3. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 5. 2007

Stojí proti evoluční teorii teorie inteligentního designu nebo teorie inteligentního projektu?

Po shlédnutí filmu "Odkrývání tajemství života" jsem si uvědomil, že tady v Česku máme v souvislosti se spornou otázkou evoluce problém s významem jednoho klíčového slova. Stojí proti "evoluční teorii" "teorie inteligentního designu " nebo "teorie inteligentního projektu"ptá se Pavel Kočička.

V médiích se téměř důsledně setkáváme s překladem anglického "intelligent design theory" ve formě "teorie inteligentního designu". Anglické slovo "design" je možné do češtiny přeložit více způsoby. Ponechávat v případě překladu názvu této teorie slovo "design", které v češtině získalo svůj specifický význam, znamená posouvat povědomí o této teorii někam jinam, než kam patří. Nejde o "dyzajn" ve smyslu vnímání povrchu nějaké záležitosti, zkoumání toho, jak inteligentně příroda vypadá, jak působí navenek. Naopak. Jde o podstatu. Jde o to, co jakou informaci jednotlivé složky přírody nesou uvnitř.

Aby bylo jasné o čem je řeč, zde je několik citátů zastánců "intelligent design theory" z výše uvedeného filmu (slovní spojení "intelligent design" záměrně ponechávám bez překladu):

Jonathan Wells, autor knihy Ikony evoluce:

"Když se dívám na důkazy objektivně, aniž bych předem vyloučil možnost "designu", potom se právě "intelligent design" vynoří jako nejpravděpodobnější vysvětlení. A proto věřím, že je to pravda."

Phillip Johnson, právník:

"Způsob, jakým přemýšlíme o "intelligent design" pro vytvoření např. bakteriálního bičíku, je stejný jako způsob, kterým doházíme k závěru, že "intelligent design" stál za vytvořením přívěsného lodního motoru....

Argument ve prospěch "intelligent design" je založen na pozorování faktů. A to je moje definice dobré vědy. Je to pozorování faktů. A když pozorujete fakta v přírodě, co vidíte? Vidíte neuvěřitelný složitý provázaný model.

Michael J. Behe, biochemik:

Když vidíme přívěsný lodní motor, vidíme, jak na sebe jeho jednotlivé součásti působí, a víme, že to někdo vyrobil. Stejné argumentace platí i v případě biologických strojů. Myšlenka "intelligent design" je zcela vědecká. Jistě může mít náboženské důsledky, ale na náboženských předpokladech nezávisí.

Scott Minnich, molekulární biolog: Myslím, že "design" se vrací na stůl. Původ přírodních systémů nemůžeme vysvětlit přírodními zákony. Pokud hledáme pravdu, pak docházíme k tomu, že i tyto zákony jsou vlastně vyprojektované. Pokud musíme být konstruktéry, abychom jim rozuměli, pak v čem je problém? Jdete tam, kam vás vedou údaje. A implikace? Ano, jsou tu hluboké metafyzické implikace, ale nechť je tomu tak.

Paul Nelson, filozof biologie:

"Pro mě spočívá velký příslib myšlenky "intelligent design" v tom, že nám dává nový nástroj a vysvětlení, které patří do souboru nástrojů vědy. A zdravá věda je taková, která hledá pravdu a nechává důkazy promlouvat samy za sebe. Je to velmi silná myšlenka, že vesmír je racionální a pochopitelný, nesoucí podpis nějaké svrchovaná inteligence, která zamýšlela, aby tento svět byl poznatelný, pochopitelný. Tato inteligence je také podepsána pod vědeckým programem. Pak se můžete dívat na svět a svět bude dávat smysl. Pokud by se jednalo pouze o chaotické seskupení, neexistoval by žádný důvod, abychom zde očekávali nějakou logiku. Ale pokud se skutečně jedná o produkt mysli, pak můžeme začít poznávat a věda tak dostává úkol řešit tuto obrovskou nádhernou skládačku, kde můžete očekávat, že najdete logiku a krásu a srozumitelnost přímo v samotné podstatě vzniku věci."

Stephen C. Meyer, spoluautor knihy Věda a důkaz projektu ve vesmíru:

"V 19. století vědci věřili, že existují dvě základní entity - hmota a energie. Nyní, kdy vstupujeme do 21. století, je zde ještě třetí základní entita, kterou musela věda poznat, a tou je informace. A tak když se setkáváme s biologií ve věku informací, narůstá v nás podezření, že to, co vidíme v molekule DNA, je vlastně artefakt vytvořený myslí. Artefakt inteligence. Něco, co může být vytvořeno pouze prostřednictvím "intelligent design".

Z uvedených citátů je evidentní, že proti evoluční teorii nestojí teorie inteligentního dyzajnu ale teorie inteligentního projektu. Používaný překlad vytváří o této teorii v českém prostředí špatné povědomí.

                 
Obsah vydání       3. 5. 2007
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
3. 5. 2007 Jak se lže v Českém rozhlase
3. 5. 2007 Proč nemůže radar fungovat čistě s českými vojáky?
3. 5. 2007 Vědci "objevili klíč k dlouhověkosti"
3. 5. 2007 Uživatelé DVD DRM se vzbouřili proti cenzuře
3. 5. 2007 Vandalové poškodili hrob Jánose Kádára
3. 5. 2007 Šála Barborka  Baronová
3. 5. 2007 Návrh pro odpůrce americké základny
3. 5. 2007 Základny a Havel, aneb Co se naučit od Sokrata? Uwe  Ladwig
3. 5. 2007 Umění bez obsahu pozbývá smysl, stejně jako vzduch, pokud nejde dýchat Jan  Paul
3. 5. 2007 Proč je radar takovou výhrou?
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
3. 5. 2007 Hulvátovské mazurky Václav  Dušek
3. 5. 2007 Stojí proti evoluční teorii teorie inteligentního designu nebo teorie inteligentního projektu? Pavel  Kočička
3. 5. 2007 Paraguay -- Jezuitský stát (1649 - 1767) Eduarda  Heczková
2. 5. 2007 Proč říkáte občanům, že jsou jejich názory "smrduté"? Jan  Neoral
2. 5. 2007 Byl to nepřesný překlad?
2. 5. 2007 Miefig - zatuchlý, zasmrádlý, neatraktivně nemoderní... Uwe  Ladwig
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
2. 5. 2007 Od průvodce absurditou světa k medvídkovi Pú Bohumil  Kartous
2. 5. 2007 Havel jako Castro a Napoleon III.
2. 5. 2007 Americká intervence v Řecku Hynek  Štědrý
2. 5. 2007 Byl tvrdý zásah policie v Brně na místě?
2. 5. 2007 Ještě žije Eva Gérová
2. 5. 2007 Poslušní úředníci a jeden intelektuál
2. 5. 2007 Nedávejme almužnu agresivním žebrákům - přispívejme dobročinným organizacím Miloš  Kaláb
2. 5. 2007 První veřejná nabíjecí stanice pro elektromobily v ČR otevřena v Desné Michal  Brož
2. 5. 2007 Vděčnost Říši
2. 5. 2007 Výzva žen z Ohia: knížka pro děti u zrodu masového hnutí? Miroslav  Kolář
1. 5. 2007 LEŽ TÝDNE v ČRo 6: Proti radaru jsou prý v ČR jen extrémisté! Petr  Kužvart
28. 4. 2007 Hospodaření OSBL za březen 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce
3. 5. 2007 Rafinovaná propaganda