14. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 5. 2007

Účelová taškařice mladých sociální demokratů a stále stejná policie

S lehkým pobavením sleduji čerstvou kauzu policejní šikany Mladých sociálních demokratů a aktivistů Socialistické solidarity při zadržení na demonstraci pravicových extremistů. Dosavadní mediální vývoj případu se, což je v Česku častým jevem, drží dobrých tradic nechtěné pitoreskní frašky. Loňský incident Kateřiny Jacques s policistou Čermákem zřejmě položil základy novému politickému koloritu -- s kvetoucími stromy a květinami se probouzí i skutečná angažovanost členů politických stran. Ti vyrážejí -- zatím pravděpodobně jen jednou ročně -- do ulic, aby zde spáchali nějaký hrdinský čin.

K tomu jim nejlépe slouží demonstrace neonacistů, na jejichž zavržení se většinová společnost alespoň povrchně shodne. Při těchto akcích jim zdárně sekunduje pomatená a nesvéprávná česká policie, kterou nezcivilizoval ani téměř dvacetiletý vývoj v relativně demokratických podmínkách.

Přesto i z prvomájových událostí lze vypozorovat malý posun k lepšímu. Letos policie žádného politika nezmlátila, letos se musel jen politický dorost vysvléknout v policejní cele a udělat pár dřepů. Tuto kvalitativní změnu musí každý soudný občan ocenit a angažovaný politik především. Policie také zcela výjimečně (možná dokonce i poprvé v historii samostatné České republiky) použila násilí proti neonacistům, připraveným mašírovat Brnem. Tradičně pak rozehnala i antifašisty a anarchisty před mostem Legií, kteří se snažili zabránit pražskému neonacistickému pochodu, proti kterému protestovali i Mladí sociální demokraté.

Někteří z neprivilegovaných antifašistů dostali pár ran obuškem, další zranili zásahové výbušky nebo těžkooděnci při zatýkání. Jak lze vydedukovat z policejní zprávy, dva antifašisté byli obviněni z napadení veřejného činitele. Na jednoho dokonce chtěla policie uvalit vazbu. Státní zástupce ale návrh na vazbu neakceptoval. Zadržen a obviněn byl pravděpodobně i jeden neonacista, aby skóre nebylo podezřele nevyrovnané.

Prvomájové oslavy v Praze -- Policie ČR Správa hl. m. Prahy ZDE

Hurá do Sněmovny a před televizní kamery

Je samozřejmě možné vést polemiku o tom, zda je horší nahý dřepovat nebo si pár dnů léčit podlitiny či tržné rány. Faktem však je, že antifašisté rozehnaní ve Vítězné ulici se mediálního či politického zájmu nedočkali. Mediální klišé "extrémisté se střetli" za něj lze asi sotva považovat. Novináři byli ještě tak schopni zaznamenat, že těžkooděnci proběhli dětským hřištěm, tím jejich investigativnost skončila.

Těžkooděnci hnali radikály přes dětské hřiště ZDE

Za to sociálnědemokratický dorost za podpory mateřské strany vyrazil do protiútoku, aby svůj, jistě ne příjemný zážitek, náležitě vytěžil. Hned následujícího dne zveřejňují otevřený dopis ministrovi vnitra Langerovi, šokovaní popisují před televizními kamerami, co se jim na policejní stanici přihodilo. Kontaktují poslance ČSSD, ti požadují rezignaci ministra vnitra a incident expresivně přirovnávají k iráckému Abú Ghrajbu (V rovině jejich uvažování by musel být zásah proti CzechTeku v Mlýnci zřejmě Falludžou).

Web Antify komentuje první zprávy o kauze MDS slovy: Mladí sociální demokraté narazili na demokracii a Mladí sociální demokraté zjistili, jak to chodí na stanici po demo.

V následujícím týdnu se k požadavku na rezignaci Langera přidává i předseda ČSSD Jiří Paroubek. Vadí mu, že incident MDS nebyl během týdne vyšetřen a komentuje jednání policistů slovy:

"Policisté se chovali jako utržení ze řetezu, je to Langerovo selhání, Langer by měl odstoupit."

Paroubek vyzval Langera k rezignaci ZDE

Že stejné policisty sám před dvěma lety ze řetězu utrhl, Paroubek rád a systematicky zapomíná, svorně s celou ČSSD. Rovněž jaksi zapomněl, že jeho vyšetřování CzechTeku, které sliboval, se de facto nikdy nekonalo a bylo jen několikaměsíční hrou na zdržovanou.

Může za to Langer?

MDS by měli především plakat na svém vlastním hrobě. Třeba na hrobě své někdejší hvězdy, také mladého a nadějného Stanislava Grosse s jehož výrazným přispěním se praktiky české policie navrátily do marasmu osmdesátých let minulého století.

Samozřejmě že i novopečeného ministra vnitra je za co kritizovat, ale těžko po něm chtít radikální proměnu policie během několika měsíců. Jeho dosavadní činy však bohužel naznačují, že ani s jeho osobou nelze spojovat naděje na výraznou změnu k lepšímu.

Mnohé ukázala již jedna z prvních kauz, kdy policie zmlátila a šikanovala technaře u Ždírce.

LangerTek: "Policista ucítil při otáčení přes tonfu kontakt s druhou osobou" ZDE

Kauzou se on ani žádná z kontrolních složek policie nezabývala. Na podzim Langer také sliboval, že při rozsáhlých akcích policie budou osobně přítomni pracovníci jeho inspekce. Byli inspektoři na Střeleckém mostě, ve Vítězně ulici a v Brně? Není o tom nic známo. Přitom by se jistě našli skutečnosti, které by je měli zajímat.

Stále dokola se opakuje tentýž problém a tím jsou policisté bez identifikačních čísel. V případě maskovaných těžkooděnců je možnost jejich případné identifikace skutečně nulová.

Policejní těžkooděnci tradičně bez identifikace -- Praha 1.5.2007 ZDE

Před rokem také zdokumentoval zpravodajský server iDNES.cz nebezpečné použití výbušek během zásahu na CzechTeku, kde zranili několik lidí. Výrobce výbušek přitom výslovně uvedl, že se nesmí házet do bezprostřední blízkosti osob, protože je mohou zranit. Policie tato zjištění vůbec nereflektovala a vesele je metá do davu dál. Před mostem Legií to navíc nebylo nutné, protože na policii nikdo neútočil. Dav jen neustupoval tak rychle, jak si policie přála.

Policisté si nebezpečně upravili zbraně ZDE

Rozhánění antifašistů ve Vítězné: Policejní dělbuchy opět zraňovaly ZDE

Nepřipravenost Langera řídit policii ilustruje mimo jiné jeho neschopnost vybrat nového policejního prezidenta. Langer si sám stanovil termín do konce dubna. Je polovina května a o případných kandidátech už nespekulují ani novináři, kteří společně s Langrem na věc rádi zapomněli.

Komická příhoda doprovází i připravovanou reformu policie. Přestože je počet policistů v ČR při přepočtu na počet obyvatel nejvyšší v zemích EU, přichází Langer s geniálním nápadem, jak jejich množství ještě navýší. Chce do ulic vrátit civilní pomocníky policie, nechvalně známé z minulosti jako Pomocnou stráž Veřejné bezpečnosti. Vzápětí ovšem bere svůj záměr bez bližšího vysvětlení zpět.

Proč mladí nevolí

V minulých dnech se několik článků na Britských listech věnovalo otázce, proč mladí nevolí sociální demokracii či proč nevolí vůbec. Diskuzi začal článek Adama Rykala (místopředseda Mladých sociálních demokratů)

Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii ZDE

Odpověď na položenou otázku si vlastně napsal nevědomky autor sám. Styl, kterým je článek napsán, musí spolehlivě odradit každého,trochu invenčně uvažujícího jedince. Odtrženost od reality a manýry svých starších politických bossů konečně předvedl i samotný aktér prvomájové kauzy, předseda MDS Petr Dolínek. Ve vyjádření pro iDNES.cz doslova uvedl:

"Měli jsme vlajky mezinárodní organizace sociálně demokratických sdružení a mladých sociálních demokratů. Nemohlo být žádných pochyb, že nejsme žádné ultralevicové či anarchistické hnutí." ZDE

Z jeho vyjádření logicky vyplývá, že anarchisty a další extremisty může policie svlékat, buzerovat, případně mlátit, jak je jí libo. Konečně,tak se i děje.

Od začátku letošního roku proběhlo několik blokád neonacistických demonstrací (13.1. Otrokovice, 24.2. Beroun, 10.3. Přerov), které měli přibližně stejný scénář. Policie klestí nekompromisně cestu řádně ohlášené demonstraci neonacistů, za pomoci výbušek a obušků donucuje antifašisty k ústupu. V Berouně a Přerově začala policie navíc některé zatýkat a účelově obviňovat z napadení veřejného činitele. Dokládá to například kauza Vítězslava "Vitexe" Dvořáka z 26.2.2007.

Kterak Vitex a Slačálek nejspíše zmlátili policii ZDE

Člen hnutí hippies obviněn kvůli událostem v Berouně ZDE

Vitex v Berouně: Kterak jsem zmlátil robocopa špejlí ZDE

Originální přístup předvedla policie ve středočeských Neratovicích (31.3.), kde před neonacistickou akcí "varovala" romské obyvatele a žádala je, aby se zdrželi provokací. Následně hermeticky uzavřela centrum města a vpouštěla jen občany, kteří se prokázali trvalým bydlištěm.

NERATOVICE: Propagace neonacismu pod záminkou ekologie ZDE

Často zbytečné policejní násilí proti antifašistickým demonstrantům, jejich následná perzekuce i alibismus českých radnic nikoho z politické scény ani médií nezajímají. Toto pohodlné mlčení usnadňuje společenským elitám i postoj těch, kteří se do cesty náckům pravidelně staví. Anarchisté a příslušníci Antifašistické akce mainstreamovým médií většinou nedůvěřují, současné politické struktury principiálně odmítají a jejich exponenty opovrhují. Současná politická reprezentace si za svoji apatii k neonacistickým aktivitám i za toleranci k rasistickým výrokům předních politiků jejich opovržení právem zaslouží. Rovněž tak si jejich despekt zasluhuje pasivní česká veřejnost, která sleduje střety antifašistů s policií a i samotné neonacisty s povýšeným nadhledem, ve kterém se mísí známé "mně se to netýká" a "jsou všichni stejní a chtěj dělat jen bordel".

Pokud tedy chtějí mladí politici zaujmout a přesvědčit potenciální voliče, budou muset svoji angažovanost projevovat častěji a přesvědčivěji než jak to spektakulárně předvedli na 1. máje na Střeleckém ostrově právě Mladí sociální demokraté. A pokud jim skutečně leží nebezpečí neonacismu tak na srdci, jak uvedli v dopise ministru Langerovi, měli by svoje obavy podložit i nějakými konkrétními činny. Ve srovnání s Antifou, která neonacistickou scénu monitoruje a různými kampaněmi úspěšně narušuje již několik let, mají co dohánět.

A především by se měli přestat vyvyšovat a mávat stranickými knížkami. Kdyby se totiž ocitli při protestu proti neonacistům nablízku anarchistům z AFA, možná by ještě rádi vzpomínali na komfortní zážitky z policejních cel. Za své chucpe extempore z letošního 1. máje by si také nic jiného, než další lekci z trochu jiné reality, nezasloužili.

K anarchistům by se mohl vrátit i zájem Štěpána Kotrby, který jim projevoval svoji novinářskou přízeň několik let. Mladí sociální demokraté názorně ukázali, že se v českém galimatyáši neztratí a ani o přízeň médií bojovat nemusí. Není tedy důvod jet s nimi na mainstreamové vlně i na Britských listech. Ty přece doposud dávali přednost surfování v divočejších vodách, kde se nablýskané layouty korporátních médií objeví jen stěží.

Dozvuky 1. máje 2007 ZDE

                 
Obsah vydání       14. 5. 2007
14. 5. 2007 Český rozhlas manipuluje důkazy Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Plzeňští Zelení odmítli americký radar, Schwarzenberg ho prosadí i přes odpor v NATO
14. 5. 2007 Usesení plzeňských Zelených: Jsme proti základně a chceme referendum
14. 5. 2007 Diskuse o radaru v Rokycanech a v Příbrami
14. 5. 2007 Veřejnost má právo se vyjádřit k radarové stanici USA
14. 5. 2007 Praha: Cyklisti, zachraň se kdo můžeš! Hynek  Hanke
14. 5. 2007 Skandální otazníky v případu Rostislava Roztočila Zdeněk  Jemelík
14. 5. 2007 Baumax kladl uchazečům o zaměstnání otázky diskriminačního charakteru, ale pokutu nedostal
14. 5. 2007 Unie, Eurovize, aneb z ostudy Kabát Jiří  Pehe
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
14. 5. 2007 Plastinace alias Jerky, aneb co nám zbylo z Indiánů...? Jan  Paul
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Účelová taškařice mladých sociální demokratů a stále stejná policie Dalibor "Exx" Záhora
14. 5. 2007 Vybráno z Melancholických procházek Ivan  Blatný
14. 5. 2007 Britská zbrojovka BAE bude vyšetřována kvůli podezření z korupce i v USA
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
13. 5. 2007 Klíčové informace ze spisu Krejčíř si nechal "ukrást z auta" státní zástupce Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 BBC si také vsadila na povrchní koketování s Ježíšovým odkazem? Miloš  Dokulil
13. 5. 2007 Jan Potůček a J.X. Doležal aktivisty aneb všichni policajti jsou stejní... Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Obři z písku Václav  Dušek
13. 5. 2007 Rodičovství jako oběť pro celou společnost Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Vzepřít se vnějším tlakům není snadné Jiří  Míka
13. 5. 2007 Gordon Brown: Nová politika pro Británii?
12. 5. 2007 Topolánek: "Žádnou pozitivní diskriminaci!"
13. 5. 2007 Plaváček Mojžíš a právo postavit se na odpor Zdeněk  Bárta
13. 5. 2007 O kvalitě zpravodajství aneb milión, statisíce, stotisíc, desetitisíce nebo tisíce demonstrantů
12. 5. 2007 Saúdská Arábie uzavřela kanadský stánek, protože hosteskami byly ženy Miloš  Kaláb
12. 5. 2007 Protest občanů -- první úspěch Milan  Valach
12. 5. 2007 Proč mladí nevolí
11. 5. 2007 Markéta a ostatní Zdeněk  Bárta
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce