4. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 1. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Předseda výboru pro lidská práva při tzv. iráckém parlamentu Muhammad al-Hajdarí oznámil, že americké okupační síly drží ve svých věznicích v zemi přes 70 000 Iráčanů. Upozornil, že věznice jsou uzavřeny a nikomu není dovoleno vězně navštívit a obvinil Spojené státy z četného porušování práv vězňů.

Bagdád: Ve 21:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že v Bagdádu kolují zprávy o prudkém zhoršení zdravotního stavu premiéra Málikího. Podle těchto zpráv prodělal Málikí v průběhu posledních 72 hodin tři mrtvice, což donutilo lékaře v Zelené zóně, aby s jeho první ženou a synem Ahmedem dojednali okamžitý převoz do Londýna; Málikí sám nebyl jakéhokoli rozhovoru a rozhodování schopen. Podle informací londýnských zdrojů se Málikího stav během pětihodinového transportu dále zhoršil, i když ho cestou doprovázel celý lékařský tým. Proto byl také jako cíl zvolen bližší Londýn a nikoli vzdálená americká nemocnice, kde se Málikí obvykle léčil.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Neděle 16. prosince 2007

Bagdád

Ve 4:00 zaútočili ozbrojenci v sedmi automobilech na dům generálního ředitele pro reformu tzv. ministerstva spravedlnosti Džumy Husajna v Baladíjatu. Střetli se s jeho strážci, nedošlo však údajně k žádným škodám ani zraněním.

Odbojová organizace Islámská armáda se přihlásila k odpovědnosti za bombový útok, při němž byl v Ámiríji v 19:45 usmrcen zástupce velitele tamní loutkové policie tzv. rady spásy Muhammad Abd Kahla.

V okrsku Karach byla i tohoto dne nalezena dvě mrtvá těla; ostatky další oběti našla policie v Rusafá. Všichni byli před smrtí svázáni a pak zastřeleni.

Latífíja

Dopoledne zaútočili povstalci na dálnici z Bagdádu do Hillá u Latífíje střelbou na kolonu tzv. guvernéra provincie Bábil Sálima al-Muslimáwího, jenž však pokus o atentát přežil.

Ozbrojené akce

Na okraji Barwaná 2 km jižně od Hadíthy zaútočili povstalci z auta na kontrolní stanoviště policie tzv. rady spásy provincie Anbár. V boji, který trval asi 15 minut, byli čtyři povstalci zabiti.

Ozbrojenec na motocyklu ostřeloval kontrolní stanoviště policie tzv. rady spásy v Durá a zranil tři policisty.

Ostřelování

Dopoledne dopadlo deset minometných střel na americký tábor v Siníji 7 km západně od Bajdží. Podle očitých svědků způsobily v ležení značné škody; zraněné či mrtvé odvážely sanitky, ale přesnější údaje se zjistit nepodařilo.

Odpoledne zasáhly dvě rakety Kaťuša americkou základnu v Thartharu na severovýchodě provincie Anbár, kde vyvolaly požár.

V 18:00 vypálili povstalci na čtyři minometné střely americkou základnu v Habbáníji v téže provincii.

Bombové útoky

V noci na neděli usmrtil výbuch bomby v Latífíji jednu osobu a druhou zranil. Bližší informace policejní zpráva neobsahovala.

Ráno zničil výbuch bomby v Saqlawíji u Fallúdže americké Humvee, které shořelo. Vojáci prohledali okolní domy a sebrali dvě osoby jako podezřelé z účasti na tomto útoku.

Exploze bomby v bagdádské A‘zamíji dopoledne zranila čtyři lidi a poškodila několik automobilů. Odpoledne zasáhla v Durá bomba americké obrněné vozidlo a zničila je. Zbytek hlídky pak jako obvykle střílel po všem, co se kolem hnulo a nakonec vojáci pod ochranou vrtulníků vrak vozidla odtáhli.

Pondělí 17. prosince 2007

Bagdád

Za posledních 24 hodin bylo ve městě objeveno dalších devět mrtvých těl; většina z nich byla pohozena na ulicích Rusafá.

Tárimíja

Policie tzv. Rady spásy Tárimíje vydala ve městě zákaz vycházení. Její členové kromě toho pod vedením Básima Fad‘ama unesli člena kmene Mukadima, kterému se později podařilo utéci. Už v pátek zapálili příslušníci této policie 12 či 14 domů, připravili jejich obyvatele o přístřeší a pět lidí zatkli pod záminkou, že jsou podezřelí z příslušnosti k al-Qá‘idě. Čtyři z nich pak po mučení propustili.

Ozbrojené akce

V půlhodinovém boji mezi příslušníky kolaborantské policie tzv. Rady spásy provincie Saláh ad-dín a povstalci bylo v Tal al-Džarrad západně od Bajdží nejméně devět policistů zabito.

Američané oznámili, že jeden z jejich vojáků zemřel na zranění utrpěná v jejich ležení u Tádží, která prý nebyla způsobena v boji.

Bombové útoky

Ráno najela v Zafaraníji na jihu Bagdádu hlídka loutkové armády na bombu, jež čtyři vojáky zranila.

V mosulském okrsku Risála dopoledne zasáhl výbuch bomby americkou hlídku. Vojáci pak divokou střelbou kolem sebe zranili tři civilisty, mezi nimi ženu. Jedna z obětí později v nemocnici zemřela. V obytné oblasti u mosulské hráze se odpoledne obrátil řidič nákladního auta na stráž o pomoc s tím, že mu zhasl motor a nemůže ho nastartovat. Když se strážce k autu přiblížil, muž zmizel, auto explodovalo, zabilo strážce, zranilo dalšího a poškodilo most.

Úterý 18. prosince 2007

Fallúdža

Kolem poledne zastřelili Američané na západním okraji města asi 15letého chlapce, který jel autem kolem americké hlídky do městské hlavní nemocnice. Třemi výstřely ho na místě usmrtili; auto pak prohledali, nenašli však žádné zbraně ani jiné „zakázané“ předměty.

Bagdád

Neznámí ozbrojenci večer zastřelili děkana fakulty univerzity Ma‘mún dr. Muhammada Abd al-Husajna al-Mijahího ve chvíli, kdy před svým domem v Qádísíji vystoupil z auta. Od počátku okupace bylo už podle odhadu organizace lidských práv podobným způsobem zabito nejméně tisíc iráckých intelektuálů. Za jejich smrt je odpovědný především „izraelský“ Mossad. Podle zprávy Palestinského informačního centra z června 2005 spolupracoval Mossad s americkou armádou při vraždách 530 iráckých profesorů vědců, k nimž došlo během sedmi měsíců.

Ba‘qúba

V oblíbené kavárně v okrsku Abara na sobě pozdě večer odpálil jeden z hostů výbušninu, usmrtil 14 lidí a 28 zranil.

Miqdádíja

Američané přiznali ztrátu dalšího bezpilotního špionážního letounu Predator MQ-1, který se zřítil u Miqdádíje. Nebyly oznámeny žádné podrobnosti kromě toho, že případ se „vyšetřuje“.

Irbíl

Předseda tzv. vlády autonomního Kurdistánu Najdžarfan Barzání na odpolední tiskové konferenci oznámil, že tzv. kurdský prezident Mas‘úd Barzání odmítl jet do Bagdádu a setkat se tam s americkou ministryní Condoleezzou Riceovou. Odmítnutí mělo být protestem proti tomu, že Spojené státy podpořily vpád turecké armády do severního Iráku při pronásledování rebelů z PKK. Večer tuto informaci na další tiskové konferenci potvrdil předseda tzv. prezidentské rady Kurdistánu Fu‘an Husajn.

Ozbrojené akce

Večer došlo východně od Ba‘qúby k prudké srážce mezi příslušníky tzv. lidového výboru a ozbrojenci, kteří zřejmě patřili k al-Qá‘idě. Ti podnikli útok na kolonu mužů, jejichž úkolem bylo střežit okrsek Mafraq, a deset z nich zabili nebo zranili. Boj pak asi hodinu pokračoval a byli v něm zabiti tři a zraněni dva útočníci.

Američané oznámili, že 15. prosince zemřel jeden jejich voják v Baládu při „nehodě“.

Ostřelování

Večer dopadla raketa Grad na americkou základnu v Habbáníji, kde vyvolala požár.

Bombové útoky

Výbuch motocyklu zaparkovaného v Balád Rúzu zabil dopoledne čtyři a zranil 20 civilistů, některé těžce.

V Sámarrá zasáhl výbuch bomby hlídku sil Magháwir, poškodil jedno z vozidel a zranil sedm vojáků. Ostatní začali střílet kolem sebe a usmrtili náhodného chodce Husajna al-Ubajdího. Síly Magháwir v posledních dnech neustále provádějí ve městě razie, prohledávají domy a zatýkají.

Kolem poledne explodovalo na bagdádské ulici Nidal blízko tzv. ministerstva průmyslu auto ve chvíli, kdy je míjela policejní hlídka. Výbuch usmrtil čtyři policisty a zranil sedm osob, většinou rovněž policistů.

Odpoledne došlo u kontrolního stanoviště v Ba‘qúbě k výbuchu auta, jenž usmrtil jednoho a zranil sedm policistů.

Středa 19. prosince 2007

Tikrít

Více než 10 000 lidí navštívilo hrob Saddáma Husajna, aby si připomněli první výročí jeho smrti a uctili jeho památku. K jeho popravě došlo na svátek Íd al-adhá následující po měsíci ramadánu. Mnozí z návštěvníků se večer zúčastnili hostiny připravené kmenem Bajdžat, k němuž patřil Saddám Husajn a později popravení Barzán at-Tikrítí, Awwad Hamád al-Bandar a Táhá Jásín Ramadání. Místní loutková správa zavedla v tento den přísná bezpečnostní opatření, aby zabránila útokům na vojenská stanoviště a zařízení ve městě.

Bombový útok

V bagdádské čtvrti Baladíjat zasáhla exploze bomby policejní hlídku, usmrtila jednu osobu a tři zranila.

Čtvrtek 20. prosince 2007

Fallúdža

Ve čtvrti Džawlan zahájili Američané kolem poledne razii, prohledávali ji dům od domu a zatýkali lidi. Razie byla reakcí na bombový útok na americkou hlídku, k němuž došlo předchozího dne. Protože se hlídka pohybovala v blízkosti skupiny hrajících si dětí, zranil výbuch čtyři z nich; o rozsahu amerických ztrát nebylo možno získat údaje.

Mandalí

U odvodního střediska tzv. lidového výboru v tomto městě ležícím východně od Ba‘qúby na sobě dopoledne odpálil muž nálož a zabil deset zájemců u policie tzv. rady spásy a dalších osm zranil. Mezi mrtvými byl i policejní velitel. Policie označila mrtvé i zraněné za „civilisty“. Teprve o den později Američané přiznali, že mezi mrtvými byl i jejich voják.

Ozbrojené akce

Severně od Rutby přepadli ráno povstalci trajler patřící podnikateli, který zařizuje dodávky potravin pro loutkovou a americkou armádu. Předjeli na dálnici ve třech autech kamion mířící na americkou základnu, donutili jej zastavit, zastřelili dva muže v něm a pak rozstříleli náklad. V okolí pak rozhazovali letáky, v nichž varovali obyvatele před jakoukoli spoluprací s okupačními silami či jejich sluhy.

Ve východní části Miqdádíje unesli ráno ozbrojenci policistu spěchajícího do práce.

Ostřelování

Ráno zasáhly čtyři minometné střely americkou základnu Hadar jižně od Mosulu. Podle svědků dopadly střely doprostřed základny a způsobily tam škody.

Bombové útoky

Ráno zničil v Hadíthě výbuch bomby Humvee americké hlídky, v němž zabil a zranil několik příslušníků námořní pěchoty.

V poledne explodovalo na bagdádské ulici Sa‘dún nedaleko hotelu Bagdád auto. Podle později vydaných zpráv výbuch usmrtil tři osoby a dalších 20 zranil.

Estonští vojáci zůstanou v Iráku do konce roku 2008

Estonský parlament schválil hlasy 53 ze 101 poslanců vládou předložený zákon, jímž se „mise“ estonských vojáků v Iráku prodlužuje do konce příštího roku. 29 poslanců hlasovalo proti, ostatní se zdrželi. Většina poslanců tak nerespektovala přání estonského obyvatelstva, jehož dvě třetiny požadovaly stažení vojáků.

Pátek 21. prosince 2007

Fallúdža

Razie spojená se zatýkáním pokračovala ve čtvrti Džawlan druhým dnem; loutkové síly prohledávaly kromě toho také okrsek Mu‘tasim.

V Ámiríjat al-Fallúdža zasáhli večer Američané na hlavni ulici obce auto se dvěma pasažéry, řidiče zabili a jeho společníka zranili. Auto pak důkladně prohledali, ale žádné zbraně v něm nenašli.

Bagdád

Ve městě byly nalezeny další tři zastřelené oběti sektářského násilí.

Sámarrá

Americké a loutkové síly otevřely po dnech „bezpečnostních opatření“ znovu silnice z města do Dulu‘íje a Dawru. Na kontrolních stanovištích na okrajích města se však utvořily zácpy, protože vojáci podrobně prohledávali všechna auta, která chtěla vjet do města nebo naopak vyjet ven. Taxikář Muhammad Džásim např. strávil u stanoviště čekáním celých pět hodin, než Američané a loutkové síly prohledali všechna auta před ním.

Sebevražedné útoky

Odpoledne se na policejní stanici Rašíd v Júsúfíji odpálil sebevražedný útočník a zranil sedm policistů.

V Hillá na dálnici do Bagdádu se útočník pokusil najet nákladním autem do policejního kontrolního stanoviště. Policisté však na něj zahájili palbu, která ho donutila odpálit nálož v autě před nárazem, proto jeho útok nezpůsobil žádné ztráty.

Ozbrojená akce

Ve čtvrti Sumar na severovýchodě Mosulu zabili příslušníci organizace Ansar al-Islam při útoku na policejní hlídku dva policisty.

Bombové útoky

V západní části Ba‘qúby zasáhl výbuch bomby hlídku loutkové armády, jednoho vojáka usmrtil a druhého zranil.

Americká armáda oznámila, že při výbuchu dvou bomb byl v Kirkúku usmrcen jeden její voják a dalších 11 zraněno.

Sobota 22. prosince 2007

Bagdád

Po poledni zastřelil neznámý ozbrojenec ve čtvrti Džamí‘a z pistole opatřené tlumičem velitele policejního oddílu tzv. rady spásy. Velitel známý jako plukovník Rábí vycházel po poledních modlitbách z mešity a zranění na místě podlehl.

V Ghazalíji se odpoledne u kontrolního stanoviště loutkových sil odpálil útočník, jenž zabil a zranil několik osob. Z ostatků mrtvých nebylo v první chvíli možno poznat, zda se jednalo o ozbrojence či civilisty. Podle večerní zprávy rady ulamá patřili tři mrtví a devět zraněných k policii tzv. rady spásy. Tato policie se pak na protest proti útoku ze stanoviště stáhla.

Hillá

Po slovní rozmíšce mezi tlumočníkem pracujícím pro Američany a obyvatelem města v okrsku Báb al-Husajn vytáhl tlumočník zbraň a výstřelem svého protivníka těžce zranil. Policie jej pak zajistila odvedla na stanici k výslechu.

Amára

Velitel policie provincie Majsán generálmajor Alí Wahhám Džabbár oznámil, že dvě tržiště ve městě byla do odvolání uzavřena, aby se zabránilo prodeji střelných zbraní a výbušnin. Opatření zdůvodnil tím, že „v posledních dvou dnech bylo nalezeno velké množství zbraní a tato dvě tržiště jsou hlavními místy, kde se prodejci snaží prodat zbraně, munici a výbušniny, což vede k nestabilitě a strachu a teroru mezi obyvateli města.“ Obyvatele města vyzval, aby „více spolupracovali s policií a politickými stranami při plnění výzvy, aby se Majsán stala provincií beze zbraní – s výjimkou zbraní v rukou bezpečnostních složek ... pověřených zaváděním zákona a pořádku.“

Ostřelování

Tři rakety Kaťuša dopadly ráno na základnu Ghazlání na jihovýchodě Mosulu. Způsobily těžké hmotné škody a z příletů vrtulníků s červeným křížem lze usuzovat, že mezi vojáky byli mrtví a ranění.

Bombové útoky

Časně ráno explodovala na křižovatce u Sámarrá mina pod americkou kolonou, tři vojáky zabila, čtvrtého zranila a jejich vozidlo zničila.

Ráno vybuchla na křižovatce Abú Kašab jižně od Sindžáru bomba pod policejní hlídkou, z níž jednoho policistu usmrtila a dalšího zranila.

Neděle 23. prosince 2007

Bagdád

Hlava provinční rady Bagdádu Mu‘in al-Kázimí oznámil, že rada rozhodla zřídit během příštích dvou týdnů pět kontrolních stanovišť na silnicích vedoucích z Bagdádu do provincií Saláh ad-dín, Dijála, Anbár a do Mahmúdíje a Kútu. Brány stanovišť budou vybaveny kamerami, které zaregistrují veškerá vozidla mířící z nebo do Bagdádu, a detektory k odhalení výbušnin. Tyto kamery budou napojeny na centrální síť a databázi, v níž by měla být podchycena všechna „podezřelá“ vozidla a informace o nich se budou předávat bezpečnostním agenturám. Kázimí uvedl, že v průběhu několika málo příštích dnů bude po městě rozmístěn značný počet kamer; především půjde o okrsky kontrolované americkými okupačními silami a jejich přisluhovači. Jde o akci ministerstev vnitra a obrany, která by měla činnost koordinovat s dalšími složkami. K těmto opatřením dochází v okamžiku rostoucího napětí mezi americkým velením a šíitským loutkovým režimem. Američané se totiž snaží získat různými sliby a ústupky pro spolupráci sunnitské kolaboranty, což šíité včetně premiéra Málikího odmítají.

V okrsku Karach našla policie další dva mrtvé; třetí ležel pohozen na ulici ve východní části města.

Sámarrá

Obchodníci v Sámarrá a Tikrítu dostali od orgánů provincie Saláh ad-dín příkaz neprodávat iráckým dětem pistolky a podobné hračky, aby nedošlo k opakování událostí, při nichž američtí vojáci děti při hře zastřelili.

V noci ostřeloval americký vrtulník tři ozbrojené muže, kteří kladli bombu ve čtvrti Dubbat. Podle policie byli všichni tři usmrceni, vrtulník však zasáhl i šest civilistů, dva rovněž zabil a čtyři další, mezi nimi ženu, zranil. Mrtvé i zraněné pak Američané odvezli na svou blízkou základnu.

Ozbrojené akce

Krátce po rozednění usmrtil povstalecký ostřelovač příslušníka loutkové armády.

Západně od Mosul zastřelili povstalci podplukovníka loutkové armády Najífa Muhammada Hadída aš-Šamarího, sloužícího v rafinérii v Bajdží.

Pozdě večer zaútočili ve městě Súq aš-Šujuch ležícím asi 400 km jihovýchodně od Bagdádu v provincii Dhi Qar povstalci na kontrolní stanoviště policejních sil, které prudká palba donutila přivolat posily. Útok se obešel beze ztrát, ukázal však, že povstalci jsou schopni zaútočit ve městě s použitím pouhých lehkých zbraní. Řada měst na jihu Iráku je v současné době svědky bojů mezi znepřátelenými šíitskými milicemi, které se v souvislosti s odchodem britských sil snaží nad nimi získat kontrolu.

V Dulu‘íji zaútočili povstalci na hlídku policie tzv. rady spásy a dva její členy zabili.

Ostřelování

Nejméně pět minometných střel dopadlo na okupovanou základnu Bakr u Jathribu, nyní nazývanou Camp Anaconda.

Bombové útoky

Ve městě Kút al-Hajj ležícím 220 km jihovýchodně od Bagdádu zranil výbuch bomby před domem Sajjida Abd Ridy-Badrího šest členů jeho rodiny. Byl-li mezi zraněnými sám Badrí, ředitel úřadu pro lidská práva provincie Wásit, policie neuvedla, dodala jen, že jeho dům byl silně poškozen..

Odpoledne zasáhla bomba v Mosulu policejní hlídku, jednoho z policistů usmrtila a pět zranila.

V Sindžáru poblíž syrské hranice vyhodila skupina povstalců do vzduchu dům předsedy loutkové rady okrsku Qajrawán ležícího východně od města. Dům Abd al-Mawdžúda Džaralláha byl těžce poškozen, ke zraněním však nedošlo.

Ve vesnici Džallam u Sámarrá usmrtila exploze auta pět členů hlídky loutkové armády, osm zranila a poškodila jejich vozidlo. Ve vesnici byl pak vydán zákaz vycházení.

Večer zničil výbuch bomby v bagdádském okrsku Hurríja jedno Humvee americké hlídky a druhé poškodil.

Albánští vojáci zůstanou v Iráku, jak dlouho budou Američané chtít

Na nečekanou návštěvu Iráku přiletěl albánský prezident Bamir Topi. Navštívil Mosul, kde se setkal se 150 albánskými okupačními vojáky; v Bagdádu se pak sešel s americkým velvyslancem Ryanem Crockerem, americkým generálem Petraeusem a premiérem Málikím. V září 2006 prohlásil albánský ministr obrany Fatmir Mediu, že albánské síly zůstanou v Iráku do té doby, pokud tam bude americká armáda.

Albánie byla jednou z prvních zemí, které byly po invazi roku 2003 ochotny vyslat do Iráku své vojáky.

Pondělí 24. prosince 2007

Bagdád

V 10:00 najel sebevražedný útočník taxíkem do kontrolního stanoviště loutkové armády na kraji mostu Sanak v Sálihíji nedaleko íránské ambasády a budovy provinční správy. Podle prvních zpráv byly dvě osoby zabity a čtyři zraněny; exploze však zapálila několik aut, proto bylo nutno předpokládat, že počet obětí vzroste.

Chális

Z falešného kontrolního stanoviště v okrsku Salam unesli ozbrojenci, patřící pravděpodobně k al-Qá‘idě, 14 lidí, jejichž autobus zastavili. Zajatce odvedli do vesnice Qal‘at al-Qassab. Všichni unesení byli šíité. Silnice mezi okrsky Salam a Mansúr je považována za nebezpečnou a okolí nedaleké vesnice Bú Šahín je zřejmě baštou al-Qá‘idy, která tu často unáší motoristy.

Ozbrojené akce

Ráno se ve čtvrti Wahda v Mosulu střetli ozbrojenci s policií, přičemž byl údajně zabit jeden a zraněn druhý civilista. V okrsku Qajjará zaútočili dva ozbrojenci z al-Qá‘idy na policii tzv. rady spásy; al-Qá‘da pak oznámila, že sedm příslušníků této policie bylo zabito nebo zraněno.

V poledne přepadli povstalci v Šaruqatu kontrolní stanoviště loutkové armády, zabili jednoho vojáka a dva zranili. Loutkové síly pak stanoviště uzavřely a vydaly zákaz vycházení. Šaruqat byl poté, co místní kmeny převzaly správu města do svých rukou a nikoho nepouštěly dovnitř, považován za relativně klidné město.

Kolem poledne přepadli povstalci na dálnici jižně od Ramádí dva kamiony se zásobami pro americké síly, které směřovaly na základnu v Habbáníji. Oba kamiony byly spáleny a jejich řidiči zabiti.

Odpoledne zaútočili ozbrojenci v koloně aut na pozice policie tzv. Rady spásy provincie Ninwa v Hadaru, tři policisty výstřely usmrtili a několik dalších zranili. Policisté v nastalé přestřelce trvající asi 20 minut zranili několik útočníků a poškodili dvě z jejich aut. Jedno z policejních aut při akci shořelo.

Ostřelování

V noci dopadly čtyři minometné střely neznámého původu do Haswy ležící 35 km jižně od Bagdádu. Zranily jednoho civilistu a poškodily několik domů.

Úterý 25. prosince 2007

Bajdží

Do kontrolního stanoviště loutkové policie, armády a policie tzv. Rady spásy najel ve městě sebevražedný útočník nákladním autem. Téměř současně na sobě u téhož stanoviště odpálili nálože ještě další dva útočníci. Všechny tři exploze způsobily smrt 23 osob a asi 70 dalších zranily.

Vzápětí po útoku vydal v poledne tzv. ministr vnitra Džawád al-Bulání nařízení propustit velitele zdejší policie plukovníka Sa‘da an-Nufuse. Podle sdělení ředitele tohoto ministerstva Abd al-Karíma Chaláfa bylo nařízeno vyšetřování Nufusovy činnosti. Ministerstvo vnitra kromě toho nařídilo zatčení všech členů policie tzv. Rady spásy města Bajdží. Vyšetřováním útoku auta na kontrolní stanoviště byl pověřen velitel operací v Sámarrá generálmajor Rašíd Fálih.

Ba‘qúba

Dopoledne na sobě odpálil nálož muž v blízkosti smutečního průvodu, zabil čtyři jeho účastníky a 20 jich zranil.

Mosul

Časně ráno vtrhli američtí vojáci do domu důstojníka bývalého iráckého letectva ve čtvrti Mitháq na jihovýchodě města, zabili ho spolu s jedním ze synů a dalšího 15letého syna pak zatkli. Bývalý důstojník nyní pracoval ve skladu léčiv; Američané razii a zabíjení v domě nijak nevysvětlili.

Dopoledne byli v nevyjasněné přestřelce v okrsku Siddiq zastřeleni tři civilisté a čtvrtý zraněn.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby obrněné vozidlo, v němž jel loutkový guvernér provincie Ninwa Durajd Muhammad Kašmula do čtvrti Šurta na severu města, aby tam u příležitosti vánoc pozdravil křesťanskou komunitu. Výbuch však zranil jen jednoho z jeho strážců.

Bombové útoky

V Saqlawíji zasáhl výbuch bomby hlídku sedmi amerických Humvee. Jedno z nich těžce poškodil a zranil tři členy posádky. Zbytek hlídky pak při prohledávání okolí sebral tři místní mladíky.

Američané přiznali smrt jednoho vojáka, k níž došlo při výbuchu bomby během bojové operace v Baládu.

Středa 26. prosince 2007

Odbojová organizace formuje ženskou jednotku

Islámská fronta iráckého odboje, v arabštině známá jako Džámi, oznámila vytvoření první ženské brigády, která bude bojovat s americkými okupanty. Dostala jméno Nusajba al-Ansaríja, což je jméno jedné dávné muslimky. Oficiální mluvčí Džámi dr. Sajf ad-Dín Mahmúd sdělil katarskému listu al-Arab, že jeho organizace je složena především z mladých mužů, ale rozhodla se vytvořit i ženskou jednotku, protože čest bojovat s okupanty a zemřít jako mučedníci by neměla být vyhrazena pouze mužům.

Bagdád

Americké velení oznámilo, že se jejich síly dostaly v okrsku Arab Džabbúr na jihu Bagdádu do minometné palby a povolaly na pomoc letouny. Ty zničily dva automobily, z nichž v jednom byli podle amerického tvrzení povstalci a druhé převáželo minometné střely. Kromě toho prý jednotka policie tzv. rady spásy odhalila sklad zbraní s desítkami raket, ručními granáty a dynamitem.

Během dne byla ve městě nalezena čtyři mrtvá těla.

Ba‘qúba

V jedené z městských čtvrtí našla loutková armáda pohozených 17 těl obětí, které byly před zastřelením mučeny. Těla byla dopravena na oddělení soudního lékařství k identifikaci.

Hadar

Ráno sestřelili povstalci vybavení kalašnikovy v této oblasti ležící jižně od Mosulu americký bezpilotní špionážní letoun.

Ozbrojené akce

Večer zaútočil povstalci v Dajiře severně od Hillá na kontrolní stanoviště loutkové policie a jednoho z policistů zranili.

Američané přiznali ztrátu dvou vojáků zabitých v bojích s povstalci v provincii Ninwa, při nichž byli tři další vojáci zraněni. Později oznámili ještě smrt dvou vojáků, kteří zemřeli na zranění utrpěná při bojové operaci v Mosulu.

Ostřelování

Dopoledne zasáhly čtyři minometné střely ráže 120 mm americkou základnu v Thartharu severně od Ramádí, kde poškodily několik vozidel a vyvolaly požár.

Odpoledne dopadlo několik minometných střel na pozice amerických sil v Bajdží. Jedna zasáhla cisternu s naftou, jejíž výbuch usmrtil jednoho vojáka a několik dalších zranil.

Bombové útoky

Ráno vybuchla v centru Bagdádu blízko čerpací stanice Báb al-Mu‘azzam bomba pod americkou hlídkou a zničila Humvee.

Ve čtvrti Adan na východě Mosulu zabil výbuch podezřelé bomby tři děti a dvě další zranil.

V Džurf al-Milh východně od Ba‘qúby zasáhla bomba hlídku policie tzv. rady spásy ve chvíli, kdy vstupovala do jednoho z domů. Výbuch tři kolaboranty usmrtil a dva další těžce zranil.

Náklad špionážních zařízení do Iráku nedorazil

Syrská celní služba na přechodu Báb al-Hawa na syrsko-turecké hranici oznámila, že odhalila mezi nákladem kamionu směřujícího přes Sýrii do Iráku dvě bedny s elektronickými zařízeními pro špionáž, odposlech a vysílání zpráv vyrobenými v „Izraeli“. Zařízení byla zabavena a zahájeno vyšetřování firmy, která zásilku vypravila.

Čtvrtek 27. prosince 2007

V okupačních vězeních je přes 70 000 Iráčanů

Předseda výboru pro lidská práva při tzv. iráckém parlamentu Muhammad al-Hajdarí oznámil, že americké okupační síly drží ve svých věznicích v zemi přes 70 000 Iráčanů. Upozornil, že věznice jsou uzavřeny a nikomu není dovoleno vězně navštívit a obvinil Spojené státy z četného porušování práv vězňů.

Bagdád

Američané oznámili, že v souvislosti s objevením velkého skladu zbraní patřícího mahdistům v okrsku Bajjá zatkli dvě osoby. Sklad měl být nalezen v objektu lékařské správy (dokud se mahdisté podíleli na vládě, byl jejich zástupce ministrem zdravotnictví). V posledních týdnech se Američané rostoucí měrou zaměřili na útoky proti mahdistům (jak dosvědčují i následující zprávy).

Za posledních 24 hodin oznámila policie nález dalších čtyř mrtvých těl, tří v okrsku Rusafá a jednoho ve čtvrti Ámil.

Díwáníja - Kút

Díwáníjská policie oznámila nález „velkého skladiště“ zbraní a munice patřícího Mahdího armádě v oblasti Daghará 18 km západně od města. Sklad měl obsahovat rakety, lehké a střední zbraně, minometné střely, výbušniny a ruční granáty.

Podle oznámení kútské úřadovny Muqtady as-Sadra byli při útoku amerického vrtulníku na čtvrť Džihád za svítání zabiti čtyři a zraněni tři mahdisté. V této obytné čtvrti v západní části města probíhalo už několik dní pátrání po „hledaných“ osobách.

Kan¨án

Na falešném kontrolním stanovišti mezi Kan‘ánem a Balád Rúzem východně od Ba‘qúby zastavili neznámí ozbrojenci dvě auta, donutili jejich pasažéry vystoupit a všech 22 lidí odvedli s sebou neznámo kam.

Ozbrojené akce

V Kan‘ánu ležícím 35 km východně od Ba‘qúby přepadli ozbrojenci kontrolní stanoviště loutkových vojáků a v přestřelce 11 z nich zranili.

V Sulajmán Páku v provincii Saláh ad-dín přepadli povstalci konvoj loutkové armády. Podle oficiální zprávy byli v přestřelce dva vojáci zraněni a další tři „ztraceni“.

Bombové útoky

Ke dvěma podezřelým bombovým útokům namířených proti civilistům došlo v Bagdádu. Jeden z nich zranil dva civilisty, druhý zasáhl autobus, v němž zabil jednoho pasažéra a devět dalších zranil.

Pátek 28. prosince 2007

Bagdád

Během středy a čtvrtka pozatýkali američtí vojáci doprovázení loutkovými silami při razii asi 100 civilistů v Sajjidíji. Brigáda Muthanna tzv. irácké národní gardy zatkla v téže čtvrti do pátečního večera dalších 60 lidí.

Ve čtvrti Kasra na východě města a ve čtvrti Bajjá na západě byli nalezeni další tři mrtví.

Jathrib

Od časného rána probíhala ve městě razie, při níž američtí vojáci zničili tři domy a zatkli čtyři civilisty. Razie se účastnilo 40 amerických vojenských vozidel doprovázených leteckou ochranou. Vojáci vpadli do domů, v nichž se údajně měli skrývat ozbrojenci, vyhnali jejich obyvatele, domy vyhodili do povětří a obyvatele pak sebrali jako „podezřelé“.

Bajdží

Loutková policie spolu s loutkovou armádou, americkými silami a policií tzv. rady spásy zahájily rozsáhlou „bezpečnostní“ operaci v celém městě. Podle velitele policie majora Ahmada Subhího al-Fahla se hned první den podařilo zatknout osobu obviněnou z přípravy bombových útoků, k nimž ve městě docházelo od počátku prosince. Ahmad al-Fahl patří v provincii Saláh ad-Dín mezi přední důstojníky. Proslavil se zásahem proti silám Magháwir, které se připravovaly k útoku na vesnici u Tikrítu, kdy chtěly zajmout bývalého důstojníka letectva. Fahl jim v tom zabránil a všechny členy hlídky sil Magháwir zatkl.

Basra

Kolem poledne zaútočily v okrsku Tajsa v centru města šíitské milice vyzbrojené lehkými a středními zbraněmi i minomety na policejní stanici. Jejich útoku čelili spolu s policisty příslušníci loutkových vojenských sil. K útoku došlo den poté, co se policie zmocnila bezpilotního špionážního letounu a těžkých zbraní šíitských milic (evidentně sadrovců), jimž měly zřejmě sloužit k tomu, aby se zmocnili kontroly nad okrskem, který ovládá jiná šíitská milice loajální vůči bagdádskému režimu. Zabavené zbraně měly pocházet z Íránu.

Ozbrojené akce

V noci se terčem ozbrojeného útoku stala v Hillá policejní hlídka, která měla zjistit příčiny požáru, jenž o půlnoci vypukl v průmyslové zóně. Jeden z policistů byl usmrcen střelnou ranou do hlavy a útočníci vzápětí nato zmizeli. Hillá je v poslední době svědkem opakovaných střetů mezi loutkovými silami a mahdisty.

Ostřelování

Minometná střela neznámého původu dopadla večer na bagdádskou křižovatku Muštall, kde zasáhla auto, zabila jednu osobu a zranila druhou.

Bombové útoky

Po poledni si výbuch auta na bagdádském náměstí Tajrán v blízkosti tržiště vyžádal životy 11 lidí a dalších 65 zranil.

Při explozi bomby vedle hlídky loutkové armády bylo v Kirkúku na silnici vedoucí k letišti pozdě večer zabito dítě a zraněna další osoba.

K podezřelé explozi došlo v noci v mosulské čtvrti Qádísíja, kde zranila šest civilistů, mezi nimi dvě ženy a dítě.

Sobota 29. prosince 2007

Bagdád

V okrsku Rusafá na východě Bagdádu byl údajně nalezen velký sklad zbraní včetně raket a minometných střel íránské výroby.

Kirkúk

V poledne zatkli američtí vojáci velitele policie v Rijádu jižně od města majora Abdalláha al-Džabbúrího a další čtyři policisty. Důvod zatčení nebyl oznámen.

Kút

Loutkové síly zatkly během setkání vůdců kmenů a dalších osobností v okrsku Sawwad 6 km severně od Kútu představitele úřadu Sadrova hnutí pro provincii Wásit šajcha Džásima al-Dalfího a odvedly ho neznámo kam.

Ozbrojené akce

Ráno byl v Dawru 150 km severně od Bagdádu zabit americký voják. Američané v odpověď na tento útok uzavřeli celé město, v němž vydali zákaz vycházení, a přerušili tím spojení mezi městy Sámarrá a Tikrítem.

Odpoledne usmrtili povstalci střelbou v mosulské části Darkazlíja tři policisty.

V Tikrítu zaútočila večer skupina povstalců na kolonu ředitele tamního pasového úřadu plukovníka Latífa Jásína, plukovníka zranili a jednoho z jeho průvodců zabili.

K ostrému boji došlo večer mezi povstalci na jedné a loutkovou policií a policií tzv. rady spásy v Akašatu poblíž syrské hranice. Podle svědků trval téměř hodinu, padl v něm jeden z útočníků a dva policisté, třetí policista byl zraněn.

Ostřelování

Asi deset členů povstalecké organizace Džajš al-Mudžáhidín ve čtyřech autech zaujalo pozice v blízkosti americké základny v Saqlawíji u Fallúdže. Odtud pak vypálili pět minometných střel ráže 120 mm na základnu, nad níž se objevily sloupy kouře.

Neděle 30. prosince 2007

Bagdád

Policie tzv. rady spásy zatkla při průjezdu Azamíjí tři ozbrojence, z nichž jeden měl být Íránec. Současně zabavila velké množství zbraní a munice. Ozbrojenci byli předáni Američanům; Íránec měl prý doklady vydané Hizballáhem, ostatní doklady vydané tzv. iráckým ministerstvem vnitra. Kromě toho u nich byl údajně nalezen pas vydaný iráckými bezpečnostními službami a doklad o výcviku v divizi Bílých panterů íránských Brigád al-Quds.

Ramádí

Při razii v okolí jezera Tharthar ležící severně od Ramádí sebrala policie tzv. rady spásy 25 místních lidí, o nich údajně dostala informace, že jsou členy organizace al-Qá‘ida, která se prý v okolí jezera přeskupuje a plánuje útok na provincii. Podle plukovníka Rašída z této policie byli při razii zatčeni vůdcové eskader smrti a dopraveni do Ramádí.

Bagdád

Ve 21:00 Mafkarat al-Islam oznámil, že v Bagdádu kolují zprávy o prudkém zhoršení zdravotního stavu premiéra Málikího. Podle těchto zpráv prodělal Málikí v průběhu posledních 72 hodin tři mrtvice, což donutilo lékaře v Zelené zóně, aby s jeho první ženou a synem Ahmedem dojednali okamžitý převoz do Londýna; Málikí sám nebyl jakéhokoli rozhovoru a rozhodování schopen. Podle informací londýnských zdrojů se Málikího stav během pětihodinového transportu dále zhoršil, i když ho cestou doprovázel celý lékařský tým. Proto byl také jako cíl zvolen bližší Londýn a nikoli vzdálená americká nemocnice, kde se Málikí obvykle léčil.

Abú Sajdá

V oblasti ležící 80 km severovýchodně od Bagdádu zatkly americké síly pět důstojníků loutkové policie, o nichž prý získaly informace, že jsou napojeni na íránské Brigády al-Quds. Na protest proti tomu vystoupilo pět členů šíitské Jednotné irácké aliance z provinčního shromáždění s tím, že se nevrátí, dokud pět zatčených nebude propuštěno.

Miqdádíja

Američtí vojáci v obrněných vozidlech obklíčili v poledne vesnice Harbatíla a Tuwajdžiríja v oblasti Wadžíhíja u města, která byla v poslední době dějištěm řady ozbrojených útoků. Jde zřejmě o přípravu operace proti ozbrojencům skrývajícím se ve zdejších hájích.

Iskandaríja

Výsadek spojených okupačních a loutkových sil provedl za svítání razii v domech obyvatel vesnice Ubajdat. 30 lidí vojáci označili za podezřelé a zatkli je.

Basra

Velitel zdejší policie generálmajor Abd al-Džalíl Chaláf přežil odpoledne v Madžídíji 15 km severně od města další dva pokusy o atentát. K prvnímu došlo, když jeho kolona mířila na kmenové setkání, exploze dvou bomb zranily jednoho strážce a zničily jedno auto. Další dvě bomby kolonu zasáhly při návratu ze setkání, tentokrát patrně nikoho nezranily.

Ozbrojené akce

V miqdádíjském okrsku Balwar zaútočili povstalci na sídlo tzv. lidového výboru čili policie rady spásy. Jeden z policistů byl při útoku zabit a druhý těžce zraněn.

Američané oznámili, že jeden z jejich vojáků v Bagdádu zemřel při „nebojovém incidentu“.

Ostřelování

Kolem poledne zasáhly čtyři minometné střely objekt oficiální prorežimní televizní stanice al-Iraqíja v Mosulu.

V noci vypálili povstalci ze dvou nákladních aut čtyři rakety, které zasáhly americkou základnu v Habbáníji.

Pondělí 31. prosince 2007

Bagdád

Američtí vojáci vtrhli v poledne do budovy tzv. ministerstva zdravotnictví v okrsku Báb al-Mu‘azzam, vylamovali dveře, vykrádali kanceláře a zatkli několik strážců. Toto ministerstvo prohledali Američané už počátkem roku, kdy zatkli viceministra Hakíma az-Zamilího, člena Sadrova hnutí. Ten zůstává v jejich zajetí a je obviněn ze sektářských vražd.

Večer vypukl oheň v osmém patře budovy tzv. ministerstva vnitra a rozšířil se po budově. Jeho příčina a následky zatím nebyly známy.

Bajdží

Američtí vojáci doprovázení loutkovými silami prováděli pátým dnem rozsáhlé razie ve vesnicích kolem města. Město zůstává uzavřeno a odříznuto od světa, žáci se nemohou dostat do škol, ostatní do práce, obchody jsou zavřeny.

Huwajdžá

Americké síly zatkly ráno guvernéra města Abdalláha Ahmada, aniž komukoli oznámily důvod tohoto kroku.

Sebevražedné útoky

V Mušáhadě najel sebevražedný útočník s nákladním autem do kontrolního stanoviště policie tzv. rady spásy a zranil sedm lidí včetně několika dětí.

U policejního kontrolního stanoviště v centru Ba‘qúby se odpálila žena a zranila šest lidí, z toho čtyři policisty.

Ozbrojené akce

Ráno došlo k boji mezi povstalci a členy tzv. lidového výboru na východě Miqdádíje, z nichž byli dva zabiti a tři zraněni. Ostatní povolali na pomoc oddíl loutkové policie, útočníci však mezitím zmizeli.

Ostřelování

Ráno zasáhla minometná střela neznámého původu obytný dům u jezera poblíž Maháwílu, který poškodila a zranila dva členy rodiny v něm žijící.

Několik raket dopadlo pozdě večer na americkou základnu na letišti Qajjará jižně od Mosulu.

Bombové útoky

Ráno poškodil výbuch bomby v Kirkúku policejní vozidlo a zranil dva policisty.

V Chanaqínu blízko íránské hranice zasáhla bomba hlídku pohraniční stráže, usmrtila majora a nadporučíka, čtyři další členy hlídky zranila a úplně zničila hlídkové vozidlo.

V noci zasáhla na severu provincie Bábil bomba americkou kolonu, zneškodnila vozidlo pro transport vojáků, ale údajně nikoho nezranila.

Řady Mahdího armády doplňují ženy

Mahdího armáda získala v poslední době do svých řad velké množství žen, které cvičí především pro zjišťování informací a provádění atentátů. Tyto bojovnice jsou kolektivně označovány Zajnabíjat (podle Zajnab, dcery Alího íbn Táliba a Fátimy, dcery Proroka Muhammada). Ke svým cílům využívají hlavně telefonických rozhovorů a slibů sexuálních služeb.

V posledních měsících utrpělo Sadrovo hnutí řadu neúspěchů, hlavně v jihoiráckých městech, kde Američané nebo jejich iráčtí lokajové zabili řadu mahdistických velitelů a bojovníků. Kromě toho se Sadrovci se v rámci boje o kontrolu nad jižní částí země dostali do konfliktu s jinými šíitskými milicemi.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       4. 1. 2008
4. 1. 2008 Bénazír Bhuttová: BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru
6. 1. 2008 BBC vydala oficiální omluvu ohledně rozhovoru Frost/Bhutto
5. 1. 2008 Cenzura, nebo redakční práce? Jan  Čulík
5. 1. 2008 Al Džazíra není svatá, BBC není svatá, není svatý ani Guardian Štěpán  Kotrba
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík
6. 1. 2008 Aféra skupiny Ztohoven v Guardianu
1. 8. 2007 Immanuel Wallerstein: Přežije Mušarraf? Immanuel  Wallerstein
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"
5. 1. 2008 Polská vláda má vůči americké raketové základně v Polsku námitky
5. 1. 2005 Tři králové aneb Slavnost Zjevení Páně Irena  Ryšánková
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu
4. 1. 2008 Země, kde jsou mocní beztrestní, nikdy nebudou prosperovat
4. 1. 2008 Čína: Rovnováha světové moci se rychle mění
4. 1. 2008 Česká vláda: Je to jen tvoje vina, občane, že nejsi bohatý Jan  Mertl
4. 1. 2008 Ve Francii lékařské ošetření platí pojišťovna Petr  Wagner
4. 1. 2008 Iowa: Američané pro zásadní změnu v politice vlády Spojených států Jan  Zeman
4. 1. 2008 Před 15 lety byla rozdělena Československá armáda Zdeněk  Brousil
4. 1. 2008 "Ztohoven" půjdou k soudu, jenomže co vlastně bude souzeno? Jan  Paul
4. 1. 2008 Umělecké dílo v kontextu společnosti Štěpán  Kotrba
4. 1. 2008 Děsit lidi není umění
4. 1. 2008 Islámské právo šarí‘a Jan  Potměšil
4. 1. 2008 Stěhování z Terry Street Douglas  Dunn
4. 1. 2008 Násilí, zájmy dítětě a lhostejnost institucí Anna  Čurdová
4. 1. 2008 Salazar, tichý diktátor Pavel  Kopecký
4. 1. 2008 Britské listy jsou velmi dobré
4. 1. 2008 Nová Via Iuris
4. 1. 2008 Štěpán  Kotrba
4. 1. 2008 Britské listy měly v listopadu už 156 tisíc návštěvníků, přes milion stažených stran
30. 11. 2007 Jací jsme
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou
4. 1. 2008 Jsem proti ostrakizování Rosenbergových Fabiano  Golgo
4. 1. 2008 Proč není dobré dělat z výrobce pornografie celebritu Jan  Čulík
4. 1. 2008 Debata o pornografii
4. 1. 2008 Pornografie jako kuplířství
3. 1. 2008 Rozhodne-li většina občanů v referendu, že je třeba vyvraždit Romy, je to demokratické rozhodnutí. Je správné to provést? Jan  Čulík
4. 1. 2008 Rasismus v Itálii sílí Lukáš  Lhoťan
4. 1. 2008 Jak se z potoků stávají vodopády Pavel  Urban
4. 1. 2008 Rusko 2007 -- a chybějící čas
4. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Čeho dosáhli zapatisté? Immanuel  Wallerstein
3. 1. 2008 Volba prezidenta jako roznětka politické krize roku krysy? Štěpán  Kotrba
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
3. 1. 2008 Prostituti se pýří? Zenny K. Sadlon
3. 1. 2008 "Myslí si, že je reformátor"
3. 1. 2008 Zdeněk Škromach neodpověděl...
3. 1. 2008 I na to novorozeně už si počíháme! Miloš  Dokulil
2. 1. 2008 Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev? Tomáš  Krček
2. 1. 2008 Podívat se kapitálu na zoubek Josef  Brož
2. 1. 2008 Král, válečník, kouzelník, milovník, aneb krize mužské identity a jak z toho ven Jan  Potměšil
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007
2. 1. 2008 Filip Paroubkovi: KSČM odmítá váš nátlak ohledně podpory kandidáta na prezidenta
2. 1. 2008 Násilí nikoho nezajímá Věra  Říhová
4. 1. 2008 Témata Britských listů - nejen pro novoroční poučení
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007   
16. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 30. června 2007   
28. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. června 2007   
19. 6. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. května 2007