16. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 10. 2007

Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět

Právě probíhá nejvýznamnější politická událost letošního podzimu, napsal ekonomický komentátor Will Hutton v týdeníku Observer. V pondělí byl zahájen v Pekingu 17. sjezd Čínské komunistické strany. Kongres má zvolit čínského prezidenta, který nahradí Chu Ťin-tchaa roku 2012.

Čínské hospodářství předstihne do konce letošního roku ekonomiku britskou, a pak předstihne i Němeco a po USA a Japonsku se rychle stane třetí největší hospodářskou velmocí. Už nyní je druhou nejvýznamnější světovou vojenskou velmocí, je největším světovým vývozcem a vlastníkem největších rezerv zahraniční měny. Volba budoucích šéfů komunistické strany i čínského státu je nesmírně významná.

Sjezd Čínské komunistické strany bude volit pátou generaci komunistických předáků od revoluce r. 1949. Už to nejsou politici, legitimizovaní revolucí, kteří by měli silné povědomí komunistického poslání. Jsou to správci a manažeři, kteří chtějí zajistit, aby jejich země fungovala.

Právě v Sovětském svazu byl Michail Gorbačov, který byl ochotný zpochybnit komunismus, členem páté generace vedoucích představitelů tamější komunistické strany. Gorbačov nepodporoval přestavbu a glasnosť osamocen - většina sovětské nomenklatury se tou dobou rozhodla, že sovětský hospodářský a sociální model přestal fungovat, že je zkorumpovaný a děsivě nevýkonný a že je nutno ho změnit. Bude nový prezident Číny jako Gorbačov?

Přibližně 2200 delegátů sjezdu Čínské komunistické strany ovlivňují dva radikální odlišné trendy. Tito delegáti jsou příjemci obrovské, otevřené korupce. Pchej Min-sin, ředitel programu o Číně v Carnegie Institutu ve Washingtonu odhaduje, že asi 10 procent veškerých investic a hodnoty veškerých kontraktů o prodeji pozemů jde na úplatky pro komunistické funkcionáře. Korupční platby v Číně dosahují 86 miliard dolarů ročně - a dále stoupají. Podle Peie je korupce vážným nebezpečím čínského režimu, protože je jí čínské obyvatelstvo stále intenzivněji znechuceno. Je to pravda a vedení komunistické strany s ním souhlasí. Na sjezdu se bude znovu kritizovat korupce

Potíž je, že navzdory rétorice vedení čínské komunistické strany jsou přistiženy při činu jen 3 procenta korupčních funkcionářů, protože protikorupční kampaně vedou činitelé, kteří jsou sami postiženi korupcí. A co je horší: nikdo už nevěří v etiku komunismu. Staré zvyky, spolu s tradičním čínským systémem konkubinátu, se rychle navracejí. A to všechno vytváří opačný tlak. Rostoucí část čínské nomenklatry - tak jako se to stalo před dvaceti lety v Sovětském svazu - ví, že navzdory všem úspěchům, je čínský systém na konci své životnosti.

Je to prostředí, kde každoročně umírá 750 000 lidí na znečištění ovzduší. Mezi městy a venkovem existuje chronická, hluboká nerovnost, která se ještě prohlubuje. Ministerstvo práce a sociálního zabezpečení varuje, že pokud nerovnost dále poroste, po roce 2010 nebude schopno zajistit sociální stabilitu. Ekonomika je příliš silně závislá na vývozu a na investicích a na obrovských úsporách venkovanů a na jejich levné pracovní síle. Čína loni zaregistrovala jen 0,3 procent "triádních" (tj. platných v Japonsku, v EU a v USA) patentů.

Čína je obřím subdodavatelem Západu a její konkurenceschopnost je závislá na tom, že nutí svou měnu, aby byla spojena s dolarem. To znamená, že Čína získává neuvěřitelné a do budoucnosti neudržitelné množství dalších rezerv, ve výši 500 miliard dolarů ročně, což způsobilo, že dosáhla inflace v Číně maxima za posledních deset let.

Hu a politbyro plně vědí, že by je krize mohla pohltit a že jediným možným řešením je otevřenost, kritičnost a donucení úředníků, aby se před veřejností zodpovídali. Politickým problémem je, jak zorganizovat více "socialistické demokracie", aby došlo k otevřenosti i ke kritičnosti, ale aby to nevedlo k lidovému požadavku svobodných voleb.

Současný sjezd Čínské komunistické strany bude muset manévrovat mezi konzervativci, kteří nechtějí připustit ani sebemenší reformu, protože se obávají, že by přišli o politickou moc, a Dengovými reformátory, kteří vědí, že se čínský politický a hospodářský establishment musí podrobit ve větší míře kritické kontrole a vládě zákona, anebo je všechno ztraceno.

Hu stojí víceméně na straně reforem. V červnu se vyjádřil, že na sjezdu bude požadovat "osvobozující myšlení" a politické reformy, nejen dosavadní harmonický hospodářský a sociální rozvoj. Během posledního půl roku dovolil vedoucím teoretikům ve stranické škole, aby diskutovali o výhodách demokracie. Liberální týdeník Jen-chuang čchun-čchiou o této demokratické debatě otevřeně píše. Před stranickým sjezdem to jsou důležité známky.

Jinou otázkou je, zda se Huovi podaří dostat do politbyra oba Li, což by bylo prvním krokem k přípravě budoucího prezidenta. Li Kche-čchiang je stranickým tajemníkem významné průmyslové provincie Liao-ningu. Je to bývalý tajemník komunistických mládežníků a podporuje Huovo mírně reformátorské křídlo.

Li Jüan-čchao stojí v čele stejné významné provincie Ťiang-su, je mladší a je o něm známo, že je autenticky inovativním reformátorem, prosazuje demokratický socialismus až na hranice možností, dal svobodu místním médiím, podporuje zákonnost a podrobuje stranické kádry veřejné kritice. Konzervativci ho nemají rádi. Pokud by se do politbyra dostal první Li, byl by to víceméně dobrý signál, pokud by se do něho dostali oba, byl by to velmi silný signál reforem.

Koncem týdne se to dovíme. Politický vývoj v Čínské komunistické straně probíhá v skrytu, jeho dopad však už neovlivňuje jen Čínu. Zda se Číně podaří zvládnout další etapu svého rozvoje bez velkých politických a společenských krizí, ovlivní život nás všech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Díky sinologovi Lukáši Zádrapovi za revizi transkripce čínských jmen.

                 
Obsah vydání       16. 10. 2007
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy
16. 10. 2007 Další skandál v Polsku Lukáš  Lhoťan
16. 10. 2007 Radar a blob Michal  Vimmer
16. 10. 2007 ■ ■ ■ Martina  Straková
16. 10. 2007 Čtyři sochaři podporují knihovnu
16. 10. 2007 Z amerického Prohlášení nezávislosti
16. 10. 2007 Jak zlepšit hospodářské možnosti státu, aneb Ověřování učitelských schopností Uwe  Ladwig
16. 10. 2007 Neznalost důkazů neznamená, že neexistují Ladislav  Metelka
16. 10. 2007 Neznám žádný důkaz, že globální oteplování způsobuje člověk
16. 10. 2007 Kotrba jako Klvaňa Jan  Lambert
16. 10. 2007 Oprava Kateřina  Amiourová
15. 10. 2007 Mediální rady pod evropským drobnohledem Irena  Ryšánková
15. 10. 2007 Lžou Británie a USA ohledně atentátu na letadlo Pan Am, které se zřítilo v prosinci 1988 v Lockerbie?
15. 10. 2007 Hollywood útočí na americkou "válku proti terorismu"
15. 10. 2007 Co způsobuje náhlou smrt nemluvňat
15. 10. 2007 Soukromí zabijáci v privatizované válce Nikola  Čech
15. 10. 2007 Tady by dostali po kokosu, v Praze si rozdělují prebendy Jan  Lambert
15. 10. 2007 Žena, v níž je naděje národa Tomáš  Koloc
14. 10. 2007 Kázání pro kostelový lid Zdeněk  Bárta

Čína RSS 2.0      Historie >
16. 10. 2007 Nynější sjezd Čínské komunistické strany ovlivní celý svět   
16. 10. 2007 Hu oznámil mírné reformy   
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?