7. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 2. 2007

Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září

Film Loose Change má tempo, má profesionální švih a autoritativně znějící komentář, celá jeho argumentace je však nesmyslná, varuje George Monbiot v deníku Guardian.

Po světě se šíří virus. Napadá odpůrce Bushovy vlády, prostřednictvím očí jim vycůcne mozek a proměňuje je v blekotající idioty. Vznikl v jedné americké laboratoři, nyní dospěl i do Evropy a stal se skutečnou epidemií.

Choroba se jmenuje Loose Change a je to film, který vyrobili tři mladíci. Obsahuje většinu konspiračních teorií ohledně útoků z 11. září 2001. Tvůrci filmu tvrdí, že už ho zhlédlo 100 milionů lidí.

Do Pentagonu, argumentuje film, nenarazilo komerční letadlo. Ve troskách nebyla prý stopa po letadle a vstupní a výstupní otvory v budově byly příliš malé. Na Pentagon zaútočila řízená střela. Newyorská dvojčata byla zničena "pečlivě řízenou demolicí". Než se budova začala rozkládat, na záběrech je vidět obláčky z explozí. Požár nedosahoval takové teploty, aby dostatečně rychle roztavil ocelovou konstrukci věžáků. Budova 7 byla zničena stejnou metodou o několik hodin později.

Let číslo 93 nehavaroval, ale byl nasměrován na letiště do Clevelandu, kde byli cestující odvedeni do budovy NASA a už je nikdo nikdy neviděl. Jejich hlasy naklonovaly laboratoře v Los Alamos a to bylo použito k falešným telefonátům jejich příbuzným. Záběry Usámy bin Ladina, který se přiznal k odpovědnosti za útoky, byly zfalšované. Americká vláda spáchala tento velký zločin ze čtyř důvodů: aby umožnila Larrymu Silversteinovi, který pronajímal budovy WTC, vybrat si peníze za pojištění, aby umožnila makléřům vydělat z klesajících akcií leteckých společností, aby ukradla zlato, uložené v suterénu a aby poskytla Georgi Bushovi nové pravomoci a umožnila mu realizovat své plány na světovou nadvládu.

Ve filmu však chybí vyjádření vědců. Rozhovory mnoha lidí jsou sestříhány tak, aby vznikal dojem, že interviewovaní říkají, co chtějí tvůrci filmu slyšet.

Hlavním problémem je to, že na takto obrovském spiknutí by se musely bývaly podílet desetitisíce lidí. Nedalo by se provést bez spolupráce odborníků na demolice, bezpečnostních firem, hlídajících Světové obchodní centrum, primátora Giulianiho, většiny amerického letectva, Federální správy letectví, Velitelství severoamerického vzdušného prostoru, příbuzných osob, "usmrcených" v letadlech, zaměstnanců Pentagonu, laboratoří v Los Alamos, FBI, CIA a vyšetřovatelů trosek.

Existuje jedna všeobecná americká charakteristická vlastnost. Amerika je konfesijní kultura -- všichni se ke všemu pořád veřejně přiznávají. Nikdo, kdo má zajímavý příběh, nikdy nedokáže v Americe mlčet. Avšak žádný z desetitisíců účastníků tohoto strašlivého zločinu se nikdy nerozhodl celé spiknutí prozradit.

Stovky lidí viděly, jak do Pentagonu narazilo letadlo. Protože narazilo do snad nejopancéřovanější budovy na světě, letadlo bylo proměněno v prach -- i tak se našly části těl i samotného letadla. Křídla a ocas se při nárazu do budovy rozpadly na kusy, proto nebyly díry větší.

Rozklad věžáků WTC podrobně zdokumentoval National Institute of Standards and Technology. Rozpad budov byl nevyhnutelný. Letadla přerazila některé podpůrné sloupy a vyvolala požáry, které oslabily (i když neroztavily) zbývající ocelovou strukturu. Nejprve se rozložily obvodové sloupy, a váha padajících horních pater vytvořila takovou hybnost, kterou zbytek budovy nevydržel. Obláčky kouře byly důsledkem komprese budovy, jak padala.

Counterpunch radikální levicový časopis si najal vlastního experta, leteckého a strojního inženýra, aby prozkoumal oficiální zjištění. Dokázal, že institut měl pravdu. Dokázal také, jak spadla budova č. 7. Hořící trosky padající z dvojčat rozbily potrubí s naftou, přiváděnou do nouzových generátorů. Pokles tlaku v potrubí uvedl v činnost automatický čerpací systém, který na oheň přičerpal desetitisíce litrů nafty. Oheň oslabil podpůrné sloupy a budova spadla. Časopis Popular Mechanics se dotazoval 300 odborníků a dospěl k témuž závěru.

A tak kritikové těchto konspiračních teorií jsou označeni za součást spiknutí. Lidé filmu Loose Change věří, protože film předkládá uzavřený svět: srozumitelný, kontrolovatelný, malý. Navzdory tomu, že ho řídí zlá moc, je přijatelnější než chaos, který ve skutečnosti je pánem našich životů -- svět bez účelu a cíle. Tato konspirační teorie odvádí lidi od skutečných témat dneška -- globální oteplování, irácké války, jaderných zbraní, privatizace, nerovnosti -- a zároveň je připravuje o veškerou důvěryhodnost. Bush samozřejmě využil ve svůj prospěch útoků z 11. září a učinil to podle už předem existující agendy, jak ji zformuloval Projekt pro nové americké století. Ale utopit tuto pravdu v oceánu nesmyslů, to jen zajišťuje, že tuto pravdu lidé nebudou brát vážně.

Největší chybou filmu Loose Change je toto: Jak je možné, že všichni tři muži, kteří ho natočili, jsou stále ještě naživu? Jestliže americká vláda totiž organizuje všeobsáhlé spiknutí, o němž všichni vědí a všichni na něm spolupracují, proč už je dávno nenechala zabít? Existuje jen jediné možné vysvětlení: Jsou to ve skutečnosti agenti Bushova režimu, jejichž úkolem je odvést pozornost od toho, jak Bush ve skutečnosti zneužívá své moci. Tohle, jestli máte rádi konspirační teorie, je přece určitě přesvědčivější vysvětlení než to, které předkládá film Loose Change.

Podrobnosti v angličtině ZDE

stránky filmu Loose Change ZDE
                 
Obsah vydání       7. 2. 2007
6. 2. 2007 Pomoc před vyděrači, nabízející neinformovaným chudým "rychlý úvěr"
6. 2. 2007 Nezaviněně se do určitého typu problémů zpravidla nepadá Jan  Hlinák
7. 2. 2007 Al Gore: Nepříjemná demagogie Michal  Petřík
7. 2. 2007 Peníze jsou relativně podružné Petr  Wagner
7. 2. 2007 Meze podbízivosti Darina  Martykánová
7. 2. 2007 Británie pod útokem bomb v poštovních balíčcích
7. 2. 2007 "Naše práce je poskytovat inspiraci a výbušniny kubánskému lidu," říká Amerikou najatý vrah Štěpán  Kotrba
7. 2. 2007 Proč podporuje Západ arabské fanatiky?
7. 2. 2007 Michael  Marčák
7. 2. 2007 Základna se bude řešit mezi USA a Ruskem, v NATO i v Moskvě
7. 2. 2007 Světem se šíří nesmyslný konspirační virus o událostech z 11. září
7. 2. 2007 Spojené státy vytvoří své nové vojenské velitelství pro Afriku
7. 2. 2007 Globální změna klimatu? No a co? Michal  Mašín
7. 2. 2007 Skotsko bude preventivně předepisovat léky proti chorobám srdce půl milionu svých občanů
7. 2. 2007 Sníh Vladimír  Holan
7. 2. 2007 Zemřel Alfred Worm: Novinářem člověk zůstává až do konce svého života Richard  Seemann
6. 2. 2007 Tučný úlovek šílenství, aneb Na co čekat, když jde o možnost lidského života na naší planetě? Uwe  Ladwig
6. 2. 2007 Američané nakonec "povolili" promítnutí "tajného" videa u soudního slyšení
6. 2. 2007 Mezistátní kšefty s nevinnými životy Egon T. Lánský
7. 2. 2007 Elity jsou takové, jako jsme většinově my
6. 2. 2007 Část Zelených odmítá postoje Karla Schwarzenberga Milan  Daniel
6. 2. 2007 Jak se stát českým klimaskeptikem Ladislav  Metelka
6. 2. 2007 Fredu Singerovi se "nezdá divné, že přijímá peníze od firmy Exxon"
6. 2. 2007 Elita české žurnalistiky aneb na jakou milenku mi stačí peněženka Darina  Martykánová
6. 2. 2007 Gaussovy křivky spotřebitelských vábniček Štěpán  Kotrba
6. 2. 2007 Chvála mrzáků, negrů a vtipů o ženských Štefan  Švec
6. 2. 2007 Kauza Mlynář & spol. jako důkaz bulvarizace a neprofesionality českých médií Zdeněk  Jemelík
6. 2. 2007 Plošné zvyšování nájmů zasáhne statisíce lidí Jakub  Mračno
5. 2. 2007 Zimní klauzury na VŠUP, aneb promarněná příležitost Jan  Paul
6. 2. 2007 Bush navrhuje zredukovat zdravotnickou pomoc pro chudé, aby měl na válku v Iráku
5. 2. 2007 Kdo je poslední? Tomáš  Koloc
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006