1. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 6. 2007

Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace

"Čekáme na nějaké konkrétní údaje od opozice a různých odborníků. Ty údaje a tím i celý zdroj znedůvěryhodníme. Nemůžou znát žádné údaje o radaru, protože ani my je neznáme."

Mirek Topolánek, při obědě s podbrdskými starosty, 4. května 2007.

Od okamžiku vyhlášení referenda v Trokavci 17. 3. 2007 jsem toho názoru, že bojovat s kýmkoliv a proti čemukoliv se má čestně, poctivě, s odkrytým hledím. Abych já viděl protivníka a on aby viděl mne. A když mu upadne meč, mám počkat, až jej zvedne. Premiér Topolánek mě z této naivity vyvedl.

Radar v Brdech - základ rozbití Evropy nebo základ bezpečnosti Evropy? TÉMA BL

V pátek 4. května obědval pan premiér s vládním doprovodem (paní ministryně Parkanová, plukovník Košner a ostatní) v Jincích, odkud pak odpoledne vyjel na návštěvu Míšovských kasáren a na besedu s občany v Borovně (kde byli občany, kvůli svému lhaní, vypískáni). Při obědě seděl v kruhu svého doprovodu a s ním se i bavil a připravoval na besedu v Borovně.

Budu citovat jednoho ze starostů:

Premiér nejprve upozornil na to, že už ho unavuje neustále odpovídat na otázku podle jakého práva (našeho nebo USA) se bude řešit, když nějaký voják znásilní nějakou holku z Brd. Na obavy občanů z okolí Brd na ekologii a zdravotní dopady premiér reagoval slovy:

"Čekáme na nějaké konkrétní údaje od opozice a různých odborníků. Ty údaje a tím i celý zdroj znedůvěryhodníme. Nemůžou znát žádné údaje o radaru, protože ani my je neznáme."

Tolik citace.

Já jsem vždy premiéra a vládu podezříval, že mají své informace, ale že je lidem z hlediska obrany státu, či čehosi podobného, musejí utajovat. Je ale možné, že je to nesmysl. Premiér podle starosty přiznal, že nevědí nic. Ani je ty informace nezajímají - protože kdyby je chtěli znát, dělali by to jako my ostatní, sháněli by si je - a sehnali by si je!

Premiér tedy podle starosty prohlásil, že další informace nepotřebuje. Stačí mu ty, které mu poskytnou Američané. Zadání české vládě z USA zřejmě znělo povolit radar rychle, než se někdo stačí zorientovat. Skáče český premiér , jak supervelmoc píská? Záměr USA se přece dá prosadit i bez informací.

Odkdy také mocipáni respektují nějaké právo občanů na informace? Kdo si dosud myslí, že politici musí respektovat názor většiny občanů, jak předpokládá Ústava, je naivní hlupák. Na situaci okolo amerického radaru se ukázalo, že občané žádná práva na odpor proti svévoli politiků nemají. I když občané nemlčí, k jejich názoru se nepřihlíží.

Jak protimasarykovské! Ten například doslova upíral občanům nárok na znechucení, opakovaně je vyzýval k boji s negativními jevy a vždycky usiloval o získání souhlasu občanů, protože občanský souhlas je přece v demokracii to nejpodstatnější.

Pan premiér porušuje základní zásadu rovnosti a rozhodování na základě maxima dostupných informací, které chápe každý soud -- kdo něco tvrdí, musí to také dokázat. V tomto případě premiér tvrdí, že radar nikomu neublíží, že naprosto nic nevyzařuje. Ničím toto pouhé tvrzení a ujištění neprokázal. Jemu stačí prostě jen odmítat důkazy opozice a občanů, žádné své důkazy nemá. Kde by je také vzal? USA přece své karty dosud neukázaly. Ani českému premiérovi. Názory českého občanů i českých odborníků jsou premiérovi lhostejné a jsou mu na obtíž. Bavit se s někým ho už prostě nebaví, jak řekl. A v kruhu svých věrných prohlásí klidně, že údaje o radaru nezná...

Nemohu najít pro jednání českého premiéra to správné slovo. Podvod, vědomá lež na občanech? Obludnost a neuvěřitelnost takového jednání snad ani žádné jediné slovo nevystihuje, musí se to popsat více slovy, aby je člověk pochopil.

Neuvěřitelnost a obludnost proto, že hned odpoledne, v sále v Borovně, s nevinným pohledem tvrdil lidem, že on by přece nepodnikl nic, co by lidem mohlo ublížit.... Osobně se zaručuje, že dohlédne na to, aby radar vyhověl všem hygienickým požadavkům - a že radar, který sem přijde z Kwajaleinu, naprosto nic nevyzařuje.

Za nějakou chvíli týmž lidem vysvětlil MUDr. Bednarik z jeho doprovodu, že se lidé nemusí bát, radar je nanejvýš jen trochu ohřeje, do hloubky několika centimetrů, zejména oči, ale to není škodlivé. Premiér nehnul brvou, když nás pan doktor "ohříval".

Slova premiéra, pronesená při obědě, jimiž přiznal, že o radaru vlastně nic neví, jsou výmluvným a pravdivým obrazem zdejší politické arény koalice.

Vůbec mu nejde o službu společnosti, lidem, aby ti lidé mohli žít v bezpečí, mohli klidně fungovat. Jde mu o napadání, znevažování, osočování lidí, kteří s jeho radarovým nápadem nesouhlasí - a především jde o nečistý politický boj, o znedůvěryhodňování opozice, tedy o prosazení svého zámyslu, proti vůli většiny národa, o udržení svého křesla. O udržení moci. Ne společné úsilí o zdraví občana, o jeho dobro, o zodpovědnost za velmi závažná rozhodnutí ve prospěch státu a lidí, ale o hledání a využívání chyb u opozice jakožto odrazového můstku pro prosazení lidem nebezpečného monstra do poměrně hustě obydlené krajiny Brd.

Existují už důkazy, že americký radar nebude chránit Českou republiku a že USA nepotřebují pro ochranu svého území budovat protiraketový štít v Evropě. K ochraně jejich území stačí radary, které již fungují. Proto zámysl postavit zde radar je velmi podezřelý, ale to již bylo probíráno .

"U radaru zvažujeme perspektivu. Neřeší se tedy otázka jednoho stanoviště, ale celého systému obrany," vysvětlil zástupce ředitele Sekce technologií protivzdušné a protiraketové obrany v Lincolnově laboratoři Massachusettského technologického institutu Gerald C. Augeri, na mou připomínku 22. května 2007 v Rokycanech, že radar není schopen chránit Česko.

Přeložím ta slova do srozumitelštiny: "Česko to chránit nebude, to už jinými slovy řekl Obering. Perspektivní znamená v principu to, že co poletí na nás, musí spadnout na vaše hlavy, ne na naše, copak to v tom Česku nedokážete pochopit?".

Pan premiér se vzhlíží v Georgi Washingtonovi a hrdě prohlašuje podle něj, že být připraven na válku je nejúčinnější způsob, jak uchovat mír. Ale na válku se radarem a raketami připravují USA a ne Česká republika! Ne Evropa! Premiér České republiky tedy hájí vojenské a ekonomické zájmy USA, nikoliv zájmy České republiky. Země, jejímž je premiérem, tedy dobrovolně hodlá poskytnout své území ve strategické střední Evropě pro přípravy na válku USA. Pomůžeme tedy dalšímu válečnému konfliktu - a samozřejmě si poneseme následky. Kdo si myslí, že nás pak USA budou ve válce chránit, není vzdělán v historii a nerozumí ani současnosti.

A pak - když říká premiér, že sám nemá informace, tak proč tak tvrdošíjně obhajuje umístění základny? Politik na jeho postu by měl mít zodpovědnost a rozhodnout tak závažnou věc až na základě maximální sumy informací.

Teď už rozumím tomu, proč premiér smete každou námitku radarové opozice, ať je politická, mezinárodní nebo technická, ze stolu se slovy: "to je blbost"!

Vždyť je to vlastně geniální postup: "Čekáme na nějaké konkrétní údaje od opozice a různých odborníků. Ty údaje a tím i celý zdroj znedůvěryhodníme. Nemůžou znát žádné údaje o radaru, protože ani my je neznáme."

A jsme zase na začátku, máme čistý stůl, že, pane premiére Topolánku?

Pan premiér pohrdá lidmi. Pohrdá morálkou. Zneužívá svého postavení a své moci. Jeho despotické chování je budoucím nebezpečím pro Českou republiku.

Omlouvám se klasikovi a skoro se stydím, že jej cituji při takové příležitosti - ale i já, z hlediska vyššího principu mravního, souhlasím s těmi, kteří pohrdají naším premiérem!

Autor je starostou Trokavce

                 
Obsah vydání       1. 6. 2007
4. 6. 2007 Topolánek: Ani my ve vládě nemáme o americkém radaru žádné informace Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru
3. 6. 2007 Jaklová: Přiznání ztěžuje zapírání Štěpán  Kotrba
3. 6. 2007 Zemřel spisovatel Jan Beneš (1936-2007) Jan  Čulík
2. 6. 2007 Cenzura v ČT!
2. 6. 2007 Nekompetence a podvádění při obchodu s emisemi skleníkových plynů ohrožují boj proti globálnímu oteplování
3. 6. 2007 Muži prý "plánovali vyhodit do povětří zásobárny benzínu na newyorském letišti"
2. 6. 2007 Odsouzeni ke svobodě... Bohumil  Kartous
1. 6. 2007 Proč jsme "ztratili" Rusko Lukáš  Rázl
2. 6. 2007 Je reportérem 70 let
3. 6. 2007 Trojiční neděle aneb něco suchopárné teologie Zdeněk  Bárta
1. 6. 2007 V kontroverzi o raketách obvinilo Rusko Spojené státy
1. 6. 2007 KGB nejde o zisk, jde jí o moc
1. 6. 2007 ČT přinese podrobné zpravodajství z návštěvy prezidenta George Bushe v Praze
1. 6. 2007 George Bush zlikvidoval naději, že by schůzka G8 mohla schválit plán proti globálnímu oteplování
1. 6. 2007 Boj proti radaru: první vítězství Milan  Valach
1. 6. 2007 Americký radar zatáhne českou politiku do konfliktu na Blízkém východě
1. 6. 2007 Pohled z travnatého pahorku
1. 6. 2007 Proč chce Česko přilákat cizince jen na práci, nemáme na víc? Tomáš  Chochole
1. 6. 2007 Proč český stát nepodporuje, aby se rodily děti?
1. 6. 2007 PETROF Ladislav  Žák
1. 6. 2007 Jan Keller podporuje protestní hnutí občanů Milan  Valach
1. 6. 2007 Nehledejme ruského nepřítele Antonín  Hubený
1. 6. 2007 Počet amerických obětí v Iráku roste Jakub  Rolčík
1. 6. 2007 Paradoxy světa a mimozemšťané Michal  Mašín
1. 6. 2007 U nás doma v Evropě Ladislav  Žák
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
1. 6. 2007 22 Ivan  Diviš
1. 6. 2007 Lidé jsou proti radaru, protože je zmanipulovaly PR agentury
1. 6. 2007 Czech American Biography
1. 6. 2007 Nečisté maturity?
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
1. 6. 2007 Myš, která řve pod pláštěm Velkého amerického bratra
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
31. 5. 2007 ČR a USA: Jsme tak trochu mimo mísu Petr  Frish
31. 5. 2007 Demonstrace a výzvy jsou účelné
31. 5. 2007 Sobotní pražská demonstrace proti americkému radaru vypadala takhle
31. 5. 2007 Proč česká vláda lže o praktických stránkách referenda? Radek  Batelka
31. 5. 2007 Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2007 Další obce v referendech proti radaru   
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Jan Keller podporuje protestní hnutí občanů Milan  Valach
1. 6. 2007 V kontroverzi o raketách obvinilo Rusko Spojené státy   
1. 6. 2007 Boj proti radaru: první vítězství Milan  Valach
1. 6. 2007 Americký radar zatáhne českou politiku do konfliktu na Blízkém východě   
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
31. 5. 2007 Jak americký protiraketový systém ovlivňuje situaci na Blízkém východě   
31. 5. 2007 Ruse, kušuj!   
31. 5. 2007 Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku   
31. 5. 2007 Má-li si ČR zachovat samostatnost, potřebujeme americký radar   
31. 5. 2007 Petr Pithart: Jasné NE základně   
31. 5. 2007 ČR a USA: Jsme tak trochu mimo mísu Petr  Frish
31. 5. 2007 Sobotní pražská demonstrace proti americkému radaru vypadala takhle   
30. 5. 2007 Radar v Brdech a širší konsekvence jeho existence pro českou národní bezpečnost Lukáš  Rázl

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2007 The anti-missile shield cannot defend the Czech Republic Jan  Neoral
1. 6. 2007 Antirakety Česko nemohou ochránit Jan  Neoral
31. 5. 2007 Protiraketový systém se tváří jako obrana, je ale určen k útoku   
30. 5. 2007 Jak se dělá propaganda   
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
7. 5. 2007 Radary včasné výstrahy Stanislav  Kaucký
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?   
3. 5. 2007 Vláda: Americký radar prý nic nevyzařuje Jan  Neoral
2. 5. 2007 Schwarzenberg: Radar tu bude a nebudeme se nikoho ptát, nenecháme se kontrolovat Jan  Neoral
30. 4. 2007 Havel: Vývoj v Rusku je znepokojující, jsem pro americkou raketovou obranu   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek