21. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 8. 2007

Braňte Paroubka. Křivdí mu.

Ze srpnových článků Štěpána Kotrby a jednoho článku Jana Čulíka, týkajících se Jiřího Paroubka, jsem se pozastavil nad některými formulacemi a vůbec jejich výrazným protiparoubkovským stylem, píše čtenář Zdeněk Novák z Ostravy Poruby.

Nejsem členem ČSSD, nemám k Jiřímu Paroubkovi žádný osobní vztah, ani ho ostatně neznám. Pouze se mi nelíbí honička na člověka, byť politika, navíc vedená nevybíravým způsobem. Jsou určitě nějaké meze i ve věcech veřejných (res publica), do nichž jistě patří i osobní život politiků (meze dané nějakou formou obyčejné slušnosti). Vadí mi též potměšilost (jak příhodná etymologie!) a vůbec diskvalifikace nefér prostředky - nepravda, podsouvání, senzacechtivost a jiní novinářské hříchy. Přiznávám se, že v zápalu boje jsem nevolil vždy neutrální vyjadřovací prostředky - i na tu potměšilost došlo - podle pravidla. že s každým nutno hovořit jazykem jemu blízkým a řídě se Biblí jsem také oplácel chlebem - i když dosti tvrdým.

10. 8. 2007 - Štěpán Kotrba: Letní konverze tlumočnice v milenku, milenky v partnerku a partnerky za týden v manželku

Paroubkův sokol

Jiří Paroubek je schopen svým soukromým životem zaměstnat dlouhou řadu odborníků. Advokáty už zaměstnává. JUDr. Tomáš Sokol ... tvrdí, že nesoudí morálku svých klientů. Proč také, pokud platí? Platí ale i Paroubek? Možná má slevu a možná neplatí nic.

  • ...je schopen svým soukromým životem zaměstnat dlouhou řadu odborníků“ → Paroubek je tedy druhý Jindřich VIII, Casanova nebo aspoň sňatkový podvodník Čintamani?
  • „JUDr. Tomáš Sokol nesoudí morálku svých klientů“ - Paroubek je na štíru s morálkou?
  • „...má možná slevu a možná neplatí nic“ - Paroubek tedy zneužívá svého postavení?
  • Považuje se Štěpán Kotrba za odborníka na soukromý život Jiřího Paroubka?

Směšnost

Paroubkova snaha o konverzi milenky v partnerku je směšnou mediální výplní okurkové sezóny, pokud by ji předseda sociální demokracie nemyslel smrtelně vážně

  • Když už se o Paroubkovi takhle píše, tak on to asi nemyslí vážně a je tedy směšný? Nebo to myslí smrtelně vážně a je směšný autor ?
  • Není páně Kotrbova paroubkiáda směšnou mediální výplní okurkové sezóny BL?

Morálka

Pro sociální demokracii není problém vytyčit morálku jak velkoměstsky ateisticky frivolní, tak protestně zaťatě husitskou, ale i konzervativně moravsky katolickou. Na všechno má lidi. Morálka může být individuálně flexibilní. ... až po Paroubka, který své husitství spojil s katolickou milenkou, které odteď povinně musí všichni říkat partnerka.

  • Tak ta ČSSD je ateisticky frivolní, zaťatě husitská a konzervativně katolická? No, to jsou tedy pěkní pokrytci! Aspoň to tvrdí Štěpán Kotrba – specialista na náboženství druhých.
  • A nyní dokonce mají v ČSSD morálku individuálně flexibilní?! Tak to tedy jsou opravdu sprostí! Měli by si vzít příklad z KDU-ČSL, vlastně z celé koalice, jen z komunistů, prosím, to ne! Zase Štěpán Kotrba – flexibilní arbitr na flexibilní morálku druhých!
  • Paroubek dokonce spojil své husitství s katolickou milenkou? To tedy nevím: Je to dobré nebo špatné? Na jedné straně by to mohlo podpořit ekumenizaci, ale co když kardinál Vlk vyhlásí nad ČSSD interdikt?! Jinak, mezi námi - co je Štěpánu Kotrbovi do jejich náboženství? Není jejich soukromá věc? Proč z toho dělá politikum, to si někdo objednal?

Tlumočnice k tlumočení

Místopředseda Škromach, který všude chodí pro jistotu zásadně sám a tlumočnice používá pouze k tlumočení...

  • Tak to se podívejme! Na co všecko vlastně ten Paroubek tu tlumočnici používal? A co ti ostatní z ČSSD, ti se na to dívali? A to všecko za prachy ČSSD za tlumočení! To aby ty ženy zaměstnané v téhle partaji dostávaly rizikový příplatek! Nebyl by lepším na jeho místě Škromach? Podle Štěpána Kotrby patrně ano.

Milenka a okurky

Konverze pohledné tlumočnice na milenku a milenky prostřednictvím Sokola na partnerku a prostřednictvím televizních štábů na manželku o týden později bude určitě vyvrcholením Paroubkovy okurkové sezóny.

  • Co vlastně ten Paroubek v tom ČSSD dělá, že má okurkovou sezónu? Za co ho tedy platí?! Ale Kotrbu by měl Jiří Paroubek přesto na svatbu pozvat, aby ho mohl přesvědčit jako Kristus nevěřícího Tomáše (bez vkládání prstů, prosím!). Snad tím skončí Štěpánu Kotrbovi i jeho okurkově sezónní paroubkiáda.

14. 8. 2007 - Štěpán Kotrba: Politické dluhy splatné u ODS aneb jaký je rozdíl mezi kufrem, batohem a ruksakem

Politický kšeft

Vyhrožoval, že jinak bude ČSSD "dělat velmi autonomní zahraniční politiku". ... Prostě si předseda ČSSD řekl o výpalné za vstřícnější zahraniční politiku své strany, aniž se té strany zeptal, jestli je ochotna takovou cenu platit.

Impulsy V.M.: Jiří Paroubek:

... mě se o tom těžko hovoří, ale já jsem několikrát dal najevo, že žádný kšeft, politický kšeft nepřipadá v úvahu, pokud jde o to, abych eventuelně přešel do funkce předsedy Poslanecké sněmovny za něco, za třeba, abychom podpořili nějakou část reformy, té takzvané reformy veřejných financí nebo cokoliv...

...ve vlastním zájmu tato koalice by měla uvažovat o změně, protože prostě když přijde české předsednictví Evropské unie, tak mohu v těchto věcech, mám na mysli zahraniční vztahy, být velmi užitečný a nebo prostě budeme dělat se Sociální demokracií velmi autonomní zahraniční politiku, s tím musí počítat.

Srovnání:

Š.K :"Vyhrožoval ... předseda ČSSD řekl o výpalné"

J.P.: "...žádný kšeft, politický kšeft nepřipadá v úvahu "

  • To jsem z toho "jelen" – zní mi to jako "pláč na cizím hrobě". Ale asi ten Štěpán Kotrba mu musel přečíst tajné myšlenky, kam se na něho hrabe Bretschneider. Kdo by to do něho řekl! Jenom se mi to u jinak seriózního novináře jaksi nezdá. Kategorie JPP – jedna paní povídala ...Jak se tomu říká, když někdo nemluví vědomě pravdu? Že se zmýlil?

Nejspíše

Paroubek se nejspíše chce stát předsedou parlamentu proto, že si jeho milenka koupila nový byt v centru Smíchova odhadem za 5 milionů a Paroubek v současné době splácí hypotéky (plurál ! – pozn. Z.N.)

  • Komu vlastně splácí hypotéky – té "milence" (v žargonu Štěpána Kotrby – pozn. Z.N.) nebo komu ještě? Jak sugestivní spojení dvou nesouvisejících informací v jedné větě! Dohady vydávané za odborný odhad, nejspíše. (J.P.: Já sám budu platit hypotéku 10 000 Kč na byt ve Stodůlkách). Ryzí bulvár!

Hypotéky

Stačí spočíst výši všech úvěrů a zjistit, že Paroubek v tuto chvíli pobírá pouze plat řadového poslance a snad i peníze jako předseda ČSSD. Z něčeho musí ještě i žít. Plat předsedy Parlamentu by se tedy určitě hodil ...

Rozhovor s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem (Právo, 4. 8. 2007):

Alexandr Mitrofanov: Bulvár přišel s výpočtem vašich příjmů a výdajů a tvrdí, že všechny své finanční závazky nedokážete zvládnout. Je možné, že byste se dostal do minusu?

Jiří Paroubek: Převážná většina těchto položek je zcela spekulativního rázu. Synovi žádných 10 000 Kč nebudu platit. Končí bakalářské studium a bude se věnovat především své firmě. Pokud bude dál studovat, bude si muset na to vydělat nebo použít svoje úspory. Hypotéku na byt, ve kterém bude bydlet, si bude platit sám, a nebude-li na to stačit, tak byt pronajme a přestěhuje se do domu u Prahy. (Míněn objekt ve Vraném nad Vltavou, který  Paroubek zdědil a v němž nyní bydlí s Petrou Kováčovou - pozn. red.).

Já sám budu platit hypotéku 10 000 Kč na byt ve Stodůlkách, kde v této chvíli bydlí paní Zuzana. Jestliže někdo píše v Blesku, že budu podporovat částkou 15 000 Kč matku mé vnučky, je to jinak. Matka vnučky se s mým synem dohodla na určité finanční podpoře, je to myslím dohoda k oboustranné spokojenosti. Forma podpory z mé strany je ta, že dám k dispozici byt 90 m2 pro tuto dámu s mojí vnučkou, kde budou bydlet v pronájmu zdarma po dobu 2–3 let. Kdybych s tím bytem šel na volný trh, tak bych ho pronajal za 15–20 tisíc

Alexandr Mitrofanov: V seznamu jsou i další položky...

Jiří Paroubek: Jestli Blesk spekuluje o energiích ve výši 13 000 Kč, které mám nyní spotřebovávat, tak to je úplný blábol. Jestli je to 2 až 3 tisíce měsíčně, tak je to hodně. Přijíždíme poměrně pozdě večer a brzo ráno odjíždíme, takže je to skutečně jenom přespání. Třináct tisíc korun, to by bylo, jako kdyby měl přijet arcibiskup a svítilo by se tam kolem dokola girlandami. Stejně tak údajná položka 4500 Kč za čistírnu. Je asi dvojnásobně spekulativní ve srovnání s částkou, kterou skutečně utratím. Košile, které potřebuji, pere a žehlí slečna Kováčová. Žehlí také převážnou část obleků. Chtěl bych také říci, že můj příjem z Poslanecké sněmovny minulý měsíc byl 47 000 Kč. Takže ani to nesedí s těmi spekulacemi v Blesku.

Alexandr Mitrofanov: Kde budete bydlet, až opustíte přechodné obydlí ve Vraném?

Jiří Paroubek: Slečna Kováčová si pořídila byt ze svých úspor, z určité podpory ze strany své rodiny a z hypotéky. Hypoteční splátky nejsou nijak dramaticky vyšší než nájem, který dosud platila. Předpokládám, že se někdy na podzim ke slečně Kováčové nastěhuji.

Alexandr Mitrofanov: Bulvár vám vyčíslil měsíční výdaje na 103 500 Kč. Říkáte, že je to blábol. Jaké jsou vaše skutečné výdaje za měsíc?

Jiří Paroubek: Je to nějakých 30 až 35 tisíc korun.

Alexandr Mitrofanov: Jak dlouho bude trvat období, kdy budete muset vydávat poměrně velké částky na věci spojené s rodinou?

Jiří Paroubek: Já si nemyslím, že to bude nějaké období. Se synem jsme na ten režim, který jsem popsal, přešli prakticky okamžitě. S manželkou jsme dohodnuti k oboustranné spokojenosti. Částka, která je uvedena jako moje podpora pro ni, je opět velmi přehnaná...

Alexandr Mitrofanov: 25 000 korun.

Jiří Paroubek: Po dohodě s manželkou nemám uvádět v této záležitosti vůbec nic.

Alexandr Mitrofanov: Pozoruhodná je poznámka, že zdrojem výpočtů bulváru má být člověk blízký Paroubkovi. Skutečně si myslíte, že někdo z vašeho okolí vynáší informace?

Jiří Paroubek: Já si to nemyslím. Já si myslím, že je to blábol, který mě má zaměstnat před srpnovým hlasováním v Poslanecké sněmovně o záležitostech, které jsou podstatně důležitější. Já se ale tím zaměstnávat nehodlám. ...

Srovnání:

Š.K.: Stačí spočíst výši všech úvěrů ... Z něčeho musí ještě i žít.

J.P.: Já sám budu platit hypotéku 10 000 Kč na byt ve Stodůlkách

  • Pochybuji, že by Štěpán Kotrba četl pouze Blesk a nikoliv Právo. Pak se naskýtají dvě možnosti: Buď článek Alexandra Mitrofanova "přehlédl" nebo ho nevzal v úvahu. Potom se již vnucuje otázka: Proč? Bulvár je asi důvěryhodnější zdroj a autorovi nejspíše pro daný účel lépe vyhovuje.
  • Hnízdo

    Teď dokonce "Jiří" začíná "v mých 55 letech" budovat nové hnízdo. Se vším všudy. Myslí to přece se svou milenkou vážně. Jen ty příjmy nějak scházejí...

    • To je záhada! Štěpán Kotrba nejspíše nejen dokáže číst myšlenky, ale dokonce viděl ve své "skleněné kouli" auditovanou bilanci příjmů Jiřího Paroubka v porovnání s náklady na vybudování "nového hnízda". a provozních nákladů na "hnízdění". Jestli se uvolní křeslo ministra financí, ejhle – zde by mohl být vhodný koaliční kandidát! Umí vařit i z vody.
    • Další (s)myšlenka – nehraje nejspíše v tom roli blíže nedefinovaná blondýna z dřívějších životů Štěpána Kotrby? Nebo dokonce ze současného ? Jen ty příjmy mu též nějak scházejí?
    • Největším problém však bude za nějaký ten týden po svatbě – jak přežije Štěpán Kotrba konverzi milenky (v jeho žargonu) v partnerku Jiřího Paroubka ? To pak svá někdejší tvrzení odvolá a dokonce se omluví? Kdepak! To je přece svoboda tisku a máme "demokracii novinářů"!

    17.8.2007 - Štěpán Kotrba: Cena pevných svazků s obyvateli České republiky

    Krize

    Sociální demokracie je v krizi, protože už neví, zda je a po Paroubkem připravené modernizaci stylu a image ještě bude demokratická a sociální. Prozatím spěje k ekonomickému liberalismu, asociálnosti a organizační autokracii.

    • Zajímavé, jak po dřívějších 10% preferencích, "Kubiceho" volbách (terminus technicus) a dosažení rovnosti ve voličských průzkumech s ODS může být ČSSD v krizi. Nepřesahuje to možnosti skleněné koule Stěpána Kotrby? Nebo je přání otcem myšlenky?
    • Modernizace stylu a image ČSSD jako scénář budoucích vývoje v ČSSD je snad pouze v přípravě, Jiřím Paroubkem jistě iniciovaná, ale "Paroubkem (již) připravená" ?! Hodiny se jistě mohou předbíhat, ale zde dokázal autor článku nejspíše putovat v čase! Když se mu to hodí.
    • Nebude se V ČSSD – jen tak náhodou – také pořádat celostranická diskuze k návrhu modernizace ... ? Či to už je ten Paroubek tak mocný, schopný a dokonce všeho schopný? Nebo zase něco z kategorie "strašení Paroubkem"?

    Mladé slečny

    Paroubkovi se líbí pouze mladé slečny a čtyřicetileté poslankyně se už mohou cítit na odpis.

    Reakce:

    V životopisu Štěpána Kotrby jsou zajímavé informace, jak pohlíží sám na sebe. Např. „Má rád sex s partnerkou, se kterou se dá i posnídat“ (snad s milenkou! – pozn. Z.N) ...“Přítelkyně o něm říkají, že je věčné dítě“ (přítelkyně – nový název bývalých milenek? - Z.N.)

    • Tvrzení, že se Jiřímu Paroubkovi líbí mladé slečny (jak to může Štěpán Kotrba vědět?) bych nepovažoval za čistou informaci. Je to pokus o dehonestaci. Chtěl by ho pro čtenáře nejspíše zařadit do řady bláznivých staříků slintajících za každou sukní. Každý i starší muž se rád podívá na pěknou "mladou slečnu", ale proč by pouze tohle mělo Štěpánu Kotrbovi vadit? Jemu se mladé slečny nelíbí a jeho partnerka a přítelkyně jsou výhradně starší ženy? Když nikoliv, tak proč o tom nepíše v Britských listech? Nebo ve svém životopisu?
    • Štěpán Kotrba nenapsal celou pravdu – partnerka Jiřího Paroubka není z kategorie "mladých slečen" ani z tzv. přítelkyň. Je to žena, která je shodou okolností vystavena verbálním útokům, ať již v zaobaleném názvu "milenka" či v přisuzováním nečestných motivací. Je to poněkud nestydaté, ale autorovi nejspíše je pojem stud velkou neznámou.
    • Rád bych autorovi připomenul bonmot z jeho životopisu "na lásku musejí být dva a spousta trpělivosti a vzájemné tolerance", snad by si mohl této lásky vážit i u někoho jiného než pouze sám u sebe, pokud je sám té opravdové lásky schopen.

    Czechtek

    Paroubek nezaujme mladé díky neuvěřitelně diletantské reakci na Czechtek a kulturu mládeže vůbec, stejně jako nezaujal v rozhalence tančící opilý důchodce Boris Jelcin při rockovém koncertu. Oba byli pouze k smíchu.

    • Očekával bych od profesionála bližší vysvětlení nebo alespoň odkaz na "diletantskou reakci", resp. citaci. Nelíbí se mi však bohorovnost autora, s níž rozdává známky. Nebo je "diletantskou reakcí" míněn policejní zásah na Czechteku jako "projevu kultury mládeže"? To se tam předseda vlády i osobně angažoval? Co se tedy autor snaží čtenáři sugerovat?
    • Přirovnat Jiřího Paroubka k "v rozhalence tančícímu opilému důchodci Jelcinovi" lze považovat za nevkus a překročení míry novinářské invence či licence, ostatně – není to zřejmě ani poprvé a ani naposled, kdy si autor hojí své averze vůči předsedovi ČSSD, které se vinou jeho články jak červená nit bludištěm jeho (s)myšlenek. Obávám se, že k smíchu by mohl zůstat (kromě Jelcina) jen autor, kdyby však jeho mediální angažování a spoluvytváření paroubkiády nebylo spíše k pláči – k pláči nad rádoby anglickou rezervovaností Britských listů. Qui bono, qui prodest? Na tyto otázky se odpovědi nabízejí samy.

    Válečný zločinec kamarádem

    Česká cena za nerozborné přátelství s válečného zločince Bushe s předsedou české sociální demokracie bude vysoká.

    • "Válečný zločinec" je právní termín vyjadřovaný v rozsudku mezinárodního soudu. Ačkoliv se možná moc neliším v hodnocení mezinárodní politiky od Štěpána Kotrby, váhal bych s použitím takovýchto expresivních přívlastků vůči legálnímu představiteli USA. Je to poněkud nevkusné urážet takto představitele cizího státu. Skutečnost, že to není v našich poměrech dodržováno (např. Jugoslávie a jiné "darebácké" státy), neopravňuje to k tomu ani autora článku. Je to více než pouhá otázka vkusu a nevkusu.

    Koalice s ODS

    ...zahrne i vládu ODS nejspíše na celé funkční období, případně medvědí objetí ČSSD s ODS ve velké koalici, aby předseda a jeho věrní nepřišli o poslanecké jistoty.

    • Úvaha o velkých koalicích, jejichž nejsem příznivcem, přesahuje rámec mého vyjádření. Lze hodnotit koaliční vládnutí i z hlediska nestability ve stávajícím rozdělení voličských preferencí a potřeby změn v makroekonomice ČR. Podsouvat (insinuovat) Jiřímu Paroubkovi prioritu "aby předseda a jeho věrní nepřišli o poslanecké jistoty" by bylo čtenářsky již unavující, kdyby podle zásady PR a novinářské neetiky se "nestávala opakovaná lež v povědomí lidí pravdou". V čase důkazní nouze (důkazy o tom Štěpán Kotrba nemá) mi nezbývá než zpochybňovat schopnost autora článku číst myšlenky, hlásat proroctví a pravdomluvnost jeho skleněné koule (singulár).

    18.8.2007. - Štěpán Kotrba: Tisková zpráva ČSSD o tom, že se Paroubek nepo...

    Ó velký

    A co na to sám ó velký předseda ČSSD? Namísto osvobozujícího smíchu ...zaslal všem médiím toporně uražené vyjádření ...

    Reakce předsedy ČSSD:

    Samozřejmě, že únik věty, že „Paroubek se ...“ není žádnou náhodou. Na neschopnost v této věci nevěřím. Musím čelit neustálému tlaku, který má zesměšňovat, karikovat, urážet a jinak špinit předsedu ČSSD, prakticky ať je jím kdokoliv.

    • Ó, jak velká příležitost pro "orla, jenž much nechytá". Sám ó velký publicista Štěpán Kotrba dostal vítanou příležitost si zchladit žáhu na "samém ó předsedovi ČSSD". Takový sólokapr z okurkové sezóny (nepozoroval jsem jinak u autora nouzi o témata) mu dovolí se zařadit jako bývalému členu ČSSD do řad prominentních bývalých členů a poslanců ČSSD!
    • Avšak k věci: Možná, že se Štěpán Kotrba bude cítit mým vyjádření k jeho článkům "toporně uražen". Přesto by se měl zamyslet, když už se aktivně účastní "honu na Paroubka" (nevím v čí režii ), zda by on sám – jako člověk – byvše vystaven ze všech stran mediálním štvanicím nemajícím ve slušném tisku obdobu, zda by namísto "osvobozujícího smíchu" nereagoval na místě Jiřího Paroubka méně věcně, méně slušně, méně toporně, více uraženě, více chlapsky.
    • Jinak, ač jsem se snažil, nic toporně uraženého jsem v reakci předsedy ČSSD neshledal. Konstatoval pouze skutečnost, věcně, bez emocí. Některé "žertíčky" nelze přecházet, to si jistě nenechává líbit ani autor článku.

    Namísto závěru

    K výše komentovaným článkům se nabízí závěr, že Štěpán Kotrba transformoval Leninovo "Učit se ..." na "Plivat, plivat a plivat", jak to předvádí nejen ve zmíněných článcích. Jméno Paroubek je pro něho jak muleta pro býka na corridě. Nenávist až za hrob, v intelektuálském balení s nálepkou inteligentního novináře Britským listů. Proslulý svými objektivními články na vysoké odborné úrovni, mezi novináři hvězda první velikosti, s autorským kreditem převyšujícím evropskou mediální laťku – jen Paroubka nemiluje, a to poněkud deformuje jeho objektivitu, a tak jen trochu ztrácí "glanc" ...

    18. 8. 2007 - Jan Čulík : Paroubkova reakce je paranoidní a nepřiměřená, ale...

    Paranoia

    Paroubkova reakce na trapnou esemesku, kterou vydalo zpravodajství iHNed, je paranoidní a nepřiměřená. Státník by samozřejmě takovou situaci ignoroval.

    Definice: Pavlovský P. - Paranoidní syndrom, paranoidní reakce, paranoia . Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha

    Pojem paranoidní se odvozuje od řeckého slova paranoia – šílenství. ... Pojmu paranoidní by se mělo užívat pouze pro označení patologického stavu a neoznačovat jím prchavé reakce zvýšené ostražitosti a vztahovačnosti.

    • Domnívám se, že když už je o nepřiměřenosti řeč, tak byste se měl zamyslet i Jan Čulík jako autor i šéfredaktor nad jím použitou diagnózy spolu s expresivním hodnocením Jiřího Paroubka. Jednak mu to nepřísluší, jednak osobní sympatie či antipatie by ho jako novináře neměly vést k "přilepování" epitet.
    • Chápu, že v příslovečném poklidu anglického klubu a z pohledu anglického gentlemana se jeví hemžení na české scéně jeví jako Batrachomyomachia - Žabomyší válka, ale nemajíce stejně neúčinný "plamenný blesk" bychom si měli přiznat - lidová moudrost to vyjadřuje příslovím - "Čeho moc, toho příliš!". A Jiří Paroubek přece není žádný Profumo z roku 1963, aby rezignoval na štvanici, na níž se jedovatostmi podílejí i Britské listy.
    • S uspokojením akceptuji objektivní hodnocení autora ve vyjádření o možné patologické posedlosti některých redaktorů iHNed. Jsem rád, že jsem se toho v Britských listech dočkal.

    Namísto závěru vzkaz intelektuálně indiferentním individuím

    Jan Čulík se kdysi pozastavil nad mnou použitým výrazem "insinuace". Zaváhal jsem, neboť jej považuji za arbitra v hodnocení pojmu "fair play". S odstupem doby mne však články Štěpána Kotrby na paroubkovskou notu přesvědčily o oprávněnosti tehdejšího použití.

    Zaujala mne také myšlenka Jana Čulíka, že "někteří redaktoři iHNed jsou možná až trochu patologicky posedlí bývalým premiérem České republiky" (pokud to nehraničí s řečí o provazu v domě oběšencově). Z této posedlosti se v českém tisku pomalu stává masový jev, možná by si zasloužil i zařazení do psychiatrických diagnóz. S tím by mohl souviset název článku Ondřeje Slačálka uveřejněný v Britských listech 17.2.2005 "Infantilní insinuace intelektuálně indiferentních individuí" sice v rovině příkladu o úpadku jazyka, ale mohl by přejít do obecné klasifikace některých novinářů.

    Také bych chtěl přes uvedené výhrady vyjádřit úctu k odborné erudici Štěpána Kotrby, jehož článků v neparoubkovských tématech velmi cením.

    Současně se omlouvám za své hříchy na jazyku českém (opakování slov, malá jazyková zásoba, syntax a pod.) jsa jako neprofesionál jazyka smířen s tím, že na rozdíl od porušení Desatera nemohu na této půdě získat plnomocné odpustky.

                     
    Obsah vydání       21. 8. 2007
    21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni
    21. 8. 2007 Pravicová reforma po česku Zdeněk  Maštalíř
    21. 8. 2007 Jak jsou poslanci pro rodinu a pro její podporu... Petr  Wagner
    21. 8. 2007 Rusko vyzbrojuje Sýrii nejnovějším systémem protiletadlové obrany
    21. 8. 2007 Seznam židů - Nacistická reklama! Jan  Smolák
    20. 8. 2007 Když za dobrodružstvím - tak do Mexika Miloš  Kaláb
    21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
    21. 8. 2007 Mění Hospodářské noviny svůj profil? Vítězslav "Vitex" Dvořák
    20. 8. 2007 Zn. "Hledá se stoprvní poslanec", aneb reforma podle Melčáka Michael  Kroh
    20. 8. 2007 Reforma může klienty bank poškodit Miloslav  Roch
    20. 8. 2007 Sloni v porcelánu Václav  Dušek
    21. 8. 2007 Invalidé zaparkovat nepotřebují Hynek  Hanke
    21. 8. 2007 Trh sportovců, aneb Že by fandové rozuměli sportu víc než reportéři? Uwe  Ladwig
    21. 8. 2007 Borůvky jsou zřejmě mocným lékem proti rakovině
    21. 8. 2007 Braňte Paroubka. Křivdí mu.
    21. 8. 2007 K některým kauzám by se Britské listy vyjadřovat neměly
    21. 8. 2007 Nevybíravé způsoby intelktuálně indiferentních novinářů Štěpán  Kotrba
    21. 8. 2007 Kritiku docenta Pekárka vedete neférově
    21. 8. 2007 Fraška v podání klubu Sisyfos Aleš  Uhlíř
    21. 8. 2007 Praha očima Uwe Ladwiga
    20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán  Kotrba
    21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007
    20. 8. 2007 Jeremy Paxman bude autorem letošní klíčové přednášky na Edinburském televizním festivalu
    20. 8. 2007 Pawlowski dluží sedm miliónů za zdravotní pojištění novinářů, za 425 milionů koupil pozemek Štěpán  Kotrba
    20. 8. 2007 Stále více Rakušanů nesplácí dluhy Richard  Seemann
    20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich