26. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 3. 2007

Ano, REVO se vám opravdu směje!

Bylo by od nás neupřímné zastírat, že po přečtení stížnosti pana Tomáše Čáslavky z iniciativy PRO základny na "falešný" leták REVA většině z nás přeletěl přes tvář pobavený úsměv. Pan Čáslavka si stěžuje a naříká, že jsme se pokoušeli svým letákem s "nesmyslným obsahem" zmást účastníky jejich prozákladnové akce z 12. března, a naši recesi hodnotí jako "projev lidí, kteří nestrpí demonstraci s jiným názorem než je ten jejich". Mluvčímu iniciativy Ne základnám (které je REVO součástí), ing. Janu Tamášovi, pak nepřímou cestou navrhuje, aby se iniciativa Ne základnám od nás distancovala.

Text letáku, který pana Čáslavku zvedl ze židle více, než jsme čekali (což nás těší):

Nechceme radary, chceme rakety --Minuteman III a Trident II (i s ponorkami, samozřejmě)!!!

Pět důvodů, proč chceme US radarovou a raketovou základnu ve střední Evropě:

1. Půjde, samozřejmě, o důležitá obranná zařízení před cizí agresí. Tato agrese může přijít z mnoha směrů -- např. ze Severní Koreji, Íránu, Somálska, Sýrie, Ruska, Číny, Vietnamu, Kuby, Venezuely, Běloruska, Rakouska, Srbska, Súdánu, Libye, Bolívie a Nikaragui. Naopak USA již dokázaly, že jsou mocností čistě se bránící, která odmítá veškeré druhy agrese. Ano, šťoura by mohl upozornit na pár výjimek, třeba na Guatemalu (1954), Libanon (1957), Kubu (1962), Indočínu (1964-73), Dominikánskou republiku (1965), Irák (1968; Baath a Husajn dosazeni k moci), Libanon (1982), Grenadu (1983), Honduras (1983), znovu Honduras (1988), Panamu (1989), Somálsko (1992), Haiti (1993), Libérii (1996), Srbsko (1999), Afghánistán (2001), Irák (2003; Baath a Husajn odstaveni od moci) a Haiti (2004), ale to jsou jen výjimky potvrzující pravidlo, že USA agrese odmítají. Aby se i jiné země mohly bránit, darovali jim Američané své vojenské základny a tyto země se často již desítky let těší z jejich přítomnosti. Obyvatelé je proto taky mají rádi -- třeba v Itálii a na Okinawě vítají každý nový kontingent amerických vojáků na zdejších základnách desetitisíce lidí v ulicích. No není to krása?

2. Výstavba základny USA v Česku nám přinese ekonomický zisk -- budou zde stavební zakázky, naši lidé, budou mít příležitost prokazovat Američanům levné služby a odvděčit se jim tak za osvobození v roce 1945. Oživí se také skomírající živnostenský stav v Dubí, Rozvadově a jinde. Někdo může namítnout, že výstavba základny přinese zisk hlavně vybraným nadnárodním společnostem vojensko-průmyslového komplexu (Boeing, Lockheed, Raytheon, Halliburton) a nepřímo pak jejich politické lobby v USA a ČR. Na to odpovídáme: no a co? Vždyť tyto společnosti jsou poslové míru, prosperity a svobody ve světě. Právě jejich aktivity uzbrojily SSSR a otevřely tak možnost našeho osvobození, právě jejich aktivity přinesly štěstí do Iráku. Proč jim tedy nepřát? A u politiků je to to samé. Nechť se má Bush, Cheney, Havel, Topolánek a Vondra dobře. Pryč s českou závistí! Plány teroristů zhatí politici boubelatí!

3. Americká základna je zárukou pokračování demokratického vývoje naší země započatého rokem 1989. Je trnem v oku všem komunistům, humanistům, pacifistům a jiným teroristům. Tam, kde vznikly americké základny, třeba v Turecku, je demokracie natrvalo zajištěna. Pokud snad někdo provokuje s tím, že třeba zrovna Turecko diskriminuje a vraždí Kurdy a dodnes zapírá genocidu Arménů (0,6-1,5 mil. mrtvých, 1915-18), pak jej třeba odkázat na to, že v USA byli a jsou diskriminováni a zabíjeni černoši a Muslimové a USA také zapírají genocidy Indiánů na svém teritoriu a Vietnamců, Laosanů a Kambodžanů v Asii (3,5-4 mil. mrtvých 1964-75). A co dělají USA přece nemůže být špatné. Kromě toho není přece jen Turecko, ale také Irák, Pákistán, Uzbekistán, Filipíny, Saudská Arábie, Izrael a řada dalších stabilních demokracií, jejichž vývoj je zajištěn americkými vojenskými základnami. Takže jakýpak copak!

4. Radarová základna je oázou bezpečí (premiér Mirek Topolánek, Otázky Václava Moravce, 21.1.07). K tomu není třeba nic dodávat. Radar je prostě skvělý deštník. V Německu třeba poměrně často prší, tak tam těch deštníků postavili hned několik. Jak řekl náš ministr Vondra: "Němci mají splněno!" (Otázky Václava Moravce, 4.3.07)

5. Nepřijatelnost alibistického postoje, že se o naši obranu nakonec postará někdo jiný. Bránit sebe musíme sami, z čehož logicky vyplývá, že zde musíme postavit americký radar a americkou raketovou-protiraketovou základnu. Západní civilizace je ve velkém nebezpečí a pod velkou hrozbou -- stačí se podívat na Irák, jak tam jednotky Západu dostávají v poslední době na frak. Teroristé jsou všude -- jeden z nich, podivně ustrojený (boty, kalhoty, bunda) a podivné barvy pleti (tmavá) běžel (vlastně šel, ale co na tom záleží) nedávno v londýnském metru a britská policie jej musela na poslední chvíli rozstřílet, když ležel na zemi a stále neodhalil svoji pistoli a výbušninu (tak mazaný darebák to byl, dokonce se pak říkalo, že je to brazilský elektrikář, tak chytře se maskoval). Radar a rakety nás ochrání před teroristy i jejich státními sponzory z Osy zla.

Podepište petici "Nechceme radary, chceme rakety -- Minuteman III a Trident II"!!

Nebuďte lhostejní, dejte najevo svoji solidaritu s Boeingem, Lockheedem a Halliburtonem!

Iniciativa přátel a milovníků raket + Smotlachův fan klub atomových hřibů

K tomu bychom chtěli uvést asi toto: Na demonstraci iniciativy PRO základny 12. března v Praze se skutečně několik našich členů vypravilo s cílem rozdávat leták, který by "pozlobil" občany, jejichž krédem je "nechceme radary, chceme rakety".

Vzhledem k tomu, že demonstrace PRO byla částečně pojata v odlehčeném duchu (odpalování badmintonových košíčků raketami z pódia na deštníky demonstrantů), rozhodli jsme pro text letáku, který tu zlehka tu drsněji ironizuje řadu tvrzení, která jsou stereotypně - a podle nás bez jakékoliv opory v realitě -- vynášena z argumentačního arzenálu zastánců americké vojenské základny (např. to, že americká přítomnost v určité zemi světa byla zárukou udržení či rozkvětu tamní demokracie).

V některých případech pak náš leták pouze doslova reprodukoval obecně známou argumentaci zastánců umístění radaru v ČR (např. výrok M. Topolánka: "Radarová základna je oázou bezpečí"), nikde však, a to zdůrazňujeme, neútočí na iniciativu PRO jako takovou ani na její jednotlivé členy. Průběh akce jsme rovněž nenarušovali, pouze jsme lidem (kteří si je od nás dobrovolně vzali či nás o ně přímo žádali) rozdali své letáky, což nepovažujeme za ukázku naší neschopnosti připustit pluralitu názorů.

Iniciativa PRO se na své demonstraci prezentovala masivním pódiem, zvukovými aparaturami, profesionálně vyrobenými transparenty, balónky a dalšími proprietami, které bezpochyby musely stát přinejmenším desetitisíce. Svoji první veřejnou akci měli možnost dopředu propagovat v pořadu Dobré ráno "veřejnoprávní" České televize, stejné televize, která během prvního půl roku činnosti naší iniciativy Ne základnám nepřinesla o naší petiční akci a demonstracích jedinou zmínku a naší demonstraci z 29.1. připsala troj- až čtyř- násobně nižší účast, než skutečně měla.

Pan Čáslavka se snad nebude zlobit, ale humor a ironizování odedávna patřily do arzenálu všech neprivilegovaných proti těm, kteří disponují penězi, vlivem a podporou vládců nahoře -- snad nám je tedy nebude chtít odepřít.

A pokud jde o ono fair play, které mu údajně tolik leží na srdci, nechť se podívá na vlastní webovou stránku iniciativy PRO, kde se v rubrice "Názory a komentáře" útočí na svým složením pestrobarevnou iniciativu Ne základnám a její jednotlivé členské organizace výrazivem jako "scénář z dílny KGB", "antisemité", "koketují s šiřiteli nacistických ideologií", "vášnivá obhajoba komunismu na stránkách Humanistické strany", "komunisté a jejich spojenci" atp.

[ http://www.radaryrakety.cz/index.php?id=26 ]. Nevidí si snad pan Čáslavka na špičku nosu?

REVO Praha ( www.revo.cz.tc ), N. Čech

                 
Obsah vydání       26. 3. 2007
25. 3. 2007 Soros a čelní američtí komentátoři zaútočili na vliv proizraelské lobby na americkou zahraniční politiku
26. 3. 2007 EU ve věku Abraháma Boris  Cvek
26. 3. 2007 Berlínská deklarace
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
25. 3. 2007 Co si myslí Mongol v Británii
26. 3. 2007 Mongolové a globalizace, aneb Jak je to krásné, když člověk je nepochopen Uwe  Ladwig
26. 3. 2007 Bez konce Kateřina  Komorádová
26. 3. 2007 Michael  Marčák
26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
23. 3. 2007 Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru Vojtěch  Frič
24. 3. 2007 Rozhlas BBC o amerických protiraketových základnách
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?
24. 3. 2007 O reportáži, ktorú sa nepodarilo vyvážiť Peter  Vittek
24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Jak se vám líbí reportáž, když točí o radaru bývalá agentka kontrarozvědky Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Opozice v Rusku pod sílícím autoritářským tlakem
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
26. 3. 2007 Letní čas, směšný pekař a rozesmátá republika Michal Z. Čenko
25. 3. 2007 Černá smrt Afriky Sandra  Wain
27. 3. 2007 Z oken Pražského hradu ničení planety vidět není Ondřej  Rut
26. 3. 2007 Drogy: budeme se raději mýlit s konzervativci, než mít pravdu s liberály? Tomáš  Stýblo
26. 3. 2007 Pozvánky na cenzurované filmy Martin  Škapík
26. 3. 2007 Jaké šance pro romské děti?
23. 3. 2007 Jak se nejspíše dohodl Klaus se Zemanem, aneb v jednotě je síla Štěpán  Kotrba
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 3. 2007 Nemáme ani přístup do médií, ani miliony na informační kampaň Milan  Valach
26. 3. 2007 Ano, REVO se vám opravdu směje!   
26. 3. 2007 Informace o pokračování jednání o případném umístění komponentu Štěpán  Kotrba
24. 3. 2007 Proč by měl platící koncesionář podporovat neobjektivní pořady ČT?   
24. 3. 2007 Nevěrohodnost iniciativy Ne základnám Miroslav  Šuta
24. 3. 2007 Lze důvěřovat českým médiím? Jan  Čulík
24. 3. 2007 Česká televize -- televize veřejné služby, nebo PR agentura? Milan  Valach
24. 3. 2007 O reportáži, ktorú sa nepodarilo vyvážiť Peter  Vittek
24. 3. 2007 Rozhlas BBC o amerických protiraketových základnách   
23. 3. 2007 Nepřesnosti v informacích o včerejší brněnské demonstraci proti základně   
23. 3. 2007 Jak to vidím já.... aneb když točíte o radaru Vojtěch  Frič
23. 3. 2007 Jak to bylo dál na čtvrteční brněnské demonstraci proti radaru   
23. 3. 2007 REVO si z nás dělá legraci!   
23. 3. 2007 Iniciativa Ne základnám? No, potěš pánbůh!   
23. 3. 2007 Pan Havlačka měl na demonstraci setrvat déle