27. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 12. 2006

Pod stromečkem kulomet

Pod stromeček sháníme pilně a neomylně dary od srdce, neváháme si vypůjčit od štědrých bankéřů na úrok protilidský a nemravný. Prachy nehýbou světem, ale námi. Co je to štěstí, muška jenom zlatá -- dnes máš a zítra sháníš petlice proti exekučním bombarďákům. Vánoce přišly, odejdou, již další rok opět se sejdeme u kapra a tučného salátů, podráždíme žlučníky pečivem nabitým tukem a cukrem -- a pod stromečkem třeba nalezneme dar darů. Kdo ví?

Doba tragikomedie se vzdouvá ve vlnách na velkém jevišti a my, reálně průměrná většina prý jsme pouzí kulisáci v daném špektáklu.

Slova nemají cenu, vykoupit se nelze odpustkem, když se loupí a vraždí pro věci. Za lvem plíží se vždy lačné hyeny, aby hodovaly. A kdo vám zabalí slova, volně, ne svázaná v knihách?

Před lety padaly v létě na Ždání hvězdy po stovkách a my si s ostatními přihlížejícími nebeskému karnevalu přáli splnění nejtajnějších snů. Pro leckoho se po letech, řekl by básník, potí mlýnské kameny krví. Cukrová vata na špejli zkysla každému, kdo snil více než měl nárokovat. A přece, nevzpomenu na ony vánoce zvláště -- každé jsou pěkné, dokud člověk dýchá a chce druhého obdarovat.

Belzebub si při přeletu našeho území ulevil, a hle, koho nám zanechal. Světové společenství údajně plánuje vytvoření nových hraničních celků a tedy vyhlédnutých území v rámci úspornosti nadbytečného byrokratického aparátu a zachování si ekonomické rovnováhy. Nedůslednost v rychlém přijetí záchranných opatření by mohla vést k vyhynutí našeho láskyplného druhu. Opravdu? V jednoduchostí je síla, ale přece jenom spíše věřím tomu, že nejsem mezi posledními v tomto slzavém údolí, kdo bude chtít prosadit byť malou myšlenku, projít určeným časem a věřit -- přijdou další, budou lepší, mnohem lepší!

Analýzy duševních stavů mocných nám doposud chybí. Politici budou proto vyplňovat již v dohledné době test emoční a test inteligence, nadto budou muset prokázat znalosti jazykové, politologické, filozofické, ekonomické, kulturní a znát zdravotní minimum k přežití společnosti. Nevyhnou se ale podle zdrojů blízkých z pražské léčebny Bohnice vyšetření psychiatrickému, aby se zjistila odolnost vůči úplatkům, bájné lhavosti, zvonivé dutosti a kypícímu úhynu buněk důležitých pro funkci -- myslet, myslet a myslet! Možná již příští nadílka bude obohacena o střídmé hodnocení těch vrchních politických špiček, i když s hroty tupými.

Schopnost vytrvat ve službě národu se nemůže opírat pouze o touhu přežívat v pohodlí a dostatku, s minimem myšlenek. Obava z myšlení je u některých politických nádeníků rozbujelá a zcela neléčitelná. Myšlení v kartounové krabici obalené stuhou naděje patřilo by odeslat urychleně pod stromečky politických kanibalů a kuchtiček.

Prosté objímání stromů se neuchytilo, a to v důsledku krátkých rukou anebo neschopnosti nalézt vhodný strom -- dosti je jich obsazených. Revírníci si začínají stěžovat, že lesy se doslova hemží potulnými politickými trubadúry a žínkami z oboukomorových lavic. Vřískají, slibují, tančí, ruší klid lesa a plaší zvěř. Proč nedat pod vánoční stromeček třeba poleno, aby se objímalo snadněji -- že poleno k polenu nelze napojit? Nevím. Vánoce přece bývají kouzelné.

Projevy lidského konání; hemžení pachtění, vykazují zvláštní jednotnost svědčící o glajchšaltaci hodnot a netečnosti politických kruhů k těmto nebezpečným stagnacím.Rozestup mezi mocnými a bezmocnými a rozkazujícími a vykonávajícími se rozestupuje, začíná to připomínat ustupující ledovec a následné zhroucení životně důležitých funkcí. Nechuť k pitvoření a ke všemu, co je duté, to je nám třeba!?

Směšnost přepychu vydávaného na odiv, přilnavost k majetku a hloupé touze po věcech nám vsugerovávají loutky bez psychologie za pomoci vtíravých reklam. Jenže, copak by bylo pod stromkem? Dary nebo dárky? Myšlení i ve vánoční čas bolí. Supermarketové drápy v sobě máme pevně zatnuté -- a vymyslet dárek pro štěstí oblafneme hlubším zanořením do peněženky či bankovního účtu.

Na řízení auta je nám třeba řidičák, na řízení státního aparátu a politických stran stačí prý nevymáchaná huba a natvrdlost příbuzná diamantu.Nenormální minulost nám vzali a budoucnost zamlžili, jak se má člověk chránit před nepřátelstvím vnějšího světa? Nacházet zdroje lidskosti lze i na místech problematických a neprobádaných. Jenže je k tomu třeba pohádkového lesa smrků, jedlí a borovic. Což dát si pod stromeček zdravý les pro příště. Mohli by ho nadělit zelení, pokud to budou umět a nezmodrají nám docela.

Media informují o politické krizi doma i v zahraničí se stejnou vážností, jako o spodních kalhotkách půvabné celebrity. Jaké že má? No, přece bílé, och, ta nevinnost! Štukatérská přesnost byrokratických výtečníků přináší bytostem na této planetě pokušení porušit jedno z deseti přikázání -- doplňte si sami. Traviči všedních dnů se spojili k útoku na lidské štěstí, pokud není dle jejich zvrhlých představ. Nuž, vzkaz duchovním trýznitelům a proletářům zla a rozlité žluče: jděte už do háje, ale urnového.

Teorie nebeská, že všichni lidé jsou v jádru dobří, selhává. Jen marcipánové srdce je sladké a hněte se bez obav ze selhání. Pod nejedním stromečkem stálo by za to nalézt dobré srdce.

Rychlá občerstvení nejsou nakloněny Ganymédésovi, sličnému chlapci a číšníku z Olympu -- narveme se mrtvolami v trojobalu a přikousneme zaručeně čerstvou zeleninu. Pod stromek dejme křížaly, sušené švestky, ořechy, a rozesejme krapítku lásky, ta nikdy neškodí.

Sněhu se nám nedostává, všeobecně se oteplujeme. Už ani kanton Uri, Schwiz a Unterwalden nejsou zárukou lyžovačky. Alpské ledovce nám vesele kynou -- blížíme se k Africe, lidičkové čuníci! A té schmützig wasser, co máme! Skládky s jedy a výživnostmi ke kontaminaci panenské půdy! Pod stromeček můžeme dodat v balení i volně. Říkáte tomu käsen? Jen abyste nemuseli namáčet čalmu na hlavu ze samých neřešitelných situací. Hodilo by se dát pod stromek trošku skromnosti v nadužívání paliv a různých plastických šidítek.

Zbabělost je podle klasika největší lidská chyba, ale k čemu a pro koho zahodit kariéru? Odvahu a upřímnost nelze darovat, snad předat. Ale pozor na ty, co se vypínají a řvou: hele, lidi, my jsme jediný spravedlivý a upřímný a pravdivý a nedotčený ničím a nikým. Pokud takového znáte, měl by být podroben vyšetření, zda-li nás nenavštívil sám Vykupitel. Dejte mu to vyšetření zdarma pod jedličku, smrček či borovičku, snese to i stromek umělý a navoněný jehličím.

V příštím roce se budeme snažit být lepší, ale kdy jsme to nechtěli, že? Začněme rovnou sebou, druhé nechme na později. Pokud to učiníme naopak, ocitneme se zase v začarovaném kruhu a budeme se do nekonečna milovat a předvádět se v roli zachránce lidského rodu. I když, jeden zachránce pod stromek by se šiknul skoro každému, ne?

A pozor na dárek pod stromečkem ozdobený medailemi, řády, ruličkami a diplomy -- aby tam nebyl ve vánočním papíru zabalený kulomet, jedno už zda lehký či těžký.

Hezký večer u stromečku....

                 
Obsah vydání       27. 12. 2006
27. 12. 2006 Rok 2006: pařeniště myšlenek, které změní svět?
27. 12. 2006 Cenzura v Karlových Varech? Anna  Fidlerová
22. 12. 2006 Miniohlédnutí vzad i vpřed na konci roku 2006 Miloš  Dokulil
27. 12. 2006 Banky, těšte se? Antonín  Hubený
27. 12. 2006 Dopravní statistika -- dobrý, ještě nesněží Oldřich  Průša
27. 12. 2006 Vyznání Karel  Sabina
27. 12. 2006 Faethónova pouť II. Boris  Cvek
27. 12. 2006 Michael  Marčák
27. 12. 2006 Pod stromečkem kulomet Václav  Dušek
27. 12. 2006 Zemřel bývalý americký prezident Gerald Ford
26. 12. 2006 Saddám Husajn bude popraven
26. 12. 2006 Fidel Castro "nemá rakovinu"
27. 12. 2006 Milan  Kozelka
27. 12. 2006 Mistrovství republiky v pokeru -- reportáž z míst, kde jde o vše... Jaroslav  Pour
27. 12. 2006 C. k. hradní pekárnička Pavel  Kopecký
27. 12. 2006 Drobná zemětřesení Petr  Musílek
27. 12. 2006 Necitelnost Sandra  Wain
27. 12. 2006 Mnoho povyku pro nic? Milan  Valach
27. 12. 2006 Poskytl by pobyt v běloruském vězení lepší perspektivu?
22. 12. 2006 Michael  Marčák
27. 12. 2006 Dolejšího agentura pro uvádění věcí na pravou míru Milan  Daniel
26. 12. 2006 Co je na spolupráci s Člověkem v tísni diskreditujícího?
26. 12. 2006 Mezinárodní lidskoprávní a humanitární organizace MUSEJÍ být nezávislé Jan  Čulík
25. 12. 2006 Schwarzenberg, Amnesty International i Člověk v tísni: Čím se mažou, tím také smrdí... Štěpán  Kotrba
25. 12. 2006 Soukromá hanopisná kampaň doktora Valacha Karel  Dolejší
24. 12. 2006 Prezidentský úřad na prodej Zdeněk  Jemelík
23. 12. 2006 Násilí nejen na ženách Věra  Říhová
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)
22. 12. 2006 Riziko falešných sobů Radim  Valenčík
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Krátké vypsání ostrovu Islandu, v němž věci divné a zvláštní, v krajinách těchto našich nevídané očitě spatřeny a některé od obyvatelův ostrovu toho hodnověrných slyšány i pravdivě poznamenány Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vypsání krátké ostrovu Islandu a věcí některých zvláštních, kteréž v něm spatřeny býti mohou. A nejprvé o jménu ostrovu toho, proč slove a nazývá se Island Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 První Čech na Islandu
22. 12. 2006 Náboženství v Islandu a jaký způsob při něm zachovávají Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O vrchnosti a řádu, kterého v zemi své ostříhají Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O rybách a potvorách mořských okolo Islandu Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vánoční a novoroční vydání Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
20. 12. 2006 Hospodaření OSBL za listopad 2006

Vánoce, svátky míru a konzumerismu RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2006 Pod stromečkem kulomet Václav  Dušek
25. 12. 2006 Vánoce jako DIY Bohumil  Kartous
25. 12. 2006 Papež požaduje úsilí o mír na Blízkém východě   
24. 12. 2006 Problém nastane, když se náboženství stane samoúčelné Zdeněk  Bárta
23. 12. 2006 Vánoční naděje Boris  Cvek
22. 12. 2006 Krátké vypsání ostrovu Islandu, v němž věci divné a zvláštní, v krajinách těchto našich nevídané očitě spatřeny a některé od obyvatelův ostrovu toho hodnověrných slyšány i pravdivě poznamenány Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Vypsání krátké ostrovu Islandu a věcí některých zvláštních, kteréž v něm spatřeny býti mohou. A nejprvé o jménu ostrovu toho, proč slove a nazývá se Island Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 Náboženství v Islandu a jaký způsob při něm zachovávají Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O živnostech Islandských Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 O rybách a potvorách mořských okolo Islandu Daniel Strejc Vetterus
22. 12. 2006 První Čech na Islandu   
22. 12. 2006 Apage Satan Claus! Jakub  Topol
22. 12. 2006 Advent křesťanů ve dvojím obležení Ivo V. Fencl
22. 12. 2006 Vánoční a novoroční vydání Britských listů   
22. 12. 2006 Vánoční vražda Wenzel  Lischka