5. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 11. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Oddíl proamerických kurdských pešmergů prohledal vesnice Sajjid Chaláf a Sajjid Hámid u Kirkúku, odkud odvlekl 27 Arabů do Kurdy spravované věznice. Bagdádská vláda stejně jako oficiální místní instituce tento zločin ignorovaly, podobně jako jiné podobné akce, k nimž už delší dobu dochází a jejichž smyslem je vypudit z území bohatého na ropu jiné než kurdské obyvatelstvo a dosáhnout pak jeho připojení k nezávislému Kurdistánu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 16. října 2007

Bagdád

Na několika místech města našla policie pohozených pět těl obětí sektářského násilí.

Ozbrojená akce

Ve východobagdádské čtvrti Zujuna zabili povstalci při útoku na policejní kontrolní stanoviště tři a zranili další dva policisty.

Ostřelování

V noci na úterý se stala britská základna na mezinárodním letišti 25 km severně od Basry terčem minometné palby. Podle sdělení britského mluvčího nezpůsobila – jako obvykle – žádné škody ani ztráty. Britové odpověděli palbou do „neobydlené oblasti“; zda někoho zasáhli či ne, mluvčí neuvedl.

Ve 21:00 večer ostřelovali povstalci americký konzulát v bývalém turistickém hotelu v Hillá. Do komplexu přísně odděleného od okolního světa dopadly čtyři minometné střely.

V noci byl při běžné hlídce v provincii Dhi Qar těžce zraněn jeden z australských vojáků, jejichž základna „Camp Terendak“ leží 60 km odtud. Austrálie má v Iráku dosud 1 400 vojáků.

Bombové útoky

Před polednem zasáhl výbuch auta na náměstí Nasr v centrálním Bagdádu hlídku loutkové armády, těžce poškodil jedno z jejích vozidel a tři vojáky usmrtil.

Před policejní stanicí v mosulské čtvrti Sukkár vybuchla v poledne cisterna. Podle prvních zpráv zabila čtyři a zranila 50 osob; kolik z nich bylo policistů, oficiální zpráva neuváděla. Vedení města pak od 16:00 zakázalo až do odvolání veškerý provoz vozidel a zákaz označilo ze „preventivní opatření“ pro případ dalších podobných útoků.

Středa 17. října 2007

Bagdád

Ve čtvrti Qahda jela ráno americká hlídka po špatné straně silnice a jedno z jejích vozidel narazilo do civilního automobilu. Vojáci začali z vozidla na posádku auta střílet, těžce zranili muže a ženu a poškodili střelbou další opodál zaparkované auto.

Ve městě byli nalezeni další čtyři mrtví.

Sámarrá

Časně ráno po rozednění došlo ve městě ke střetu příslušníků odbojové organizace Islámská armáda Iráku se členy irácké al-Qá‘idy. Podle oznámení policie byli výsledkem střetu čtyři mrtví.

Sebevražedné útoky

Ve chvíli, kdy se policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín chystala dům od domu prohledávat město Balád, najelo do shromážděných policistů auto. Jeho exploze podle předběžných zpráv usmrtila nebo zranila přinejmenším dvacet policistů.

U Džalawly 120 km severovýchodně od Bagdádu najel sebevražedný útočník do kontrolního stanoviště kurdských pešmergů, jednoho zabil a šest dalších zranil. Brigáda pešmergů byla do této oblasti provincie Dijála vyslána v polovině září na pomoc okupačnímu režimu s úkolem odrážet útoky povstalců.

Ozbrojené akce

Časně ráno zaútočili povstalci na policejní stanici v Afaku ležícím 30 km východně od Díwáníje. Díwáníjská policie vyslala do Afaku posily, ty však cestou najely na bombu, jejíž výbuch usmrtil sedm policistů včetně důstojníka.

Na silnici v Mihnáwíji 20 km západně od Díwáníje narazila na bombu kolona žoldnéřů bezpečnostní společnosti, z níž výbuch jedno auto se čtyřčlennou posádkou poškodil a vymrštil do řeky tekoucí podél silnice. Na pomoc žoldnéřům dorazil početný oddíl polských vojáků a okolí výbuchu zavřeli.

Na silnici spojující města Amirli a Sulajmán Pák v provincii Saláh ad-dín se povstalci střetli s policejním oddílem a zranili velitele policie v Amirli.

Američané dodatečně přiznali, že v neděli 14. října byl v jižním Bagdádu při razii zabit jeden jejich voják.

Bombový útok

Američané připustili ztrátu jednoho vojáka a zranění tří dalších při explozi bomby v provincii Saláh ad-dín. Kromě toho oznámili smrt příslušníka svých speciálních sil, který zemřel na následky zranění v Iráku po převozu do Německa.

Čtvrtek 18. října 2007

Bagdád

V noci postřelila americká hlídka v jihovýchodním Bagdádu dva novináře, Básima al-Fadlího a Sabaha aš-Šuwajlího, z listu as-Safír. Zatímco Fadlí byl zřejmě zraněn jen lehce, Šuwajlí utrpěl těžká zranění. Bližší okolnosti útoku nebyly uvedeny.

Nález pěti zastřelených obětí sektářského násilí ohlásila policie za tento den.

Kirkúk

Zahraniční žoldnéři tzv. bezpečnostní služby stříleli v poledne nedaleko Qara Hundžajru 25 km severovýchodně od Kirkúku na soukromé auto, v němž zranili dva muže a ženu. Jedná se už o čtvrtý incident téhož druhu: při prvním postříleli zaměstnanci společnosti Blackwater 16. září v Bagdádu 17 a zranili 27 lidí; Před deseti dny pak žoldnéři z konvoje australské firmy Unity Resources zastřelili v bagdádském okrsku Karradá dvě Iráčanky; ke třetímu případu došlo 15. října ve vesnici Ba‘šiqa u Mosulu, kde byli čtyři civilisté zraněni.

Basra

Výbuch bomby před zdejší smíšenou střední školou v okrsku Kút al-Hudždžadž zabil ráno jednu osobu a 14 zranil; většinou šlo o chlapce a dívky přicházející do školy. Kdo před školou bombu položil, nebylo zjištěno.

Ozbrojené akce

V jižním Bagdádu zastavil výbuch bomby americkou hlídku, na niž vzápětí nato povstalci zaútočili přímo, zabili jednoho a zranili dalšího vojáka.

Na severovýchodě Mosulu zranil výstřel povstaleckého ostřelovače jednoho člena policejní hlídky.

V Dulu‘íji zastřelili večer povstalci tři příslušníky policie tzv. Rady spásy Dulu‘íje. Přede dvěma dny zastřelili ve městy tři členy téže policie američtí vojáci v domnění, že útočí na skupinu al-Qá‘idy – za omyl se pak omluvili.

Bombové útoky

V severovýchodním Mosulu vybuchla ráno bomba pod policejní hlídkou, usmrtila dva policisty a náhodného chodce.

Ve východním Bagdádu najela na bombu americká hlídka, z níž byl jeden voják zabit a osm zraněno. Nedaleko Národního divadla v centrálním Bagdádu zasáhla exploze bomby hlídku sil Magháwir, zranila dva členy hlídky a dvě další osoby. Terčem dalšího výbuchu se v Arab Džabbúr na jihu města stala hlídka loutkové armády, z níž byl zabit jeden voják a tři utrpěli zranění.

Exploze auta u hlídky loutkových sil zranila v Huwajdžá kolem 11:30 dva vojáky, policistu a sedm civilistů.

Krátce po tomto útoku došlo k podobné explozi v Kirkúku, tentokrát však podle zpráv nezpůsobila žádné ztráty.

Pátek 19. října 2007

Bagdád

Večer ostřelovali mahdisté okrsek Džannabijín ve čtvrti Ámil, kde poškodili několik domů. Sunnitští obyvatelé této čtvrti se navzdory všemu nátlaku mahdistické milice odmítli dát ze svých domů vyhnat.

Šest dalších zastřelených lidí objevila během posledních 24 hodin bagdádská policie.

Ozbrojené akce

Dopoledne zaútočili povstalci v Dulu‘íji na kolonu sil Magháwir, jedoucí ze Sámarrá do Bagdádu. Kolonu nejprve zastavily exploze tří bomb, poté následoval přímý útok, který podle zdroje z bezpečnostních sil způsobil „velký počet“ ztrát, přesněji však nespecifikovaných.

V Rijádu jihozápadně od Kirkúku ostřelovali povstalci kolonu velitele rijádské policie kapitána Abdalláha al-Džabbúrího. Kapitán útok přežil, jeho strážci palbu opětovali a dva z nich byli v přestřelce zraněni.

Bombové útoky

V Rijádu 60 km jihozápadně od Kirkúku vyhodili ráno neznámí muži do vzduchu větev ropovodu, jímž do místní rafinérie přichází surová ropa. Exploze způsobila požár, jehož likvidace trvala několik hodin.

Dopoledne najela hlídka loutkové armády v Murádíji 7 km jižně od Ba‘qúby na bombu, která úplně zničila jedno vozidlo a zranila dva vojáky.

Sobota 20. října 2007

Bagdád

Mahdisté vpadli ráno v okrsku Waššaš centrálního Bagdádu do sunnitské mešity Baraka, do rohů budovy instalovali čtyři bomby a pak je odpálili. Tři bomby způsobily na mešitě značné škody, čtvrtá nevybuchla. Mešita byla už přes dva měsíce uzavřená, protože se mahdistům podařilo sunnitské obyvatele tohoto okrsku vypudit.

Ve vesnici Kumajrá u Tádží severně od Bagdádu zabil americký vrtulník při útoku na domy civilistů čtyři osoby a sedm dalších zranil. Podle místních svědků byl nálet reakcí na útok povstalců na kontrolní stanoviště tzv. irácké národní gardy.

Tentokrát se po městě našlo pět mrtvých obětí sektářského násilí.

Mosul

Loutková armáda a policie zahájily ráno v okrscích Jabisat a Matahín v západní části města rozsáhlé razie. Podle oficiálního sdělení velitele policie provincie Ninwa generálmajora Wathíqa al-Hamadáního šlo o pátrání po „hledaných osobách“. Zda byl někdo zatčen, generál neoznámil.

Sebevražedný útok

V 19:00 najel fidá‘í v Saqlawíji 17 km severozápadně od Fallúdže do policejní hlídky, dva policisty usmrtil a čtyři zranil. Policie pak ve městě zakázala veškerý motorový provoz, aby tak zabránila dalším útokům.

Ozbrojené akce

Armáda Muhammada al-Fátiha oznámila, že na dálnici u Fallúdže odpálila a zničila americké obrněné vozidlo.

Západně od Mosulu došlo dopoledne k boji mezi loutkovou armádou a povstalci. Podle oznámení provinční policie byl zabit 11letý chlapec; jak k jeho smrti došlo a kdo ji způsobil, policie neuvedla, stejně tak se nezmínila o tom, zda při boji došlo k dalším ztrátám.

Ostřelování

Armáda Muhammada al-Fátiha kromě výše uvedeného útoku oznámila, že zasáhla salvou minometných střel americkou základnu v Ámiríjat al-Fallúdža.

Bombové útoky

V Kirkúku dopoledne zasáhl výbuch bomby policejní hlídku a zranil tři policisty.

Exploze podezřelé bomby pod autobusem způsobila dopoledne na dálnici v Iskandaríji smrt tří a zranění devíti civilistů, z toho tří žen.

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že odpálily a zničily v provincii Saláh ad-dín americké transportní vozidlo Zeal.

Neděle 21. října 2007

Bagdád

Tentokrát oznámila policie nález šesti mrtvých.

Provincie Dahúk

Turecké dělostřelectvo za svítání znovu ostřelovalo pohraniční oblasti kolem Zachu a Imádíje. Tamní vesnice zasáhlo 85 střel, přičemž ve vesnici Nazdur zničily most pro pěší.

Ozbrojená akce

V Mosulu zastřelili kolem poledne ozbrojenci kapitána loutkové armády.

Bombový útok

V Tubdží na západě Bagdádu zabila exploze podezřelé bomby jednoho a zranila druhého civilistu a zničila jedno auto.

Pondělí 22. října 2007

Bagdád

Ani tento den se neobešel bez nálezu mrtvých; tentokrát šlo o pět zastřelených osob.

Karbalá

V tomto šíitském svatém městě došlo ke střetu mahdistické milice s loutkovou policií, jejímiž členy jsou většinou příslušníci Brigád Badr. Střetnutí zahájili mahdisté útokem na policejní hlídku, v níž byl jeden policista zabit. Hlídce na pomoc dorazili další policisté a loutkoví vojáci, kteří šest mahdistů zabili. Loutkové síly pak ve městě vydaly zákaz vycházení.

Ozbrojené akce

Za svítání zaútočili povstalci severně od Rutby blízko jordánské hranice na americkou hlídku. Nejprve ji zastavili odpálením dvou bomb, poté ji zasáhli raketami. Zničili dvě Humvee, zabili jednoho a zranili čtyři vojáky, Zbytek hlídky pak sebral pět místních lidí. V posledních týdnech došlo v oblasti Rutby k několika útokům na americké kolony a hlídky, které mezi Američany způsobily ztráty.

Odpoledne usmrtil povstalecký ostřelovač amerického vojáka z pěší hlídky procházející okrskem Zujuna v centru Bajdží. Američané reagovali uzavřením oblasti a střelbou po lidech a pak zahájili rozsáhlé prohledávání čtvrtí Asrí, Ta‘mím a Naft ve snaze střelce dopadnout.

Ostřelování

Při minometném útoku na ležení loutkové armády v Karbale byl jeden voják zabit a tři zraněni.

Bombové útoky

Exploze bomby zranila ráno v Bagdádu tři členy policejní hlídky. Dopoledne zabil výbuch bomby v Zafaraníji na jihu Bagdádu dva a zranil pět lidí. Další podezřelá bomba usmrtila dvě osoby při explozi v centrálním Bagdádu, kde bylo dalších 13 lidí zraněno a několik domů poškozeno. Odpoledne usmrtila v západním Bagdádu bomba loutkového vojáka a dva jeho druhy zranila.

V západní části Mosulu zasáhl výbuch bomby policejní hlídku, těžce poškodil hlídkové vozidlo, zabil jednoho a zranil čtyři policisty.

Úterý 23. října 2007

Bagdád

V A‘zamíji došlo kolem poledne k boji mezi příslušníky tzv. národní gardy a místními obyvateli. Příčinou byl výbuch dvou bomb, na nějž garda odpověděla rabováním obchodů v okolí explozí, ničením zboží a provoláváním pohoršlivých hesel, což nakonec místní lidi donutilo chopit se zbraní.

Americké nálety zabily řadu civilistů

Americká bojová letadla podnikla za rozednění nálet na pět domů v Mukajšifě u Sámarrá. Všech pět domů bylo zničeno, obyvatelé zůstali v jejich troskách. 11 z nich bylo usmrceno a 20 dalších zraněno. Všichni krátce předtím oslavovali návrat jednoho příslušníka rodiny z amerického vězeňského tábora. Američané připustili, že mezi 11 zabitými bylo šest civilistů; ostatních pět byli podle jejich tvrzení muži, které Američané pozorovali při kladení bomby, pak je až do domu sledovali a na základě toho na dům zaútočili.

Ráno zaútočily americké bojové vrtulníky na obytné části na jihu Tikrítu, kde zabily 16 civilistů a dalších 14 zranily.

Kurdové prohlašují, že pešmergové jsou na bagdádském režimu zcela nezávislí

Oficiální mluvčí kurdské pešmergské milice Džabbár Jawúr prohlásil, že jeho ozbrojenci jsou nezávislí na tzv. iráckém ministerstvu obrany a přijímají rozkazy pouze od velení regionálních sil obrany tzv. Kurdistánu, tvořeného osmi osobami v čele s tzv. prezidentem Mas‘údem Barzáním. Jeho oznámení bylo odpovědí na snahu iráckého parlamentu podřídit pešmergy nejvyššímu velení ozbrojených sil bagdádského režimu. Podle jeho slov jsou regionální obranné síly a federální ministerstvo obrany dvě na sobě zcela nezávislé entity. Případná koordinace jejich činnosti musí být výsledkem jednání jejich vrchních velitelů, kurdské obranné síly však v žádném případě nemají nic společného s bagdádským ministerstvem obrany.

Středa 24. října 2007

Bagdád

Během tohoto dne byl ve městě nalezeno šest zastřelených lidí.

Isháqí

Při rozsáhlé razii, trvající od časného rána až do poledne, zatkly loutkové síly ve vesnicích této převážně sunnitské oblasti 50 lidí a současně vykrádaly jejich domy a zabavily několik soukromých automobilů.

Ozbrojená akce

V kirkúcké čtvrti Wásití zastřelil povstalecký ostřelovač z organizace Džajš al-fátihín amerického vojáka.

Ostřelování

Ráno se terčem raketové palby stal „Camp Echo“ u Díwáníje, kde jsou umístěni polští vojáci. Svědkové útoku pozorovali kouř stoupající z tábora a vrtulníky, které nad něj vzlétly.

Ve 13:40 vypálila organizace Džajš al-fátihín čtyři minometné střely na štáb mahdistů v Huwajdíru u Ba‘qúby.

Večer po západu slunce dopadly dvě minometné střely neznámého původu do Hibhibu u Ba‘qúby, kde zabily tři lidi a 13 zranily.

Bombové útoky

V Qádísíji na jihozápadě Bagdádu zasáhla bomba policejní hlídku, zranila dva policisty a náhodného chodce. Dvě bomby explodovaly dopoledne krátce po sobě u autobusové zastávky v Džisr Dijála na jihu Bagdádu, zabily osm lidí a 22 dalších zranily. Mezi obětmi bylo kromě dělníků čekajících na autobus několik policistů.

Povstalecká organizace Armáda Muhammada al-Fátiha oznámila, že při operaci v Ámiríjat al-Fallúdža vyhodila do vzduchu obojživelné vozidlo americké námořní pěchoty a úplně je zničila.

O oblasti Báwí u Madá‘inu narazila na bombu pěší hlídka sil Magháwir, z níž bylo několik vojáků zabito a zraněno.

Jak oznámila americká armáda, zabil výbuch pozemní miny v provincii Saláh ad-dín jednoho a zranil tři americké vojáky.

Čtvrtek 25. října 2007

Bagdád

Za posledních 24 hodin oznámila bagdádské policie nález pěti mrtvých, z nichž většina byla pohozena v okrsku Karach.

Ozbrojené akce

Americké velení oznámilo, že v boji s povstalci byl v Bajdží jeden americký voják zabit a pět zraněno. Později přiznalo dalšího mrtvého, zabitého při útoku na americkou hlídku v provincii Saláh ad-dín

Bombové útoky

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že jimi instalovaná bomba zcela zničila na severu provincie Saláh ad-dín americké GMC.

V noci zasáhla bomba Armády mudžáhidů u Bajdží policejní hlídku, zničila obrněné vozidlo Bradley a zabila pět Američanů.

Jižně od Bagdádu usmrtil výbuch podle oznámení amerického velení jednoho a zranil čtyři americké vojáky.

Pátek 26. října 2007

Fallúdža

Na fallúdžské ulici zahájila americká hlídka palbu na auto vyjíždějící z boční na hlavní ulici, zranila v něm ženu a pětiletou holčičku. Ta na následky těžkého zranění půl hodiny po převozu do nemocnice zemřela.

Bagdád

Muhammad Adham al-Hamd, generální tajemník Svazu politických vězňů v Iráku prohlásil, že Američané používají ve svých zajateckých táborech v Iráku systematicky mučení, znásilňování a sadistické způsoby psychického i fyzického zacházení se zajatými ženami, berou jim šaty a po celé dny jim nedávají jídlo ani vodu, aby zlomili jejich vůli. Tím vším chtějí vyvinout psychologický nátlak na jejich manžely, bratry, syny nebo otce. Týmům Mezinárodního červeného kříže a skupinám pracujícím pod hlavičkou OSN byl znemožněn vstup do táborů, aby mohly na místě zjistit skutečnou situaci. Kromě toho si tyto organizace nejsou jisty vlastní bezpečností, protože věznice jsou ovládány sektářskými milicemi.

Další americké nálety

Odpoledne podnikl americký letoun nálet na obytný dům jižně od Buhrízu obývaný rodinou s šesti dětmi, která byla patrně celá zabita. Američané útok potvrdili s tím, že šlo o akci proti al-Qá‘idě.

Na silnici z Tikrítu do Bajdží ostřelovalo americké letadlo zběsile a bezdůvodně skupinu soukromých aut, v nichž zabilo celkem čtyři pasažéry a tři zranilo; mezi oběťmi byly i ženy

Ozbrojená akce

Ráno zapálili povstalci při útoku na policejní hlídku v Aswadu u Chálisu hlídkové vozidlo a zranili jednoho policistu a jednoho civilistu.

Ostřelování

Odpoledne zasáhli povstalci deseti raketami Kaťuša americkou základnu Ajn al-Ásad u Baghdádí. Na základnu, z níž se ozývaly exploze, pak přiletěly vrtulníky Medevac pro zraněné či mrtvé.

Bombové útoky

Za svítání vybuchla u Mansúríje 80 km severovýchodně od Bagdádu bomba pod americkou hlídkou, jejíž zasažené vozidlo zcela shořelo. Američané pak zapálili blízký dům a vážně zranili ženu, která byla uvnitř.

U Huwajdžá zasáhla ráno bomba americkou kolonu, z níž zcela shořely tři cisterny. Další bomba explodovala severovýchodně od tohoto města pod policejní hlídkou a zranila tři policisty.

Ráno explodovalo na parkovišti ve východním Mosulu auto, které mělo zcela zřejmě zasáhnout policejní hlídku. Ta však stačila odjet, takže nedošlo k žádným škodám ani ztrátám.

Na dálnici u Díwáníje usmrtil výbuch bomby policejního důstojníka a policistu, další tři členy policejní hlídky zranil a jejich vozidlo poškodil. Policisté se právě vraceli z razie v Daghará 18 km severně od města.

Ve 14:00 vybuchla v Džazíře 3 km severně od Chálidíje bomba pod hlídkou složenou z pěti amerických Humvee a zničila jedno, z něhož byli vytaženi tři zranění vojáci. Američané pak hodinu prohledávali okolí a sebrali šest civilistů.

U Miqdádíje zranila bomba určená americké hlídce při opožděné explozi dva civilisty.

Večer poškodil výbuch bomby u Kirkúku policejní hlídkové vozidlo a zranil v něm dva policisty.

Sobota 27. října 2007

Tharthar

Hamíd Ibráhím, člen tzv. Rady spásy provincie Anbár oznámil, že ozbrojené síly rady spolu s americkými a loutkovými silami ráno zaútočily v oblasti Thartharu na břehu Tigridu na příslušníky al-Qá‘idy, 10 z nich zabili a desítky dalších zajali. Současně oznámil, že kolaborantské kmenové síly za podpory amerických vrtulníků osvobodily devět kamionů s potravinami a spotřebním zbožím, které členové al-Qá‘idy zajali cestou ze Sýrie k odběratelům. Abú Dadždžaná z Hararí eskadry al-Qá‘idy však oznámil, že pokud k boji došlo, nebylo to s příslušníky al-Qá‘idy, z jejíchž řad nebyl nikdo ani zabit či zraněn ani zajat a která se v uvedené oblasti s nikým nestřetla.

Provincie Dijála

Hlídka pohraniční stráže objevila v lesích u Ajn Tarafa u íránské hranice 130 km severovýchodně od Bagdádu vaky s velkým množstvím zbraní, munice a výbušnin, zjevně pašovaných z Íránu.

Chális

Mahdisté zastřelili imáma zdejší mešity Ulajbat šajcha Razíma Qunajdilu. Po tomto útoku začali místní lidí balit svůj majetek a připravovat se na odchod. Obvinili přitom místní loutkové představitele, že ignorují útoky, jichž se šíitští ozbrojenci už několik měsíců vůči nim dopouštějí, a navzdory jasným důkazům nezahájili jejich vyšetřování.

Kirkúk

Navzdory nařízení loutkového bagdádského režimu o uzavření všech úřadoven Kurdské strany pracujících (PKK), která proslula řadou svých útoků přes severní iráckou hranici do Turecka, pokračuje kurdská úřadovna PKK v činnosti, tiskne letáky a plakáty, v nichž požaduje mj. propuštění Abdalláha Ocalana.

Mosul

Večer zasáhl výbuch bomby kolonu guvernéra provincie Ninwa Durajda Muhammada Kašmuly projíždějící Mosulem do sídla polooficiální íránské televizní stanice. Guvernér přežil i tento, již několikátý útok na svou osobu bez zranění a zraněn údajně nebyl ani nikdo z jeho doprovodu.

Ozbrojené akce

U Miqdádíje zaútočili povstalci na policejní hlídku, která na místo dorazila po výbuchu bomby, a dva policisty výstřely usmrtili.

V Ána zastřelil povstalecký ostřelovač vojáka z americké pěší hlídky. V celé oblasti byl pak po pět hodin zakázán veškerý pohyb a vojáci prohledávali všechny domy.

Ostřelování

Tři rakety Kaťuša zasáhly odpoledne sídlo Vlasteneckého svazu Kurdistánu v Mosulu. Policie oznámila, že došlo k materiálním škodám, o eventuálních ztrátách se nezmínila.

Na objekt amerického konzulátu v Hillá a přilehlý tábor policejních sil dopadlo 17 minometných střel. Zabito tu podle policejní zprávy bylo pět a zraněno 15 osob; Američané přiznali jednoho mrtvého a čtyři zraněné.

Bombové útoky

Za svítání se terčem bomby stala americká hlídka, která se účastnila razie v Džazíře na hlavní silnici mezi Bagdádem a Ramádím. Jedno z Humvee proměnil výbuch v ohnivou kouli.

Série explozí bomb zasáhla u Kirkúku konvoj nákladních aut naložených betonovými zátarasy. Podle policie bylo explozemi pět lidí zabito a šest zraněno.

Za poledne došlo blízko oblíbené restaurace u Dijálského mostu v Bagdádu k výbuchu bomby uložené v pytli s odpadky, přičemž bylo zabito osm a zraněno 13 lidí, z velké části policistů

U Mosulu zasáhla bomba americkou kolonu, z níž zničila dva automobily GMC.

Neděle 28. října 2007

Bagdád

Neznámí ozbrojenci unesli z falešného kontrolního stanoviště na východě Bagdádu za poledne 11 sunnitských kmenových šajchů, kteří se po jednání s poradcem premiéra Málikího vraceli do provincie Dijála. Podle prvních práv byli mezi nimi šajchové kmenů Anbakíja, Bajjatí a Izza.

Večer vybuchla v okrsku Hurríja ath-Thaníja na severu Bagdádu bomba přede dveřmi úřadovny Sadrova hnutí, zničila budovu, ale nezpůsobila žádné zranění ani smrt, protože úřadovna byla v tu dobu prázdná.

Provincie Saláh ad-dín

V ranních hodinách vyhlásila policie ve městech Bajdží a Šarqat zákaz vycházení, načež během razie sebrala v Bajdží 35 lidí a v Šarqatu 25.

Ozbrojená akce

Ve vesnici u Huwajdžá podnikli povstalci útok na americké vojáky. Ti odpověděli ostřelováním vesnice, při němž zabili jednu ženu.

Ostřelování

Minometná palba povstalců zasáhla Američany obsazenou vojenskou základnu v Kirkúku.

Bombové útoky

Povstalecká organizace Džajš al-muslimín oznámila, že její členové odpálili a zničili v Ámiríjat al-Fallúdža americké transportní vozidlo s celou posádkou.

V kirkúckých čtvrtích Wásití a Dumajz došlo v noci k několika explozím bomb, které zasáhly policejní hlídky, zničily jedno vozidlo, zabily dva policisty a šest jich zranily.

Pondělí 29. října 2007

Ba‘qúba

Silná exploze bomby zasáhla ráno kolonu amerického brigádního generála Jeffrey Dorka projíždějící městem. Zraněný generál byl neprodleně letecky přepraven do americké nemocnice v Německu. Později agentura Associated Press informovala, že výbuch zranil rovněž jednoho vojáka z generálova doprovodu.

Uprostřed houfu zájemců o práci u loutkové policie se dopoledne na hlavní ulici města vedoucí k „Modré kupoli“ – sídlu městské správy - odpálil fidá‘í. Exploze usmrtila 25 a zranila 17 lidí.

Nedaleko policejní stanice ve městě bylo nalezeno 20 mrtvých podřezaných těl.

Abú al-Chásib

Ráno byl palbou ozbrojenců z jedoucího auta v oblasti Abú al-Chásib, ležící asi 15 km jihovýchodně od Basry, zastřelen jeden z předních činitelů šíitské strany Da‘wa Sajjid Salmán.

Sámarrá

V 11:00 prohledaly síly Magháwir zdejší farmaceutickou továrnu a zatkly při nejmenším šest jejích manažerů.

Ozbrojené akce

Dva příslušníci iráckého odboje zastřelili ráno v Ámiríjat al-Fallúdža policistu. Podle policejní zprávy byli později oba zatčeni a předvedeni k výslechu.

V Mosulu povstalci dopoledne zastřelili policistku, která prováděla v nemocnici ve zdejší čtvrti Núr prohlídky žen.

Od nedělního odpoledne do pondělního rána bylo dějištěm bojů mezi povstalci a americkými vojáky Barwaná u Hadíthy, v nichž byl jeden Američan zabit, další zraněn a zničeno jejich transportní vozidlo. Američanům se podařilo dva z povstalců zajmout a dva usmrtit.

Ostřelování

Za svítání zasáhla série raket Kaťuša britskou základnu na mezinárodním letišti v Basře. Okupační síly na ni odpověděly bombardováním čtvrti Muhandisín na jihu Basry; nálet poškodil několik domů, místo, odkud byly rakety vypáleny, však nezasáhl.

Několik minometných střel dopadlo v Karamá východně od Mosulu do sídla redakce prorežimní televizní stanice al-Iraqíja pro provincii Ninwa. Ačkoli střely dopadly dovnitř oplocení objektu, nezpůsobily podle informace jejího manažera Ja‘raba as-Sálima žádné škody. Televizní stanice je častým terčem povstaleckých útoků.

Bombové útoky

Kolem poledne vybuchla v Barwaná u Hadíthy bomba před hlídkou šesti amerických Humvee, jedno poškodila a zranila několik vojáků v něm. Jako obvykle pak Američané celou oblast uzavřeli, přivolali početné posily, zakázali provoz veškerých motorových vozidel včetně motocyklů a při prohledávání oblasti zatkli a odvedli 13 mladých mužů.

Na silnici mezi Fallúdžou a Ramádí zasáhla bomba americkou hlídku a těžce poškodila jedno z vozidel.

Podezřelý výbuch auta u obytného bloku v bagdádském okrsku Siníja zničil dva domy, usmrtil sedm lidí a 11 zranil.

Pozdě večer zasáhl v Mosulu výbuch bomby hlídku loutkové armády a zranil jednoho vojáka.

Úterý 30. října 2007

Americké nálety pokračují

V noci na úterý bombardovalo americké letadlo vesnice Abú al-Ubajd a Abú al-Udžajl východně od Tikrítu, zabilo dva civilisty a zranilo deset dalších. Stalo se tak krátce po výbuchu bomby pod americkou hlídkou, k němuž došlo u Tikrítu v pondělí večer.

V poledne ostřeloval americký letoun si hodinu okrsek Báwí v Madá‘inu. Není známo, zda došlo ke ztrátám na životech, účelem útoku bylo hlavně zastrašit místní obyvatelstvo.

Sámarrá

Američtí vojáci obklíčili v pondělí večer několik čtvrtí města, od 22:00 se v nich pohybovali a v úterý kolem 6:00 je začali souvisle prohledávat. Obyvatelé čtvrtí Amrušíja, Dubbat, Džubajríja a Sikak nesměli čtvrti opustit ani se do nich dostat, nad jejich hlavami přitom v malé výšce neustále kroužily americké vrtulníky. Uzávěra a razie trvaly až do poledních hodin, uzavřeny zůstaly školy, obchody, lidí zůstali schováni ve svých domech. Ve čtvrti Sisak došlo ke střetu vojáků s povstalci, po němž Američané zničili jeden dům a zapálili u něho stojící auto.

Basra

Organizace s názvem Hrdinové islámského hnutí Sidždžíl vydala prohlášení týkající se ředitele společnosti Oil of the South Company a jeho zástupců, v němž se mj. praví: „Lokajové okupantů vycenili zuby, když jim američtí a britští vůdci dali zelenou ...k rozprodeji Iráku a jeho bohatství okupantům. Ale tihle lokajové se mýlí, pokud si myslí, že jsou chránění před Boží odplatou a odplatou poctivých hrdinů Iráku. Mýlí se, protože jsou pozorováni a my jim nedovolíme, aby ve svých tyranských činech pokračovali; a mezi nimi jsou ti, co řídí milice, které v zemi rozšířily korupci.“ Prohlášení dále uvádí, že ředitel podnikl čtyřikrát cestu ze země v Perském zálivu do Tuniska, kde uzavřel tajné dohody s monopolními společnostmi, jimiž Irák připravil o miliardy dolarů; ředitel a jeho klika vlastní několik společností, s nimiž Oil of the South rovněž uzavřela tajné smlouvy; vlastní také prvotřídní hotel v jisté zemi, který mu darovali jeho páni; je rovněž majitelem několika drahých realit v Londýně, které získal v době ředitelování; jeho pomocníci jsou vesměs lokajové proamerického režimu; získání zaměstnání u společnosti je vázáno na naprostou loajalitu řediteli a jeho okolí. V závěru prohlášení varuje ředitele a ostatní, kdo se snaží „umlčet hlas pravdy a spravedlnosti“, že čas rozkrádání iráckých zdrojů a přisluhování okupantům se chýlí ke konci.

Ozbrojené akce

Dopoledne přepadli povstalci v Sámarrá štáb sil Magháwir. Američané a loutkové síly po útoku uzavřeli celou jihozápadní část města a začali v ní pátrat po útočnících; proto se nepodařilo zjistit, jaké škody a ztráty útok způsobil. Současně však u městské citadely na západě města najel fidá‘í do kontrolního stanoviště bezpečnostních sil, kde zabil dvě a zranil tři osoby.

Na jihozápadě Mosulu zastřelili povstalci zaměstnance ředitelství imigrační policie provincie Ninwa.

Také ve čtvrti Nasr v centru Kirkúku byl zastřelen policista z tamního policejního ředitelství.

Ostřelování

Odpoledne zasáhla americkou základnu v Kirkúku prudká minometná palba, nejsilnější za poslední tři měsíce. Na základnu dopadlo asi 20 střel, které podle oficiální zprávy způsobily škody na zařízení a zranily tři vojáky.

Bombové útoky

Na dálnici v Ramádí odpoledne vybuchly pod americkým vojenským zásobovacím konvojem postupně čtyři bomby. Zasáhly tak celý konvoj, z něhož dva kamiony zcela shořely.

Američané připustili, že výbuch bomby pod jejich hlídkou zabil v jihovýchodním Bagdádu tři vojáky.

Středa 31. října 2007

Kirkúk

Oddíl proamerických kurdských pešmergů prohledal vesnice Sajjid Chaláf a Sajjid Hámid u Kirkúku, odkud odvlekl 27 Arabů do Kurdy spravované věznice. Bagdádská vláda stejně jako oficiální místní instituce tento zločin ignorovaly, podobně jako jiné podobné akce, k nimž už delší dobu dochází a jejichž smyslem je vypudit z území bohatého na ropu jiné než kurdské obyvatelstvo a dosáhnout pak jeho připojení k nezávislému Kurdistánu.

Ozbrojené akce

Ráno přepadli ozbrojenci v Kirkúku cestou do práce prezidenta kirkúckého odvolacího soudu Záhira al-Bajjatího; zatímco jeden z jeho strážců byl zabit a druhý zraněn, soudce zůstal nezraněn.

V Rutbě v provincii Anbár zaútočili povstalci na kolonu tamního guvernéra Qásima Mar‘ího al-Kubajsího. Podle zprávy nebyl nikdo v koloně zraněn, zabit byl naopak jeden z útočníků. Americké a loutkové síly v reakci na útok vydaly ve městě zákaz vycházení a začaly pátrat po útočnících a jejich případných pomocnících. Podle dalšího oznámení místní policie došlo k dalšímu střetu s povstalci, kteří se pokusili dostat přes zemní val obklopující Rutbu, a kteří údajně do Iráku pronikli z Jordánska. Policie současně tvrdila, že se při akci zmocnila množství výbušnin určených k výrobě bomb.

Bombové útoky

Ráno zasáhla bomba v Ázimu 120 km severně od Bagdádu auto s několika policisty, těžce je poškodila, dva policisty usmrtila a třetího zranila.

V Huwajdžá 200 km severně od Bagdádu poškodil výbuch bomby několik aut z kolony tamního policejního velitele brigádního generála Falláha Mahmúda, nezranil však údajně ani jeho ani žádného ze strážců.

Exploze auta blízko Állawího parkoviště v Bagdádu zabila jednoho a zranila tři civilisty.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       5. 11. 2007
5. 11. 2007 Benešová bije na poplach: Vesecká chce sledovat novináře pomocí BIS Marie  Benešová
5. 11. 2007 Nejvyšší správní soud: Neonacisté můžou s ohněm do Židovského města!
5. 11. 2007 Paroubek odlétl, aby se nechal přesvědčovat Američany Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Kalousek: ČT v kauze Čunek manipuluje
5. 11. 2007 Novinky: Reportáž o Čunkovi hodnotí kladně etický panel ČT, tvrdí Dekoj
5. 11. 2007 Miliardy lidí ohroženy válkami kvůli zhoršujícímu se klimatu
5. 11. 2007 My, lid a sedmdesát procent Jindřich  Kalous
5. 11. 2007 Asociace českých filmových klubů a vzor podlosti Tereza  Brdečková
4. 11. 2007 Ano, nechávám na sobě dříví štípat Vladimír  Mikuša
3. 11. 2007 Je Jiří Lábus nenapravitelným kolaborantem? Petr  Nachtmann
5. 11. 2007 USA a Británie chtějí přerušit finanční pomoc Pákistánu
5. 11. 2007 Doris Michal  Šanda
5. 11. 2007 Michael  Marčák
3. 11. 2007 Poučení z Čunkova vývoje ve straně a společnosti Štěpán  Kotrba
4. 11. 2007 Nejsem přívrženec konspiračních teorií Petr  Wagner
5. 11. 2007 Jenom Čunek...?!? Ladislav  Žák
5. 11. 2007 Rok 2007 -- zjevný počátek vzniku mafie v ČR? Michal  Rusek
5. 11. 2007 Michael  Marčák
5. 11. 2007 Právo? Které? Přemysl  Janýr
5. 11. 2007 Advokát: Pro zachování demokracie třeba vraždu Jan  Tuláček
5. 11. 2007 Eroze demokracie a současné projevy totalitarismu
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"
4. 11. 2007 ČTK: Tři čtvrtiny Američanů chtějí změnu v Bílém domě, vyhrála by Clintonová
5. 11. 2007 Švejnar místo Klause: Osmnáct nebo dvacet bez dvou? Štěpán  Steiger
5. 11. 2007 Bonfire Night Alena  Damijo
5. 11. 2007 Kačer a Donald po polsku Pavel  Kopecký
5. 11. 2007 Kokardy, jásot, na praporu prapor - a inovace Miloš  Štěpánek
5. 11. 2007 Týden superaktivit německé diplomacie Richard  Seemann
5. 11. 2007 Brněnský zastupitel za ODS Paulczyňski je rasista a xenofob Štěpán  Kotrba
5. 11. 2007 Pohled uličníka na Čulíkův ohledně Čunka Michal  Kuklík
5. 11. 2007 Zdravotníctvo - Ficovo politické víťazstvo Jakub  Topol
5. 11. 2007 Když se vede dětem špatně, anebo taktní opovážlivost novinářky Uwe  Ladwig
5. 11. 2007 Zelení: Kterými dveřmi?
5. 11. 2007 SPD: Ťažká cesta za solidárnou väčšinou Robert  Žanony
5. 11. 2007 Späť k Marxovi Ľuboš  Blaha
5. 11. 2007 Európa: zisky poisťovniam nepatria Kamil  Márovský
5. 11. 2007 Vojna o Slovensko Eduard  Chmelár
5. 11. 2007 OPRAVA: Vlčkova role byla temnou skvrnou v minulosti Zelených
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007
4. 11. 2007 Prezident Mušaraf vyhlásil výjimečný stav
3. 11. 2007 Martin Luther, obcování a očistec Zdeněk  Bárta
3. 11. 2007 Startér - soutěž začínajících kapel vyhlašuje druhý ročník
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007   
7. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. dubna 2007   
4. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2007   
1. 5. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2007