27. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 2. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Nadžaf: Ve městě byl vyhlášen zákaz pohybu, protože se objevily zprávy, že severovýchodně od města u Hillá se shromažďují četné arabské kmeny a připravují útok na loutkové síly. Podle informací získaných agenturou QudsPress se značný počet ozbrojenců shromáždil, aby pomstil masakr šíitských poutníků v zahradách Zarká 29. ledna. Šajch Alí Abd al-Ámir al-Hátimí agentuře kromě toho řekl, že loutkové síly stále drží v Nadžafu desítky žen a dětí v zajetí a desítky mrtvol synů jeho kmene stále leží na bojišti, protože místní činitelé Nadžafu nedovolují je odnést.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 1. února 2007

Hadítha

Hadíthská nemocnice vydala lékařskou zprávu, že během posledního týdne zemřelo následkem pokračující blokády 16 lidí, z toho šest těhotných žen, čtyři předčasně narozené děti a čtyři starší osoby.

Bagdád

Šíitské milice ostřelovaly nejméně deseti minometnými střelami sunnitskou A‘zamíji, kde zabily dva civilisty a 22 zranily.

Dulu‘íja

Američtí vojáci prohledali dům a kliniku Egypťana dr. Mahmúda aš-Šawaribího, kterého obvinili, že poskytuje ošetření povstalcům. Zařízení domu zplundrovali a doktora i s jedním z jeho asistentů, rovněž Egypťanem, zatkli.

Mahmúdíja

Večer vypálila americká letadla čtyři naváděné střely na největší mešitu ve městě, schopnou pojmout 1500 věřících, a srovnala ji se zemí. Uvnitř bylo v tu dobu asi deset věřících a imám. Zkázou této mešity dosáhl počet sunnitských mešit zničených americkými letadly či dělostřeleckou palbou v celé zemi čísla 120. Asi dvojnásobek dalších mešit zničily od počátku okupace šíitské milice.

Madá‘in

Desítky tanků a dalších amerických vozidel uzavřely vesnice Dar‘íja a Chasana u města tak, aby z nich nikdo nemohl utéct; pak přiletěly americké bombardéry F-16 a zaútočily na ně pod záminkou, že se v oblasti zdržují povstalci. Nálet zabil nebo zranil desítky vesničanů včetně řady žen a dětí; nejméně 50 dalších vojáci sebrali.

Balád Rúz

Americké a irácké síly uzavřely časně ráno město a prohledaly je dům od domu. Jako v jiných případech, i tady ničili vojáci zařízení domu a bez zjevného důvodu sebrali devět lidí.

Další americký vrtulník sestřelen

V Ridwáníjí na západní straně Bagdádu zaútočili povstalci odpoledne na americké síly. Když už boj trval půldruhé hodiny, přiletělo několik amerických vrtulníků, které začaly povstalce shora ostřelovat. Ti palbu opětovali a jeden Black Hawk zasáhli. Stroj se zřídil na zem nedaleko prezidentského paláce v centru Ridwáníje.

Sebevražedné útoky

V poledne navštívil guvernér provincie Saláh ad-dín Hamad Hammúd al-Qajsí tikrítskou univerzitu. Ve chvíli, kdy vstoupil do jedné z poslucháren, došlo k mohutné explozi a šrapnely rozbily všechna okna nad studenty sedícími v hale. Útok způsobil fidá‘í, jenž se do haly dostal ve vestě s výbušninou. Guvernér obklopený stráží útok přežil, zraněno bylo pět strážců a čtyři studenti, usmrcena byla jedna studentka a budova poškozena.

Odpoledne najel v Bagdádu na okraji Kázimíje fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády, zabil nejméně osm a zranil více než 12 vojáků.

Ozbrojené akce

V centru Bajdží usmrtil dopoledne ostřelovač vojáka z americké hlídky. Hlídka zmizela, teprve po dvou hodinách se vojáci vrátili s posilami a začali po střelci pátrat. Dostali se však do palby skupiny povstalců, která přerostla ve skoro hodinový boj, v němž byl zabit další Američan a dva zraněni.

Kolem poledne proběhl ve čtvrti Risalá na jihozápadě Mosulu střet povstalců s policejní hlídkou, z níž byli v poškozeném vozidle zraněni tři policisté.

Odpoledne došlo k asi hodinovému boji mezi povstalci a americkými vojáky v západobagdádské Ámiríji.

Ve fallúdžské čtvrti Džawlan (nyní přezdívané Abtal, tj. Hrdinové) zaútočili povstalci na hlídku několika Humvee tzv. národní gardy projíždějící úzkými uličkami. Úplně zničili jedno z Humvee, zabili tři gardisty a dva zranili, aniž sami utrpěli nějaké ztráty. Později gardisté vrak vozidla odtáhli a prohledali domy, kde mladší muže bili a starší uráželi, takže obyvatelé čtvrti přísahali, že se za toto zacházení loutkovým silám pomstí.

Ostřelování

O půlnoci na čtvrtek zasáhl více než deset raket Kaťuša americký a britský konzulát v jižní části Basry. Terčem raketového útoku se stalo také tamní letiště. Útoky souvisely se středeční návštěvou britského ministra obrany Desmonda Browna na základně Šu‘ajba.

Pět minometných střel ráže 82 mm zasáhlo v 8:30 policejní stanici v Kuli Mum u Habbáníje, poškodily budovu, zabily policejního kapitána a zranily další čtyři policisty.

V Qá‘imu zasáhly dopoledne dvě rakety Kaťuša kontrolní stanoviště loutkových sil.

Dvě střely ráže 82 mm dopadly v poledne ve Fallúdže na budovu pošty, sloužící jako policejní stanice, objekt těžce poškodily a zranily dva policisty. Policie vzápětí nato střelbou po okolí zranila pět civilistů a poškodila tři auta.

Krátce po poledni zasáhlo sedm raket štáb amerických sil v bývalé celnici západně od Qá‘imu.

Bombové útoky

V 8:00 zasáhla exploze bomby v centru Hítu hlídku národní gardy, zcela zničila její Humvee, dva gardisty zabila a dva zranila. Zbytek hlídky pak několik minut ostřeloval celé okolí.

Na jihovýchodě Fallúdže ráno bomba vážně poškodila Humvee a zranila tři Američany.

Polední exploze bomby v Kirkúku těžce poškodila Humvee loutkové hlídky, zabila jednoho vojáka a zranila velitele hlídky.

Dvě silné exploze zasáhly pozice mahdistů v Hillá. Jednu způsobilo auto zaparkované u úřadovny Sadrova hnutí, druhou bomba poblíž hotelu, kde si pronajala pokoje řada mahdistů. Do Hillá a dalších měst na jihu totiž uprchl značný počet Sadrových stoupenců z Bagdádu, když premiér Málikí oznámil, že režim zakročí proti šíitským milicím. Při uvedených dvou explozích bylo zabito 77 sektářských ozbrojenců a zraněno 163; nešlo o civilisty, jak se snažil tvrdit loutkový režim a jeho média. Podle lékařských zdrojů bylo pouze šest žen lehce zraněno střepinami skla a ty se po ošetření vrátily do svých domovů.

Po západu slunce došlo k podezřelé explozi auta v Durá jižně od Bagdádu, která usmrtila jednu osobu a šest zranila.

Pátek 2. února 2007

Fallúdža

Ve čtvrti Dubbat na severu města zastavilo auto s neznámými ozbrojenci u domu starého učitele a nyní člena loutkové městské rady Abbáse Alího Husajna ad-Dabbáse, který seděl spolu se sousedem před domem a čekali, kdy bude čas jít na společné páteční modlitby. Maskovaný muž vystoupil z auta a z kalašnikova na Dabbáse několikrát vystřelil. Pak se vrátil do auta a odjeli; místní lidé dopravili zraněného muže do nemocnice, kde krátce nato zemřel.

Bagdád

Odpoledne dopadly čtyři minometné střely vypálené šíitskými milicemi na domy ve čtvrti Furát v západním Bagdádu, kde zabily čtyři děti a dvě ženy a další tři zranily.

Nadžaf

Ve městě byl vyhlášen zákaz pohybu, protože se objevily zprávy, že severovýchodně od města u Hillá se shromažďují četné arabské kmeny a připravují útok na loutkové síly. Podle informací získaných agenturou QudsPress se značný počet ozbrojenců shromáždil, aby pomstil masakr šíitských poutníků v zahradách Zarká 29. ledna. Šajch Alí Abd al-Ámir al-Hátimí agentuře kromě toho řekl, že loutkové síly stále drží v Nadžafu desítky žen a dětí v zajetí a desítky mrtvol synů jeho kmene stále leží na bojišti, protože místní činitelé Nadžafu nedovolují je odnést.

Ozbrojené akce

Ráno došlo u Madá‘inu na levém břehu Tigridu k boji povstalců s tzv. národní gardou, která byla do této oblasti vyslána, aby ji „vyčistila“.

Kolem 21:00 zaútočili povstalci v centru Ramádí na americké síly nejprve raketou, která zničila americké vozidlo a zabila jeho posádku. Pak došlo k boji, během něhož přivolali Američané na pomoc tanky a letouny. Jedno z letadel přitom zasáhlo obytný dům, nyní naštěstí neobydlený.

Sestřelení vrtulníku

Americká armáda byla nucena přiznat, že nedaleko Tádží severně od Bagdádu sestřelili povstalci časně ráno její vrtulník Apache AH-64. Rovněž tzv. ministerstvo vnitra oznámilo, že stroj byl sestřelen a svědky jeho zásahu raketou byli loutkoví vojáci.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly ráno pozice mahdistů v Mahmúdíji asi 30 km jižně od Bagdádu.

Pět těchto střel dopadlo na americký štáb v Dudžajlu.

Tři střely ráže 60 mm dopadly na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Džurf as-Sachr na jihovýchodě Bagdádu, značně poškodily zátarasy, zabily jednoho gardistu a čtyři zranily, jednoho z nich těžce.

Dvě střely ráže 82 mm dopadly v Bagdádu do šíitské Kázimíje, tři další střely stejné ráže do čtvrti Furát a jedna silná střela ráže 120 mm do čtvrti Wahda. Celkem zabily šest a zranily 22 lidí.

Bombové útoky

V Júsúfíji asi 30 km jihozápadně od Bagdádu zničil ráno výbuch bomby Humvee americké hlídky a zabil čtyři Američany.

Další bomba těžce poškodila v Mušáhadě americkou minolovku a její posádku zabila nebo zranila.

V bagdádské Ghazalíji exploze úplně zničila Humvee z americké kolony, zabila v něm dva vojáky a dva zranila.

Pozdě v noci zasáhla exploze kolonu loutkové armády projíždějící Hítem, jedno vozidlo zničila a usmrtila čtyři vojáky.

Atentát

V Madá‘inu provedli povstalci atentát na Džajšiho al-Ámira, vysokého činitele proamerické strany SCIRI a právníka. Byl zavražděn ve své důkladně střežené kanceláři.

Ámir spolu se svým příbuzným, velitelem brigády Karrar loutkových sil v Kútu, vypracovali plán, který jim měl pomoci ke snadnému obohacení. Brigáda zatýkala v Madá‘inu sunnity a Ámir pak od jejich rodin požadoval značné sumy peněz, až 5 milionů dinárů za osobu. Zajatci byli sice po zaplacení propuštěni, ale později zatčeni znova a situace se opakovala.

Adnán Chudajr Abbás ad-Dulajmí popsal korespondentu Mafkarat al-Islam podrobnosti svého zatčení: jeho s dalšími pěti bratry zatkla brigáda Karrar. Rodina kontaktovala právníka Ámira a vyplatila mu 30 milionů dinárů, na které dala dohromady celý svůj majetek, načež byli všichni propuštěni. O pár dní později bylo všech šest zatčeno znovu. Po mučení se v prorežimní televizi „přiznali“ ke zločinům, které nikdy nespáchali.

Sobota 3. února 2007

Fallúdža

Američtí vojáci s tanky a pod ochranou vrtulníků vtrhli ráno do vesnice Bú Sálih jižně od města. Začali prohledávat domy a zatkli deset místních lidí, načež se jim vesničané postavili se zbraní v ruce na odpor a došlo k boji, o němž zatím nebylo přesnějších zpráv.

Bagdád

Při náletu amerických letadel F-16 na převážně sunnitský okrsek Arab Džabbúr bylo zabito osm lidí, z toho čtyři členové jedné rodiny. Američané útok zdůvodnili tím, že se v okrsku zdržovali členové al-Qá‘idy a dobrovolníci z jiných arabských zemí, což místní lidé popřeli.

Rozsáhlou razii v okolí mešity as-Siddiq v Ghazalíji provedli američtí vojáci za doprovodu sil Magháwir a zatkli při ní řadu tamních mužů.

Později odpoledne pak Američané s loutkovými gardisty obklopili mešitu Abú Hanífy an-Numána v A‘zamíji a také tam sebrali řadu lidí.

Nákladní auto naložené výbušninou explodovalo v okrsku Sadríja u budovy, jejíž jedno patro používaly šíitské milice k mučení a vraždění sunnitů. Co se v budově dělo, zjistili přede dvěma dny američtí vojáci, kteří nalezené vězně propustili, ale nic dalšího nepodnikli. Obrovská detonace zničila celou budovu, zabila nejméně 129 lidí a dalších 323 zranila, přičemž další oběti zřejmě ještě zůstávaly v troskách. Mezi mrtvými měl být i Husajn as-Saghír, synovec člena loutkového parlamentu, šíitského duchovního a imáma smutně proslulé mešity Buratha Džalála as-Saghíra, známého úzkým vztahem k ájatolláhovi Sístánímu. Husajn as-Saghír sám řídil řadu operací proti sunnitům v řadě bagdádských okrsků včetně ulice Hajfa.

V noci dopadlo několik raket Kaťuša do převážně sunnitské čtvrti Furát, kde zabily několik obyvatel a další zranily. Několik domů bylo také těžce poškozeno. Bezpečnostní síly na kontrolních stanovištích přitom znemožnily dopravu raněných do okolních nemocnic a čtvrť de facto uzavřely.

Huwajdžá

Vesnici ležící jihozápadně od Kirkúku prohledávaly ráno pět hodin americké a loutkové síly, která zatkly devět lidí s tím, že jsou členy odbojové Islámské armády.

Sebevražedný útok

V Hítu se muž oblečený do vesty s výbušninou přiblížil k hlídce policie tzv. Rady spásy provincie Anbár a odpálil se. Zabil nejméně devět loutkových policistů, čtyři zranil a zničil dva jejich automobily GMC.

Ozbrojené akce

Kolem 10:00 se na několika místech Mosulu střetli povstalci s policií a loutkovou armádou, jimž přiletěly na pomoc americké vrtulníky.

V Saqlawíji nedaleko Fallúdže zaútočili povstalci kolem 11:00 na americkou kolonu, těžce poškodili jedno Humvee a zabili nebo zranili jeho posádku.

Při útoku skupiny asi šesti povstalců na policejní kontrolní stanoviště mezi Ba‘qúbou a Chálisem byli dopoledne zraněni dva policisté.

Asi 50 povstalců v několika automobilech přepadli policejní stanici na severu Sámarrá, kde během půlhodiny zabili osm policistů a 15 zranili. Tři z nich v boji rovněž padli. Američané pak ve městě vydali zákaz pohybu.

V Dulu‘íji zastřelili povstalci jednoho příslušníka loutkové policie.

Pozdě večer zaútočila v Ba‘qúbě skupina ozbrojených mužů na jednu z vládních budov, odzbrojili její stráže, budovu obložili trhavinami a jejich odpálením uničili.

Ostřelování

Na americkou základnu v centru Hadíthy ráno dopadlo pět minometných střel ráže 120 mm.

Minometná střela neznámého původu dopadla dopoledne parkoviště v Dawru severně od Bagdádu a vážně zranila dva lidi, které taxikáři dopravili do nemocnice.

Bombové útoky

V Karmě zasáhly ráno dvě bomby americkou hlídku, z níž první bomba zničila druhé z kolony čtyř Humvee a druhá bomba zasáhla poslední vozidlo. Obě vozidla byla zničena a povstalci pak na zbytek hlídky zaútočili přímo. Zabili pět nebo šest Američanů a čtyři vážně zranili, načež zmizeli ve chvíli, kdy se objevil americký letoun, aniž sami utrpěli nějaké ztráty.

V Kirkúku dopoledne krátce po sobě explodovala čtyři auta. K prvnímu výbuchu došlo u sídla Kurdské demokratické strany, které poškodila a zranila 26 lidí. Při dalších třech explozích bylo zraněno 11 osob.

Kolem 14:00 zneškodnila bomba ve vesnici Arab Šawka jižně od Chálisu americké Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

V Mosulu odpoledne poškodil výbuch bomby policejní vozidlo a zranil tři policisty.

Neděle 4. února 2007

Fallúdža

Kolem půlnoci přistály v Džaffě u Fallúdže americké vrtulníky, vojáci z nich vyskákali a uzavřeli celé okolí. Pak v doprovodu policejních psů vtrhli do jednoho domu, ženy zavřeli do jedné místnosti, otce rodiny, dva jeho syny a zetě vyvlekli na dvůr a tam je bez zjevného důvodu postříleli.

Ramádí

Většinu důležitých čtvrtí během dne obsadili povstalci; americké síly se musely stáhnout na východ a severovýchod města. Povstalci pak na ulicích rozdělovali naftu lidem strádajícím chladem, protože loutkový režim zakázal přivážet pohonné hmoty do města pod záminkou, že je to „příliš nebezpečné“.

Bagdád

Ve 3:30 zahájili provedli američtí vojáci za doprovodu tzv. národní gardy razii v Ghazalíji, především v mešitě Ummal-Qurá a jejím okolí. Sebrali přitom 12 lidí a zabrali jejich osobní majetek.

Ráno zaútočili neznámí ozbrojenci ve východní části hlavního města na zaměstnance tzv. ministerstva práce a sociálních věcí, dva z nich zabili a tři zranili.

Ozbrojené akce

Krátce po půlnoci se ve fallúdžské čtvrti Šuhadá střetli povstalci s americkými vojáky, kteří zatkli několik místních mužů s obviněním, že jsou členy odbojové organizace.

Do centra čtvrti Ámil na jihozápadě Bagdádu přijela čtyři auta plná těžce vyzbrojených mahdistů, kteří hodlali vpadnout do tamní mešity. Zabránil jim v tom oddíl povstalců, kteří v boji tři mahdisty zabili a zmocnili se dvou jejich aut a pěti kalašnikovů; zbývající mahdisté utekli. V téže čtvrti ráno povstalci zastřelili tři mahdisty v jedoucím automobilu.

V bagdádské Džadídě zastřelil ostřelovač amerického vojáka. Dalšího Američana usmrtil ostřelovač v okrsku Mansúr.

V Basře zastřelili ozbrojenci z jedoucího auta prominentního velitele mahdistů Chálila al-Málikího a zranili jeho syna.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm dopadlo ráno na sídlo tzv. protiteroristické policie v západním Bagdádu.

V Hítu zasáhlo šest střel ráže 120 mm štáb amerických a loutkových sil.

Čtyři rakety Grad zasáhly dopoledne americkou základnu na jihu Bagdádu.

Osm minometných střel dopadlo na objekty britského a amerického konzulátu v Basře.

Po poledni dopadla minometná střela v bagdádském Jarmúku na dům brigádního generála loutkové armády Táriqa aš-Šattího, kde způsobila požár.

Bombové útoky

V ranních hodinách zasáhla exploze bomby u vjezdu na americkou základnu Camp Kalsu 40 km severně od Hillá kolonu automobilů GMC patřících bezpečnostní společnosti. Jedno z aut výbuch zcela zničil a čtyři nájemné zaměstnance společnosti zabil.

Na různých místech Bagdádu došlo ráno k několika bombovým výbuchům. Při jednom z nich byla zasažena policejní hlídka, čtyři policisté byli zabiti a dva zraněni. Bezpečnostní síly po výbuchu zkonfiskovaly kameru štábu TV ad-Dijár, z jejíchž záběrů bylo patrné, že mrtví i zranění měli na sobě policejní uniformy, a oficiální média pak tvrdila, že všechny oběti pocházely z řad civilistů. Další bomba zasáhla kolonu podplukovníka loutkové armády Husajna Aliwího, jenž se přede dvěma týdny účastnil americké operace proti ulici Hajfa, zabila Aliwího a jednoho z jeho průvodců a další dva zranila. Výbuch miny usmrtil na ulici Hajfa amerického vojáka a tři zranil. Další bomba zapálila americké vozidlo, jiná na silnici do Abú Ghurajb zabila tři vojáky z americké hlídky a čtvrtého zranila.

Auto naložené výbušninou explodovalo dopoledne v centru Bagdádu a zasáhlo skupinu příslušníků šíitských milic, z nichž 11 zabilo nebo zranilo včetně majora sil Magháwir.

Odpoledne došlo na tržišti v Chálisu k podezřelé explozi auta, při níž bylo sedm lidí zabito a deset zraněno.

Pondělí 5. února 2007

Bagdád

V souvislosti s očekávanou novou americkou ofenzívou ve městě se v Bagdádu sešli velitelé všech povstaleckých organizací spolu s kmenovými a duchovními vůdci a dalšími osobnostmi bagdádské sunnitské komunity. Předmětem jejich jednání bylo vypracování plánu na zastavení očekávaného útoku. Poradě byl přítomen i korespondent Mafkarat al-Islam, jenž byl pověřen, aby o jednání informoval. Velitelé se shodli na tom, že účelem americké ofenzívy je umožnit šíitům obsazení sunnitských čtvrtí a získání kontroly nad městem, jak se již stalo v případě Džadídy. Nikdo z přítomných neuvažoval o tom, že by se povstalci z města stáhli, ač se některá média snažila v tomto smyslu informovat. Všichni přítomní se shodli na 11bodovém plánu, týkajícím se jak bojových operací, tak opatření na ochranu žen, dětí a mešit, otázkou vyzbrojení civilistů, zajištění zásob vody a potravin, fungování lékařské pohotovosti ve všech okrscích a zajištění léků, obvaziva a krevních konzerv. Jak přislíbil nový ředitel Mafkarat al-Islam, operace povstalců bude sledovat 15 korespondentů rozmístěných po celém Bagdádu., a to jak v sunnitských, tak v šíitských částech, neboť podle ředitelových slov „s Boží pomocí začíná konec křižáků, sektářů a pešmergů a návrat našeho svobodného velkého Iráku“.

Na jihovýchodě města vpadly podle zprávy QudsPress šíitské milice doprovázené příslušníky sil Magháwir do čtvrti Ámil. Loutkoví vojáci byli přitom spatřeni, jak rozdávají členům milic zbraně. Útočníci se nejprve na několika místech střetli s místními obyvateli, přičemž bylo 10 lidí zabito. Pak vpadli do několika domů, rozlili v nich benzin a pak je zapálili tak, že v domech uhořely celé rodiny. Kdo se pokusil z hořícího pekla uniknout, toho zastřelili.

Bajdží

Američtí vojáci provedli ve městě za doprovodu vojenských vozidel a vrtulníků rozsáhlou razii, při níž sebrali na 50 mladých lidí, obviněných z příslušnosti k ozbrojeným organizacím. Razie trvala plné čtyři hodiny.

Kirkúk

Vůdci místních arabských kmenů vyzvali dopisy arabské vládce a prezidenty, aby zakročili a zabránili americkému a loutkovému iráckému režimu v provedení plánu na vyhnání Arabů z tohoto ropného města. Ačkoli většinu jeho obyvatel tvoří sunnitští Arabové, proameričtí kurdští separatisté hodlají Kirkúk anektovat ke Kurdistánu.

Šajch jednoho z kmenů Fátihchán al-Ubajdí sdělil Mafkarat al-Islam: „Dostali jsme upozornění, že do 15. března musíme ve městě uvolnit přes 50 000 domů obývaných Araby.“ Kurdské a šíitské milice společně sunnitským Arabům pohrozily, že jim domy zapálí nad hlavami, pokud včas neodejdou a neopustí své farmy a obchody. Záminkou k jejich vyhnání je „normalizace“ situace ve městě.

Basra

Ve vesnici Abú al-Chásib 29 km jihovýchodně od Basry odpálily šíitské milice bombu u zdi sunnitské mešity, způsobily však naštěstí jen hmotné škody.

Ozbrojené akce

Asi 25 povstalců zaútočilo v automobilech na velitelské stanoviště loutkové policie a armády v Tikrítu, zabili dva policisty a jednoho vojáka a zranili dalších pět příslušníků loutkových sil.

Ostřelování

22 minometných střel ráže 60 mm dopadlo na britskou základnu Qusúr v Basře a dalších 11 střel ráže 82 mm na tamní britský štáb v hotelu Šatt al-Arab.

Kolem 20:30 zasáhly dvě minometné střely ráže 120 mm americkou základnu východně od Fallúdže.

Bombové útoky

Exploze dvou aut si odpoledne v Bagdádu vyžádala 149 mrtvých a zraněných. Další bomba vybuchla krátce nato na náměstí Andalus.

V 16:00 zničil výbuch bomby v Hillá americké Humvee, v němž usmrtil jednoho a zranil dva vojáky.

Večer zasáhl výbuch bomby v Baghdádí policejní hlídku, zničil vozidlo a zabil tři policisty.

V noci zničila bomba v Ramádí vozidlo z americké vojenské kolony.

Úterý 6. února 2007

Bagdád

Podle informací získaných korespondenty Mafkarat al-Islam, byli v rámci příprav nové americko-irácké ofenzívy, která má z města vyhnat sunnity tak, jak se to již částečně podařilo na ulici Hajfa a v okrscích Hurríja a Džadída, jmenováni čtyři velitelé loutkových sil. Jsou to: 1. Abbud Qanbár, velitel Brigád Badr;

2. Barham Sálih, švagr vůdce strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma, Kurd a vysoký činitel pešmergů, známý svými vztahy k „Izraeli“, jenž se po příchodu Američanů aktivně podílel na „normalizaci“ vztahů mezi Kurdy a židy;

3. Salam az-Zawbí‘i, vicepremiér pro bezpečnostní záležitosti, nominovaný sunnitskou Islámskou stranou;

4. Ahmad Šalabí, šíita, který žil jistou dobu v Íránu a p okupaci v roce 2003 byl velkou nadějí Američanů.

Šíitské síly podporované loutkovými bezpečnostními silami po dvou dnech bojů s příslušníky odboje a místními obránci pronikly do sunnitské části čtvrti Ámil, zabily několik lidí, vypálily přes 25 domů a obsadily sunnitskou mešitu, na níž vyvěsily svůj prapor.

Odpoledne se mahdisté pokusili vyhnat sunnity z okrsku Šurta al-Chamisa na jihu Bagdádu. Obyvatelé spolu s povstalci se jim postavili na odpor. Během hodinového boje bylo poškozeno několik domů a zabito nebo zraněno několik obyvatel; informace o ztrátách druhé strany nebyly k dispozici.

Basra

Loutkové síly spolu se šíitskými milicemi vtrhly ráno v hlídkových vozidlech i civilních automobilech do okrsku Umm an-Ni‘adž na jihu města, prohledaly řadu domů a zatkly několik místních lidí, razie ve chvíli odesílání zprávy stále pokračovala.

Ozbrojené akce

Odpoledne zaútočili povstalci na americkou hlídku v bagdádské části Sálihíja, tedy pouhý kilometr od přísně střežené tzv. Zelené zóny. Podle informace zaměstnance TV Dijár zabili jednoho Američana, druhého zranili a beze škody zmizeli.

Ostřelování

Krátce po poledni dopadly dvě minometné střely na štáb britských sil v hotelu Šatt al-Arab v centru Basry. Zasáhly komunikační věž a místnost pro stráž monitorující okolí budovy.

Čtyři silné exploze otřásly americkou základnou v bagdádské Ámiríji. Kromě toho zasáhly minometné střely čtyři americká ležení na různých místech Bagdádu.

Bombové útoky

Kolem 8:00 usmrtila exploze auta na jihu Bagdádu v okrsku Arab Džabbúr čtyři americké vojáky. Výbuch dalšího auta zasáhl americko-iráckou hlídku, na niž pak povstalci zaútočili přímo, zničili celkem dvě americká a jedno vozidlo loutkové armády a zabili pět Američanů a dva příslušníky loutkových sil. Na silnici k bagdádskému letišti zabila bomba vojáka z americké kolony a tři zranila. Další bomby zabily na několika místech čtyři Američany a deset jich zranily. Po jedné z explozí zatkli Američané majitele zahrad, u nichž bomba explodovala, a když jim odmítl říci jména povstalců, kteří bombu položili, čtyřmi výstřely ho usmrtili.

Středa 7. února 2007

Fallúdža

Loutková policie zatkla u vjezdu do města člena fallúdžské rady ulamá, imáma mešity v Karmě šajcha Ahmada Ináda. Příčinu tohoto kroku neoznámila.

Ramádí

Policie tzv. Rady spásy provincie Anbár večer v okolí města zatkla šest Íránců a Iráčana, který do roku 1990 žil v Ramádí. Všichni byli na cestě na americkou základnu západně od města. Íránci tvrdili, že v poušti omylem zabloudili. Vzápětí po zprávě o jejich zatčení k sobě americký velitel povolal velitele loutkové armády, aby zjistil důvod přítomnosti Íránců v tomto sunnitském městě.

Bagdád

V Arab Džabbúr na jihu Bagdádu zničily americké bombardéry několik domů, zabily řadu lidí a několik dalších bylo s vážnými zraněními dopraveno do nemocnice, ovšem až po dlouhé době, protože Američané zasažený okrsek blokovali.

Tikrít

Americké síly zatkly ve městě hlavního koordinátora bezpečnostních akcí provincie Saláh ad-dín a jeho bratra, důstojníka loutkové armády. Důvod zatčení nebyl oznámen.

Sestřelen šestý americký vrtulník za poslední tři týdny

Za úsvitu sestřelili povstalci v oblasti Karmy 7 km východně od Fallúdže americký vrtulník Chinook. Za šera se povstalcům podařilo proniknout do oblasti obsazené Američany, ukrýt se mezi datlovými palmami a citrusovými háji, a odtud zasáhnout střelou země-vzduch vrtulník směřující na americkou základnu v Habbáníji. Po přesném zásahu se stroj rozpadl ve vzduchu na kusy. Americká letadla a vrtulníky pak pročesávaly široké okolí a spolu s pozemními silami pátrali po 12-20 vojácích, kteří měli ve vrtulníku být.

V ulicích Karmy bylo možno spatřit pickup se čtyřmi povstalci oslavujícími zásah. Jedna z odbojových organizací, Islámský stát Irák, oznámila, že vyvinula novou zbraň umožňující sestřelování amerických vrtulníků. Její velitel Abú Mus‘ab al-Fallúdží prohlásil, že „bojovníci Islámského státu Irák začali bojovat s okupanty i ve vzduchu, nejen na zemi“ a varoval Američany, že budou muset zřídit speciální hřbitov pro zničené vrtulníky, pokud se v nejbližší době z Iráku nestáhnou.

Večer americké síly uzavřely karmu desítkami obrněných vozidel, doprovázenými ve vzduchu bojovými letouny F-16 a F-18. Ty na město shodily spoustu světlic, které proměnily noc v den. Američtí a loutkoví vojáci mezitím prohledávali beduínské osady Džamila, Nassaf a Džahhalín a průmyslovou zónu města, a to včetně ohrad pro drůbež. Zatkli řadu lidí, mezi nimi ředitele chlapecké školy, duchovního vůdce a několik rolníků. Okolí pádu sestřeleného vrtulníku zůstávalo stále uzavřeno.

Ozbrojené akce

Ráno se ve Fallúdže povstalci střetli s policejními silami v téměř hodinovém boji. Policie v poslední době provedla řadu razií v mnoha čtvrtích města a zatkla tu řadu lidí.

Podezřelý výbuch

Podle oznámení rady ulamá došlo odpoledne ve Fallúdže k explozi auta uprostřed davu lidí v okrsku Bú Alwán, jež způsobila smrt 13 lidí a dalších 40 zranila.

Čtvrtek 8. února 2007

Fallúdža

Asi v 10:00 zasáhl americký vrtulník dům ve vesnici Zawbí jižně od města, v jehož troskách zabil jednu osobu a čtyři zranil, mezi nimi i ženy a děti.

Ramádí

Odpoledne zastřelil jeden z řady amerických ostřelovačů rozmístěných po střechách řady domů ve městě, ženu Ibtihal Džásim a její dceru Farah, které míjely dlouho opuštěnou budovu soukromé Mustafovy nemocnice.

Bagdád

Američané ráno prohledali dům zástupce tzv. ministra zdravotnictví Hakíma az-Zamilího a bez udání důvodu ho zatkli. Ministerstvo je v rukou sadrovců, k nimž patří i Zamilí.

Neznámí muži unesli v Bagdádu předsedu zemědělského odboru finanční dozorčí rady Ihsána al-Mašhadáního, když vycházel z úřadu. Podle svědků byl únos dílem mahdistů.

Skupina povstalců zaútočila v okrsku Mansúr na kolonu vůdce strany Fádila, jedné ze stran Jednotné šíitské aliance, Ammara at-Tu‘my. Poškodili několik aut a zranili jednoho strážce, Tu‘ma sám útoku unikl.

Američtí a iráčtí vojáci v rámci „bezpečnostní ofenzívy“ uzavřeli celou A‘zamíji a zakázali v ní veškerý pohyb. Za „bezpečnostní oatření“ prohlásili vyhánění sunnitských rodin, jež musely opustit své domovy v šíitských čtvrtích, z jejich nouzového ubytování v a‘zamíjských školách, úředních budovách a domech, které pro ně našli povstalci, neboť takto neprávem „squattují“ v objektech, které jim nepatří.

Na ofenzívu ohlášenou Bushem a Málikím odpověděli povstalci ve městě desítkami raket, minometných střel, bombovými a dalšími útoky na americké vojáky a jejich domácí pomahače. K bombovým útokům došlo mj. ve čtvrtích Ámil, Džamí‘a, Džihád, Sajjidíja, Fadl, Fahhama a Ámiríja.

Balád

Skupina mahdistů ve dvou autech přijela k domu Abd al-Wahída al-Muchlifa ve vesnici Rafí‘at u Baládu, vpadli do domu, oddělili ženy od mužů, Abd al-Wahída a jeho šest synů a vnuky vyvedli na dvůr, tam všech 15 postavili ke zdi a postříleli je za pokřiku „Muqtada! Muqtada!“ Pak vykradli dům.

Zatímco 14 mužů zemřelo okamžitě, vnuk Umar Muhammad Abd al-Wahíd byl vážně zraněn; jeho kritický stav však nedával naděje na přežití. Příslušníci jejich kmene se shromáždili v Baládu a ve vesnici, kde k vraždě došlo, a přísahali vrahům pomstu.

Dulu‘íja

Měst vzdálené 100 km severně od Bagdádu ráno uzavřeli američtí vojáci, přerušili dodávky elektřiny a vody Američané obsadili objekty dvou škol a mládežnického střediska, vyhlásili zákaz pohybu po ulicích a zrušili termíny zkoušek na školách, protože studenti nesměli opustit příbytky a dostavit se ke zkouškám. Pak zahájili razii, během níž byly z „terorismu“ obviněny a zatčeny desítky lidí různého věku.

Miqdádíja

Neznámí ozbrojenci zastřelili z jedoucího auta brigádního generála bývalé irácké armády Sa‘ada al-Mahdáwího, jenž na místě zemřel.

Američané nabízejí odměnu za informace o povstalcích, kteří sestřelují jejich vrtulníky

Ráno americké síly vyhlásily, že vyplatí peněžní odměnu každému, kdo jim poskytne informace o povstalcích, kteří sestřelili jejich vrtulníky u Fallúdže, Abú Ghurajb a Tádží. V obytných čtvrtích Ramádí začali američtí vojáci roznášet letáky s nabídkou atraktivní hmotné odměny za jakékoli informace tohoto druhu. Letáky označily povstalce za „teroristy“, kteří „se snaží sabotovat demokracii ve vaší zemi“ a „pokoušejí se vám vzít život“. Po odchodu vojáků obyvatelé letáky sebrali a zničili.

Ozbrojené akce

V bagdádském okrsku Adl zastřelil dopoledne ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty. Při jiném útoku byli v této čtvrti tři Američané zraněni. Další Američan bylo spolu se čtyřmi příslušníky sil Magháwir zabit v Ghazalíji.

V Ba‘qúbě přepadli ráno povstalci policejní hlídku a usmrtili čtyři policisty.

V mosulské čtvrti Hudaba zastřelili povstalci z automobilu dva policisty, kteří byli mimo službu a měli na sobě civilní ošacení.

Večer podnikli povstalci prudký útok na tábor loutkové armády v západní Fallúdže. Podle místních lidí tu byla řada vojáků zabita či zraněna, protože ještě dlouho po útoku slyšeli vozidla neustále jezdit sem a tam, protože pravděpodobně odvážela mrtvé či zraněné.

Kolem 19:00 se v ramádské čtvrti Džam‘íja povstalci střetli s americkými a loutkovými vojáky.

Ostřelování

Dvě minometné střely ráže 120 mm zasáhly v Bagdádu tiskárnu listu as-Sabah, vydávaného proamerickým režimem. Budova se zařízením byla značně poškozena; zraněni byli čtyři dělníci, kteří byli dopraveni do nemocnice.

Raketa země-vzduch zasáhla americkou základnu v Durá.

Bombové útoky

Ráno došlo v kirkúcké čtvrti Askarí k explozi bomby u sídla Vlasteneckého svazu Kurdistánu, která budovu silně poškodila. \loutková policie pak prohledala průmyslovou zón v západní části města a zatkla osm lidí.

V Latífíji zničil výbuch bomby minolovku z americké kolony a zabil nebo zranil její posádku.

V Ba‘qúbě narazila na bombu policejní hlídka, jejíž vozidlo bylo těžce poškozeno, jeden policista byl zabit a druhý zraněn. Ostatní vojáci z hlídky prohledali okolí a zabili jednoho studenta ba‘qúbského technického institutu.

Pátek 9. února 2007

Bagdád

Ofenzíva Bushe-Málikího proti Bagdádu pokračovala druhým dnem; američtí a loutkoví vojáci zastavovali věřící mířící do mešit, požadovali jejich identifikační doklady a sedm lidí zatkli. Pokračovala blokáda A‘zamíje, Ghazalíje a ulice Hajfa.

Povstali během útoků na americké a loutkové síly ve čtyřech bagdádských okrscích zabili pět a zranili šest Američanů a kromě toho usmrtili 11 příslušníků sil Magháwir, tři loutkové vojáky a 16 ozbrojenců šíitských milic.

Silný výbuch otřásl americkou základnou v Zafaraníji; nebylo jasné, co bylo jeho příčinou, protože místní lidé nepozorovali žádnou raketu ani minometnou střelu, která by na základnu dopadla.

V západním Bagdádu byl ráno zastřelen jeden z čelných velitelů mahdistů.

Odbojová organizace Brigády revoluce 1920 kategoricky popřela zprávy západních médií, podle nichž vyslovila souhlas s jednáním s okupačními silami, a naopak potvrdila, že hodlá pokračovat v džihádu proti nim. Její velitel Abú Anmar az-Zawbí‘i prohlásil, že organizace nikdy neporuší jednotu s ostatními odbojovými organizacemi a nepřestane bojovat proti okupantům a kolaborantům, protože se poučila z osudu palestinských bratří, jejichž židovští nepřátelé žádná ujednání nedodržují.

Mosul

Kolem 1:15zasáhlo americké letadlo raketou ležení kurdských pešmergů ve čtvrti Adan a zabilo, zjevně omylem, osm pešmergů a šest dalších zranilo.

Sebevražedný útok

Fidá‘í ve vestě naplněné výbušninou se odpoledne dostal na kontrolní stanoviště amerických a loutkových vojáků v Hadíthě a odpálil se. Výbuch zabil tři Američany a čtyři policisty a několik dalších osob zranil.

Ostřelování

Kolem 6:00 dopadly dvě rakety do bagdádské tzv. Zelené zóny jako „pozdrav na uvítaou“ novému americkému veliteli generálu Davidu Petraeusovi, který ve čtvrtek dorazil do Bagdádu.

Tři minometné střely ráže 120 mm dopadly ráno na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy a západním Bagdádu u Ghazalíje.

Čtyři střely ráže 82 mm zasáhly ráno kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v Abú Ghurajb, těžce je poškodily a zabily či zranily minimálně šest gardistů. Naváděná střela zasáhla kromě toho u Abú Ghurajb americkou kolonu, zničila úplně obrněné vozidlo a celou jeho posádku zabila nebo zranila.

Bombové útoky

V centru Hítu uprostřed hlavní ulice zasáhly exploze dvou současně odpálených bomb tank Abrams z americké obrněné kolony, zapálily jej a zabily jednoho vojáka. Šest dalších vojáků bylo z hořícího tanku vytaženo s různými zraněními a popáleninami. Američané povolali místní hasiče, aby přijeli tank uhasit, ti však odmítli, protože jim povstalci dali pokyn, aby příkazy okupačních sil ignorovali.

K podezřelé explozi došlo ráno na jihu Kirkúku, kde zasáhlo auto Júnuse Bajraqdara, prvního tajemníka Iráckého turkmenského hnutí. Výbuch poškodil automobil a zraněný Bajraqdar byl dopraven do nemocnice. Kirkúčtí Turkmeni jsou spolu se zdejšími sunnitskými Araby odpůrci kurdských separatistických pokusů o anexi města ke Kurdistánu.

Američané nařídili zatčení majitele nezávislé soukromé televize

Americké okupační síly vydaly rozkaz k zatčení Miš‘ána al-Džabbúrího, majitele TV az-Zawra, která vysílá videozáznamy povstaleckých operací proti americkým a loutkovým vojákům. Američtí vojáci prohledali domy Džabbúrího sester, bratranců a dalších příbuzných na několika místech severního Bagdádu. Prohledali také sídlo Strany smíření a osvobození v Huwajrá, již Džabbúrí po americké invazi založil, to vše ve snaze najít místo, odkud Zawra vysílá. Podle informace iráckých zdrojů vydali Američané také příkaz Interpolu, aby Džabbúrího dopadl a zatkl pro „podněcování terorismu a útoky na americké okupační síly“. Miš‘án al-Džabbúrí ve vysílání TV al-Džazíra 2. ledna 2007 ohnivě hájil popraveného Saddáma Husajna a svého proamerického oponenta v televizním dialogu Sádiqa al-Músáwího odhalil jako Íránce skutečným jménem Táriq Hášim Matár, který irácké občanství získal až v květnu 2004. Videozáznam této televizní debaty mu získal širokou popularitu v arabském světě i mimo něj.

Sobota 10. února 2007

Fallúdža

Pozdě v noci podniklo americké dělostřelectvo a letectvo prudký útok na vesnici Annaz východně od Fallúdže. Srovnalo se zemí nejméně pět obytných domů a členy rodin v nich žijících zabily nebo zranily. Podle svědků byli mezi oběťmi děti, ženy a staří lidé. Vesnice byla již několik dní pod záminkou párání po povstalcích obklíčena a uzavřena.

Bagdád

Tzv. irácký nejvyšší soud odsoudil k trestu smrti tři ženy na základě obvinění z terorismu. Jde o sunnitky, z nichž Wasin Tálib (31) zabila při povstaleckém útoku pět policistů, Zajnab Fádil (25) zaútočila společně s manželem a bratrancem na americko-iráckou hlídku, a Liqa Umar Muhammad (26) se s manželem a bratrem zúčastnila smrtelného útoku na činitele z tzv. Zelené zóny. Jak sdělil obhájce Wálid al-Hajjalí, soud těmto ženám vůbec nepovolil právníka, a proto nemohl vést jejich obhajobu; vyzval islámský svět, aby odmítl rozsudek a zabránil jeho vykonání, protože Liqa Muhammad před několika měsíci ve vězení porodila dítě a Wasin Tálib má tříletou dcerku. Všechny tři ženy jsou umístěny ve věznici v Kázimíji.

Odpoledne došlo v šíitském okrsku Kamalíja k explozi auta před sídlem mahdistické milice. Exploze zabila a zranila 11 lidí, mezi nimi jednoho z mahdistických vůdců Náhího Džabbaru al-Ámirího.

Další auto explodovalo u sídla badristů v okrsku Karradá, jichž bylo sedm zabito a čtyři zraněni. Podle místních lidí se zdejší badristická úřadovna věnovala propagandě „idejí šíitské revoluce“.

V A‘zamíji došlo kolem poledne k demonstraci na protest proti uvěznění imáma zdejší mešity šajcha Muhammada a jeho ženy americkými vojáky. K této zprávě korespondent Mafkarat al-Islam poznamenal, že američtí a loutkoví vojáci zatýkají v celé zemi manželky a matky „podezřelých osob“ a přitom hrozí, že ženy budou opakovaně znásilňovány, pokud se jejich muži či synové nevydají okupantům do rukou.

Kolem 20:00 vtrhli američtí vojáci i se psy do Mustafovy mešity v Jarmúku, zatkli jejího imáma šajcha Džunajda al-Baghdádího, svázali mu ruce a bez vysvětlení ho odvedli.

Dulu‘íja

Třetím dnem pokračovala americká blokáda města. Podle telefonického rozhovoru s místními lidmi obsadili okupační vojáci úřední budovy a vyhnali ze služby řadu policistů s tím, že sympatizují s odbojem. Zabrali nejméně 13 obytných domů, jejichž obyvatele vyhnali, a na střechy usadili ostřelovače. Kvůli blokádě a zákazu vycházení zemřelo během těchto dní přes 15 lidí, mezi nimi šest žen a dvě děti.

Buhríz

Američané dopoledne uzavřeli město ležící jižně od Ba‘qúby a oznámili, že prohledají každý dům ve městě, zabaví nalezené zbraně a jejich majitele zatknou. Obyvatelům dali čtyři hodiny na to, aby zbraně odevzdali dřív, než začne razie. Při razii obsadili vybrané budovy a na jejich střechách rozmístili ostřelovače. Přitom sebrali nejméně 50 lidí. Začali prohledávat i dívčí střední školu, kdy bylo v té chvíli 200 žákyň. Američany tu doprovázeli příslušníci loutkových sil, kteří tlumočili odpovědi dívek na dotazy, čím jsou jejich otcové a bratři.

Odpoledne začali vojáci na střechách střílet po lidech na ulicích, čtyři chodce zabili a dalších pět zranili. Vůdci kmenů a místní osobnosti se mezitím snažili vysvobodit žačky, stále držené ve střední škole.

Nadžaf

Kolem poledne zavraždili maskovaní muži v nadžafské čtvrti Askarí Laftu al-Hátimího, šajcha větve Bú Sujalim kmene Hátimí, žijící ve vesnici Zarka a okolí. Arabský šíitský kmen Hátimí zůstal loajální Saddámu Husajnovi a je proti novému sektářskému režimu v Bagdádu, odmítá okupaci Iráku. Jeho členové se 28. ledna stali terčem útoku loutkových sil a amerických letadel.

Sebevražedný útok

Kolem 20:00 najel severozápadně od Ramádí fidá‘í do americké kolony, z níž exploze kompletně zničila dvě vojenská vozidla a usmrtila nejméně deset vojáků.

Ozbrojené akce

V Tal Afáru zastřelil ráno povstalecký ostřelovač příslušníka americké námořní pěchoty.

Kolem poledne přepadli v Ramádí povstalci americké vojáky, kteří se chystali k razii, zničili dvě jejich vojenská vozidla, třetí zneškodnili a mimoto zasáhli palbou ze středních zbraní americký vrtulník Apache. Sami ztratili jednoho muže a stáhli se po příletu dalších vrtulníků, aby zabránili jejich útoku na obytné domy. Američané byli později nuceni přiznat ztrátu dvoučlenné posádky vrtulníku.

V ramádském okrsku Mal‘ab došlo dopoledne ke srážce povstalců s americkými vojáky; z okrsku byla slyšet palba a exploze, nad bojujícími stranami létaly svazky vrtulníků a letadel.

Odpoledne se v Haqlaníji u Hadíthy povstalci střetli s policejní hlídkou a zranili jednoho policistu.

V Bajdží přepadli večer povstalci kolonu policejního podplukovníka, zabili ho a vážně zranili jeho dva strážce.

Kolem 22:00 obklíčil oddíl povstalců z organizace Ansar as-Sunna v Mahmúdíji americkou kolonu, zaútočil na ni ze dvou stran a zničil dvě vozidla.

Bombové útoky

Dopoledne zničil výbuch bomby ve Fallúdže vozidlo hlídky americké námořní pěchoty a zabil tři mariňáky. Na zastavenou hlídku zaútočili povstalci a zničili další vozidlo.

V ba‘qúbském okrsku Katun zabil kolem 15:00 výbuch bomby ve zneškodněném vozidle jednoho amerického vojáka a tři zranil. V tomtéž okrsku obložili povstalci trhavinami dům, který odpálili kolem 18:00, kdy do něj vešli američtí vojáci, aby ho prohledali. Výbuch usmrtil šest Američanů a tři zranil, přičemž vojáci v troskách pátrali ještě po dalším vojákovi, jehož oznámili jako nezvěstného.

Neděle 11. února 2007

Chálidíja

Ráno vyhnali američtí vojáci na ulici obyvatele tří domů na hlavní ulici a udělali si z nich ubytovny a stanoviště. Kolem domů navršili valy zeminy a vztyčili varovná upozornění, aby se nikdo nepřibližoval.

Fallúdža

V Ámiríjat al-Fallúdža provedla loutková policie za dohledu amerických sil v obytném komplexu razii, při níž sebrala několik studentů střední chlapecké školy, kteří měli těsně před zkouškami. Seznam studentů, kteří měli být zatčeni, si přivezla a chlapce, kterým ještě nebylo 18 let, nacpala do kufrů osobních aut a odvezla je na stanici k výslechům.

Hít

Americký tank střežící náměstí na západním okraji ulice Džarí zahájil dopoledne palbu na auto, které bylo od něho 100 metrů daleko. Zasažené auto bylo značně poškozeno a jeho řidič vážně zraněn. Jakmile uslyšeli střelbu z tanku, američtí vojáci na okolních kontrolních stanovištích začali okamžitě také střílet kolem svých pozic, patrně v domnění, že někdo útočí na ně.

Bagdád

Před vchodem do budovy tzv. ministerstva pro oblasti, které je ovládáno členy proíránské strany Dawa (k níž mj. patří i premiér Málikí), explodovalo dopoledne auto. Jeho výbuch usmrtil šest členů strany a čtyři vážně zranil, zničena byla značná část budovy, používaná mj. ke schůzím stranické milice. Podle zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam pak policisté vzali oděvy z nedalekého obchodu pánským ošacením, postříkali je krví mrtvých a přehodili je přes mrtvé tak, aby vypadali jako civilisté. Místní lidé, kteří to celé pozorovali, pak viděli, jak televizní štáby z Kuvajtu, turecké tiskové agentury, íránské TV Álam a TV al-Arabíja Spojených arabských emirátů i místních stanic Dijár a Sumaríja údajné „civilní“ oběti filmují.

Smutně proslulá šíitská mešita Buratha, z níž se stalo středisko eskader smrti, byla vybavena novým zařízením, vesměs nakradeným z vyrabovaných bagdádských sunnitských mešit.

Huwajdžá

Při razii ve městě ležícím jihozápadně od Kirkúku prohledali američtí a loutkoví vojáci několik domů a zatkli tři osoby, mezi nimi také imáma tamní mešity.

Sebevražedný útok

Dopoledne najel fidá‘í s automobilem do policejního ředitelství v Dawru. Výbuch zničil celou budovu ředitelství a značnou část sousedního sídla provinční správy, shořelo tu 11 hlídkových vozidel. Zabito a zraněno bylo celkem 31 osob, vesměs policistů, mezi mrtvými byl i ředitel policejní stanice.

Ozbrojené akce

V Haqlaníji nedaleko Hadíthy zaútočili povstalci v 8:20 na americkou hlídku a během půlhodinového boje jí zničili jedno a zneškodnili druhé Humvee, v nichž zabili dva a zranili čtyři vojáky.

Na silnici mezi Sindžárem a Rabí‘ou na severu země zaútočili dopoledne povstalci na auto se skupinou nově získaných zájemců o práci v loutkové pohraniční stráži, kteří se po podepsání smluv v náborovém středisku vraceli domů do Mosulu. Všechny muže v autě postříleli a zmizeli.

V Mahmúdíji asi 30 km jižně od Bagdádu zničili povstalci ze skupiny Ansar as-Sunna při útoku na americkou hlídku dvě Humvee a zabili nebo zranili jejich posádky.

Devátý americký vrtulník sestřelen

Nad vesnicí Bání Tamím u Tádží severně od Bagdádu sestřelili povstalci jeden z amerických vrtulníků doprovázejících pozemní pěší vojenskou hlídku. Svědkové viděli stroj spadnout na zem a explodovat. Američané celou oblast uzavřeli, prohledali a zatkli vůdce kmene šajcha Fahda al-Tamímího a tři z jeho synů. Sebrali rovněž kameramana, který akci natáčel.

Ostřelování

Kolem 1:00 dopadly čtyři minometné střely ráže 82 mm na americkou základnu Rustamíja na jihovýchodě Bagdádu.

Asi v 10:00 zasáhly stejné čtyři střely americký štáb v Saqlawíji severně od Fallúdže.

Před půlnocí otřásly čtyři silné exploze americkou základnou severovýchodně od Tal Afáru.

Bombové útoky

Jihovýchodně od Fallúdže vybuchla kolem 7:00 bomba pod projíždějící americkou hlídkou, úplně zničila jedno Humvee a čtyři muže v něm zabila nebo zranila.

Americkou hlídku zasáhla odpoledne bomba také v Ána, kde zneškodnila vozidlo a zabila nebo zranila jeho posádku.

V Balád Rúzu ležícím 65 km severovýchodně od Bagdádu, došlo odpoledne k explozi bomby pod kolonou policejního úředníka plukovníka Faríse al-Umajrího. Poškodila jedno z aut a zranila dva strážce, plukovník sám zřejmě zůstal nezraněn.

Pondělí 12. února 2007

Bagdád

V Mawsilatu na jihozápadě Bagdádu ráno povstalci zaútočili na soustředění mahdistů a během 15minutovcé srážky pět z nich zabili a sedm zranili.

V šíitském okrsku Šurjá došlo v rozmezí tří minut k explozi dvou aut na parkovišti a v přilehlé ulici. Podle prvních odhadů bylo zabito 45 a zraněno 138 lidí. Další bomba na tržišti Haradž v Báb aš-Šurdží zabila 11 lidí a zranila 22.

Dulu‘íja

Kolem 20:00 se zdejší policejní velitel vracel autem z práce. Při výjezdu z boční ulice narazilo jeho auto do amerického obrněnce, který nečekaně zastavil uprostřed vozovky. Při srážce utrpěl policejní šéf zranění, jež nemocnice označila za smrtelná.

Buhríz

Na okrajích města ležícího 60 km severovýchodně od Bagdádu došlo ráno ke srážkám povstalců ovládajících od prosince město s americkými a loutkovými vojáky, kteří se pokusili do něj proniknout. Na jižním okraji města bylo zničeno jedno americké vozidlo a druhé poškozeno, načež byli Američané nuceni o 5 km ustoupit. Na jihovýchodě se americkým tankům nepodařilo prorazit, protože narazily na minové pole a musely postup zastavit.

Po tomto neúspěchu vytvořili Američané s loutkovými silami blokádu kolem Buhrízu v okruhu 10 km od města a v tomto okruhu zatýkali všechny členy kmene Džabbúr. Mezitím přerušili dodávky vody a elektřiny a veškeré komunikace v širokém okolí.

Ozbrojené akce

Dopoledne přepadli povstalci americkou hlídku v okrsku Sa‘da u Qá‘imu a během deseti minut zabili dva vojáky a čtyři nebo pět zranili, některé těžce.

Večer zaútočili povstalci na tábor loutkové armády severně od Fallúdže a část ho zničili.

Ostřelování

Kolem 20:00 zasáhla raketa určená americké základně v Habbáníji dům v civilní čtvrti, v němž zabila muže, jeho ženu a dvě děti.

Bombové útoky

V Huwajdžá jihozápadně od Kirkúku explodovala kolem 9:00 bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zničila Nissan a zabila nebo zranila jeho posádku. O něco později zasáhl výbuch další bomby hlídku loutkové armády, zničil Humvee, zabil jednoho vojáka a tři zranil.

Asi v 10:00 narazila na bombu policejní hlídka na severu Júsufíje. Ve zničeném hlídkovém vozidle zahynula patrně celá posádka.

Exploze bomby v Nu‘ajmíji východně od Fallúdže zasáhla prostřední ze tří vozidel americké hlídky a zapálila je. Ostatní vojáci vytáhli z hořícího vozidla dva mrtvé a dvě těžce zraněné druhy.

Úterý 13. února 2007

Ramádí

Ráno vpadla loutková policie tzv. rady spásy provincie Anbár do cementárny západně od města, prohledala ji a zatkla minimálně 14 zaměstnanců, které odvezla na novou policejní stanici Zawíja u Hítu k výslechům.

Fallúdža

Večer postavila americká námořní pěchota v centru města několik zátarasů a pak vtrhla do čtvrti Askarí. Vojáci tu prohledali většinu domů a sebrali 14 mladíků a chlapců, z nichž některým nebylo ani 13 let.

Bagdád

Před polednem došlo v západní části města nedaleko fakulty ekonomických věd k explozi auta, která zabila 10 lidí s nejméně 17 zranila; většinou šlo o náhodné chodce a univerzitní studenty.

Na jihu Bagdádu byl sestřelen americký bezpilotní špionážní letoun.

Na většině hlavních ulic A‘zamíje rozmístili Američané špionážní kamery, aby tak získali lepší kontrolu nad tímto odbojným okrskem.

Dulu‘íja

Američané zostřili pět dní trvající blokádu města a odmítli do něho vpustit dva konvoje Iráckého červeného půlměsíce provincie Saláh ad-dín s nákladem léků a potravin. Kromě toho pokračovali v některých částech města v raziích a zatýkání.

Sebevražedný útok

V Chálidíji 90 km západně od Bagdádu najel kolem 16:00 fidá‘í do kontrolního stanoviště tzv. národní gardy, zničil dvě vozidla a zabil devět gardistů.

Ozbrojené akce

V bagdádské Ghazalíji zastřelil ostřelovač amerického vojáka. Jeho kolega na severovýchodě města v převážně sunnitské čtvrti Qáhira usmrtil dva příslušníky sil Magháwir.

Na hlavní ulici Chálidíje zaútočili dopoledne povstalci na americkou hlídku, v boji zneškodnili jedno Humvee a druhé vážně poškodili. Zabiti byli dva američtí vojáci a tři zraněni.

V Sámarrá dopoledne zastřelil povstalecký ostřelovač člena policejní hlídky. Ve městě byla v rámci prvního výročí loňského útoku na šíitskou mešitu zpřísněna bezpečnostní opatření. Navzdory tomu zasáhl odpoledne smrtelný výstřel ostřelovače dalšího policistu právě u mešity Alího al-Hádího.

Na severu Basry svedli povstalci asi 15minutový boj s britskými vojáky. Britové odpověděli střelbou po civilistech, dva zranili, a střelbou na automobily způsobili nehodu, při níž jeden civilista zahynul.

V Dulu‘íji povstalci při přepadu americké hlídky těžce poškodili Humvee a zranili tři americké vojáky.

Ostřelování

Za svítání zasáhlo několik raket Kaťuša britskou základnu v bývalém prezidentském paláci v Basře. Další dvě rakety dopadly na britský štáb v tamním hotelu Šatt al-Arab.

Kolem poledne vypálili povstalci pět minometných střel ráže 82 mm a americkou základnu v Huwajdžá jihozápadně od Kirkúku. Tři z nich dopadly přímo na základnu,m zbývající dvě zasáhly opevnění.

Přibližně ve stejnou dobu dopadly čtyři střely ráže 120 mm na americkou základnu Simak ve Fallúdže, kde způsobily exploze slyšitelné po celém městě.

Odpoledne zasáhlo deset střel ráže 82 mm americko-iráckou základnu v Madá‘inu jihovýchodně od Bagdádu.

Dvě rakety Grad dopadly na americkou základnu v Rustamíji na jihu Bagdádu.

Přesně dva dny poté, co Američané uvedli do provozu svou novou základnu v Chálidíji, již před 40 dny začali budovat, ji zase opustili. Během těchto dvou dnů na základnu totiž dopadlo přes 70 raket a minometných střel. Loutková policie odmítla uprázdněnou základnu převzít s tím, že není bezpečná, je-li ji možno tak lehce zasáhnout

Bombové útoky

Při třech bombových útocích v bagdádské Ámiríji bylo usmrceno šest příslušníků americké námořní pěchoty a pět zraněno. V Durá bomba zneškodnila jedno Humvee, v Sajjidíji usmrtil výbuch miny dva vojáky z pěší americké hlídky. V okrsku Báb al-Mu‘azzam explodovala bomba pod skupinou mahdistů a deset z nich zabila nebo zranila.

Středa 14. února 2007

Hadítha

Americká hlídka projíždějící Barwaná východně od města začala najednou bez jakéhokoli důvodu střílet kolem sebe, zabila dva civilisty a pokračovala v jízdě, jako by se bylo vůbec nic nestalo. Místní lidé se vrhli k oběma obětem, ale zjistili, že jim už není pomoci.

V Haqlaníji nedaleko Hadíthy dopoledne značný počet amerických vojáků obklíčil dům Džalála al-Hadíthího. Celou rodinu z domu vyhnali, položili výbušniny a před očima rodiny dům vyhodili do vzduchu pod záminkou, že ho využívali povstalci.

Ramádí - Karma - Fallúdža

Během noci uzavřely americké síly okrsek Šihabi v Karmě a zatkly devět lidí, které obvinily z členství v iráckém odboji.

Podobné obvinění bylo vzneseno proti pěti lidem v Ramádí, které američtí vojáci zatkli časně ráno.

Policie tzv. Rady spásy provincie Anbár dopoledne vtrhla s asi 40 auty bez označení do centrální ulice Fallúdže a rozhodla se ukázat svou sílu. Všichni její členové, kteří měli přitom tváře zakryté černými maskami, začali zuřivě pálit po obchodech a stojících autech, se smíchem a pokřikováním urážek rozbíjeli okna aut. Chlapcům, kteří nedaleko prodávali benzín, vzali kanystry a za neustálého oplzlého pokřikování rozlévali benzín po ulici. Podle místních lidí tato policie pravidelně při podobných vystoupeních používá civilních aut bez označení, aby navodila dojem, že jde o akci povstalců.

Bagdád

Kolem 2:30 vpadli američtí vojáci do šíitské mešity Buratha a prohledávali ji až do 5:15. Našli tu 12 zmučených sunnitů, které propustili a šest sunnitů, kteří již následkům mučení podlehli. Zabavili značné množství zbraní a tucty falešných dokladů totožnosti, které šíitští ozbrojenci používali při sektářských útocích. Více než hodinu prohledávali dvůr za mešitou a rozmístili tam přes 40 označení na místech, kde jsou pravděpodobně zahrabány mrtvé oběti mučení z dřívější doby. Zkonfiskovali rovněž 320 000 dolarů a přenosné telefony. Zničili úřadovnu imáma mešity Džalála as-Saghíra, prohledali jeho listiny a spisy a pošlapali jeho turban. Osud Saghíra, jenž uvítal americké okupanty jako nebem seslané zachránce šíitů, je dalším příkladem toho, co se stane sluhům, kteří přestanou být okupantům užiteční.

Před svítáním provedli Američané a loutkové bezpečnostní síly razii v sunnitském okrsku Ghazalíja a několik mužů zatkli. K dalším raziím došlo ve čtvrtích A‘zamíja a Fadl.

V rámci zahájeného „nového bezpečnostního plánu“ se na ulicích města objevil neuvěřitelný počet zátarasů a kontrolních stanovišť, osazených příslušníky tzv. národní gardy. Veškerá opatření tohoto plánu byla zaměřena v první řadě na sunnitské části města.

Dopoledne zasáhla minometná palba sunnitskou čtvrť Rašídíja na severu Bagdádu, obývanou příslušníky kmene Dulajm, zabila jednu osobu a 16 zranila a poškodila několik obytných domů.

Na hlavní ulici okrsku Bajjá na jihozápadě města zabil výbuch auta dvě a zranil sedm osob, vesměs zřejmě členů šíitských milic.

Amára

Velení britských okupačních sil konečně přiznalo, že v pondělí byl nedaleko města sestřelen britský dopravní letoun Hercules C-130. Podle tohoto oznámení byli dva členové posádky letadla lehce zraněni; ostatní členové posádky byli dopraveni na britskou základnu na letišti v Basře. Podle zprávy BBC byl letoun zcela zničen.

Násiríja

Během noční razie prohledaly loutkové síly v tomto městě ležícím v provincii Dhi Qar asi 400 km jihozápadně od Bagdádu řadu domů obydlených sunnity Ze 14 mešit ve městě tři zabrali od příchodu Američanů šíité; několik sunnitských imámů našlo na dveřích svých domů výhrůžné nápisy.

Sebevražedný útok

Krátce po 16:00 najel fidá‘í do policejní stanice Warrár západně od Ramádí. Podařilo se mu vjet dovnitř objektu a teprve tam své auto odpálit. Mohutný výbuch zabil velitele policie provincie Anbár brigádního generála Salama Muhammada Abbáse al-Allúního, jeho pobočníka a 15 policistů; dalších 30 policistů bylo zraněno. Generálovu smrt oficiálně oznámila místní nemocnice.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Hassawíja u Miqdádíje se povstalci dopoledne střetli s hlídkou amerických vojáků a tzv. národní gardy. Ustoupili až po 15 minutách, kdy dorazily americké posily s vrtulníky. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam je tato oblast místem častých útoků na okupační síly.

Dopoledne byli ve Fallúdže při útoku na policejní hlídku zabiti čtyři policisté. Odpoledne zastřelil na kontrolním stanovišti na severním okraji Fallúdže ostřelovač loutkového vojáka. Mezi ostatní osádkou stanoviště zavládl zmatek, vojáci stanoviště zavřeli a fronty aut čekajících na obou stranách na odbavení střelbou donutili rozjet se hledat jinou cestu.

Po poledni zaútočili povstalci na hlavní silnici jihozápadně od Sindžáru na policejní hlídku a ve 20minutové přestřelce zranili dva policisty, jednoho těžce.

V Mosulu byl odpoledne zastřelen prominentní člen Brigád Badr, známý jako Abú Rajján i se svým pobočníkem.

Kolem 19:00 ničili povstalci dvěma granáty vypálenými z RPG-7 v centru Dulu‘íje americký tank Abrams. V hořícím tanku zřejmě zůstala celá posádka v počtu 4-6 mužů. Ostatní vojáci zabili divokou střelbou kolem sebe dva chodce a zranili čtyři lidi v autě, které náhodou zrovna projíždělo kolem.

Ostřelování

V 7:00 zasáhly tři rakety Grad americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo na policejní stanici v okrsku Dalli Abbás severně od Miqdádíje. Dvě těžce poškodily budou, zbývající tři zasáhly její opevnění.

Bombové útoky

V hítské čtvrti Mu‘allimín zasáhl dopoledne výbuch bomby policejní hlídku, zničil jedno z vozidel, usmrtil čtyři policisty a pátého zranil.

V jihozápadní části Mosulu explodovalo kolem poledne auto vedle projíždějící americké hlídky. Neobvykle silný výbuch zničil dvě vozidla, zabil minimálně čtyři a zranil pět Američanů.

Ve Fallúdže zničil výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo a usmrtil čtyři policisty.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       27. 2. 2007
27. 2. 2007 Vojtěch Filip volá do zbraně!
27. 2. 2007 KSČM: buď, anebo Vojtěch  Filip
27. 2. 2007 ČT: Reportáž o gripenech
27. 2. 2007 Oberfalzer Radě: Janeček nahrazuje jeden nezákonný stav druhým Jiří  Oberfalzer
27. 2. 2007 Solženicyn: Rusko dnes trpí týmiž problémy jako v roce 1917 před revolucí
27. 2. 2007 V EU je hlavní překážkou pro splnění požadavků Kjótského protokolu doprava Miroslav  Šuta
27. 2. 2007 Byt pro soudce Stanislav  Křeček
27. 2. 2007 Proč to může být hrozné, když film dostane Oskara, aneb Nejen že špehovali kolegy, rodiče, manžele, děti... Uwe  Ladwig
27. 2. 2007 Blýskavé řešení Bohuslav  Binka
27. 2. 2007 Našel jsem Kristův hrob, tvrdí režisér filmu Titanic
27. 2. 2007 Poslední sbohem Václav  Dušek
27. 2. 2007 Oběžnice nepraskne Bohumír  Tichánek
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007
26. 2. 2007 Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii Štěpán  Kotrba
26. 2. 2007 Proč Rusy dráždí americký radar v Brdech? Stanislav  Kaucký
26. 2. 2007 S kým chodí jakýsi princ...
26. 2. 2007 Díky novinářům a politikům je v ČR možné prosadit cokoliv Bohumil  Kartous
26. 2. 2007 Šéf studie NIST popírá existenci roztavené oceli ve WTC Jiří  Míka
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
26. 2. 2007 Raketové bahniště pro demagogy Josef  Ludvík
26. 2. 2007 Dvě poznámky z Kanady ke kouření Miloš  Kaláb
26. 2. 2007 USA zpracovávají plán náletů na Írán, který údajně "vyvinul mezikontinentální raketu" Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006   
20. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. října 2006   
16. 10. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2006