27. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 11. 2007

Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?

Britskými listy v posledních dnech prošlo několik článků na téma tzv. ropného zlomu.

Pozoruhodný úhel pohledu, který stojí za pozornost, nabízí F. W. Engdahl (viz na BL 16. 5. 2007 Předehra k "Velké ruské hře"). V čem tkví jedno tajemství nečekaného ruského úspěchu v době stále dražší ropy? Zachrání ruská technologie překlenovací ropnou infůzí postmoderní civilizaci? upozorňuje na zajímavou argumentaci Michael Vimmer.

Engdahl píše: Dobrá zpráva je, že ropa ještě jen tak nedojde. Špatná zpráva je, že cena ropy roste a poroste. Náš problém není Ropný zlom, ale politika. Ropní magnáti si přejí udržet cenu co nejvýš -- a Dick Cheney a spol. chtějí být u toho. Co se mě týče, píše Engdahl, zabývám se otázkami kolem ropy od prvního ropného šoku 70. let. V roce 2003 jsem si zadal s tzv. teorií Ropného zlomu. Na základě této teorie se jinak pochybné rozhodnutí Washingtonu riskovat výpravu do Iráku zdálo zcela logické. Zastánci Ropného zlomu, vedení bývalým geologem BP Colinem Campbellem a texaským bankéřem Matt Simmonsem, tvrdili, že svět čelí nové krizi, konci éry levné ropy a snad v roce 2012, snad již v r. 2007 překročíme bod, odkud nebude návratu. Že odkapávají poslední kapky ropy, dokazují podle nich stoupající ceny ropy a pokles těžby v Severním moři, na Aljašce atd. Poukaz na to, že od konce 60. let nebylo v Severním moři otevřeno žádné nové ložisko přesvědčil Mezinárodní energetickou agenturu i švédskou vládu. To ale podle Engdahla neznamená, že má Campbell a jeho souvěrci pravdu.

Intelektuální fosílie?

Teorie Ropného zlomu (TRZ) stojí mj. na dogmatu tradovaném v západních učebnicích geologie, které tvrdí, že ropa je "fosilní palivo" vzniklé ze zbytků tlejících dinosaurů a dávných řas, čili uložené v množství, jež je historicky dáno a omezeno.

Biologický původ ropy je klíčová podmínka TRZ, která má rovněž vysvětlovat, proč je ropa k nalezení jen na určitých místech, kde onen dinosaur před desítkami milonů let padl, byl fosilizován a pohřben 0.5 -- 2 km nánosů pod zemským povrchem. Ve vzácných případech je ropa nalézána v rezervoárech ukrytých v hornině pobřežního šelfu jako je tomu v Mexickém a Guinejském zálivu či v Severním moři. Tradičním úkolem západních geologů je tyto rezervoáry vyhledat.

Zcela odlišná teorie vzniku ropy, na Západě téměř neznámá, se prosadila začátkem 50.let v Sovětském svazu. Biologická teorie je podle sovětské kontrateorie nevědecká, absurdní a neprůkazná. Zatímco podle západních odhadů měla ropa vyschnout už několikrát v historii, opakovaně pak bylo nalezeno ropy víc a ještě víc. Sovětská teorie se podle Engdahla ověřila praxí, což dokazuje fakt, že se SSSR stal největším světovým producentem ropy a zemního plynu.

Nutnost: matka vynalézavosti

V 50. letech byla spuštěna Železná opona. SSSR mělo v té době nedostatek ropy a zajištění dodávek se stalo úkolem prvního řádu. Vědci ruského geofyzikálního ústavu a ukrajinského geologického ústavu řešili zásadní otázku: z čeho pochází ropa?

Prof. Porfirijev v roce 1956 ohlásil výsledek bádání: Ropa a zemní plyn nemají žádný vztah k biologickému materiálu pocházejícmu ze zemského povrchu, nýbrž vyvěrají z hlubin Země. Sověti tedy postavili západní teorii na hlavu a razili proti ní svoji "abiotickou" teorii vzniku ropy. Pokud by měli pravdu, množství ropy závisí jen na množství matečné uhlovodíkové substance skryté v hlubinách Země a její dostupnost jen na technologii dostatečně hlubokých vrtů. I stará ropná pole se podle sovětské teorie po zdánlivém vytěžení mohou opět doplnit. Sověti si představovali proces vzniku ropy podobně jako formaci diamantu v tavenině za obrovských teplot a tlaku. Ropa pak za studena vyvěrá do vyšších vrstev. Porfirijevovi soudruzi odmítli biologickou ropnou teorii jako nesmysl, který slouží jen k udržování mýtické hrozby omezených zásob suroviny.

Sovětům jejich abiotický přístup dovolil nalézt a otevřít naleziště v oblastech, kde se výskyt ropy tradičně nepřipouštěl. Začátkem 90. let, již po rozpadu SSSR, byla tak získána ropa např. v Dněpro-doněcké pánvi, na území považovaném po 54 let za geologicky jalové. Rusové a Ukrajinci zde po důkladné analýze horniny provedli 61 vrtů a 37 z nich bylo shledáno produktivními, což je v odvětví ropného průzkumu výtěžnost mimořádná. Velikost tohoto naleziště je srovnatelná s polem North Slope na Aljašce. Pro srovnání, v amerických poměrech je považován za úspěšný průzkum v 10% - jinými slovy, 9 amerických průzkumných vrtů z 10 jsou "suché díry."

Sovětské prospektorské know-how zůstalo Západu během studené války utajeno. V době 2. války v Zálivu už bylo americkým stratégům jasné, že "Rusové" nad ropnými studněmi vládnou něčím, co má zásadní význam. V bývalém sovětském prostoru se začíná zvedat "Ocelová zeď" vojenských základen a síť protiaraketové obrany, s cílem získat kontrolu nad přepravou ropy na Západ.

Je ironií, že neomalený americký útok na irácká ropná pole a hrozba Iránu podnítili rozvoj spolupráce mezi tradičními protivníky -- Evropou, Ruskem a Čínou.

Král zlomu

Teorii Ropného zlomu vytvořil v roce 1956 Marion King Hubert, texaský geolog pracující pro Shell Oil. Hubert seznal, že těžba ropy postupuje po zvonové ("Hubertově") křivce. Po dosažení vrcholu, který Hubert skromně nazval "Hubertś Peak" tedy bude podle M.K.H. produkce již jen nezadržitelně klesat. Hubert předvídal, že americká produkce vyvrcholí v roce 1970. Že k poklesu tehdy skutečně došlo, přineslo Hubertovi jistou proslulost. Jedinou vadou jeho předpovědi je, že ke zlomu nedošlo kvůli vyčerpání zásob americké ropy, ale proto, že Shell, Mobil, Texaco a další partneři Saudi Aramco zaplavili US trh levným bezcelním dovozem Středovýchodní ropy, tak levným, že američtí producenti nemohli konkurovat a domácí vrty uzavírali.

Vietnamský úspěch

Zatímco americké ropné koncerny se od 60.let soustředily na kontrolu lehce dostupných arabských a iránských polí, Sověti testovali svoji alternativní teorii. Zahájili vrty na tradičně nahlíženo neperspektivní Sibiři a na základě "abiotických" postulátů objevili jedenáct velkých a jedno obrovské ropné pole, když se pustili do vrtů v krystalickém štítu. Pak se vydali do Vietnamu a v 80.letech na základě své teorie nalezli v hloubce přes 5km pod čedičovou vrstvou pole Bílý Tigr, které zásobuje Vietnam 6 000 barely ropy denně.

Díky abiotické teorii se Rusko v polovině 80.let stalo největším producentem ropy. Téměř nikdo na Západě nerozuměl tomu, jak se to mohlo stát. Dr. J.F. Kenney, jeden z mála západních odborníků, který studoval a vyučoval v Rusku geofyziku odvozuje, že např. saudské pole Ghawar za předpokladů 100% výtěžnosti dosud vydalo množství ropy, které odpovídá objemu 19 krychlových kilometrů. Není to absurdní?

Západní geologové se neobtěžují svoji fosilní teorii vědecky dokázat. Považuje se za svatou pravdu. Rusové sepsali značné množství vědecké literatury, ovšem v ruštině. Ruská teorie je na Západě ignorována.

Dveře se zavírají

Zatčení Michaila Chodokovského krátce po soukromé schůzce s Dickem Cheneyem v roce 2003 těsně předešlo prodeji rozhodujícího podílu ropné firmy Jukos do vlastnictví Exxon Mobile. Kdyby k prodeji došlo, kontroloval by Exxon největší kolektiv geologů a inženýrů zkušených v technologii abiotické teorie a hlubokých vrtů. Od roku 2003 ochota Rusů dělit se o své technologické znalosti významně klesla. Ostatně v 90.letech o jejich poznatky nebyl na Západě žádný zájem.

Proč tedy došlo na dobrodružství v Iráku? Po celé století západní ropné firmy kontrolovaly světové zásoby ropy od Saudské Arábie přes Kuvajt po Nigérii. Dnes, kdy těžba na mnoha polích klesá, pohlížejí ropní giganti na irácká a iránská pole jako na poslední zdroje levně přístupné ropy. S rostoucí poptávkou v Číně a Indii se stává pro USA geopolitickým imperativem získat přímou vojenskou kontrolu Středovýchodních zásob co možná nejrychleji. Viceprezident Dick Cheney nastoupil do funkce přímo z Halliburton Corp., největší globální ropné technologické firmy. Hlavní překážkou amerického monopolu nad světovou těžbou ropy jsou nyní ruské státní těžební společnosti. Hmmmmm...(poznamenává Engdahl)

Podle Kenneyho aplikovali Rusové teorie vynikajícho německého geofyzika Wegenera už 30 let před tím, než jeho práci "objevili" na Západě, v 60. letech. Wegener v roce 1915 publikoval zásadní práci "Původ kontinentů a oceánů", kde předpokládá existenci prapevniny Pangea, která se rozdělila na stávající kontinenty procesem "kontinentálního driftu." Právě Wegenerova teorie m.j. objasnila nález bohatých ropných zásob na dně Severního moře koncem 60.let.

Rusové zatím teorii uváděli do praxe a dnes drží eso obrovských zdrojů energie.

Argumentaci shrnul Michal Vimmer

Zdroj: ZDE Confessions of an "ex" Peak Oil Believer, by F William Engdahl, September 14, 2007. Also published in >Asia Times Online, Financial Sense, Global Research, 321energy and also republished elsewhere

                 
Obsah vydání       27. 11. 2007
27. 11. 2007 BIS a to, co je v České televizi "příkaz shora" Štěpán  Kotrba
27. 11. 2007 Na vrcholku čeho to sedíš, kladný hrdino? Bohumil  Kartous
27. 11. 2007 Iniciativa Ne základnám si stěžuje u Rady ČT na manipulativní zpravodajství
27. 11. 2007 ČT: Reportáž o vlivu ruských zpravodajských služeb v České republice považujeme za vyváženou a objektivní
27. 11. 2007 Krátká vtíravá úvaha Bohumil  Kartous
27. 11. 2007 ČSSD požaduje vysvětlení okolností průběhu neuskutečněného prodeje letounů L-159 do Nigérie
27. 11. 2007 Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?
27. 11. 2007 Proč neprotestují muslimové proti bičování znásilněné dívky v Saúdské Arábii?
27. 11. 2007 Proč neprotestují muslimové? Zdeněk  Wognar
27. 11. 2007 Dawkins a teismus vs. ateismus Boris  Cvek
27. 11. 2007 Mezinárodní raketová obrana, aneb Že by byli evropští politikové hlavní funkcí komedianti? Uwe  Ladwig
27. 11. 2007 O klasické absurditě plavek
27. 11. 2007 Jak to, že nikomu nevadí omezenost politiků?
27. 11. 2007 Nikdo se na nic neptá a ona se ptá furt
27. 11. 2007 Microsoft na Sibiři
27. 11. 2007 Návrat k zastrašování novinářů?
27. 11. 2007 Bude po jaru Zbyněk  Hejda
27. 11. 2007 Nepotřebujeme stát. Do politiky nejdu Petr  Wagner
27. 11. 2007 K čemu je dobrá věda Jiří  Beránek
27. 11. 2007 Příliš vybledlá zelená Milan  Smrž
27. 11. 2007 Proč tady nechci americký radar ... Jana  Ridvanová
27. 11. 2007 Jaká je role a perspektiva českých jednotek v Iráku, Afghánistánu, Kosovu?
26. 11. 2007 Národní strana se distancuje od Mladých národních demokratů
26. 11. 2007 Gladiátoři v cirku se měli šanci bránit, ženy o tuto šanci musí ještě dnes bojovat Anna  Čurdová
27. 11. 2007 T. G. Masaryk: Moderní názor na ženu Tomáš Garrigue Masaryk
26. 11. 2007 Spolehlivý a společný systém mezinárodní raketové obrany je racionální, nikoliv však současné americké řešení
26. 11. 2007 Pospíšilova "reforma" justice -- část II. Zdeněk  Jemelík
26. 11. 2007 Listopad 2007: svatý Klaus v Čunkistánu Boris  Cvek
26. 11. 2007 Simulakra a historická kontinuita v Rusku Tomáš  Lipták
26. 11. 2007 Sen o bohatství Jindřich  Kalous
26. 11. 2007 Primitivní skandalizace islámu v českých médiích Lukáš  Lhoťan
27. 11. 2007 Britské listy mají už 50 tisíc návštěvníků týdně
25. 11. 2007 Zkreslená vize Vojtěcha Filipa Jan  Čulík
30. 10. 2007 Nové Dějiny české literatury v angličtině, poprvé po víc než třiceti letech
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2007 Zpověď odpadlíka: proč nevěřit na ropný zlom?   
26. 11. 2007 Sen o bohatství Jindřich  Kalous
23. 11. 2007 Na hřbetě želvy k chudobě Lukáš  Rázl
23. 11. 2007 Zatímco si plníme nádrž auta benzinem, kdesi v dáli je bičována mladá žena Miloš  Kaláb
22. 11. 2007 Po nás potopa? Jan  Makovička
22. 11. 2007 Energy Returned/Energy Invested Zdeněk  Wognar
21. 11. 2007 Ropy bude dost, budeme na ni ale mít?   
21. 11. 2007 Energetické zdroje a bezpečnost EU Vladimír  Prorok
17. 11. 2007 Dezinformace Lukáše Rázla Jindřich  Kalous
16. 11. 2007 Turkmenský plyn přece jen do Evropy?   
16. 11. 2007 Ropný zlom je lež -- plnou nádrž prosím Lukáš  Rázl
9. 11. 2007 Nový katastrofický dokument varuje před ropnou apokalypsou   
9. 11. 2007 ČEZ: 6000 MW tepla vyletí komínem jen z jedné elektrárny! Petr  Petržílek
7. 11. 2007 Cena ropy dosáhla rekordu   
6. 11. 2007 Nord Stream vstupuje do Evropy