16. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 7. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Syn tzv. prezidenta Džalála Tálabáního Qabbad Džalál Tálabání, pověřený zastupováním "kurdsko-amerických vztahů" ve Washingtonu na tiskové konferenci v Irbílu prohlásil, že Kurdové uvítají americkou vojenskou základnu v Kurdistánu, protože takové zařízení bude ku prospěchu jak Spojeným státům, tak Kurdům. Základna by podle něho byla "nejlepším závazkem Spojených států k ochraně Kurdů", neboť by si pak nikdo nedovolil na kurdský stát zaútočit. Americko-kurdské současné vztahy označil za "provizorní", jež se však mohou změnit v "trvalé a strategické", vyzval k jejich rozšiřování na poli politickém, vojenském i ekonomickém, přičemž litoval skutečnosti, že se Kurdům nedaří získat další americké společnosti pro to, aby do Kurdistánu investovaly.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 16. června 2007

Sámarrá

Americké a loutkové síly prohledávaly vesnice Bú Hámid a Bú Chadú ležící severně od města, kde sebraly desítky vesničanů.

Madá‘in

Síly Magháwir podporované americkými vojáky provedly ve městě rozsáhlé razie trvající od rána až do odpoledne. Jejich součástí bylo jako vždy v takových případech zatýkání, počty zatčených však nebyly ještě známy.

Násiríja

Ačkoli loutkový režim zakázal jakékoli pochody ozbrojených milic, uspořádali mahdisté v Násiríji tříhodinový ozbrojený průvod městem jako oslavu výročí založení místní složky Mahdího armády. Její členové jsou zároveň mezi příslušníky místních bezpečnostních sil, proto se loutková místní správa „nedokázala shodnout na zákazu ozbrojené demonstrace“.

Nadžaf

Muqtada as-Sadr vyzval šíity, aby 5. července podnikli hromadný pochod na převážně sunnitské město Sámarrá. Podle jeho prohlášení nesmí být prolitá šíitská krev a zničená svatá místa (narážka na bombový útok na sámarrskou šíitskou svatyni) „promarněna“.

Ostřelování

V odpoledních hodinách dopadly do bagdádské tzv. Zelené zóny minimálně tři minometné střely.

Neděle 17. června 2007

Bagdád

V Madínat as-Sadr bylo nalezeno tělo šéfredaktora listu Sabah Fáliha Wádího Midždhaba, jenž byl ve středu cestou do práce unesen v Habíbíji na východě Bagdádu. Jeho řidiče a Midždhabova syna Hajdara ar-Rabí‘ího tehdy únosci nechali jít. Midždhab byl zřejmě zabit už ve čtvrtek; jde o 28. oběť z řad iráckých novinářů zabitých od počátku roku 2007 a 227. od počátku okupace.

Policejní stanice ve čtvrti Ámil převzala těla devíti dalších civilních obětí šíitského sektářského násilí a předala je soudnímu lékařství k identifikaci.

Ba‘qúba

Ve čtvrti Mu‘allimín zničily americké tanky palbou sunnitskou mešitu Abdalláha ibn Mubáraka a řadu okolních domů. Přitom bylo zabito pět civilistů, mezi nimi dvě ženy.

Miqdádíja

Ráno vpadla tzv. Irácká národní garda do vesnice Akidat u Miqdádíje. Obyvatelé se vojákům postavili na odpor a jeden z nich byl v boji zabit.

Odpoledne vpadli šíitští ozbrojenci do dalších vesnic ležících východně od Miqdádíje – Dža‘ar, Džaff a Dawlab, kde zapálili několik domů. Po poledni zaútočili také na okrsek Izzi severně od města. Všude došlo ke střetům, v nichž byli zabiti tři ozbrojenci a několik místních lidí, mezi nimi i ženy a děti, bylo zraněno.

Basra

Skupina s názvem Brigády jižního Iráku oznámila, že je připravena začít boj s Mahdího armádou, která je podle ní zodpovědná za útoky na mešity a svatyně v Basře: „Členové Mahdího armády jsou hlavní příčinou tragédie v jižním Iráku, protože se připravují na převzetí moci po odchodu okupačních sil.“ Mahdisté podle ní ve značném počtu pronikli do loutkových bezpečnostních sil a pod jejich hlavičkou páchají své zločiny.

Členy Brigád jižního Iráku jsou příslušníci arabských kmenů a bývalí vojáci a další lidé, kteří jsou proti íránskému zasahování do iráckých záležitostí a proti iráckým přisluhovačům Íránu. Jejich prohlášení uvádí: „Skandální činy mahdistů v Basře způsobily smrt řady nevinných místních obyvatel, kdy bylo první noc /po explozích v Sámarrá 13. června/ více než 30 zabito a řada dalších zraněna, a útoky na islámské modlitebny, z nichž mnohé lehly popelem.“

Sebevražedné útoky

Ráno najel v okrsku Síníja západně od Bajdží fidá‘í do kolony amerických a loutkových sil. Podle získaných informací byli při výbuchu zabiti tři policisté a dalších sedm zraněno.

V odvodním středisku ve fallúdžské čtvrti Tamím na sobě v poledne odpálil fidá‘í výbušninu a usmrtil šest zájemců o práci v loutkových silách a 14 dalších zranil, většinou těžce.

Ozbrojené akce

V Mušáhadě zaútočili povstalci na policejní konvoj směřující do Sámarrá. Podle svědků, bezpečnostních sil a tisku zabili osm policistů; podle policie byli zabiti pouze čtyři policisté a pět dalších zraněno.

Pozdě večer zaútočili povstalci nedaleko americké základny ve čtvrti Tahrír na jihu Ba‘qúby na americký kamion naložený betonovými zátarasy. Vozidlo se při útoku vzňalo a celá jeho posádka byla zabita.

Bombové útoky

Dopoledne došlo v Kirkúku k explozi automobilu zaparkovaného blízko sídla Vlasteneckého svazu Kurdistánu v okrsku Askarí. Exploze usmrtila tři kurdské pešmergy a sedm jich zranila.

V bagdádské čtvrti Iskan vybuchlo za poledne auto, které zasáhlo projíždějící hlídku loutkové armády a tři vojáky zranilo.

Američané přiznali smrt tří svých vojáků, z nichž dva usmrtila bomba v Bagdádu a jednoho v provincii Ta‘mím.

Pondělí 18. června 2007

Bagdád

Tzv. pořádková policie, jejíž příslušníci jsou většinou zároveň členy šíitských milic, vpadla v poledne do střední školy v Sajidíji, sebrala 30 žáků, kteří právě skládali závěrečné zkoušky a i s několika učiteli je odvedla neznámo kam.

V kuchyni sídla tzv. vlády ve střežené tzv. Zelené zóně vypukl oheň ve chvíli, kdy v objektu jednal premiér Málikí s guvernéry provincií. Způsobil jej zřejmě únik plynu. Ačkoli se podle oficiální zprávy nikomu nic nestalo, policie, bezpečnostní personál i zaměstnanci bezpečnostních agentur v nervózním chvatu všechny politiky a zaměstnance úřadu evakuovali.

Na několika místech okrsku Karach našla policie 26 mrtvých těl, v okrsku Rusafá dalších sedm. Většina z nich zemřela následkem střelné rány do hlavy.

Sámarrá

Síly Magháwir obsadily sunnitskou mešitu Risalá ve čtvrti Mu‘tasim a na minaret umístily své ostřelovače, kteří stříleli bez výstrahy po místních lidech.

Rada ulamá oznámila, že sunnité pokračují v opouštění západních částí města. Městské tržiště je už zcela pusté, prodavači se neodvažují otevřít své stánky. Lékaři se už šestý den nemohou dostat na kliniku ve čtvrti Qatul, kterou s dalšími západními čtvrtěmi obsadili šíitští ozbrojenci.

Miqdádíja

Do vesnice Akidat u Miqdádíje vpadli mahdisté s loutkovými policejními a vojenskými silami. Místní lidé, ač vybaveni jen lehkými zbraněmi, se jim postavili na odpor. Loutkové síly opakovanými útoky usilují o získání kontroly nad městem a jeho okolím.

Basra

Policejní velitel města Muhammad Hammadí, člen strany Fádila, byl povýšen na místo generálního ředitele tzv. ministerstva vnitra. Patrně tak byla oceněna jeho role v sektářských čistkách, které v Basře prováděly šíitské milice spolu s policií a loutkovou armádou, při nichž vyrabovali a zničili řadu sunnitských mešit a terorem donutili sunnitské obyvatele k odchodu z města.

Ozbrojené akce

Neznámí ozbrojenci zaútočili z automobilů nejnovějšího typu na policejní kontrolní stanoviště v oblasti Naft Chana blízko íránské hranice. Během půlhodinového střetu bylo pět policistů zraněno; útočníci zmizeli poté, co dorazily policejní posily.

Po poledni zajali povstalci v Isháqí asi 110 km severně od Bagdádu majora loutkové policie a odvedli ho neznámo kam.

Ve východním Bagdádu byl při útoku na americkou hlídku zabit jeden voják.

Odpoledne přepadli povstalci kontrolní stanoviště loutkové armády u Jathribu 70 km severně od Bagdádu a tři vojáky zabili. Zbytek vojáků ze stanoviště utekl.

V okrsku Hibhib u Chálisu přepadli v 17:00 povstalci konvoj kurdských pešmergů jedoucí z Bagdádu do Kirkúku. Boj mezi nimi pokračoval až do 21:00 a povstalci v něm zničili šest vozidel, zabili šest pešmergů a 16 zranili. O povstaleckých ztrátách nebyly žádné informace. Když se na bojiště snesla tma, povstalci zmizeli.

Poté, co fidá‘í najel ve 20:00 v Sámarrá do nového sídla štábu sil Magháwir, zabil pět a zranil osm jejich příslušníků a značně poškodil budovu i některé okolní stavby, zaútočily na objekt desítky povstalců vyzbrojené různými druhy zbraní. Po půlhodinovém boji povstalci zmizeli; k jakým ztrátám na které straně boje došlo, nebylo zatím známo.

Bombové útoky

Odpoledne zasáhl výbuch dvou bomb na silnici u Dulu‘íje americký konvoj a zničil Humvee.

V Sajjidíji na jihozápadě Bagdádu explodovala dvě auta stojící ve frontě u čerpací stanice. Výbuchy zabily tři a zranily sedm lidí.

Podle oznámení americké armády byl v jižním Bagdádu při výbuchu bomby zabit jeden a zraněni tři vojáci.

Úterý 19. června 2007

Bagdád

Na náměstí Chullání v centru Bagdádu explodovalo za poledne auto u šíitské mešity. Podle oficiální zprávy mohutný výbuch zabil 75 a zranil 130 lidí. Mešita byla poškozena, shořelo několik aut.

Na několika místech města bylo nalezeno celkem 33 pohozených mrtvých těl, většinou svázaných a vykazujících stopy po mučení.

Provincie Dijála

Za svítání zahájili američtí vojáci v provincii řadu vojenských operací. Během jedné z nich pod názvem „Ostrý hrot šípu“ bylo v Ba‘qúbě zabito nejméně 22 lidí.

Velitel policie v městě Mandalí u íránské hranice brigádní generál Subhi Muhamadí, jenž utrpěl vážná zranění, když se 13. června v jeho kanceláři odpálil sebevražedný útočník, zemřel v úterý v nemocnici. Při útoku bylo tehdy zabito nebo zraněno i sedm policistů.

Huwajdžá

Američtí vojáci vtrhli za svítání do budovy školy, rozbili dveře, objekt vyrabovali a ve všech místnostech rozházeli dokumenty a knihy.

Násiríja

Boje mezi mahdisty a konkurenčními šíitskými milicemi o kontrolu nad městem, které začaly v neděli v noci útokem policie na úřadovnu Sadrova hnutí, pokračovaly v noci z pondělí na úterý v ulicích města i za účasti loutkové armády; zabito v nich bylo 35 a zraněno 125 osob. Mahdisté ovládli řadu čtvrtí na západě a severu města. Většina města zůstala následkem bojů bez elektřiny, vyřazena byla velká část pevných telefonních linek i mobilních operátorů.

Toto na ropu bohaté město v provincii Dhi Qar bylo dosud poměrně klidné a akce povstalců byly řídké. Teprve poté, co Britové oznámili svůj blížící se odchod z jižního Iráku, začalo docházet mezi šíity k bojům o to, kdo město po odchodu okupačního vojska ovládne.

Důstojník loutkové armády pod podmínkou zachování anonymity sdělil, že australští a rumunští vojáci jsou připraveni, aby v případě dalších bojů okamžitě zasáhli.

Ozbrojené akce

V Džalawle 120 km severovýchodně od Bagdádu zaútočili povstalci na policejní kontrolní stanoviště a čtyři policisty zabili.

V ba‘qúbském okrsku Sariha zranil partyzánský ostřelovač dva loutkové policisty.

V okrsku Qazladža východně od Miqdádíje povstalci při útoku na policejní hlídku zranili dva policejní důstojníků a pět policistů zajali.

Američané přiznali smrt dvou svých vojáků, k níž došlo v pondělí a v úterý ráno při střetech s iráckými povstalci.

Ostřelování

Asi deset minometných střel dopadlo do bagdádské tzv. Zelené zóny, kde způsobily škody. Šlo o jeden z nejrozsáhlejších útoků na tento okrsek za několik posledních týdnů.

Bombové útoky

Při explozi bomby pod americkým vozidlem byl v provincii Dijála zabit jeden a zranil dva vojáci.

Odpoledne zasáhl na okraji Miqdádíje výbuch bomby americkou hlídku, zničil Humvee a zranil tři členy jeho posádky.

Večer došlo k explozi bomby pod americkým Humvee v okrsku Wahda na jihu Bagdádu. Podle zprávy médií tu byli zabiti čtyři američtí vojáci a zraněni tři civilisté.

Středa 20. června 2007

Provincie Anbár

Obyvatelé palestinského uprchlického tábora Wálid v provincii potvrdili, že v táboře došlo ke 23 případům otravy, zvláště mezi ženami a dětmi, v důsledku požití znečištěné vody. Tu dodává mezinárodní organizace známá jako ICS a obyvatelé tábora jsou nuceni ji pít, protože jinou možnost nemají. Stěžovali si také na nedostatek lékařské péče, protože jediný doktor, který v táboře je, je veterinář.

V současné době žije v táboře 1 035 Palestinců, vyhnaných ze svých iráckých domovů Američany nebo eskadrami smrti. Jejich žádosti, aby OSN pomohla uspíšit jejich odjezd z Iráku, se nesetkaly se zdarem.

Bagdád

V okrsku Rusafá bylo nalezeno deset těl mrtvých obětí, svázaných a zastřelených; dalších 19 našla policie v okrsku Karach.

Večer oznámila rada ulamá, že získala zprávu od zdroje z řad loutkových bezpečnostních služeb, podle níž uzavřely šíitské milice v několika věznicích dohody s vězeňskými strážemi, během noci odvedly skupiny vězňů, které pak zabily a jejich těla pohodily na hromadách odpadků na ulicích a náměstích hlavního města. Šlo především o tzv. 6. věznici v Rusafá, kde už došlo k řadě vražd a jejíž vězni se snažili upoutat pozornost týden trvající hladovkou, dávajíce smrti hladem přednost před umučením k smrti. V okrsku Rusafá je v činnosti deset věznic, další jsou v Džásíríji, Qanátu a Tasfirátu a vesměs patří tzv. ministerstvu vnitra. Zdroj rovněž uvedl, že lidí, kteří pohazují mrtvá těla po ulicích, mají od Američanů a loutkového režimu povolení pohybovat se venku v době zákazu vycházení, tj. od 23:00 do rozednění. Patří buď k policii nebo k tzv. irácké národní gardě a často jsou příslušníky šíitských milic.

Provincie Dijála

Brigády revoluce 1920 vydaly prohlášení, v němž popřely tvrzení New York Times z 20. června a dalších médií, že jejich členové bojují v provincii Dijála po boku amerických sil proti povstalcům. V prohlášení se naopak uvádí, že Brigády revoluce 1920 v současné době nemají v provincii Dijála ani jednoho muže. Výše uvedená tvrzení jsou určena k tomu, aby zasela nesváry mezi organizace džihádu. Současně prohlášení obsahuje varování bývalým členům brigád, kteří se ze strachu stali kolaboranty s okupanty a loutkovou vládou, aby se už dál neprohlašovali za členy organizace.

Miqdádíja

Ve středu ráno ostřelovalo americké dělostřelectvo vesnice v oblasti Arab Džabbúr u Miqdádíje. Tři střely dopadly do dvou zahrad na břehu řeky Dijála, způsobily škody, nikoho nezranily. V úterý večer dopadly do téže oblasti deset střel, které rovněž způsobily jen materiální škody.

V Háruníji nedaleko Miqdádíje zaútočila v noci skupina neznámých ozbrojenců na dům dr. Abdalláha al-Džabbúrího, bývalého guvernéra provincie Dijála a prezidenta Výboru solidarity s organizací íránských mudžáhidů, která je v opozici proti teheránskému islamistickému režimu a je jím označována za teroristickou. Dům byl značně poškozen, nikdo však nebyl zraněn.

Hillá

Šíitské milice odpálily bomby u tří mešit v okolí Hillá, dvou v Haswě a třetí v Džable.

Sebevražedný útok

V oblasti Chams Bujut asi 20 km východně od Fallúdže najel v poledne fidá‘í s autem do týlu americké kolony a zničil poslední Humvee, které shořelo.

Ozbrojené akce

Odpoledne přepadli povstalci kontrolní stanoviště loutkové armády v Džalajíli severozápadně od Miqdádíje. Boj s vojáky trval asi hodinu a skončil až příjezdem vojenských posil. Dva vojáci v něm utrpěli zranění.

Na severu Bagdádu v okrsku Sálich zastřelili povstalci generálního ředitele Irácko-americké podnikatelské společnosti Alího Kázima al-Hububího.

Ostřelování

Ráno zasáhlo pět minometných střel americkou základnu Simak v centru Fallúdže. Na základně je umístěno rovněž velitelství městské policie, úřad guvernéra a většina bezpečnostních a technických úřadů města, protože žádný z nich se mimo americké ležení necítí bezpečný.

Odpoledne dopadly další tři minometné střely do pravidelně ostřelované bagdádské tzv. Zelené zóny.

V noci přepadli povstalci policejní kontrolní stanoviště u Chálisu a během přestřelky zabili důstojníka a pět policistů.

Podle oznámení Američanů zabili povstalci „západně od Bagdádu“ dva příslušníky námořní pěchoty a čtyři další zranili.

Bombové útoky

Na severovýchodě Bagdádu vybuchla v 10:45 v blízkosti americké hlídky bomba, nezpůsobila jí však podle svědků žádné škody, výbuch zapálil pouze jeden soukromý automobil. Zato další výbuch na dálnici jižně od Bagdádu zasáhl americkou kolonu a zapálil jedno Humvee, zatímco vojáci zneškodňovali několik dalších bomb uložených v okolí.

Na severozápadě Bagdádu zasáhla bomba americkou hlídku.

Lotyšsko stáhlo své vojáky

Lotyšsko oficiálně oznámilo stažení svých 121 vojáků z Iráku do Rigy a ukončení účasti na okupaci země.

V roce 2003 vyslala lotyšská vláda do Iráku 1 150 vojáků, kteří působili v Hillá Díwáníji. Podle oficiálních statistik byli ve službě Spojeným státům tři lotyšští vojáci v Iráku zabiti.

Čtvrtek 21. června 2007

Bagdád

Bývalý vicepremiér Táriq Azíz, jenž je už 49 měsíců bez soudního procesu držen ve vězení, se vzhledem ke značnému zhoršení tělesného i psychického zdravotního stavu, se domáhá rozhodnutí svého případu a potřebné lékařské péče.

Strana Baath zvolila novým generálním tajemníkem Izzata Ibráhíma.

Sámarrá

Americké síly a loutkové režimní síly rozšířily během týdne po explozi u mešity Dvou imámů svou kontrolu nad západní částí města. Sunnitské mešity byly obsazeny, sunnité vyhnáni, běžné ekonomické aktivity paralyzovány, lidé jsou zbaveni možnosti lékařské péče, na ulicích se střílí.Ve středu 19. června americké a loutkové síly obsadily školu v Džubajríji na východě města, určenou jako náhradní místo konání závěrečných zkoušek středoškolských studentů místo původně určené školy v západní čtvrti Mu‘tasim. Vzápětí po obsazení školy se na východě města rozpoutalo podobné násilí, jakému byly předtím vystaveny západní čtvrti. Pod dojmem střelby se lidé začali připravovat k odchodu na severovýchod města, ale objevily se zprávy, že Američané hodlají obsadit i tuto část.

Ba‘qúba

Obyvatelé okrsků Katún al-Mafraq a Mu‘allimín západně od Ba‘qúby se obrátili na světové humanitární organizace se žádostí o pomoc, protože po tři dny trvající americké ofenzívě čelí humanitární katastrofě. Následkem neustálého bombardování se dvorky domů změnily ve hřbitovy, další mrtví jsou stále pohřbeni v troskách zničených domů. Zabity byly desítky lidí včetně žen, dětí a starých lidí. Celá oblast je bez vody a elektřiny.

Hillá

V ranních hodinách zahájily americké síly doprovázené loutkovými vojáky vojenskou operaci v oblasti na sever od města.

Provincie Dahúk

Turecké dělostřelectvo ostřelovalo vesnici Nuzdurí v okrsku Zachu na severu Iráku. Podle kurdských zdrojů způsobily střely několik požárů, ale žádné ztráty. Turecká armáda ostřeluje oblasti, kde se skrývají příslušníci turecké Kurdské dělnické strany a zřizují si tu základny, z nichž podnikají výpady na turecké území.

Sebevražedný útok

V Salmán Páku najel fidá‘í nákladním autem do budovy, v níž sídlí ředitelství policie a několik vládních úřadů. Výbuch zničil části budovy a čtyři okolní domy, zabil 12 lidí a 70 zranil. Mezi zraněnými bylo několik policejních důstojníků včetně velitele městské policie podplukovníka Hasana Alího al-Bajjatího a členové loutkové městské rady.

Ozbrojené akce

V noci došlo v bagdádské čtvrti A‘zamíja k boji mezi povstalci a americkými vojáky, v němž bylo zneškodněno jedno obrněné vozidlo a zraněna jeho posádka. Američané odtáhli vrak a pak uzavřeli všechny přístupy ve čtvrti, která je už několik týdnů obehnána zdí. Uzávěra trvala až do pátečního rána.

V provincii Anbár byli podle amerického přiznání zabiti při útoku povstalců dva příslušníci námořní pěchoty.

Ostřelování

Raketa či minometná střela zasáhla „severně od Bagdádu“ americké vojenské vozidlo. Američané přiznali smrt jednoho člena posádky a zranění tří dalších.

Bombové útoky

Ráno zneškodnila bomba ve zdí obehnané A‘zamíji na západě hlavního města americké hlídkové vozidlo a zranila dva vojáky v něm.

Odpoledne explodoval u sídla sil Magháwir v Madá‘inu nákladní automobil, zabil dvě a zranil 12 osob.

Jak oznámila americká armáda, usmrtila mina, která západně od Bagdádu zasáhla americký konvoj, čtyři vojáky a pátého zranila. Dalších pět vojáků podle tohoto oznámení zahynulo při výbuchu bomby v severovýchodní části Bagdádu, kde byl další voják a dva Iráčané, zřejmě tlumočníci, zraněni.

Pátek 22. června 2007

Bagdád

Večer zahájili mahdisté ze dvou stran rozsáhlý útok na čtvrť Ámil na jihozápadě města a střetli se s obyvateli, kteří hájili své domy. Boje trvaly až do pozdní noci.

Sebevražedný útok

V poledne najel fidá‘í s automobilem do policejní stanice v Baghdádí, usmrtil pět policistů a zranil 16 osob, většinou dalších policistů.

Ozbrojené akce

Časně ráno vpadli povstalci v Miqdádíji do domu jednoho z příslušníků místní loutkové policie a zastřelili ho. O něco později přepadli ve čtvrti Mu‘allimín hlídku loutkové armády, poškodili jedno z vozidel a zabili jednoho vojáka.

Ostřelování

Britská základna v prezidentském paláci v Basře i základna na tamním mezinárodním letišti se staly terči ostřelování. Podle britského oznámení dopadly minometné střely pouze do blízkosti objektů, takže nezpůsobily žádné škody ani ztráty.

Bombové útoky

Ráno zranila bomba v okrsku Sarádží v Basře jednoho britského vojáka. Kromě toho přiznali Britové smrt jednoho ze svých vojáků, k níž došlo při výbuchu bomby pod jejich vozidlem Bulldog vracejícím se na základnu v Basře.

Kolem 16:00 zasáhl výbuch bomby v Ána americkou hlídku a zneškodnil tank. Protože vojáci okamžitě uzavřeli celé okolí, nepodařilo se zjistit, jaký osud potkal posádku tanku.

Sobota 23. června 2007

Ramádí

Protože jsou americké zásobovací konvoje pohybující se po silnicích západního Iráku terčem neustálých útoků povstalců, rozhodli se Američané obnovit starou železniční síť a její pomocí zásobovat své základny v západní a severní části země. Agentuře QudsPress to sdělil generální ředitel západoiráckých železnic Muhammad al-Ání s tím, že se Američané tímto řešením snaží omezit neustálé útoky povstalců na konvoje projíždějící městy a dálnicemi. Železnice totiž prochází pouští a tudíž by měla být bezpečnější. Nicméně dodal, že Američané budou muset vybudovat podél tratí síť pozorovatelen, chtějí-li chtít zabránit bombovým útokům a „sabotážím“.

Bagdád

Americká armáda oznámila, že zajala v Madínat as-Sadr tři íránské agenty, kteří pašovali protitankové zápalné rakety a výbušniny, které měly sloužit k útokům proti americkým vojákům a iráckým civilistům a podněcovat sektářské násilí.

Do čtvrti Ámil dopadlo odpoledne šest minometných střel ráže 120 mm, které zranily řadu lidí. Mahdisté spolu s tzv. národní gardou současně ostřelovali sunnitskou mešitu v Ghazalíji. Tam se jim místní lidé postavili na odpor, během boje byl jeden z obránců zabit a tři zraněni.

Ve městě bylo nalezeno dalších 15 obětí sektářského násilí.

Madá‘ín

V noci zaútočilo americké těžké dělostřelectvo a vrtulníky na oblast Dar‘íja jižně od města. Vojáci sebrali šest lidí, z nichž dva později propustili. Mezi zatčenými byla i žena, kterou zadržovali po čtyři hodiny a podrobili ji stejné prohlídce jako muže. Teprve po jednání s místními představiteli a kmenovými vůdci byla propuštěna.

V okrsku Díwáníja byl během ostřelování jeden civilista zabit.

Irbíl

Syn tzv. prezidenta Džalála Tálabáního Qabbad Džalál Tálabání, pověřený zastupováním „kurdsko-amerických vztahů“ ve Washingtonu na tiskové konferenci v Irbílu prohlásil, že Kurdové uvítají americkou vojenskou základnu v Kurdistánu, protože takové zařízení bude ku prospěchu jak Spojeným státům, tak Kurdům. Základna by podle něho byla „nejlepším závazkem Spojených států k ochraně Kurdů“, neboť by si pak nikdo nedovolil na kurdský stát zaútočit. Americko-kurdské současné vztahy označil za „provizorní“, jež se však mohou změnit v „trvalé a strategické“, vyzval k jejich rozšiřování na poli politickém, vojenském i ekonomickém, přičemž litoval skutečnosti, že se Kurdům nedaří získat další americké společnosti pro to, aby do Kurdistánu investovaly.

Sebevražedný útok

Fidá‘í na motocyklu naloženém výbušninou najel večer v centru Miqdádíje do americko-irácké hlídky a zranil několik vojáků.

Ozbrojené akce

Večer byl severně od Karbaly dvěma ozbrojenci z jedoucího auta zastřelen policista. V poslední době došlo v Karbale a okolí ke značnému počtu útoků na loutkové policisty a vojáky; útočníci i důvody jejich činů zůstávají většinou neznámí.

Američané přiznali, že tři jejich vojáci byli během dne zabiti při útoku ve východní části Bagdádu. Později připustili, že během tohoto dne přišli v Iráku o deset vojáků.

V noci zaútočili povstalci v Durá jižně od Bagdádu na policejní hlídku, jednoho policistu zabili a dalšího zranili.

Bombové útoky

Časně ráno zasáhl v Džamí‘i na západě Bagdádu výbuch bomby americkou hlídku, zničil tank Abrams, zabil jednoho člena posádky a několik dalších vojáků zranil.

Nedaleko miqdádíjského tržiště zasáhla bomba americkou hlídku a zničila Humvee.

Odpoledne narazila na bombu americká hlídka v Ána. Výbuch zneškodnil jedno Humvee; rozsah amerických ztrát nebylo kvůli blokádě okolí možno zjistit.

Podle oznámení americké armády byli čtyři američtí vojáci zabiti při explozi bomby na severozápadě Bagdádu, kde byl současně zraněn jejich irácký tlumočník. Další voják byl zabit výbuchem bomby na silnici u Tikrítu.

Neděle 24. června 2007

Fallúdža

Ráno dopadly dvě minometné střely do obytné čtvrti Nazal v centru Fallúdže, poškodily několik domů, ale nezpůsobily žádné ztráty. Rada ulamá přitom upozornila, že minometné střely nejasného původu začaly ve městě dopadat před 40 dny, kdy americké a loutkové síly zahájily svou „bezpečnostní“ operaci.

Bagdád

Čtvrtým dnem zůstávala zcela uzavřena americkými a loutkovými vojáky A‘zamíja, zablokován byl veškerý přísun potravin a humanitárních potřeb. Kvůli americkým ostřelovačům na střechách se obyvatelé neodvažovali vycházet na ulice, život byl zcela paralyzován. Středoškolským i vysokoškolským studentům bylo zakázáno dostavit se k vykonání závěrečných zkoušek. Když se obyvatelé čtvrti snažili zjistit, co je důvodem všech těchto opatření, dostalo se jim odpovědi, že blokáda skončí, jakmile „vydají teroristy“.

V Ámiríji ráno Američané v doprovodu loutkových sil sebrali bez uvedení důvodu asi 20 místních lidí žijících na ulici Munazzama. I tato čtvrť je již několik dní blokována s tvrzením, že se v ní ukrývají povstalci.

Po poledni zaútočili neznámí ozbrojenci v okrsku Iskan na sanitku s ředitelem dětské nemocnice dr. Šihábem Ahmadem Šihábem a na místě ho zabili.

Jiní ozbrojenci unesli v okrsku Karradá v centru města dva zaměstnance společnosti Thiqa zastupující elektronické přístroje.

Během tohoto dne bylo objeveno 11 těl obětí sektářského násilí.

Ba‘qúba

Američané spolu s loutkovými silami prohledávali pět dní město. Vyhodili přitom do vzduchu asi 30 domů v okrsku Katún, a to i s jejich obyvateli. Těla obětí zůstávala z větší části pod troskami, někteří byli pohřbeni na dvorcích domů, protože neustálá palba nedovolovala jejich řádný pohřeb. Stejně tak nebylo možné dopravit zraněné do nemocnice. Dalších 40 lidí bylo zatčeno při raziích jakožto „podezřelí“.

Madá‘in

Americké síly od soboty ostřelovaly okrsky Dar‘íja a Díwáníja, přičemž zapálily několik hájů. Protože střelba mířila na obytné části, obyvatelé prchali ze svých domů do centra, kde se snažili ukrýt. Americký snajpr přitom ráno zastřelil v okrsku Dar‘íja šajcha Badra Lušího Hamada, vůdce kmene Mawalí.

Basra

Američané oznámili smrt dvou vězňů ve známé věznici Camp Bucca v Umm Qasru. První z nich zemřel ve čtvrtek 21. června během převozu z Camp Cropper čili americké věznice v Bagdádu údajně na srdeční infarkt. Příčinou smrti druhého měla být v pátek zranění utrpěná při ostřelování věznice 9. června, od kdy byl hospitalizován.

Ozbrojené akce

V 9:00 zastřelili povstalci ve Fallúdže policistu z policejní stanice Tawhídí.

Bombové útoky

U kontrolního stanoviště loutkové armády v okrsku Mansúr západního Bagdádu ráno bomba usmrtila jednoho a zranila tři vojáky. Odpoledne zasáhla bomba v okrsku Fádilíja na jihovýchodě Bagdádu americkou hlídku.

Severně od Chálisu zasáhl výbuch bomby auto, v němž zabil tři ženy, zranil další ženu a jejího manžela.

Pondělí 25. června 2007

Bagdád

Těla profesora zemědělské fakulty dr. Ahmada Qásima al-Džabbúrího, jeho syna, bratra a dalšího příbuzného byla dva dny po jejich únosu v okrsku Bajjá nalezena; všichni prošli před smrtí mučením. Od počátku okupace bylo už podle statistik tzv. ministerstva školství zabito 250 vysokoškolských profesorů, dalších 7 000 ze země uteklo.

Podobný osud potkal palestinského právníka Sa‘ida al-Dža‘farího, který byl unesen v úterý 21. června cestou k soudu. Dža‘farí byl jedním z obhájců skupiny 13 Palestinců, zatčených v březnu při útoku sil Magháwir na obytný komplex Baladíjat. Minulý týden dosáhl propuštění šesti vězňů, o osvobození ostatních usiloval a právě při cestě na jednání s tím spojené zmizel a jeho mobilní telefon byl od té doby vypnutý. Rodina se obrátila o pomoc jak na Arabskou ligu, tak na OSN, organizaci Právníci bez hranic a Amnesty International. V pondělí však bylo jeho zmučené tělo nalezeno v Madínat as-Sadr.

Kromě těchto případů našla policie během dne v Bagdádu ještě 16 dalších obětí sektářského násilí.

Agentura QudsPress oznámila, že A‘zamíja, již několik týdnů obehnaná zdí, je od středy navíc úplně uzavřena, všechny vstupy do ní jsou zavřeny, uvnitř je zakázán veškerý motorový provoz, zakázána je účast studentů na závěrečných zkouškách, přerušeny jsou dodávky elektřiny a vody a už tak špatná situace obyvatel se dál rapidně zhoršuje. Na ulicích se pohybují americké a loutkové hlídky a tlampači vyzývají obyvatele k vydání povstalců. Šajch Alí al-Ubajdí z místní rady prohlásil situaci okrsku za tragickou: nelze se dostat do nemocnice, většina lékáren je uzavřena, protože jejich majitelé nemají co prodávat. Řada lidí onemocněla po požití vody, protože nemají k dispozici jinou než z Tigridu, kde je teď uprostřed léta voda vysoce znečištěná a nezdravá.

Madá‘in

Síly Magháwir obsadily zdejší sunnitskou mešitu v okrsku Dar‘íja a obyvatelům zakázali odpolední modlitby. Ti vyšli do ulic a proti obsazení mešity protestovali. Lidé žijící v domech v těsném okolí mešity začali balit nejnutnější věci a připravovat se k odchodu z města.

Přede dvěma dny zničily americké síly vnější zeď kolem komplexu této mešity, čímž šíitským sektářům její obsazení usnadnily.

Sebevražedné útoky

V 6:45 najel fidá‘í v Hillá do budovy provinční správy, zabil osm a zranil 25 osob.

Kolem 9:30 narazil fidá‘í s cisternou trhavin do policejního ředitelství v Bajdží 200 km severně od Bagdádu. Do budovy krátce předtím vešel oddíl amerických vojáků. Výbuch podle prvních zpráv usmrtil 15 a zranil 30 osob a zničil větší část budovy. Podle kapitána policie byli mezi oběťmi policisté a vězni držení uvnitř budovy.

Kolem 10:00 najel další fidá‘í do kontrolního stanoviště loutkové armády u vjezdu na americkou leteckou základnu v Siníji 15 km od Bajdží. Tady byli podle policejní informace dva vojáci zabiti a tři zraněni.

V hale bagdádského hotelu Mansúr, využívaného představiteli loutkového režimu a cizinci ve službách Američanů na sobě kolem poledne odpálil výbušninu muž, který se vmísil mezi kolaborantské kmenové vůdce z provincie Anbár, kteří se dostavili na schůzku s americkými okupačními činiteli. Policie oznámila, že bylo zabito 27 a zraněno 15 osob. Mezi mrtvými byl bývalý guvernér provincie šajch Fassal al-Qu‘úd, irácký básník a korespondent provládní TV al-Iraqíja Rahím al-Málikí a vůdce kmene Bú Alí šajch Hámid al-Abdalláh a jeho syn. Útočníkem byl podle dalších zjištění člen tělesné stráže jednoho z šajchů, kterému se díky tomu podařilo projít bezpečnostním kontrolním stanovištěm, aniž byl prohledán.

Ozbrojené akce

Asi v 10:00 zaútočilo několik desítek povstalců na hlavní ulici Bajdží na americký konvoj. O výsledku této akce nebyly zatím informace, americká armáda vyhlásila ve městě striktní bezpečnostní opatření a zákaz provozu veškerých vozidel s výjimkou vojenských.

Odpoledne přepadli povstalci u Mahmúdíje auto s Awdahem Mutlakem, předsedou loutkové správní rady Latífíje a zastřelili ho.

Na jihu Bagdádu byl podle oznámení americké armády zabit jeden její voják.

Bombové útoky

V centru Ána ve 14:30 explodovaly současně dvě bomby pod americkou hlídkou a zničily Humvee. Posádka vozidla byla patrně zabita nebo zraněna, přesný údaj se však nepodařilo zjistit. V posledních dnech útoků na okupační vojáky v tomto městě přibývá.

Večer zasáhl výbuch bomby na hlavní silnici jižně od Huwajdžá v provincii Ta‘mím policejní hlídku, poškodil vozidlo a zranil jednoho z policistů.

Na hlavní silnici 30 km severně od Hillá zničil výbuch bomby americké Humvee a zabil nebo zranil celou jeho posádku.

Jižně od Basry u Zubajru zasáhla minimálně jedna bomba konvoj zahraniční „bezpečnostní společnosti“, zničila dva automobily a zabila tři žoldáky ve službách společnosti. Britské síly přiznaly, že došlo k útoku, tvrdily však, že nevědí nic o tom, jaké národnosti žoldáci byli.

Podle přiznání Američanů byl výbuchem bomby ve východním Bagdádu zabit jeden jejich voják a další tři zraněni. Současně bylo bez jakýchkoli podrobností oznámeno, že jeden Američan byl v Iráku zabit 21. června a další o den později.

Úterý 26. června 2007

Bagdád

Po několika dnech blokády odstranili ráno Američané zátarasy a umožnili obyvatelům A‘zamíje jít do práce a povolili vjezd vozidel do čtvrti. Obnovili rovněž dodávky elektřiny – ovšem v omezených hodinách, tak jako v celém městě - a technici zahájili opravu vodovodu zničeného minulý týden.

Při cestě čtvrtí Bajjá k domovu byl neznámými ozbrojenci zavražděn viceprezident bagdádské univerzity dr. Nuhád Abd ar-Rahmán ar-Ráwí, profesor stavebního inženýrství.

V okrsku Karach bylo nalezeno 18 těl obětí sektářského násilí, v okrsku Rusafá další tři.

Sámarrá

Síly Magháwir během prohledávání domů vpadly i do obydlí Hámida Muhammada al-Humajda al-Málisího (45). Vojáci ho vyvedli před dům a tam ho zastřelili. Muž byl duševně nemocný následkem zranění, které utrpěl za irácko-íránské války v roce 1980.

Miqdádíja

Neznámí ozbrojenci zastavili autobus Kia se studenty mířící z Miqdádíje do blízkého města Wadžihíja. Chlapce zajali a odvedli s sebou, dívky nechali jet dál.

Madá‘in

Americké letectvo a dělostřelectvo ostřelovalo odpoledne vesnici Dar‘íja jižně od Madá‘inu v provincii Dijála. Při ostřelování bylo osm vesničanů zabito a desítky dalších zraněny, se zemí bylo srovnáno pět domů.

Ozbrojené akce

V okrsku Džamíla asi 120 km severovýchodně od Bagdádu v provincii Dijála zajali ozbrojenci kapitána policie Idríse Kámila ve chvíli, kdy vycházel ze svého domu.

Východně od Chanaqínu v téže provincii blízko íránské hranice zaútočili ozbrojenci na policejní kontrolní stanoviště a zranili tři policisty.

Dvěma raketami a kulomety zaútočili povstalci na základnu sil Magháwir v Madá‘inu, zabili dva policisty a zranili 22 příslušníků sil Magháwir.

Američané přiznali smrt jednoho příslušníka námořní pěchoty v provincii Anbár.

Středa 27. června 2007

Prohlášení odbojové organizace

Brigády revoluce 1920 prohlásily tzv. zákon o ropě, projednávaný v současné době tzv. parlamentem, za „nástroj, který má Spojeným státům umožnit krádež iráckého ropného bohatství“ a vydaly prostřednictvím internetu prohlášení, v němž hrozí útoky na každého poslance, který bude hlasovat pro zákon, jenž „představuje velké nebezpečí pro naši budoucnost a znamená, že okupanti dosáhli jednoho ze svých cílů, které při okupaci naší země sledovali“. Každého, kdo bude hrát při ratifikaci zákona jakoukoli roli, „budeme považovat za spoluviníka tohoto nestoudného aktu a neunikne potrestání z rukou mudžáhidů“.

Brigády revoluce 1920 své prohlášení končí slovy: „Budeme se snažit všemi možnými prostředky krádeží našich zdrojů zabránit.“

Fallúdža

Stovky obyvatel města vyšly do ulic a žádaly, aby poslanci za sunnitskou Frontu národní dohody opustili parlament. Protestní pochod vyšel od mešity Furqán a směřoval kolem sídla kolaborantské Islámské strany, které bylo v minulém roce vypáleno na protest proti tomu, že členové této strany hlasovali pro Američany vnucenou ústavu. Jeden z organizátorů pochodu, šajch Muhammad Aftan, sdělil korespondentu QudsPress, že „poslancům Národní dohody se před třemi roky nepodařilo dosáhnout zrušení blokády Fallúdže a tím bylo jasné, že nejsou sunnitům k ničemu dobrému. Jejích účast (ve vládě a politickém procesu) jen dodává sektářské vládě legitimitu.Vražd přibývá, vyhánění lidí pokračuje a oni s tím nemohou nic podstatného udělat. Ústava se nezměnila, bezpečnostní situace se vůbec nezlepšila, veřejné služby neexistují a oni ve svých projevech přiznávají, že nemohou u vlády ničeho dosáhnout ani ničemu zabránit. Tak proč tam tedy zůstávají?“

Město je přitom v současné době opět více než měsíc uzavřeno, zakázán je veškerý provoz motorových vozidel a kolem města neustále hlídkují americká vojenská vozidla. .

Sámarrá

Ve 13:30 zastřelil ostřelovač loutkové armády 15letého chlapce Mustafu Ismá‘íla Ibráhíma al-Alwána al-Badrího, který vyšel z dílny, kde pracoval. O něco později zabili příslušníci sil Magháwir na křižovatce ulice Marjam 60letého nemocného šajcha Hadždže Razúqa Muhammada as-Salawího, který seděl před svým domem, jenž záměrně podpálili. Kromě toho stříleli nazdařbůh v několika čtvrtích na západě města a přitom zapálili několik aut.

Šuruqat

V oblasti Šuruqat na severu provincie Saláh ad-dín zasáhl za svítání americký vrtulník dům, v němž usmrtil ženu a šest dětí. Nálet poškodil i okolní domy; proč k útoku došlo, nikdo nevěděl.

Mosul

Američané oznámili, že jejich hlídkující vrtulníky se ve městě staly terčem střelby asi 20 ozbrojenců, a proto odpověděly palbou na domy v oblasti, odkud střelba vycházela. Přiznali zničení osmi domů, smrt jednoho a zranění dvou civilistů, za což se omluvili. Podle některých zpráv však bylo zabitých a zraněných civilních obětí více.

Ozbrojené akce

Při útoku na policejní hlídku zabili povstalci jižně od Kirkúku čtyři policisty a pátého zranili.

Odpoledne zřídili povstalci u Baládu falešné kontrolní stanoviště a když se k němu přiblížilo auto se třemi policisty, zasypali je deštěm kulek a auto zapálili.

Podle oznámení americké armády došlo ve východním Bagdádu ke srážce jejích vojáků s povstalci, při níž byl výbuchem bomby zabit jeden a zraněni čtyři američtí vojáci.

Bombové útoky

V 9:00 zničila v Miqdádíji bomba Humvee americké hlídky.

V Sámarrá zasáhl výbuch bomby hlídku sil Magháwir, zabil pět příslušníků sil a dvě další osoby. Zbytek hlídky pak střelbou po okolí zabil dva náhodné chodce a další dva zranil.

V okrsku Sálih na severu Bagdádu zasáhl ráno výbuch auta policejní hlídku, zapálil dvě auta, zabil tři a zranil deset policistů. Další auto explodovalo odpoledne u policejního kontrolního stanoviště na Džadíríjském mostě, zabilo policistu a pět dalších zranilo. Ve 21:35 došlo k explozi auta v Kázimíji, kde bylo zabito nejméně 10 lidí a 15 zraněno, kromě toho tu byly poškozeny domy a soukromá auta na obou stranách ulice.

Čtvrtek 28. června 2007

Bagdád

Během dne dopadly minometné střely neznámého původu do řady bagdádských okrsků: Bajjá, Ámil, Karach, Fadl, Sadríja, Karradá aš-Šarqíja, Rašad, Zafaraníja a Rusafá. Podle zprávy rady ulamá způsobily smrt šesti civilistů a zranění dalších 13.

Miqdádíja

V noci na čtvrtek obložily šíitské milice trhavinami sunnitskou mešitu ve čtvrti Askarí ve východní části města a odpálením ji zcela zničily.

Salmán Pák

Na břehu Tigridu nalezli zdejší obyvatelé 20 podřezaných mrtvol, jejichž totožnost se policie snažila zjistit. Mafkarat al-Islam k nálezu poznamenal, že bezhlavá těla jsou v současném Iráku běžným jevem, v takovém množství však přece jen neobvyklým.

Bombové útoky

Ke dvěma podezřelým explozím aut došlo v Bagdádu: časně ráno zabil výbuch u autobusového nádraží v převážně šíitském okrsku Bajjá 25 a zranil 40 lidí. Kolem poledne explodovalo auto ve smíšeném okrsku Mansúr, zabilo čtyři a zranilo 10 lidí, přičemž poškodilo řadu domů a aut v okolí. Američané přiznali smrt jednoho a zranění druhého vojáka při výbuchu bomby v Bagdádu.

Jak přiznala britská armáda, tři její vojáci z pěší hlídky v Basře zemřeli časně ráno při výbuchu bomby.

Pátek 29. června 2007

Fallúdža

Následkem měsíc trvající blokády města zemřelo ve městě devět dětí, čtyři ženy a pět starých lidí, dalších 78 civilistů bylo zabito americkými nebo loutkovými silami. Člen fallúdžské rady ulamá šajch Abdalláh Al-Isáwí na tiskové konferenci uvedl, že kromě toho bylo 1 345 lidí uvězněno a humanitární situace je stále horší, prohlubuje se nedostatek potravin a prodejci toho využívají ke zvyšování cen.

Bagdád

Síly Magháwir, tvořené většinou příslušníky šíitských milic, vtrhly v 7:00 ve vozidlech vládních složek do Durá jižně od Bagdádu. Obyvatelé se jim museli prokázat doklady a na základě jejich údajů byli sunnité vyhnáni z domů. Tři domy byly při razii spáleny, deset místních lidí včetně žen a dětí zabito a jejich těla rovněž spálena. Dalších sedm lidí, mezi nimi i ženy, pak ozbrojenci sebrali a odvedli s sebou.

Za posledních 24 hodin bylo na různých místech Bagdádu nalezeno dalších 15 mrtvých obětí sektářského násilí.

Muwajliha

V této vesnici nedaleko Iskandaríje v provincii Bábil vyhodili neznámí ozbrojenci ráno do vzduchu ropovod vedoucí k hlavním elektrárnám, zásobujícím proudem Bagdád a jižní část země. Obrovský požár přerušil veškeré dodávky ropy.

Ozbrojené akce

Američané přiznali, že o týden dříve, v pátek 22. června, došlo v Mosulu k úmrtí jednoho jejich vojáka údajnou „nikoli nepřátelskou“ střelbou.

Ostřelování

Odpoledne dopadlo sedm minometných střel do bagdádské tzv. Zelené zóny, odkud bylo z několika míst slyšet silné výbuchy.

Tři minometné střely večer dopadly do blízkosti amerického štábu v Hillá.

Večer zasáhly čtyři střely štáb loutkové armády a policejní velitelství v Miqdádíji a oba objekty značně poškodily.

Bombové útoky

V Haqlaníji východně od Hadíthy v provincii Anbár zasáhla ráno exploze bomby Humvee z americké kolony, zabila tři příslušníky námořní pěchoty a čtvrtého zranila. Zatímco mrtvé naložili vojáci na jedno z dalších vozidel a zraněného odvezl americký vrtulník, zatkli vojáci kameramana britské agentury Reuters News, kterému se podařilo dostat blízko k místu výbuchu. O několik hodin později jej propustili, nejdříve mu ovšem zkonfiskovali video se záběry zničeného Humvee.

Exploze autobusu naloženého výbušninou zasáhla v Mušáhadě kontrolní stanoviště loutkové armády u železniční stanice, zabila nejméně šest loutkových vojáků a zranila pět dalších; zabiti byli údajně také dva civilisté. Výbuch kromě toho zničil polovinu nádražní budovy.

Američané přiznali, že v jižním Bagdádu zabily dvě exploze bomb šest jejich vojáků a deset dalších zranily.

Sobota 30. června 2007

Fallúdža

V 8:00 sestřelili povstalci nad Saqlawíjí 17 km severně od Fallúdže americký bezpilotní špionážní letoun a zmocnili se jeho trosek.

V Ámiríjat al-Fallúdža našla policie 46 mrtvých, na nichž bylo patrno, že před zastřelením byli mučeni způsobem obvykle používaným šíitskými milicemi. Policisty předtím upozornili rolníci žijící na jihozápadě Ámiríjat al-Fallúdža, že pozorovali vozidla patřící loutkové armádě, z nichž ozbrojenci shazovali mrtvé kolem jejich polí. Městská rada oznámila, že šlo vesměs o obyvatele Ámiríjat a okolních vesnic, z nichž některé zatkly síly Magháwir už před několika týdny.

Tárimíja

Obyvatelé města vyšli do ulic a pochodovali k místní americké základně, aby žádaly americké síly o propuštění místní ženy, kterou v pátek v 18:00 unesli vojáci z jejího domu v okrsku Bú Šalál. Američané i loutkové síly si zvykli zatýkat ženy, aby tak jejich příbuzné donutili vydat se jim do rukou; tato metoda už vyvolala v Iráku řadu demonstrací, na nichž účastníci vyzývali k pomstě na Američanech.

Latífíja

Celkem 59 lidí sebrali ve městě při razii američtí vojáci doprovázení loutkovými silami.

Sebevražedný útok

V 9:00 se v Miqdádíji mezi zájemci o práci u policie odpálil před odvodním střediskem jeden z mužů, zabil nejméně šest lidí a dalších 30 zranil. Vzápětí nato na středisko zaútočili povstalci ručními granáty a zabili nebo zranili další lidi.

Bombové útoky

Večer zničila bomba v Musajjibu 70 km jižně od Bagdádu policejní hlídkové vozidlo a zranila jednoho policistu.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       16. 7. 2007
16. 7. 2007 Byla proto odsouzena Jana  Maříková
16. 7. 2007 Ludvík Vaculík: Jsou témata, o nichž bych se do Lidovek neodvážil napsat Ludvík  Vaculík
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
16. 7. 2007 Transparency International: Obelhala obecně prospěšná společnost finanční ředitelství? Štěpán  Kotrba
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Spíše české než britské listy Jan  Rovenský
16. 7. 2007 Co dělal Karel Koecher v Prognostickém ústavu?
16. 7. 2007 Jakou vypovídací hodnotu má propaganda vašich soudruhů? Miroslav  Šuta
16. 7. 2007 Stále stejný problém "toho druhého" Jan  Čulík
16. 7. 2007 Odhalena operace Brother Sam Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Operation Brother Sam exposed Fabiano  Golgo
15. 7. 2007 Proč Rusko ustoupilo od Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě Pavel  Barák
16. 7. 2007 Americký radar útoky spíš způsobí Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 Made to prevent attacks, the U.S. radar may actually cause them Fabiano  Golgo
16. 7. 2007 ČT -- opět bulvár Milan  Valach
16. 7. 2007 Referendum ohledně radaru je naprostý nesmysl
16. 7. 2007 Made in Norway, radar a USA Pavel  Kučera
16. 7. 2007 Útěk politiků od politické odpovědnosti? Dagmar  Seibertová
16. 7. 2007 Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou Ivan  David
13. 7. 2007 Nelidské zacházení v policii a vězeňství: nekonečný příběh?
13. 7. 2007 CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách
14. 7. 2007 Rusko zrušilo svou účast na významné mezinárodní vojenské dohodě
14. 7. 2007 BBC: Svět se musí naučit žít s tvrdší ruskou zahraniční politikou
16. 7. 2007 Osoby a osobnosti Pavel  Kopecký
16. 7. 2007 Dvě stě let od míru, který změnil mapu Evropy Richard  Seemann
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Magnát Conrad Black shledán vinným
13. 7. 2007 Propaganda profesionálních lhářů Miroslav  Šuta
12. 7. 2007 Máme kádrovat autory? Jan  Čulík
13. 7. 2007 Britské listy a morální evaluace autorů Jan  Čulík
13. 7. 2007 Klid v České televizi Michal  Rusek
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
13. 7. 2007 Kterak se Dvořáková Anděla do špinavé politiky zapletla - dala všanc i své dobré jméno Zdeněk  Bárta
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007   
23. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2007   
10. 1. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2006   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš