28. 2. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 2. 2007

Pandořina radarová skřínka

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BL Přípravy na rozmístění amerických vojenských základen v Česku a Polsku vstupují do závěrečné politické fáze. A ve hře jsou i miliardy dolarů.

Diskuse kolem rozmístění částí amerického systému Národní protiraketové obrany (NMD) se přiostřuje. Na domácí půdě i ve světě. Na diplomatické frontě se množí vystoupení, která do přátelských formulací oblékají zcela protikladné názory. V neděli ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov v americkém deníku Washington Post vyzval Spojené státy „nehledat záminky pro novou studenou válku“. List New York Times zároveň citoval americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou, podle níž „nikdo, kdo o této věci něco ví, nemůže tvrdit, že nějakých deset raketových lapačů dodaných do Polska může ohrozit odstrašující sílu tisíců ruských (jaderných) náloží“.

Každý, kdo o této problematice má nějaké informace, ale také ví, že současná fáze globálního rozmisťování americko systému NMD je pouze začátek. Jakmile se totiž jednou otevře Pandořina skřínka hvězdných válek, těžko zabránit zbrojní pandemii. Na konferenci organizované sdružením Vojáci proti válce, která se uskutečnila minulý pátek v Poslanecké sněmovně, řada diskutujících upozornila na opomíjené detaily vybudování radaru. Například – kolik pásem bude mít ochrana kolem tohoto amerického zařízení? Na jak dlouho bude uzavírána smlouva o pronájmu této základny? A hlavně: jaký bude další vývoj celého systému NMD?

Americká vláda hovoří o tom, že by v  příštím roce chtěla do výstavby vojenských základen v Česku a Polsku investovat 225 milionů dolarů. Návrh rozpočtu pro příští fiskální rok požaduje 10 miliard dolarů na systém NMD. A Bushova vláda spěchá, aby radary a rakety byly v Evropě rozmístěny před rokem 2010. To by mělo svázat ruce budoucímu prezidentovi USA, aby nemohl od programu NMD ustoupit, jako se to stalo v případě Reaganova projektu Hvězdných válek.

Jakmile bude první generace systému NMD rozmístěna, fantazii se meze nekladou. Lze měnit politické zaměření systému i jeho technické části. Když už jednou budou sila pro rakety vykopána, lze rakety vyměnit. Totéž platí o radaru. Je možné zhušťovat síť radarů i jejich dosah a funkci. Jakmile potenciální protivník zdokonalí své zbraně, bude nutné také provést upgrade systému NMD. Vždy bude co modernizovat a kam vložit peníze. Má-li být systém NMD funkční, jeho financování nezná hranic. Je to černá díra, ve které může zmizet neomezené množství peněz – ale i důvěra mezi státy.

Hlasy zpochybňující rozmístění amerických základen NMD v Česku a Polsku se neozývají pouze v těchto zemích, v USA a v Rusku. V posledních dvou týdnech zazněly jak z úst německé kancléřky a jejího ministra zahraničních věcí, tak i od slovenských a ukrajinských politiků. Není náhodou, že sousední státy se též cítí zataženy do diskuse – v takovýchto sporech, jako je raketová základna globálního užití, konečná řešení vojenského rázu totiž nerespektují hranice. Ovšem ministr zahraničí Česka s příznačným diplomatickým taktem slona v porcelánu označil negativní reakci Ruska na rozmísťování systému NMD ve střední Evropě jako důvod, proč jej Češi budou „pokládat za ještě nutnější“. Asi podle vznešené zásady, „šlápl jsi mi bábovičku, tak tě praštím lopatičkou“ – co na tom, že ten druhý má třeba bagr.

Netřeba propadat panice. Nic zatím nebylo definitivně rozhodnuto. I v Polsku, právě tak jako v Česku, musí smlouvu o rozmístění základny schválit parlament. I v Polsku jsou politici, jako například místopředseda vlády Andrzej Lepper, kteří požadují referendum o této otázce. A situace se mění: veřejnost je stále méně závislá na oficiálních sdělovacích prostředcích. Objevil se internet. A pomalu si zvykáme, že mít jiný názor než je názor aktuální vlády ve Washingtonu, není protiamerická činnost. A mít otázky o umístění americké vojenské základny v Česku, automaticky neznamená být proruský.

Hledat cesty k míru vyžaduje především schopnost porozumět oprávněným zájmům i těch druhých. Rusofobní reflexy, které se opět stávají součástí české politiky, jsou velmi špatným rádcem při obhajobě českých národních zájmů. Je samozřejmě možné říci, jak prohlásila ministryně Riceová v souvislosti s rozšiřováním NATO a Evropské unie, že „Rusové se nemusí ničeho bát, když mají demokracie na své hranici“. Nemusí. Třeba jako by se nemuseli ničeho bát v Bruselu a ve Washingtonu, když v Kyjevě vítězí „modrý“ Viktor Janukovyč.

Jenže – co je to demokracie? Každý by se měl bát zavádění demokracie takovým způsobem, jako se to děje v Iráku. Na ruské hranice se spolu se západní demokracií stěhují radary a jednotky rychlého nasazení. Přijetím Rumunska a Bulharska do NATO se o tisícovky kusů navyšuje počet tanků, obrněných transportérů a děl Aliance. Je tak obtížné porozumět tomu, že se ruští politici a vojáci ptají proč? V Moskvě dobře vědí, že v minulých dnech americká armáda a firma Lockheed Martin testovaly ničivou sílu nové rakety na ruském tanku T-72.

Posilování pozice Sergeje Ivanova v Kremlu by nemělo vyvolávat obavy proto, že jde o bývalého ministra obrany a zpravodajského důstojníka. Důležitější je, že Ivanov patří mezi architekty rodící se osy Moskva-Peking-Dillí. I když se to zdá řadě politiků nepochopitelné, největší nebezpečí z Ruska nemá podobu tanků a raket. Největším problém pro Evropskou unii a Česko by bylo, kdyby se tato rodící ekonomická velmoc obrátila na východ a ztratila o Evropu zájem.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." ZDE

Zvukový záznam příspěvků účastníků o politických dopadech výstavby americké raketové základny na území České republiky v Parlamentu dne 23. 2. 2007 ZDE

Další hlavní materiály k tématu

Stanislav Kaucký: Protiraketová obrana USA: XBR a SBX radary ZDE

Stanislav Kaucký: Cizí protiraketová základna v Česku? ZDE
Stanislav Kaucký: Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? ZDE
Jan Kavan: Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE ZDE
Miroslav Polreich: Rakety a jejich dvojí politická funkce ZDE
Milan Daniel: Pátá kolona spojené Evropy ZDE
Š. Kotrba: Radarová základna: dezinformace znehodnocují občanskou debatu ZDE
O. Krejčí: Velké problémy malé základny raketové rozvědky ZDE
Miroslav Polreich: NATO - spojenectví bez závazků ZDE
Štěpán Kotrba: Občanská debata o míru a válce není seminář z matematiky pro první třídu ZDE
Luboš Wišniewski: Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. ZDE
Milan Daniel: Pod raketovým cedníkem Česko a Polsko jedno jsou ZDE
Karel Dolejší: Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty ZDE
Egon T. Lánský: Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary ZDE

Š. Kotrba: Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni...: Harmonogram jednání českých představitelů o americké základně na území ČR ZDE

Nóta Velvyslanectví Spojených států Ministerstvu zahraničních věcí ČR ve věci umístění radaru Spojených států amerických na obranu proti balistickým střelám ZDE
Štěpán Kotrba: Archivní svědectví: Tvrdík chtěl smlouvu s Američany podepsat už v roce 2002 ZDE
                 
Obsah vydání       28. 2. 2007
28. 2. 2007 USA odmítly mírovou nabídku z Íránu
28. 2. 2007 Bushova vláda nabízí Sýrii a Íránu vyjednávání
28. 2. 2007 Trojí bída komunismu Bohuslav  Binka
28. 2. 2007 Jak nás pan poslanec překvapil Pavel  Čámský
28. 2. 2007 Zachrání Fico odsouzené z Libye? Petr  Wagner
28. 2. 2007 Boj za referendum o základně Milan  Valach
28. 2. 2007 Jednostranným pořadem o americkém radaru hrubě zkreslil reportér Brunclík skutečnost
28. 2. 2007 Spiklenecké teorie o pádu budovu WTC 7
28. 2. 2007 Nepohodlná pravda ohledně Ala Gora
28. 2. 2007 Pandořina radarová skřínka Oskar  Krejčí
28. 2. 2007 Stařeček Elena  Suchomelová
28. 2. 2007 Sen žen a biskupů: mateřství, mateřské štěstí, štěstí dětí, aneb Co když se pohádka neuskuteční? Uwe  Ladwig
28. 2. 2007 Evropa na rozcestí -- růst či nerůst? Ondřej  Rut
28. 2. 2007 Rusové nevěří nikomu
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn
28. 2. 2007 V mládí revolucionářem, ve stáří poraženým? Daniel  Veselý
28. 2. 2007 Protože proto Michal "Wolf" Vlk
27. 2. 2007 Vojtěch Filip volá do zbraně!
27. 2. 2007 Byt pro soudce Stanislav  Křeček
26. 2. 2007 Díky novinářům a politikům je v ČR možné prosadit cokoliv Bohumil  Kartous
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Jak nás pan poslanec překvapil Pavel  Čámský
28. 2. 2007 Boj za referendum o základně Milan  Valach
28. 2. 2007 Pandořina radarová skřínka Oskar  Krejčí
26. 2. 2007 Díky novinářům a politikům je v ČR možné prosadit cokoliv Bohumil  Kartous
26. 2. 2007 Proč Rusy dráždí americký radar v Brdech? Stanislav  Kaucký
24. 2. 2007 ČSSD vykrádá argumenty Greenpeace proti americkému radaru Karel  Dolejší
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu   
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
24. 2. 2007 Ovečky?   
23. 2. 2007 Zájmy a strach Jindřich  Kalous
23. 2. 2007 Downing Street potvrdila, že Británie vyjednává se Spojenými státy o raketové základně   
23. 2. 2007 USA: Británie není součástí amerických plánů pro základny raketové obrany   
22. 2. 2007 O čem rozhodnou zítra?   
22. 2. 2007 Financial Times: Zvýší americká základna riziko pro Polsko a ČR?   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2007 Pandořina radarová skřínka Oskar  Krejčí
26. 2. 2007 Proč Rusy dráždí americký radar v Brdech? Stanislav  Kaucký
24. 2. 2007 Občané, poslanci i zástupce ministerstva obrany o americké základně v Parlamentu   
24. 2. 2007 Keller: "Spojené státy se od roku 2002 oficiálně řídí doktrínou, která připouští rozpoutání preventivních válek. Nezříkají se použití jaderných zbraní jako první." Jan  Keller
20. 2. 2007 Archivní svědectví: Tvrdík chtěl smlouvu s Američany podepsat už v roce 2002 Štěpán  Kotrba
14. 2. 2007 O nás opět v Mnichově Oskar  Krejčí
14. 2. 2007 Nóta Velvyslanectví Spojených států Ministerstvu zahraničních věcí ČR ve věci umístění radaru Spojených států amerických na obranu proti balistickým střelám   
12. 2. 2007 Pátá kolona spojené Evropy Milan  Daniel
10. 2. 2007 Odvahu odmítnout mnichovanství a říci základně NE Jan  Kavan
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
30. 1. 2007 Občanská debata o míru a válce není seminář z matematiky pro první třídu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí