Saddámu Husajnovi a slibující smrt všem zrádcům. V A`zamíji došlo po vyhlášení rozsudku dokonce ke střetu obyvatel s okupačními vojáky.

Ba`qúba

V Ba`qúbě (provincie Dijála) projížděla ulicemi americká auta a tlampači nařizovala obyvatelům zdržovat se doma, neboť v opačném případě bude proti "povstání" použito síly. V Ba`qúbě i v dalších místech provincie, kde žije mnoho bývalých členů Republikánské armády a strany Baath, byly posíleny americké i loutkové síly. Přesto se nepodařilo protestům zabránit a do ulic vyšly stovky demonstrantů, z nichž řada do Ba`qúby přijela z nedalekého Buhrízu, a které prohlašovaly soudní výrok za nespravedlivý a nelegální a žádaly okamžité propuštění Saddáma Husajna. Když se pokusili dostat do budovy policejního velitelství, policie na ně odpoledne zahájila palbu, při níž byli dva demonstranti zabiti a tři zraněni natolik, že museli být dopraveni do nemocnice k ošetření. Americké síly se pak snažily dav rozehnat granáty.

Tikrít

V Dawru jihovýchodně od Tikrítu (provincie Saláh ad-Dín) zaútočil dav demonstrantů na budovu městského soudu a celou ji vypálil, přičemž byli zabiti dva policisté ze soudní stráže.

Přímo v Tikrítu se Američané snažili zabránit protestům přerušením dodávek elektřiny a zákazem použití soukromých generátorů. Stejně jako v Dawru, i tady zaplnili američtí vojáci ulice, ale přesto se sešlo 10 000 demonstrantů, kteří ignorovali zákaz vycházení, obsadili dvě policejní stanice a městské středisko, přičemž skandovali hesla na podporu bývalého iráckého prezidenta, svého rodáka. Okupanti se je marně snažili rozehnat střelbou do vzduchu, přímé střelby do lidí se však neodvážili.

Kirkúk

Ve městě bylo vzhledem k očekávaným nepokojům ráno rozmístěno více než 10 000 amerických vojáků a kolaborantů, kteří mj. střežili všechny přístupy do města, prohledávali automobily a kontrolovali chodce. Další síly byly rozmístěny v arabských obcích Ubajd, Hawídža, Džazíra a Dibís, pod dohledem byli členové zakázané strany Baath.

Bojové akce

V Tárimíji si povstalci zřídili falešné kontrolní stanoviště, na němž zastavili auto s příslušníky sil Magháwir, známými svou účastí na řadě sektářských útoků a vražd. Všech devět kolaborantů zajali a popravili.

Kolem 19:00 se na fallúdžské ulici Tharthar povstalci střetli s americkou hlídkou.

Ostřelování

Kolem 13:00 zasáhly čtyři rakety Kaťuša americkou základnu Simak ve Fallúdže, z níž bylo slyšet mohutné exploze. Další výbuchy v amerických zařízeních na různých místech města způsobily později odpoledne minometné střely, vypálené po vyhlášení bagdádského rozsudku.

Několik raket Kaťuša dopadlo na americkou základnu v Habbáníji.

Minometná střela dopadla odpoledne navzdory všem bezpečnostním opatřením do blízkosti bagdádské tzv. Zelené zóny a zranila sedm policistů.

V noci zasáhlo pět minometných střel základnu loutkových sil v Chálidíji.

Bombové útoky

Exploze bomby zasáhla v Kirkúku kolonu ředitele kriminální policie Arase Námiqa, jenž však útok přežil. Další bomba explodovala v 8:00 v Dibísu u Kirkúku pod kolonou loutkové armády a zničila pickup, jehož čtyřčlennou posádku usmrtila.

Kolem 10:00 zasáhl výbuch bomby na fallúdžském tržišti ve čtvrti Šurta americkou hlídku, zneškodnil Humvee a zranil několik vojáků.

Loutkový režim zakázal dvě televizní stanice

S odůvodněním, že "podporovaly terorismus", nařídil loutkový režim premiéra Málikího uzavření televizních stanic Zawra a Saláh ad-Dín. Stalo se tak poté, co stanice přinesly reportáže z demonstrací, které v zemi propukly po vyhlášení "rozsudku" nad bývalým prezidentem.

Pondělí 6. listopadu 2006

Další zločiny okupantů v Hítu

Američtí vojáci vtrhli do dětské nemocnice v centru města a mezi pacienty hledali zraněné povstalce, kteří se tam podle jejich tvrzení měli v noci uchýlit. Přitom vypnuli přívod elektřiny a způsobili tak smrt tří malých dětí, napojených na dýchací přístroje.

Mezitím zastřelili američtí ostřelovači ve čtvrtích Džám`ija a Džuwajríja šest civilistů. Tamní korespondent Mafkarat al-Islam upozornil, že Američané stále více podléhají hysterii, útočí na civilisty, čímž ve městě jen stoupá napětí a nervozita okupantů se tím stále zvyšuje. V noci na pondělí obcházeli vojáci s klepáním na dveře domy a bez příčiny ubodali k smrti sedm lidí, kteří jim otevřeli, mezi nimi dvě ženy. Další muž sice přežil jedenáct bodnutí, lékaři mu však nedávali velkou naději na přežití. Jiná rodina -- čtyři ženy, dva muži a tři děti -- přitom ze svého domu v centru města zmizela a nejsou o ní zprávy.

Imám velké mešity v Hítu šajch Chidr al-Kubajsí vyhlásil občanskou neposlušnost a demonstrace. Navíc prohlásil: "Krev musí být smyta jen krví. Muži přísahali, že neusnou, dokud tyto nevinné oběti nepomstí."

Hadítha

V 9:00 usmrtil ostřelovač amerického vojáka stojícího na mostě Hadžlán přes Eufrat. Most byl následující dvě hodiny uzavřen a vojáci zatkli několik lidí, kteří byli ve chvíli střelby zrovna v jeho blízkosti.

Na ulici Bárid v centru města došlo k explozi dvou bomb pod americkou hlídkou.

Mezi americkou námořní pěchotou a povstalci pak došlo ke čtyřhodinovým bojům. Propukly v okrsku Álawí a kolem ulice Bárid, Američané přivolali na pomoc i vrtulníky. Po první hodině se boje přesunuly do menších uliček a bojovalo se dům od domu, povstalci odpalovali pod nohama mariňáků bomby a ostřelovali americké snajpry na střechách. Podle svědků boje ustaly postupně tak, jak se povstalci z oblasti stahovali. Během bojů bylo zabito a zraněno nejméně deset Američanů.

Vojsko pak celé město uzavřelo, vojáci hledali povstalce a lidem sypali na ruce žlutý prášek, aby poznali, zda měli v posledních 48 hodinách v rukou zbraně.

Za svítání zatkli Američané 50 obyvatel města Barwána východně od Hadíthy, které obvinili, že chystali demonstraci na podporu Saddáma Husajna. Podle zdroje z řad loutkové armády mělo jít o členy strany Baath, jejich příbuzní však tvrdili, že zatčení neměli s touto stranou nic společného. Při prohledávání domů zmizelo v kapsách Američanů veškeré zlato a peníze, které našli.

Fallúdža

Ve městě proběhla mohutná demonstrace na protest proti rozsudku smrti nad Saddámem Husajnem. Demonstranti se sešli v centru města, odkud pochodovali několika čtvrtěmi v severní části Fallúdže a provolávali hesla proti americkým okupantům. Rozsudek podle nich nebyl výrokem řádného soudu, splnil jen přání okupantů a jejich sluhů, proto požadovali, aby poprava stihla lokaje a cizí agenty.

Bagdád

Loutkový režim prodloužil zákaz vycházení v Bagdádu a provinciích Dijála, Saláh ad-Dín a Ninwa na neurčito.

Kolem 14:00 zasáhlo devět minometných střel, vypálených pravděpodobně šíitskými milicemi, historickou sunnitskou mešitu Abú Hanífy an-Nu`mána v A`zamíji a její okolí; další čtyři střely spadly do Tigridu. Pří útoku byl zabit nebo zraněn blíže neurčený počet lidí.

Ozbrojené akce

V centru Ramádí zaútočili odpoledne povstalci na americký štáb v bývalé budově imigračního úřadu. Útok trval půl hodiny, podle svědků bylo z objektu daleko slyšet střelbu a exploze ještě dlouho po boji. Z budovy stoupaly plameny a kouř.

K další akci došlo v Qá`imu, kde povstalci odpoledne bleskově přepadli kontrolní stanoviště americké armády ručními granáty a palbou, načež stejně rychle zmizeli. Vzápětí po útoku vzlétly americké vrtulníky, ale útočníky už nenašly. Vojáci mezitím jako obvykle uzavřeli celé okolí přepadeného stanoviště a tím znemožnili zjistit, jaké ztráty Američané utrpěli.

Amerického vojáka obsluhujícího kontrolní stanoviště zastřelil v Dulu`íji ostřelovač. Američané pak stanoviště uzavřeli.

Večer přepadli povstalci policejní stanici v Maháwílu 15 km severně od Hillá. Přestřelka trvala asi 20 minut, informace o jejích následcích nebyly k dispozici.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Tři minometné střely dopadly kolem 16:00 do tzv. Zelené zóny; čtvrtá zasáhla jižní bránu do zóny v Karadat Marjam.

Série minometných střel ráže 82 mm zasáhla večer americký štáb v Latífíji jižně od Bagdádu, z něhož se ozývaly silné exploze.

Jedna raketa dopadla na kontrolní stanoviště u města Ána.

V Isháqí jižně od Tikrítu sestřelil odboj v noci na pondělí raketou země-vzduch americký vrtulník, který se zřítil do zahrad uprostřed města. Podle svědectví místních lidí byla posádka vrtulníku vytažena z trosek mrtvá.

Bombové útoky

V Durá nalákali povstalci ženisty sil tzv. ministerstva vnitra na nastraženou bombu, a ve chvíli, kdy se ji ženisté pomocí robotu snažili zneškodnit, odpálili druhou nálož, která robot úplně zničila, usmrtila dva důstojníky a několik dalších vojáků zranila.

Na náměstí Wuthba v centru Bagdádu zasáhla bomba kolonu loutkových vojáků; zpravodaj však neměl informace o tom, jaké škody či ztráty způsobila.

Ve Fallúdže zničil odpoledne výbuch bomby americké Humvee.

Úterý 7. listopadu 2006

Hít

V noci z pondělí na úterý vpadli američtí vojáci do zdejší hlavní nemocnice, vyrazili dveře, rozbili okna a pak zatkli ředitele nemocnice dr. Jásína Hammúdího Ásafa a další čtyři lékaře. Důvodem jejich počínání mělo být to, že nemocnice poskytla ošetření povstalcům, ač po nich nenašli vojáci v nemocnici ani stopy a neměli pro své tvrzení žádný důkaz. Dr. Ásaf byl přitom v nemocnici jediným chirurgem.

Fallúdža

Odpoledne naplnili demonstranti proti rozsudku nad Saddámem Husajnem a dalšími dvěma představiteli bývalého režimu znovu ulice města. V okrsku Džaffa opět prohlašovali, že "rozsudek" byl sepsán na psacím stole okupantů a jejich loutkového režimu. Většinu obyvatel tohoto okrsku tvoří příslušníci kmenů Fallahát a Bú Ithá.

Abú Ghurajb

Dopoledne uzavřely americké síly zdejší čtvrti Chán Dárí a Sámilát. V celém Abú Ghurajb platil zákaz vycházení, všechny silnice vedoucí do Bagdádu a do Fallúdže byly uzavřeny. Okupační vojáci prohledávali dům za domem a zatkli desítky obyvatel.

Mosul

Guvernér Muhammad Durajd Kašmulá odvolal zákaz vycházení, vyhlášený v neděli v Mosulu a celé provincii Ninwa z obav před nepokoji po vyhlášení rozsudku smrti nad Saddámem Husajnem.

Ozbrojené akce

Na ulici Tharthar ve Fallúdže podniklo vzápětí po volání k odpoledním modlitbám asi 15 povstalců útok na americkou kolonu, zapálili jedno Humvee a zabili dva vojáky. Okupanti odpověděli jako obvykle střelbou na civilní auta v okolí a pak ulici uzavřeli a stáhli se. Vrátili se však s velkými posilami a obsadili budovu Hadra al-Muhammadíja, největší islámské školy ve městě, která je vysoká a ze střechy lze přehlédnout čtyři okolní ulice. Rozmístili tam své snajpry, kteří začali pálit po chodcích, jednoho civilistu zabili a tři, mezi nimi ženu, zranili.

V Mosulu zastřelili povstalci poblíž jeho domu loutkového policistu, příslušného k policejní stanici Arafa na severu města. Mezitím neznámí ozbrojenci unesli učitele Muhammada Subhího na cestě do vesnice Rašad.

Večer došlo k boji mezi povstalci a americkými vojáky v Ámiríji na západě Bagdádu. Kromě silné střelby bylo možno pozorovat oheň uprostřed jedné z tamních hlavních ulic, vycházející se vší pravděpodobností ze zasaženého amerického vozidla.

Ostřelování

Ráno ostřelovali povstalci minometnými střelami americký štáb, zřízený před několika dny v objektu sportovního klubu v Ramádí. Jedna ze střel zasáhla Humvee a zcela je zničila.

Odpoledne zasáhly tři minometné střely učitelský ústav v Basře. Podle oficiálního policejního sdělení byl jeden student usmrcen a sedm dalších zraněno. Podle svědků, kteří byli ve chvíli útoku uvnitř budovy, dopadly dvě střely vedle budovy, kde právě probíhalo vyučování; třetí dopadla na ulici, kde zranila chodce. Se vší pravděpodobností měla palba zasáhnout sousední budovu, kde sídlí vedení provinční milice.

Pozdě večer zasáhla silná minometná palba americkou základnu severně od Hillá. Podle policejního zdroje bylo nad základnou vidět mraky kouře.

Bombové útoky

V 7:00 zasáhl na západě Fallúdže poblíž nového mostu výbuch bomby americkou hlídku a poškodil její vozidlo. V 9:00 explodovala ve čtvrti Andalús bomba, určená rovněž americké hlídce, zabila však dva civilisty a další zranila.

Předčasný výbuch bomby usmrtil v Mosulu tři členy iráckého odboje, když se ji snažili instalovat.

Středa 8. listopadu 2006

Kubajsá

V průmyslové zóně a čtvrti Askarí ve východní části města ráno američtí vojáci při razii sebrali bez jakéhokoli zdůvodnění 20 místních lidí a odvedli je na svou základnu západně od města.

Sámarrá

Za svítání uzavřeli američtí vojáci v doprovodu sil Magháwir město a začali detailně prohledávat čtvrti Sikak, Mu`tasim a Džubajríja s tím, že pátrají po "hledaných osobách". Z některých částí města bylo během razie slyšet střelbu.

Bajdží

Kolem 20:00 vyhlásily americké síly ve městě bez jakéhokoli zdůvodnění zákaz vycházení s platností od čtvrtka 9. 11. na příštích deset dní.

Masakr civilistů v Miqdádíji

Americké těžké dělostřelectvo ostřelovalo od 2:00 vesnici Qádiríja u Miqdádíje. Jak oznámila na své webové stránce rada ulamá, použili Američané vysoce ničivé střely a palbou trvající několik hodin způsobili krvavý masakr, při němž bylo usmrceno jedenáct lidí a jejich těla shořela ve zničených domech.

Sebevražedné útoky

Ráno najel v bagdádské čtvrti Zujúna fidá`í s autem do policejní hlídky, vážně poškodil její vozidlo, zabil jednoho a zranil čtyři policisty, některé těžce.

Kolem 19:00 narazil v centru Ramádí fidá`í do americké kolony, zničil Humvee a usmrtil jeho pětičlennou posádku. Podle lékařského zdroje byli výbuchem zabiti také dva náhodní chodci.

Ozbrojené akce

V Miqdádíji zastřelili partyzáni z jedoucího auta tři policisty.

Rovněž ve Fallúdže ráno policie objevila těla dvou mrtvých policistů, jednoho ve čtvrti Ba`th a druhého ve čtvrti Rusafí.

K boji povstalců s americkými a loutkovými silami došlo dopoledne v Rašadu asi 50 km jižně od Kirkúku. Palba obou stran trvala déle než půl hodiny. Podle policejního zdroje v ní padl jeden z mudžáhid, zraněn byl jeden americký a jeden loutkový voják.

V severní části Tikrítu zastřelili odpoledne povstalci z jedoucího auta nadporučíka místní policie.

Kolem 20:00 zasáhly protitankové střely v Hítu dva americké tanky. V hořících vozidlech bylo sedm vojáků zabito a pět zraněno.

Ostřelování

Minometná palba zasáhla americkou základnu v Saqlawíji severozápadně od Fallúdže.

Bombové útoky

Ve fallúdžské čtvrti Džawlan najela americká hlídka na bombu, jež zcela zničila Humvee, zabila tři a zranila dva vojáky.

Uprostřed Bajdží zasáhl výbuch bomby jinou projíždějící americkou hlídku, poškodil Humvee a zabil čtyři vojáky v něm.

Polední exploze bomby v Ámiríji na západě Bagdádu zasáhla americkou hlídku, těžce poškodila její Humvee a zranila několik Američanů.

Výbuch bomby pod policejní hlídkou zničil odpoledne v Bajdží její vozidlo, usmrtil jednoho a zranil tři policisty.

Čtvrtek 9. listopadu 2006

Fallúdža

Pozdě večer vpadli američtí vojáci do mešity Hadra al-Muhammadíja, vylomili dveře, znesvětili ji, stříleli na minaret a zeď kolem mešity a celý objekt prohledali.

Hít

Odpoledne zasáhl americký letoun dům ve čtvrti Itfá na východě města a zcela jej zničil. Svědkové náletu nevěděli, zda byl dům obydlen nebo ne, nebylo ani jasné, proč se stal terčem útoku.

Večer obsadila americká hlídka dům Farúqa Abd al-Chaláfa na hlavní ulici čtvrti Ummál. Na střeše pak Američané umístili své ostřelovače. Chaláfova rodina byla nucena dům neprodleně opustit a hledat útočiště u příbuzných.

Ozbrojené akce

Ráno usmrtil v Dulu`íji ostřelovač vojáka z americké pěší hlídky.

V Machúlu ležícím 25 km severně od Bajdží nalezla odpoledne policie mrtvá těla tří kurdských pešmergů.

V Bagdádu byl usmrcen nadporučík loutkové policie se svým společníkem.

Ostřelování, sestřelení letounu

Dopoledne zasáhlo několik minometných střel ráže 62 mm společnou základnu amerických a loutkových sil v oblasti Habhab u Ba`qúby.

Americký štáb v bagdádské Kázimíji zasáhlo sedm minometných střel, které způsobily exploze slyšitelné v různých koutech čtvrti.

Kolem 18:00, v době srážky povstalců s americkými vojáky, se nad čtvrtí Rifáq na jihu Hadíthy dostal do palby americký špionážní letoun a zasažen se zřítil k zemi.

Bombové útoky

Na hlavní silnici z Hadíthy do Ána explodovala ráno bomba pod americkou vojenskou kolonou, těžce poškodila Humvee, jednoho vojáka zabila a nejméně dva další zranila. Motoristé, kteří jeli po silnici za kolonou, museli hlavní silnici opustit a hledat pro další jízdu prašnou cestu, protože Američané na výbuch reagovali prudkou palbou po širém okolí.

Další bomba vybuchla ráno v oblasti Wádí al-Fuhajmá jižně od Ána, zasáhla kamion z americké zásobovací kolony naložený potravinami a alkoholem, a celý i s nákladem zničila.

Krátce po poledni zasáhl ve Fallúdže výbuch bomby hlídku tzv. Irácké národní gardy.

Ve východním Bagdádu výbuch bomby vážně poškodil hlídkové vozidlo loutkové armády, v němž jednoho vojáka usmrtil a čtyři zranil.

Pátek 10. listopadu 2006

Hít

Americké a loutkové síly prohledaly za svítání okolí mešity Gháfúr a dvě sousední budovy, skupina loutkových vojáků pak vtrhla do mešity, prohledala ji a nakonec zatkla tři lidi, kteří byli uvnitř, a odvedla je neznámo kam.

Sámarrá

Asi v 9:00 zaútočili v Sámarrá povstalci na hlídku loutkové armády, pět vojáků zabili a sedm zranili, jednoho zřejmě smrtelně. Americké síly a kolaboranti odpověděli zákazem pátečních společných modliteb v celém městě a prodloužením zákazu vycházení o další, již pátý den. Obyvatelé následkem blokády už pociťují nedostatek léků a strádají následkem prudkého růstu cen nezbytných potravin a pohonných hmot.

Sebevražedný útok

Kolem 15:00 najel v talafárské čtvrti Qádisíja fidá`í do kontrolního stanoviště loutkové armády. Vojáci se snažili střelbou blížící se auto zastavit, ale řidiče patrně jen zranili. Exploze usmrtila plukovníka, kapitána, poručíka a tři řadové vojáky, dalších 11 včetně jednoho majora zranila. Na místo okamžitě vyrazily americké síly, ale jejich kolonu zastavil výbuch bomby, jenž zničil jedno z vozidel. Celé město bylo pak uzavřeno a vyhlášen striktní zákaz vycházení.

Ozbrojené akce

Dva dny po únosu bylo v centru Bagdádu nalezeno tělo důstojníka loutkové armády.

V Kirkúku zastřelila skupina ozbrojenců z jedoucího auta příslušníka loutkové armády Abdalláha Mustafu před jeho domem.

Při útoku povstalců na kontrolní stanoviště loutkových vojáků byli v Ba`qúbě tři vojáci zabiti a ostatní před útočníky utekli.

V severní části Mosulu ráno povstalci zaútočili na policejní hlídku, která odpověděla palbou všemi směry a zranila dva civilisty. V jižní části Mosulu neznámí ozbrojenci zastřelili kapitána bývalé Republikánské armády a jeho ženu.

Ostřelování

Deset minometných střel ráže 82 mm zasáhlo v Hillá americký konzulát, zřízený z turistického hotelu Bábíl na břehu Eufratu. Američané pak vyslali loutkovou policii do vesnice Anána, odkud byly podle nich střely vypáleny, policisté tam však nenašli žádné stopy po povstalcích ani po odpalovacím zařízení. Konzulát nevydal žádnou informaci o povaze a rozsahu škod a ztrát.

V poledne zasáhla minometná palba americký štáb v objektu sportovního klubu v západní části Ramádí.

Bombové útoky

V 8:00 narazila v Kirkúku na bombu pravidelná americká hlídka. Výbuch zničil její vozidlo, usmrtil jednoho vojáka a čtyři zranil. Smrtelně zraněn byl též jeden náhodný chodec.

Výbuch bomby pod kolonou tzv. národní gardy zničil v Ba`qúbě transportní vozidlo, čtyři gardisty usmrtil a čtyři vážně zranil.

Večer došlo k výbuchu bomby v západní části Hítu, kde zasáhl hlídku složenou ze tří Humvee, jedno z nich zničil a tři vojáky v něm zabil nebo zranil.

Sobota 11. listopadu 2006

Ramádí

Americké síly prostřednictvím amplionů z projíždějících aut ohlásily, že hodlají bombardovat zdejší neobydlené domy, protože jich irácký odboj využívá pro své operace. Vzápětí nato svou hrozbu splnily a zasáhly čtyři domy ve čtvrtích Šurta a Mal`ab uprostřed města a dokonale je zničily.

Bajdží

Nedaleko tamní ropné rafinérie zastavili v 9:00 povstalci konvoj deseti cisteren s naftou určenou pro milice strany SCIRI. Cisterny patřily nadžafské organizaci této strany. Povstalci zajali jejich řidiče a obsah cisteren pak rozdělili mezi obyvatele měst Bajdží a Tikrít a okolních vsí, kteří měli pohonných hmot naprostý nedostatek, protože jsou rozhodnutím bagdádského loutkového režimu přednostně dodávány do šíitských částí země.

Sebevražedný útok

Kolem 15:00 najel v Tárimíji ležící asi 30 km severně od Bagdádu fidá`í do americké vojenské kolony, zničil transportní vozidlo, zabil pět a zranil tři vojáky, jednoho těžce. Šlo o třetí sebevražedný útok v Tárimíji za poslední týden. Američané na útok reagovali vyhlášením zákazu vycházení, jenž trval několik hodin.

Ozbrojené akce

V okrsku Bajjá na jihu Bagdádu zastřelili povstalci za poledne důstojníka z aparátu nové irácké výzvědné služby.

Ve čtvrti Šuhadá v Abú Ghurajb zabil ostřelovač vojáka z pěší hlídky tzv. Irácké národní gardy.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Baládu nedaleko čerpací stanice.

V 10:00 zasáhly dvě minometné střely fotbalové hřiště v bagdádském Madínat as-Sadr, kde zabily nebo zranily 15 hráčů a jejich fanoušků.

Bombové útoky

Ráno zasáhl na hlavní ulici v jižní části Kirkúku poblíž policejní akademie výbuch bomby policejní hlídku, poškodil její vozidlo a zranil tři policisty.

Krátce před 22:00 bylo v západní části Mosulu slyšet čtyři silné exploze bomb, které zasáhly americký zásobovací konvoj. Vzhledem k nočnímu zákazu vycházení nebylo možno zjistit podrobnosti.

Únos

Na severu Bagdádu unesla skupina povstalců podplukovníka loutkové policie Ijjáda Ibráhíma, velitele policejní stanice, jenž byl na inspekční cestě.

Neděle 12. listopadu 2006

Hít

V noci na neděli prohledali američtí vojáci zdejší čtvrti Šurta, Umma a Askarí a zabili přitom šest civilistů, které v jejich domech probodli svými bajonety. Měla to být odplata za šest amerických příslušníků námořní pěchoty, zabitých ve městě v pátek.

Bagdád

Kolem 2:30 vpadli američtí vojáci do palestinského obytného komplexu v okrsku Baladíjat, kde zatkli šest mužů a tři ženy. Rada ulamá v prohlášení k tomuto činu obvinila americké vojáky z ponižování žen vojáky, kteří je prohledávali a přitom jim k hlavám tiskli zbraně.

Sebevražedný útok

Kolem 11:00 se fidá`í vmísil do skupiny zájemců o práci v silách tzv. ministerstva vnitra na náměstí Nusúr v centru Bagdádu, a odpálil na sobě vestu s výbušninou. Krátce nato do téhož objektu téhož "ministerstva" najel další fidá`í s automobilem. Podle prvních zpráv zůstaly na místě desítky mrtvých a zraněných, mezi nimi dva mrtví a čtyři zranění policisté.

Ozbrojené akce

V centru Ba`qúby byl ráno zastřelen vládní zaměstnanec, pracující na místní poště.

Po útoku povstalců na příslušníky tzv. národní gardy došlo v Madá`inu k půlhodinovému boji, v němž gardisté utrpěli těžké ztráty. Zcela zničena byla jejich dvě Humvee, sedm vojáků bylo zabito a několik dalších těžce zraněno. Povstalci sami žádné ztráty neoznámili.

Ve fallúdžské čtvrti Askarí usmrtil hozený granát jednoho člena hlídky tzv. národní gardy. Střelba ostatních gardistů zranila čtyři prodavače v okolí.

Večer zastřelili v Kirkúku neznámí ozbrojenci ředitele tamní elektrárny Mullu Abdalláha.

V Miqdádíji ležící 85 km severovýchodně od Bagdádu zajali povstalci podle zprávy QudsPress při útoku na americkou vojenskou kolonu amerického důstojníka. Poté, co zmizel, objevilo se ve městě a okolí množství amerických sil a kolaborantů, u všech východů z města byla zřízena kontrolní stanoviště s betonovými zátarasy a několik místních lidí bylo zatčeno.

Ostřelování, pád vrtulníku

Pět minometných 60mm střel zasáhlo štáb tzv. národní gardy v Hawídži.

Dvě rakety Grad vypálili povstalci na americkou základnu v Habbáníji. Po jejich zásahu se několik amerických vrtulníků snažilo bez úspěchu vypátrat útočníky.

Nejméně pět minometných střel dopadlo na společnou americko-iráckou základnu v Ána.

V noci na neděli se u Miqdádíje zřítil americký vrtulník. V odpověď nato zajali vojáci 35 místních lidí.

Bombové útoky

Krátce po svítání zasáhla exploze bomby v centru Mosulu americkou hlídku, zapálila obrněné vozidlo Bradley, dva vojáky v něm zabila a čtyři zranila. Vrak vozidla byl podle svědků z místa odtažen v 7:00.

Při odpolední explozi auta naloženého výbušninou bylo u bagdádského tunelu Šurta zničeno celé kontrolní stanoviště sil Mahgáwir včetně dvou pickupů Nissan a zabito všech osm vojáků, kteří stanoviště obsluhovali.

V Tikrítu zasáhl výbuch bomby kolonu plukovníka Abbáse ad-Dulajmího, ředitele tamního střediska pro spolupráci amerických a loutkových sil. Ač bylo plukovníkovo vozidlo výbuchem zničeno, on sám údajně utrpěl jen lehké zranění.

Kolem 16:00 zasáhla exploze bomby na tržišti v Ána procházející americkou pěší hlídku, tři vojáky usmrtila a čtyři zranila. Lehké zranění utrpěla také mladá žena a její otec. Americké síly po následující tři hodiny odvážely své mrtvé a zraněné; další vojáci mezitím zatkli pět místních lidí, u nichž našli mobilní telefony, a proto je obvinili z účasti na útoku.

Odpoledne explodovaly v Ramádí pod americkou kolonou současně čtyři bomby, které zničily tank a zneškodnily Humvee, přičemž usmrtily osm vojáků. Ostatní vojáci jako obvykle reagovali střelbou po celém okolí, a nakonec začali pálit na dav lidí, který se opodál shromáždil a oslavoval zničení tanku. Jejich střelbu 15 lidí nepřežilo a 15 dalších zaplatilo zraněním. Mezi mrtvými i zraněnými byla řada dětí.

Pondělí 13. listopadu 2006

Ramádí

Před 23:00 ostřeloval americký tank obytné domy ve čtvrti Dubbat. Jeden z domů byl zásahem zcela zničen a v něm zabita celá 11členná rodina.

Ve čtvrti Mal`ab probíhal ostrý boj mezi povstalci a americkými vojáky, ampliony mešit marně apelovaly na Američany, aby neostřelovali sanitky a hasičské vozy, které se snažily z oblasti boje odvážet mrtvé a zraněné.

Kolem 23:30 donutili povstalci střelbou k nouzovému přistání ve čtvrti Bú Ubajd americký vrtulník. Stroj po přistání neexplodoval, pás kouře, který se za ním táhl, však nasvědčoval tomu, že vrtulník byl zasažen.

Hít

Pěší hlídka americké policie poštvala při průchodu zahradní čtvrtí na západě města policejního psa na Ibráhíma Chajrího al-Imáma, stojícího před jeho domem. Pes mu způsobil několik těžkých zranění jejichž následkem Chajrí (40) zemřel. Zůstala po něm žena a malá dcerka.

Razie proti sadrovcům v Bagdádu

Americké bombardéry F-16 zaútočily pozdě večer na dvě školy, fotbalové hřiště a dva štáby Mahdího armády v Madínat as-Sadr. Vzápětí nato zahájily pozemní americké síly doprovázené tanky a obrněnými vozidly prohledávání okrsku Šula v této bagdádské části a zatýkání mahdistů, prohledávali šíitské mešity a úřadovny Sadrova hnutí, přičemž se jim v některých místech postavili obyvatelé na odpor. Podle sdělení Sadrova pobočníka Džalifa an-Núrího bylo při razii devět lidí zabito a další zraněni; policie hovořila o pěti mrtvých a 15 zraněných.

Mahmúdíja

V oblasti na jih od Bagdádu zahájili američtí vojáci doprovázení loutkovými silami ráno novou operaci pod názvem "Vysoký příliv", při níž hodlají pozatýkat členy iráckého odboje, kteří se podle nich usadili ve městech Mahmúdíji, Latífíji a Madá`inu. Města byla zcela uzavřena a odříznuta od ostatního světa, uvnitř vyhlášen zákaz vycházení a zahájeny rozsáhlé razie a zatýkání. Zatčení muži zaplnili celá čtyři nákladní auta, která je odvezla neznámo kam.

Sebevražedný útok

Sebevražedný útočník na sobě odpálil vestu s výbušninou v autobuse projíždějícím okrskem Ša`b ve východním Bagdádu. Podle zprávy agentury QudsPress bylo při výbuchu zabito nebo zraněno na 40 osob.

Ozbrojené akce

V centru Mosulu zasáhli povstalci protitankovou střelou americké obrněné Humvee, jež bylo zničeno a těla jeho posádky roztrhána explozí na kusy.

Za poledne usmrtil ostřelovač v centru Bajdží amerického vojáka, stojícího na střeše správní budovy. Odvetná americká palba zranila lehce ženu a staršího muže.

Kolem 14:00 zaútočili povstalci v Karmě u Fallúdže s RPG na americkou základnu. Následoval více než hodinový boj, s nímž se podle svědků povstalci vyrovnali vítězně a bojiště opustili beze ztrát; o ztrátách Američanů nemohli sdělit nic bližšího.

V Tal Afáru zastřelil odpoledne další ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty na kontrolním stanovišti. Ostatní mariňáci střelbou po okolí zabili dva civilisty a sedm dalších zranili.

V průmyslové zóně na západě Mosulu zastřelili odpoledne povstalci tři policisty.

Ostřelování

Večer zasáhly tři rakety S5K sídlo tzv. národní gardy v Madá`inu.

Bombové útoky

Exploze auta naloženého výbušninou zasáhla v Bagdádu kontrolní stanoviště u íránského vyslanectví, zranila několik policistů a poškodila okolní budovy a automobily.

Americká kolona narazila v Tádží na dvě bomby, které zničily dvě Humvee, zabily tři vojáky a čtyři zranily, jednoho z nich smrtelně.

Úterý 14. listopadu 2006

Ramádí

Během noci a ráno Američané bombardovali z letadel, děl a tanků obytné části města. Zvláště se zaměřili na čtvrť Dubbat, kde bylo asi 20 domů úplně srovnáno se zemí i s obyvateli, kteří se museli kvůli zákazu vycházení zdržovat uvnitř. Z trosek bylo vytaženo 30 mrtvých a asi 20 zraněných dopraveno do nemocnice. Její lékař dr. Kamál al-Aní vyzval nemocnice v okolních městech, aby poskytly léky, jichž má ramádská nemocnice nedostatek. Město postrádá také nedostatek techniky na odstraňování trosek, takže je členové civilní obrany a dobrovolníci rozebírali povětšinou holýma rukama. Sanitky a hasičské vozy, které se snažily spěchat na pomoc, přitom Američané ostřelovali.

Fallúdža

Američtí vojáci násilně obsadili několik obytných domů ve východní části města a zřídili si v nich své ležení. Rodiny v domech žijící byly prostě vyhozeny na ulici. Velká část hlavní ulice byla pak pro veřejný provoz uzavřena a na střechách vyšších budov rozmístěni snajpři.

Hít

V zemědělské oblasti Banan asi 3 km od centra Hítu zatkli ráno Američané při razii minimálně 30 místních lidí. Obklíčili rovněž oblast Džámija východně od centra města, aniž uvedli nějaké důvody k těmto opatřením.

Bagdád

Rada ulamá s odvoláním na zdroj z tzv. ministerstva vnitra večer oznámila, že v Madínat as-Sadr došlo k explozi auta naloženého výbušninou, při níž bylo sedm lidí včetně žen a dětí usmrceno a 27 dalších osob zraněno. Krátce nato oznámil Mafkarat al-Islam další výbuch v této čtvrti; tentokrát mělo jít o motocykl. Obě exploze měly podle nemocničních zdrojů na svědomí celkem 88 mrtvých a zraněných.

Latífíja

Během noci a časného rána zatkli američtí vojáci v rámci operace "Vysoký příiv" v různých převážně sunnitských městech a vesnicích jižně od Bagdádu řadu lidí. 25 místních obyvatel zatkli v Latífíji a sousedním Buhajrátu.

Ozbrojené akce

V centru Fallúdže nalezla policie tělo policisty, uneseného předešlého dne. Byl zastřelen ranou do hlavy jako při popravě.

V Hadíthě zabil ostřelovač vojáka z americké pěší hlídky.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo časně ráno na společný štáb amerických a loutkových sil v Rajháně u Ána.

Tři minometné střely zasáhly v 17:00 americkou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

V Ghazálíji na západní straně Bagdádu výbuch bomby těžce poškodil policejní hlídkové vozidlo, usmrtil jednoho policistu a dva zranil.

Americká hlídka narazila dopoledne u Tikrítu na bombu, jejíž exploze zneškodnila Humvee, minimálně jednoho vojáka usmrtila a dva zranila.

Nedaleko Tárimíje zasáhl odpoledne výbuch bomby americkou kolonu a zničil obrněné vozidlo. Jeho posádka byla přinejmenším zraněna.

Středa 15. listopadu 2006

Ramádí

Počet obětí amerického bombardování předchozího dne vzrostl po úmrtí několika zraněných v nemocnici na 37. Po celý den pokračovalo prohledávání trosek, protože dvě osoby byly stále nezvěstné.

Ráno zničili povstalci ve východní části města raketou americké obrněné vozidlo. Jeho posádka musela být vzhledem k tomu, jaké škody vozidlo utrpělo, přinejmenším zraněna.

V poledne zasáhl výbuch bomby americký tank, který pak ještě zasáhla naváděná střela. Ve zničeném tanku zahynula celá šestičlenná posádka. Foto vypáleného tanku viz na: islammemo.cc/article1.aspx?id=19564.

Po týdny neustávajícím ostřelování americké základny v prostorách univerzity Anbár na západě města Američané celý objekt vyklidili, odvezli více než sto vozidel a zásoby, odstranili betonové zátarasy, ostnatý drát i kamery rozmístěné kolem základny.

Před 20:00 zatkli američtí vojáci během razie v ramádské hlavní nemocnici ředitele zdravotní správy provincie Anbár a dalších devět lékařů. Obvinili je z poskytování ošetření zraněným povstalcům a z toho, že je zásobovali kyslíkovými bombami, které pak povstalci používali při výrobě bomb určených americkým kolonám. Při razii zdemolovali zařízení většiny pokojů.

Fallúdža

K rozsáhlé razii došlo pod záminkou pátrání po "hledaných mužích" ve fallúdžské čtvrti Džawlan. Čtvrť obsadila americká námořní pěchota v Humveech, doprovázených ze vzduchu vrtulníky, vojáci zakázali jakkýoli pohyb aut či pěších.

Ba`qúba

V oblasti Katún asi 30 km severně od Ba`qúby zaútočil večer americký vrtulník raketami na domy vesničanů, dva zcela zničil a několik dalších poškodil. Svědkové zatím nemohli udat přesný počet obětí v zasažených domech.

Bagdád

V několika čtvrtích bagdádského předměstí Durá začali ráno Američané prohledávat domy, zakázali veškerou dopravu a omezili i pohyb pěších, kteří byli nuceni se do zaměstnání dostat pěšky.

Kolem poledne byl v okrsku Jarmúk zastřelen místní velitel Brigád Badr a manažer tamní čerpací stanice Abú Muhammad al-Chafádží.

Kirkúk

Také v Rašadu a okolních vesnicích asi 30 km jižně od Kirkúku došlo k raziím. Američtí vojáci doprovázení loutkovými silami uzavřeli hlavní silnici vedoucí do oblasti a stejnými opatřeními jako ve dvou předchozích zprávách znemožnili získání jakýchkoli informací, zda při prohledávání domů docházelo také k zatýkání.

Tikrít - Dudžajl

V poledne zahájila americká hlídka ve čtvrti Qádisíja na severu Tikrítu střelbu na civilní auto, které se k ní podle jejího názoru příliš blízko přiblížilo, a jeho řidiče vážně zranila. V kritickém stavu byl dopraven do nemocnice.

K dalšímu případu téhož druhu došlo na mezinárodní dálnici u Dudžajlu, kde Američané začali bez výstrahy střílet na auto se dvěma mladými muži z nedaleké vesnice Bú Hišma a oba zabili.

Mosul

Dopoledne zastřelili ve městě neznámí ozbrojenci novinářku Fadíju Muhammad at-Ta`í, která pracovala pro list al-Masár vydávaný v provincii Ninwa, a jejího řidiče.

Ozbrojené akce

Za svítání zastřelili povstalci ve čtvrti Dubbat v Sámarrá policistu. Řada policistů již na výzvu a pohrůžky odboje na svou práci rezignovala; ti, kteří neuposlechli, se stávají terčem smrtících útoků.

V Kirkúku zastřelila skupina povstalců v 10:00 policistu, jenž na svá zranění o něco později v nemocnici zemřel.

V Madá`inu přepadli povstalci automobil Hyundai sil Magháwir a Chevrolet Malibu se členy Mahdího armády, čtyři členy jejich posádek zastřelili a další zranili. Sami pak bez překážky zmizeli.

Odpoledne zastřelili povstalci v Mosulu policistu, vycházejícího z jeho domu ve čtvrti Zuhúr.

Před půlnocí zaútočili povstalci u Latífíje na americkou hlídku, těžce poškodili jedno z jejích vozidel a nejméně dva vojáky usmrtili.

Bombové útoky

V 7:00 zničila bomba ve fallúdžské čtvrti Šuhadá americké Humvee a jeho posádku zabila nebo zranila. Vojáci pak odvetnou palbou zastřelili taxikáře a náhodného chodce.

V Mosulu obdržela policejní hlídka mobilním telefonem informaci, že na ulici ve čtvrti Karama leží mrtvé tělo. Když policisté začali zjišťovat, o koho jde, uvedli do chodu bombu, která jednoho z nich usmrtila.

Odpoledne poškodila bomba ve čtvrti Wahda na jihovýchodě Mosulu hlídkové vozidlo loutkových sil a zranila jednoho vojáka.

Exploze bomby zasáhla v Kirkúku policejní hlídku a poškodila jedno z vozidel; podle oficiální zprávy však nezpůsobila žádné ztráty.

Večer došlo v Abú Ghurajb k výbuchu bomby pod kolonou plukovníka Alího al-Džásima, velitele pluku loutkové irácké armády. Poškodil jeden z automobilů v koloně a zranil dva plukovníkovy strážce, on sám útok přežil.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       24. 11. 2006
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka
26. 11. 2006 Smrt ruského špiona spojena s krádežemi jaderného materiálu
25. 11. 2006 Smrt ruského špiona: Vážné zdravotní riziko veřejnosti
26. 11. 2006 Říjen 2006: rekordní čtenost stránek Britských listů
24. 11. 2006 Vrtění Hučínem a zakroucené paragrafy Filip  Rožánek
24. 11. 2006 Verdikt Etické komise Syndikátu Novinářů ČR o 11. září - aneb blažené rozjímání v klokaním vaku MFD Michal  Brož
25. 11. 2006 Kudy a jak dále? Jiří  Paroubek
24. 11. 2006 Na hlubinách František Emanuel Zelenka
24. 11. 2006 Bývalý pracovník KGB zemřel v londýnské nemocnici
25. 11. 2006 Maji ženy povinnost chlapům vařit? Lenka  Vytlačilová
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Nejde o pár korun, jde o princip
24. 11. 2006 Tvůrčí činnost managementu, anebo nutnost kontroly Uwe  Ladwig
24. 11. 2006 "Když umíral Říman ve svém domě, přijal nejstarší syn v jeho polibku jeho vydechnutí a zavolal jej jménem" (conclamatio) Jan  Paul
24. 11. 2006 Nelze morálně apelovat se zkreslenými informacemi Petra  Procházková
25. 11. 2006 Jiří Karas jedná jako zákoníkové a farizeové Boris  Cvek
24. 11. 2006 Zajímavá pivní matematika Jan  Hošek
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
24. 11. 2006 Gottwald -- padouch nebo hrdina ? Jiří  Dolejš
24. 11. 2006 Klement Gottwald a Jiří Dolejš Boris  Cvek
24. 11. 2006 NO SANTA: protest proti symbolu spotřebních vánoc už napadl i reklamní textaře Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
23. 11. 2006 Názor dne Oldřich  Průša
23. 11. 2006 Jiří Karas napadl novinářku z BBC
23. 11. 2006 Kdo je "hlasatelka z BBC" Jenni Murray
23. 11. 2006 Jenni Murray Britským listům
23. 11. 2006 Čtyři závažné otázky Petr  Wagner
23. 11. 2006 Sebevražedné sesterstvo Petra  Procházková
23. 11. 2006 Lief hebben -- mít rád Meike  Snijder
23. 11. 2006 Lief hebben Meike  Snijder
22. 11. 2006 Manžel a manželky
24. 11. 2006 Srovnání antikomunismu s nacismem je primitivní
22. 11. 2006 Labyrint revoluce byla propaganda jak za Husáka Peter  Dinuš
22. 11. 2006 Nemohu uvěřit v existenci dopisu soudců! Stanislav  Křeček
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006   
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006