11. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 12. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Při pátečním kázání vyzval Muqtadá as-Sadr předsedu rady ulamá Háritha ad-Dárího, aby splnil jeho tři požadavky, chce-li ukončit sektářské boje v zemi. Žádal přitom následující: 1. Dárí musí prohlásit irácký odboj a všechny, kdo útočí na šíity, za "nevěřící". 2. Za "nevěřící" je nutno prohlásit též baasisty a Saddáma Husajna. 3. Dárí musí prohlásit, že se neprovinil žádným útokem na šíity ani tím, že "takfírijín" (fundamentalisty) a wahhábisty k jejich zabíjení nevyzýval. Pokud Dárí tyto požadavky splní, "situace v Iráku by se mohla uklidnit a my (Sadrovo hnutí) odsoudíme zatykač vydaný na něj".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 16. listopadu 2006

Ramádí

Razie amerických a loutkových vojáků byla tentokrát zaměřena na okrsek Súfíja. Vojáci prohledali obytné domy, obchody včetně dvorů a zahrad i zemědělské usedlosti a přitom zatkli desítky lidí.

Bagdád

V Ghazálíji v západní části Bagdádu zastřelili neznámí ozbrojenci Ammára Midhata, důstojníka tělesné stráže bývalého Američany dosazeného premiéra Ijjáda Álawího. Podle místních lidí jsou za útokem šíitské milice, protože Álawí verbálně napadl současný proamerický loutkový režim a sektářské milice.

Bajdží

V ranních hodinách američtí vojáci zastřelili dva irácké bratry, které v úterý v noci zatkli v jejich domě blízko města. Jejich těla nalezla loutková policie pohozená asi kilometr od americké základny. Oba mladíci byli studenty mosulské univerzity.

Ba`qúba

V Hášimíji západně od Ba`qúby provedly americké síly spolu s kolaboranty za rozbřesku razii, při níž zatkly 21 místních lidí, které odvedly na základnu loutkové armády ve městě.

Ozbrojené akce odboje

Kolem 1:00 došlo v Habbáníji krátce po ostřelování tamní americké základny ke střetu amerických vojáků s povstalci. Boj trval celé dvě hodiny, ale vzhledem k zákazu nočního vycházení nebylo možno zjistit žádné podrobnosti.

Jak oznámila QudsPress, neznámí ozbrojenci zaútočili na náměstí Tajrán v Basře na britské kontrolní stanoviště. Zranili několik vojáků a zmizeli.

Ostřelování vojenských cílů

V noci na čtvrtek ostřeloval odboj britskou základnu v bývalém prezidentském paláci v Basře. Podle sdělení britského mluvčího nezpůsobil útok žádné škody ani ztráty.

Ve 14:00 zasáhla minometná palba americkou základnu v centru Fallúdže, jíž pak otřásla mohutná exploze. Američtí vojáci pak uzavřeli hlavní ulici u základny, o útoku však nevydali žádnou zprávu.

Pátek 17. listopadu 2006

Abú Ghurajb

Dopoledne projely městem mohutné kolony více než 200 amerických vozidel -- Humvee, obrněných vozidel a transportérů s děly - směřujících za doprovodu letadel a vrtulníků do provincie Anbár. Běžný provoz na dálnici mezi Bagdádem a provincií byl přerušen.

Bagdád

Na různých místech města bylo nalezeno 11 zastřelených policistů a 7 mahdistů a badristů.

Bajdží

V noci na pátek vpadly okupační síly do čtvrti Sisak v centru města, prohledaly přes 40 domů a zatkly desítky lidí. Přitom vojáci rozbíjeli zařízení domů a policejními psy terorizovali ženy a děti.

Ba`qúba

V celé provincii Dijála vydali ráno Američané zákaz vycházení. Jeho důvodem podle nich byla kritická bezpečnostní situace poté, co bylo při čtvrtečním útoku mahdistů na okrsek Katún asi 30 km severně od Ba`qúby 25 mahdistů zabito a 35 dalších zajato. Těla zastřelených zajatců byla pak ráno nalezena.

Ředitele informační služby loutkové policie provincie Dijála podplukovníka Sattára Džabbára zastřelili v Ba`qúbě povstalci ve chvíli, kdy vycházel z budovy provinční správy. Džabbár patřil mezi osoby odpovědné za zákaz jakýchkoli mediálních informací o sektářských masakrech, páchaných mahdisty v Chán Bání Sa`d a Machíse. Zakazoval rovněž šíření informací o porušování hranice s Íránem v Mundhiríji.

Mahmúdíja

Ve městě došlo k velkým demonstracím na protest proti směšnému rozsudku amerického soudu nad vojákem, který se podílel na znásilnění zdejší dívky a vraždy jí a jejích rodičů. Demonstranti se shromáždili v centru města, vydali se ke hrobům obětí a rozsudek prohlásili na urážku cti Iráčanů.

Basra

Dosud neznámá odbojová skupina Brigády jihu oznámila, že zabila lidi, jež označila za íránské agenty.

Nedaleko Basry na silnici k mezinárodnímu letišti unesli neznámí ozbrojenci čtyři americké vojáky, Rakušana a několik dalších osob. Tělo mrtvého Rakušana a jeden zraněný muž byli později nalezeni v autě jižně od města a předáni britským vojákům. K únosu Američanů se přihlásila organizace Islámské eskadry.

Krátce před půlnocí Mafkarat al-Islam oznámil, že britští vojáci vpadli na ředitelství pohraniční policie v Zubajru 17 km jihozápadně od Basry, protože policii podezřívali z účasti na únosu Američanů. Přitom došlo ke střetu policistů s vojáky, jeden britský voják byl zabit a druhý zraněn. O případných ztrátách v řadách policie nebyly informace. Pohraniční policie v Basře je známa svou podporou šíitských ozbrojených milic, prokázáno bylo jejich zapojení do vraždy imáma sunnitské mešity Safwán šajcha Jásína Sajíra přede dvěma týdny.

Sebevražedný útok

Kolem 11:45 najel fidá`í v Ramádí do policejní stanice, obsazené tzv. Radou spásy provincie Anbár. Prorazil první i druhý zátaras kolem objektu a uvnitř vlastní budovy se odpálil. Přesný počet mrtvých a zraněných kolaborantů se nepodařilo zjistit.

Ozbrojené akce

Ve Fallúdže zastřelili maskovaní povstalci z jedoucího auta člena loutkové policie.

Večer zasáhli povstalci při útoku na americkou kolonu v Hítu raketou Humvee, které vážně poškodili a způsobili ztráty mezi jeho posádkou.

Ostřelování

Za svítání vypálil odboj devět raket Kaťuša na americkou základnu Hadba v Barwáně východně od Hadíthy.

Čtyři minometné střely ráže 120 mm dopadly kolem 8:00 na americký štáb v bývalém mládežnickém sportovním středisku v Ána. Podle svědka, žijícího poblíž, odvážely ambulance řadu amerických vojáků na základnu v centru města.

Dvanáct minometných střel ráže 82 mm zasáhlo americkou leteckou základnu Bakr u Jathribu.

Tři rakety S5K dopadly na větší z amerických základen východně od Fallúdže.

Bombové úroky

Výbuch bomby zničil ráno kompletně Humvee americké námořní pěchoty a usmrtil tři vojáky, čtvrtého odhodil s četnými zraněními do vzdálenosti 10 metrů.

V Ána zasáhla bomba americkou hlídku, úplně zničila její Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky. Američané pak v okolí zajali sedm lidí včetně jednoho invalidy.

V jižní části Hadíthy zasáhl výbuch silné bomby americké Humvee, zničil je a zabil čtyři vojáky. Pach jejich spálených těl, jejichž kusy se při výbuchu rozletěly kolem, zaplavil široké okolí.

Silná exploze otřásla odpoledne sídlem sil Magháwir blízko elektrárny v Durá; nepodařilo se však zjistit, co ji způsobilo, ani jaké byly její následky.

Večer zneškodnil výbuch bomby na jihu Fallúdže Humvee hlídky tzv. národní gardy a usmrtil dva kolaboranty. Jejich druhové pak palbou kolem sebe vážně zranili dva civilisty.

Sobota 18. listopadu 2006

Ramádí

Americký letoun bez zjevné příčiny shodil za svítání několik zápalných bomb na dům ve čtvrti Dubbat v centru města. Dům do základů vyhořel, rodině v něm žijící se však podařilo uniknout. Večer zasáhl americký bombardér automobil se čtyřmi lidmi, jež všechny zabil.

Od rána probíhaly ve městě srážky povstalců s americkými vojáky. Odpoledne se povstalcům podařilo zajmout dva příslušníky námořní pěchoty. Podle svědků utrpěli Američané v bojích značné ztráty.

Sebevražedné útoky

V ranních hodinách najel ve čtvrti Arabí v severním Mosulu fidá`í s Opelem Omega do kontrolního stanoviště loutkových vojáků. Výbuch usmrtil tři pešmergy a sedm dalších zranil.

Jak v komentáři upozornil Mafkarat al-Islam, přítomnost velkého počtu kurdských pešmergů vzbuzuje v Mosulu nelibost většinové arabské populace, která si uvědomuje, že Kurdové chtějí získat nad městem kontrolu a připojit celé nebo alespoň velkou část k zamýšlenému kurdskému státu.

Krátce před 18:00 najel v Haqláníji u Hadíthy fidá`í s automobilem Kia do kontrolního stanoviště amerických a loutkových vojáků. Krátce předtím okolím stanoviště projížděla tři auta, jejichž posádky žádaly kolemjdoucí, aby se urychleně vzdálili. Výbuch po nárazu otřásl celou východní částí Haqláníje, usmrtil nebo zranil více než deset vojáků a zapálil dvě Humvee.

Ozbrojené akce

Za svítání zaútočili ve Fallúdže povstalci na tábor tzv. národní gardy, během 30 minut tam způsobili značné škody i ztráty, jejichž přesný rozsah se však nepodařilo zjistit. Vzápětí poté, co povstalci bez vlastních škod místo boje opustili, dorazili američtí vojáci, celou oblast uzavřeli a prohledali. Do uzavřených obchodů se dostali pomocí granátů a zničili vše, co našli.

Ostřelování

Ráno zasáhly dvě minometné střely ráže 120 mm americké ležení v Karmě u Fallúdže, zřízené v jednom z větších místních zabraných domů.

V pozdních večerních hodinách ostřeloval odboj štáb tzv. Irácké národní gardy v Hawídži. Objekt zasáhly tři rakety S5K a způsobily v něm několik explozí.

Bombové útoky

V poledne došlo v centru Latífíje k explozi dvou bomb pod skupinou aut patřících badristům. Dvě auta byla zničena, nejméně čtyři badristé usmrceni a čtyři zraněni.

Večer explodovala u Latífíje bomba pod americkým zásobovacím konvojem, zničila cisternu s naftou, zabila nejméně dva vojáky a dva nebo tři zranila.

Atentát

V bagdádském okrsku Ma`mún zastřelili povstalci třetího nejvyššího velitele v hierarchii Brigád Badr Alího ad-Addádího a jeho ženu. Addádí byl rovněž poslancem parlamentu za stranu SCIRI a poradcem výboru pro sepsání ústavy. V létě 2005 vyzýval americké síly k útoku na severoirácké město Tal Afár.

Neděle 19. listopadu 2006

Ramádí

Obyvatelé města obvinili městskou policii z toho, že poté, co v noci při razii ve čtvrti Džámija spolu s Američany zatkla sedm místních lidí, obviněných z členství v al-Qá`idě, jednoho z nich zavraždila a jeho tělo uprostřed ulice zohavila.

Ramádskou loutkovou policii tvoří 400 mužů, ubytovaných na amerických základnách ve městě. Jejím velitelem je muž jménem Sattár Abú Rišá, kterého zdejší kmeny prohlásily za zrádce, jehož je možno beztrestně zabít.

Večer začali Američané na kontrolním stanovišti ve východní části města bez zjevného důvodu střílet na skupinu civilistů a dva z nich usmrtili.

Bagdád

Podle oznámení rady ulamá bylo z bagdádské Džadídy vyhnáno více než 60 rodin palestinských uprchlíků, kteří byli nuceni hledat nové útočiště v okrsku Baládíjat, kde žije největší část iráckých Palestinců. Ten je už zcela přelidněn, proto se asi 600 Palestinců vydalo do Tanáfu na hranicích se Sýrií v naději, že se dostanou tam.

V 17:45 byl ze svého domu v ministerském okrsku Maghrib na severu Bagdádu muži v uniformách bezpečnostních služeb unesen zástupce ministra zdravotnictví Ammár as-Saffár, člen proamerické šíitské strany Da`wa. Únosci přijeli ve čtyřech bílých automobilech s kouřovými skly a dvou Toyotách Landcruiser, patřících tzv. ministerstvu vnitra. Před domem vystoupili a požádali sedm strážců, vybavených moderními zbraněmi, aby náměstkovi řekli, že se má naléhavě dostavit do tzv. Zelené zóny. Poté, co náměstek vyšel z domu, uctivě jej požádali, aby nastoupil do jednoho z automobilů. Na odpověď, že by se nejprve rád převlékl, reagovali sdělením, že věc spěchá a změna oděvu není potřebná. Když je náměstek požádal, aby se prokázali, předložili mu průkazy útvaru osobní stráže. Pak ho násilím nacpali do auta. Jeden ze strážců domu na ně začal střílet, ale obratem ho zastřelili; další strážce střílel marně za už ujíždějícími auty. O 15 minut později na místo přijeli američtí a loutkoví vojáci a okolí domu uzavřeli.

Ammár Husajn as-Saffár se narodil roku 1956 v Nadžafu. Poté, co byl za irácko-íránské války odsouzen k smrti za napomáhání íránským Revolučním gardám, uprchl do Íránu, kde získal vysoké postavení v šíitské straně Da`wa. "Proslavil se", když zakázal zaměstnancům nemocnice Adnána Chajralláha opatřovat krev pro oběti sektářských útoků v sunnitské A`zamíji, a když odmítl poslat kyslíkové bomby nemocnici pro předčasně narozené děti v sunnitské provincii Anbár pod záminkou, že odboj používá kyslíkových bomb k výrobě svých náloží.

Sámarrá

Razie ve čtvrti Džallam proběhla podle obvyklého scénáře: Američané doprovázení loutkovými silami a vrtulníky si granáty otvírali dveře domů, uvnitř terorizovali ženy a děti policejními psy a střelbou, ničili nábytek a další zařízení a zatýkali muže. Sebrali celkem přes 90 mužů od věkově starších po teenagery včetně duchovních.

Ba`qúba

Agentura Reuters a po ní některé další přinesly zprávu, podle níž přepadli sunnitští povstalci čtyři obytné čtvrti města, vyhnali jejich šíitské obyvatele na ulici a pobili je.

Korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že povstalci se ráno jako obvykle rozmístili po ulicích města a čekali, zda se objeví konvoj americké nebo loutkové armády, na který by zaútočili, rozhodně však neútočili na obyvatele města. Pokud jde o korespondenta Reuters Alího al-Hadždžíju, toho povstalci už před časem z města vyhnali, protože soustavně odesílal vylhané zprávy o údajných zločinech odboje. Nyní přesídlil do Bagdádu a tam patrně stvořil tuto novou lživou zprávu.

Ozbrojené akce

Na jihu Bagdádu v Arab Džabbúr usmrtil ostřelovač vojáka na kontrolním stanovišti loutkové národní gardy.

Odpoledne přepadli povstalci ve čtvrti Sálich na severu Bagdádu policejní hlídku a během 15 minutové přestřelky poškodili její dvě vozidla.

Bombové útoky

Rada ulamá oznámila, že v 7:00 explodovalo nákladní auto v okrsku Báb al-Husajn v Hillá nedaleko davu stavebních dělníků čekajících v této šíitské oblasti jako každé ráno na práci. Podle zprávy QudsPress policejní prezident oznámil, že osoba v autě korejské výroby nabídla dělníkům práci, pak je požádala, aby vylezli na korbu, a když někteří byli už nahoře a další dav kolem auta, řidič se s autem odpálil, čímž zabil asi 20 a zranil dalších 40 lidí.

Ve fallúdžské čtvrti Šuhadá zničila bomba americké Humvee, které roztrhala na kusy. Jeho posádka byla zabita či zraněna.

V Tikrítu zasáhla exploze bomby americkou vojenskou kolonu, zapálila Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Pondělí 20. listopadu 2006

Hadítha

Americké síly vyhlásily s platností od pondělního úsvitu blokádu Hadíthy a sousedních měst Haqláníja a Barwána na dolním Eufratu a současně zakázaly veškerý pouliční provoz, ať jízdní či pěší. Rolníci nesměli své produkty přinést na trh, domácím lidem, kteří se nestihli vrátit domů, už nebylo dovoleno tam dojít a museli se utábořit u kontrolních stanovišť obklopujících města. Okupační vojáci hrozili trestem každému, kdo by použil mobilního telefonu nebo se pokusil připojit na internet. Jako důvod těchto opatření se uvádělo, že v neděli povstalecký ostřelovač zasáhl vysokého amerického důstojníka. Během rozsáhlé razie bylo podle zprávy QudsPress zatčeno asi 20 osob. Podle této agentury byl důvodem k opatřením zase útok auta na kontrolní stanoviště amerických a loutkových sil, k němuž došlo v neděli ráno v Haqláníji.

Bagdád

Po nedělním únosu náměstka ministra zdravotnictví následovaly v pondělí útoky na loutkového ministra kmenových záležitostí Muhammada al-Urajbího, administrativního náměstka ministra zdravotnictví Hakíma az-Zámilího, generálního ředitele tzv. ministerstva obchodu Ámira Ahmada a vysokého důstojníka 2. divize irácké loutkové armády.

Ministr kmenových záležitostí útoku jako zázrakem unikl a uchýlil se společně se svými strážci do amerického ležení.

Hakím az-Zámilí jel ve chvíli útoku v pancéřovaném autě uprostřed kolony. Zabiti byli dva jeho strážci, další čtyři včetně řidiče zraněni; podle některých zpráv byl zraněn i on sám.

O výsledku útoku na Ámira Ahmada nebyly informace.

Při útoku na kolonu generálmajora Husajna Sa`dúna Sálima na dálnici v Ghazálíji byli zabiti čtyři loutkoví vojáci.

Podle sdělení člena loutkového iráckého parlamentu se po této vlně útoků někteří kolaboranti rozhodli trvale zdržovat v tzv. Zelené zóně.

Kirkúk

Ve vesnicích jižně od Kirkúku proběhla během noci rozsáhlá razie pod heslem "pátrání po ozbrojencích". Podle svědků byly zatčeny tři osoby, z nichž ani jedna nepatřila k žádné ozbrojené organizaci.

V Kirkúku večer neznámí ozbrojenci zastřelili správního ředitele fakulty výchovy tamní univerzity Husajna Qádira Umara a jeho spolujezdce zranili.

Hillá

Neznámí ozbrojenci zastřelili na severovýchodě města profesora lékařské fakulty Babylonské univerzity dr. Alího Fálliha al-Gharírího. Šlo o další z řetězce vražd iráckých lékařů, vědců a akademiků, z nichž je často obviňována sionistická tajná služba Mossad.

Ozbrojené akce

V 9:00 zaútočili v centru Karmy východně od Fallúdže povstalci na ležení loutkové armády. Boj trval přes půl hodiny, z několika míst bylo slyšet exploze, z ležení stoupaly sloupy kouře. Američtí vojáci na místo dorazili až po boji a okamžitě okolí ležení neprodyšně uzavřeli.

V Isháqí zastřelili povstalci velitele loutkové policie v blízké vesnici Farhána podplukovníka Abd al-Hámida Mušrífa a jeho dva bratry, kteří rovněž pracovali u policie.

V Hadíthě usmrtil odpoledne ostřelovač amerického vojáka.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo večer na americkou základnu v Musajjibu.

Bombové útoky

Ráno vybuchla v Rijádu asi 30 km jižně od Kirkúku bomba pod policejní hlídkou, vážně poškodila jedno z hlídkových vozidel a zranila tři policisty.

Na hlavní ulici Baghdádí blízko jednoho z místních amerických ležení zasáhl výbuch bomby americkou hlídku, zničil celé Humvee, nejméně dva vojáky zabil a dva nebo tři další zranil.

Kolem poledne došlo u policejního kontrolního stanoviště v centru Ramádí k výbuchu auta, který zabil dva policisty a šest zranil, z toho tři těžce. Stanoviště bylo zřízeno poblíž domu Džámila al-Muhanny, jednoho z mála kmenových vůdců, kteří se přidali k tzv. "Radě spásy provincie Anbár" sponzorované americkými okupanty.

V 18:00 zničila bomba ve fallúdžské průmyslové zóně hlídkové Humvee tzv. národní gardy a usmrtila jeho posádku.

Úterý 21. listopadu 2006

Bagdád

Za svítání vtrhli bez vysvětlení američtí vojáci do domu předsedy Iráckého olympijského výboru Ahmada Abd al-Gháfúra al-Hadždžíji as-Sámarrá'ího, který byl unesen před čtyřmi měsíci a jeho osud od té doby není znám.

Před polednem dopadly tři minometné střely do převážně sunnitské A`zamíje. Poškodily několik obchodů, nezpůsobily však ztráty na životech.

Ozbrojené akce

Při útoku na policejní hlídku zranili povstalci v Mosulu dva policisty. Kolem 14:00 byl v Mosulu zastřelen podplukovník policie Saláh Muhammad Mahmúd al-Džabbúrí.

Večer došlo na jihovýchodě Mosulu ke srážce povstalců s policejní hlídkou, jejíž tři členové byli zraněni a vozidlo zapáleno.

V Karmě u Fallúdže povstalci večer zaútočili na hlídku tzv. národní gardy, která se vracela do svého ležení, zřízeného z bývalého potravinářského obchodu. Během útoku úplně shořela tři Humvee, zabito bylo nejméně osm gardistů a ostatní členové hlídky utrpěli zranění. Těm pomohly pouze narychlo přivolané posily. Všechny přístupové cesty do Karmy zůstaly pak po celou noc uzavřeny.

Ostřelování, zásah vrtulníku

Rada ulamá odpoledne na své webové stránce oznámila, že během noci a rána došlo ke dvěma útokům na britské štáby v Basře. Tři minometné střely zasáhly ještě před půlnocí štáb v Šu`ajbě, dvě kaťuše pak ráno Hotel Šatt al-Arab. Podle tvrzení britského mluvčího nezpůsobil ani jeden útok žádné ztráty mezi vojáky.

Po nočním ostřelování americké základny v Hítu se po všech částech města rozmístily americké síly, obyvatelům bylo nařízeno neopouštět domy, a pak byla zahájena razie.

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadly kolem 8:00 na budovu tzv. ministerstva zdravotnictví; údajně však nezpůsobily žádné škody.

Střela země-země zasáhla americkou základnu na severu Mahmúdíje a způsobila požár v její východní části.

Krátce po poledni dopadly čtyři minometné střely ráže 120 mm na kontrolní stanoviště amerických a loutkových sil na jižním okraji Fallúdže.

Kolem 13:00 zasáhla povstalecká palba nad ramádským okrskem Sadžáríja americký vrtulník Apache. Stroj byl zasažen a donucen k nouzovému přistání.

Bombové útoky

U Chálidíje ráno zasáhl výbuch bomby ukryté ve staré pneumatice americkou hlídku, zcela zničil vozidlo, dva vojáky v něm zabil a ostatní zranil.

Ve fallúdžské čtvrti Nazal zničil ranní výbuch bomby Humvee a způsobil ztráty v jeho posádce.

Loutková policie oznámila, že uvnitř přísně střežené bagdádské tzv. Zelené zóny byla nedaleko parkoviště, vyhrazeného pro automobily představitelů režimu, nalezena bomba, kterou se podařilo zneškodnit.

V centru Hadíthy usmrtila bomba tři loutkové vojáky a dva zranila.

Exploze bomby na silnici vedoucí k jedné z amerických základen v Qá`imu zničila Humvee vracející se americké hlídky, usmrtila nejméně jednoho z vojáků a dva zranila.

Středa 22. listopadu 2006

Fallúdža

Američtí a loutkoví vojáci zajali během masového zatýkání ve městě přes tisíc mužů od mladíků po starců. Všechny nahnali do průmyslových garáží Sadžár a na parkoviště. Podle místních lidí se mezi Američany a jejich pomahači pohybovali muži v uniformách loutkové armády s maskami na obličejích, kteří mezi zajištěnými vybírali údajné "hledané" osoby. Američané pak psali vězňům na ruce čísla a přes 200 ze zajatců odvezli transportními vozidly Zeal na svou základnu nazývanou Mazra`a (Farma). Zbývajících 800 bylo po více než 12 hodinách propuštěno.

Habbáníja

Během razie zatkli Američané v okrsku "C.C." bez jakéhokoli obvinění asi 50 lidí. V okrsku panuje v poslední době napětí způsobené nařízením amerických okupantů, podle něhož je tu po 22. hodině každý den vypnut přívod elektrického proudu a vody.

Hadítha

Od svítání ve městě probíhaly boje mezi povstalci na jedné a americkými a loutkovými vojáky na druhé straně. Podle informace korespondenta Mafkarat al-Islam byly nejprudší od chvíle, kdy američtí vojáci do města vstoupili a propukly v pěti čtvrtích navzdory vyhlášenému zákazu vycházení. Účastnil se jich značný počet dobře vyzbrojených povstalců. Podle očitých svědků bylo zabito nejméně deset Američanů a pět zraněno, zabiti byli i dva loutkoví vojáci. Zničena byla čtyři americká Humvee.

Město bylo stále odříznuto od okolí, celé včetně nemocnice bylo stále bez elektřiny. Tři těhotné ženy zemřely, protože jim vojáci znemožnili dostat se do porodnice. Přerušeny byly dodávky pitné vody a znemožněna doprava potravin do města.

Ba`qúba

Ve čtvrti Džizání na severu města došlo ráno k explozi auta naloženého výbušninou, kolem něhož projížděla kolona loutkového guvernéra provincie Dijála Ra`da Rašída al-Mully Džawáda. Výbuch zničil jedno auto z kolony a zabil nebo zranil čtyři guvernérovy tělesné strážce; kolona mohla v cestě pokračovat až o hodinu později. Na další cestě ji několik povstalců ostřelovalo RPG-7, přičemž zabili další dva bodyguardy. Po těchto zážitcích se guvernér za důkladné ochrany loutkových vojáků a amerických vrtulníků vrátil do svého domu ve čtvrti Džizání a rozhodl se tam zůstat v jakémsi dobrovolném "domácím vězení".

Ozbrojené akce

V 8:15 zaútočili povstalci na kontrolní stanoviště v Tamajímě u Ba`qúby, zabili čtyři policisty a několik dalších zranili. O něco později přepadli v centru města další policejní hlídku a zabili tři policisty.

Po 21:00 došlo v okrsku Súfíja na severu Ramádí k ostré srážce mezi povstalci a americkými vojáky. Střelbu a výbuchy bylo odtamtud slyšet po celém městě.

Odpoledne zahájila skupina povstalců v Mosulu palbu na auto Alího Fádila Sáliha al-Džabbúrího, policejního prezidenta ředitelství Summár. Ve večerních hodinách zastřelili povstalci v mosulské čtvrti Mišráq podplukovníka loutkové policie Jásína Abd Alího. Ve čtvrti Karáma v mosulské průmyslové zóně byl večer zastřelen další policejní prezident, tentokrát z policejního ředitelství provincie Ninwa, Abd ar-Rahmán, člen Sjednocené strany Kurdistánu.

Ostřelování

Palba minometných střel ráže 120 mm zasáhla dopoledne policejní budovu v bagdádské Ámiríji. K objektu se pak sjížděly hasičské vozy a sanitky, byl však neprodyšně obklíčen, takže nebylo možno zjistit následky ostřelování.

Americký štáb v bagdádské Ridwáníji zasáhla raketa Kaťuša.

Pozdě večer dopadlo sedm minometných střel na americkou základnu v Rustamíji v jihovýchodním Bagdádu.

Bombové útoky

Ráno došlo k explozi bomby v Iskandaríji, kde zasáhla skupinu vojenských policistů, šest z nich usmrtila a dva zranila.

V Latífíji zničil výbuch bomby americké Humvee a nejméně dva vojáky v něm těžce zranil.

Auto s badristy bylo silně poškozeno explozí bomby v bagdádské Sajjidíji a dva badristé v něm těžce zraněni.

Kolem 18:00 otřásla silná exploze pohraničním komplexem u Qá`imu. Podle taxikářů, kteří odtamtud ujeli poté, co američtí vojáci zahájili hromadné zatýkaní, výbuch způsobilo auto naložené výbušninou, které narazilo do brány A3, obsluhované americkými a loutkovými vojáky, z nichž byla řada zabita nebo zraněna.

Večer explodovala na hlavní ulici Mahmúdíje bomba pod projíždějící americkou hlídkou, zneškodnila Humvee, zabila jednoho vojáka a tři další vážně zranila. Američané pak v okolí zatkli šest lidí.

Atentát

Na silnici u Tádží povstalci zastřelili Ádila Adnána al-Ámirího, synovce vůdce proamerických šíitských Brigád Badr v Bagdádu Hádího al-Ámirího. Ádil Adnán sám byl ředitelem distribuce ropných produktů v bagdádské Kázimíji, byl jedním z předních členů brigád a byl zodpovědný za řadu sektářských vražd spáchaných v Kázimíji.

Čtvrtek 23. listopadu 2006

Fallúdža

V Nu`ajmíji jižně od Fallúdže vyhnali časně ráno Američané obyvatele čtyř domů na ulici, jejich domy zabrali pro ubytování své námořní pěchoty a na jejich střechy rozmístili ostřelovače. Několik zdejších domů zabrali Američané už počátkem měsíce.

Bagdád

Madínat as-Sadr otřásly čtyři exploze aut naložených výbušninou, které měly celkem na svědomí 156 mrtvých a přes 200 zraněných. Do konce dne stoupl celkový počet mrtvých a zraněných na 500.

Krátce po 18:00 zasáhlo 30 minometných střel převážně sunnitskou A`zamíji, kde zabily 22 lidí, většinou žen a dětí. Sedm domů střely úplně zničily. Minometné střely a raketa Kaťuša způsobily vážné škody na historické mešitě Abú Hanífy an-Nu`mána, kde došlo k požáru, jenž byl ale záhy uhašen.

Minometné střely vypálené sunnity pak zasáhly štáb a tábor mahdistů v Kázimíji.

K bojům členů odboje s mahdisty došlo na několika místech Bagdádu. Ve čtvrti Ámil zabili členové kmene Džanábijín velitele tamních mahdistů Abd al-Husajna Abd Alího as-Sa`ídího a jeho deset mužů. Večer explodovalo v Madínat as-Sadr páté auto a dopadlo sem 17 minometných střel.

Mahdisté, jejichž baštou je čtvrť Šula, vypálili odtud 12 minometných střel na sunnitskou Ghazálíji, kde byla podle prvních zpráv usmrcena matka s dcerkou a pět dalších osob zraněno. Další střely dopadly před půlnocí na mahdisty ve čtvrti Ámil a sunnity v Jarmúku. Podle různých zpráv se do mahdistických útoků na sunnitské civilisty zapojily síly Magháwir tzv. ministerstva vnitra. Pozdě večer se ve většině sunnitských částí města rozmístila americká armáda a v celém městě byl vydán zákaz vycházení do odvolání.

Ba`qúba

Ráno byli při útoku na policejní kontrolní stanoviště v západní části města zabiti tři policisté.

V severovýchodní části města našla policie těla pěti mahdistů, zastřelených formou popravy.

Odpoledne došlo v okrsku Katún na západě města k boji mezi povstalci a šíitskými milicemi, údajně mahdisty, ve 20 autech patřících tzv. ministerstvu vnitra.

Sámarrá

Kolem 15:00 zaútočila skupina povstalců na americký štáb v Sámarrá. Boj pokračoval asi hodinu a trval ještě ve chvíli, kdy o něm Mafkarat al-Islam informoval.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly v 7:00 americký štáb v budově imigračního úřadu v Ramádí.

V Ána zasáhla raketa SPG-9 americkou hlídku u bývalého mládežnického centra, nyní místního amerického štábu. Zásah zneškodnil Humvee a zranil nebo zabil jeho posádku.

Bombové útoky

Kolem 8:00 zasáhl výbuch bomby na fallúdžském předměstí asi 7 km od centra města americkou hlídku, úplně zničil Humvee a usmrtil celou posádku.

V Mosulu poškodil výbuch bomby auto policejní hlídky a zranil tři policisty.

Pokus o atentát

Kolem 18:00 zasáhl v Baládu výbuch bomby auto náměstka ministra vnitra Ahmada Husajna, jenž přijel na návštěvu města. Ačkoli auto bylo zničeno, tři jeho průvodci zabiti a dva zraněni, náměstek atentát přežil.

Pátek 24. listopadu 2006

Hadítha, Haqláníja, Barwána a Hít

Města byla už čtvrtý den uzavřena a obyvatelstvu začaly docházet potraviny a pitná voda. Během této doby bylo v Hadíthě zatčeno na 300 lidí; polovina z nich byla po výslechu propuštěna, ostatní byli odvlečeni na americkou základnu v Ramádí.

Bagdád

Od rána ve městě hlídkovaly tanky, obrněná vozidla a značný počet amerických a loutkových sil. Nejvíce se jich objevilo v sunnitských čtvrtích, které byly předchozího dne terčem šíitských útoků. Jinak byly ulice vzhledem k zákazu vycházení liduprázdné. Mezinárodní letiště v Bagdádu, ale i v Basře zůstala uzavřena, loutkový režim vyhlásil generální mobilizaci svých sil.

V noci na pátek se terčem pěti minometných střel stalo sídlo rady ulamá -- mešita Umm al-Qurá, ty však nezpůsobily žádné škody ani lidské ztráty. Asi ve 14:00 dopadlo do okolí mešity dalších deset střel. Podle dalších zjištění se jednalo o střely ráže 81 mm, vyrobené v roce 2006 v Íránu.

Kolem 14:00 ostřelovali mahdisté také A`zamíji s okolím mešity Abú Hanífy an-Nu`mána, rovněž však bez větších škod. 22 obětí čtvrtečních šíitských útoků bylo pohřbeno na azamíjském hřbitově mučedníků.

Po západu slunce dopadlo šest minometných střel do sídla mahdistů v okrsku Šula na západě Bagdádu.

V době nočních modliteb vpadli šíitští ozbrojenci do sunnitské mešity al-Farúq, zabili čtyři strážce, muezzina a sedm věřících. Pak ji zapálili a muezzinovo tělo vláčeli ulicemi. Do několika dalších sunnitských mešit vtrhla odpoledne a večer loutková armáda a policie spolu se šíitskými milicemi a pobily jejich strážce a mešity buď zničily, nebo změnily na šíitské husajníje.

Kolem 20:00 zaútočili příslušníci iráckého odboje na dvě kontrolní stanoviště sil Magháwir v Durá, obě zničili a zmocnili se zbraní, zabili devět příslušníků loutkových sil a sedm zranili.

Pozdě večer dopadlo na Madínat as-Sadr 40 raket a minometných střel. V Ghazálíji došlo k přímému střetu sunnitských povstalců s mahdisty, jehož výsledkem bylo 30 mrtvých mahdistů a 17 hořících mahdistických vozidel. Zbytek mahdistů odhodil zbraně a uprchl, takže celý okrsek ovládli povstalci.

V Madínat as-Sadr mezitím šíité pobili 40 sunnitských zajatců a jejich těla zapálili, přičemž údajně nebyli všichni ještě mrtví.

Při odražení nočního útoku šíitských milic na hrobku Abd al-Qádira al-Džíláního povstalci usmrtili 16 šíitů.

Ba`qúba

Mahdisté doprovázení silami Magháwir přepadli v době pátečních kázání s raketami a kulomety tři sunnitské mešity ve městě.

Kolem 17:00 došlo v okrsku Katún u Ba`qúby ke srážce členů odboje s mahdisty v uniformách a autech sil Magháwir. Na stranu odboje se přidali místní lidé. Zpráva u obou případů neuvádí rozsah ztrát útoky způsobených.

Kolem 20:00 zničil odboj úřadovnu Sadrova hnutí, zřízenou v šíitské husajníji Abd al-Karíma al-Madáního. Exploze bomby a čtyři rakety SPG-9 usmrtily deset mahdistů.

Nadžaf

Při pátečním kázání vyzval Muqtadá as-Sadr předsedu rady ulamá Háritha ad-Dárího, aby splnil jeho tři požadavky, chce-li ukončit sektářské boje v zemi. Žádal přitom následující: 1. Dárí musí prohlásit irácký odboj a všechny, kdo útočí na šíity, za "nevěřící". 2. Za "nevěřící" je nutno prohlásit též baasisty a Saddáma Husajna. 3. Dárí musí prohlásit, že se neprovinil žádným útokem na šíity ani tím, že "takfírijín" (fundamentalisty) a wahhábisty k jejich zabíjení nevyzýval. Pokud Dárí tyto požadavky splní, "situace v Iráku by se mohla uklidnit a my (Sadrovo hnutí) odsoudíme zatykač vydaný na něj".

Toto prohlášení se podstatně liší od dosavadních Sadrových tvrzení, že jeho cílem je jednota Iráku bez rozdílu vyznání jeho obyvatel.

Podle agentury Reuters přitom Sadrovo hnutí téhož dne pohrozilo odchodem z proamerické vlády a parlamentu, pokud premiér Málikí nezruší schůzku s americkým prezidentem Bushem, plánovanou na středu a čtvrtek příštího týdne v jordánském Ammánu, protože "není důvodu, aby se setkal se zločincem, který je v pozadí terorismu v Iráku", jak řekl agentuře jeden z vedoucích členů Fálih Hasan Šanšál.

Basra

Za poledne dopadlo 16 minometných střel do sunnitské čtvrti Báb Sulajmán na jihu města. Zasáhly několik domů a zranily 15 lidí, část z nich těžce. Mezi zraněnými byla řada žen a dětí.

Kolem půlnoci odrazily stráže sunnitské Uthmánovy mešity ve čtvrti Ma`qál na severu města další, již čtvrtý útok šíitů za posledních 24 hodin. Útočníci, kteří přijeli v několika autech a pokusili se vniknout dovnitř, byli však zatlačeni na ústup a dvě jejich auta přitom zničena.

Sebevražedné útoky

Krátce po poledni explodovalo auto v okrsku Ma`arid v Tal Afáru v místech, kde šíité na splátky prodávají automobily. O něco později se mezi policisty a loutkovými vojáky, shromážděnými na místě první exploze odpálil fidá`í. Při obou útocích bylo zabito nebo zraněno 63 lidí.

Kolem 16:00 najel v mosulské čtvrti Mithaq sebevražedný útočník sedanem Nissan do kolony americké námořní pěchoty a zničil dvě vozidla, z nichž Američané vytáhli 10 ohořelých mrtvých těl. Na útok pak odpověděli střelbou do skupiny žáků nedaleké školy a zabili šest z nich. Nejstaršímu z chlapců bylo pouhých 12 let.

Ostřelování

V Ramádí ostřeloval odboj během noci desítkami minometných střel čtyři tamní americké základny -- v budovách provinční správy, zemědělské fakulty, imigračního úřadu a základnu Warrár na západě města. Za úsvitu Američané v rámci odvetných opatření uzavřeli všechny vstupy a výstupy z města, nad město vzlétla americká bojová letadla a vrtulníky.

V 9:00 vypálil odboj sedm minometných střel na policejní stanici v Mosulu, kde zabily pět policistů včetně podplukovníka a dalších 11 zranily.

Bombové útoky

Před 8:00 zasáhla ve fallúdžské čtvrti Džubajl exploze bomby americkou hlídku složenou ze čtyř Humvee, jedno z nich kompletně zničila, tři Američany usmrtila a čtvrtého těžce zranila.

V Saqlawíji u Fallúdže zasáhl výbuch zaparkovaného auta projíždějící americkou kolonu, těžce poškodil transportní vozidlo Zeal a Humvee, zabil šest vojáků a několik dalších zranil.

Pozdě večer narazila na bombu další americká kolona ve fallúdžské čtvrti Dubbat. Výbuch úplně zničil Humvee; přesné údaje o osudu vojáků v něm se nepodařilo zjistit.

Na strategické silnici v Muhammadí u Hadíthy narazila na bombu americká kolona, z níž výbuch úplně zničil jedno Humvee, dva vojáky usmrtil a dva vážně zranil.

Na silnici mezi Hítem a Kubajsá zničila exploze bomby Humvee americké hlídky, jehož posádku zabila nebo zranila.

Sobota 25. listopadu 2006

Pokusy Američanů o vytvoření tzv. Irácké vlády národní spásy

Podle zpráv informovaných zdrojů z Fallúdže americké síly přede dvěma týdny navázaly kontakt s důstojníky bývalé irácké armády, aby je získaly pro spolupráci při svržení Málikího vlády, kterou před několika měsíci sami dosadili. Šlo konkrétně o důstojníky v hodnostech armádního generála, generálporučíka a generálmajora, kteří v bývalé armádě sloužili přes 30 let. Žádný z nich se ze schůzky s Američany nevrátil a jejich příbuzným bylo řečeno, že byli zatčeni. O dva týdny později se generálporučíkovi podařilo kontaktovat rodinu a sdělit jí, že byl spolu s dalšími 20 důstojníky odvezen do Jordánska. Kromě toho sdělil, že Američané chtěli bývalé vojenské velitele zařadit do "vlády národní spásy", která by nahradila Málikího loutkový režim, zlikvidovala milice a reorganizovala ministerstva obrany a vnitra. Podobnou zprávu zaslal rodině i další ze zmizelých generálů.

Šéf loutkové Rady spásy provincie Anbár pod ochranou v Bagdádu

Podle odpolední zprávy rezervoval loutkový režim soukromé křídlo hotelu Mansúr Melia v bagdádském okrsku Sálihíja nedaleko íránské ambasády pro předsedu tzv. Rady spásy provincie Anbár Abd as-Sattára ar-Rišáwího. Arabské kmeny této provincie Rišáwího pro jeho kolaboraci prohlásily za legitimní terč odplaty, čímž se jeho život ocitl v permanentním ohrožení a režim byl nucen přijmout k jeho ochraně mimořádná opatření. Premiér Málikí proto nařídil, aby páté patro hotelu s vyhlídkou na Tigrid bylo k dispozici Rišáwímu a jeho doprovodu.

Fallúdža

V noci z pátku na sobotu bombardovali Američané vesnici Banát al-Hasan východně od Fallúdže, přičemž zabili sedm členů jedné rodiny včetně děvčátka a dvou žen; jejich domy přitom zcela zničili. Mrtvá těla mohla být vyproštěna ze sutin až ráno, protože Američané vydali zákaz vycházení a hrozili zastřelením každému, kdo vyjde ze svého domu.

Odpoledne zastřelil ostřelovač americké námořní pěchoty v Ámiríjat al-Fallúdža staršího Iráčana.

Kolem 17:00 zatkli členové tzv. národní gardy místní ženu, kterou obvinili z terorismu. Po zprávě o jejím zatčení vzrostlo v celém městě napětí a okupanti vydali zákaz vycházení.

Bagdád

Jednou z obětí vzájemných bojů se stal čtyřletý chlapec, jehož ohořelé tělíčko bylo ráno nalezeno mezi dalšími oběťmi. Chlapec si ve chvíli útoku šíitských ozbrojenců hrál ve dveřích domu a byl odvlečen.

Tři rakety Kaťuša zasáhly ráno sídlo mahdistů v Kázimíji. Terčem palby RPG se stalo jejich další sídlo ve čtvrti Ámil, jež bylo z velké části zničeno a řada ozbrojenců zabita nebo zraněna. Za poledne dopadlo sedm silných minometných střel znovu na mahdistický štáb v okrsku Šula.

Íránská ambasáda převzala z nemocnice Kindí těla šesti členů Revolučních íránských gard, kteří v Iráku tajně spolupracovali s milicemi a ve čtvrtek večer byli zabiti při bombovém útoku v Madínat as-Sadr.

Odpoledne vypálili povstalci čtyři minometné střely na policejní stanici v Ghazálíji. Tři z nich dopadly dovnitř objektu, čtvrtá zasáhla ochranný val kolem stanice.

Kolem 16:30 ostřelovaly šíitské milice nejméně 17 minometnými střelami domy v sunnitských čtvrtích, kde zabily či zranily asi 20 obyvatel.

Večer se ukázalo, že přes 1 300 šíitských ozbrojenců získalo od sil Magháwir jejich uniformy, které jim byly rozdávány v husajníji az-Zahra, kde se zároveň připravoval další útok na A`zamíji.

K těžkým bojům místních obyvatel a povstalců se šíitskými ozbrojenci došlo večer v Durá, na které milice ze dvou stran zaútočily v asi 20 autech tzv. ministerstva vnitra a několika soukromých. Výsledkem bylo asi 25 mrtvých a přes 20 zraněných ozbrojenců, sedm zničených aut. Další auto a výzbroj byly ukořistěny. Zbývající útočníci se dali na ústup.

Ba`qúba

Kolem 20:00 zaútočili členové iráckého odboje na mahdisty, kteří se skrývali v lesích kmene Šamar v okrsku Kan`án a chystali se k útoku na 35 km vzdálenou Ba`qúbu. Přes 60 jich při útoku zajali; jaký osud zajatce stihl, nebylo známo.

Balád Rúz

V okrsku Šammásíja bylo ráno nalezeno 21 mrtvých mahdistů, vesměs usmrcených výstřelem do hlavy. Byl mezi nimi i vedoucí místní úřadovny Muqtady as-Sadra Chálid as-Sa`ídí.

V celé provincii Dijála byl od časného rána vyhlášen zákaz vycházení, který měl zabránit dalším útokům na mahdisty.

Íránští vojáci vstoupili na irácké území.

Zástupce velitele kurdských pešmergů z Vlasteneckého svazu Kurdistánu Mustafá Sajjid Qádir oznámil, že íránské vojenské síly překročily irácké hranice a zaútočily na pozice pešmergů ve skalní oblasti Džabál Qandíl u hranic s Íránem a Tureckem. Rovněž velitel milic Kurdské dělnické strany Haffal Džankawúr potvrdil, že íránští vojáci vstoupli za úsvitu na irácké teritorium v provincii Sulajmáníja. Podle jeho sdělení se vetřelcům postavili členové Strany svobodného života (Bidžak), odnože Kurdské strany pracujících, a po hodině je zatlačili zpět za hranice. Nedošlo přitom údajně k žádným ztrátám.

Ozbrojené akce

Ve Fallúdže zasáhl ostřelovač dva vojáky z americké hlídky, jednoho ranou do hlavy usmrtil, druhého zranil zásahem do ruky.

Rovněž v Husajbě aš-Šarqíja u Ramádí usmrtil ostřelovač jednoho člena americké hlídky.

Čtyři mahdisty zastřelili sunnité v Salmán Páku.

Severně od Sámarrá unesli neznámí ozbrojenci za poledne auto se třemi osobami, mezi nimiž byl i major Ma`mún Muhammad z policie v Dawru.

V Dulu`íji zaútočila skupina povstalců na auto, v němž příslušník tzv. národní gardy odjížděl z hlídky, a zastřelila jej.

V Mušáhadě 35 km severně od Bagdádu usmrtil ostřelovač amerického vojáka na kontrolním stanovišti.

Bombové útoky

V Ramádí zasáhl výbuch bomby hlídku loutkových policejních sil tzv. Rady spásy provincie Anbár, vytvořené pod patronátem amerických sil. Zničila dvě policejní auta a zabila osm policistů.

V mosulské čtvrti Karáma narazila hlídka několika amerických hledaček min na bombu a pokusila se ji zneškodnit. Nálož však explodovala a jednu hledačku poškodila. O osudu její posádky nebyly žádné informace, podle svědků však byla exploze velmi prudká.

Pozdě večer zničil výbuch bomby v centru Ána americké Humvee, usmrtil tři vojáky a těžce zranil čtvrtého.

Severně od Hillá vybuchla bomba u kontrolního stanoviště loutkové armády a zranila dva vojáky.

V centru Bajdží zasáhla bomba americkou hlídku, úplně zničila Humvee a celou jeho posádku usmrtila nebo aspoň zranila.

Neděle 26. listopadu 2006

Ramádí

Kolem 15:00 došlo v centru města ke střetu povstalců s americkou pěší hlídkou, z níž byl jeden člen zabit. Boj s americkými posilami se pak rozšířil do několika čtvrtí. Americké vrtulníky létaly nad bojujícími, ale do boje zblízka nemohly zasáhnout.

Asi o hodinu později 16:00 ostřelovalo americké dělostřelectvo několik domů kmene Bú Gháním v okrsku Súfíja na východě města. Útok zabil a zranil přinejmenším 30 lidí, z toho 22 žen a dětí. Většina zraněných padajícími troskami domů byla přitom v kritickém stavu.

Fallúdža

Navzdory tvrdým americkým opatřením podnikli povstalci kolem 10:00 raketový a kulometný útok na tábor tzv. národní gardy. Trval 15 minut, během nichž zněly z ležení exploze a střelba, nic bližšího se však nepodařilo zjistit. Od časného rána byly v celém městě a zvláště v centru v blízkosti americké základny Simak rozmístěny početní síly námořní pěchoty.

Bagdád

Stráže sunnitské mešity Firdaws v Ámiríji zajaly dopoledne šíitu a nalezly u něho vak s výbušninou a časovým spínačem. Muž doznal, že patří k Mahdího armádě a byl předán povstalcům.

Kolem 14:00 dopadly dvě minometné střely na tržiště Kázim na okraji Ghazálíje, kde je několik úřadoven mahdistů, z nichž pořádají výpady proti Ba`qúbě. Střely usmrtily a zranily přes 20 lidí.

Později odpoledne ostřelovaly šíitské milice mešity Muhádžirín a Hadíthí ve čtvrti Ráfidajn, odkud byli hlášeni mrtví a zranění. Podle pracovníků záchranné služby byly všechny střely, které dopadly na místní domy, vyrobeny v Íránu.

Kolem 17:00 vpadly šíitské milice do bagdádské univerzitní čtvrti a došlo k boji s ostrahou mešity Nadžmá. Domy místních sunnitů zasáhly další minometné střely.

15 minometných střel pak zasáhlo sídla mahdistů a Brigád Badr ve čtvrti Sihha v Ghazálíji.

Buhríz

Po tvrdých bojích převzali krátce po poledni povstalci kontrolu nad městem, které je třetím největším městem provincie Dijála a leží 60 km severovýchodně od Bagdádu. Obsadili policejní stanice, jejichž osazenstvo zabili nebo zajali, obsadili vládní úřady i štáb loutkové armády, nad nímž vztyčili prapory svých organizací. Podle svědectví korespondenta Mafkarat al-Islam je obyvatelé města vítali a oslavovali; prapory odbojových skupin a irácké vlajky se objevily po celém městě. Povstalci zabrali několik aut s výstrojí a zásobami patřících šíitským milicím, které před jejich útokem město opustily. Objekty všech policejních stanic, vojenského štábu a provinční správy byly pak srovnány se zemí.

Mosul

Neznámí ozbrojenci zastřelili z jedoucího auta Fádilu Abd al-Karím, pracovnici radiové a televizní stanice Ninwa, když ráno vycházela ze svého domu v jihovýchodní čtvrti Wahda.

Abul-Chásib

Centrum města ležícího asi 20 km jihovýchodně od Basry zasáhla kolem 21:00 minometná palba, zasáhla budovu pozemkového úřadu a obytný dům, v němž zabila a zranila několik členů sunnitské rodiny učitele zdejší školy. Šlo o druhý minometný útok; při prvním bylo v pátek zraněno 16 sunnitů.

Basra

Maskovaní muži v uniformách sil tzv. ministerstva vnitra, kteří přijeli ve třech úředních Landcruiserech a pickupu, vtrhli v 10:00 do domu 20leté sunnitky v Basře. Po hodině zabili ženu a další tři studenty, které sebrali už předtím v jejich bydlištích. Učinili tak před davem lidí s tvrzením: "Jsou to stoupenci Dárího (předsedy rady ulamá). Jsou to wahhábité." Příbuzní mrtvé ženy uvedli, že během letních univerzitních prázdnin byla učitelkou koránské školy při zdejší velké mešitě. Pocházela z rodiny chudého dělníka žijící v Báb az-Zubajru v Basře. Její tři bratři pracují v místních obchodech.

Obyvatele města nestoudnost akce šokovala. Nešlo o první sektářskou vraždu, ale poprvé došlo k únosu a vraždě ženy za bílého dne před zraky davu lidí.

Ozbrojené akce

Kolem 21:00 přepadli povstalci v nejméně devíti automobilech kontrolní stanoviště loutkové armády v Dudžajlu, donutili vojáky na něm se vzdát a všech osm včetně jednoho důstojníka zajali.

Bombové útoky

Časně ráno vybuchly v Haswě 33 km jižně od Bagdádu dvě bomby pod americkou hlídkou, roztrhaly na kusy dvě Humvee a usmrtily pět vojáků.

Ráno najela v levobřežní části Mosulu policejní hlídka na bombu, která vážně poškodila její vozidlo.

Severně od Kubajsá ležícího 185 km severozápadně od Bagdádu, poškodil výbuch bomby těžce Humvee americké hlídky. Zabité či zraněné členy jeho posádky odvezl americký vrtulník.

Na hlavní fallúdžské ulici Tharthár poškodila exploze bomby americké Humvee. Američané nedovolili nikomu, aby se k místu exploze přiblížil, proto se nepodařilo zjistit, jaký osud stihl posádku.

V Ramádí zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, poškodil transportní vozidlo, nejméně tři vojáky v něm zabil a několik dalších zranil.

Pondělí 27. listopadu 2006

Fallúdža

Ráno uzavřela řada amerických vojenských vozidel vesnice Záwija a Hasídž jihozápadně od Fallúdže. Vojáci nařídili všem obyvatelům, aby nevycházeli z domů a ty začali systematicky prohledávat. Nikoho však kupodivu nezatkli.

Ve čtvrti Šuhadá nedaleko mešity Taqwá zasáhl americký ostřelovač dva civilisty, kteří stáli u svého auta. Šlo o dva opraváře zemědělských strojů, kteří si udělali přestávku v práci; oba zemřeli cestou do nemocnice.

Podobným způsobem přišli o život tři technici, kteří se snažili opravit hlavní elektrické vedení v Súfíji ležící mezi Fallúdžou a Ramádím.

Ramádí

Během posledních svou dnů opustilo službu v policejních silách tzv. Rady spásy provincie Anbár asi 130 z celkového počtu 400 policistů. Stalo se tak po hrozbě povstalců, že muže, kteří řady této loutkové policie neopustí, budou zabíjet; dá se proto očekávat rezignace dalších policistů.

Radu spásy provincie Anbár tvoří členové některých kmenů, které podporují loutkovou bagdádskou vládu a jsou proti ozbrojenému odboji vůči okupantům.

Bagdád: bratrovražedné boje mezi mahdisty a sunnity pokračují

V noci zaútočili šíitští ozbrojenci ve více než 30 autech za doprovodu čtyř vozidel pořádkové policie na ámiríjské sunnity. Ti jejich první útok odrazili, po pěti minutách však milice zaútočily znovu z jiného směru. I tentokrát byly odraženy a stáhly se k mostu Safarát, kde se pak střetly se členy sunnitských odbojových organizací. Ti během 25 minut zapálili čtyři auta útočníků a asi 20 jich zabili. Ráno se roznesla zpráva, že mezi mrtvými byl také bývalý velitel tzv. Vlčí brigády Abú Nadžaf al-Kazmáwí. Brigádu byl nucen opustit po skandálu s používáním mučicích praktik v džadíríjské věznici; pak se objevil u mahdistů a stal se jedním z jejich velitelů.

Mafkarat al-Islam tlumočil informaci zdroje blízkého americkým okupačním silám (tlumočníka), podle níž se Američané snaží získat pod kontrolu nad situací v různých částech Iráku včetně hlavního města, kde šíitské ozbrojené skupiny převzaly iniciativu a zahájily sektářské útoky na sunnity.

Hadítha, Haqláníja a Barwána

Ve městě nadále trval zákaz vycházení a město zůstávalo uzavřeno; v sousední Haqláníji a Barwáně byla omezení poněkud zmírněna. Pokračovaly razie, při nichž bylo v Hadíthě zatčeno 12 důstojníků bývalé irácké armády, které Američané obvinili, že cvičí povstalce v kladení bomb u silnic.

Bajdží

Kolem poledne Američané uzavřeli město, vydali obvyklý zákaz vycházení a začali prohledávat domy. Jejich úkolem bylo nalézt vysílací studio, z něhož vysílala zakázaná televizní stanice Zawra. Pozemní síly doprovázely svazky amerických letounů. Povstalci jeden z vrtulníků zasáhli, stroji se však podařilo odletět. Policejní hlídku, jež Američanům v pátrání pomáhala, zasáhl výbuch bomby, zničil její vozidlo, zabil jednoho a zranil dva kolaboranty. Podle prvních práv nepřineslo pátrání žádný výsledek.

Ba`qúba

V různých částech Ba`qúby i sousedních měst Kachísa a Miqdádíja bylo během dne nalezeno 15 těl mahdistů zastřelených ranou do hlavy nebo prsou. V jednom případě byla nalezena pouze hlava.

Povstalci zastřelili Muhammada Asího ar-Rabí'ího, vládního úředníka z Tawdžíhíje u Ba`qúby.

Američané propustili ženu, o níž tvrdili, že již zemřela

Po téměř roce propustili Američané Iráčanku, kterou drželi v jedné ze svých mnoha věznic po celém Iráku a o níž oznámili, že ve vazbě zemřela. Hafsa al-Džannabí (36), matka pěti dětí, byla zatčena poté, co byli před jejím domem v Muwajlíze zabiti tři američtí vojáci, i s devítiměsíčním Chálidem v náručí. Jak vyprávěla, byla držena spolu s dalšími ženami v podzemních celách na americké základně v Maháwílu. Američané nekomentovali ani důvod jejího propuštění ani to, proč před časem tvrdili, že zemřela.

Ozbrojené akce

V Jathribu asi 85 km severně od Bagdádu usmrtil ostřelovač amerického vojáka.

Černý den amerického letectva

Americký bombardér F-16, letící nízko nad zemí, zasáhly ve 13:30 u Karmy dvě rakety Strela země vzduch; stroj se vzápětí po zásahu vzňal a roztrhl na kusy, které se zřítily k zemi. Americká armáda jeho ztrátu přiznala s tím, že na palubě byl pouze pilot. Před sestřelením shazovalo letadlo na povstalecké pozice v Haswě tříštivé bomby, které jednoho z mudžáhidů zabily. Haswa s 20 000 obyvateli byla v tu dobu obklíčena americkými silami, které hromadně zatýkaly její obyvatele.

Kromě toho v noci sestřelili povstalci v oblasti Karmy tři americké vrtulníky. Podle místních lidí šlo o odvetu za americký letecký útok na dva domy a na pohřeb obětí, zabitých při náletu 23. listopadu. Rakety Strela (SAM-1) zasáhly postupně dva vrtulníky Black Hawk a jeden Apache. K sestřelení všech letounů se přihlásila odbojová organizace Armáda mudžáhidů.

Ostřelování

Jedenáct minometných střel vypálil ráno odboj na americký štáb v hotelu Buhajrá v Sámarrá. Zásah způsobil požár budovy a přilehlého parkoviště amerických vozidel.

Pět minometných střel dopadlo na štáb tzv. Irácké národní gardy v Madá`inu asi 25 km jihovýchodně od Bagdádu.

Po zásahu ropné rafinére v Kirkúku dvěma minometnými střelami došlo odpoledne k požáru, který se navzdory snaze iráckých hasičů a amerických vrtulníků vymkl kontrole a šířil se ze zasažené čisticí stanice na další objekty.

Při ostřelování sídla Mahdího armády v Ba`qúbě dopadly čtyři rakety SPG-9 do objektu, téměř ho srovnaly se zemí, nejméně sedm mahdistů usmrtily a 15 nebo více dalších zranily, většinou těžce.

Večer zasáhlo šest minometných střel ráže 82 mm americký štáb v Baládu.

Bombové útoky

Krátce před 7:00 explodovala nedaleko Ána bomba pod americkou hlídkou, těžce poškodila obrněné vozidlo Bradley a zranila nejméně dva členy jeho posádky.

Na jihu Bagdádu v Sajjidíji zasáhl výbuch bomby kolonu aut sil Magháwir a jedno zničil, zabil v něm čtyři příslušníky sil a další zranil.

Ve čtvrti Subhání na jihu Hadíthy zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky. Protože vojáci místo exploze okamžitě uzavřeli, nepodařilo se zjistit rozsah amerických ztrát. Ve čtvrti Askarí na západě města zasáhla další bomba kolonu automobilů americké armády a bezpečnostních služeb, zcela zničila jedno z nich a celou posádku zabila nebo zranila.

Nedaleko Rutby v západním Iráku vybuchla bomba pod americkým zásobovacím konvojem a zcela zničila Humvee jedoucí na jeho konci a zabila nebo zranila celou jeho posádku.

Úterý 28. listopadu 2006

Kdo bude mít v Iráku větší vliv -- Američané nebo Írán?

Blok poslanců a členů vlády, zastupující Sadrovo hnutí, zopakoval svou hrozbu, že odstoupí z vlády i parlamentu v případě, že tzv. premiér Málikí neodvolá svou schůzku s americkým prezidentem, ohlášenou na středu a čtvrtek v jordánském Ammánu. Sadrovci obsadili 33 parlamentních křesel a kontrolují ministerstva zdravotnictví, dopravy a turistiky. Muqtadá as-Sadr tím patrně hodlá vyvíjet na Málikího, který má v parlamentu zajištěnu většinu jen v případě loajality sadrovců, nátlak, aby se přikláněl k Íránu a omezoval vazby na USA.

Prezident Tálabání v téže době na oficiální návštěvě Teheránu upevňoval styky bagdádského loutkového režimu s íránským představiteli. Ájatolláh Alí Chameneí se přitom vyslovil, že příčinou iráckých potíží je americká okupace. Všichni íránští představitelé přitom vyjádřili ochotu poskytnout Iráku všemožnou podporu.

Ramádí

Američtí vojáci zastřelili ráno ve městě pět lidí v autě, které projíždělo místní tržnicí. Mezi mrtvými byla žena a malý chlapec. Proč začali okupanti na suto střílet, nebylo známo. Jak uvádí Mafkarat al-Islam, od počátku invaze už byly podobným způsobem zastřeleny tisíce lidí.

Kolem poledne zničili povstalci v boji v centru města americké Humvee. Po tomto útoku Američané uzavřeli rozsáhlou část města a zatkli pět lidí.

Američané se rozhodli provést nové sčítání obyvatel. Slibují si od toho likvidaci odboje, především jeho členů přicházejících z jiných arabských zemí. Toto opatření se má vztahovat jak na Ramádí, tak na celou provincii Anbár.

Hadítha

Blokáda města a zákaz vycházení pokračovaly osmým dnem. Nedostatek veškerých potravin způsobil úmrtí rostoucího počtu dětí, žen a starých lidí. Americké síly neumožnily přístup do města žádným zástupcům médií, aby se zprávy o těchto a dalších zločinech nedostaly na stránky tisku. Aby získali snadnější kontrolu nad městy dolního Eufratu, rozdělili Američané region betonovými zátarasy, ostnatým drátem a zdaleka viditelnými kontrolními stanovišti na malé obvody.

Bagdád

Nedaleko nemocnice Jarmúk na západě města explodovala ráno dvě auta. První usmrtila tři civilisty a další zranila; druhá zasáhla policejní hlídku, zabila policejního důstojníka a zranila několik policistů. Podle nemocničního zdroje bylo při obou explozích zraněno celkem 40 osob.

Síly Magháwir, obsluhující kontrolní stanoviště v Sajjidíji, unesly dopoledne v okrsku Ma`mún pět sunnitských zaměstnanců pošt a komunikací, naložily je do pickupu a odvezly neznámo kam.

Odpoledne zabila minometná palba jednoho a zranila asi 20 sunnitských obyvatel Ghazálíje.

Ve čtvrti Šuhadá v okrsku Bajjá byl odhalen dům, v němž šíitské milice mučily a vraždily sunnity. Podle informace místního zdroje obsadili dům před časem mahdisté, jmenovitě muž jménem Abú Báqir.

Večer členové sunnitského kmene Džannábijín přepadli baštu mahdistů, husajníji Imáma ar-Ridá v okrsku Ámil. Šlo o pomstu za jejich útoky na několik mešit, při nichž bylo zabito a zraněno sto lidí. I tady bylo zabito či zraněno asi 100 lidí a zničeno několik domů. Šajch kmene Abú Dahhám při oznámení útoku neopomněl zdůraznit, že jeho lidé útočili jen na dospělé muže, nikoli na ženy a děti, jak pravidelně činí šíitské milice.

Balád

V 16:20 se ve městě rozšířila zpráva o smrti velitele Mahdího armády pro celý Irák, známého jako Abú Dar, jenž byl zabit v Sajjid Muhammadu asi 20 km jižně od Baládu. Některé další zprávy jej nazývaly Abú al-Mu`minín a uváděly, že byl zabit přímo v Baládu. Zprávy ve městě způsobily zmatek. Ve 22:30 Američany řízené Koordinační centrum provincie Saláh ad-Dín smrt vysokého velitele Mahdího armády bez uvedení jména potvrdilo. Mrtvola velitele, zabitého v boji se sunnitskými povstalci, byla dopravena do baládské hlavní nemocnice, kterou kolem 22:00 obklíčili američtí vojáci a vtrhli dovnitř.

Bú Hámid

Vesnici Bú Hámid 40 km severovýchodně od Bagdádu přepadli v noci v době zákazu vycházení šíitské gangy. Vtrhly do tří domů, v nichž pobily všechny obyvatele, které tam našly. Vesničané se jim postavili na odpor a jednoho útočníka zabili a tři další zranili.

Ozbrojené akce

V noci na úterý přepadli fallúdžští povstalci budovu komunikačního úřadu, na jejíž střeše v pondělí ráno Američané rozmístili své snajpry. K útoku došlo v době zákazu vycházení, o jeho průběhu proto nebylo možno nic zjistit, ráno však ostřelovači střechu opustili.

V Bajdží usmrtil ostřelovač policistu z ostrahy tamního policejního velitelství. Policie několik následujících hodin po střelci pátrala, ale bez výsledku.

Kolem 17:00 zastřelil ostřelovač v bagdádské Ámiríji amerického vojáka, stojícího na obrněném vozidle.

Ostřelování

Kolem poledne dopadly čtyři rakety Kaťuša na americkou základnu Warrár na západě Ramádí.

Bombové útoky

Ráno zasáhla v Nu`ajmíji na východě Fallúdže bomba americkou hlídku a ve zneškodněném Humvee jednoho vojáka zabila a tři zranila. Kolem poledne zasáhla exploze americkou kolonu a poškodila Humvee. Vojáci z ostatních vozidel začali zběsile střílet kolem sebe, aby se nikdo neodvážil přiblížit. Večer v době zákazu vycházení zničil další výbuch bomby Humvee americké hlídky v centru města.

Na okraji Hadíthy zničil ráno výbuch dvou bomb dvě americká Humvee. Vojáci pak vjezd do města a do celého regionu horního Eufratu na čtyři hodiny uzavřeli.

Pokus o atentát

U mostu před kirkúckou hlavní nemocnicí na sobě ráno odpálil fidá`í vestu s výbušninou ve chvíli, kdy kolem projížděla kolona guvernéra provincie Ta`mím. Exploze zabila jednoho civilistu a zranila několik lidí včetně guvernérových strážců, on sám však útok přežil.

Středa 29. listopadu 2006

Hadítha

Ve stále obklíčeném a uzavřeném městě podnikli ráno tři fidá`íové s auty útoky na americké síly. Ve dvou případech šlo o útoky na kolony, ve třetím na stanoviště. Zabito a zraněno při nich bylo nejméně 25 Američanů. Okupační síly v reakci nato ještě zpřísnily dosavadní represivní opatření a zakázali obyvatelům chodit si k Eufratu pro vodu na pití, ačkoli provoz vodovodu přerušili již na začátku blokády.

Hít

Exploze silné bomby zasáhla v Džámiji americkou kolonu, roztrhala na kusy transportní vozidlo a usmrtila v něm nejméně čtyři vojáky. Jakmile kolona zastavila, začali na ni útočit povstalci a jejich ostřelovači z okolních střech. Zabili další tři Američany a několik zranili. Konvoji na pomoc spěchaly americké posily, narazily však na minu, která zničila jedno Humvee a jeho posádku zabila nebo zranila.

Ramádí

V Súfíji na východě města podnikli povstalci rozsáhlý útok na policejní síly tzv. Rady spásy provincie Anbár, soustředěné v tamním okrsku Bú Sudá. Ve dvouhodinovém boji 40 z nich zabili, sami ztratili deset mužů. Americké síly, tábořící jen o několik kilometrů dále, do boje nezasáhly.

Kolem 15:00 uzavřeli Američané západní výjezd z města, uzavřeli čtvrti Bakr a Dubbat v centru města a začali prohledávat tamní domy. Během toho sebrali 73 lidí, z nichž nikdo neměl podle ostatních obyvatel s odbojem nic společného. Šlo o muže ve věku od 16 do 60 let.

Bagdád

Krátce po poledni zasáhla raketa Kaťuša dům ve čtvrti Šuhadá, o němž povstalci předchozího dne zjistili, že si v něm mahdisté zřídili mučicí středisko. Zásah zničil větší část dvoupatrového domu a zabil osm šíitských ozbrojenců, kteří byli uvnitř.

Odpoledne přepadl oddíl povstalců sídlo tzv. ministerstva zdravotnictví v centru Bagdádu. Způsobili menší škody na budově, nikdo však nebyl zabit ani zraněn.

Sebevražedný útok

V pohraniční obci Tíwán u Qá`imu najel fidá`í do kolony amerických a loutkových sil. Jeho auto narazilo do transportního vozidla Zeal a explodovalo; výbuch usmrtil sedm Američanů. Zraněno bylo i několik loutkových vojáků.

Ozbrojené akce

Kolem poledne přepadli povstalci v bagdádské Ghazálíji poblíž policejního kontrolního stanoviště hlídku tzv. národní gardy, zneškodnili její Humvee a jeho posádku zabili nebo zranili.

Pozdě večer v době zákazu vycházení na fallúdžské ulici Tharthár zaútočil oddíl 12 povstalců na americké vojáky na kontrolním stanovišti. Přestřelka trvala asi hodinu, po níž povstalci beze škody ustoupili; ztráty na straně okupantů se vzhledem k noční době nepodařilo zjistit.

Ostřelování

Raketový útok odboje na policejní pozorovatelnu v Sámarrá podle místních svědků zničil velkou část objektu i sousední kontrolní stanoviště. Povstalci pak zaútočili na policisty přímo a několik zabili nebo zranili, načež bez vlastních ztrát ustoupili.

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo na štáb okupačních sil v prezidentském paláci v bagdádské Ridwáníji

Bombové útoky

V Ána zasáhla bomba americkou pěší hlídku, usmrtila tři vojáky a několik dalších zranila.

Večerní exploze bomby na silnici do Bajdží jižně od Kirkúku zničila jedno Humvee z americké kolony a celou jeho posádku zabila nebo zranila. Odpoledne narazila v centru tohoto města na bombu další hlídka, z níž byl usmrcen jeden voják a několik dalších zraněno, zčásti vážně.

V Ramádí poškodil výbuch bomby ve čtvrti Thilá americké transportní vozidlo Zeal, zabil tři příslušníky námořní pěchoty a dva zranil. Večer zničila další bomba Humvee a zabila dva příslušníky tzv. Irácké národní gardy; tři gardisty zranila. Protože ostatní vojáci začali střílet kolem sebe, muselo několik civilistů vyhledat lékařské ošetření.

Čtvrtek 30. listopadu 2006

Bagdád

Ráno se v řadě bagdádských čtvrtí objevily letáky s výzvou odboje, aby sunnité neopouštěli své domy ve strachu ze šíitů, měli trpělivost, modlili se k Bohu, odráželi šíitské útoky a nedali se z Bagdádu vyhnat. Odboj jim v tom slíbil veškerou pomoc, neboť "vaše čest je naší ctí, vaše krev je naší krví a my vás vždy před těmito útoky budeme hájit."

Ráno byl v mahdisty kontrolované čtvrti Ámil nalezen mrtvý syn Džawáda ar-Rúmího, velitele loutkové armády v Rusafá; spolu s ním byl zabit i jeho tělesný strážce. Generál Džawád ar-Rúmí z únosu a vraždy svého syna obvinil mahdisty. Uvedl, že náměstek loutkového ministra zdravotnictví a současně velitel mahdistů Hakím az-Zámilí v prorežimní TV al-Iráqíja jeho syna obvinil z napomáhání povstalcům.

Sámarrá

Poté, co povstalci během noci obsadili pět městských čtvrtí, vyhlásily okupační síly ve zbytku Sámarrá úplný zákaz vycházení a na ulicích se objevily desítky jejich vojenských vozidel.

Ozbrojené akce

V Ba`qúbě povstalci ráno zastřelili právníka Džásima al-Kawwáze, známého tím, že patří k předním členům místních Brigád Badr.

V Ramádí zaútočili dvě povstalecké jednotky na dům, na jehož střeše se usadili američtí ostřelovači, a celý jej zničili, přičemž zabili nebo zranili sedm Američanů. Večer došlo na dvou místech Ramádí k delším bojům, při nichž bylo zničeno velitelské stanoviště Američanů a zapáleno jejich vojenské vozidlo.

Bombové útoky

Ráno zasáhla na jihu Hadíthy bomba americkou pěší hlídku, tři Američany zabila a další zranila.

V severním Bagdádu zasáhl výbuch bomby oddíl tzv. národní gardy, zničil Humvee, usmrtil jednoho gardistu a tři zranil. Hlídka údajně doprovázela skupinu aut patřících mahdistům.

Odpoledne zničil výbuch silné bomby v Hítu americké obrněné Humvee. Čtyři vojáci v něm byli zabiti. Okupační vojáci pak začali prohledávat okolí a zatkli přinejmenším 18 lidí.

Pokus o atentát

Exploze bomby pod kolonou zástupce loutkového ministra vnitra Muhammada Chaláfa, projíždějící odpoledne Kirkúkem, poškodila automobily a zranila dva Chaláfovy strážce, jeho samého ale nezasáhla.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       11. 12. 2006
11. 12. 2006 Nevolnictví jako nová koncepce zdravotnictví
11. 12. 2006 Podstata komunismu Milan  Valach
11. 12. 2006 Zabije mě pražský autobusák? Hynek  Hanke
11. 12. 2006 Jak přitažlivá je masová vražda Bohumil  Kartous
11. 12. 2006 Název pro štěstí Petr  Prouza
11. 12. 2006 Když se novináři dostanou do víru rostoucí ekonomiky, aneb Přáním pomatený rozum Uwe  Ladwig
11. 12. 2006 Talabání: Bakerova zpráva je "nebezpečná"
10. 12. 2006 Zemřel Augusto Pinochet
11. 12. 2006 Thatcherová truchlí nad Pinochetovou smrtí
11. 12. 2006 Moudrá policie Sandra  Wain
11. 12. 2006 Krize české demokracie začíná, bude to zřejmě zábavné Martin  Gřeš
11. 12. 2006 Spravedlnost je milosrdenství i tvrdost - pro všechny Jiří  Čunek
11. 12. 2006 Čunek: Neuměl bych být předsedou, kdyby byl zvolen někdo ze starého vedení Jiří  Čunek
11. 12. 2006 Nájemní bydlení se stává evropským problémem Stanislav  Křeček
11. 12. 2006 Strana aneb partaj Ladislav  Žák
11. 12. 2006 Otázky pro trpělivé čtenáře Jan  Klepetář
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Kapsch: Satelit nebo mikrovlna? Obehraná písnička je zpět
11. 12. 2006 Co udělá Česká protipirátská unie proti hanebnému výpalnému?
11. 12. 2006 Esesák učitelem dalajlámy Richard  Seemann
11. 12. 2006 Pořád propastný rozdíl... Hurááá!!! Ladislav  Žák
8. 12. 2006 Volba nového rektora VŠUP ve stínu nejasností aneb republiku si rozvracet nedáme! Nikdy! Jan  Paul
9. 12. 2006 Otřesné poměry v zatuchlém rybníce Štěpán  Kotrba
8. 12. 2006 Odmítám reagovat na snůšku polopravd a lží Jiří  David
9. 12. 2006 Jak to bylo opravdu na VŠUP Josef  Čančík
9. 12. 2006 Blair: Radikální muslimové se musejí integrovat do společnosti
9. 12. 2006 Kauza Vadas a Hučín: My o koze a Hučínovi stoupenci o voze Jan  Čulík
11. 12. 2006 Pražská výzva: Rozhodnout se musí Iráčané sami Darius  Nosreti
11. 12. 2006 Demokratický fašismus nebo liberální nacismus neexistují Josef  Mikovec
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006
11. 12. 2006 Bezpečnost korporací Ladislav  Žák
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
8. 12. 2006 Společnost, ekonomika, média, politika

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006   
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006   
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006   
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006