18. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 12. 2007

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Ředitel ústavu soudního lékařství dr. Qajs Hasan Salmán, který vedl lékařskou delegaci do Spojených států, se na závěr návštěvy rozhodl zůstat v USA, kam s sebou přivezl osobní počítač s údaji o skutečných počtech obětí sektářského násilí v Iráku a dalšími podrobnými údaji o mrtvých a jejich případech. Musel čelit velkému tlaku režimu na to, aby počty obětí minimalizoval a nepodával zasvěcené informace tisku. Proto už nějakou dobu čekal na příležitost, jak se dostat ze země. Jeho rodina zemi opustila už před několika měsíci. Podobně jako dr. Salmán utekl nedávno ze země také předseda tzv. „Bezúhonné vládní rady“ Rádí al-Rádí, který už nebyl schopen pod tlakem proamerického sektářského režimu pracovat.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 1. prosince 2007

Ramádí

Policie oznámila zatčení 12 místních lidí jako podezřelých ze spojení s al-Qá‘idou a tvrdila, že při prohledávání jejich domů našla vesty s výbušninou a na jihu města zabavila dvě auta rovněž připravená k odpálení.

Bagdád

Jako následek pokračujícího sektářského násilí bylo ve čtvrti Ámil nalezeno jedno mrtvé tělo a po dvou v okrsku Rusafá a v Durá.

Miqdádíja

V pátek pozdě večer zaútočili neznámí ozbrojenci na vesnici Duwajlíja, kde žijí příslušníci kmene Bawíja, a až do rána pokračovali v jejím kulometném a minometném ostřelování. Palba usmrtila 14 vesničanů, mezi nimi šajcha Adnána al-Báwího, dva z jeho synů, dvě z jeho dcer a vnučku a tři další lidi zranila.

Podle sdělení šajcha Ámira al-Báwího byl šajch Adnán jedním ze 110 šajchů a dalších předních mužů, kteří se pod americkou ochranou účastnili jednání v bagdádském hotelu Rašíd. Po zprávě o zahájení útoku na vesnici jednání opustil.

Ve vesnicích Kibba a Muchajsíja bylo za svítání zabito 14 ozbrojenců a čtyři zraněni. Vesničané na ně zaútočili ve chvíli, kdy se chystali na jejich vesnice zaútočit podobným způsobem jako na Duwajlíji. Podle plukovníka ba‘qúbské policie obývá Duwajlíji asi 30 arabských šíitských rodin a útočníci patřili k al-Qá‘idě. Počet ztrát ve vesnici se do večera zvýšil na 15 mrtvých a šest zraněných, kromě toho bylo 35 vesničanů odvlečeno. Osm domů bylo zničeno.

Madá‘in

Ráno se neznámý sebevražedný útočník odpálil s autem v blízkosti městské nemocnice. Výbuch poškodil několik domů, zabil jednu osobu a čtyři zranil.

Násiríja

Americké síly přes protesty UNESCO, iráckých intelektuálů a přes snahy tzv. iráckého ministerstva kultury učinit jejich řádění přítrž pokračují v ničení, vykrádání a pašování starých sumerských a babylonských památek. Kromě devastace Iráckého národního muzea, k níž došlo při invazi na jaře 2003 vojáci drancují a ničí archeologická naleziště v Bagdádu, Babylonu, Sámarrá, Uru, Niniwe a na dalších místech. Podle právy UNESCO bylo od počátku invaze v Iráku rozkradeno více než 170 000 archeologických nálezů, z nichž jen asi 30 000 se našlo v Iráku a sousedních zemích nebo na evropských trzích.

Předseda loutkové rady provincie Qádísíja Ihsán at-Tá‘í nedávno oznámil, že američtí vojáci v ležení sousedícím s jedním z nalezišť rabovali a rozkrádali, případně ničili tamní cenné památky z dob dávného Akkadu, Sumeru, babylonské a assyrské říše, Chaldejců, ale i z islámského období. Provinční rada upozornila na nebezpečí hrozící historickému dědictví z dob nejstarších civilizací lidské historie a varovala, že američtí vojáci mohou zničit také sumerský zikkurat a dům Proroka Ibráhíma (Abrahama). Tá‘í vyzval mezinárodní organizace, v první řadě UNESCO, k zákroku na ochranu iráckého historického dědictví. UNESCO přislíbilo zajistit památkám ochranu.

Ozbrojená akce

Ve východním Mosulu zastřelili povstalci z jedoucího auta policistu před jeho domem. Policie současně oznámila, že našla na několika místech města tři mrtvá pohozená těla.

Ostřelování

Za rozednění zasáhla raketa Kaťuša americkou základnu v Thartharu na severovýchodě provincie Anbár. Zničila jednu telekomunikační věž a další dvě poškodila. Podle svědků odpálili raketu čtyři povstalci ve dvou automobilech

Déšť stejných raket se večer snesl na štáb tzv. irácké národní gardy v Madá‘inu, nad nímž se objevily plameny a kouř.

Tři minometné střely zasáhly večer americkou základnu východně od Fallúdže.

Bombové útoky

Hlídku policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín zasáhl ráno v Dulu‘íji výbuch bomby, který zničil její vozidlo, zabil jednoho z kolaborantů a dva zranil.

Po výbuchu bomby v okrsku Šá‘b na severovýchodě Bagdádu zcela shořelo policejní hlídkové vozidlo a tři policisté utrpěli zranění, jeden z nich těžká. Výbuch další bomby v Džadídě zranil taxikáře a jeho pasažéra a poškodil tři auta. Odpoledne najela na bombu v okrsku Mansúr hlídka sil Magháwir. Její vozidlo shořelo, ke zranění však nedošlo.

Neděle 2. prosince 2007

Fallúdža

Při ranní razii amerických a loutkových sil v centru města bylo 13 místních lidí zatčeno pro podezření, že páchali útoky na americké vojáky.

Mezitím povstalci zaútočili na čtyři auta s příslušníky policie tzv. Rady spásy provincie Anbár vyjíždějící z nedaleké Karmy a během pěti minut tři z nich zranili. Auta s kolaboranty se pak vrátila do Karmy.

Ozbrojené akce

V bagdádském okrsku Mansúr zastřelili povstalci z jedoucího auta podplukovníka Uqajla Abd al-Husajna, zástupce policejního velitele.

V Awwadu 60 km jihozápadně od Kirkúku přepadli večer povstalci oddíl loutkové armády a v boji čtyři vojáky zabili.

Ostřelování

Raketa Kaťuša zasáhla americkou základnu v Siníji u ropné rafinérie 15 km západně od Bajdží. Podle informace příslušníka loutkové armády zranila dva Američany a asijského žoldáka. Mezi osazenstvem základny spěchajícím se schovat do bunkrů způsobila paniku; Povstalci útok označili za svůj „vánoční dárek“ okupačním silám.

Bombové útoky

Za svítání najela hlídka loutkové armády v Túz Churmátú na dvě bomby, jejichž exploze zabily dva a zranily čtyři členy hlídky.

Asi v 7:30 došlo k výbuchu bomby u vyslanectví Spojených arabských emirátů v Bagdádském okrsku Mansúr. Zasáhl policejní hlídku, z níž dva policisty usmrtil a čtyři zranil a poškodil několik okolních budov. Dopoledne pak v Atifíji na západě Bagdádu poblíž nemocnice a známé mešity Buratha explodovalo auto, které zranilo tři civilisty.

Sebevražedný útočník najel dopoledne do sídla policejní stanice v Ba‘qúbě. Bezpečnostní síly místo exploze okamžitě uzavřely, takže nebylo možno nic bližšího zjistit.

Kolem poledne vybuchla ve vesnici Aswad u Ba‘qúby bomba pod policejní hlídkou, zranila čtyři policisty včetně velitele policie plukovníka Hasana al-Ubajdího a 10 dalších lidí.

Američané oznámili smrt jednoho a zranění tří vojáků při explozi ve východním Bagdádu.

Pondělí 3. prosince 2007

Bagdád

Odpoledne zastřelili povstalci generálmajora Fawsího, člena správy bagdádské věznice Džadíríja, když projížděl čtvrtí Iskan. Generálův řidič byl při útoku zraněn.

Bajdží

Během „bezpečnostní operace“ ve vesnicích Hudždžadž a Bú Tu‘ma zastřelili loutkoví vojáci tři civilisty, kteří se podle velitele 1. brigády 4. divize loutkové armády brigádního generála Abd al-Džabbára Rabi‘ho snažili před útočícími vojáky utéci. Generál nicméně přiznal, že bylo okamžitě jasno, že jde bezesporu o civilisty a vyjádřil lítost nad tím, že „jsou civilisté zabíjeni ve válečných a bezpečnostních operacích“.

Amára

Během noci propukly ve městě boje mezi příslušníky místního kmene Sa‘idí na jedné a loutkovými vojáky a mahdistickou milicí na druhé straně. Šlo o reakci na nedělní únos ředitele místního technického institutu a člena kmene dr. Ra‘ida as-Sa‘idího. Loutková policie zatkla čtyři mahdisty, ale další mahdisté si pak vynutili jejich propuštění. Po bojích byl vydán zákaz vycházení a uzavřena silnice mezi Amára a Basrou. Mahdisté rozestavili po ulicích své hlídky a kontrolují ulice.

Ozbrojené akce

U vesnice Husajníja u Huwajdžá zabili povstalci šajcha kmene Dababiš Atalláha Iskanadara a jednoho z jeho průvodců. Šajchovo tělo pak spálili. Šajch Iskandar byl členem loutkové městské rady Huwajdžá a bratrem Abdalláha Iskandara, poslance loutkového parlamentu.

Při útoku ozbrojenců na policejní ostrahu ropovodu v okrsku Fatha jižně od Kirkúku byli čtyři policisté zabiti a pátý unesen.

Kolem poledne zastřelili povstalci v Hášimíji na jihu Hillá jednoho člena policejní hlídky a druhého zranili.

Ostřelování

Kolem 5:00 dopadly tři minometné střely na štáb tzv. sil rychlého rozmístění v centru Kútu, kde tři policisty zranily.

Ráno vypálili povstalci ze tří aut tři rakety na základnu Tharthar v provincii Anbár, obsazenou americkými a loutkovými silami.

Odpoledne ostřelovali povstalci raketami Kaťuša společný štáb amerických sil a kurdských pešmergů v Tikrítu. Štáb v domě, který patříval Chajralláhu Talfovi, je téměř každodenním terčem podobných útoků.

Bombové útoky

Večer zasáhl výbuch bomby policejní hlídku v mosulském okrsku Ghabat, jednoho policistu usmrtil a tři zranil.

Americká armáda oznámila smrt jednoho a zranění dvou svých vojáků při explozi bomby v provincii Anbár.

Úterý 4. prosince 2007

Bagdád

V 8:30 ostřelovali povstalci z jedoucího auta dům ministra elektrárenského průmyslu Karíma Wahída v okrsku Zujuna. V následné přestřelce s ostrahou domu byli tři strážci zraněni.

V posledních týdnech se americké hlídky v nočních hodinách v době zákazu vycházení vloupaly do 6 lékáren v okrsku Rusafá a 14 v okrsku Karach, kde vojáci hledali drogy. Jak se později zjistilo, šlo vesměs o antidepresiva, sedativa a prášky na spaní. Americké velení samozřejmě popřelo, že by jeho vojáci byli do loupeží zapleteni.

Šest svázaných a zastřelených obětí násilí bylo během dne nalezeno na několika místech hlavního města.

Tárimíja

Okupační síly přiznaly, že jejich vojáci předchozího dne ve městě při střelbě na auto plné lidí zabili jednoho civilistu. Vojáci údajně řidiči nařídili zastavit, ale auto pokračovalo v jízdě. Čtyři pasažéři utrpěli zranění a byli dopraveni k ošetření do vojenské nemocnice, kde jeden z nich o něco později zemřel.

Džalawla

Na zdejším tržišti na sobě neznámý muž večer odpálil nálož, jejíž exploze podle prvních zpráv zabila šest a zranila 25 lidí.

Chális

S rozedněním zahájila loutková armáda a policie za doprovodu amerických vrtulníků a vozidel prohledávání pobřeží řeky Táhwilá a okolní lesy východně od Chálisu. Při prohledávání bylo zneškodněno množství výbušnin, trvalo několik hodin a nebylo ještě u konce, když na loutkové síly zaútočili ozbrojenci, jednoho z vojáků zabili a tři další zranili.

Ozbrojené akce

Ve vesnici Safra jižně od Kirkúku byli při útoku povstalců zabiti čtyři příslušníci loutkové armády, jejichž oddíl je umístěn na základně v Tikrítu.

Nedaleko vesnice Maqam na dálnici Kirkúk-Bajdží zaútočili povstalci z několika jedoucích automobilů na hlídku složenou z loutkových vojáků a policistů. Hlídka na střelbu odpověděla a podařilo se jí údajně zmocnit jednoho z aut, v němž měly být dva kalašnikovy, několik granátů RPG, minometná střela ráže 60 mm, ruční granát, množství trhaviny, 20 CD disků, řetězy a zámky.

Američané přiznali ztrátu dvou vojáků a zranění tří dalších při útoku povstalců na jejich síly v provincii Saláh ad-dín. Později byli nuceni přiznat, že jeden ze zraněných rovněž zemřel.

Bombový útok

Na východě Bagdádu dopoledne vybuchla bomba v blízkosti policejní hlídky, poškodila vozidlo a okolní budovy a zranila dva lidi.

Středa 5. prosince 2007

Abú Ghurajb

Příslušníci brigády Muthanna tzv. Irácké národní gardy vpadli do zdejší nemocnice. Bili a uráželi lékaře, sestry i ostatní zaměstnance, střelbou ničili nemocniční vybavení a donutili nakonec personál, aby nemocnici uzavřel, přestože stále přicházeli noví pacienti.

Bagdád

Ředitel ústavu soudního lékařství dr. Qajs Hasan Salmán, který vedl lékařskou delegaci do Spojených států, se na závěr návštěvy rozhodl zůstat v USA, kam s sebou přivezl osobní počítač s údaji o skutečných počtech obětí sektářského násilí v Iráku a dalšími podrobnými údaji o mrtvých a jejich případech. Musel čelit velkému tlaku režimu na to, aby počty obětí minimalizoval a nepodával zasvěcené informace tisku. Proto už nějakou dobu čekal na příležitost, jak se dostat ze země. Jeho rodina zemi opustila už před několika měsíci. Podobně jako dr. Salmán utekl nedávno ze země také předseda tzv. „Bezúhonné vládní rady“ Rádí al-Rádí, který už nebyl schopen pod tlakem proamerického sektářského režimu pracovat.

K podezřelé explozi auta došlo odpoledne u šíitské mešity ve čtvrti Karradá, při níž zemřelo 14 lidí a dalších 32 utrpělo zranění.

V okrscích Karach a Rusafá nalezla policie po dvou mrtvých tělech.

Tikrít

Odpoledne provedli američtí vojáci razii na ulici Zuhúr, kde sebrali přes deset lidí, mezi nimi i děti, kteří na ulici prodávali plynové bomby a benzín. Několik dalších lidí sebrali v jejich obchodech.

Siníja

Ropné město ležící asi 15 km západně od Bajdží, v úterý zcela uzavřely americké síly. Středeční televize přinesla záběry front aut naložených ovocem, zeleninou a dalšími produkty, která se marně pokoušela své zboží do města, čítajícího asi 50 000 většinou sunnitských obyvatel, dopravit. Nápis na jednom z aut naložených bramborami hlásal, že jde o dar obyvatel Tikrítu bratřím a sestrám v Siníji. Člen rady ulamá Básim al-Qajsí oznámil, že se snaží s Američany vyjednávat, aby dovolili náklady do města dopravit, ale přiznal, že Američané chtějí obyvatele města ponížit a svolení pravděpodobně nedají. Vojáci později během dne přesto vjezd kolony do města povolili.

Podle člena místní policie byl důvodem k blokádě sobotní výbuch bomby pod americkou hlídkou a letáky iráckého odboje, které se týž den ve městě objevily a vybízely městskou radu a policii, aby přestaly s okupanty spolupracovat. Rada v čele s Husajnem Mahdžúbem nato podala demisi. Mahdžúb nyní vyzval iráckou vládu, aby dosáhla zrušení blokády, která dopadá nejhůř na ženy a děti. Ve městě se podle něho už projevuje nedostatek potravin a studenti se nemohou dostat do svých škol v okolních městech.

Kút

V noci se američtí výsadkáři objevili ve vesnici Hajj jihovýchodně od Kútu, tři hodiny ji prohledávali pod záminkou pátrání po „hledaných osobách“, řadu lidí sebrali a tři civilisty zabili.

Ostřelování

Odbojová skupina Džajš al-muwáhiddín oznámila, že její příslušníci ostřelovali americkou základnu v Saqlawíji. Čtyři rakety zničily dvě vojenská vozidla a poškodily základnu. Svůj útok označila za projev odmítání jakékoli cizí přítomnosti v Iráku, „protože synové a dcery Iráku jsou jediní, kdo může svou zemi osvobodit, nikdo jiný“.

Vojenské ležení amerických a loutkových sil v Šaruqatu v provincii Saláh ad-dín zasáhlo několik raket Kaťuša.

Bombové útoky

V Kirkúku nedaleko restaurace Sulajmáníja zasáhl výbuch auta kolonu velitele pohotovostní kurdské policie v Sulajmáníji brigádního generála Kaky Manda. Usmrtil tři lidi a 12 zranil, kromě toho shořelo deset soukromých automobilů a poškozeno bylo několik obchodů.

Další auto explodovalo v centru Ba‘qúby, kde zabilo čtyři a zranilo 15 lidí.

V západním Bagdádu najela dopoledne na bombu policejní hlídka, v jejímž poškozeném vozidle byli dva policisté zraněni.

V Bajdží narazila na bombu americká hlídka, jejíž vozidlo po výbuchu shořelo a posádka utrpěla přinejmenším zranění. Večer zranil výbuch bomby v Bajdží čtyři policisty a poškodil budovu tamní rafinérské společnosti.

Při explozi bomby byli v mosulské čtvrti Jarmúk usmrceni tři členové policejní hlídky a dalších pět zraněno. Jinou policejní hlídku zasáhl výbuch auta v okrsku Dawwása, zabil jednu osobu a sedm zranil.

V noci došlo na východě Ba‘qúby k explozi bomby v blízkosti automobilu bývalého člena loutkové městské rady, jenž byl při ní těžce zraněn.

Američané přiznali ztrátu jednoho vojáka a zranění dvou dalších při výbuchu bomby, k němuž došlo v provincii Anbár.

Čtvrtek 6. prosince 2007

Rutba

V pouštní oblasti jižně od města večer explodovala tříštivá bomba ležící v trávě, na níž se páslo stádo ovcí. Výbuch usmrtil jednoho mladého pastevce a dalšího zranil. Bomba zřejmě na místě ležela od prvního amerického útoku na Irák v roce 1991.

Bajdží

Toto druhé největší město provincie Saláh ad-dín bylo uzavřeno, všem obyvatelům bylo nařízeno, aby nevycházeli z domů, a američtí vojáci doprovázení loutkovou armádou a příslušníky policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín začali prohledávat domy a zatýkat v uličkách čtvrtí Ta‘mím, Džadída, Asrí, Naft a na dalších místech.

Ozbrojené akce

Ráno zaútočili povstalci na štáb 1. praporu 4. brigády kurdských pešmergů u Qara Tabba 130 km severovýchodně od Bagdádu. Při útoku bylo osm pešmergů zabito a pět zraněno; na druhé straně byli zabiti tři útočníci.

V bagdádském okrsku Sajjidíja zaútočili loutkoví vojáci na dům, v němž se zdržovali povstalci. V přestřelce byli tři z nich zraněni a povstalcům se podařilo uniknout. Při střelbě ozbrojenců na školní autobus byl v Jarmúku usmrcen řidič autobusu a zraněna jedna školačka.

V Dulu‘íji byl večer při útoku povstalců na policejní hlídku zabit jeden policista a zraněni další dva, z nichž jeden měl hodnost majora. Policie pak východní část města, kde k útoku došlo, uzavřela a zahájila pátrání po útočnících.

Ostřelování

Do bagdádské Zelené zóny dopadla odpoledne raketa Kaťuša.

Bombové útoky

Časně ráno došlo u Dijálského mostu v jižním Bagdádu k výbuchu bomby, který poškodil několik zaparkovaných aut a zranil šest civilistů. Další bomba v téže oblasti zasáhla o něco později americkou hlídku a zničila její Humvee. Další americká hlídka najela dopoledne na bombu v jihozápadním Bagdádu.

V Ámiríjat al-Fallúdža zabil dopoledne výbuch bomby policistu a tři další členy policejní hlídky zranil.

Pátek 7. prosince 2007

Sámarrá

Během dvou dní razií, zátahů a prohledávání severní a jižní části města sebraly loutkové síly 60 lidí. Masové zatýkání bylo zdůvodněno tím, že se po městě pohybují povstalci. Život ve městě je následkem opakujících se razií a zákazů vycházení velmi ztížen.

Miqdádíja

Dopoledne na sobě odpálila nálož žena nedaleko úřadu tzv. lidových výborů uprostřed shromáždění členů těchto výborů. Na místě zemřelo 16 lidí a 17 dalších bylo zraněno, mezi mrtvými bylo deset členů kolaborantského výboru při tzv. Radě spásy provincie Dijála. Po výbuchu byl ve městě zakázán veškerý pohyb dopravních prostředků i pěších, protože kolovaly zprávy, že se po městě pohybuje další žena s trhavinou na těla. Tzv. lidové výbory rady spásy jsou místní organizace civilistů i ozbrojenců spolupracující s americkými silami v boji proti al-Qá‘idě. Pachatelkou atentátu měla být podle některých zpráv žena jménem Sujála, členka organizace řízené stranou Baas, jež se tak údajně pomstila za smrt dvou synů, kteří v řadách al-Qá‘idy padli v boji proti Američanům.

V poledne najel sebevražedný útočník v Mansúríji 15 km severozápadně od města autem do kontrolního stanoviště loutkových vojáků a policie tzv. Rady spásy provincie Dijála. Výbuch zabil sedm vojáků a tři policisty a dalších osm zranil.

Ozbrojené akce

Při útoku povstalců na policejní stanici byli v bagdádské A‘zamíji dva policisté zraněni.

Terčem dalšího útoku se stala také policejní hlídka severně od města Mandalí nedaleko íránské hranice, kde byli zraněni tři policisté.

Ostřelování

Za poledne se terčem ostřelování znovu stala americká základna v Thartharu severně od Ramádí. Z několika raket Kaťuša spadla jedna přímo do středu základny, kde zřejmě zasáhla arzenál, protože následovala řada druhotných explozí.

Bombové útoky

Dopoledne došlo k explozi bomby u ropovodu spojujícího rafinérii v Bajdží s Kirkúkem, která způsobila požár. Okolní oblast byla uzavřena a novinářům zakázán přístup.

Jihozápadně od Kirkúku zranil výbuch bomby pět členů policejní hlídky.

Kolem poledne zasáhla bomba v Ramádí americkou hlídku, která úplně zničila Humvee, v němž bylo několik vojáků.

U města Amára 160 km jihovýchodně od Bagdádu byli dva lidé zabiti explozí staré rakety, pozůstatku irácko-íránské války, kterou se pokoušeli rozebrat, aby mohli kovové součásti zpeněžit..

Sobota 8. prosince 2007

Bagdád

V noci na sobotu otřásl výbuch domem Udaje Hámida, velitele mahdistické milice v bagdádském okrsku Nu‘máníja. Ve zničeném domě zahynul Hámid se ženou a dvěma dětmi.

Večer přepadli povstalci na ulici Sa‘dún nedaleko hotelu Bagdád automobil Opel se členy veřejného vyšetřovacího úřadu při tzv. ministerstvu vnitra, jednoho z pasažérů zabili a druhého zranili.

V okrsku Karach se během dne našla dvě mrtvá těla; třetí bylo objeveno ve čtvrti Šáb na východě města.

Miqdádíja

Americké letadlo zasáhlo dům v Džazíře na severní straně města, kde bylo podle oficiální policejní zprávy zabito sedm členů al-Qá‘idy, mezi nimi dva důležití velitelé jménem Imád Marí a Husajn Alí.

Ba‘qúba

Policie a tzv. lidové výbory rady spásy provincie Dijála doprovázené desítkami vojenských vozidel podnikly v severních částech města vojenskou operaci proti ozbrojencům. Podle jejich tvrzení zabili dva a zatkli tři ozbrojence, zneškodnili tři bomby a vestu s výbušninou, nalezli chemikálie a „velké množství“ výbušnin, jakož i lehké zbraně a munici. Celá oblast byla po dobu boje uzavřena.

Ba‘adž

Kolaborantské síly tzv. Rady spásy provincie Ninwa se v noci z pátku na sobotu střetly blízko staré irácké vojenské základny u města Ba‘adž asi 140 km jihozápadně od Mosulu s ozbrojenci, kteří patrně patřili k organizaci al-Qá‘ida, údajně řadu z nich zabili a zranili a donutili je k ústupu. Podle svědků trval boj přes pět hodin; ozbrojenci se už delší čas zdržovali na opuštěné vojenské základně.

Mosul

Při útoku na kolonu vůdce kmene Šamar šajcha Džabbára Chaláfa al-Džarbá aktivního v tzv. Radě spásy provincie Ninwa bylo na dálnici mezi Mosulem a Rabí‘í zabito šest lidí včetně šajcha.

Předseda loutkové rady provincie Ninwa Hišám al-Hamdaní oznámil, že příští rok bude kolem celého Mosulu vykopán příkop, který by měl omezit neustálé útoky povstalců na okupační vojáky a jejich přisluhovače. Rozhodnutí bylo podle jeho sdělení na zasedání rady jednohlasně schváleno a potřebné finance na jeho vykonání zařazeny do rozpočtu. Přístup do města by pak byl pouze na vyhrazených kontrolních stanovištích, střežených americkými vojáky nebo režimními silami.

Bombové útoky

V 7:15 došlo v Bajdží k výbuchu auta u domu plukovníka Alího Šákira, při němž bylo zabito minimálně osm lidí a dalších 40 zraněno. Výbuch zničil 11 aut a poškodil 15 domů. Plukovník je velitelem tzv. „protiteroristických sil“ ve městě.

Dopoledne došlo k podezřelé explozi bomby ve čtvrti Intisar v Rutbě, která zabila jednoho chlapce a dalšího zranila.

V bagdádském okrsku Hárithíja zasáhla bomba hlídku sil Magháwir, poškodila její vozidlo a zranila dva členy hlídky. Další bomba zasáhla v okrsku Bunuk americkou hlídku a poškodila její vozidlo. Odpoledne usmrtil výbuch bomby policistu v Durá a pět dalších členů hlídky v poškozeném vozidle zranil.

Neděle 9. prosince 2007

Bagdád

V šíitském okrsku Kázimíja došlo ke střetu jeho obyvatel s mahdistickou milicí, která nad ním chtěla získat kontrolu. Zraněna byla řada obyvatel, poškozeno několik aut a obchodů. Obyvatelé okrsku hodlají zřídit svou vlastní tzv. radu spásy, jejíž síly by ve spolupráci s americkými vojáky čelily Sadrovým ozbrojencům.

Tentokrát se ve městě našlo pohozených pět mrtvých, z nich dvě v okrsku Rusafá.

Podle oznámení Američanů byl jeden jejich voják zabit v Bagdádu při „nebojovém incidentu“.

Ba‘qúba

Mahdistická milice vpadla do Buhrízu 5 km jižně od města, kde však narazila na povstalce. Na pomoc jí přispěchala loutková policie, povstalcům z organizace Džajš al-mudžáhidín se však podařilo všech 17 policejních vozidel obklíčit a deset z nich zapálit. Loutkové síly utrpěly těžké ztráty a povolaly na pomoc Američany. Ti bojiště z letadel intenzivně ostřelovali, boj však pokračoval až do noci.

Bajdží

Sebevražedný útočník najel autem do kontrolního stanoviště loutkových sil ve městě, přičemž výbuch zabil dva a zranil pět vojáků.

Sámarrá

Když ve čtvrti Džubajríja explodovala pod americkou hlídkou bomba, začali vojáci bezhlavě střílet po okolí a způsobili paniku mezi dětmi, které právě vycházely ze základní školy.

Od počátku měsíce je v provozu jediný vstup do města, druhé dva byly uzavřeny.

Atentáty

Dopoledne explodovala v Džalawle v domě místního vůdce proamerického Vlasteneckého svazu Kurdistánu Abd al-Wahhába Mustafy bomba, která usmrtila tři členy jeho rodiny, z toho dvě ženy. Dům byl značně poškozen, škody utrpěly i okolní budovy.

Kolem poledne najela na okraji Hillá na bombu kolona velitele policie provincie Bábil generálmajora Qajse al-Ma‘múrího. Výbuch usmrtil generála spolu s několika jeho strážci. V celé provincii byl pak vydán zákaz vycházení a vyhlášeny tři dny smutku.

Ve čtvrti Arabí na severu Mosulu zasáhl výbuch bomby kolonu předsedy loutkové rady provincie Ninwa Hišáma al-Hamdaního, údajně však nikoho nezranil. Hamdaní se stal předsedou rady asi před měsícem, současně stojí v čele bezpečnostní a obranné rady provincie. V sobotu ohlásil plán na vyhloubení příkopu kolem celého města.

Ostřelování

Ráno zasáhla salva minometných střel základnu amerických a loutkových sil v Saqlawíji u Fallúdže. Američané odpověděli vypálením tří střel, které však útočníky nezasáhly, protože ti okamžitě po dokončení útoku zmizeli.

Večer zasáhla americkou základnu v Kirkúku sprška raket, které na ni dopadaly asi 15 minut. Ze základny bylo slyšet exploze a nad ni stoupaly sloupy kouře.

Dalším terčem ostřelování se večer stala bagdádská Zelená zóna, kam dopadly tři minometné střely.

Bombové útoky

Brigády Revoluce 1920 oznámily, že jedna jejich bomba zničila nedaleko Huwajdžá americké Humvee, další zasáhla americkou hlídku v Rijádu jihozápadně od Kirkúku, kde rovněž zničila Humvee, třetí zničila jižně od Mosulu americké transportní vozidlo Zeal a čtvrtá další americké vojenské vozidlo západně od Bajdží. Další dvě bomby zneškodnily dvě americká vozidla Humvee v západním Bagdádu a na mezinárodní dálnici v provincii Anbár.

V Šaruqatu zničila bomba dům člena policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín, poškodila jej a zranila tři členy jeho rodiny. Muž, který byl terčem útoku, však v domě v tu chvíli nebyl.

U kontrolního stanoviště loutkové armády v Bajdží vybuchlo zaparkované auto, které zranilo jednoho muže.

Pondělí 10. prosince 2007

Bagdád

V 6:50 dopadly tři minometné střely do vězeňského komplexu „Vláda zákona“ v okrsku Rusafá nedaleko sídla tzv. ministerstva vnitra. Zabily tu celkem osm vězňů a zranily 29 dalších, z nichž tři později svým zraněním podlehli.

V noci byl dvěma ozbrojenci na motocyklech zastřelen ředitel nemocnice pro duševně choré pacienty v Madínat as-Sadr dr. Ibráhím Muhammad Udžajl, když se vracel domů do okrsku Baladíjat. Rozmnožil tak řady zavražděných iráckých intelektuálů, specialistů a vědců, kteří se již počítají na stovky. Tisíce dalších zemi raději opustily, aby podobnému osudu unikly. .

V okrscích Karach a Rusafá bylo opět nalezeno po třech mrtvých tělech obětí sektářského násilí.

Tikrít

Muftí (znalec islámského práva) města a současně imám tikrítské městské mešity šajch Džum‘a ad-Duhajmá byl zatčen během razie ve svém domě. Je znám jako jeden z předních islámských učenců, proslul svými umírněnými názory a nepřátelstvím k americkým okupantům. Jeho zatčení vyvolalo ve městě a okolí vlnu rozhořčení.

Sámarrá

Síly Magháwir prohledávaly čtvrti Dubbat, Džubajríja, Mu‘allimín a Sikak. Brigádní generál Alá Kázim Rádí prohlásil, že účelem operace je zajištění osob podezřelých ze spojení s odbojem, od něhož má být město „vyčištěno“.

Když v poledne povstalecký ostřelovač zastřelil na západním břehu Tigridu policistu, uzavřely loutkové síly poslední otevřený přístup do města. Mezitím propukly boje mezi americkými vojáky a jejich přisluhovači na jedné a povstalci na druhé straně v prohledávané čtvrti Sikak.

Bajdží

Od rána byl ve městě v platnosti zákaz vycházení. Okupační a loutkové síly pátraly po „podezřelých“osobách napojených na odboj. Mezitím policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín prováděla totéž v 15 km vzdálené Siníji.

Američtí vojáci vtrhli do internetové kavárny Alího Hámida, odkud odnesli pět počítačů se vším příslušenstvím. Podle Hámida nešlo o první vpád do jeho podniku a šlo o sprostou loupež nijak nesouvisející se zajištěním bezpečnosti: „V téhle zemi neplatí žádný zákon a nikdo je (Američany) nemůže volat k zodpovědnosti.“ V listopadu si Američané podobným způsobem počínali v Sámarrá, i tam odnesli z kavárny všechny počítače.

Ozbrojená akce

Večer při průjezdu Sulajmán Pákem přepadli povstalci policejní oddíl vracející se z Bagdádu do Kirkúku s transportem 100 pušek AK-47 a množstvím munice. Při útoku zabili velitele kirkúcké policie plukovníka Abd al-Qádira Muhammada Faradže.

Ostřelování

V 6:00 dopadly tři rakety Kaťuša do tří míst hlavního města – do Zelené zóny, do blízkosti rafinérie v Durá a do okrsku Karradá. Zprávy o následcích nebyly k dispozici, v Durá bylo vidět oheň a mraky kouře.

Bombové útoky

V západním Bagdádu narazila dopoledne na bombu americká hlídka; ta údajně vyvázla beze ztrát, zraněni měli být tři dopravní policisté a dvě další osoby. Večer vybuchla na náměstí Qahtan v jihozápadní části Bagdádu další bomba pod hlídkou sil Magháwir, poškodila vozidlo a dva členy hlídky zranila.

V Ba‘q'úbě explodovala dopoledne bomba u sídla tzv. lidových výborů, zabila šest jejich členů a poškodila budovu.

Americkou hlídku zasáhla bomba v Tikrítu a zapálila vozidlo, v němž zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka a zranění dvou při explozi auta v provincii Saláh ad-dín.

Úterý 11. prosince 2007

Ramádí

Ve snaze zastavit rostoucí počet povstaleckých útoků se loutková správa města rozhodla od tohoto týdne zahájit vydávání nových označení pro auta oprávněná pohybovat se po ulicích města. Auta bez nových identifikačních karet s podrobnými údaji o vozidle i majiteli nebudou smět do města vjíždět ani se po jeho ulicích pohybovat. Podobná opatření byla přede dvěma měsíci zavedena ve Fallúdže.

Fallúdža

Za rozednění prohledaly americké síly okrsek Sadžár na jihovýchodě Fallúdže, kde sebraly tři místní lidi a zabily devítiletou dívku.

Bagdád

Ráno otřásla silná exploze okrskem Hárithíja na západě města. Způsobil ji sebevražedný útočník, jenž s Nissanem najel do kontrolního stanoviště na střežené ulici Zajtún, kde jsou sídla Irácké strany národní dohody Ijjáda Álawího a Irácké fronty národního dialogu vedené Sálihem Mutlaqem. Ačkoli v obou sídlech byla řada lidí, ani Ijjád Álawí, ani Sálih al-Mutlak nebyli přítomni, Ijjád Álawí je v současné době v zahraničí. Výbuch zranil osm policistů a poškodil budovy a auta na ulici,která pak byla pro veškerý provoz uzavřena.

V okrscích Karach a Rusafá byli nalezeni čtyři mrtví, svázaní a usmrcení výstřely do různých částí těla.

Sámarrá

Dopoledne zaútočily desítky povstalců na společný štáb amerických vojáků a sil Magháwir v bývalé budově ředitelství škol v centru města. Útok trval celou hodinu a Američané byli nuceni přivolat letecké posily.

Jako odvetu za tuto akci byl ve městě vydán zákaz vycházení, Američané doprovázení silami Magháwir a za vzdušné podpory bojových vrtulníků začali prohledávat čtvrti Dubbat, Mu‘allimín, Sikak a Džubajríja a zatýkat.

Bajdží

Město zůstalo druhý den naprosto uzavřeno, pokračoval zákaz vycházení, Američané spolu s příslušníky policie tzv. rady spásy provincie Saláh ad-dín vpadali do domů ve čtvrtích Asrí, Naft, Hanaši a Bú Džawwárí, které prohledávali a zatýkali obyvatele. Zákaz vycházení znemožnil stovkám zaměstnanců ropných rafinérií a nemocnic dostat se do práce. Operace okupantů a jejich sluhů je trestem za bombové útoky, které jim ve městě a okolí způsobily velké ztráty.

Hillá

Sadrovo hnutí obvinilo konkurenční šíitské strany z podílu na vraždě policejního velitele Hillá generálmajora Qajse Hamzy al-.Ma‘múrího, k níž došlo 9. prosince. Zástupce Sadrova hnutí ve vedení provincie Bábil Ahmad al-Mas‘údí prohlásil, že vládní strany usilovaly několikrát o to, aby byl generálmajor z provinční správy odstraněn. Současně obvinil vládní šíitské strany, které se sadrovci soupeří o vládu nad Díwáníjí a Karbalou, že se snaží toto soupeření rozšířit i na provincii Bábil a omezit tam moc Sadrova hnutí.

Basra

Informátor z řad loutkové správy města přiznal, že od poloviny letošního roku už šíitské milice ve městě zabily přes 50 žen. Důvody činů se prý případ od případu různí, mohou být sociální, náboženské či politické. Stejně tak je podle něho nemožné jmenovat jednu určitou skupinu, která by za vraždami stála, neboť způsoby jejich provedení jsou odlišné. Podle zdroje velitel města policejní velitel města přede dvěma oznámil, že došlo k 48 vraždám, ale téhož dne byly nalezeny další dvě ženy, obě křesťanky. Do jejich domu v okrsku Bariha vtrhly ozbrojené milice, odvlekly je a zabily.

Ozbrojené akce

V Jarmúku na západě Bagdádu zasáhli ozbrojenci z jedoucího auta ručním granátem kontrolní stanoviště u mešity Umm at-Tubúl a zranili tři policisty.

V západní části Sámarrá zastřelil dopoledne povstalecký ostřelovač jednoho policistu.

Při přepadu policejní hlídky zabili povstalci na východě Mosulu v poledne jednoho policistu a dva zranili.

V Baládu večer zaútočili povstalci na policejní hlídku, kterou předtím zastavil výbuch bomby a během přestřelky těžce zranili šest policistů včetně podplukovníka.

Ostřelování

Během noci na úterý dopadlo několik raket Kaťuša do blízkosti štábu britských sil na letišti u Basry. Britové jako vždy popřeli jakékoli škody či ztráty.

Šest minometných střel zasáhlo policejní stanici Karamá v Mosulu.

Tři střely dopadly na severní okraj Fallúdže, kde zranily jednoho policistu a způsobily hmotné škody. Ve 21:00 zasáhly další tři střely americkou základnu na východě Fallúdže.

Bombové útoky

Ráno zasáhl ve východním Bagdádu výbuch bomby hlídku loutkové armády, poškodil Humvee a zranil jednoho vojáka. Mina zasáhla v Sajjidíji na jihozápadě Bagdádu společnou hlídku amerických vojáků a loutkových vojáků a policistů, usmrtila jednoho vojáka, zranila dva policisty a pět dalších lidí. Exploze auta v okrsku Mansúr zabila a zranila několik lidí, přesnější informace však nebyly k dispozici.

Středa 12. prosince 2007

Fallúdža

V Sadžáru 7 km severně od města prohledávali večer američtí vojáci domy. 14letá dívka se chtěla podívat, co vojáci provádějí a otevřela okno v ložnici jejich domu. Vojáci ji okamžitě zastřelili; pak prohledali několik okolních domů a bez udání důvodu sebrali tři lidi.

V posledním týdnu provádějí Američané se svými lokaji po tříměsíční přestávce znovu četné razie jak ve Fallúdže, tak v okolních obcích, a přitom zatýkají desítky mladých mužů.

Hít

Sebevražedný útočník najel autem do kontrolního stanoviště kolaborantské policie tzv. Rady spásy provincie Anbár na hlavním městském mostě, Výbuch rozlomil most vedví a zabil nebo zranil desítky kolaborantů. Americké síly spolu s loutkovými reagovaly na útok vyhlášením zákazu vycházení.

Bagdád

Pět svázaných a výstřely usmrcených obětí bylo nalezeno opět v okrscích Karach a Rusafá.

Iskandaríja

V noci z úterý na středu ostřelovaly americké síly ve městě skupinu příslušníků kolaborantské policie tzv. Rady spásy, jednoho z nich zabily a tři zranily. Kromě toho byla v nedalekém Mahávílu nalezena další dvě těla příslušníků této policie.

Provincie Saláh ad-dín

Při dopravní nehodě na silnici do Sulajmáníje u vesnice Chassat Dallí nedaleko Sulajmán Páku na severu provincie Saláh ad-dín zemřeli kolem 8:00 dva tělesní strážci tzv. prezidenta Tálabáního a další čtyři při ní utrpěli zranění. Z těch byli dva v kritickém stavu dopraveni do kirkúcké nemocnice. Podle kurdského zdroje byl příčinou nehody špatný stav vozovky a množství povstaleckých útoků v této oblasti.

Tal Afár

Neznámí ozbrojenci zastřelili v Tal Afáru z jedoucího auta šajcha Muhsína al-Chaláfa z kmene Halajibak a jeho synovce, kteří byli na cestě do blízké vesnice.

Amára

Ve městě došlo dopoledne postupně v pětiminutových intervalech ke třem explozím aut. Město je v současné době dějištěm bojů mezi soupeřícími šíítskými milicemi, které bojují o to, aby si zajistily kontrolu nad městem, z něhož mají už brzo odejít britské a americké okupační síly. Exploze celkem usmrtily 30 lidí a zranily 100-125 dalších, většinou těžce, a poškodily obchody, restaurace a auta. V centru města bylo kromě toho nalezeno ještě čtvrté auto připravené k odpálení. Do nemocnic se dostavily desítky lidí, aby zraněným darovali krev. S platností od 15:00 byl ve městě vydán zákaz vycházení. O něco později policie oznámila, že zajistila dvě osoby, které se přiznaly k účasti na jednom z útoků.

Basra

Na britské základně na zdejším mezinárodním letišti se konalo jednání, jehož se zúčastnil premiér Málikí, řada tzv. ministrů, zástupci OSN a vyslanci USA, Británie, Austrálie a Japonska. Účelem setkání bylo projednávání plánů rozsáhlých rekonstrukčních projektů pro Basru v roce 2008.

Bombové útoky

Při explozi bomby bylo ráno v Baládu zraněno sedm policistů.

Ráno vybuchla bomba u policejní hlídky stojící blízko nemocnice Chansa v mosulské čtvrti Sukkar, ale zřejmě nikoho nezranila ani nezpůsobila jiné škody.

Výbuch auta v bagdádské čtvrti Ghádir zabil odpoledne pět lidí a 13 zranil, kromě toho poškodil několik okolních domů a aut.

Čtvrtek 13. prosince 2007

Hít

Odpoledne najel sebevražedný útočník autem do kontrolního stanoviště na severním okraji města, zabil dva policisty a zranil dalších 17 lidí včetně několika civilistů. Při explozi shořela tři soukromá auta a poškozeno bylo několik domů v okolí.

Bagdád

V ranních hodinách prohledali američtí vojáci generální ředitelství škol v okrsku Rusafá v Madínat as-Sadr. Sebrali veškeré dokumenty týkající se chodu úřadu, aniž sdělili, jaký důvod k razii mají.

Tikrít

Americké síly vyhodily do vzduchu jeden z domů ve městě. Čin zdůvodnili tvrzením, že uvnitř domu byly zbraně a výbušniny.

Miqdádíja

Při bombardování vesnic ležících severně od města zabila americká letadla pět členů rodiny – ženu a čtyři z jejích dětí - a zničila několik domů. Po čtyři dny je terčem bombardování také město Arab Džabbúr, v němž se podle Američanů pohybují členové al-Qá‘idy.

Basra

Podle oznámení britského ministerstva války zemřel jeden britský voják v londýnské nemocnici na následky zranění, která přede dvěma dny utrpěl při dopravní nehodě v Basře

Ozbrojené akce

V oblasti Tharthar severně od Ramádí přepadli povstalci hlídku policie tzv. Rady spásy provincie Anbár. Došlo k prudké přestřelce, v níž bylo zabito a zraněno několik policistů a tři nebo čtyři povstalci.

Večer došlo v Mosulu ke dvěma útokům povstalců na policejní hlídky. V jednom byli zabiti čtyři policisté, ve druhém dva policisté a tři povstalci, další z povstalců utrpěl zranění.

Podle oznámení americké armády byl v jižním Bagdádu zastřelen jeden její voják.

Ostřelování

Za svítání dopadlo několik raket Kaťuša na britskou základnu na baserském mezinárodním letišti.

Pozdě večer dopadlo několik minometných střel do ležení loutkové armády na tikrítském náměstí Ihtifalat.

Bombové útoky

Dopoledne explodovaly na různých místech Bagdádu tři bomby, které způsobily jen hmotné škody. V poledne vybuchlo ve Wazíríji na severovýchodě města auto, které poškodilo policejní hlídková vozidla, zranilo dva policisty a tři civilisty; další civilistu výbuch usmrtil. Ve východním Bagdádu odpoledne zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády.

Pátek 14. prosince 2007

Hít

Ve městě byl od svítání vydán zákaz vycházení, který policie zdůvodnila tím, že podle získaných informací se do města ve čtvrtek dostali povstalci, kteří využili toho, že policie byla zaměstnána explozí auta u jednoho vjezdu do města, při níž bylo pět lidí zabito a 14 zraněno.

Kubajsá

Ráno najel sebevražedný útočník autem do zdejší policejní stanice Podle velitele městských policejních sil zabil výbuch uvnitř stanice pouze čtyři civilisty.

Madá‘in

V rámci příprav rozsáhlých razií zablokovaly americké síly spolu s loutkovými před třemi dny celé město. Do města se nelze dostat ani autem ani pěšky a stejně tak nelze město opustit. Mezi obyvateli se už začíná projevovat nedostatek potravin.

Ozbrojená akce

Podle oznámení americké armády zastřelili povstalci při boji v provincii Ninwa jednoho z jejích vojáků.

Bombové útoky

Po ránu došlo v Tikrítu u tržiště k výbuchu bomby, jenž poškodil policejní hlídkové vozidlo a zranil dva policisty. Policisté nejprve stříleli kolem sebe, pak celé tržiště uzavřeli a nakonec začali mezi přítomnými zatýkat, sebrali 15 lidí a odvedli je na policejní stanici. Většina prodejců po střelbě své krámky uzavřela.

Jak oznámilo americké velení, zemřel jeden jeho voják v jižním Bagdádu při výbuchu bomby pod pěší hlídkou. Další bomba zasáhla americko-iráckou hlídku ve východním Bagdádu.

Sobota 15. prosince 2007

Hadítha

Na okraji Haqlaníji ležící 3 km jižně od Hadíthy narazil večer sebevražedný útočník autem do kontrolního stanoviště policie tzv. Rady spásy provincie Anbár. Exploze zabila a zranila několik kolaborantů, po útočnících pak marně pátraly americké vrtulníky.

Bagdád

Odpoledne najel u vojenského ležení Rašíd v jihovýchodním Bagdádu sebevražedný útočník autem do kontrolního stanoviště loutkové armády. Podle oficiální zprávy usmrtil výbuch jednoho civilistu a zranil tři osoby včetně dítěte.

K dalšímu sebevražednému útoku došlo odpoledne v okrsku Bajjá na jihozápadě města, kde byla podle prvních zpráv zabita jedna a zraněny tři osoby.

Čtyři mrtvá těla byla nalezena opět v okrscích Karach a Rusafá.

Ozbrojené akce

Dopoledne zasáhl povstalecký ostřelovač ve Fallúdže policistu stojícího na pozorovatelně u policejní stanice ve čtvrti Šurta. Těžkým zraněním policista později podlehl.

V bagdádské čtvrti Qáhira se večer střetli povstalci s hlídkou loutkové armády.

Ostřelování

Za úsvitu dopadly na britskou základnu na mezinárodním letišti u Basry čtyři rakety Kaťuša. Byly vypáleny z okrsku Fajhá na východě Basry a Britové odpověděli vypálením 18 dělostřeleckých granátů tímto směrem, ale nikoho nezasáhli.

Bombové útoky

Dopoledne došlo ke dvěma explozím v jihovýchodním Bagdádu, kde zranily čtyři osoby, z toho dva policisty. Další bomba vybuchla u sídla kolaborantské tzv. Rady spásy v A‘zamíji, kde byli dva mrtví a deset zraněných.

Podomácku vyrobená bomba zasáhla v Dulu‘íji policii tzv. Rady spásy, zabila šest policistů včetně nadporučíka a těžce poškodila jejich vozidlo.

Odpoledne explodovalo na silnici mezi Sámarrá a Isháqí odstavené auto ve chvíli, kdy kolem něho projížděla americká hlídka. Výbuch usmrtil dva a zranil třetího amerického vojáka.

U Saqlawíje 17 km severně od Fallúdže najela odpoledne na bombu americká hlídka. Její Humvee shořelo, o osudu posádky nebyly zprávy.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 12. 2007
18. 12. 2007 Británie opouští Basru, nechává za sebou vraždění a chaos
18. 12. 2007 Už vím, proti komu je americký radar - proti Izraeli Štěpán  Kotrba
18. 12. 2007 Myšlenka dne (včerejšího)
18. 12. 2007 Výbor pro prevenci domácího násilí -- zmizí konečně šikana, slídění a domácí násilí z přestupkových řízení? Jan  Potměšil
18. 12. 2007 Zabezpečení a ochrana dětí, aneb Vinen je i ten, kdo odvrátí oči Uwe  Ladwig
18. 12. 2007 O čem je prezidentská volba? Miloš  Dokulil
18. 12. 2007 Případ znásilněné dívky je ukončen
18. 12. 2007 Baby boom po česku aneb hloupá vláda a partner, který vás uživí Anna  Čurdová
18. 12. 2007 Rozvaha a odříkání je součástí založení rodiny
18. 12. 2007 Globalizace, spravedlnost a univerzální hodnoty: Wallersteinova kritika evropského univerzalismu Rudolf  Převrátil
18. 12. 2007 Protože mě kritizujete, jste slepý, hluchý, nebo komunista
18. 12. 2007 Most Jan  Skácel
30. 11. 2007 Jací jsme
18. 12. 2007 Nové číslo Listů
18. 12. 2007 Internetová videopůjčovna České televize vítá první zákazníky
18. 12. 2007 Ještě k "Budu se soustředit" Jan  Čulík
18. 12. 2007 Čurdová o marihuaně online na serveru Lidových novin
18. 12. 2007 Pozor, had! Miroslav  Bobek
17. 12. 2007 Atomové elektrárny a rakovina Petr  Wagner
11. 12. 2007 Co udělal Paroubek pro vysvětlení Švejnarových kvalit Štěpán  Kotrba
17. 12. 2007 Budovatelské nadšení inženýra Šefary Pavel  Doucha
14. 12. 2007 Občané České republiky -- blbečci s volebním právem Jakub  Rolčík
17. 12. 2007 Immanuel Wallerstein: Čo chce Putin Immanuel  Wallerstein
17. 12. 2007 Kraus na Krause, Švejnar za Klause Bohumil  Kartous
17. 12. 2007 Kauza Adéla Rajdlová -- vizitka neduhů trestního řízení v České republice Zdeněk  Jemelík
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007
17. 12. 2007 Jednání USA -- Rusko: jak je to doopravdy?
17. 12. 2007 Domácí násilí v českých domácnostech: nedostatek dospělosti dospělých Hana  Mudrová
17. 12. 2007 Vlády se střídají, všechno je v pořádku...? Pavel  Janíčko
17. 12. 2007 Likvidace Památníku národního písemnictví je pravděpodobná Petr  Nachtmann
17. 12. 2007 Hrozí popření práce, kterou vytvořily generace literárních vědců
17. 12. 2007 Britské listy v angličtině?
17. 12. 2007 Běda mně, který jsem se opovážil přemýšlet Lukáš  Lhoťan
17. 12. 2007 Udiversum -- Pražský týden mediální diverzity
16. 12. 2007 Hospodaření OSBL za listopad 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007   
8. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. května 2007