5. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 4. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Basra: Irácké tzv. protiteroristické síly vtrhly ráno do budovy ředitelství zpravodajské služby, zatkly tu čtyři důstojníky, mezi nimi i místního velitele sadrovců. Propustily naopak 40 vězňů, které v objektu našly. Britské okupační velitelství oznámilo, že ke vpádu do budovy a zatčení pěti osob došlo, naproti tomu popřelo, že by byli přitom nalezeni a propuštěni nějací vězni. Městská rada vpád odsoudila a zorganizovala pozdě odpoledne před budovou napadeného ředitelství protest. Je pravděpodobné, že za incidentem stojí skrytý boj mezi sadrovci a šíitskou kolaborantskou stranou Fádila, která ve městě vládne. Zpravodajská služba byla vytvořena ze členů velkých šíitských milic, jejichž dílem bylo zatýkání a mučení řady zdejších sunnitů. Městská rada lavíruje mezi spoluprací s Brity a přerušením vztahů podle toho, jaký právě zaujímá britské velitelství postoj a podle politické situace ve městě, v němž hlavní roli hrají právě šíitské milice.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 1. března 2007

Bagdád

Ráno zasáhl výbuch bomby v Sajjidíji kolonu šíitského imáma Džalála as-Saghíra. Místo výbuchu okamžitě uzavřely americké a loutkové síly. Američané později oznámili smrt tří Saghírových průvodců, o jeho osudu se nezmínili ani slovem. Neprojevili také žádný náznak toho, že by měli v úmyslu zatknout Saghíra, jehož mešitu Buratha před dvěma týdny prohledali, zabavili tam zbraně, peníze a dokumenty a na dvoře mešity odkryli řadu hrobů.

V jihovýchodní převážně sunnitské části města provedly americké a loutkové síly další razie a v „podezřelých“ domech zabavili řadu zbraní, které obyvatelům sloužily k obraně před sektářskými útoky.

Mahmúdíja

V časných ranních hodinách prohledaly loutkové síly obydlí místních sunnitů a nejméně 33 z nich zatkly a obvinily z „terorismu“.

Sámarrá

Příslušníci sil Magháwir vpadli na tržiště Marjam v centru města, vykradli některé stánky a klenotnické obchody a pak celé tržiště zapálili, aby krádež zakryli. Podle očitých svědectví zabili také několik strážců tržiště.

Na zdech ve čtvrtích Šurta a Mu‘allimín ráno našli jejich obyvatelé urážlivé a obscénní nápisy. Pozdě večer sice pozorovali členy sil Magháwir, že na zdech něco píší, domnívali se však, že jde o obvyklé nápisy oslavující jejich jednotky. Teprve ráno se ukázalo, že šlo o sektářské provokativní urážky.

Kirkúk

Za svítání sestřelili povstalci jihovýchodně od Kirkúku americký vrtulník Black Hawk. Jeho ztrátu přiznali i Američané. Posádka pravděpodobně zahynula. Počet vrtulníků sestřelených v několika posledních týdnech tak dosáhl deseti.

Ozbrojené akce

V Iskandaríji asi 30 km jižně od Bagdádu se odpoledne povstalci střetli s loutkovou armádou a policií, které musely přivolat americké posily i další kolaboranty.

Ke střetu povstalců s americkými vojáky došlo kolem 13:30 v Hadíthě, kde shořelo Humvee, dva Američané byli zabiti a čtyři zraněni.

V bagdádské A‘zamíji zastřelili sunnité čtyři mahdisty.

Na kontrolním stanovišti na západním okraji Fallúdže zabil ostřelovač amerického vojáka. Američané zběsilou palbou po okolí zranili staršího muže, který chtěl pěšky vejít do města, a pak stanoviště na zbytek dne uzavřeli.

V centru Ba‘qúby přepadli večer povstalci policejní kontrolní stanoviště a zranili dva policisty.

Ostřelování

Nejméně pět minometných střel ráže 120 mm dopadlo ve 13:00 na sídlo mahdistů v jihozápadním Bagdádu, které z větší části zničily a 15 ozbrojenců zabily nebo zranily.

Kolem 14:00 dopadly čtyři střely ráže 120 mm na základnu tzv. národní gardy v Ámiríjat al-Fallúdža.

Večer zasáhlo několik minometných střel britské štáby v bývalém prezidentském paláci a v hotelu Šatt al-Arab v Basře, jakož i britskou základnu na tamním mezinárodním letišti.

Bombové útoky

V průmyslové zóně na východě Ba‘qúby narazila na bombu hlídka sedmi amerických obrněných vozidel. Výbuch zničil tank a zabil šest vojáků. Nedlouho předtím obešli povstalci okolní obchody a jejich majitelům doporučili, aby poslali zákazníky domů, obchody zavřeli a vyhnuli se tak nebezpečí zatčení. Celá oblast pak byla delší dobu uzavřená, protože ulice, na níž k výbuchu došlo, nebyla dostatečně široká, aby mohl projet obří jeřáb, který by vrak tanku odtáhl.

U Latífíje zničil výbuch bomby Humvee americké hlídky a jeho celou posádku zabil nebo zranil.

Nedaleko vesnice Chabbáz na silnici mezi Kirkúkem a Rijádhem poškodila bomba policejní hlídkové vozidlo.

Asi 10 km severně od Basry zasáhl výbuch bomby britskou hlídku, zneškodnil vozidlo, zabil jednoho a vážně zranil dva vojáky. Po explozi na stojící hlídku zaútočil kameny a zápalnými lahvemi houf chlapců, které Britové rozehnali gumovými projektily.

Kolem 17:00 explodovalo v centru Fallúdže auto, které míjel svatební průvod důstojníka zdejší loutkové policie poručíka Ahmada Ná‘ima. Ten útok přežil, zabiti byli dva lidé, kteří s průvodem neměli nic společného, několik dalších bylo zraněno. Těžce poškozeno bylo několik okolních domů a fasáda mešity Furqán.

Pátek 2. března 2007

Američané obsadili většinu Ramádí

Američané s loutkovou policií a armádou zahájili ráno rozsáhlou operaci a do večera obsadili tři čtvrtiny města. Proti očekávání se setkali s malým odporem povstalců. Jako vždy se pak jejich ostřelovači usadili na střechách domů a byl vydán zákaz vycházení. V rukou povstalců zůstaly pouze čtvrti Tamím a Súfíja.

V okrsku Mal‘ab vyhodili odpoledne Američané do vzduchu budovu základní dívčí školy pod záminkou, že v ní povstalci měli skladiště zbraní. Pak prohledali asi 30 obchodů v okolí, načež stejným způsobem zlikvidovali i je. V celém okrsku byl přitom vydán zákaz motorového provozu, obyvatelé byli nuceni dopravit domů zásoby potravin pěšky.

Hít

Americké síly a jejich domácí přisluhovači zpřísnili nařízení, omezující běžný život města. Zakázáno je používání automobilů, a to i v případě, že by se někdo potřeboval dostat k lékaři. Zakázáno je také rozdělovat příděly potravin a pohonných hmot, takže situace ve městě se stává kritickou.

Fallúdža

V časných ranních hodinách obklíčili Američané doprovázení příslušníky tzv. národní gardy se zakrytými tvářemi a pod ochranou vrtulníků vesnici Haswíjat nedaleko Fallúdže a začali prohledávat některé domy. Při razii sebrali devět místních mužů s tím, že zásobovali „teroristy“.

Pozdě večer prohledala americká námořní pěchota fallúdžské čtvrti Šurta a Nuwwáb ad-Dubbat, v nichž sebrala celkem deset lidí.

Bagdád

Čtyři šajchové sunnitských kmenů Zawbí, Džabbúr a Dulajm v Durá se ráno na základě vyzvání dostavili na základnu loutkové armády k projednání situace v oblasti.O dvě hodiny později byla jejich těla nalezena pohozená u silnice, vedoucí kolem základny.

Američtí vojáci zatkli brigádního generála Ghassána al-Chadrána, o němž získali důkazy, že prodával zadržené sunnitské vězně mahdistické milici. Podle očitých svědků vpadli vojáci do budovy ředitelství vyšetřování válečných zločinů a zatkli generála se šesti jeho spolupracovníky.

Krátce po skončení zákazu vycházení, který platí každý pátek v době společných modliteb, explodovalo v 15:30 v  Madínat as-Sadr auto u prodejny ojetých automobilů. Devět aut shořelo, zničeny byly dvě budovy, 12 lidí bylo usmrceno a 18 zraněno. Podle některých zpráv způsobil explozi sebevrah, který na sobě odpálil vestu s výbušninou.

Kirkúk

Neznámí ozbrojenci v uniformách loutkové armády unesli novináře Talála Hášima Bajraqdára, který pracoval pro místní týdeník Dijár.

Mahmúdíja

Jak oznámil šajch kmene Gharír, opustily přede dvěma dny síly Magháwir tzv. ministerstva vnitra tábor u silnice mezi Júsufijí a Mahmúdíjí, protože byl terčem neustálých povstaleckých útoků. Po jejich odchodu našli místní lidé u zdi tábora hromadný hrob, v němž bylo 42 těl mladých sunnitů, identifikovaných podle dokladů totožnosti, které měli mrtví stále u sebe. Šajch dodal, že jeho lidé pořídili jako důkazní materiál fotografie tábora i hrobu, jehož oběti se rozhodli odpoledne uložit na hřbitov mučedníků v Mahmúdíji.

Ozbrojené akce

V Madá‘inu ráno usmrtil ostřelovač vojáka sil Magháwir obsluhujícího kulomet na bojovém vozidle.

Britské síly přiznaly, že v posledních dvou dnech ztratily jednoho vojáka, který zemřel na následky zranění utrpěných v boji s povstalci; tři další vojáci utrpěli podle oficiálního oznámení lehká zranění.

Ostřelování

Ráno zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm americký tábor ve Fallúdže. Silné výbuchy velkou část tábora zničily.

V 9:00 dopadly čtyři stejné střely na společnou základnu amerických vojáků a tzv. rácké národní gardy v centru Ána.

Bombové útoky

V Tádží ráno došlo k výbuchu bomby pod americkou hlídkou, při němž bylo zneškodněno Humvee, dva vojáci v něm zabiti a dva další zraněni.

V centru Ána zasáhla bomba večer pěší americkou hlídku, zabila jednoho vojáka a dva zranila.

Sobota 3. března 2007

Hít

V 5:00 zasáhlo americké letadlo raketou dům na západě města, v němž zabilo šest členů rodiny – muže, jeho ženu, matku a tři děti - a dalších pět zranilo, tři z nich těžce. Loutková policie vylepila po městě spoustu plakátů, oznamujících vytvoření nových loutkových sil pod názvem „Hítský pohotovostní prapor“, jenž má „chránit obyvatele Hítu“. Plakáty obsahovaly výzvu k zapojení do těchto sil, jež by měly být složeny výhradně z místních lidí, „z bezpečnostních důvodů“ však na nich nebylo uvedeno, kde by se případní zájemci měli hlásit. Jak prohlásil jeden z obyvatel, najde se takových zájemců jen málo, „protože místní lidé silně nenávidí Američany, kteří budou tyto síly kontrolovat“.

Fallúdža

Dopoledne se ve městě rozmístily loutkové síly, uzavřely veškerá kontrolní stanoviště a odřízly tak od sebe jednotlivé části města. Za normálních okolností je na okrajích města šest stanovišť, jimiž musí projet či projít všichni, kdo se chtějí dostat do města nebo z něho ven. Během dne pak byly ve městě zatčeny desítky lidí.

Ve vesnici Fuhajlát u Ámiríjat al-Fallúdža vypálil americký letoun raketu na skupinu asi 20 mužů kryjících se za vysokým hliněným valem v domnění, že jde o povstalce. Jednalo se však o příslušníky loutkové armády a všichni byli zabiti nebo zraněni. Americké síly se snažily událost utajit a zakázaly novinářům do vesnice přístup; korespondent Mafkarat al-Islam však informaci získal od policejního zdroje.

Bagdád

Před 18:00 byl ve čtvrti Džamí‘a unesen první poradce tzv. ministra obrany a zástupce velitele „Bagdádského bezpečnostního plánu“ štábní generál Thámir Sultán at-Tikrítí. Celá čtvrť byla pak uzavřena a vydán v ní zákaz vycházení.

Tikrít

Na hlavní silnici severně od města ráno explodovala bomba pod kolonou generálporučíka loutkové armády Abd al-Azíze al-Muftího, velitele divize umístěné v provincii Saláh ad-Dín. Výbuch poškodil dva automobily a zranil několik generálových osobních strážců. On sám i tentokrát – nešlo o první útok na jeho osobu - unikl.

Madá‘in

Do města vpadla řada velkých amerických vojenských vozidel s vojáky, kteří prohledali několik čtvrtí města a sebrali desítky lidí pod záminkou, že podporovali útoky na ně a na loutkové síly.

Ba‘qúba

Ve vesnici Bání Sa‘jd 25 km severně od města zaútočili povstalci na americké vojáky a loutkové síly prohledávající tamní domy. K jakým ztrátám se během 15 minutové přestřelky došlo, se nepodařilo zjistit. Po ní zajali Američané tři vesničany.

Sebevražedný útok

Ve vesnici Fallahát na hlavní silnici mezi Fallúdžou a Habbáníjí najel odpoledne fidá‘í do kontrolního stanoviště tzv. národní gardy, zranil všech šest vojáků na něm a zničil dvě vozidla.

Ozbrojené akce

Na dálnici Bagdád-Kirkúk se u Salmán Páku povstalci střetli se 4. divizí loutkové armády v déle než půlhodinové přestřelce.

V Mosulu usmrtil ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Příslušníka tzv. národní gardy usmrtil ostřelovač ve Fallúdže.

Ostřelování

V 7:00 dopadly dvě rakety Kaťuša na americký štáb v Júsufíji, odkud se ozývala řada silných výbuchů.

Dopoledne zasáhla raketa S5K další americký štáb v Huwajdžá jihozápadně od Kirkúku, kde způsobila požár.

Nejméně deset minometných střel různé ráže dopadlo dopoledne během půl hodiny na různé části americké základny na bagdádském mezinárodním letišti. Odpoledne na tutéž základnu dopadlo dalších šest střel, z nichž dvě zasáhly a značně poškodily ranvej, nezpůsobily však žádné ztráty.

Bombové útoky

Kolem 8:15 explodovaly v Ramádí dvě bomby u stanovišť policejních hlídek v bráně univerzity Anbár a zabily nebo zranily 66 lidí, z toho 17 příslušníků policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, kteří kontrolovali doklady přicházejících studentů. Za poledne došlo ve městě k další explozi, tentokrát u kontrolního stanoviště této policie, při které bylo zabito 16 a zraněno 40 lidí, z nichž bylo 11 policistů.

Neděle 4. března 2007

Rutba

Američtí vojáci zabrali kolem 11:00 ve městě budovu pobočky banky Ráfidajn, všechny zaměstnance vyhnali na ulici a zřídili si zde novou základnu. Na střeše budovy se usadili jejich ostřelovači, kolem budovy byly postaveny betonové a plastové zátarasy a varovná znamení zakazující komukoli, aby se k vojenskému objektu přiblížil.

Fallúdža

Neznámí ozbrojenci přepadli za svítání obytný dům v Ámiríjat al-Fallúdža, kde zabili tři bratry z kmene Bú Isá společně s jejich matkou a manželkou jednoho z nich. Všechny usmrtili výstřelem do hlavy, jedna z obětí v té chvíli ještě ležela v posteli. Po zničení mešity v blízké Habbáníji ve zjevném sektářském útoku z minulého týdne panuje v Ámiríjat al-Fallúdža značné napětí.

Dopoledne, přesně 24 hodin po uzavření města, americké síly znovu otevřely šest kontrolních stanovišť na obvodu Fallúdže a umožnili lidem, kteří byli nuceni strávit noc na silnici, dostat se domů.

Dulu‘íja

Američané obnovili blokádu města, zabránili komukoli město opustit nebo se do něho dostat, a znovu ho začali důkladně prohledávat. Mezi obyvateli zavládly po zkušenostech z předchozí desetidenní blokády, která město zcela paralyzovala, obavy, jak dlouho je okupanti hodlají sužovat tentokrát.

Mosul

Jak oznámila místní provinční rada, jeden z odbojových velitelů odsouzený k smrti zastřelením Ahmad al-Umar utekl den před plánovanou popravou z vězení. Obviněn byl z vraždy velitele kurdských kolaborantů a z odpálení bomby pod americkými vojáky.

Ozbrojené akce

Na jihovýchodě Bagdádu byla ráno v domě jeho sestry nalezena mrtvola Hasana al-Rukábího, známého jako Abú Sadždžád, člena Mahdího armády. Podílel se na řadě sektářských útoků vůči sunnitům v různých částech města, zvláště v Rusafá. V poslední době se u sestry ukrýval před americkými vojáky. Spolu s ním byl nalezen mrtev jeho švagr; oba byli provrtáni desítkami kulek.

V Karmě u Fallúdže zabili povstalci dva příslušníky tzv. národní gardy, sebrali jejich zbraně a zmizeli dřív, než ostatní gardisté mrtvoly objevili.

V okrsku Husajn 8 km jižně od Basry byl jeden britský voják těžce zraněn při útoku povstalců na britský tábor v tamním bývalém prezidentském paláci.

Dopoledne se v severovýchodním Mosulu střetli povstalci s policejní hlídkou, dva policisty zabili a tři zranili. Několik ozbrojenců vpadlo v Mosulu do domu člena ředitelství mosulské policie Abdalláha Sálima an-Nádždího a zastřelili ho.

Večer zaútočili povstalci z jedoucího auta v Isháqí severně od Bagdádu na skupinu pěti loutkových vojáků a všem způsobili vážná zranění.

Ostřelování

Asi v 7:00 vypálili povstalci tři minometné střely na americkou základnu v centru Hadíthy.

V 8:00 dopadlo pět minometných střel ráže 120 mm na americkou leteckou základnu Anaconda u Jathribu.

Dalších pět střel stejné ráže zasáhlo dopoledne americkou základnu jižně od Díwáníje asi 120 km jihovýchodně od Bagdádu.

Bombové útoky

Ve vesnici Bú Mahal u Qá‘imu vybuchla nálož pod americkými vojáky, prohledávajícími ohradu pro ovce, čtyři usmrtila a pátého těžce zranila.

Nedaleko Bajdží zasáhla bomba kolonu velitele policie v provincii Saláh ad-Dín generálmajora Hamáda Námise al-Džabbúrího, zničila jedno auto, zabila dva Džabbúrího osobní strážce a tři zranila. On sám zůstal údajně nezraněn.

Odpoledne došlo v Chálidíji k výbuchu bomby pod americkým obrněným vozidlem, které tím bylo vyřazeno z provozu a tři vojáci v něm usmrceni.

Podle svědectví lidí přijíždějících z oblasti zničila v sobotu nebo v neděli v pohraničním komplexu Ar’ár bomba americké Humvee, které kompletně shořelo a kolem jeho vraku se válely cáry amerických uniforem. Tato oblast proslula častými útoky na americké síly.

Pondělí 5. března 2007

Ramádí

Krátce po poledni byla znovu uvedena do provozu radiotelefonická síť, jejíž dvě přenosové věže povstalci přede dvěma lety vyhodili do vzduchu. Američané a kolaboranti si od obnovení provozu slibují, že prostřednictvím sítě získají snadněji udání o přítomnosti a pohybech povstalců ve městě, kde je odboj velmi aktivní.

Fallúdža

Při raziích ve čtvrtích Nazal a Šuhadá na jihu a jihovýchodě města prohledali od nedělního večera do pondělního rána Američané doprovázení loutkovou národní gardou řadu domů a sebrali 13 místních mužů a mladíků pro podezření z účasti na povstaleckých akcích.

Bagdád

Na několika místech bylo nalezeno celkem sedm mrtvých sunnitů – čtyř studentů lékařského technického institutu a tří dalších místních lidí. Na všech tělech byly patrné známky mučení.

Mohutný výbuch auta na Mutanábího ulici v centru města zabil 26 a zranil 54 šíitů; mezi oběťmi byli i čtyři šíitští duchovní. K výbuchu došlo u střediska irácko-íránské kulturní výměny a střediska distribuce šíitské náboženské literatury, která obě šíitští duchovní kontrolují.

Miqdádíja

Americké vrtulníky ostřelovaly obce Tawakkul, Sansal a sady kolem nich nedaleko Miqdádíje prý proto, že se poblíž zdržují povstalci.

Huwajdžá

Ráno proběhla ve třech čtvrtích města ležícího asi 200 km severně od Bagdádu rozsáhlá razie, během níž bylo odvlečeno nejméně 25 lidí.

Basra

Irácké tzv. protiteroristické síly vtrhly ráno do budovy ředitelství zpravodajské služby, zatkly tu čtyři důstojníky, mezi nimi i místního velitele sadrovců. Propustily naopak 40 vězňů, které v objektu našly. Britské okupační velitelství oznámilo, že ke vpádu do budovy a zatčení pěti osob došlo, naproti tomu popřelo, že by byli přitom nalezeni a propuštěni nějací vězni. Městská rada vpád odsoudila a zorganizovala pozdě odpoledne před budovou napadeného ředitelství protest.

Je pravděpodobné, že za incidentem stojí skrytý boj mezi sadrovci a šíitskou kolaborantskou stranou Fádila, která ve městě vládne. Zpravodajská služba byla vytvořena ze členů velkých šíitských milic, jejichž dílem bylo zatýkání a mučení řady zdejších sunnitů. Městská rada lavíruje mezi spoluprací s Brity a přerušením vztahů podle toho, jaký právě zaujímá britské velitelství postoj a podle politické situace ve městě, v němž hlavní roli hrají právě šíitské milice.

Sebevražedný útok

V 9:00 na sobě u skupiny policejních hlídkových aut u tržiště v centru Rawy odpálil fidá‘í vestu s výbušninou, usmrtil čtyři policisty a zranil pět civilistů, tři z nich vážně.

Ozbrojené akce

Na hlavní silnici nedaleko Chálisu přepadli ráno povstalci skupinu čtyř policistů mířících do práce a všechny zastřelili.

V Ba‘qúbě se ráno strhla přestřelka mezi povstalci a loutkovými vojáky, při níž údajně nedošlo k žádným ztrátám. Kolaboranti však vylezli na střechu blízkého učitelského ústavu a začali střílet po civilistech, přičemž zranili dva muže, ženu a čtyřletou holčičku.

Skupina asi čtyř mužů unesla v Ba‘qúbě vůdce badristů, jehož odboj činí odpovědným za řadu vražedných útoků proti sunnitům.

V Sámarrá usmrtili ostřelovači čtyři příslušníky sil Magháwir, které spolu s americkými vojáky kontrolují město od chvíle, kdy je americké síly znovu obsadily.

Amerického vojáka zastřelil ostřelovač v bagdádském okrsku Chidr.

Večer podnikli povstalci prudký 20minutový útok na americké ležení ve čtvrti Dubbat v centru Fallúdže.

Ostřelování

Sedm minometných střel dopadlo v 8:00 na americkou základnu v bývalém prezidentském paláci v Hillá.

Tři střely ráže 120 mm zasáhly dopoledne americký štáb v Saqlawíji.

Bombové útoky

Ve městě Džalawla 120 km severovýchodně od Bagdádu zasáhl ráno výbuch bomby kolonu činitele Vlasteneckého svazu Kurdistánu Sardžála Adnána, který mířil na stranickou schůzi. Poškozena byla dvě auta a zraněni dva osobní strážci, Adnán však útoku unikl.

V Tárimíji zneškodnil dopoledne výbuch silné bomby americkou hledačku min a zranil dva vojáky.

V bagdádském okrsku Arab Džabbúr zneškodnila bomba americké vojenské vozidlo,v němž zabila jednoho vojáka a ostatní tři zranila.

Hlídku tzv. národní gardy zasáhla bomba v Karmě u Fallúdže, zničila Humvee, usmrtila dva gardisty a tři zranila.

Američané se snaží zlikvidovat nezávislou televizní stanici

Egyptský list al-Misrí al-jawm přinesl zprávu, že Miš‘án al-Džabbúrí, prezident nezávislé televizní stanice Zawra, která je známá tím, že zveřejňuje videozáznamy akcí iráckého odboje, znovu obvinil USA z blokády stanice. Džabbúrí, bývalý člen iráckého loutkového parlamentu, jenž nyní žije mimo Irák, obvinil management egyptského Nilesatu, že podlehl americkému nátlaku a přestal mu poskytovat signál. Hodlá se proto obrátit na soud a vysílání mezitím zařídil prostřednictvím jiné arabské satelitní společnosti – Arabsatu.

Předseda rady společnosti Nilesat Ámín Basjúní prohlásil, že jeho společnost není schopna přenášet program TV Zawra, protože je signál rušen z jakéhosi zdroje, který nelze identifikovat. Džabbúrí však upozornil, že už přede dvěma měsíci ho inženýr Nilesatu Saláh Hamza kontaktoval a řekl mu doslovně, že „jde o technický útok nepřátelské strany proti stanici, stranu přitom nejmenoval, ale domnívám se, že měl na mysli Ameriku.“ Džabbúrí rovněž upozornil, že americká ministryně zahraničí Riceová vyzvala kongres, aby souhlasil s nátlakem na uzavření stanice a během návštěvy Egypta jednala s jeho představiteli i o této záležitosti. Popřel, že by mezi ním a egyptskou společností došlo k rozporům stran financování stanice, protože je připraven hradit jakékoli rostoucí výdaje. Na dotaz, zda k podobným potížím může dojít při vysílání prostřednictvím Arabsatu, odpověděl, že majiteli této společnosti je několik arabských zemí, které k obsahu jeho vysílání zaujímají kladný postoj, např. Libye a Saúdská Arábie, jež vlastní polovinu Arabsatu. Dodal, že na rozdíl od egyptské byrokracie veřejnost země pohlíží na uzavření TV Zawra kriticky. Dostává stovky dopisů od Egypťanů, kteří mu vyjadřují podporu a nabízejí pomoc. To pouze jejich představitelé nedokázali čelit americkému nátlaku.

Úterý 6. března 2007

Rozpory mezi kolaboranty v provincii Anbár

Mezi členy tzv. Rady spásy provincie Anbár se objevily rozpory. Předseda rady šajchů provinčních kmenů šajch Muhammad Džamál al-Muhanná vyzval guvernéra provincie k rezignaci a obvinil ho z korupce, nezdaru v boji proti „fundamentalistům“ a neschopnosti jasně rozlišovat mezi organizacemi odboje a al-Qá‘idou. Pohrozil, že pokud guvernér neodstoupí a nepředá pravomoci někomu kompetentnějšímu, provincie bude izolována.

Podle informací z řad obyvatel došlo také k rozporům týkajícím se rozmisťování policistů v jednotlivých okrscích, protože každý kmenový šajch požaduje pro svou vesnici či okrsek maximální počet policistů.

Poblíž Ramádí znásilněna další žena

V Bú Chalífa východně od města vtrhli kolaboranti do domu, kde našli pouze 39letou ženu, jejíž manžel byl zabit v roce 2003 při okupaci Bagdádu. Zavřeli ji do jedné z místností a čtyři z nich ji pak znásilnili. Krvácející ženu ležící v bezvědomí na zemi nalezl její syn.

Bagdád

Američané doprovázení kolaboranty prohledali odpoledne dům člena loutkového parlamentu za Frontu národního smíření Núr ad-Dína al-Hajalího v Hárithíji, vyrabovali ho a zatkli čtyři Hajjalího osobní strážce, zabavili jejich kalašnikovy a několik pistolí. Důvod jejich vpádu zůstal neznám.

Tikrít

Síly rychlého rozmístění vpadly do prostor zdejší univerzity, napadaly a bily studenty, několik z nich pověsily na sloupy elektrického vedení a řadu dalších zatkly. Jiní vojáci slovně nebo i přímo napadali profesory. Několik studentů muselo být dopraveno k ošetření do nemocnice. Na protest proti útoku a zatýkání vyhlásili studenti stávku a demonstrace.

Sámarrá - Bajdží – Dulu‘íja

Americká armáda a magháwiristé vyhlásili v Sámarrá zákaz veškerého vycházení a jakéhokoli pohybu na ulicích, načež začaly řadu čtvrtí prohledávat. Podobná opatření platila už několik dní v Dulu‘íji.

V Bajdží Američané rozpustili místní loutkové bezpečnostní síly, zabrali všechna jejich vládní auta a vyhlásili až na další ve městě zákaz vycházení.

Masakr šíitů v Hillá

Dva sebevražední útočníci provedli ve městě útoky na šíity shromážděné u příležitosti připomínky 40. dne po smrti šíitského imáma Husajna aš-Šahída. Oba fidá‘íové se vmísili do davů a odpálili na sobě vesty s výbušninou. Podle svědků výbuchy usmrtily a zranily studenty šíitských náboženských škol, duchovní a příslušníky milic. Podle večerních zpráv dosáhly počty mrtvých 90 a zraněných 160.

Mosul

Povstalci zaútočili na zdejší věznici Badúš, zabili strážce, zmocnili se jejich zbraní a osvobodili více než 130 vězňů, vesměs povstalců, kteří tu byli uvězněni od loňského roku.

Odpoledne zasáhla ve městě bomba kolonu Kabíra Kurána, činitele proamerického Vlasteneckého svazu Kurdistánu, který byl na cestě do sídla strany, kde se konala oslava zotavení iráckého „prezidenta“ Tálabáního. Kurán útok přežil, zabiti byli dva jeho strážci a další tři utrpěli zranění.

Ozbrojené akce

V Iskandaríji byl ráno zastřelen ředitel informací a divize styků s veřejností ministerstva cestovního ruchu.

U Mansúríjat al-Džabál v provincii Dijála zaútočili povstalci na kontrolní stanoviště loutkových bezpečnostních sil u amerického tábora. Zabili tu dva kolaboranty a zmizeli.

V vesnici Naj u Chálisu přepadli mudžáhidové hlídku loutkové policie, zapálili jedno vozidlo a zabili čtyři kolaboranty. Poté přepadli policejní stanici zřízenou v zabrané školní budově, usmrtili tři a vážně zranili čtyři další policisty.

Severně od Bajdží přepadli odpoledne povstalci americkou hlídku a vyvolali téměř hodinovou bitvu. Během ní zničili dvě Humvee a zabili nejméně šest Američanů, sami ztratili dva muže.

Kolem 20:00 přepadl silně vyzbrojený oddíl povstalců tábor tzv. národní gardy na okraji Fallúdže. Následovala asi hodinová přestřelka, v níž byli čtyři gardisté zabiti a několik dalších zraněno. Zbývající vojáci pak prohledali všechny domy v okolí, ničili jejich zařízení a uráželi i napadali jejich obyvatele.

Ostřelování

V 9:30 zasáhly dvě rakety S5K americký štáb v Džalawle 120 km severovýchodně od Bagdádu.

Dvě stejné rakety zasáhly dopoledne také americkou základnu v Bajdží.

Osm minometných střel vypálili povstalci na americkou základnu v bagdádské Rustamíji.

Odpoledne dopadly tři minometné střely ráže 120 mm na policejní stanici a dům jejího ředitele na jihu Kirkúku. Velitel útok přežil bez úhony, zraněni byli dva jeho strážci a dva policisté.

Bombové útoky

Ve východním Bagdádu dopoledne explodovala bomba u kontrolního stanoviště na okraji Madínat as-Sadr, zabila čtyři příslušníky tzv. národní gardy a pět dalších těžce zranila. Další bomba dopoledne zasáhla policejní hlídku v převážně šíitském okrsku Ubajdí, zabila čtyři kolaboranty a zničila jejich vozidlo.

Ve vesnici Gharíb jižně od Huwajdžá v provincii Ta‘mím najela americká hlídka na bombu, jež roztrhala Humvee na kusy a zabila tři vojáky.

Ve východní části Chálisu zasáhla bomba další americkou hlídku, zničila Humvee, z něhož zůstala pouhá změť pokrouceného kovu. Kusy těl jeho posádky se rozlétly po okolí.

Středa 7. března 2007

Ramádí

V okrsku Mal‘ab zasáhl americký ostřelovač místní ženu Sabríju Ahmad Akkab a usmrtil jejího pětiletého syna Ahmada. Protože ve městě platí zákaz použití jakéhokoli motorového vozidla, podařilo se teprve za hodinu dopravit zraněnou ženu do nemocnice. Kromě toho je ve městě i vycházení na ulice povoleno jen v určitou denní dobu.

Karma

Západně od města začali Američané bez varování a bez jakéhokoli důvodu pálit na auto projíždějící poblíž policejní stanice a zabili v něm dva bratry. Rijád as-Subajhí a Ahmad as-Subajhí se vydali do Bagdádu, aby zjistili něco o svém synovci, který byl před týdnem unesen a od té chvíle o něm nebyly žádné zprávy.

Bagdád

Za svítání provedla tzv. národní garda razii na ulici Hajfa a zatkla nejméně 38 lidí včetně chlapců mladších 12 let pod záminkou, že se podíleli na útocích na americké a loutkové síly.

Sunnitští ozbrojenci ráno zničili sídlo mahdistů ve čtvrti Muwásalát na jihozápadě Bagdádu.

Šíitská strana Fádila (tj. Islámská ctnost) oznámila a tiskové konferenci vystoupení ze Sjednocené irácké aliance ovládané Abd al-Azízem al-Hakímem a jeho stranou SCIRI. Mluvčí strany Nadím al-Džábirí odchod odůvodnil tím, že se z koalice stal „nenávistně štvavý blok“, a proto strana vytváří svůj vlastní blok, který bude usilovat o ukončení bojů mezi sunnity a šíity. Fádila je rozhodující stranou v Basře a v loutkovém parlamentu má 15 křesel.

Mušáhada - Dudžajl

V Mušáhadě vzdálené 25 km na sever od Bagdádu zahájili ozbrojenci z jedoucího auta palbu na autobus vezoucí šíitské poutníky na vzpomínkové náboženské obřady 40. dne po výročí smrti imáma Husajna aš-Šahída před 1327 lety. Nedošlo však ke ztrátám na životech ani ke zraněním.

Ve vesnici Dudžajl asi 55 km severně od Bagdádu došlo k podobnému útoku na osobní auto mířící na náboženské obřady do Bagdádu. Tady byli zabiti čtyři a zraněni dva lidé.

Balád Rúz

V oblíbené kavárně v Balád Rúzu na sobě odpálil jeden z hostů vestu s výbušninou, čímž usmrtil 25 a zranil 20 lidí. Byli mezi nimi sunnité, šíité i sunnitští Turkmeni. Kavárna byla úplně zničena a oběti bylo nutno vyprostit z jejích trosek. Podle nepotvrzených zpráv bylo mezi přítomnými hosty několik policistů.

Ozbrojené akce

Na okraji Durá jižně od Bagdádu zřídili ráno povstalci falešné kontrolní stanoviště, na němž zastavili dvě auta, v nichž cestovala skupina policistů mimo službu v civilním oblečení. Ozbrojenci zastavili první auto, vytáhli z něho pět mužů a postříleli je; druhému autu se podařilo ujet.

Kolem poledne zahájili povstalci vyzbrojení raketami a různými druhy zbraní útok na tábor tzv. národní gardy ve fallúdžské čtvrti Risála a po 15minutové přestřelce zmizeli.

Po poledni zaútočili v Ba‘qúbě povstalci na policisty, kteří si v místní bance vyzvedávali platy, a 15 z nich zabili nebo zranili. Na místo pak dorazily americké síly; jejich boj s povstalci pokračoval ještě ve chvíli, kdy korespondent Mafkarat al-Islam odesílal zprávu.

V Latífíji zničili sunnité palbou mikrobus Kia, v němž zahynulo sedm mahdistů.

Ostřelování

Kolem 7:00 dopadlo pět minometných střel ráže 82 mm na ležení tzv. národní gardy v Chálidíji. Dvě z nich zasáhly hradbu kolem tábora a zabily při nejmenším tři gardisty.

Nejméně osm minometných střel ráže 82 mm zasáhlo kontrolní stanoviště tzv. národní gardy na východě Hítu, kde zabily čtyři gardisty a zranily dva policisty. Ve městě už týden platí zákaz pouličního provozu.

Bombové útoky

Ve čtvrti Zuhúr v centru Mosulu zasáhla ráno bomba hlídku tzv. národní gardy, zničila jedno Humvee, v něm zabila jednoho a zranila dva gardisty.

V Tádží najela ráno americká hlídka na bombu, která zcela zničila Humvee, v němž dva vojáky usmrtila a dva zranila.

Ve 12:30 zasáhl v Rijádu asi 30 km jihozápadně od Kirkúku výbuch bomby americkou hlídku, zničil Humvee a zabil nebo zranil celou posádku.

V Durá zasáhl výbuch auta šíitské poutníky směřující do Karbaly a 31 z nich zabil nebo zranil.

Kolem 21:30 najela severně od Ba‘qúby na bombu americká hlídka, přičemž bylo jedno Humvee zneškodněno a několik vojáků zraněno.

Čtvrtek 8. března 2007

Ramádí

Odpoledne prohledali Američané spolu s loutkovými vojáky za doprovodu vrtulníků a letadel čtvrti Dubbat, Iskán a oblast 20. ulice, kde zatkli přes 50 lidí ve věku od 14 do 60 let. Všechny odvezli na americkou základnu západně od města a rozhlásili, že nalezli skladiště zbraní.

Před třemi dny Američany obnovenou radiotelefonní síť vyřadili povstalci zase z provozu, když jednu z komunikačních věží ve čtvrti Hawza v centru města vyhodili do vzduchu.

Bagdád

Američtí vojáci obsadili vchody do převážně sunnitské Ghazálíje a střežili je, zatímco tzv. národní garda namátkou zatýkala na ulicích, v obchodech a na tržištích. Další lidi zajali Američané, později je však zase propustili, zatímco ostatní zajatci byli stále v rukou gardistů.

Kolem 13:00 vpadli Američané do kampusu univerzity Mustansiríja, odzbrojili univerzitní stráž, prohledávali sály, nikomu nedovolili se přiblížit a samozřejmě také nikomu nesdělili důvod vpádu.

Tikrít

Studenti a všichni zaměstnanci zdejší univerzity protestovali proti pokračující razii v univerzitním kampusu. Kolaboranti zatýkali studenty i učitele, ničili majetek univerzity i jednotlivých studentů. Zaměřovali se přitom zvláště na studenty pocházející z oblasti Sámarrá, Dulu‘íje a provincie Anbár.

Bajdží - Sámarrá

Dopoledne ukončily americké síly blokádu města Bajdží, trvající čtyři dny. Během blokády bylo asi 80 lidí bez zjevné příčiny zatčeno a desítky soukromých aut zabaveny.

Dopoledne odvolali Američané rovněž zákaz vycházení, vyhlášený přede dvěma dny v Sámarrá. Během těchto dvou dnů proběhly v celém městě rozsáhlé razie, zatčeno bylo mnoho lidí a řada osobních aut byla zkonfiskována.

Sebevražedné útoky

Po poledni najel fidá‘í v mosulské čtvrti Rifá‘í do policejní hlídky, zničil jedno hlídkové vozidlo a druhé vážně poškodil, dva policisty usmrtil a pět dalších zranil.

Ve 20:45 najel jižně od Qá‘imu fidá‘í do amerického kontrolního stanoviště, kde podle informace policejního nadporučíka zabil nebo zranil nejméně devět Američanů.

Ozbrojené akce

V Túz Churmátú asi 175 km severně od Bagdádu přepadli ráno povstalci auto s mahdisty, zabili řidiče a zmizeli.

Policejní kontrolní stanoviště přepadli ráno povstalci ve čtvrti Chadra na západě Bagdádu, kde byli podle svědků dva policisté zabiti a několik dalších zraněno.

Terčem povstaleckého útoku se dopoledne stal také americký tábor v zabrané budově jižně od Fallúdže. Budovu těžce poškodili a způsobili zřejmě i lidské ztráty, protože na místo přiletěl lékařský vrtulník.

Odpoledne došlo v Dulu‘íji k rozsáhlému útoku desítek povstalců na policejní stanici, zmocnili se tam zbraní a vozidel. Když policistům dorazila na pomoc americká kolona sedmi vojenských vozidel, explodovalo vedle ní nejprve auto a krátce nato další bomba. Zbytku kolony musely na pomoc přiletět vrtulníky a bombardéry, které po dvě hodiny ostřelovaly raketami a kulomety háje kolem nedalekých vesnic Arab Džabbúr a Muškán.

Uprostřed Ba‘qúby zasáhli povstalci raketou S5K americké obrněné vozidlo, zneškodnili je a tři vojáky zranili. Američané odpověděli střelbou, zasáhli místního civilistu a zabili ho. Pak oblast na dvě hodiny uzavřeli, aby mohli odtáhnout vrak a odvézt raněné.

Ostřelování

V Habbáníji vypálili povstalci pět minometných střel na tamní vojenskou základnu. Tři z nich explodovaly v objektu základny, zbývající dvě však dopadly mimo základnu, zabily pět civilistů a šest dalších včetně několika dětí zranily. Podle další zprávy zasáhlo tuto základnu ve dvou etapách v rozmezí 15 minut ještě deset střel ráže 120 mm.

Kolem poledne dopadly čtyři rakety na bagdádské mezinárodní letiště. Dvě z nich zasáhly hlavní vysokou mnohapatrovou budovu a těžce ji poškodily. K lidským ztrátám údajně nedošlo.

Bombové útoky

Asi v 9:00 zasáhl hlídku tzv. národní gardy u Kirkúku na silnici do Bajdží výbuch bomby, zcela vyřadil z provozu Humvee, zabil jednoho policistu a tři zranil.

Přibližně ve stejnou dobu explodovala asi 2 km od Rutby bomba pod kolonou cisteren s pohonnými hmotami a kamionů se zásobami pro americké základny. Úplně zničila jednu cisternu a jejího iráckého řidiče těžce zranila.

V Zafaráníji na východě Bagdádu zasáhla bomba hlídku složenou z policistů a gardistů, zničila policejní vozidlo, v němž byli čtyři policisté zabiti, a lehce poškodila transportní vozidlo tzv. národní gardy.

Za poledne zničila v Habbáníji bomba Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila celou jeho posádku.

Odpoledne vybuchla v Abú Ghurajb pod americkým Humvee 22kilogramová bomba, zcela je zničila a zabila čtyři příslušníky námořní pěchoty. K útoku se přihlásily Brigády Revoluce 1920.

Pátek 9. března 2007

Ba‘qúba

Za svítání uzavřeli Američané Džurf al-Milh východně od města a v doprovodu loutkových sil jej začali prohledávat. Při razii sebrali nejméně 22 lidí, které prohlásili za „hledané osoby“. Další razie provedli v okrsku Mu‘askar ar-Rašíd v centru Ba‘qúby a ve čtvrti Muhandisín.

Ozbrojené akce

Za poledne došlo v Ba‘qúbě k hodinovému střetu povstalců s loutkovou policií. Boj probíhal ještě v době odesílání zprávy, přičemž celá oblast byla uzavřena, proto nebylo možno uvést nic bližšího.

Pozdě večer zaútočilo asi 50 povstalců na policejní stanici v Habhabu u Ba‘qúby. Zabili jednoho policistu a sedm zajali a odvedli, zmocnili se i veškerých zbraní. Osazenstvo této stanice patřilo vesměs k šíitským milicím pracujícím pro okupanty. Kdykoli zatkli někoho z místních lidí, předali ho do amerického vězení.

Bombové útoky

V Hárithě severně od Basry zasáhla dopoledne exploze bomby britskou hlídku, zapálila džíp jedoucí na konci, zabila jednoho vojáka a dva zranila.

Kolem 14:00 vybuchlo v jižním Kirkúku auto vedle kolony pešmergské milice a 13 z nich zabilo nebo zranilo.

Sobota 10. března 2007

Hít

Loutková policie propustila 13 místních lidí, které ve čtvrtek 8. března zajala. Propuštění jsou však povinni dvakrát denně – ráno a večer – se hlásit na policii.

Basra

Podle zprávy policejního zdroje, který si nepřál být jmenován, zahájili britští vojáci v noci palbu na auto jedoucí poblíž mezinárodního letiště ležícího 20 km jižně od Basry, a zastřelili zaměstnance letiště a jeho syna. Policie zahájila vyšetřování incidentu, zatímco britská strana nevydala žádné prohlášení ani vysvětlení.

Ozbrojené akce

Ráno usmrtil na kontrolním stanovišti na okraji Ána ostřelovač loutkového vojáka. Krátce před 22:00 vpadla americká námořní pěchota do tohoto města pod záminkou pátrání po zraněném povstalci. Povstalci ji však zastavili a v postupu do města zabránili.

Ve fallúdžské průmyslové zóně přepadli povstalci hlídku tzv. národní gardy a v 15minutovém střetu zničili jedno hlídkové vozidlo a zabili čtyři vojáky.

Kolem poledne zaútočili povstalci na ležení sil Magháwir v Sámarrá. V boji zabili čtyři kolaboranty a dva zranili, jednoho smrtelně. Sami ztratili jednoho spolubojovníka.

Ostřelování

V Sámarrá dopadly tři minometné střely ráže 82 mm na americký štáb v hotelu Buhajra, jehož budovu značně poškodily.

Na americko-iráckou základnu v Rajháně 20 km východně od Ána dopadlo pět střel stejné ráže, jež značně poškodily objekt a jeho opevnění.

Raketa S5K zasáhla americkou základnu u Jathribu.

Nejméně 11 raket vypálili odpoledne povstalci na americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Před 18:00 dopadlo šest minometných střel na americkou základnu Simak uprostřed Fallúdže.

Bombové útoky

V 7:00 vybuchla na prašné silnici u Isháqí bomba pod americkou hlídkou, zcela vyřadila z provozu jedno Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

Další americká hlídka narazila na bombu v Baládu, kde bylo rovněž těžce poškozeno Humvee a tři vojáci zraněni.

Na severu Bagdádu zničil výbuch bomby pickup a usmrtil mahdistického velitele a další čtyři ozbrojence. Po poledni zasáhl na východě Bagdádu výbuch auta skupinu aut patřících silám Magháwir a mahdistům, 15 ozbrojenců zabil a 14 zranil. Policejní zpráva přiznala oběti příslušníků sil Magháwir, mrtvé a zraněné mahdisty nazvala civilisty. Později odpoledne došlo k silné explozi u čerpací stanice v Durá, způsobené zřejmě rovněž výbuchem auta.

Dopoledne došlo v Mosulu k explozi bomby pod americkou hlídkou, z níž bylo těžce poškozeno obrněné vozidlo Bradley a čtyři nebo pět vojáků v něm zabito či zraněno.

V poledne zasáhl v Haqláníji výbuch bomby policejní hlídku, zničil hlídkovou Toyotu a zabil dva policisty; tři další policisté utrpěli zranění. Ačkoli bylo toto město téměř čtyři měsíce sužováno blokádou, povstalecké útoky se nepodařilo zastavit.

V noci došlo ve čtvrti Ghazlání v jižním Mosulu k výbuchu bomby u brány sídla proamerické Islámské strany, při níž byli zabiti tři strážci objektu a čtvrtý zraněn.

Neděle 11. března 2007

Rutba

Američané prohledali zdejší nemocnici pod záminkou pátrání po „uprchlících“, ale opustili ji, aniž někoho sebrali. Pak obsadili školní budovu ve čtvrti Wádí, zřídili si v ní štáb a celý objekt ohradili betonovými zátarasy a ostnatým drátem.

Bagdád

V okrsku Ámil povstalci unesli a zastřelili jednoho z mahdistických velitelů známého jako al-Hadždžádž, jenž byl současně členem sil Magháwir tzv. ministerstva vnitra.

V centru okrsku Karradá explodovalo krátce po poledni auto nedaleko německého vyslanectví.

Kolem 16:00 američtí vojáci uzavřeli celou tzv. Zelenou zónu, protože získali informaci, podle níž tam měla být propašována velká bomba. Po dobu pátrání, jež nepřineslo výsledek, nesměl nikdo zónu opustit ani do ní vstoupit.

Basra

Asi 40 km jižně od města nalezla říční policie utonulé tělo, patřící údajně Íránci Hádímu Ahmadímu. Mrtvola byla oblečena do uniformy íránských Revolučních gard a měla u sebe značné množství peněz, které prý muž do Iráku pašoval.

Na poloostrově Fáw 100 km jižně od Basry zatkla mezitím policie čtyři Íránce, kteří nelegálně vstoupili do země.

Ozbrojené akce

V Mosulu zastřelil ráno ostřelovač jednoho člena policejní hlídky.

V bagdádské Ámiríji usmrtil výstřel dalšího ostřelovače příslušníka americké námořní pěchoty. Loutkoví vojáci pak za pokřikování urážek a nadávek prohledávali okolí. Podle svědků sebrali muže, který na jejich nadávky odpověděl urážkami ájatolláha Sístáního a tzv. premiéra Málikího, zbili ho a odvlekli.

V Ramádí v okolí velké mešity usmrtil ostřelovač dvěma výstřely dva loutkové vojáky, kteří právě vylézali z hlídkového Humvee. Zbytek hlídky zasáhl střelbou po okolí řadu zaparkovaných aut, naštěstí bez pasažérů.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly na americkou základnu v Saqlawíji.

Šest střel ráže 82 mm vypálili povstalci dopoledne na americkou základnu v Tádží.

Tři silné střely ráže 120 mm zasáhly sídlo sil Magháwir v bagdádské čtvrti Risála.

Několik minometných střel zasáhlo americké pozice poblíž nemocnice Táliba al-Džannabího ve Fallúdže. Po zásahu přepadli povstalci Američany ze čtyř stran a způsobili jim blíže neurčené ztráty.

Bombové útoky

Kolem 6:30 najela v Latífíji americká hlídka na bombu, která zničila Humvee, usmrtila dva vojáky a třetího vážně zranila.

Také v Ba‘qúbě se terčem bomby stala americká hlídka. Výbuch její Humvee zneškodnil a několik vojáků zranil.

Hlídku složenou z amerických vojáků a kolaborantů zasáhla bomba při výjezdu z jejich základny 5 km západně od Hítu. Poškodila Nissan národní gardy a zneškodnila americké Humvee, zabila jednoho gardistu, zranila tři další a jednoho Američana. Po poledni explodovaly 3 km západně od Hítu pod podobnou hlídkou dvě bomby. První vážně poškodila americké vozidlo a zabila tři Američany. Druhá zničila vozidlo loutkových sil a zranila tři vojáky.

Výbuch bomby v levobřežní části Mosulu zasáhl hlídku loutkové armády, poškodil Humvee a zranil dva vojáky. Hlídka pak prohledala celé okolí a odvlekla 12 lidí na jednu ze základen ve městě.

V Suwajrá 50 km jihovýchodně od Bagdádu způsobil výbuch bomby značné škody na sídle šíitské strany Fádila, nezabil ani nezranil však ani strážce objektu ani žádného člena strany.

K explozi došlo v Balád Rúzu, kde zasáhla autobus s civilisty cestujícími do práce. Zraněno bylo 15 lidí, většinou stavebních dělníků.

V Ámiríjat al-Fallúdža zasáhla bomba odpoledne americkou hlídku. Silná exploze Humvee roztrhla a kusy těl vojáků rozmetala kolem.

Pondělí 12. března 2007

Ramádí

Kolem 21:00 najel fidá‘í na Kilometru 5 západně od Ramádí do kontrolního stanoviště policie tzv. Rady spásy provincie Anbár, kde podle svědků způsobil četné ztráty. Přesnější údaje se nedaly zjistit, protože celé okolí bylo okamžitě neprodyšně uzavřeno.

Bagdád

V A‘zamíji ostřelovali Američané auto, které údajně na jejich pokyn nezastavilo. Zabili přitom jeho řidiče, jeho 11letou dcerku a o rok staršího syna; tříletého chlapce střelba zranila. Nezraněna zůstala řidičova žena, která popřela, že její manžel neuposlechl pokynu k zastavení: „Američané na auto zaútočili schválně,“ prohlásila a dodala, že tlumočník doprovázející Američany, jí po střelbě řekl, aby rychle zmizela, takže popadla zraněného synka a utekla, zanechávajíc zakrvácená těla manžela a dvou dětí v autě.

Azím

V průběhu razie odvlekly loutkové síly ve městě deset místních lidí, které obvinily z „násilných činů“ proti loutkovým představitelům a americkým okupačním silám. Podle svědků byli zajatci odvedení na jednu ze základen loutkových sil.

Ostřelování

Časně ráno ostřelovali povstalci z minometů britské štáby a základny v hotelu Šatt al-Arab v Basře a v bývalých prezidentských palácích v jižní části města. Hotel Šatt al-Arab, častý terč podobných útoků, už Britové začínají opouštět a předávají ho loutkovým silám. Při ostřelování byla zničena tři britská vojenská vozidla. Během noci dopadaly střely také na všechna britská stanoviště ve městě; nebyly však k dispozici zprávy o následcích ostřelování.

Šest minometných střel zasáhlo v Baghdádí ráno policejní stanici, kde kromě hmotných škod zabily dva a zranily čtyři policisty.

Úterý 13. března 2007

Bagdád

V okrsku Karradá zastřelili ráno ozbrojenci vyšetřujícího soudce bagdádského soudu Umara Abd an-Nábího a zranili jeho řidiče.

Iskandaríja

Po večerních modlitbách v době zákazu vycházení přepadly šíitské bandy ve vesnici Asríja nedaleko Iskandaríje sunnitskou mešitu, položily kolem ní výbušniny a vyhodily ji do vzduchu. K útoku došlo nedaleko kontrolního stanoviště loutkové armády, která si musela všimnout, co se kolem mešity děje, ale nezasáhla.

Kirkúk

Ve čtvrti Musala najelo na bombu auto, jímž se vracel z práce policejní ředitel plukovník Burhán Tajjib. Exploze ho sice nezasáhla, zranila však vážně dva z jeho strážců a poškodila jeho auto.

Ozbrojené akce

V Hadíthě přepadli kolem 18:00 povstalci americkou hlídku, ta odpověděla palbou a přestřelka trvala téměř hodinu. Byl v ní jeden z Američanů zabit a tři zraněni. Povstalci podle svědků pak unikli, aniž utrpěli nějaké ztráty.

Ve fallúdžské čtvrti Dubbat zastřelil večer ostřelovač gardistu z hlídky amerických vojáků a loutkové národní gardy. Na severním okraji města došlo večer k útoku na americké kontrolní stanoviště, po němž následoval 20minutový boj. Povstalci v něm neutrpěli žádné ztráty, o případných amerických ztrátách nebyly k dispozici informace.

Středa 14. března 2007

Fallúdža

Dopoledne ostřelovalo americké těžké dělostřelectvo obytné domy v oblasti Hasj jižně od města. Řada lidí byla zraněna a mnoho domů těžce poškozeno.

Bagdád

Na západě města dopoledne došlo k explozi stojícího auta, která usmrtila jednoho civilistu a další čtyři zranila, jednoho těžce.

V A‘zamíji byl dopoledne nedaleko svého úřadu zastřelen Muzaffar Abd ar-Razzáq al-Ubajdí, hlava tamní loutkové místní rady. Zranění utrpěli dva z jeho strážců.

Sámarrá

V severovýchodní části města prohledali američtí a loutkoví vojáci řadu domů, bili přitom jejich obyvatele a rozbíjeli zařízení domů. V rámci tzv. bezpečnostního plánu Bushe-Málikího probíhají v posledních týdnech neustále po celé zemi v domech nevinných obyvatel razie spojené s násilím a ponižováním.

Útoky na lékaře v provincii Saláh ad-Dín

V úterý a ve středu došlo v provincii ke dvěma útokům na lékaře. Neznámí ozbrojenci zastavili na silnici mezi Dawrem a Tikrítem auto provinčního ředitele Červeného půlměsíce dr. Džásima Muhammada Mahmúda, zabili jeho řidiče a Džásima unesli. V Sámarrá zaútočili neznámí muži na internistu tamní nemocnice dr. Hátima al-Hawfího a jeho ženu, lékaře vážně zranili a jeho ženu usmrtili.

Bajdží

Američané bezdůvodně pálili na osobní auto u bajdžíjské čerpací stanice Rijáší a zabili řidiče.

Ozbrojené akce

4 km jižně od Kirkúku přepadli povstalci policejní hlídku, jednoho policistu zabili a zbývající tři těžce zranili.

V Sámarrá zastřelil dopoledne ostřelovač jednoho z vojáků americké hlídky ve chvíli, kdy hodlali vstoupit do prodejny ojetých aut v centru města. Vojáci začali hystericky střílet kolem sebe na auta, celou oblast na hodinu uzavřeli, pak teprve naložili mrtvého a odjeli.

Kolem 22:00 zaútočily desítky povstalců na americkou základnu Mansúríja u Miqdádíje. Podle prvních zpráv zničili pozorovatelnu, z oblasti bylo slyšet exploze raket a kulometnou palbu.

Večer došlo ke boji povstalců s Američany také v Buhrízu jižně od Ba‘qúby, kde se objevily desítky Američanů s vojenskými vozidly. Narazili však na povstalecké bojovníky, kteří zničili tři vozidla a zabili či zranili nejméně deset vojáků. Celé převážně sunnitské okolí Ba‘qúby je už čtyři dny uzavřeno Američany a kolaboranty, které doprovázejí americká letadla. Jejich přítomnost má zamezit útokům mudžáhidů patřících k Islámskému státu Irák.

Bombové útoky

Na silnici mezi Fallúdžou a Ámiríjat al-Fallúdža zasáhl ráno výbuch bomby americkou hlídku, úplně zničil Humvee a zabil nebo zranil všechny Američany v něm.

K explozi bomby na tržišti došlo v Túz Churmátú 175 km severně od Bagdádu. Při tomto útoku zahynuli dva civilisté a deset dalších bylo zraněno. Příčina ani původce útoku nejsou známi.

V Ba‘qúbě najela na bombu americká kolona, z níž bylo jedno Humvee zneškodněno. Kolonu pak přepadli povstalci, zničili další Humvee, v němž zabili čtyři vojáky a pátého zranili.

Čtvrtek 15. března 2007

Fallúdža

Neznámí muži unesli v Ámiríjat al-Fallúdža sedmiletého syna zdejšího policisty a pohrozili, že ho zabijí, pokud se jim otec do 24 hodin nevzdá.

Hít

Ve městě vstoupil do druhého měsíce platnosti zákaz veškerého motorového provozu. Situace obyvatelstva se úměrně s pokračujícími omezeními stále zhoršuje.

Pět hlavních odbojových skupin se spojilo

Podle zprávy, kterou přinesla agentura QudsPress, se pět hlavních odbojových skupin dohodlo na spojení a vytvoření jediné velké organizace. Islámská armáda, Armáda mudžáhidů, Džajš ar-Rášidín, Brigády Revoluce 1920 a Islámská fronta odboje se po třídenním jednání dohodly na spojení svých sil v boji proti okupantům a jejich přisluhovačům. Jméno nové organizace a jméno jejího velitele bude oznámeno zvláštním prohlášením.

Bagdád

V okrsku Karradá zabil výbuch auta namířený proti kontrolnímu stanovišti loutkové armády (podle oficiálního sdělení) osm a zranil 20 osob.

Další fidá‘í zaútočil na kontrolní stanoviště v Jarmúku na západě města, kde zabil dva loutkové vojáky a pět jich zranil. Toto stanoviště bylo terčem útoku už před několika dny.

V Ámiríji, rovněž na západě Bagdádu, zasáhl výbuch bomby americkou námořní pěchotu, zcela zničil jedno Humvee a robota na odhalování bomb a usmrtil čtyři mariňáky.

V Madínat as-Sadr se neznámí ozbrojenci pokusili zaútočit na jeho loutkového správce Rahíma ad-Darrádžího. Zabili jednoho muže z jeho doprovodu v hodnosti plukovníka; Darradží sám utrpěl lehčí zranění a byl dopraven do nemocnice.

Minometná střela, která dopadla do Madínat as-Sadr, zabila jednoho a zranila druhého civilistu.

Ba‘qúba

Pod záminkou, že se v budově ukrývají povstalci, bombardovali Američané základní školu v Mafraqu severovýchodně od Ba‘qúby. Zabili nebo zranili tak více než 30 dětí.

V Džadídě najel fidá‘í autem do kontrolního stanoviště sil Magháwir, tři kolaboranty zabil a šest zranil.

V noci zabili Američané palbou na auto projíždějící městem celou pětičlennou rodinu. Podle vyjádření americké armády se vojáci domnívali, že jde o auto se sebevražedným útočníkem, protože předtím ve městě jiné auto narazilo do kontrolního stanoviště loutkové armády.

Iskandaríja

Ve městě ležícím 40 km jižně od Bagdádu najela neznámá osoba autem do autobusu dopravujícího do práce zaměstnance státní společnosti pro výrobu mechanických přístrojů. Výbuch čtyři z pasažérů usmrtil a 24 zranil. Přede dvěma dny někdo zastřelil generálního ředitele této společnosti Hátima Alího Muhsina nedaleko jeho domu.

Mosul

V ranních hodinách prohledávali Američané části města, v nichž se podle jejich domnění měli skrývat povstalci. Ve skutečnosti se tam příslušníci loutkové armády chystali k útoku na povstalce. Když na ně Američané omylem zaútočili, jednoho ze svých slouhů zabili a tři postřelili.

Večer bombardovaly americké síly mosulskou průmyslovou zónu a zranily přitom dva civilisty.

Basra

Kolem 16:00 zastřelili povstalci v okrsku Ibla mahdistického velitele známého jako Muhammad. Na jiném místě města byl střelbou z jedoucího auta zabit příslušník loutkové policie.

Ozbrojené akce

V severní části Tikrítu zastřelili povstalci generálmajora Dáwúda Sulajmána, vysokého činitele policejního vedení provincie Saláh ad-Dín. Spolu s ním byl zabit i jeho řidič.

V Madá‘inu ostřelovali povstalci z jedoucího auta policejní hlídku, dva policisty zabili a tři zranili. Nato bez překážky místo opuatili.

V Kan‘ánu 35 km východně od Ba‘qúby zaútočili povstalci odpoledne krátce před západem slunce na dvě čerpací stanice. Obě do základů vyhořely a zabito bylo pět jejich strážců.

Bombové útoky

V Latífíji zasáhla ráno bomba americkou hlídku, poškodila Humvee a zabila nebo zranila jeho celou posádku.

Ve vesnici Bú Sálih jižně od Fallúdže najela odpoledne na bombu americká hlídka. Výbuch zničil jedno Humvee, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       5. 4. 2007
5. 4. 2007 Vláda tají výši rozpočtových škrtů, funkcionáři ODS už jsou informováni Štěpán  Kotrba
5. 4. 2007 Když reformy, tak pro všechny
5. 4. 2007 Nevěděl jsem, že je Česká republika stále ještě diktatura Jan  Čulík
5. 4. 2007 Česko se v nejbližších letech ani nepokusí splnit Lisabonský program EU
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
5. 4. 2007 Velikonoce, čas zmrtvýchvstání božího syna, kraslic a jehněčí pečeně, aneb Ne každé dítě je vítáno, ne každé dítě se může těšit ze života Uwe  Ladwig
5. 4. 2007 Banány, teror a vládcovia Latinskej Ameriky Matúš  Holý
5. 4. 2007 Sadová a Woland Antonín  Nový
5. 4. 2007 I v tyto dny stále ještě lze podepřít pociťovanou "svatost" deklarovanými zázraky Miloš  Dokulil
5. 4. 2007 Nechci problematizovat "vypovídací hodnotu" některých čísel Miloš  Dokulil
4. 4. 2007 Nekonečný kyjevský příběh Oskar  Krejčí
5. 4. 2007 Mělas mu ty dveře vrazit do ksichtu... Miloš  Kaláb
5. 4. 2007 Bez totality (maskulinní) by nebylo radikalismu (feministického) Stanislav A. Hošek
5. 4. 2007 Prečo čítam Britské Listy? Lebo som spomalená! Sylvia  Rychlá
5. 4. 2007 Pro většinu žen není Internet prioritou na žebříčku nezbytností v domácnosti
5. 4. 2007 "Většinová žena" má více úcty k autoritám
5. 4. 2007 Americká vláda se snaží destabilizovat Írán za pomoci záškodníků Miloš  Kaláb
5. 4. 2007 Společnost pro člověka a rodinu, nebo člověk pro bezejmennou společnost? Michal  Rusek
5. 4. 2007 Návrat ópia Radovan  Geist
5. 4. 2007 Obrázkové písmo Západu Petr  Fiala
5. 4. 2007 Immanuel Wallerstein: Čo príde po ideológii rozvoja a globalizácii? Immanuel  Wallerstein
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007
4. 4. 2007 Vítězslav Tichý a jeho pozoruhodná sbírka českého filmu Jan  Čulík
4. 4. 2007 Vadí vám zločin a násilí v televizi? Tomáš  Franke
4. 4. 2007 Pesach a Velikonoce v roce 2007
4. 4. 2007 Pacienti veřejnosti Miloš  Kaláb
4. 4. 2007 Zákon klesající míry soudnosti je železný zákon Milan  Kubr
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
31. 12. 2006 Bez porozumění kulturním tradicím a odlišnostem nepochopíte politiku jiných států Štěpán  Kotrba
21. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2006   
11. 12. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2006   
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
24. 11. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. listopadu 2006