18. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 2. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Rada ulamá oznámila vytvořené nové organizace -- Ligy iráckých novinářů, kteří nesouhlasí s americkou okupací a politickými institucemi, které byly zemi vnuceny. Liga má poskytovat podporu a pomoc novinářům, kteří ji budou potřebovat, neboť po okupaci a zrušení ministerstva informací zůstaly bez práce tisíce novinářů, kteří se nedali do služeb nového režimu. Má působit v rámci Vlastenecké, národní a islámské fronty Iráku, což je politické křídlo Iráckého odboje. Mluvčí ligy již navázal kontakty v káhirskou Federací arabských novinářů a dalšími mezinárodními organizacemi. Podle jeho slov bude liga pracovat společně s dalšími podobnými svazy -- umělců, spisovatelů, diplomatů aj.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 1. února 2008

Bagdád

Na tržišti Ghazal v okrsku Šurjá a na tržišti s ptactvem v Džadídě se podle prvních zpráv v rozmezí 20 minut odpálily dvě ženy. Na tiskové konferenci brigádní generál Qásim Ata oznámil, že žena na tržišti Ghazal nebyla Iráčanka; později odpoledne přinesla agentura Jaqín zprávu, že v druhém případě nešlo o sebevražedný útok, ale bomba byla uložena na káře mezi klecemi s ptáky. Podle první oficiální zprávy zemřelo při obou explozích 91 lidí, později počet stoupl na 98 mrtvých a 130 zraněných.

Ozbrojené akce

V sámarrské čtvrti Mu‘tasim zastřelil povstalecký ostřelovač dopoledne jednoho člena hlídky loutkové armády.

Odpoledne našla policie východně od Hadíthy ležet dvě těla členů policie tzv. Probuzení. Oba byly usmrceni řadou výstřelů do hrudi a u mrtvol leželo DVD odbojové skupiny Katá‘ib as-sawla (Útočné brigády) s oznámením, že oba muži spáchali zločiny proti povstalcům, které přede dvěma měsíci zajali.

Ostřelování

Čtyři rakety Kaťuša zasáhly americkou základnu v Násiríji.

Bombové útoky

Ve vesnici Džamdžama u Hillá ráno bomba zasáhla americkou hlídku u kontrolního stanoviště loutkové armády, zničila Humvee a zranila dva americké vojáky.

Odpoledne exploze tří bomb v Bajdží těžce poškodily dvě Humvee americké hlídky.

V noci zničila bomba jedno ze tří Humvee americké hlídky střežící dálnici u Habbáníje.

Sobota 2. února 2008

Fallúdža

Ráno zatkli američtí vojáci na východním okraji města tři civilisty, kteří se chtěli dostat do města. Muži museli předložit doklady, z nichž vyplynulo, že jde o propuštěné vězně z věznice Bucca, a byli odvedeni k výslechům na americkou základnu.

Bagdád

V okrsku Zujuna přepadli ozbrojenci dva automobily zástupce děkana zubařské fakulty Bagdádské univerzity dr. Abd al-Karíma al-Muhammadáwího a zabili jeho dva strážce; děkan sám pokusu o atentát unikl. Děkan téže fakulty byl zastřelen ve svém autě v okrsku Karach 23. ledna odpoledne.

Tentokrát se po městě našlo pět mrtvých obětí násilí.

Šaruqat

Ve městě ležícím 250 km severně od Bagdádu zastřelila policie tzv. Probuzení muže, který procházel jejím kontrolním stanovištěm a nezůstal po vyzvání okamžitě stát. Poději se zjistilo, že šlo o příbuzného jednoho z vůdců této policie.

Sámarrá

Americké a loutkové síly prohledaly za svítání vesnici Džullam ležící 25 km východně od města, protože se tam podle získaných informací měli zdržovat ozbrojenci. Při razii byli čtyři ozbrojenci, patřící pravděpodobně k al-Qá‘idě, zabiti a zatčen byl velitel této organizace v provincii Saláh ad-dín Safa Muhammad Abdalláh.

Večer se síly Magháwir střetly s příslušníky al-Qá‘idy v sámarrské čtvrti Sikak, zabily další čtyři ozbrojence a zmocnili se aut, lehkých zbraní a falešných dokumentů; pak zahájili prohledávání čtvrti a pátrání po dalších ozbrojencích. Dva příslušníci sil byli v boji zraněni.

Miqdádíja

Ráno ostřelovalo americké dělostřelectvo vesnice Abbásíja a Bú Bilán ležící severně od města. Do polí kolem vesnic dopadlo asi 20 dělostřeleckých granátů a celá oblast byla obklíčena pod záminkou, že se v ní ukrývají ozbrojenci.

Ve vesnici Arab Džabbúr postřelili američtí vojáci dva zaměstnance miqdádíjského elektrárenského úřadu.

Iskandaríja

Spor mezi policisty na kontrolním stanovišti ve městě a hlídkou loutkové armády projíždějící kolem ve třech vozidlech vyvrcholil přestřelkou, v níž byl jeden z policistů zraněn; dva další byli zatčeni a podrobeni výslechu.

Americké síly v doprovodu loutkových vojáků prohledaly energetický úřad ve čtvrti Mikanik, kde měly být údajně ukryty zbraně. Podle policejní zprávy tu Američané zatkli šest ozbrojených mužů a našli velké množství různých zbraní a munice.

Azim

Američtí výsadkáři sebrali ve městě ležícím v provincii Dijála 120 km severně od Bagdádu 20 lidí, mezi nimi správce jmenovaného loutkovou vládou a několik osobností ý řad duchovních..

Ozbrojené akce

V talafárském okrsku Túb se ráno střetla policie s příslušníky al-Qá‘idy, z nichž bylo pět zabito a několik dalších zraněno. Na straně policie byli zabiti dva muži.

Pozdě večer se v Rutbě střetla policejní hlídka s ozbrojenci.

Podle oznámení armády zemřel v provincii Ninwa další americký voják při „nebojovém incidentu“

Ostřelování

Za svítání dopadly čtyři minometné střely na americkou základnu v Thartharu.

Bombové útoky

Ráno zasáhl v Rijádu 30 km jihozápadně od Kirkúku výbuch auta policejní hlídku tzv. Probuzení, poškodil auto a tři kolaboranty zranil.

V centru Tikrítu narazila ráno na bombu americká hlídka. Ulice byla po explozi déle než hodinu uzavřena a Američané prohledávali široké okolí, což naznačuje, že mezi členy hlídky byli ranění, případně i mrtví.

Ve vesnici Tal Muhammad u Šaruqatu zabila večer exploze čtyři příslušníky tzv. Probuzení a dalších devět zranila.

V Karmě u Fallúdže poškodila večer bomba těžce vozidlo americké hlídky.

Americká armáda přiznala, že při explozi bomby zahynul v Bagdádu jeden její voják.

Neděle 3. února 2008

Ána

Loutková policie spolu s policií tzv. Probuzení prohledávaly večer město na základě zprávy, že sem přijeli ve dvou automobilech Opel dva ozbrojenci a projíždějí čtvrtěmi. Podle svědků bylo po hodině jasné, že šlo o planý poplach; raziemi chtějí loutkové síly podle názoru místních lidí hlavně demonstrovat svou moc a zastrašovat.

Bagdád

V okrsku Mansúr zastřelili povstalci ředitele federální policie podplukovníka Ahmada Ibráhíma a zranili dva muže, kteří jeli v autě spolu s ním.

Na hlavní silnici mezi bagdádským výstavištěm a parkem Zawra blízko mezinárodního letiště zasáhli dopoledne žoldáci bezpečnostní společnosti střelbou muže, který musel být dopraven do nemocnice. Jen několik dní předtím mluvil americký prezident Bush o „cenných službách“, které bezpečnostní společnosti v Iráku poskytují americké vládě.

Na několika místech byla nalezena tři mrtvá těla.

Sulajmán Pák

Ozbrojenci v policejních uniformách unesli v noci na neděli tři irácké civilisty, kteří chtěli projet po silnici vedoucí z města do Kirkúku.

Madá‘in

Za úsvitu provedlo americké letadlo nálet na madá‘inský okrsek Channasíja. Při náletu zahynulo asi 20 lidí, z toho 17 bylo příslušníky jedné rodiny Imáda Sálima. Po náletu přistáli v okrsku výsadkáři a sebrali dalších 50 lidí, mezi nimi imáma tamní mešity šajcha Husajna Ibráhíma an-Násira.

Iskandaríja

Při americkém náletu bylo zabito osm členů dvou rodin. Policie provincie Bábil potvrdila, že šlo o společnou akci amerických a loutkových sil.

Ozbrojená akce

Ráno zaútočili povstalci v ba‘qúbské čtvrti Katún na sídlo policie tzv. Probuzení a čtyři její členy zastřelili. Budovu pak obložili výbušninami a odpálením ji srovnali se zemí.

Bombové útoky

Při výbuchu bomby pod policejní hlídkou bylo ráno v centru Fallúdže poškozeno jedno hlídkové vozidlo a těžce zraněn policista.

Ráno najela v jihozápadním Bagdádu na bombu americká hlídka.

Poblíž sídla provinční vlády a zemědělského úřadu provincie Ninwa v Mosulu explodovalo za poledne auto.

V poledne zasáhly u Habbáníje tři bomby kolonu kamionů a cisteren se zásobami pro tamní americkou základnu. Dvě zasažené cisterny vzplanuly a vojákům se je nepodařilo uhasit.

Odpoledne zvybuchla v Duwáru 150 km severně od Bagdádu bomba pod americkou hlídkou a těžce poškodila Humvee. Podle svědků byl zabit jeden z vojáků ve vozidle; víc se pro blokádu okolí nepodařilo zjistit.

Podle oznámení americké armády zemřel při bojové operaci jeden její voják při výbuchu bomby v Miqdádíji.

Pondělí 4. února 2008

Rutba

Za svítání začaly razie ve čtvrtích Mitháq a Harra, při nichž policie sebrala 17 místních lidí s tím, že všichni, kdo budou shledáni nevinnými, budou propuštěni. Co se jim kladlo za vinu, však sděleno nebylo.

Bagdád

V zapádobagdádském okrsku Mansúr zastřelili dopoledne ozbrojenci Wálida Hajthama Idríse, atašé iráckého tzv. ministerstva zahraničí.

Americké a loutkové síly odpoledne obsadily okolí Zelené zóny a na déle než hodinu uzavřely přístup do ní. Důvod tohoto opatření nebyl zjištěn.

Razie v provincii Dijála

Časně ráno zatkly americké síly při razii v řadě čtvrtí města Chán Bání Sa‘d Udaje Mun‘íma známého jako Abú Zahra, velitele mahdistů v této oblasti.

Policejní síly vtrhly do vesnice Abú Tamár u Chálisu, vyhnaly obyvatele z jejich domů a sebraly 32 lidí pro podezření z příslušnosti k ozbrojeným skupinám. Protože policisté byli vesměs šíité, šlo podle místních lidí především o sektářsky motivovanou akci.

Túz Churmátú

Neznámí ozbrojenci zastřelili vůdce Turkmenské fronty ve městě Alího Hášima Muchtara Ghula. Rada ulamá útok odsoudila jako další z řady snah o vypuzení turkmenských obyvatel z města.

Amára

Ve čtvrtek 31. ledna zatkla loutková armáda z neznámých důvodů v jeho domě ve čtvrti Risála velitele mahdistů Sajjida Mundhíra. Dnešního dne přinesla agentura Jaqín zprávu, že majsánská hlavní nemocnice přijala jeho tělo a oznámila, že mahdistický velitel „byl zabit za záhadných okomostí“.

Ozbrojené akce

Při odpoledním útoku na kontrolní stanoviště v Mahlabíji na západě Mosulu byli zabiti dva policisté. Jiní ozbrojenci mezitím na východě města ostřelovali auto s policistou a usmrtili ho.

Na východním okraji Huwajdžá zaútočili ozbrojenci na tři hlídková vozidla s příslušníky policie tzv. Probuzení, jednoho z nich zabili a dva zranili.

Američané dodatečně oznámili smrt jednoho vojáka zabitého při útoku povstalců ve východním Bagdádu a dvou důstojníků námořní pěchoty při bojové operaci v Iráku.

Ostřelování

Odpoledne dopadla raketa Grad na americkou základnu v Thartharu.

Bombové útoky

V mosulské průmyslové zóně zasáhla bomba americkou hlídku.

Na východě Bagdádu zranil bombový výbuch několik amerických vojáků. Na opačné straně města došlo ke dvěma explozím, které zasáhly policejní hlídky, zranily dva policisty a dva civilisty. V A‘zamíji zničil výbuch bomby obrněné vozidlo stojící u kontrolního stanoviště a usmrtil všechny tři loutkové vojáky, kteří v něm v tu chvíli byli.

Úterý 5. února 2008

Fallúdža

U kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení na břehu Tigridu v karmě 7 km východně od města se odpálil muž, jenž tak usmrtil pět a zranil čtyři kolaboranty.

Bagdád

Mezi shromážděnými příslušníky policie tzv. Probuzení se ve vesnici Awwad severně od Bagdádu odpálil kolem 9:00 muž, jenž zabil osm kolaborantů a několik dalších zranil. Původně se muž pokoušel dostat až do štábu velitele Probuzení Šadhara al-Ubajdího; když se mu to nepodařilo, odpálil svůj náklad mezi policisty.

Další sebevražedný útočník se odpálil u internetové kavárny v Tádží severně od Bagdádu a zabil jednoho kolaboranta z tzv. Probuzení.

Na několika místech Bagdádu byla nalezena celkem čtyři těla obětí sektářského násilí.

Sámarrá

V Džazíře západně od města našla loutková policie a síly tzv. Probuzení hromadný hrob 55 lidí. Oběťmi byli vesměs mladí muži, kteří nebyli zabiti najednou, ale postupně. K nálezu došlo v oblasti, kterou nedávno ovládala irácká al-Qá‘ida. Hrob byl odhalen díky informaci dvou osob, které byly uneseny, ale později je loutková policie propustila.

Odpoledne byl v Sámarrá zastřelen šajch Isám Fálih Hasaní, imám mešity v okrsku Qádisíja a člen rady ulamá.

Tikrít

V Háwí ad-Dúr 20 km jihovýchodně od Tikrítu zastřelili Američané Hamada Šihába (47), jeho manželku Na‘imu Alí (45) a jejich syna Díju (18). Současně zranili jejich 16letou dceru, která byla dopravena do baládské nemocnice.

Ba‘qúba

Velitel zdejší policie Ghánim al-Qurajší přežil večer na hlavní ulici města bombový útok na svou kolonu. Výbuch poškodil několik aut.

Chális

Pozdě večer podnikli Američané na vesnici Táhwilá u Chálisu nálet, při němž zahynulo 20 vesničanů.

Amára

Ředitel Sadrovy úřadovny v provincii Majsán Adnán as-Sajláwí obvinil loutkovou armádu z vraždy mahdistického velitele Mundhíra Madžída v Amáře. Mundhírovo tělo bylo předchozího dne ve městě nalezeno čtyři dny poté, co byl loutkovými vojáky zatčen ve svém domě. Velitel loutkové armády v provincii generálmajor Nabíl Jásín obvinění popřel jako „bezpodstatné“ a tvrdil, že Madžíd se zmocnil zbraně jednoho ze strážců a zastřelil se během výslechu.

Ve městě došlo dopoledne k několika útokům na příslušníky loutkové armády, při nichž byli zabiti podplukovník, major a nadporučík.

Ozbrojené akce

V Kubajsá odpoledne zasáhl povstalecký ostřelovač americkou hlídku.

Policie našla u vesnice Nawfal severně od Miqdádíje těla osmi řidičů kamionů.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša dopadly na americkou základnu na východě Násiríje. Americká armáda o dva dny později oznámila smrt jednoho vojáka, k níž mělo dojít následkem zranění při „nebojovém incidentu“ na této základně.

Bombové útoky

V Bagdádu zasáhl dvě bomby americké hlídky. Ani tentokrát nebylo možno zjistit ztráty Američanů; při jedné z explozí byl však zraněn i loutkový policista.

V mosulské čtvrti Jarmúk najela na bombu policejní hlídka, údajně však nedošlo k žádným škodám ani ztrátám.

Američané dodatečně přiznali, že 30. ledna zasáhla bomba jejich síly při „čištění“ ulice v bagdádské A‘zamíji.

Středa 6. února 2008

Ramádí

Loutková policie zatkla pět lidí, kteří se chtěli v autě dostat do města, ale nemohli předložit patřičné doklady.

Bagdád

Během dne našla policie v okrscích Rusafá a Karach čtyři mrtvá těla.

Tikrít

Ráno došlo k výbuchu bomby pod autem prezidenta tikrítské univerzitx dr. Mahíra Sáliha Álawího. Ten byl explozí těžce zraněn.

Při ostřelování vesnice Na‘ima jižně od Tikrítu zabili Američané tři lidi v domě, který byl hlavním terčem útoku. V téže vesnici byli předchozího dne při podobném útoku zabiti rovněž tři lidé a čtvrtý zraněn

Mosul

Ve čtvrti Zijáda zatkli v noci Američané při prohledávání domu ženy s pěti dětmi ženu a jejího nejstaršího 13letého syna.

Ozbrojené akce

V Báb Sindžár na západní straně Mosulu se stala policejní hlídka terčem palby ozbrojenců, v níž byli dva policisté zabiti a dva zraněni.

Při poledním útoku ozbrojenců byl ve svém autě v Kirkúku zraněn vůdce kmene Ubajd šajch Wálid Husajn al-Asi. V nemocnici byl jeho stav stabilizován.

Na hlavní silnici u Sámarrá zastřelili ozbrojenci dva loutkové vojáky.

Na mezinárodní dálnici přepadli ozbrojenci policejní stanici č. 160 u Rutby, zajali všechny přítomné policisty, svázali je, budovu pak podminovali a odpálením srovnali se zemí. Zajatce pak rozvázali a propustili, pohrozili jim však smrtí pro případ, že by se vrátili k policii. Vydali také provolání k policii tzv. Probuzení, podle něhož jsou schopni během několika hodin obsadit Ramádí a varovali je, aby se už nezapojovali do boje proti nim.

Ostřelování

Americkou základnu na západě Násiríje zasáhlo v noci na čtvrtek několik raket Kaťuša; jedna z nich dopadla do skladu léčiv, kde zranila dva americké a jednoho bangladéšského vojáka. Podle informovaného zdroje byl zřejmě také jeden Američan zabit.

Odpoledne zasáhly britskou základnu u Basry tři rakety Kaťuša.

Bombové útoky

V bagdádském okrsku Sáb Akkar zasáhla ráno bomba americkou hlídku

V díwáníjské čtvrti Uruba ráno zasáhl výbuch bomby polskou hlídku, zabil čtyři a zranil devět osob; sedm z nich patřilo k irácké pohotovostní policii.

U vesnice Hášimíjat poblíž Chálisu zasáhl výbuch bomby civilní auto, v němž zranil čtyři osoby, z toho tři ženy.

Americká armáda přiznala ztrátu jednoho vojáka, způsobenou výbuchem bomby v západním Bagdádu.

Čtvrtek 7. února 2008

Tharthar

Odbojová organizace Islámská armáda oznámila sestřelení amerického bezpilotního špionážního letounu nedaleko zdejší americké základny. O sestřelení pořídila filmový záznam.

Bagdád

Časně ráno obklíčili američtí vojáci Madínat as-Sadr a střetli se s tamními ozbrojenci. O ztrátách Američanů ani mahdistů nebyly k dispozici informace; zraněni však byli během bojů tři civilisté.

Pozdě večer vpadli příslušníci sil Magháwir spolu s pořádkovou policií ve dvou obrněných vozidlech do palestinského obytného komplexu v okrsku Baladíjat. Všem obyvatelům zabavili zbraně, které měli na svou ochranu, po bytech se pohybovali připraveni okamžitě začít střílet. Po hodině řádění odjeli, aniž někoho zatkli.

Tři mrtvá těla byla nalezena v Rusafá, dvě další ve čtvrtích Hurríja a Ghazalíja.

Tikrít

Neznámí ozbrojenci zastřelili čtyři civilisty, mezi nimi dva bratry předsedy loutkové městské rady Arifa Džabbára. Jejich auto nejprve provrtali deštěm kulek a pak je zapálili.

Díwáníja – Karbalá

V průběhu rozsáhlé razie spojené s hromadným zatýkáním zatkly loutkové policejní a armádní síly doprovázené polskými okupačními vojáky v Díwáníji tři mahdisty.

K podobné akci došlo v Karbale, kde loutkové síly oznámily nález 120 kusů zbraní včetně a 60 kg výbušnin. Kromě toho tu našly v pekařství blízko kontrolního stanoviště tři minometné střely, raketomety a dynamit, a údajně ještě další skladiště zbraní na několika místech města.

Ozbrojené akce

V provincii Ninwa vyřadili neznámí ozbrojenci z provozu osm komunikačních věží mobilní telefonní sítě společností Iraquna a Asia Cell.

Večer podnikli ozbrojenci útok na dům policejního důstojníka nadporučíka Šakira Mahmúda al-Kubajsího, kde zranili čtyři členy jeho rodiny.

Pentagon oznámil smrt jednoho vojáka zabitého bez uvedení bližších podrobností někde v Iráku, a smrt čtyř vojáků při bojích v Miqdádíji.

Ostřelování

V časných ranních hodinách ostřelovali povstalci opět britskou základnu na letišti u Basry; britská armáda jako obvykle i tentokrát oznámila, že nedošlo k žádným škodám ani ztrátám.

Bombové útoky

Ráno těžce poškodil výbuch bomby v Bajdží Humvee americké hlídky.

Exploze bomby v bagdádském okrsku Mansúr zranila tři členy policejní hlídky.

Další bomba zasáhla policejní hlídku v Salmán Páku, poškodila vozidlo a zranila dva policisty.

Také v mosulské čtvrti Intisar se terčem bomby stala policejní hlídka, zabit byl jeden z policistů a zraněna jedna další osoba. Výbuch bomby u další policejní hlídky ve čtvrti Masarif se obešel beze ztrát.

Společnou hlídku amerických vojáků a loutkových policistů zasáhl dva hozené granáty u restaurace Zajtún v Bajdží; údajně však ni'koho nezranily.

Během razie v Madá‘inu explodoval u jednoho z prohledávaných domů autobus naložený trhavinou a usmrtil tři policisty tzv. Probuzení.

Pátek 8. února 2008

Hít

Policejní hlídka usmrtila při střelbě do lidí tři zdejší obyvatele a tři další zranila. Proč ke střelbě došlo, zpráva neuvádí.

Další zásahy proti mahdistům

Okupační síly zatkly pozdě večer při razii v jižní části Miqdádíje nejmenovaného velitele mahdistů. Razie byla součástí rozsáhlé operace proti Mahdího armádě v celé provincii Dijála; zajatec zůstal v jejich rukou a nebyl předán loutkovým orgánům.

Loutkové síly obklíčily Nu‘máníji severně od Kútu a během razie zatkly tři lidi, které označily za „hledané osoby“ a obvinily je z příslušnosti k Mahdího armádě.

Ozbrojené akce

Časně ráno přepadli povstalci policejní kontrolní stanoviště v Saqlawíji u Fallúdže. Přímo ve Fallúdže došlo odpoledne k přestřelce mezi policejní hlídkou a povstalci.

V Rutbě vpadli příslušníci al-Qá‘idy do domu příslušníka loutkové policie a zranili čtyři členy jeho rodiny. Muž sám v tu dobu v domě nebyl.

Při útoku na sídlo policie tzv. Probuzení byli v Hadaru v provincii Ninwa zabiti tři její příslušníci.

V Harbatíle u Miqdádíje přepadli ozbrojenci navzdory zákazu vycházení sídlo policie tzv. Probuzení.

Dva americké vojáky zabili povstalci v Súfíji u Ramádí.

Povstalecká organizace Útočné brigády (Katá‘ib as-sawla) oznámila, že v Hadíthě zastřelila dva kolaboranty z policie tzv. Probuzení.

Američané oznámili smrt pěti svých vojáků v Bagdádu a Kirkúku.

Ostřelování

Minometná palba zasáhla americkou základnu v Hítu.

Bombové útoky

Ráno zranil výbuch auta v Huwajdžá 200 km severně od Bagdádu jednoho člena policejní hlídky.

U Habbáníje zničil ráno výbuch bomby americkou minolovku.

Na hlavní ulici Rutby zneškodnily dvě bomby policejní hlídkové vozidlo a zranily dva policisty.

Východně od Túz Chúrmátú zneškodnil odpoledne výbuch bomby americké vojenské vozidlo a zranil jednoho vojáka.

V Sámarrá zasáhla bomba hlídku policie tzv. Probuzení a jednoho jejího člena zranila.

Sobota 9. února 2008

Bagdád

Policie prohledala ráno několik čtvrtí na jihu města, střetla se s příslušníky al-Qá‘idy a zničila jejich tamní štáby.

Rada ulamá oznámila vytvořené nové organizace – Ligy iráckých novinářů, kteří nesouhlasí s americkou okupací a politickými institucemi, které byly zemi vnuceny. Liga má poskytovat podporu a pomoc novinářům, kteří ji budou potřebovat, neboť po okupaci a zrušení ministerstva informací zůstaly bez práce tisíce novinářů, kteří se nedali do služeb nového režimu. Má působit v rámci Vlastenecké, národní a islámské fronty Iráku, což je politické křídlo Iráckého odboje. Mluvčí ligy již navázal kontakty v káhirskou Federací arabských novinářů a dalšími mezinárodními organizacemi. Podle jeho slov bude liga pracovat společně s dalšími podobnými svazy – umělců, spisovatelů, diplomatů aj.

Ve městě byla nalezena čtyři mrtvá těla.

Isháqí

Síly Magháwir tzv. ministerstva vnitra prohledaly v noci na sobotu vesnici Rawašíd ležící asi 70 km severně od Bagdádu. Při razii mučili a poté zastřelili tři civilisty, členy jedné rodiny.

Hillá

Při razii v okrsku Tahmazíja zatkli američtí vojáci deset členů Mahdího armády včetně činitele pro kmenové záležitosti Džásima al-Kilábího.

Huwajdžá

Ve zdejší čtvrti Askarí zastřelili neznámí ozbrojenci zcela bezdůvodně jednoho civilistu.

Mosul

Vládní bezpečnostní síly zakázaly od dnešního rána až do úterý veškerý provoz vozidel ve čtvrtích Sumar a Filástín.

Sebevražedný útočník se pokusil najet autem do kontrolního stanoviště loutkové armády na severu města, vojáci jej však zastřelili a předčasný výbuch zranil jen lehce čtyři lidi.

Basra

Mahdisté prohledali úřadovnu norské církve u kostela Sachra, který je už několik let uzavřen a nepoužíván. Čtyři osoby byly zatčeny a jejich počítače a další komunikační technika byly zabaveny.

Ozbrojené akce

Poté, co se američtí vojáci spolu s policií tzv. Probuzení provádějící razii stali v Haqlaníji terčem útoku ozbrojenců, byl ve městě vydán zákaz vycházení.

Odbojová organizace Hlavní velení ozbrojených sil – Irácká armáda oznámila, že nedaleko Bajdží zničila americkou cisternu.

Ostřelování

Ráno se britská základna na letišti u Basry stala znovu terčem minometné palby.

Řada minometných střel dopadla na americký vojenský tábor u ropné rafinérie Síníja 15 km západně od Bajdží.

Další tři střely zasáhly policejní kontrolní stanoviště v Rutbě.

Bombové útoky

Ráno zasáhla na náměstí Qahtán v západní části Bagdádu bomba policejní hlídku. Nedaleko náměstí Adan na severu města na bombu narazila americká hlídka. Za poledne zranily dvě bomby na různých místech tři lidi.

Večer zasáhla bomba na silnici z Bajdží do Šaruqatu americkou hlídku.

Neděle 10. února 2008

Bagdád

Ve čtvrti Káhira na severu města přepadli ozbrojenci kolonu zástupce vedoucího protikorupčního úřadu Táhira Hámida Ráhimy, usmrtili ho i s jedním ze strážců a zranili ředitele téhož úřadu a jeho strážce.

Při dalším útoku ozbrojenců byl v západobagdádském Jarmúku těžce zraněn generál z hlavního inspektorátu tzv. ministerstva vnitra. Těžké zranění spolu s ním utrpěl i plukovník z téhož úřadu.

Policejní hlídky nalezly po městě celkem deset neidentifikovaných mrtvých těl.

Miqdádíja

Ve čtvrti Askarí na východě města unesli neznámí ozbrojenci dvě ženy.

Sebevražedné útoky

Na okraji vesnice Mazárí v Jathribu najel další útočník do kontrolního stanoviště sil tzv. Probuzení.

Večer najel na západě Mosulu sebevražedný útočník s cisternou do kontrolního stanoviště loutkové armády.

K podobnému útoku došlo večer také u kontrolního stanoviště policie tzv. Probuzení ve Fallúdže.

Machmúr

Ve vesnici Hadždž u Machmúru ležícího asi 300 km severozápadně od Bagdádu v provincii Irbíl zastřelil příslušník loutkové armády po hádce o způsob prodeje benzínu a nafty majitele čerpací stanice a zranil další tři lidi. Policie se na místo dostavila až po několika hodinách, vojáka zatkla a odvezla i s raněnými do Irbílu.

Basra

Místní představitelé propustili čtyři osoby, které byly předchozího dne zatčeny pro provádění misionářské činnosti. Šlo o jednoho evangelikálního křesťana a tři muslimy, kteří pracovali v organizaci norské církve; u všech čtyř se prokázalo, že šlo o humanitární pracovníky, kteří neměli s misiemi nic společného.

Další ozbrojené akce

Časně ráno bylo jihozápadně od Mosulu v boji mezi příslušníky al-Qá‘idy a tzv. policie Probuzení zabito šest policistů a 10 členů al-Qá‘idy. Ta kromě toho při útoku na vesnice zabila dvě ženy a čtyři děti.

V mosulské Džadídě se střetli příslušníci odboje v loutkovou armádou.

V okrsku Dawanim západního Bagdádu zranili povstalci v boji dva příslušníky sil Magháwir. Odbojová organizace Džajš ar-rášidín oznámila, že v severozápadním Bagdádu zničila jedno americké Humvee.

Ostřelování

Ráno dopadlo několik minometných střel neznámého původu do Balád Rúzu, kde zabily tři a zranily 19 civilistů.

Bombové útoky

Ráno zasáhla exploze auta v Abbásí u Huwajdžá skupinu policistů tzv. Probuzení a tři z nich zranila.

Přímo v Huwajdžá došlo dopoledne k explozi auta, jež měla zasáhnout předsedu kolaborantského tzv. lidového výboru mulu Madžída Ahmada Chaláfa; ten však útok přežil.

Odbojová organizace Hlavní velení ozbrojených sil irácké armády oznámila, že její členové zničili v 17:30 na silnici z provincie Ninwa do provincie Saláh ad-dín bombou americkou minolovku.

V noci najela v okrsku Bajjá západního Bagdádu americká hlídka na bombu, která zcela zničila jedno Humvee.

Američané oznámili smrt jednoho a zranění dvou svých vojáků, k nimž došlo při výbuchu bomby pod jejich vozidlem v provincii Dijála.

Pondělí 11. února 2008

Fallúdža

Vládní policie spolu s muži policie tzv. Probuzení prohledali hlavní fallúdžskou nemocnici a mezi pacienty zatkli 20 lidí, mezi nimi i děti.

Bagdád

Při střelbě ozbrojenců na automobil GMC byl ve východním Bagdádu ráno zastřelen velitel policie tzv. Probuzení okrsku Maštal a dva jeho průvodci zraněni.

Agentura Jaqín s odvoláním na informovaný zdroj přinesla zprávu, že v amerických věznicích Camp Cropper v Bagdádu a Bucca v Basře je v současně době drženo 24 000 iráckých vězňů.

Kolem poledne explodovala dvě auta u sídla strany SIIC v okrsku Karradá, kde zabila šest a zranila 13 osob.

Američtí vojáci vtrhli v okrsku Iskan do prodejny potravin patřící vládní společnosti. Podle sdělení ministerstva obchodu zabavili ostraze objektu zbraně a vysílačky a způsobili vážné škody, protože si otvírali pomocí granátů, ničili dveře a rozbíjeli zařízení, a to i v kancelářích vedení.

Policie tentokrát ohlásila nález tří mrtvých těl.

Šaruqat

Zástupce guvernéra provincie Saláh ad-dín Ahmad Abdalláh al.-Džabbúrí oznámil, že policie odhalila sklad raket, bomb a minometných střel vyrobených v Íránu a patřících al-Qá‘idě. Jeho síly zajaly při této akci pět osob.

Bajdží

Mohutná exploze otřásla okrskem Laqlaq u města a roztrhla plynovod vedoucí z kirkúckých ropných polí do Bajdží.

Miqdádíja

Američtí vojáci prohledali večer několik vesnic ležících východně od města, v nichž pátrali po příslušnících mahdistické milice. Několik mahdistů při razii zatkli; pěti osobám, které mahdisté zadržovali, se přitom podařilo uniknout. .

Provincie Ninwa

Ve vesnici Chams Tulúl asi 80 km jihozápadně od Mosulu se v poledne odpálil muž a způsobil zranění deseti lidí.

Basra

U hotelu Sultan unesli ozbrojenci ve dvou automobilech britského novináře spolupracujícího s americkou společností CBS a jeho iráckou tlumočnici

Britští vojáci se spolu s příslušníky loutkové armády rozmístili podél íránské hranice. Cílem opatření je zabránit přílivu zbraní do země a zamezit pašování.

Bombové útoky

Ráno zabil výbuch bomby ve čtvrti Karamá na severovýchodě Mosulu dva členy policejní hlídky.

V bagdádském okrsku Mansúr zasáhl výbuch bomby policejní hlídku. Večer zranil výbuch auta u policejní stanice v jižním Bagdádu dva policisty.

Výbuch bomby umístěné na střeše obchodu vedle domu starosty musajjibské čtvrti Džumhúrí Muhammada Salmána způsobil škody na domu i obchodu.

Za poledne zneškodnila bomba v Balád Rúzu Humvee americké hlídky.

Večer zničila mina na silnici u americké základny v Habbáníji americké Humvee.

Úterý 12. února 2008

Tharthar

V oblasti zdejšího jezera zabila policie odpoledne jednoho příslušníka al-Qá‘idy a odhalila sklad zbraní.

Provincie Anbár

V 9:00 přepadli neznámí ozbrojenci na dálnici severně od Chálidíje kolonu jednoho z vyšších velitelů policie tzv. Probuzení Hamída Ahmada an-Natty a zranili jeho a tři ze strážců. Po útoku došlo k desetiminutové přestřelce, pak ozbrojenci zmizeli. V Ramádí jakožto hlavním městě provincie Anbár byl po této akci vyhlášen stav pohotovosti a loutková státní policie spolu s policií tzv. Probuzení a americkými vojáky začali pátrat po zbrojencích.

K tomuto útoku došlo necelých 24 hodin po tom, co výbuch auta zasáhl v Bagdádu štáb předsedy anbárské tzv. Rady spásy Hamída al-Hajíse a proamerického kmenového vůdce Alího Hátima as-Sulajmána a zranil několik kmenových vůdců a Hajísových stoupenců.

V provincii vzrůstá napětí mezi kolaborantskými kmeny, které se přidaly k tzv. Probuzení, a Iráckou islámskou stranou, která sice rovněž podporuje Američany a dožaduje se jejich účasti v boji proti al-Qá‘idě a šíitským milicím, na druhé straně však s Probuzením bojuje o kontrolu nad provincií. Chatáb Ámir Abd al-Džabbár as-Sulajmán odpoledne pohrozil, že kmeny zesílí své útoky na úřadovny Islámské strany v provincii, pokud je tato strana nevyklidí dobrovolně: „Pokud se Islámská strana této hrozbě okamžitě nepodřídí, stanou se její úřady terčem ozbrojených útoků našich kmenů.“ Odsoudil Islámskou stranu za „ovládání provincie Anbár nelegálním způsobem, zhoršení situace v provincii a rozšíření korupce a nedostatku služeb.“ Beduínské kmeny jsou podle něho připraveny převzít kontrolu nad provincií a nepotřebují, aby v ní vládla Islámská strana. Hamíd al-Hajís, známý svou vazbou na Sulajmánovu rodinu, dal Islámské straně 30 dní na uvolnění úřadoven a stažení jejích členů z provinčního shromáždění. Podle jeho tvrzení Islámská strana obsadila 36 z 41 křesel provinčního shromáždění; strana naopak tvrdí, že jí patří jen 13 křesel.

Bagdád

Tělo iráckého novináře, jenž přede dvěma dny zmizel, se objevilo pohozené na bagdádské ulici.

Amára

Na jihu provincie Majsán zatkly loutkové síly deset členů Mahdího armády a předaly je soudům. Podle policie šlo o muže hledané pro spáchání trestných činů, např. loupeží, a stalo se tak na základě výpovědí dalších, již dříve zatčených mahdistů. Policie rovněž uvedla, že operace proti zločincům z řad mahdistů stále pokračuje.

Basra

Časně ráno se v okrsku Kazíza na severní straně města střetli loutkoví vojáci s početným oddílem ozbrojenců. Ke střetu došlo, když loutkové síly začaly prohledávat domy a zatkly jednoho mahdistického velitele.

Večer došlo na několika místech města k boji mezi proamerickými bezpečnostními silami a členy mahdistické milice poté, co loutková armáda zatkla čtyři členy Mahdího armády. Vojáci byli donuceni zajatce zase propustit. Kromě toho, zřejmě bez souvislosti s těmito boji, zastřelili ve městě neurčení ozbrojenci jednoho a zranili dva členy policejní hlídky.

Ozbrojené akce

Při ranním útoku ozbrojenců na policejní hlídku byl v Basře jeden z policistů usmrcen a dva zraněni.

V Ána zaútočila skupina ozbrojenců na kolonu velitele policie tzv. Probuzení projíždějící městem.

Ostřelování

Dva rakety Kaťuša zasáhly v poledne americko-iráckou základnu v Thartharu.

Bombové útoky

Ráno došlo na území Bagdádu ke dvěma explozím bomb pod americkými hlídkami; třetí bomba zasáhla společnou hlídku amerických vojáků a loutkové policie. Při jednom z útoků byl v poškozeném vozidle zraněn policista a zranění utrpěl rovněž civilista, ztráty Američanů při ostatních dvou explozích se jako obvykle zjistit nepodařilo.

V poledne zasáhla v západním Mosulu bomba americkou hlídku.

Hítem otřásla exploze auta, jež zasáhla skupinu příslušníků pohotovostní policie. Podle prvních zpráv se oběti výbuchu počítaly na desítky.

U Huwajdžá došlo večer k explozi bomby pod autem s členy policie tzv. Probuzení, jež dva z nich zabila.

Středa 13. února 2008

Fallúdža

V Saqlawíji zatkli Američané 11 místních lidí.

Sámarrá

Při tzv. bezpečnostní operaci zabily loutkové síly ve městě jednu osobu a další zranily. Kromě toho byla řada lidí zatčena; akce byla odpovědí na smrt jednoho z vojáků při výbuchu bomby.

Ba‘qúba

Američtí vojáci zastřelili ráno během razie v Džurf al-Milh na severu města dva důstojníky bývalé irácké armády.

Miqdádíja

V noci propukl ve čtvrti Askarí boj mezi členy Mahdího armády a oddílem zvláštních sil loutkové armády, v němž byli dva mahdisté zabiti a třetí zraněn.

Hillá

Rozpory mezi vládní policií a ostrahou zdejšího guvernéra vyvrcholily ráno útokem početného oddílu guvernérových strážců na policejní kontrolní stanoviště ve městě.

Ozbrojené akce

Ráno zaútočili v Rutbě povstalci nedaleko vládní budovy na kolonu správce zdejší oblasti Qásima Mar‘ího al-Kubajsího, zranili však jen dva z jeho strážců. Šlo v pořadí už o třetí útok na Kubajsího. V celém městě vládne už delší dobu napětí a vládní síly, jakož i policie tzv. Probuzení jsou neustálými terči útoků.

Ve vesnici Hamád u Šaruqatu se odpoledne střetla policie tzv. Probuzení s příslušníky al-Qá‘idy.

V Sa‘díji 110 km severovýchodně od Bagdádu zabili ozbrojenci při útoku na dům pět stavebních dělníků a další dva zranili.

Ostřelování

Za poledne dopadly tři rakety Kaťuša do blízkosti odvodního střediska policie tzv. Probuzení západně od Baládu.

Minometná střela dopadla do objektu policejní stanice ve východobagdádském okrsku Šá‘b.

Dvě střely podezřelého původu dopadly do obytné části Durá jižně od Bagdádu, kde zabily a zranily deset lidí.

Bombové útoky

V Džabbúru západně od Dulu‘íje zneškodnila bomba americké Humvee.

Ve východním Bagdádu zasáhly odpoledne dvě bomby americké hlídky.

Večer usmrtila ve vesnici Muhammad u Šaruqatu bomba dva loutkové vojáky, jejichž Humvee zasáhla.

Čtvrtek 14. února 2008

Fallúdža

Ráno zastřelili američtí vojáci u východního vjezdu do města tři fallúdžské obyvatele.

Večer zatkla policie při raziích na městských tržištích 15 místních lidí.

Bagdád

Na tržišti v Madínat as-Sadr explodoval ráno trhavinou naložený mikrobus Kia, jenž podle prvních zpráv zabil pět a zranil 25 lidí.

Večer přežil v Bagdádu generální tajemník rady tzv. Probuzení celého Iráku pokus o atentát na jeho kolonu.

Ani tento den se neobešel bez nálezu pohozených lidských těl; tentokrát šlo o tři oběti.

Ba‘qúba

Američtí vojáci zastřelili ve městě ozbrojence, údajně velitele odbojové organizace Irácký Hamás.

Mosul

V noci na čtvrtek bombardovalo americké letectvo okrsky Wahda a Mitháq na severovýchodě Mosulu, kde způsobilo smrt a zranění řady lidí. Později během dne zaútočil americký vrtulník na východní část Mosulu, kde zranil tři dělníky.

Ozbrojené akce

Odpoledne přepadli povstalci sedm kilometrů od americké základny v Habbáníji dva kamiony se zásobami pro základnu, oba vozy zapálili a jednoho řidiče zastřelili, zatímco druhému se podařilo utéci. Oba řidiči, Arabové, ale nikoli Iráčané, pracovali pro Američany už delší dobu.

Při útoku povstalců byl v Huwajdžá zabit jeden člen policie tzv. Probuzení.

Ostřelování

Několik raket dopadlo ráno na společnou americko-iráckou základnu v Násiríji, kde mj. zranily dva americké vojáky.

Bombové útoky

Při explozi bomby pod jeho kolonou byl v Ba‘adži jihozápadně od Mosulu zraněn velitel tamní policie plukovník Házim al-Džabbúrí.

V Basře bomba zasáhla hlídkou loutkové armády a zranila dva vojáky.

Odpoledne zasáhla v sámarrské čtvrti Mu‘tasim bomba americkou hlídku a usmrtila jednoho z vojáků.

V Bagdádu narazily na bomby dvě americké hlídky. Další bomba zasáhla v poledne kolonu bezpečnostní společnosti a dva žoldáky v ní zranila.

Pátek 15. února 2008

Bagdád

Během dne byla nalezena těla čtyř dalších obětí sektářského násilí.

Huwajdžá

Při ostřelování města ze dvou amerických vrtulníků bylo zabito osm členů jedné rodiny.

Tal Afár

V době společných pátečních modliteb se odpálili dva muži u vchodu do šíitské mešity as-Sádiq. Podle prvních zpráv si exploze vyžádaly čtyři mrtvé a 13 zraněných. Policie současně oznámila, že použité vesty s výbušninami byly podomácku připraveny ve městě, vyšetřování se však obíralo otázkou, zda sebevražední útočníci byli Arabové či Turkmeni.

Mosul

Spojené americké a irácké loutkové síly zatkly ráno v okrsku Qajjará na jihu města pět lidí.

Basra

Od rána propukly ve městě znovu boje mezi mahdisty na jedné straně a loutkovými a britskými silami, jejichž výsadkáři obsazovali strategickou silnici vedoucí od mezinárodního letiště do Kuvajtu. Během boje byl podle svědků zabit značný počet mahdistů i britských vojáků. Podle některých svědků prohledávali Britové oblast kolem tohoto spoje už přede dvěma dny a pátrali po ozbrojencích, kteří na dálnici do Kuvajtu opakovaně kladli bomby. Od toho dne už docházelo ke srážkám mahdistů s britskými vojáky, kterým se podařilo zajmout jejich velitele.

Kromě toho zastřelili ozbrojenci přímo v Basře tři členy policejní hlídky.

Ozbrojené akce

Povstalecký ostřelovač odpoledne zasáhl a zranil na okraji Fallúdže amerického vojáka.

Ostatní členové americké hlídky pak střelbou usmrtili dva civilisty.

Na kontrolním stanovišti sil tzv. Probuzení u Thartharu odpoledne zaútočili ozbrojenci.

Ostřelování

Šest raket Kaťuša dopadlo na základnu rumunských vojáků u Násiríje v provincii Dhi Qar.

Bombový útok

Odpoledne usmrtil v jihozápadním Bagdádu výbuch auta policistu tzv. Probuzení.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       18. 2. 2008
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
18. 2. 2008 Zvoní na poplach. Probereme se? Hana  Mudrová
18. 2. 2008 To víte, za mě tu nebyli! Karel  Dolejší
18. 2. 2008 Česko zase jako vlast nafoukanců a ignorantů Petr  Vařeka
18. 2. 2008 ČR je nejúspěšnějším transformačním státem světa
18. 2. 2008 Volba krví a železem Pavel  Kopecký
18. 2. 2008 Staronový prezident a morální vítěz
18. 2. 2008 Pět požadavků na českou sociální demokracii Jindřich  Kalous
18. 2. 2008 Ještě k volbě prezidenta Adam  Rykala
18. 2. 2008 Michael  Marčák
16. 2. 2008 Kdo koho zradil Milan  Daniel
17. 2. 2008 Prezidentská volba a přímá demokracie Milan  Valach
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
17. 2. 2008 Na Klausovo zvolení je možný ještě jiný pohled Jan  Čulík
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
17. 2. 2008 Jana Bobošíková: Výsledek této volby se nám nemusí líbit, ale její způsob už nepřipomínal mafiánské tržiště Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Jan Švejnar: Budu ctít Poslaneckou sněmovnu a Senát, byť to ústava nežádá Jan  Švejnar
16. 2. 2008 BBC: Český vůdčí politik zvítězil ve "zkažených" volbách
18. 2. 2008 Poučení pro příště. Voliči, změňte taktiku Radek  Mokrý
16. 2. 2008 Ministr Nečas má špatnou paměť Jan  Rovenský
18. 2. 2008 o nule v kruhu Miluše Anežka Šajnohová
18. 2. 2008 Chamtivost milionářů na pranýři, aneb Kavalíři přece nezkracují daně Uwe  Ladwig
18. 2. 2008 Michael  Marčák
18. 2. 2008 Na obranu Schwarzenbergů a české politiky Miroslav  Polreich
17. 2. 2008 Hanba nám! Milan  Daniel
18. 2. 2008 Problém Kosova a právo na sebeurčení Jiří  Glonek
18. 2. 2008 Kosovo -- po svém kdosi tu snadno figurkami tahá, v našem lhostejném světě Michal  Rusek
18. 2. 2008 Prípad Kosova nie je príkladom národa usilujúceho o samostatnosť
18. 2. 2008 Jsou čeští fyzici málo metafyzičtí? Jiří  Štěpán
18. 2. 2008 O fyzice: S těmi pojmy, prosím - opatrně Leopold  Kyslinger
18. 2. 2008 Ediční politika Britských listů je nevyvážená Petr  Frish
18. 2. 2008 Děkuji za odezvy k článku o ukončování normalizace české fyziky Bohumír  Tichánek
18. 2. 2008 Rakouští aktivisté zahájili boj proti elektrárně Mochovce Richard  Seemann
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008
18. 2. 2008 Immanuel Wallerstein: Odejít: nejméně špatná varianta Immanuel  Wallerstein
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Co bych byl řekl na Hradě být předsedou KSČM Jaroslav  Čejka
17. 2. 2008 Lidi by spíš přestali kouřit, kdyby každoročně museli platit za oficiální povolení
15. 2. 2008 Kterak nevyplácet příspěvky v nezaměstnanosti, aneb můžete jít do dolů Anna  Čurdová
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007   
4. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2007   
19. 7. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. července 2007