16. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 8. 2007

Záchranka pro cizince? Zaplaťte předem, ošetření bude později a lékaři a zdravotní sestry na vás budou sprostí

Před několika týdny jsem omdlel v práci. Přijela záchranka, že mě odveze do nemocnice. Kdybych se býval neprobral, nevím, co by si počali, protože jakmile vedoucí sanitky uslyšel můj cizí přízvuk, řekl, že mě do nemocnice odvézt nemůže, vzhledem k tomu, že jsem cizinec. Druhý muž, který přijel tou sanitkou, reagoval na slova jeho kolegy větou "- jestli nemá pojištění". Řekl jsem, že pojištěn jsem, ale nemám ten průkaz u sebe. Takže jsem byl okamžitě informován, že mě odvezou pouze, pokud jim na místě zaplatím 2000 Kč.

Řekl jsem, že bych musel zajít do bankomatu a doufal jsem, že to udělám, až mě do nemocnice odvezou, protože, vzhledem k tomu, že jsem potřeboval sanitku, znamenalo to, že jsem potřeboval okamžitou lékařsko pomoc -- jinak bych se přece objednal u lékaře a dojel k němu tramvají. Anebo taxíkem, což by mě stálo daleko míň než 2000. Abych se dostal z této kafkovské situace, zaplatil za mě kolega.

Jak málo jsem tušil, že ještě zdaleka není té tragikomedie konec.

Na doporučení právníků odstranil autor konkrétní údaje, jsou však redakci Britských listů známy, včetně jména pracovníka sanitky, který "vypadl" [měl ho napsané na uniformě], a máme i "fakturu" za "odvoz" sanitkou. Např. v Británii by vedlo autorovo svědectví k okamžitému vyšetření této neuvěřitelné situace a k nápravě, protože by se pacientovo svědectví bralo vážně -- v ČR musí svědek, pokud nemá všechno natočené videokamerou, což může mít po zdravotním incidentu těžko -- místo nápravy očekávat stíhání za pomluvu. Pozoruhodná situace. |

Zdravotník či paramedik (nevím, co byla jeho profese) nastoupil se mnou do záchranky zadem a jeho kolega usedl za volant. Jediné, co ho v sanitce zajímalo, bylo vyplňování nějakých papírů. Tím se zabýval tak bedlivě, že zapomněl řádně uzavřít dveře. To jsem si uvědomil teprve, když, najednou záchranka ostře odbočila a zdravotník z ní vyletěl ven.

Ještě se mi ze stavu bezvědomí točila hlava, a tak mi trvalo docela hodně vteřin, než můj mozek pochopil, že ten člověk z té sanitky odstředivou silou vypadl. Řidič měl zapnutou sirénu a nevšiml si ničeho. Přistoupil jsem k okénku mezi zadní částí záchranky a křičel jsem na něho, ať zastaví, že jeho kolega ze sanitky vypadl. Chudák ležel na asfaltu a byl na mnoha místech zraněn. Měl štěstí, že ho nepřejelo žádné auto, protože auta kvůli siréně záchranky zastavovala.

Takže nakonec jsem musel pečovat o zdravotníka, naloženého do sanitky, zatímco jsme jeli dál k nemocnici.

Když jsme do nemocnice dorazili, pravděpodobně proto, že řidič informoval své spolupracovníky, co se stalo, z budovy vyběhlo několik zdravotních sester a pomohly odvést svého kolegu nahoru do ordinace. Jako ve scéně z nějaké komedie na mě v sanitce zapomněli.

Tak jsem šel nahoru po schodech sám a hledal jsem nějakého lékaře, který by mi mohl pomoci. Jakmile jsem vyšel do patra, uviděla mě zdravotní sestra, jak mluvím anglicky do telefonu, a aniž by se zeptala, kdo jsem, proč tam jsem, na mě začala řvát, jako bych byl její syn, abych ten telefon vypnul, sedl si a čekal, až na mě přijde řada. Snažil jsem se jí něco říct, ale odešla a práskla za sebou dveřmi.

O několik minut zase vyšla ven a zase na mě začala mluvit, jako bych byl zlobivé dítě. "Už jsem vám jednou řekla, abyste sis sedl, proč tu chodíte po chodbě?" Na což jsem odpověděl: "Vy jste jako moje matka, já vás mám znát?" Podívala se na mě zle a nereagovala, jako by nechápala, na co se ptám. Tak jsem dodal: "Protože pokud se mne týče, vy pracujete pro mne a ne já pro vás." Odpověděla: "Pokud chcete, abychom vás přijali, tak držte hubu" a odešla.

Téměř až o hodinu později vyšla znovu ven a pustila mě do ordinace. Přítomná lékařka mě okamžitě informovala, ještě než jsem otevřel ústa, že jako cizinec budu muset platit v hotovosti za její práci i za srdeční test, který provede (jestli jsem neutrpěl malý infarkt). Zeptal jsem se, kolik a ona namísto uvedení částky řekla "hodně".

Pak se mě zeptala, co se stalo a já jsem to popsal. Pak jsem dodal, že rád zaplatím, pokud to bude nutné, ale že mám mezinárodní pojištění. Na to odpověděla: "To my nepřijímáme. Máte nějaké české pojištění?" Odpověděl jsem, že je to mezinárodní pojištění, které platí pro celou Evropu. "Tak si jeďte do Evropy, 'broučku'..."

Tou dobou už jsem tohoto neuvěřitelného zacházení, jaké tak dobře znám od státních zaměstnanců a z levných hospod, a tak jsem řekl, že nebudu plýtvat svým časem, zejména protože nemohu důvěřovat lékaři, který se chová, jak se chová ona, a taky proto, že - nepřeháním - zápach potu a z nepříliš čistých oděvů obou žen byl tak silný, že jsem se obával, že znovu omdlím. Lékařka pak ode mne chtěla, abych podepsal papír, že já sám odmítám ošetření. Ta celá situace byla tak kafkovská, že jsem ji prostě ignoroval a odešel. Zdravotní sestra za mnou řvala po chodbě: "Jeďte si domů, jestliže chcete ošetřit zadarmo." Neotočil jsem se, řekl jsem jen "Ale můj domov je TADY" (v České republice, už tady žiju 11 let).

Mnoho mých přátel chtělo, abych si na lékařku stěžoval anebo abych udělal nějaký skandál. Ale druhý den mě vyhodili z deníku Metro, takže tato epizoda byla zatlačena do pozadí jinými událostmi.

Šel jsem se poradit s právníkem a ten mě informoval, že by bylo téměř nemožné cokoliv dokázat. Že by to bylo moje slovo proti jejich -- a že také musím počítat se skutečností, že soudci, stejně jako zdravotní sestry či číšníci, pocházejí z téhož malého kulturního rybníka, a že bych riskoval, že "porozumí" těm dámám více, než by pochopili mne.

Protože toto chování a tento názor na cizince "u nás" "v Čechách" není výjimkou, ale pravidlem, uvědomil jsem si, že by bylo dělat cokoliv opravdu plýtváním času i peněz a že bych potrestal jen jednu osobu, zatímco by toto abnormální chování pokračovalo nerušeně všude kolem.

V tomto smyslu je článek lepší než soudní proces, protože alespoň se snad někteří lidé zamyslí jestli jsou také součástí tohoto "kulturního rybníku"...

                 
Obsah vydání       16. 8. 2007
16. 8. 2007 S Klvaňou jednat nebudeme
16. 8. 2007 Co je české, to je hezké? Jiří  Pehe
16. 8. 2007 Záchranka pro cizince? Zaplaťte předem, ošetření bude později a lékaři a zdravotní sestry na vás budou sprostí Fabiano  Golgo
16. 8. 2007 Ambulance for foreigners? Pay first, get treated later Fabiano  Golgo
16. 8. 2007 Život za dvě tisícovky Štěpán  Kotrba
16. 8. 2007 Trestný čin Petr  Wagner
16. 8. 2007 CIA rediguje Wikipedii
16. 8. 2007 Johann Cook: Svätá zem ako jedna krajina
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku
16. 8. 2007 Pod Damoklovým mečem nukleární záhuby Daniel  Veselý
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Proč pomáhá Česká republika mučitelům? Andrew  Stroehlein
15. 8. 2007 Czech Republic: Assisting the torturers? Andrew  Stroehlein
15. 8. 2007 Помогите нам! Help us! Helfen Sie uns!
15. 8. 2007 Německý tisk psal o německé boxerské mafii i dezerci Kubáců v uvozovkách, německý novinář byl falešný Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Kubánští boxeři a Paraguay Fabiano  Golgo
15. 8. 2007 Kubánské výsady v Lulově Brazílii Fabiano  Golgo
16. 8. 2007 Nic než národ Jiří  Asher
16. 8. 2007 Poslušná paní Jacques
15. 8. 2007 V kubánsko-brazilské sportovní telenovele scházejí otazníky i šťastný konec Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Chce firma DIGIDY, s.r.o. cenzurovat Internet? Petr  Nachtmann
15. 8. 2007 Televize jako billboard Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 Lékaři a pacienti Petr  Wagner
15. 8. 2007 Polsko chystá změnu Oskar  Krejčí
15. 8. 2007 Občan je nejdříve člověk, host a teprve potom pacient Jan  Paul
15. 8. 2007 Podivné požadavky od kapitalistického státu, aneb I učitelé mohou pracovat Uwe  Ladwig
16. 8. 2007 Praha očima Uwe Ladwiga Uwe  Ladwig

Léková politika, zdravotnictví RSS 2.0      Historie >
16. 8. 2007 Záchranka pro cizince? Zaplaťte předem, ošetření bude později a lékaři a zdravotní sestry na vás budou sprostí Fabiano  Golgo
16. 8. 2007 Trestný čin Petr  Wagner
3. 8. 2007 Zážitek ze zdravotnictví   
3. 8. 2007 Podřízení pracují tak, jak pracují nadřízení Petr  Wagner
2. 8. 2007 Praha chce od státu zdravotní službu, platit ale nehodlá Ivan  David
30. 7. 2007 České zdravotnictví: šetření na úkor pacientů   
27. 7. 2007 Euthanasií na bolesti českého zdravotnictví po jedenácti letech Jaroslav  Kuba
27. 7. 2007 Ještě jedno vysvětlení o zdravotnictví v Libyi Petr  Wagner
24. 7. 2007 Bush, zdraví a vzdělání Fidel Castro Ruz
16. 7. 2007 Žádní zdraví v psychiatrických léčebnách nejsou Ivan  David
13. 7. 2007 Kuba a její zdravotnictví Petr  Wagner
13. 7. 2007 CPT: Zdraví lidé jsou nuceni zůstávat v psychiatrických léčebnách   
11. 7. 2007 Pravda o kubánském zdravotnictví Fabiano  Golgo
30. 6. 2007 Budeme z ideologických důvodů předstírat, že jídlo v nemocnici je chutné? Jan  Bím
29. 6. 2007 Kritika MFD zaměřená proti nemocničnímu stravování, je hrubě tendenční