4. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 9. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ráno zasáhla ve městě exploze bomby kolonu guvernéra provincie Muthanna Muhammada Alího Hasana al-Hasaního a guvernéra usmrtila. Hasaní byl guvernérem od října 2003 jako jeden z předních vůdců strany SIIC a jejich Brigád Badr.. Přede dvěma měsíci pomohl americkým silám porazit mahdisty a díky jemu byly ve městě zatčeny desítky mahdistů a zaměstnanců místní úřadovny Sadrova hnutí. Panuje přesvědčení, že za atentátem stojí členové místních bezpečnostních sil (z nichž mnozí jsou současně členy bud Brigád Badr nebo Mahdího armády). Podle zprávy QudsPress šířili mahdisté po celé provincii letáky vyhrožující guvernérovi a členům městské rady pomstou za předchozí zatýkání jejich druhů. Pozorovatel této agentury současně upozornil, že celý jižní Irák je dějištěm bojů mezi šíitskými milicemi, aby si nad ním zajistili kontrolu na dobu, kdy britští vojáci odejdou a Američané část svých sil stáhnou. Místy neustálých bojů jsou v poslední době města Samáwa a Díwáníja. Podobná bomba zabila ve městě nedávno také hlavu městské správy Džalíla Hamzu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 16. srpna 2007

Bagdád

Ve čtvrti Dubbat prohledali okupační vojáci několik domů, čtyři z nich pak prohlásili za „podezřelé“, obložili je trhavinami a vyhodili do vzduchu, přičemž vážně poškodili další domy v okolí a zranili tři lidi. V minulých dnech zničili podobným způsobem minimálně deset domů v Ghazalíji a Chadře a řadu domů v Ámiríji zlikvidovali buď raketami při náletech nebo také trhavinami.

Ráni explodovalo nedaleko náměstí Rusafá v centru Bagdádu auto, poškodilo několik domů a aut, zabilo devět a zranilo 17 civilistů.

Při americkém náletu na oblast jižně od Bagdádu byla v okrsku Arab Džabbúr zničena řada domů.

Mahdisté unesli v západním Bagdádu dva muže, Mudžbíla Sámira ad-Dulajmího a Chálida Wálida al-Džabbúrího, kteří byli naposled spatřeni 13. srpna, kdy šli do věznice ministerstva vnitra navštívit své uvězněné příbuzné. Jejich rozkládající se těla byla nalezena ve čtvrtek ráno v okrsku Maštal.

Madá‘in

Tzv. Lví brigáda sil ministerstva vnitra zkonfiskovala náklad plynových bomb, které našla na nákladních autech mířících do města. Čin zdůvodnila tím, že ve městě jsou „teroristé“ – tedy povstalci – a celý náklad nasměrovala do Wardíje, odkud její příslušníci pocházejí. Tam je rozdali svým příbuzným a přátelům, přičemž majitelům zásilky pohrozili smrtí, budou-li něco namítat. Už dříve zabránila tato brigáda se stejným zdůvodněním dodávce mouky do města.

Minometná střela nejasného původu dopadla ráno do města, zabila jednoho civilistu a dva zranila.

Díwáníja

Od 19:00 byl ve městě vyhlášen zákaz vycházení s platností do pátečních 6:00. Důvodem k tomu bylo „zhoršení bezpečnostní situace“ ve městě, kde v poslední době přišla o život řada politických či náboženských činitelů nebo armádních důstojníků. Zákaz pohybu má zabránit dalším ztrátám, a současně také bojům mezi šíitskými frakcemi bojujícími o vládu nad městem. Zatímco bezpečnostní síly ve městě tvoří většinou příslušníci šíitských stran Fádila a SIIC, mahdisté jsou v opozici proti nim a současně bojují i proti americkým vojákům. Poslední obětí atentátu se stal ve středu večer ve 21:00 šajch Budajrí, imám a přední člen šíitské strany Fádila, jehož ozbrojenci zastřelili před jeho domem ve čtvrti Nahda.

Ozbrojené akce

Skupina ozbrojenců zaútočila za svítání na britská zařízení v Basře; podle oznámení britské armády se však útoky obešly beze škod.

Američané oznámili dva mrtvé vojáky, z nichž jeden byl zabit střelbou v Bagdádu a další dva byli zabiti rovněž v Bagdádu, ale při „nebojovém incidentu“.

Bombové útoky

V madá‘inském okrsku Baríd zničil ráno výbuch bomby americkou minolovku.

V poledne zasáhla 5 km jižně od Kirkúku bomba policejní vozidlo, v němž zranila plukovníka místní policie Hádího al-Bajjatího a lehčí zranění způsobila i jednomu z jeho strážců.

Večer došlo k explozi bomby na kirkúckém tržišti Ahmad Agha, kde bylo zraněno 25 lidí, pět z nich těžce.

Přibližně v tutéž dobu zasáhla bomba policejní hlídku v centru Kirkúku a zranila čtyři policisty.

Pátek 17. srpna 2007

Fallúdža

V jedné ze zahrad vesnice Zawbí jižně od Ámiríjat al-Fallúdža objevili vesničané masový hrob, v němž bylo zahrabáno 13 těl; dvě z nich patřila ženám.

Bagdád

Během dne objevila policie 19 těl svázaných, zmučených a zavražděných lidí.

Ozbrojené akce

V noci zaútočili ozbrojenci v Latífíji na hlídky loutkové armády; podle sdělení velitele 2. brigády loutkových sil pak boje pokračovaly po celý den.

Postavení amerických vojáků v Tárimíji napadli povstalci a zabili jednoho vojáka. Američané odpověděli vysláním vrtulníku, který vypálil střelu na povstalce usazené na střeše tárimíjské mešity. Podle Američanů však jejich útok způsobil jen lehké škody na budově, zato po boji s povstalci zatkli 20 lidí.

Večer zaútočili v Haswě povstalci na dům příslušníka loutkové policie a poškodili ho.

Ostřelování

Exploze neznámého původu otřásla večer sousedstvím nadžafského letiště. Se vší pravděpodobností šlo o minometný útok. Podle bezpečnostních sil nedošlo ke škodám ani ztrátám, na místo však přesto dorazily ambulance a bezpečnostní síly zřídily na silnici mezi Nadžafem a Kúfou a v okolí letiště řadu kontrolních stanovišť.

Bombový útok

Podle oznámení americké armády zabil výbuch bomby ve východním Bagdádu vojáka z americké hlídky a dva další zranil.

Sobota 18. srpna 2007

Chális

Na městské tržiště dopadlo více než 20 minometných střel nejasného původu a zabily pět a zranily 35 lidí, většinou žen a dětí. O události informovala agentura QudsPress s tím, že Chális i sousední Ba‘qúba jsou častými terči minometných a raketových útoků, při nichž umírají civilisté. V oblasti operují šíitské i jiné ozbrojené sektářské milice, operace tu provádějí američtí i loutkoví vojáci.

Dulu‘íja

Časně ráno zasáhly dvě minometné střely dům ve východní části Dulu‘íje, kde zranily osm obyvatel, většinou žen a dětí. V posledních dnech je město terčem útoků ozbrojených skupin, které město obklíčily a znemožňují přísun potravin a léků do města.

Kirkúk

Na silnici mezi Kirkúkem a Huwajdžá zahájila večer americká hlídka střelbu na auto rodiny, jež cestovala do Kirkúku, zranili Ahmada Muhammada Abdalláha al-Džabbúrího a pět členů jeho rodiny, mezi nimi dvě ženy a holčičku. Podle jednoho ze svědků míjelo auto hlídku u svatyně Sajjida Ahmada Dhijába 25 km jihozápadně od Kirkúku a vojáci se domnívali, že na ně hodlá zaútočit.

Ozbrojená akce

V 0:15 přepadli povstalci dům příslušníka tzv. Brigády Škorpion v Maháwílu a poručíka Wádího Abd al-Husajna zranili.

Ostřelování

Terčem minometné palby povstalců se stal americký štáb v Hillá.

Večer zasáhla minometná stela obytný dům v Durá u Bagdádu, zabila v něm jednoho a zranila dalších šest civilistů.

Bombové útoky

V 5:30 vybuchla ve čtvrti Muhandisín v Hillá bomba u domu policisty, zranila jednoho člena rodiny a dům poškodila. O půl hodiny později došlo další explozi v okrsku Midhatíja na jihu města. Také tady byl poškozen dům.

V Džurf as-Sachr 70 km jižně od Bagdádu zasáhl výbuch bomby auto s úředníkem loutkové správy Sabrím Madžídem a zranil jej.

Neděle 19. srpna 2007

Bagdád

Při náletu amerického letadla na Madínat as-Sadr byli ráno dva civilisté zraněni.

Při americkém minometném útoku a následném boji s mahdisty bylo v okrsku Ubajdí zabito 11 lidí. Dalších 40 zraněných, mezi nimiž byla řada žen a dětí, bylo dopraveno do Sadrovy nemocnice v sousedním Madínat as-Sadr.

Američtí vojáci v doprovodu 20 aut plných příslušníků sil Magháwir a 10 vozidel se členy tzv. Irácké národní gardy prohledali sídlo rady ulamá v mešitě Umm al-Qurá. Podobně jako při předchozím útoku 22. července zničili veškeré zařízení a zajali 14 zaměstnanců a strážců.

Tárimíja

Časně ráno vyšly tisíce obyvatel města pochodem k mešitě Muhammada al-Amína a na demonstraci žádaly propuštění Fárise Muhammada Ulajwího a jeho sestry Núríji, které Američané odvlekli z jejich domu. K protestu se přidal samostatný pochod tárimíjských žen a všichni společně prohlásili, že jejich demonstrace budou pokračovat do té doby, dokud Núríja nebude propuštěna.

Ostřelování

Čtyři minometné střely dopadly ráno do bagdádské Zelené zóny. Z komplexu obehnaného vysokou zdí a opevněním bylo slyšet sirény, některé z vjezdů do zóny byly po útoku nějakou dobu uzavřeny.

Bombové útoky

Exploze motocyklu zabila na bagdádské ulici Chulafá jednoho civilistu, zranila čtyři další a poškodila blízké domy. Odpoledne zneškodnila bomba v bagdádské čtvrti Baladíjat Humvee americké hlídky.

V noci zasáhl výbuch bomby na dálnici u Iskandaríje americkou kolonu a zničil jedno vojenské vozidlo. Další americká hlídka najela ve 22:30 na bombu u mostu č. 17 jižně od Bagdádu. Tady výbuch zapálil Humvee a zranil jeho posádku.

Pondělí 20. srpna 2007

Bagdád

V Madínat as-Sadr protestovali obyvatelé od rána proti přítomnosti okupačních vojáků a jejich raziím v šíitských částech Bagdádu a proti náletům na Sadrovo město. V posledních třech týdnech Američané opakovaně Madínat as-Sadr bombardovali a zatkli tu desítky mladých mužů, které obvinili z terorismu. Oběťmi náletů se stala řada nevinných obyvatel, napětí se v této části iráckého hlavního města zvyšovalo a demonstrací vyvrcholilo. Její účastníci provolávali hesla proti USA, sionistickému režimu a proti všem okupačním silám. Šlo o největší masový protest v Bagdádu vůbec za poslední dva měsíce, mezi demonstranty byli vůdci kmenů, ženy, univerzitní studenti a lékaři z různých částí Bagdádu.

Odpoledne vybuchlo poblíž úřadovny Sadrova hnutí v Madínat as-Sadr blízko tržiště plného lidí auto. Exploze usmrtila pět civilistů a dvacet dalších zranila.

Po Bagdádu bylo za tento den nalezeno 12 mrtvých obětí sektářských rozporů.

Sámarrá

V neděli večer obklíčili američtí vojáci farmaceutický závod ve městě, v němž uvízlo asi 200 zaměstnanců. Proč k tomuto kroku sáhli, Američané nepokládali za nutné vysvětlit, blokovali však továrnu až do pondělního odpoledne.

Ba‘qúba

Za svítání zaútočily americké vrtulníky na městečko Bú Abdí ležící 35 km severně od Ba‘qúby, zničily několik domů, zabily v nich deset a zranily dalších dvanáct lidí.

Samáwa

Ráno zasáhla ve městě exploze bomby kolonu guvernéra provincie Muthanna Muhammada Alího Hasana al-Hasaního a guvernéra usmrtila. Hasaní byl guvernérem od října 2003 jako jeden z předních vůdců strany SIIC a jejich Brigád Badr.. Přede dvěma měsíci pomohl americkým silám porazit mahdisty a díky jemu byly ve městě zatčeny desítky mahdistů a zaměstnanců místní úřadovny Sadrova hnutí. Panuje přesvědčení, že za atentátem stojí členové místních bezpečnostních sil (z nichž mnozí jsou současně členy bud Brigád Badr nebo Mahdího armády). Podle zprávy QudsPress šířili mahdisté po celé provincii letáky vyhrožující guvernérovi a členům městské rady pomstou za předchozí zatýkání jejich druhů. Pozorovatel této agentury současně upozornil, že celý jižní Irák je dějištěm bojů mezi šíitskými milicemi, aby si nad ním zajistili kontrolu na dobu, kdy britští vojáci odejdou a Američané část svých sil stáhnou. Místy neustálých bojů jsou v poslední době města Samáwa a Díwáníja. Podobná bomba zabila ve městě nedávno také hlavu městské správy Džalíla Hamzu.

V celé Díwáníji byl po atentátu vydán zákaz vycházení.

Ozbrojené akce

V noci na pondělí došlo v miqdádíjské čtvrti Askarí k boji mezi povstalci a americkými vojáky. Američané předpokládali, že povstalci se přes den skrývali v místní mlékárně a odtud na ně zaútočili, proto ji minometnou palbou rozbombardovali.

Odpoledne přepadli povstalci jedoucí ve dvou autech ve vesnici Máliha u Bajdží dva bratry, oba podplukovníky loutkové policie, a na místě je zastřelili.

Při útoku povstalců na loutkové policisty byli v Tikrítu tři policisté usmrceni a dva další zraněni.

Bombový útok

Večer zasáhla v Kirkúku bomba policejní hlídku a šest policistů zranila.

Úterý 21. srpna 2007

Fallúdža

Ve vesnici Zawbí jižně od Fallúdže odhalila policie masový hrob místních lidí. Obsahoval 300 těl patřících místním mužům, ženám a dětem, na nichž byly vesměs dosud patrny zámky mučení; všechny oběti byly nakonec usmrceny výstřelem do hlavy. Některá těla byla zohavena a jejich identifikace byla obtížná.

Počátkem roku působila ve vesnici al-Qá‘ida vyžadující, aby všechno obyvatelstvo uznávalo výlučně její Islámský stát Irák a přestalo podporovat organizace iráckého odboje. Všechny, kdo tak neučinili, prohlásila za odpadlíky, kterým patří smrt a jejich majetek je možno zkonfiskovat. Masakry páchané na obyvatelstvu celé provincie Anbár usnadnily působení proamerické loutkové Radě spásy provincie Anbár proti povstaleckým oddílům, jejichž baštou provincie dosud byla. Al-Qá‘ida při akcích proti odbojovým organizacím používá velké sumy peněz, což vede k podezřením, že – ač je sama sunnitská a fundamentalistická - je silně infiltrována íránskými agenty.

Zprávu o nálezu masového hrobu přinesla tisková agentura Aswat al-Iraq, nově zřízená agenturou Reuters a kanceláří OSN, jež nyní informuje hlavně o bombových útocích, ztrátách okupačních sil a některých dalších událostech v Iráku.

Bagdád

Policie oznámila nález 14 těl zavražděných obětí sektářského násilí.

Tárimíja

Američtí vojáci vpadli pod ochranou svých vrtulníků večer do zdejšího zdravotnického střediska, podle svého zvyku rozmlátili dveře a vnitřní zařízení a unesli jednoho pacienta.

Chális

Ve městě od neděle demonstrují obyvatelé před správní budovou a požadují zlepšení bezpečnostní situace, protože na město opakovaně dopadají minometné střely a rakety a velení pouličních hlídek je v rukou osob patřících k šíitským milicím. V úterý zahájili američtí vojáci na demonstranty palbu a pokusili se dav rozehnat, přičemž šest lidí zabili a pět zranili.

Iskandaríja

V okrsku Muwajliha u Iskandaríje vpadly šíitské milice za divoké střelby do domu, v němž žili příslušníci kmene Džannabat. Zabily tu devět členů rodiny, mezi nimi tři ženy, 12letého chlapce a šestiměsíční holčičku. Dvě další osoby byly střelbou zraněny.

Madá‘in

Americký nálet na farmu u města zabil jejího majitele Hámida Alího Rašída.

Tikrít

Večer tu ve čtvrti Qádísíja povstalci zastřelili před jeho domem ředitele operačního velení policie provincie Saláh ad-Dín plukovníka Uthmána Džajdžana.

Ostřelování

V 5:30 dopadlo na americkou základnu Camp Echo v Díwáníji šest raket Kaťuša a způsobilo tam značné hmotné škody. Ztráty na životech Američané ani nepotvrdili, ani nevyvrátili.

V poledne dopadlo několik raket do bagdádské Zelené zóny.

Středa 22. srpna 2007

Bagdád

Dvanáct mrtvých těl objevila loutková policie v okrsku Karach, další tři v okrsku Rusafá.

Sámarrá

Americká armáda byla nucena přiznat, že 14 jejích vojáků zahynulo při zřícení vrtulníku, k němuž došlo severně od Sámarrá. Podle svědků byl stroj sestřelen povstalci a zřítil se dolů v plamenech, které se po pádu rozšířily na okolní porost Nikdo z posádky neměl přitom šanci na přežití.

Mahmúdíja

Odpoledne do města dorazily z bagdádského Madínat as-Sadr šíitské milice a společně s místními milicemi, které za přihlížení Američanů kontrolují město, zahájily společný útok na sunnitskou Rahmánovu mešitu. Kromě toho zřídily ve městě a kolem něho kontrolní stanoviště, na nichž chytaly osoby, které podle dokladů identifikovaly jako sunnity.

Sebevražedné útoky

V Bajdží najel fidá‘í s cisternou do objektu policejního ředitelství, kde se odpálil a usmrtil 11 policistů a několik civilistů. Ředitelství do této budovy přesídlilo poté, co v červnu zničil podobný útok jeho původní sídlo.

Večer na sobě odpálil vestu s výbušninou muž na hlavním tržišti v Miqdádíji plném lidí, zabil 16 civilistů a dalších 30 lidí zranil.

Ozbrojené akce

Americké velení oznámilo, že jeden jejich voják byl zabit a tři zraněni v boji západně od Bagdádu. Později přiznalo ještě dalšího vojáka zabitého v Abú Ghurajb.

Bombový útok

Večer explodovala u ležení amerických a loutkových sil v Tádží dvě auta, usmrtila čtyři loutkové a zranila 11 amerických vojáků. Na pomoc ležení vyrazily loutkové bezpečnostní síly, Američané jim však střelbou znemožnili přístup.

Čtvrtek 23. srpna 2007

Bagdád

Ve 3:00 vyhodili američtí vojáci do vzduchu dům v Ghazalíji, zcela ho zničili a tři sousední budovy poškodili. Americké síly tímto způsobem obvykle likvidují domy, jejichž majitelé byli terorem šíitských milic donuceni k útěku.

V noci došlo k ostrému střetu mezi americkými vojáky a ozbrojenci v šíitském okrsku Šula, v němž bylo deset lidí zabito a asi 20 zraněno. Na americké straně se do boje zapojily vrtulníky, které ostřelovaly čtvrť, v níž řada rodin spí vzhledem k horku v nočních hodinách na střechách. Mezi mrtvými a zraněnými byly proto i ženy a děti.

Za tento den bylo po městě sebráno 12 mrtvých obětí sektářského násilí.

Ba‘qúba

Al-Qá‘ida ostřelovala sunnitské vesnice Šajch Tamím a Ibráhím al-Jahjá ležící na východ od Ba‘qúby a poté asi stovka jejích členů do vesnic vtrhla. Zničili řadu domů, zajali imáma sunnitské mešity Júnuse Abd al-Hámida a tři věřící, svázali je a před mešitou zastřelili. Pak mešitu obložili trhavinami a vyhodili do vzduchu. Při ostřelování a následném útoku bylo zabito celkem 25 vesničanů a dalších 20 utrpělo zranění. Když do vesnic dorazily loutkové policejní síly, přidaly se k bránícím se vesničanům, deset útočníků zabily a 22 zajaly. Ozbrojenci přesto unesli z osm žen a sedm dětí.

Řada zdejších vesničanů podporuje odbojovou organizaci Brigády Revoluce 1920. Ty údajně nějakou dobu bojovaly po boku al-Qá‘idy proti okupačním silám, ale vzhledem k brutalitě jejích příslušníků vůči civilní sunnitské populaci se postavily proti ní. Útok al-Qá‘idy na vesnice měl být tedy trestem za podporu brigád, neboť každý, kdo odmítá uznat al-Qá‘idou vyhlášený Islámský stát Irák, je považován za odpadlíka, a jeho majetek může být zkonfiskován, přičemž za takový majetek považuje al-Qá‘ida ženy a děti.

Ostřelování

Silná exploze otřásla bagdádskou Zelenou zónou; ostřelování přiznalo i americké velvyslanectví s tím, že nemá žádné informace o eventuálních způsobených ztrátách.

Bombové útoky

Na hlavní silnici mezi městy Kút a Azízíja v provincii Wásit zničil výbuch bomby Humwee americké hlídky. Celá silnice pak byla půl hodiny uzavřená, aby se nikdo nemohl k místu výbuchu přiblížit.

Na následky zranění způsobeného explozí bomby zemřeli podle zprávy americké armády v Bagdádu dva vojáci. Třetí voják utrpěl těžká zranění, na něž zemřel o něco později.

Upadající morálku amerických vojáků má pozvednout několik duchovních

Agentura QudsPress přinesla zprávu, že do Iráku přijela ve čtvrtek delegace pěti amerických vysokých křesťanských duchovních. A rozkaz prezidenta Bushe mají několik dní cestovat po Iráku a pozvedat ducha amerických vojáků, aby byli ochotni pokračovat v boji. Počet jejich sebevražd se totiž proti loňskému roku o 15 procent zvýšil. Do Iráku dopravilo duchovní zvláštní letadlo, z letiště byli převezeni na americkou ambasádu do Zelené zóny.

Pátek 24. srpna 2007

Bagdád

Policejní síly našly tentokrát na několika místech Bagdádu devět mrtvých těl.

Američané přiznali, že v jejich věznici camp Cropper u bagdádského mezinárodního letiště zemřel po poledni jeden z vězňů „na infekci“.

Provincie Dahúk

Asi 25 dělostřeleckých granátů vypálených tureckou armádou dopadlo do okolí vesnic v okrscích Zachu a Amadíja na severu provincie Dahúk u tureckých hranic. Nezasáhly nikoho z vesničanů, způsobily však požáry okolních lesů. Nešlo o první útok turecké armády namířený proti příslušníkům Kurdské dělnické strany, jež se v severním Iráku usadila a podniká odtud útoky na turecké území.

Kút

Pozdě v noci se ve čtvrti Džihád na jihozápadě města pokusil americký vrtulník vysadit čtyři vojáky, byl však napaden mahdisty a musel plánu zanechat a dát se na ústup. Přitom opětoval palbu ve směru, odkud přicházela střelba mahdistů, místo nich však zasáhl a usmrtil dva civilisty. Uvedená čtvrť oddělená řekou Gharraf od americké základny Camp Delta je hustě obydlená a je dějištěm četných srážek mezi Američany a mahdisty.

Bombové útoky

Ráno zasáhla bomba v provincii Saláh ad-dín americkou hlídku, zabila jednoho příslušníka amerických speciálních sil a čtyři další zranila.

Další americká hlídka najela ve 12:30 na bombu v jižní části Hadíthy. Výbuch roztrhal na kusy jedno Humvee, zbytek hlídky pak začal zběsile střílet do vzduchu, nikoho nezranil, zajal však pět civilistů, kteří se náhodně vyskytli poblíž, a odvedl je s sebou neznámo kam.

V bagdádském okrsku Mansúr zasáhl výbuch bomby u restaurace Sa‘ah hlídku loutkové armády, zabil jednoho člena hlídky, dva zranil a poškodil několik aut a obchodů v okolí.

Sobota 25. srpna 2007

Qá‘im

Vůdce 13 spojených kmenů západního Iráku v oblasti horního Eufratu u syrských hranic šajch Ahmad al-Chandžár odhalil agentuře QudsPress, že v oblasti se během posledních dvou měsíců objevují příslušníci Mossadu. Jejich automobily GMC se projíždějí Hadíthou, Haqlaníjí, Qá‘imem, Ána a dalšími místy. Agenti používají civilní šat (někteří včetně jarmulky) a cestují bděle střeženi americkými silami. Zdržují se na amerických základnách v budově staré celnice u syrské hranice u Qá‘imu, v Baghdádí a v bývalé továrně na fosfáty. Kromě toho si zřídili dvě vlastní základny v Qá‘imu. Ty obehnali zátarasy a ostnatým drátem a navíc začali mezi obyvateli města získávat lidi, kteří by pro ně pracovali. Agenti ze základen denně vyjíždějí a za doprovodu americké eskorty třikrát obkrouží město. 17. července na ně při takové cestě podnikli povstalci útok, zničili jedno auto a jeho čtyři pasažéry zabili. U mrtvých pak byly nalezeny doklady potvrzující, že jsou skutečně příslušníky „izraelského“ Mossadu.

Bagdád

Od 18:00 byl v Bagdádu vyhlášen zákaz provozu motorových vozidel, zahrnující jak auta a náklaďáky dopravující potraviny a jiné zboží, tak motocykly. Vládní mluvčí brigádní generál Qásim al-Musáwí v televizi oznámil, že jde o opatření „na ochranu občanů“, které bude trvat po dobu šíitské pouti k hrobce imámů, jež letos proběhne ve středu 29. srpna. V tento den míří tisíce šíitů do Karbaly, aby navštívily tamní svatyně.

Tento den přinesl nález dalších desíti zastřelených obětí sektářského násilí. Většina z nich ležela pohozena v okrsku Karach centrálního Bagdádu.

Bombové útoky

Před polednem explodovala jihovýchodně od Kútu bomba u americké hlídky, aniž údajně způsobila nějaké škody a ztráty. Vojáci odpověděli palbou kolem sebe, ale ani oni nikoho nezasáhli.

Kolem poledne došlo k explozi auta v bagdádské převážně šíitské Kázimíji, kde bylo nejméně sedm osob zabito a 30 zraněno.

Neděle 26. srpna 2007

Bagdád

Za posledních 24 hodin bylo po městě nalezeno 11 mrtvých těl, patřících obětem sektářského násilí, vesměs usmrcených ranou do hlavy.

Sámarrá

Americký nálet na dům v Sámarrá přinesl smrt pěti dětem a dvěma ženám. Dalších osm lidí, mezi nimi tři děti a jedna žena, bylo při útoku zraněno. Američané prohlásili, že pronásledovali „ozbrojence“ a neměli žádné informace o tom, že v domě jsou civilisté.

Qara Tabba

Ráno ostřelovaly dva americké vrtulníky raketami policejní stanici ve městě ležícím v provincii Dijála asi 130 km severovýchodně od Bagdádu. Rakety budovu kompletně zničily, takže se zřítila a všechny, kdo byli uvnitř, zasypaly její trosky. V první fázi z nich byla vytažena těla čtyř mrtvých policistů a dalších 11 převážně těžce zraněných; další zůstávali stále pod troskami. Zda šlo o omyl jaký důvod Američané k útoku měli, nebylo oznámeno.

Brigády Revoluce 1920 popírají spolupráci s Američany

Odbojová organizace obviněná ze zpravodajské spolupráce s americkými a loutkovými silami v boj proti al-Qá‘idě v provincii Dijála oznámila, že nemá v této provincii žádnou jednotku a s Američany nijak nespolupracuje. Před časem se však od ní některé oddíly odtrhly a vytvořily novou organizaci nazývanou „Irácký Hamás“; je proto možné, že tyto oddíly používají jméno původní organizace, nejsou s ní však už nijak spojeny. .

Ozbrojená akce

Podle oznámení americké armády byli dva její vojáci zabiti v provincii Saláh ad-dín.

Pondělí 27. srpna 2007

Fallúdža

Po nočních modlitbách odpálil na sobě muž pás s výbušninou v úřadovně imáma mešity Raqíb na severu města, celou místnost zničil, deset lidí zabil a dalších 11 vážně zranil. Mezi zabitými byl imám, šajch Abd as-Sattár al-Džumajlí a jeho syn. Místní lidí z činu obviňují al-Qá‘idu, která tímto způsobem „trestá“ mešity, komunity i jednotlivce, kteří podporují irácký odboj a neuznávají jí vyhlášený Islámský stát Irák.

Bagdád

Policie za tento den zaznamenala nález 12 zavražděných lidí.

Tikrít

Kolem 10:30 zasáhly dvě bomby kolonu guvernéra provincie Saláh ad-dín projíždějící městem. Guvernér Hamd al-Qajsí nicméně zůstal nezraněn, těžká zranění utrpěli dva z jeho průvodců. K podobnému útoku došlo už v květnu, kdy chtěl guvernér navštívit tikrítskou univerzitu.

Mahmúdíja

Šíitské milice doprovázející poutníky do Karbaly zabili v mahmúdíjské čtvrti Džaza‘ir kapitána tzv. irácké národní gardy a unesli dva místní obyvatele z jejich domů. Kapitán Muhjí ad-Dulajmí velel kontrolnímu stanovišti na okraji čtvrti a pokoušel se bránit místním šíitským milicím v jejich zločinech vůči obyvatelstvu. Vůdci mahmúdíjských milic, mj. Chudajr Abd Láwí, Abbás al-Mutajrí a Ijjád al-Ámirí, se proto spolčili s příchozími milicemi a kapitána odstranili, Pak vtrhli do jednoho z místních domů, odkud unesli neznámo kam dva bratry.

Ozbrojené akce

Na dvou místech Basry se staly britské hlídky terči útoků ozbrojenců. Při jednom z nich bylo poškozeno jejich obrněné vozidlo a na straně útočníků bylo zraněno několik ozbrojenců.

Bombový útok

V Hillá zasáhl výbuch bomby americký konvoj a zničil jedno Humvee.

Úterý 28. srpna 2007

Rada ulamá odsoudila akce al-Qá‘idy

V reakci na poslední události v provinciích Anbár a Dijála vydala rada ulamá prohlášení odsuzující vraždy a únosy páchané al-Qá‘idou v provincii Dijála a v okolí Fallúdže, jakož i její postup proti organizacím iráckého odboje a použití jedovatého chloru proti civilistům v Bagdádu, Ramádí a Ámiríjat al-Fallúdža. Všechny tyto zločiny podle prohlášení potvrzuje řada svědectví. Rada vyzvala rodinné příslušníky všech obětí podobných akcí, aby jí poskytli dokumentaci, odbojové skupiny vyzvala k rozsáhlejší spolupráci a koordinaci akcí vedoucích k osvobození země od jakékoli cizí nadvlády.

Ramádí

Policejní zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, sdělil agentuře Xinhua, že do řady míst provincie Anbár byly distribuovány léky vyrobené v Íránu, u jejichž části „předběžné testy potvrdily kontaminaci virem AIDS, zatímco některé další léky mohou způsobovat impotenci a neplodnost“. Policie se nyní snaží zjistit síť, která tyto léky distribuuje, a současně prostřednictvím mešit a letákových akcí varuje obyvatele, aby léky neužívali.

Bagdád

Agentura Aswat al-Iraq oznámila, že v Bagdádu bylo nalezeno dalších 13 zavražděných lidí.

Karbalá

Už v pondělí došlo v okolí šíitských svatyň Muhammada a jeho bratra Abbáse ke srážkám loutkové policie a armády na jedné a šíitských milic na druhé straně. Ozbrojené srážky mezi šíitskými mahdisty a bezpečnostními silami, složených v naprosté většině ze šíitských příslušníků Brigád Badr, které jsou součástí boje o pojištění kontroly nad městem na dobu, kdy okupační jednotky ze země odejdou, pokračovaly celou noc a během celého úterý. Během těchto bojů, za nichž mahdisté získali kontrolu nad svatyněmi a jejich okolím, bylo zabito 33 lidí a zraněno dalších 172: Tři hotely poblíž hrobek řada aut soukromých a deset vojenských během bojů shořelo. Tisíce šíitských poutníků byly boji donuceny prchat z města. S platností od 21:00 do středečních 6:00 byl pak vyhlášen zákaz vycházení doprovázený rozkazem loutkovým silám, aby na jakoukoli střelbu odpověděly rovněž palbou.

Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo ráno znovu ostřelovalo pohraniční pohoří Surin; došlo rovněž k přestřelkám mezi íránskou armádou a skupinami kurdských ozbrojenců. Ostřelování Kurdistánu tureckou a íránskou armádou bylo také předmětem jednání kurdského regionálního parlamentu.

Ozbrojená akce

Američané přiznali smrt jednoho svého vojáka na následky zranění utrpěného v bojové operaci u Kirkúku.

Ostřelování

V 19:00 zasáhli povstalci americkou leteckou základnu u Hadíthy čtyřmi minometnými střelami.

Bombový útok

Výbuch bomby na hlavní ulici Azimu 90 km severně od Bagdádu zničil vozidlo loutkové armády a zabil v něm čtyři vojáky včetně nadporučíka. Ve městě a okolí v poslední době povstaleckých útoků stále přibývá.

Írán je připraven převzít úlohu regionálního hegemona

Íránský prezident na dvouhodinové tiskové konferenci prohlásil, že „politická síla okupantů bude rychle zničena a v regionu velmi brzy nastane velké mocenské vakuum“. Naznačil přitom, že Írán je připraven nahradit Spojené státy v roli regionálního hegemona s pomocí přátel tj. šíitských milic. Region podle něho „nepotřebuje státy přicházející ze vzdálenosti tisíců kilometrů“, aby v něm zajistily bezpečnost, a Spojené státy a ostatní státy už vypadly ze hry o řešení problémů Iráku a Afghánistánu.

Středa 29. srpna 2007

Mahdisté získali kontrolu nad řadou iráckých měst

Ve 2:00 zaútočili mahdisté na policii v Kúfě, dva policisty v boji zabili, čtyři zranili a zapálili tři jejich hlídková vozidla. Ostatní policejní síly pak z města utekly a kontrolu nad celou Kúfou přenechali mahdistům.

Ve městech Hamza, Hášimíja a Qásim severně od Hillá a v obci Dafla, ležící jižně od města, vyhodili mahdisté do vzduchu sídla strany SIIC, k níž Brigády Badr náležejí. Při útocích bylo přinejmenším pět strážců úřadoven zraněno.

Sídlo strany SIIC přepadli mahdisté také v Iskandaríji, další dvě úřadovny této strany zničili v Hindíji ležící mezi Hillá a Karbalou. V Iskandaríji byli během bojů mezi mahdisty a konkurenčními milicemi zabiti dva civilisté a ve městě pak vyhlášen zákaz vycházení.

V Bagdádu bylo nalezeno několik mrtvých členů strany SIIC, jejichž smrt měli zřejmě rovněž na svědomí mahdisté.

V bagdádském Madínat as-Sadr zasáhlo americké letadlo dav mahdistů shromážděný u náměstí Hamza, kde má sídlo strana SIIC. Po náletu (údaje o následcích zprávy neuvádějí) vytvořili Američané kolem náměstí „bezpečnostní kordon“. Podle svědků panuje v šíitských částech Bagdádu v souvislosti s bojem mezi mahdisty a badristy o moc stupňující se napětí.

Poté, co v průběhu posledních dní získali mahdisté kontrolu nad řadou šíitských oblastí na jih od Bagdádu, oznámil pobočník Muqtady as-Sadra Házim al-A‘rádží, že Sadr nařídil „zmrazit“na šest měsíců akce mahdistů, aby se organizace mohla „přeskupit“. Kromě toho nařídil na tři dny uzavřít úřadovny svého hnutí na znamení odsouzení násilí, k němuž došlo v Karbale.

Balád

Loutková policie zatkla ve městě ležícím 80 km severně od Bagdádu 11 Iráčanů z Tárimíje (30 km severně od hlavního města). Podle zpráv si přitom počínala obzvláště neurvale.

Sebevražedný útok

Ve Džazíře ve východní části Ramádí najel večer fidá‘í do americké hlídky. Několik vojáků zabil a zranil, vzhledem k „bezpečnostním opatřením“ Američanů však nebylo možno nic přesnějšího zjistit.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby policejní hlídku v Miqdádíji a osm policistů usmrtil.

Výbuch bomby v provincii Dijála zabil podle oznámení okupační armády jednoho amerického vojáka a druhého zranil.

Čtvrtek 30. srpna 2007

Ramádí

Policie ráno uzavřela celé město na základě zpráv, podle nichž se povstalci chtěli do města dostat jako řidiči taxíků a provádět pak ve městě ozbrojené akce.

Bagdád

Večer ostřelovali povstalci americké letadlo C-130 s delegací kongresmanů, které se krátce předtím vzneslo z bagdádského mezinárodního letiště. Americká armáda útok přiznala, oznámila však, že nikdo na palubě letadla nebyl zraněn. Jména a kongresmanů uvést odmítla.

Policie ohlásila nález 11 mrtvol svázaných a se stopami po mučení.

Ofenzíva mahdistů pokračuje

Útoky mahdistů na objekty v rukou Brigád Badr pokračovaly ráno útokem na štáb Brigád Badr v Násiríji, po němž došlo k boji mezi šíitskými frakcemi. Pohotovostní policie provincie Dhi Qar se pokusila zasáhnout a útočníky zatknout, ale exploze bomb jim zabránily v přístupu na bojiště.

Také v Hášimíji mahdisté vypálili dvě úřadovny strany SIIC a tzv. Centrum islámské propagandy, což je organizace vedená Ammárem al-Hakímem (synem vůdce SIIC).

Ozbrojené akce

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka v Bagdádu a bez dalšího upřesnění smrt dalších dvou někde v Iráku. Rodina dalšího vojáka mimoto oznámila, že podle informace Pentagonu byl při útoku na americkou hlídku v Tikrítu zabit její syn.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Bajjá zasáhla exploze bomby americkou hlídku. Dvě další bombové exploze zabily v Bagdádu tři policisty a zranily čtyři další osoby. Také výbuch bomby u čerpací stanice v okrsku Báb al-Mu‘azzam v centrálním Bagdádu zabil jednoho a zranil dva civilisty.

Pátek 31. srpna 2007

Ramádí

Během posledních dvou dnů bylo ve městě tzv. Revoluční policií provincie Anbár zatčeno 124 lidí. Podle příslušníka této policie prováděly její hlídky rozsáhlé pátrání po „hledaných osobách“, čímž mínil členy odbojových organizací. Dodal, že tito „utečenci“ město před několika měsíci opustili a nyní, když se situace stabilizovala, se vrátili. Všichni budou vyslýcháni, a proti komu z nich nebudou žádné důkazy, bude brzo propuštěn.

Bagdád

Ve městě se našlo šest mrtvých, podle informace z tzv. ministerstva vnitra zastřelených.

Provincie Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo ostřelovalo kolem poledne převážně kurdskou oblast kolem pohraničního města Hadždž Imrán na severu Iráku. Podle zpráv bylo bombardování tak silné a vytrvalé, že nebylo možno zjišťovat jeho následky.

Nadžaf

Neznámí ozbrojenci zastřelili ve čtvrti Džam‘íja na severní straně Nadžafu Sa‘da Džabra Ahmada, člena strany Baas. Podle policie došlo přede dvěma dny k vlně podobných útoků na občany a představitele města. Jejich terči byli jak bývalí členové strany Baas, tak činitelé Brigád Badr, zaměstnanec úřadu pro likvidaci strany Baas, policejní nadporučík ad. Protože bezpečnostní síly města jsou z valné části složeny z příslušníků Brigád Badr, lze předpokládat, že vlna útoků byla dílem mahdistů v rámci jejich úsilí o ovládnutí města.

Ozbrojená akce

Podle oznámení okupační armády zemřeli dva američtí vojáci při bojových akcí povstalců v provincii Anbár.

Bombový útok

V bagdádském okrsku Šajch Umar zapálila bomba americké Humvee. Americké síly okamžitě uzavřely přístup do blízkosti hořícího vozidla, takže nebylo možno zjistit rozsah lidských ztrát.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       4. 9. 2007
4. 9. 2007 Severní Korea bude "vyškrtnuta z amerického seznamu teroristických států"
4. 9. 2007 Navzdory nedávnému "ujištění" Gordona Browna, že britská vojska zůstanou v Iráku, opustily britské jednotky Basru
4. 9. 2007 Britská plynárenská: posíláme vám peníze
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA
4. 9. 2007 Proč hoří Kodaň Dalibor "Exx" Záhora
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
4. 9. 2007 O farizeu a publikánovi aneb byla Kristova smrt zbytečná? Zdeněk  Bárta
4. 9. 2007 Davové psychózy nemusí propuknout jen v létě a jen ve finančním sektoru
4. 9. 2007 Katrina: Dva roky poté Daniel  Veselý
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007
4. 9. 2007 Tiskové prohlášení profesionálky ve svém oboru Lenka  Nedbálková
4. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
4. 9. 2007 Jen být vládou ovládáni není demokracie aneb recept na poctivost politiky ČSSD Jaroslav  Foldyna
4. 9. 2007 Strach 21. století Michael  Marčák
3. 9. 2007 Odkud se berou nesmysly Stanislava Drahného v MfD? Štěpán  Kotrba
4. 9. 2007 Přechylování jmen cizinek aneb Graf porazila Wiliams Vojtěch  Polák
3. 9. 2007 Nic o Dubčekovi v českých médiích
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
3. 9. 2007 Americký soud zrušil opatření na ochranu kytovců
3. 9. 2007 Nucené práce a vězení za ukradení kapesníku, aneb co dostanete za vzdělání a zdravotnictví zadarmo Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Americké puritánství a pád senátora Larryho Craiga Fabiano  Golgo
3. 9. 2007 Souboj několikahvězdičkových generálů
3. 9. 2007 Musí Češi udělat, co se jim poručí? Milan  Nápravník
1. 9. 2007 Chcete prezidentem Klause? Najměte si Paroubka Štěpán  Kotrba

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007   
5. 4. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. března 2007   
17. 3. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. -- 28. února 2007   
27. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 14. února 2007   
13. 2. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2007