5. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 10. 2007

Odmítne Václav Klaus podepsat Topolánkovu reformu?

koš│ Nejspíše ne. Ale prezident se v korespondenci s místopředsedou Parlamentu Filipem shodl, že reforma v podobě novely 46 zákonů nakynula v "dvousetstránkový, obtížně srozumitelný konglomerát. "Norma je proto podle některých posudků, které mám k dispozici, nepřehledná a její legislativní zpracování nevalné", konstatoval prezident. Filip ve svém dopise mluví o "legislativních vadách, nedostatcích a hrubých nerealizovatelných chybách" tohoto zákona. "Námitky tohoto druhu mohou být oprávněné. Podobné výhrady mi sdělili i mí poradci a také Legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky", přiznává prezident. Právník Vojtěch Filip je vůči "reformnímu baťohu" Mirka Topolánka přísnější: " nechutná arogance při projednávání v Senátu ČR, spojená s neochotou napravit největší legislativní vady, mne přesvědčily o tom, že některým zákonodárcům není vlastní zájem o naplnění ústavního slibu, ale pouze okázale demonstrovat svou moc."

Britské listy mají korespondenci obou politiků k dispozici.

Aktualizováno: Václav Klaus zákon dnes podepsal, platit začne od 1. ledna 2008. Snížená sazba za potraviny a služby se zvyšuje na 9 procent. Daně ze zisku společností se snižují z 24 až na 19 procent. Daně z příjmu mají klesnout až na 19,5 procent. O podpisu prezidenta dnes informovala prezidentská kancelář.

Vojtěch Filip píše Václavu Klausovi

Vážený pane prezidente, po důkladném zvážení jsem se rozhodl obrátit se na Vás s touto naléhavou žádostí, týkající se tzv. zákona o stabilizaci veřejných financí.

Průběh projednávání v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, včetně tzv. "komplexního pozměňovacího návrhu " předsedy vlády, který ještě zvětšil chaos do tak již neprovázaného návrhu více než 40 zákonů, nechutná arogance při projednávání v Senátu ČR, spojená s neochotou napravit největší legislativní vady, mne přesvědčily o tom, že některým zákonodárcům není vlastní zájem o naplnění ústavního slibu, ale pouze okázale demonstrovat svou moc. To vše je ale ke škodě skutečným zájmům České republiky a jejích občanů.

Vážený pane prezidente, nemám v úmyslu zde vypočítávat vady zákona a svůj politický pohled na tuto normu. Jen mi dovolte připomenout, že Váš podpis by znamenal potvrzení také všech nedostatků nebo spíše hrubých a nerealizovatelných chyb, které návrh obsahuje. Proto Vás žádám před podpisem této normy o zvážení, zda návrh pro jeho hrubý rozpor s Ústavou České republiky a pro neprovázanost a dokonce nerealizovatelnost změn zákonů budete vůbec akceptovat.

Odkazuji minimálně na stanovisko legislativního odboru Senátu Parlamentu ČR, pokud nebudete mít k dispozici ještě podrobnější a tím i hrozivější rozbor. Vážený pane prezidente, věřím, že po zjištění skutečné situace velmi zvážíte, zda můžete tak velký legislativní zmetek vůbec podepsat.

Václav Klaus odpovídá Vojtěchu Filipovi

Vážený pane místopředsedo, obdržel jsem od Vás dopis ze dne 26. září s naléhavou žádostí, abych zvážil, zda podepíši tzv. zákon o stabilizaci veřejných financí. Rád bych na něj reagoval.

Nebudu se dotýkat politického hodnocení zákona, na které máte plné právo a které jste uplatnil i v průběhu projednávání zákona ve sněmovně. Ve svém dopise ale mluvíte i o „legislativních vadách, nedostatcích a hrubých nerealizovatelných chybách“ tohoto zákona.

Zde musím říci, že námitky tohoto druhu mohou být oprávněné. Podobné výhrady mi sdělili i mí poradci a také Legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky. Zákon podle odborníků prezidentské kanceláře není obvyklým legislativním aktem s určitým předmětem právní úpravy, nýbrž souborem úprav obsahujícím jak novely 46 zákonů, tak i další úpravy, které by obstály jako samostatné zákony. Problematické jsou i tzv. „přílepky“, kdy byl v průběhu druhého čtení vládní návrh rozšířen o další novely zákonů (např. zákon o účetnictví, zákon o cenách). Vznikl proto téměř dvousetstránkový, obtížně srozumitelný konglomerát. Norma je proto podle některých posudků, které mám k dispozici, nepřehledná a její legislativní zpracování nevalné.

Nesdílím však vaše hodnocení, podle kterého zákon vykazuje „hrubý rozpor s Ústavou České republiky.“ Nic takového v něm nenacházím. Musím také připomenout, že vážné legislativní vady vykazovaly desítky zákonů, kterými jsem byl doslova zasypáván v minulých letech. Vrátit jsem se odvážil jen ty nejkřiklavější případy.

Je všeobecně známo, že stav veřejných financí v České republice je neúnosný a reformu nutně potřebuje. Tento zákon podle mne – i se všemi svými spornými momenty – představuje sice nedostatečný, ale alespoň správným směrem činěný krok. To pro mne při nesnadném rozhodování váží více než námitky, mezi něž patří i některé z Vašich, nebo ty, které pocházejí ze stanoviska legislativního odboru Senátu Parlamentu ČR, na něž se také odvoláváte.

Ubezpečuji Vás, že budu tuto závažnou normu posuzovat velmi zodpovědně, že nepřehlédnu opodstatněné námitky, že ale budu brát v úvahu i širší kontext, především ve vztahu k situaci ve veřejných financích.

                 
Obsah vydání       5. 10. 2007
5. 10. 2007 Odmítne Václav Klaus podepsat Topolánkovu reformu?
5. 10. 2007 Syndikát novinářů uspořádal lobbistické setkání s politiky s vyloučením novinářů Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Katastrofa podnebných změn je už zde, varuje OSN
6. 10. 2007 V Dušanbe skončil summit SNS, zahájen byl summit Euroasijského ekonomického společenství
5. 10. 2007 Privatizace Budvaru-loupež století Ivo  Bubeník
5. 10. 2007 Stálá komise pro sdělovací prostředky se probudila Štěpán  Kotrba
5. 10. 2007 Amnesty International zveřejnila informace o nepovedených popravách v USA
5. 10. 2007 Andrzej Wajda obvinil polskou vládu, že chce k volebním účelům zneužít katynského masakru
4. 10. 2007 Topolánkova vláda ruší Divadelní ústav a chce zrušit Památník národního písemnictví
5. 10. 2007 Jak na vzdělanost Josef  Vít
5. 10. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
4. 10. 2007 Co asi měli na mysli autoři petice o vzdělanosti
5. 10. 2007 Immanuel Wallerstein: Irák a volby v USA Immanuel  Wallerstein
5. 10. 2007 Až bude celý stát soukromý Oldřich  Průša
5. 10. 2007 Radar -- mýty a fakta
5. 10. 2007 Jaké jsou strategie přežití jedince v sociální evoluci, aneb proč zkrachoval Václav Fischer Jiří  Beránek
4. 10. 2007 Z duševní bolesti dítěte se přece může vyvinout hluboký psychický problém, to byste chtěl? Jan  Paul
5. 10. 2007 Aféra jménem Andula (IV. část) Josef  Brož
5. 10. 2007 Medvídek Evy Olmerové Bohumír  Tichánek
4. 10. 2007 Zatracená pedofilie Wenzel  Lischka
4. 10. 2007 Ivan Hoffman chce ústavně zakázat reklamu
4. 10. 2007 Padesát let od vypuštění sovětského Sputniku
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
4. 10. 2007 Je slušnost a civilizovanost "protikapitalistická"? Bohumil  Kartous
4. 10. 2007 Co ve zprávě vládní komise o radaru vůbec není Jaroslav  BRDSKÝ
4. 10. 2007 Evropa jako nová hranice Miloslav  Ransdorf
3. 10. 2007 Jak rovné jsou rovné příležitosti? Michaela  Appeltová
4. 10. 2007 Česká národní flagelace aneb Jak moc velkou ostudu dělají Češi ve finských národních parcích Michal  Straka
4. 10. 2007 Zelené linky Praha-Brusel Pavel  Pečínka
5. 10. 2007 Rozchod Michal  Černík
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007
4. 10. 2007 Obě Koreje uzavřely mírový pakt o prosperitě