14. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 5. 2007

Obři z písku

Moclikrát v dějinách milovali jsme upřímně naše básníky? Raději nepátrat. Vybráni snad samotným bohem prý sloužili i posluhovali za odměnu finanční či výhody metálu. V dobách nedávných stávali v hradním ajnclíku a přijímali ruličky -- s obsahem národní či aspoň zasloužilí. Po revolučním malém třesku hned spěšně vraceli (ne všichni) ta krásná ocenění a natahovali na sebe podobu využitých veličin zlými a mstivými rudochy. Co se nepoklonkovali ti mistři velkého slova a myšlenek (a další umělci i všeumělci), co všelijakých hovadin napsali, jak se krčili v kancelářích ideologických tajemníků -- úsměvy služebných blbů dodnes vtisknuty v budovách určených k vládnutí a ovládání.

I dnes nestydí se potentát vyslovit myšlenečku, že na lidi není spolehnutí a je jim potřeba zkušeného vedení -- a Václav prý kdysi dodával ve velkém voly a snad i stříbrné pruty silným sousedům. Dnešním mírotvorným sousedním silákům vyzbrojeným po zuby moderní vražednou technikou stačilo a stačí slovo souhlasu. Volů netřeba, je jich přemnoženo, pruty zlaté vytěženy a uloženy v bankách i soukromých trezorech. Stačí slovo souhlasu, k čemu něco tak zbytečně titěrného, jako je lidové hlasování nepotřebných blech?! Pořádek býval, je a bude -- a nikdy jinak, bloudi! My vás naučíme tančit podle taktů námi zvolených! A kdo vypadne z kola ven, nu co, koně se také střílejí, že?

Zpátky k nemilovaným básníkům. Po očekávaném revolučním reji zasunuté establismenty vystoupaly k výšinám jednoduché bezduchosti. Co zbylo básníkům než čekat na zaúkolování, jak probíhalo vždy po zásadních historických výměnách. Včera se ještě vysmíval umělec druhým umělcům, že berou státní vyznamenání, a hle, dnes sám přijímá státní ocenění v domnění, že jemu náleží právem. Bože, k čemu ty velevýznamné a přitom zbytečné elfentanzen?!

Včerejší ocenění veršotepci a jiní umělcové zalezli do podpalubí naší mírně děravé velelodi a narodili se nám noví hoši a děvčata -- stoupnou si v sále před svědky a bez uzardění převezmou významné oceněnosti. A bude o čem psát, dávat příklady k následování.

Všudypřítomní kádrováci, ti naši krajánci rozmilí, bestie krvelačné, dobře skryti v houfu poplašených bytostí v povolených dobách odsudků, vždy vytáhli potřebnou špínu na básníka ( i na jiné vyhlédnuté) a vytroubili do světa hnusu a pedofilních bulvárních plátků ničemné lži vydávané za holé pravdy. Pravdy holé lze srovnat se šafránem. Na každého něco máme, nemyslete, holoubci. I ten největší z největších dostal ocení ve Stockholmu prý jen proto, tvrdí natvrdlí, že politická situace takový krok vyžadovala -- a proto jistotu ještě přidají, že v protektorátu sepsal údajně jakési politování nad smrtí tyrana. Přesto -- byl velkým básníkem!

V Číně, světe div se, je nejčtenějším autorem náš spisovatel žijící mimo neustále pomočované domácí mraveniště. A není to po chuti všem -- jiní sespisovatelští prckové říkají: no a? Copak je mnohost výrazem a zárukou kvality?! Joj, geniální veleprckové, pište a přestaňte závidět. A važte si toho, že zatím nemusíte oslavovat lokajským slovem tyrany hnědé nebo rudé. I když, někdy se může zdát, že nafouknutí politikové dříve či později uvítají básnické ovace, nechají se i vymalovat a vysochat, hodit se bude i písnička...v nejhorším o sobě zanechají literární škvarek k namazání neznalým.

Dneska vídáme známou dvojici literárně a herecky zdatnou. Potíž je v tom, že se podobají nápadně dvojici firmy A je to, neboť jeden je špatným literním vědátorem, spíše umolousaný amatér, a druhý si hraje na herce -- prvního nevzali by do Akademie ani po přímluvě samého Pánaboha a druhého by nechala Thálie popravit veřejně na jevišti před uměleckou veřejností. Jo, jak pravil odstrčený režisér: lačné svině nechtěli se a nechtějí se ani dnes dělit o potravu.

Milí dobří i špatní básníci, čeládko slova znalá, doba nepatří vám, ale bavičům, modelkám, umně i amatérsky vyrobeným celebritám. Nastala doba, proč to nepřiznat a hned zatracovat, šikovných seriálových inženýrů přinášejících čokoládové návyky milionům těch, co odkousávají pravidelně večer co večer televizní koláče. Málo odkousnutý koláč je šílená tragedie. Výměna pořadů, moderátorů, herců -- prostě není nad koláč stále zacpávající huby nenažrané a lačné televizní drobotině.

Je doba politických kuřat ve stranických posadách i těch špatně grilovaných a hrozících hromadnou salmonelou důvěřivým voličům. Je doba trysková, neoblomná, finanční. Je doba kšeftařů, miliardářů, dlužníků a exekutorů. Je doba rychlých peněz, úplatných činitelů a nezaplacených zaměstnanců. Je doba chytrých investorů a neschopných ouřadů. Líných prokurátorů a policejních gangsterů. Je doba údajné pravdy, proto ty dlouhé soudní tahanice, mimosoudní vyrovnání a narovnání. Je doba zkoumání minulosti v unylé přítomnosti. Je doba hrdinských činů a vyhrůžek -- začnou-li se stavět základy pro novou státní knihovnu, chobotničku, přivážou se milovníci historické Prahy řetězy ke stromům či k čemu vlastně? Je doba zapomínání, tihle gerojové a čapájevci mlčky vpustili do historické části bleší trhy různého skla, čepiček, bábušek, rychlého krkání gumových housek a sekaných mrtvol.

Je doba chytrých synáčků a dcereček včerejších úspěšných -- ano, i tvořitelů slova. Bez nich by bylo trudno a neveselo v té naší krásné veřejnoprávní televizi všehochuti a pachuti. Ti samovybraní (tomu ovšem může věřit jen blb) jsou hrází proti nevkusu vlastním nevkusem, bičem televizním proti všem nepovolaným -- a není divu, že při jarních dostizích v Chuchli (mrzce dotovaných ubohými částkami muzikálových řemeslníků, za které by snad neběhal ani hlemýžď) chodil u paddocku synáček slavného sepisovatele a koník z něho měl takový šok, že došel při dostihu k úrazu.

Je doba zapšklých a ublížených. Mívají i pravdu, ale tu pravdu neumí vyjádřit pregnantně. Kdysi jeden pravdomluvec říkal: literatura vyžaduje pokoru a tiché nakročení. Nakračoval a nakračuje dodnes. Tehdy i nyní zelená při pomyšlení, kolik peněz si ti neskromní literární nádeníci vydělají, jak zasviní svatou literární step.

Je doba mrazivých laskání čtenářů a slzavých poznání celebrit, že láska s nenávistí k sobě mají onu známou vzdálenost milimetru. Každá celebritní ozdoba salonu a bulvárních tiskových stran, jedovatých novin, nafukovaných informovanými i neinformovanými rádoby investigativními pidimužíky a gumovými kačenkami, tedy každá "ozdoba" někdy výzdoba už poznala sílu kouzla nechtěného. Padneš-li do oka krvelačným pisálkům, pak věz, že se o sobě dočteš i to, co si o sobě nevěděl ba ani netušil. V zájmu objektivity, přátelé, některé z ozdob společenských lokálů si prý údajně bulvár předcházejí a sami mu nahrávají a dodávají neskutečné příběhy. Na každém šprochu pravdy trochu, jak říkáme my doma, i proto je šproch stále k mání, že?

Je doba obrů z písků a doba brzkého umírání i zapomínání. Ještě včera adorován a již zítra smýkán v hanbě před očima obdivovatelů. Vykladači historických omylů tvoří historii, která má našlápnuto k nehezkému zahynutí, neboť svět se smršťuje a nastává doba božského zmatení jazyků. Čekáme pravopis hatmatilky vzniklé z jednoho světového jazyku -- a nemusí to nutně být jazykolam západní, že? Je doba ublížených básníků co nezveršovali nic moc, zato vytváří na stránkách tzv. seriozní tiskoviny dojem, že co Čech to nejen muzikant, ale i literát. Učedlník jednoho univerzitního drzounka, hrdina své doby, třikrát zapřel v hospodě po revolučním sameťáčku u stolu rozdurděných revolucionářů, těch za pět minut dvanáct, svaz, stranu, a příslušnost k LM. Smutný okamžik, neboť zapíral před hovadem, jež samo žluklého másla na hlavě tunu. Inu, nepovedený básník.

No, kdo nejdeš s námi, sakra, jdeš proti nám. Je doba jiná, vypustili jsme a vypouštíme čina! Jo, kde jsou ty krásné časy, kdy na svazových schodech sedávali básnící a spisovatelé jaksi všeobecně a čekali na příchod nejvyššího spisovatele -- a chtěli maličkosti, co víc, že? Stipendia, dovolené v zahraničí, rekreaci v příslušných zařízeních, přijetí u krajských mameluků v souvislosti se jmenováním zasloužilectví, byty, chaty, přímluvu k přijetí tam a tady.

A jak jinak, jen se ozval výstřel na parníku Vyšehrad a Hradu se zmocnila koloběžková revue, hned ti vysavači společenského koryta a schodové trvalky z Národní třídy usedali v dílnách večerů pod lampami, a rodokapsovými střižnami. Kdeže by se vzdechlo na nejvyššího.

Nemusíme být obři z kamene, stačí i z plaveného písku. Hlavně obrem být, byť na pouhou sekundičku. Mít svoji pěknou básničku, slavnou lidskou chviličku, okresní zvoničku.

Kdopak by se u nás doma obrů bál, když můžeme jich mít kolik život a doba právě žádá.

                 
Obsah vydání       14. 5. 2007
14. 5. 2007 Český rozhlas manipuluje důkazy Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Plzeňští Zelení odmítli americký radar, Schwarzenberg ho prosadí i přes odpor v NATO
14. 5. 2007 Usesení plzeňských Zelených: Jsme proti základně a chceme referendum
14. 5. 2007 Diskuse o radaru v Rokycanech a v Příbrami
14. 5. 2007 Veřejnost má právo se vyjádřit k radarové stanici USA
14. 5. 2007 Praha: Cyklisti, zachraň se kdo můžeš! Hynek  Hanke
14. 5. 2007 Skandální otazníky v případu Rostislava Roztočila Zdeněk  Jemelík
14. 5. 2007 Baumax kladl uchazečům o zaměstnání otázky diskriminačního charakteru, ale pokutu nedostal
14. 5. 2007 Unie, Eurovize, aneb z ostudy Kabát Jiří  Pehe
14. 5. 2007 Jak vydělat na mrtvých, které si prohlížejí ti, kteří žijí Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Nebudeme přece tmáři
14. 5. 2007 Chybí základní úcta k lidské bytosti Jan  Čulík
14. 5. 2007 Plastinace alias Jerky, aneb co nám zbylo z Indiánů...? Jan  Paul
14. 5. 2007 Oči k vidění a mozek na myšlení, aneb kdo nechce vědět, co je člověk, ten ať klidně zůstane doma Uwe  Ladwig
14. 5. 2007 Účelová taškařice mladých sociální demokratů a stále stejná policie Dalibor "Exx" Záhora
14. 5. 2007 Vybráno z Melancholických procházek Ivan  Blatný
14. 5. 2007 Britská zbrojovka BAE bude vyšetřována kvůli podezření z korupce i v USA
14. 5. 2007 Konec básníků v Čechách Jan  Čulík
14. 5. 2007 Jak básníci neztrácejí naději Jan  Čulík
13. 5. 2007 Klíčové informace ze spisu Krejčíř si nechal "ukrást z auta" státní zástupce Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 BBC si také vsadila na povrchní koketování s Ježíšovým odkazem? Miloš  Dokulil
13. 5. 2007 Jan Potůček a J.X. Doležal aktivisty aneb všichni policajti jsou stejní... Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Obři z písku Václav  Dušek
13. 5. 2007 Rodičovství jako oběť pro celou společnost Štěpán  Kotrba
14. 5. 2007 Vzepřít se vnějším tlakům není snadné Jiří  Míka
13. 5. 2007 Gordon Brown: Nová politika pro Británii?
12. 5. 2007 Topolánek: "Žádnou pozitivní diskriminaci!"
13. 5. 2007 Plaváček Mojžíš a právo postavit se na odpor Zdeněk  Bárta
13. 5. 2007 O kvalitě zpravodajství aneb milión, statisíce, stotisíc, desetitisíce nebo tisíce demonstrantů
12. 5. 2007 Saúdská Arábie uzavřela kanadský stánek, protože hosteskami byly ženy Miloš  Kaláb
12. 5. 2007 Protest občanů -- první úspěch Milan  Valach
12. 5. 2007 Proč mladí nevolí
11. 5. 2007 Markéta a ostatní Zdeněk  Bárta
11. 5. 2007 Uč se synu moudrým býti Ladislav  Žák
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce