4. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 1. 2008

Al Džazíra není svatá, BBC není svatá, není svatý ani Guardian

reakce na článek Tomáše Krčka "Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev?", v kontextu s diskuzí šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka s editorem BBC, zveřejněnou v článku "Bénazír Bhuttová: BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru", s komentářem Jana Čulíka "Cenzura, nebo redakční práce?", a s přihlédnutím k analýzám Štěpána Kotrby "Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia" a "Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc?"

Představa šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka, že BBC svými střihy pořadů pouze "pomáhá orientaci lidí ve světě", a provádí tak běžnou "redakční práci", ukazuje převahu víry nad kritickým zhodnocením faktů. "Divácká obec musí vědět, že vysílatel veřejnost nemanipuluje a že redigování materiálu provádí profesionálně, vyváženě a v dobré víře," píše Jan Čulík. Jestliže větu čelné ikony pákistánské politiky Bénazír Bhuttové, která se běžně celá léta vybavovala s čelnými britskými, izraelskými a dalšími "západními" politiky a novináři, o zabití "nejhledanějšího muže planety" Usámy bin Ladina Ahmedem Omarem Saeed Sheikhem vyhodnotil redaktor tak, že není podstatná a může ji vystřihnout, minul se povoláním. Stejně tak je zralý na dovolenou i reportér, který s Bhuttovou dělal rozhovor.

Smrt Bénazír Bhuttové a podivné souvislosti TÉMA BL

Jan Čulík opatřil článek Tomáše Krčka shazujícím nadtitulkem "Další konspirační teorie?" Proč? "Konspirační teorie" vypadá přeci jinak. Bhuttovou nechtěla ani britská ani žádná další "Západní" vláda chránit během její volební kampaně. Odsoudili ji všichni. Předem. Protože se je pokusila vydírat. Protože se pokusila dekonspirovat podraz války proti terorismu. Vzpomeňme na nedávné tvrzení o výrobě bin Ládinových videí v italských televizních studiích Mediaset - tvrzení bývalého italského prezidenta Francesco Cossigy... O něm se také mnoho papíru nepopsalo, BBC o něm neinformovalo vůbec... A po smrti Bhuttové se schovali všichni za vznešená slova. Protože Mušarraf potřeboval posílit postavení. Jeho prohra by znamenala jaderný problém v regionu. To není "konspirační teorie", ale logicky seřazené argumenty, nanabízející jiné vysvětlení. Arthur Conan Doyle ústy svého hrdiny Sherlocka Holmese formuloval vyšetřovací zásadu - eliminaci všech domněnek, ke kterým nepasují důkazy s tím, že to co zbyde, je s vysokou pravděpodobností pravda. O konspiraci v jeho literární tvorbě nebylo ani slovo. Jen o logice.

  • "Žurnalistická legenda" Sir David Frost v "nejsledovanějším médiu islámského světa" - televize Al Džazíra - nereagoval na Bhuttovou okamžitou otázkou po podrobnostech a kontextu této informace.
  • Editorům této "legendární" stanice nestála tato informace dva měsíce za prověření a vysvětlení. Dva měsíce tato informace ležela bez zájmu všech "nejšpičkovějších a nejprofesionálnějších žurnalistů Evropy i islámského světa. Až ji na německém diskuzním fóru nalezl občasný dopisovatel Britských listů z Německa a upozornil na ni.
  • Jestliže tuto informaci přehlédl i editor BBC a považoval ji za "přeřeknutí" hodné primitivního vystřižení, minul se povoláním.
  • Jestliže BBC nemonitoruje svá vlastní i cizí diskuzní fóra na internetu a nereaguje na stížnosti diváků a posluchačů, jestliže šéfredaktor reaguje až na otázku vysokoškolského učitele z Glasgow, který svá zjištění opírá o informace diskuzních fór a You Tube, tak to znamená, že BBC zakopla o kolosální průser.
  • BBC zaměstnává editory, kteří netuší, která informace je podstatná a která ne. Znamená to, že analýza informací je postižena provozní slepotou, ne-li cílenou filtrací, opírající se o zájmy vlády Velké Británie a konsensus s její tajnou službou.
  • A vzhledem k tomu, že BBC o své celosvětově známé ostudě nevydala žádné oficiální prohlášení, které by bylo "erratem" jejího pochybení a omluvou divákům za neprofesionalitu editora, jsem si téměř jist, že se jednalo o akci vědomou.

Nejsem konspiračním teoretikem , ale jsem příliš dlouho a příliš blízko politiky i médií, než abych neznal jejich postupy i absenci jakékoliv etiky, jestliže se jedná o něčí "vyšší zájem". Jenže všechny scénáře dodatečně vymyšlené kulhají na jednu nohu, protože základní zásadou všech analytiků je, že když je někde moc náhod najednou, není to náhoda. Už od doby aféry Watergate.

Britské tajné službě dekonspirovali v Afgánistánu dva agenty. Bez výraznějších protestů opustili zemi do 48 hodin a víc se o nich mluvilo na Britských listech, než v Guardianu a BBC. Tam neustále opakovali jedno a totéž, aniž se kdokoliv snažil například udělat s oběma vlivovými osobami s kasami plnými dolarů rozhovor poté, co se vrátili z nevydařené mise. Slehla se po nich země. Kde jsou špičkoví britští žurnalisté s pohádkovými rozpočty a nezávislými a profesionálními editory???

Stejně jako v BBC tomu může být i u jiných "seriózních" britských médií. Není tomu tak dlouho (dva dny) , co íránská vláda bez přílišné skandalizace vyhostila akreditovaného novináře z Guardianu, a vzápětí požádala tatáž vláda tiše redakci, aby akreditovala někoho jiného. Nic tedy proti "zápdaní" redakci a "Západu" jako takovému, ale striktní akce proti jedné konkrétní osobě. Bez diplomatického a propagandistického křiku. Copak to asi může být? Že by "krvelačný íránský tyran" Ahmadínedžád opomněl propagandistické využití prohlášení britského novináře za "persona non grata"? A co Guardian či BBC? Informovali snad o této akci s patřičným důrazem? Požadovali vysvětlení? Vyrazili po stopě investigativní kauzy?

Ne. A to se pohybujeme v rovině analýzy veřejných zdrojů, bez přístupu do lokality a bez kontextu jiných lokálních informací. Moc náhod najednou, není liž pravda?

Poznámka Jana Potměšila: Je-li Usáma "ksichtem" tzv. války proti terorismu, a na Usámovi jsou postaveny rozpočty X tajných služeb a Y ministerstev (včetně našich "protiteroristů - jak moc jim pomohl Atta, i když v Praze nikdy nebyl...), nemohou teď říct, že bojují proti chiméře, že dezinformují, že pouze dojí veřejné rozpočty a že jen nechtějí přijít o živnost.

Reakce ŠOK: Že byl výmysl o Muhammadu Attovi v Praze výmyslem, je pravda. Vymyslel ho jeden mladý Iráčan, zaměstnaný tehdy jako poradce v aparátu místopředsedy vlády Mareše, ve spolupráci se stejně starými kamarády v Londýně, pracujícími pro organizaci Ahmada Čalabího. Byla to nejprve soukromá msta pracovníkovi irácké ambasády v Praze. Cílem bylo jeho vyhoštění... Vicekonzul Ahmad Chahlíl Ibráhím Sámir Aní byl 22. dubna 2001 vyhoštěn z ČR. Zbytek dotvořila BIS a další "spřátelené" služby. Ta hra se hodila všem v rámci důvodů pro útok na Irák. Za blbce byl posléze jenom Gross... a tomu to všichni přáli. Na důsledky nejspíš nikdo z autorů nemyslel. Čalabí byl později dekonspirován jako agent íránské rozvědky, který měl za úkol dezinformovat britské politiky. A tak mladý irácký emigrant v Praze nechtěně pomáhal íránskému agentovi... "Důkazy o setkání Atty s agentem irácké rozvědky v Praze jsou přesvědčivé," řekl listu The New York Times poradce Pentagonu Richard Perle v prosinci 2001. Operaci Atta v Praze nakonec shodil ve své zprávě generální inspektor amerického ministerstva spravedlnosti Glenn A. Fine, který nechal vypracovat podrobný cestovní profil Atty... V době, kdy se měl Atta sejít s iráckým diplomatem v Praze, byl .... na Floridě. V prosinci 2005 Američané pouštějí bývalého vicekonzula Aního, zatčeného v Iráku 2. července 2003, na svobodu. V říjnu 2006 píše Ahmad Chahlíl Ibráhím Sámir Aní, který teď žije v Sýrii, dopis českému ministerstvu spravedlnosti, prezidentu republiky a předsedovi vlády a oznamuje , že bude chtít odškodnění.

Poznámka Jakuba Rolčíka: Je zajímavé, že ještě dnes opakuje novinářskou kachnu o Attově návštěvě v Praze "nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na českém internetu" iDnes.cz. Ve speciální příloze k 15. výročí samostatné České republiky uvádí pod rokem 2001: "Při teroristických útocích na území Spojených států zahynuly tři tisíce lidí. Česká republika nabídla v rámci svých možností Američanům veškerou pomoc. Ukázalo se, že vůdce atentátníků Muhammad Atta navštívil v červnu 2000 Prahu. Atta prý v Česku domlouval podrobnosti útoků. Údajně se také sešel s iráckým konzulem Ahmadem Al Aním, kterého české úřady později vyhostily pro špionáž. Informace o schůzce obou mužů se nepotvrdila."

                 
Obsah vydání       4. 1. 2008
4. 1. 2008 Bénazír Bhuttová: BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru
6. 1. 2008 BBC vydala oficiální omluvu ohledně rozhovoru Frost/Bhutto
5. 1. 2008 Cenzura, nebo redakční práce? Jan  Čulík
5. 1. 2008 Al Džazíra není svatá, BBC není svatá, není svatý ani Guardian Štěpán  Kotrba
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík
6. 1. 2008 Aféra skupiny Ztohoven v Guardianu
1. 8. 2007 Immanuel Wallerstein: Přežije Mušarraf? Immanuel  Wallerstein
5. 1. 2008 Irácký voják prý "zabil dva americké vojáky"
5. 1. 2008 Polská vláda má vůči americké raketové základně v Polsku námitky
5. 1. 2005 Tři králové aneb Slavnost Zjevení Páně Irena  Ryšánková
5. 1. 2008 Čínsko - indická výzva Západu
4. 1. 2008 Země, kde jsou mocní beztrestní, nikdy nebudou prosperovat
4. 1. 2008 Čína: Rovnováha světové moci se rychle mění
4. 1. 2008 Česká vláda: Je to jen tvoje vina, občane, že nejsi bohatý Jan  Mertl
4. 1. 2008 Ve Francii lékařské ošetření platí pojišťovna Petr  Wagner
4. 1. 2008 Iowa: Američané pro zásadní změnu v politice vlády Spojených států Jan  Zeman
4. 1. 2008 Před 15 lety byla rozdělena Československá armáda Zdeněk  Brousil
4. 1. 2008 "Ztohoven" půjdou k soudu, jenomže co vlastně bude souzeno? Jan  Paul
4. 1. 2008 Umělecké dílo v kontextu společnosti Štěpán  Kotrba
4. 1. 2008 Děsit lidi není umění
4. 1. 2008 Islámské právo šarí‘a Jan  Potměšil
4. 1. 2008 Stěhování z Terry Street Douglas  Dunn
4. 1. 2008 Násilí, zájmy dítětě a lhostejnost institucí Anna  Čurdová
4. 1. 2008 Salazar, tichý diktátor Pavel  Kopecký
4. 1. 2008 Britské listy jsou velmi dobré
4. 1. 2008 Nová Via Iuris
4. 1. 2008 Štěpán  Kotrba
4. 1. 2008 Britské listy měly v listopadu už 156 tisíc návštěvníků, přes milion stažených stran
30. 11. 2007 Jací jsme
4. 1. 2008 Jan Čulík, Knihy za ohradou
4. 1. 2008 Jsem proti ostrakizování Rosenbergových Fabiano  Golgo
4. 1. 2008 Proč není dobré dělat z výrobce pornografie celebritu Jan  Čulík
4. 1. 2008 Debata o pornografii
4. 1. 2008 Pornografie jako kuplířství
3. 1. 2008 Rozhodne-li většina občanů v referendu, že je třeba vyvraždit Romy, je to demokratické rozhodnutí. Je správné to provést? Jan  Čulík
4. 1. 2008 Rasismus v Itálii sílí Lukáš  Lhoťan
4. 1. 2008 Jak se z potoků stávají vodopády Pavel  Urban
4. 1. 2008 Rusko 2007 -- a chybějící čas
4. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Čeho dosáhli zapatisté? Immanuel  Wallerstein
3. 1. 2008 Volba prezidenta jako roznětka politické krize roku krysy? Štěpán  Kotrba
3. 1. 2008 Globální válečná hrozba základny USA v ČR a naše odpovědnost Miroslav  Polreich
3. 1. 2008 Prostituti se pýří? Zenny K. Sadlon
3. 1. 2008 "Myslí si, že je reformátor"
3. 1. 2008 Zdeněk Škromach neodpověděl...
3. 1. 2008 I na to novorozeně už si počíháme! Miloš  Dokulil
2. 1. 2008 Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev? Tomáš  Krček
2. 1. 2008 Podívat se kapitálu na zoubek Josef  Brož
2. 1. 2008 Král, válečník, kouzelník, milovník, aneb krize mužské identity a jak z toho ven Jan  Potměšil
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007
2. 1. 2008 Filip Paroubkovi: KSČM odmítá váš nátlak ohledně podpory kandidáta na prezidenta
2. 1. 2008 Násilí nikoho nezajímá Věra  Říhová
4. 1. 2008 Témata Britských listů - nejen pro novoroční poučení
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007

Selhání britské tajné služby RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2008 Al Džazíra není svatá, BBC není svatá, není svatý ani Guardian Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Dvě porážky tajné londýnské diplomacie za dva dny - není to trochu moc? Štěpán  Kotrba
8. 7. 2007 Vjačeslav Žarko vypovídá: ruský policista britským špiónem za 200 euro měsíčně Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Jak funguje radiační monitor britských letišť? Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Opravdu byl bývalý špión otráven poloniem 210? Štěpán  Kotrba
25. 11. 2003 Zavraždily Čecha Roberta Maxwella západní špionážní služby?   
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 8. 2003 Šéf britské rozvědky odchází po rozkolu kvůli Iráku   
13. 3. 2003 Ostuda britské tajné služby:
dala MAAE zfalšované dokumenty o nákupu uranu Irákem
Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
14. 2. 2003 Jak ČTK zkresluje informace Jan  Čulík
11. 2. 2003 Labouristický poslanec vykázán z parlamentu za kritiku "výzvědné" zprávy   
8. 2. 2003 Britská vláda opsala svou aktuální zprávu o Iráku ze studentské práce   
8. 1. 2003 Policie v Londýně zatkla teroristy připravující jed   
7. 11. 2002 Shaylerův případ: "Dokazuje, že špioni musejí mít právo poukázat na chyby rozvědky"   

Smrt Bénazír Bhuttové RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2008 Bhuttová o bin Ladinovi: Bylo to skutečně jen přeřeknutí? Jan  Čulík
6. 1. 2008 BBC vydala oficiální omluvu ohledně rozhovoru Frost/Bhutto   
5. 1. 2008 Cenzura, nebo redakční práce? Jan  Čulík
5. 1. 2008 Al Džazíra není svatá, BBC není svatá, není svatý ani Guardian Štěpán  Kotrba
4. 1. 2008 Bénazír Bhuttová: BBC se omlouvá za cenzuru rozhovoru   
2. 1. 2008 Musela Bhuttová zemřít, protože řekla, že je bin Ladin mrtev? Tomáš  Krček
30. 12. 2007 Devatenáctiletý syn Benazír Bhuttové jmenován jejím následníkem   
28. 12. 2007 Daily Telegraph: Bhuttová byla víc populární na Západě než v Pákistánu   
28. 12. 2007 Pro Washington je ztráta Bhuttové nenahraditelná   
28. 12. 2007 Smrt Bhuttové - ztráta pro Spojené státy   
28. 12. 2007 Nenahraditelnost Bhuttové? Ale ochranu jí neposkytli   
27. 12. 2007 Poškozování národní bezpečnosti se nevyplácí ani v zemi opia Štěpán  Kotrba
27. 12. 2007 Guardian: vyjednávání s Talibanem odhalilo rozkol mezi spojenci   
27. 12. 2007 Benazír Bhuttová se stala obětí atentátu   
27. 12. 2007 Smrt Benazír Bhuttové: pro Západ nejhorší možný výsledek