21. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 3. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Regionální shromáždění ve městě Huwajdžá obvinilo provinční shromáždění provincie Ta`mím, že se podílelo na vymazávání tisíců jmen ze seznamů obyvatelstva, aby tak umožnilo demografické změny a usnadnilo připojení oblasti k autonomnímu Kurdistánu. Člen regionálního shromáždění Házim Sultán totiž zjistil rozpory mezi rozpočtem na rok 2008 a počty arabského obyvatelstva, čímž bylo 50 000 rodin připraveno o možnost přístupu k financím, které mohly přispět k rozvoji města a okolí. Správní ředitel regionálního shromáždění Hasan Atíja si kromě toho stěžoval, že Kurdy ovládané provinční shromáždění omezilo průtok vody z přehradní hráze Dukan do zavlažovacího systému regionu, který tak trpí nedostatkem vody. Tento postup měl být odplatou za neochotu centrální loutkové vlády poskytovat elektřinu separatistickému Kurdistánu.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Sobota 1. března 2008

Tharthar

Nedaleko zdejší americké základny sestřelili příslušníci odboje odpoledne americký bezpilotní špionážní letoun.

Bagdád

Za posledních 24 hodin našla policie další dvě mrtvá těla obětí sektářského násilí.

Provincie Saláh ad-dín

Jižně od Túz Churmátú zastavili ozbrojenci na falešném kontrolním stanovišti střelbou autobus se šíitskými poutníky, kteří se vraceli domů z Karbaly. Střelba zabila jednoho pasažéra a deset zranila, mezi nimi i ženy a děti.

K podobnému útoku došlo odpoledne u Chálisu, kde střelba na mikrobus zranila pět lidí, z toho tři těžce.

Azim

Na dálnici spojující provincii Dijála s Kirkúkem si u města Azim zřídili ozbrojenci kontrolní stanoviště. Když u něho zastavil mikrobus Kia s 11 pasažéry, ozbrojenci je všechny unesli a zmizeli s mikrobusem směrem k horám Hamrin. V oblasti je poměrně početná al-Qá‘ida, jež využívá řek a hor k úkrytům a podniká nečekané výpady na dálnici a do míst, o nichž ví, že tam nejsou žádné vládní síly.

Huwajdžá

Regionální shromáždění ve městě obvinilo provinční shromáždění provincie Ta‘mím, že se podílelo na vymazávání tisíců jmen ze seznamů obyvatelstva, aby tak umožnilo demografické změny a usnadnilo připojení oblasti k autonomnímu Kurdistánu. Člen regionálního shromáždění Házim Sultán totiž zjistil rozpory mezi rozpočtem na rok 2008 a počty arabského obyvatelstva, čímž bylo 50 000 rodin připraveno o možnost přístupu k financím, které mohly přispět k rozvoji města a okolí. Správní ředitel regionálního shromáždění Hasan Atíja si kromě toho stěžoval, že Kurdy ovládané provinční shromáždění omezilo průtok vody z přehradní hráze Dukan do zavlažovacího systému regionu, který tak trpí nedostatkem vody. Tento postup měl být odplatou za neochotu centrální loutkové vlády poskytovat elektřinu separatistickému Kurdistánu.

Mosul

Syrský katolický biskup v Mosulu Džirdžis Otec Músa oznámil, že únosci v pátek uneseného chaldejského arcibiskupa Faradže Rahua zahájili telefonické vyjednávání o jeho vydání. Nepodařilo se mu však zjistit, v jakém zdravotním stavu arcibiskup je.

Ozbrojená akce

Na kontrolní stanoviště loutkové vládní policie na okraji Hadíthy zaútočil ráno muž vyzbrojený kalašnikovem a zranil jednoho z policistů.

Bombové útoky

Na dvou místech bagdádské Ámiríje vybuchly kolem poledne dvě bomby. Obě byly určeny hlídkám policie tzv. Probuzení a zranily šest jejich členů, jedna z nich však usmrtila i civilistu.

Na hlavní ulici Mahmúdíje usmrtil výbuch bomby jednu osobu.

Na třech místech Mosulu došlo k útokům na americké hlídky. Ve dvou případech šlo o exploze aut, ve třetím o bombu. Podle oficiálního sdělení policie nedošlo ani při jednom z nich na americké straně k žádným ztrátám či škodám.

Neděle 2. března 2008

Bagdád

Brigády Revoluce 1920 vzdaly poslední čest veliteli Muhammadu Ubajdovi Awwádovi aš-Ša‘banímu ad-Dulajmímu, kterého okupační vojáci zabili 29. února.

Ve městě byla nalezena další tři mrtvá těla.

Sámarrá

Agentura Jaqín přinesla zprávu, že v pátek 29. února zabil americký letoun irácké dítě, sbírající u silnice nedaleko města dříví na otop.

Mosul

Exploze auta, které američtí vojáci odpálili, způsobila zranění tří místních civilistů.

Ozbrojené akce

Při přestřelce mezi policií a ozbrojenci bylo v Tal Afáru zabito na obou stranách 15 lidí.

Odbojová organizace Hlavní velení ozbrojených sil – Irácká armáda oznámila, že její členové zničili 25. února v 8:15 u vesnice Tulúl al-Badž na hlavní silnici spojující provincie Ninwa a Saláh ad-dín, po níž často jezdí americké zásobovací konvoje, velké americké vojenské vozidlo.

Brigády Revoluce 1920 oznámily zničení amerického Humvee v Abú Ghurajb.

Ve východní části Mosulu vyhodili ozbrojenci večer do vzduchu opuštěnou policejní stanici.

Ostřelování

V poledne dopadlo několik minometných střel do bagdádské Zelené zóny.

Americkou základnu Camp Anaconda v Jathribu zasáhla série raket a minometných střel.

Pozdě večer dopadla minometná střela na policejní kontrolní stanoviště v Azimu.

Bombové útoky

Ráno usmrtil výbuch bomby u policejní hlídky v Buhrízu jednoho policistu.

V Miqdádíji usmrtila exploze bomby pět lidí.

Odpoledne zničila podomácku vyrobená bomba na tržišti v Bajdží americkou minolovku. Další bomba zasáhla ve městě hlídku policie tzv. Probuzení a dva její členy usmrtila.

Večer zničil výbuch nákladního auta ve čtvrti Huwajš na západě Sámarrá čtyři domy a usmrtil sedm lidí a devět zranil. Mezi mrtvými byla žena a její dítě. Poškozeno bylo osm dalších domů.

Pondělí 3. března 2008

Bagdád

V Džadídě na východě města najel ráno sebevražedný útočník do domu, používaného příslušníky loutkové armády k odpočinku a relaxaci. Exploze zničila celkem tři domy a další poškodila, zabila dvě osoby (z toho jednoho vojáka) a zranila další tři vojáky a tři civilisty.

Po 10:00 došlo v okrsku Báb al-Mu‘azzam k explozi auta, jež míjela hlídka loutkové armády. Silný výbuch usmrtil 12 lidí, z toho pouze jednoho vojáka, a zranil dalších 46 osob (čtyři vojáky). Výbuch bomby v tomtéž okrsku poblíž budovy ministerstva financí zranil tři civilisty.

Další bomba zasáhla kolonu policejního ředitele v okrsku Zajzaná na východě Bagdádu, poškodila však jen jedno z aut a nikoho nezranila.

Na ulicích města se našlo dalších pět mrtvých obětí násilí.

Šaruqat

Americké síly prohledaly vesnice kolem města, přičemž zatkli šest členů jedné rodiny, jíž současně sebraly veškeré peníze a zbraně.

Přímo ve městě došlo k explozi auta zaparkovaného u policejní stanice. Výbuch usmrtil dva policisty a zranil čtyři civilisty, kteří byli v té chvíli poblíž, mezi nimi i dítě. Objekt policejní stanice byl spolu s okolními budovami poškozen.

Madá‘in

Kolem 11:00 zasáhl americký letoun u Madá‘inu auto s vůdcem kmene Batta šajchem Džásimem Ibráhímem al-Battáwím a usmrtil ho.

Kút

Irácké loutkové síly zatkly na kontrolním stanovišti na silnici vedoucí z Kútu do Násiríje tři členy Mahdího armády, u nichž bylo podle policejní zprávy nalezeno 16 raket Kaťuša, 13 jiných raket a 40 minometných střel, to vše výlučně íránské výroby.

Ozbrojené akce

V Basře zastřelili neznámí ozbrojenci ze tří jedoucích aut policejního důstojníka násiríjské policie, plukovníka Qásima Abd Fáliha, který přijel na návštěvu města, i se třemi jeho průvodci. Útočníci pak zmizeli.

Pozdě večer zničili neznámí ozbrojenci tři pozorovatelny vybudované loutkovou armádou u Dulu‘íje.

Ve vesnici Mazári u Jathribu zaútočili ozbrojenci za tmy na kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení a zranili tři policisty.

Ostřelování

Raketa Kaťuša dopadla večer do obytného komplexu u hráze v Sadd Hamrin.

Bombové útoky

V Mosulu ráno vyhodili neznámí ozbrojenci do vzduchu prodejnu aut; k lidským ztrátám nedošlo.

Tři lidi zranil ranní výbuch bomby v Buhrízu.

Také v Tikrítu zranil výbuch bomby dva členy jedné rodiny, jejichž auto na bombu najelo poblíž jejich domu.

V Hamře severně od Tikrítu zničila bomba americké Humvee.

V okrsku Sárí nedaleko Sámarrá zabila exploze auta u kontrolního stanoviště loutkové armády čtyři vojáky.

Úterý 4. března 2008

Fallúdža

Na východě města zranili příslušníci americké námořní pěchoty řidiče kamionu a vozidlo zapálili.

Bajdží

Americká armáda přiznala, že na palubě vrtulníku iráckých loutkových sil, který se v pondělí ztratil v písečné bouři se severozápadně od města, byl i jeden americký voják. Šlo o stroj ruské výbory Mi-17, který má dvoučlennou posádku a pojme 32 pasažérů, jenž letěl z Hadaru 90 km jihozápadně od Mosulu a kolem 14:00 ztratil spojení s komunikační věží. Jeho trosky byly po usilovném pátrání stovek amerických vojáků nalezeny severně od Bajdží s mrtvými těly Američana a osmi iráckých loutkových vojáků.

Američtí vojáci zatkli řidiče bagru ze zdejší rafinérie.

Túz Churmátú

Neznámí ozbrojenci unesli nedaleko města čtyři syrské řidiče kamionů. Kamiony nalezla policie večer i s nákladem opuštěné na hlavní silnici.

Kút

Okupační síly a loutkové síly rychlého rozmístění zablokovaly za úsvitu čtvrť Džihád a nikomu nedovolili do ní vstoupit ani z ní odejít, což znamenalo uzavření tamních škol a vládních úřadů. V 8:00 pak byla zahájena razie dům od domu. Čtvrť je považována za baštu mahdistů.

Basra

Britská armáda přiznala možnost, že při dělostřelecké palbě ze své zdejší základny zasáhla a usmrtila ženu se třemi dětmi.

Ozbrojená akce

Ve městě Dúru 150 km severně od Bagdádu v provincii Saláh ad-dín zasypali ozbrojenci deštěm kulek auto s příslušníky policie tzv. Probuzení, dva z nich zabili a tři zranili.

Bombové útoky

Na jihu Bagdádu zranil ráno výbuch bomby pět amerických vojáků. Další dvě bomby zasáhly na bagdádském náměstí Wáthiq policejní hlídku a zranily dva policisty.

V okrsku Džamál východně od Mosulu zranila bomba tři členy policejní hlídky a dva civilisty. Na západě Mosulu zasáhla bomba americkou hlídku.

Středa 5. března 2008

Hadítha

Američtí vojáci zastřelili z neznámých důvodů v jeho domě v rezidenční čtvrti blízko tamní rafinérie brigádního generála bývalé irácké armády Maqbula Ubajda Ammáše. Pohřbu generála, který se odmítl zapojit do nové irácké armády, se navzdory nátlaku, aby tak nečinili, zúčastnilo množství lidí z Hadíthy a nedalekých měst Barwaná a Haqlaníja. Při pohřbu provolávali hesla proti americkým okupantům a kolaborantům.

Túz Churmátú

S rozbřeskem vpadli ozbrojenci do domu Tajfa Zajjáda, zastřelili jeho ženu a syna a zranili tři další děti. Další podrobnosti události nebyly známy.

Tikrít

Vládní policie prohledala za rozednění dům muže podezřelého z atentátu na policejního důstojníka, k němuž došlo před několika týdny. Muže pak na místě zastřelili.

Sámarrá

Na kontrolní stanoviště obsluhované příslušníky policie tzv. Probuzení u zdejší továrny se pokusil najet autem sebevražedný útočník. Protože policisté začali na blížící se auto střílet, došlo k předčasné explozi, která usmrtila šest lidí, z toho čtyři členy Probuzení.

Ozbrojené akce

Na západě Mosulu zastřelili odpoledne ozbrojenci čtyři strážce věznice Baduš v okrsku Isla az-Zirá‘i. O něco později byli v této části města zastřeleni dva členové policejní hlídky.

Na severu Baládu přepadli odpoledne ozbrojenci kontrolní stanoviště policie tzv. Probuzení a dva její členy zastřelili.

Bombové útoky

Časně ráno zasáhly v Zafaráníji na jihovýchodě Bagdádu bomby dvě policejní hlídky a dva vládní policisty zranily. Později během dne se v Zafaráníji a ve čtvrti Mikanik v Durá jižně od Bagdádu staly terči bomb americké hlídky. V obou případech Američané okamžitě místa výbuchu uzavřeli a nedovolili získat žádné informace o následcích útoků.

Ve čtvrti Chadra v západní části Kirkúku explodovala bomba pod kolonou generálmajora Házima al-Chazradžího z inspektorátu provinční policie. Generál však útok přežil.

Nedaleko Azimu 120 km severně od Bagdádu zasáhla bomba auto se členy tzv. lidových výborů a jednoho usmrtila.

Východně od Tikrítu zasáhl výbuch bomby auto GMC, zabil jednoho a zranil další tři civilisty.

Čtvrtek 6. března 2008

Bagdád

Večer explodovala v okrsku Karradá v centru města nejprve bomba a poté se v davu, který se na místě shromáždil, odpálil sebevražedný útočník. Oba výbuchy usmrtily 54 lidí a 123 dalších zranily. Mezi mrtvými byli tři dopravní strážníci, major loutkové armády a dvě ženy, mezi zraněnými 20 příslušníků iráckých bezpečnostních sil.

Ozbrojená akce

V okrsku Uruba na východě města Amára ležícího 290 km jihovýchodně od Bagdádu zastřelili ozbrojenci dva příslušníky loutkové armády.

Bombové útoky

V bagdádské A‘zamíji ráno zasáhla bomba určená americké hlídce mikrobus s iráckými civilisty, těžce jej poškodila, jednoho pasažéra usmrtila a pět zranila. Ve 20:00 došlo k explozi bomby v Ámiríji nedaleko mešity Muluki; o následcích tohoto výbuchu nebyly k dispozici informace.

V Mosulu zasáhla exploze bomby auto se strážci tamní věznice Baduš, jednoho usmrtila a dva další zranila. Exploze auta zasáhla v mosulské čtvrti Núr hlídku amerických vojáků. zatímco správa města oznámila, že výbuch zranil čtyři lidi, Američané žádnou zprávu o útoku nevydali.

Za poledne zranil výbuch bomby v kirkúckém okrsku Rašad dva příslušníky loutkové armády.

Exploze bomby určené policejní hlídce zranila v Iskandaríji dvě ženy.

Policejní hlídka narazila v Chanaqínu na bombu, která zabila nadporučíka vládní policie a čtyři další policisty zranila.

Pátek 7. března 2008

Ramádí

V lidové restauraci v okrsku Zankura ve východní části města zastřelila policie muže, který se chystal odpálit na sobě nálož. Američtí vojáci současně začali podle svého zvyku střílet kolem sebe a zabili jednoho civilistu. Odborníci pak zneškodnili vestu s výbušninami na muži, jenž nepatřil k místním lidem.

Azim

Americké síly oznámily bez dalších podrobností, že při náletu na vesnici nedaleko Azimu v provincii Dijála usmrtily tzv. ministra financí irácké al-Qá‘idy a jejího guvernéra provincie Saláh ad-dín.

Mosul

Časně ráno najel sebevražedný útočník autem do policejní stanice Waqqás v okrsku Ras al-Džadda, vážně poškodil objekt stanice i několik sousedních budov, usmrtil pět policistů a dalších 33 příslušníků policejních sil zranil.

Ozbrojená akce

Při útoku na americkou hlídku byl podle oznámení americké armády v provincii Dijála jeden voják zabit a další zraněn.

Bombové útoky

V sámarrských čtvrtích Ma‘mal a Haddada poškodily výbuchy dvou bomb americké Humvee a obrněné vozidlo Bradley. Podle svědků bylo v obou případech několik amerických vojáků zraněno; americká armáda žádné oznámení nevydala.

V západní části Bagdádu zasáhla odpoledne bomba policejní hlídku a zranila tři policisty.

Před domem člena policejních sil v Mosulu došlo k explozi bomby, po níž se na místě shromáždil houf místních lidí. Vzápětí nato explodovala druhá bomba, která usmrtila jednoho civilistu a způsobila 14 dalším zranění různého stupně.

Pozdě večer zasáhl výbuch bomby v Tikrítu americké Humvee.

Sobota 8. března 2008

Hadítha

Příslušníci policie tzv. Probuzení unesli muže jménem Husajn Sajir, jenž byl krátce předtím propuštěn z americké věznice. Sajir se dostavil na jejich štáb, kde byl povinen se každý den hlásit, byl zadržen a odvezen neznámo kam. Jeho zohavené tělo se pak našlo na ulici. Tento čin vzbudil rozhořčení mezi místními lidmi, z nichž je řada rovněž povinna hlásit se poté, co byli propuštěni z vězení nebo zajištění při razii.

Bagdád

Policie ohlásila nález čtyř mrtvých těl.

Tárimíja

Američtí výsadkáři se ráno objevili ve vesnici Šajch Hamad u Tárimíje, prohledali tamní domy, v nichž zničili zařízení a ukradli peníze. Z jednoho domu tak zmizelo 20 milionů iráckých dinárů a mnoho žen přišlo o své zlaté šperky. Pak sebrali několik místních lidí, mezi nimi příbuzného šajcha Hamada, Ahmada Muhammada Abd al-Azíze a chlapce Suhajba Ahmada.

Jathrib

Za rozednění hodlali příslušníci Irácké národní gardy, policie tzv. Probuzení a američtí vojáci vtrhnout do domu zdejšího policisty Dawúda Hajjawího s úmyslem jej prohledat. Hajjawí se jim odmítl vzdát a začal střílet, přičemž zabil dva americké vojáky a další dva zranil. Do domu se pak nikdo neodvážil vkročit, Američani odvezli své mrtvé, ošetřili raněné a pak začali na dům házet granáty, Hajjawího zabili a dům těžce poškodili. Místní lidé rozhořčení jeho smrtí se vyhrnuli do ulic a hromadně se v 9:30 zúčastnili jeho pohřbu. Přitom provolávali hesla odsuzující tzv. Probuzení i Spojené státy a velebili Dawúdovu odvahu.

Tzv. Probuzení o něco později oznámilo, že při operaci provedené společně s americkými silami bylo ve vesnici Bú Džajli časně ráno chyceno devět členů al-Qá‘idy, kteří byli předáni loutkové armádě.

Provincie Dijála

Podle zprávy agentury Jaqín bylo asi 4 000 členů provinční policie propuštěno ze služby pro sektářství.

Táž agentura oznámila, že odpoledne byl v Miqdádíji unesen vůdce proamerických kolaborantských tzv. lidových výborů provincie Jásín al-Džásim. K jeho únosu došlo poté, co ve většině provincie proběhly protesty členů těchto výborů, žádajících rezignaci provinčního velitele vládní policie Ghaníma al-Qurajšího. Výbory, které se rekrutují převážně z příslušníků sunnitských kmenů, tvrdí, že Qurajší je šíita odpovědný za zabíjení a vyhánění sunnitů z provincie.

Huwajdžá

Spojené síly vládní policie a policie tzv. Probuzení prohledaly vesnici Mahfúz u města, kde zatkly 11 příslušníků súfíjské odbojové organizace Naqšbandíja, která provádí útoky na americké síly především v oblastech kolem Kirkúku a Bajdží. Odpovědí na razii byl bombový útok na hlídku policie tzv. Probuzení, který zničil její hlídkové vozidlo, jednoho člena zabil a čtyři zranil, dva z nich těžce.

Při razii v dalších dvou vesnicích u Huwajdžá zatkla provinční policie sedm lidí.

Mosul

Večer zasáhla podezřelá minometná palba čtvrť Zandžilí na západní straně města, kde zranila sem lidí. Poté co 23. ledna 2008 zabil výbuch domu v této čtvrti 40 lidí a 200 dalších zranil, obvinila řada odbojových organizací Spojené státy a kurdské separatistické pešmergy z provádění podobných útoků s cílem vyhnat arabskou populaci a zmocnit se kontroly nad městem.

Bombový útok

Ve vesnici Sunajdžá u Miqdádíje způsobila bomba smrt tří členů jedné rodiny. Rovněž ve vesnici Chimar poblíž téhož města zabil výbuch bomby dva vesničany.

Neděle 9. března 2008

Bagdád

Americké síly obklíčily časně ráno baštu Sadrovců Madínat as-Sadr, uzavřely většinu vstupů a vojáci začali okrsek prohledávat. Navzdory tomu, že Mahdího armáda dodržovala od srpna 2007 s Američany příměří, pátrali po jejích příslušnících.

V okrscích Karach a Rustafá bylo nalezeno po jednom mrtvém těle; na obou byly přitom patrné stopy mučení.

Tárimíja

Druhým dnem pokračovali američtí vojáci v razii ve vesnici Šajch Hamad a prohledali znovu dům vůdce kmene Bú Haját šajcha Abdalláha Abd al-Azíze. Přitom zničili vše, co ušlo jejich řádění při razii předchozího dne, do domu pak instalovali granáty a výbušniny a vyhodili ho do vzduchu. Podle očitých svědků zatkli všechny členy šajchovy rodiny, tedy deset lidí včetně čtyř dětí.

Počínání amerických vojáků způsobilo mezi obyvateli celé oblasti hrůzu, takže někteří ráno začali své domovy opouštět v obavách, že se stanou jejich dalšími nevinnými oběťmi.

Kút

Loutkové síly rychlého rozmístění prohledaly za úsvitu okrsek Zahra a zatkly Firáse Aswada, předního velitele Mahdího armády, jenž je obviněn z provádění útoků na proamerické režimní síly v provincii Wásit.

Ozbrojená akce

V Sámarrá zastřelili odpoledne ozbrojenci člena policie tzv. Probuzení.

Ostřelování

Odbojová organizace Džajš at-tabí‘in oznámila, že její příslušníci ostřelovali raketami Kaťuša bagdádskou Zelenou zónu.

Další organizace Džajš al-muslimín oznámila vypálení dvou raket na americkou základnu v Tádží severně od Bagdádu.

Bombové útoky

V Tikrítu usmrtil výbuch bomby důstojníka z policejní hlídky.

Před polednem zasáhl výbuch auta v Mosulu projíždějící hlídku loutkové armády, zasáhl však údajně jen civilisty, dva zabil a pět dalších zranil.

Pondělí 10. března 2008

Bagdád

V okrsku Mansúr se za poledne odpálil muž v blízkosti hlídky loutkových vojáků, usmrtil jednu osobu a 11 zranil; mezi zraněnými bylo pět vojáků. Ve stejném okrsku odpoledne došlo k explozi bomby, při níž bylo usmrceno pět amerických vojáků a další tři vojáci z hlídky byli spolu s iráckým tlumočníkem zraněni.

Po poledni usmrtila exploze auta v Madínat as-Sadr jednoho a zranila nejméně čtyři civilisty. Poškozena byla současně řada aut a budov v okolí.

Během dnes se na ulicích města našla tři mrtvá těla.

Tárimíja

Po dvou dnech masových razií a zatýkání nyní americké dělostřelectvo ostřelovalo oblasti kolem města.

Miqdádíja

Na kontrolním stanovišti u vchodu do zdejší policejní stanice Šahrabán se dopoledne odpálil muž, zabil dva a zranil 20 lidí. Ve městě byla v obavách z dalších útoků přijata zostřená bezpečnostní opatření.

Ba‘qúba

K vůdci kmene Karachíja šajchu Ghadbánovi al-Karachímu přišla v Kan‘ánu 35 km východně od Ba‘qúby žena a přála si s ním mluvit. Šajch přišel společně se dvěma členy své rodiny, ale jakmile se přiblížil, žena na sobě odpálila nálož a zabila šajcha i jeho průvodce.

Provincie Dijála zůstává oblastí hojných aktivit al-Qá‘idy. Zvláště ženy tu v poslední době provádějí sebevražedné útoky, protože přijatá bezpečnostní opatření prakticky znemožnila tyto činy mužům.

Mosul

Při srážce amerického vojenského vozidla a iráckým taxíkem byly v poledne na východě města zraněny čtyři osoby.

Ozbrojená akce

Pentagon oznámil, že při útoku povstalců bylo v Bagdádu zabito 5 amerických vojáků a jejich tlumočník.

Ostřelování

Několik raket dopadlo do blízkosti budov na britské základně na mezinárodním letišti u Basry.

Minometná střela dopadla na ulici v šíitském bagdádském okrsku Kázimíja, poškodila dům a zranila dva civilisty.

Odbojová organizace Džajš al-muslimín oznámila vypálení rakety na americkou základnu Anaconda v Jathribu.

Bombové útoky

Ráno zabila exploze auta ve čtvrti Šá‘b na východě Bagdádu jednoho a zranila pět civilistů. V poledne zranil výbuch bomby ve čtvrti Adan rovněž ve východní části města těžce další dva civilisty. Kolem 12:00 zasáhla bomba na ulici Palestina americkou hlídku; informace jsou však jen o jednom mrtvém civilistovi a dvou zraněných, Američané jako vždy oblast uzavřeli a neumožnili získat jakékoli informace.

Odpoledne došlo k explozi auta u hotelu Plaza v Sulajmáníji, při níž byl zraněn velitel místních bezpečnostních sil.

Američané přiznali smrt tří svých vojáků, k níž došlo při explozi bomby v provincii Dijála. Další voják z americké hlídky byl přitom zraněn.

Úterý 11. března 2008

Bagdád

Neznámí ozbrojenci přepadli věznici v okrsku Tubdží na severu Bagdádu, utkali se se stráží a tři její členy zranili. Pak za neustálé palby, jíž zranili tři vězně, vpadli do budovy, osvobodili pět vězňů a zmizeli i s nimi.

Tentokrát byl ve městě oznámen nález pěti mrtvých těl..

Dulu‘íja

Do kontrolního stanoviště vládní policie a policie tzv. Probuzení najel po poledni sebevražedný útočník autem. Výbuch zabil jednoho vládního policistu a dva členy sil Probuzení a zranil dalších pět osob.

Duwár

V pondělí v noci zaútočilo americké letadlo na vesnici u města Duwáru ležícího 150 km severně od Bagdádu v provincii Saláh ad-dín a zabilo tři muže, jejichž těla zůstala ležet nedaleko jejich domů. Tam je našla hlídka vládní policie a vedle nich kráter v zemi způsobený bombou. Celá oblast mezi Duwárem a Tikrítem byla podle svědků terčem rozsáhlé operace amerického letectva po celou noc až do úterního svítání.

Túz Churmátú

Loutkové bezpečnostní síly oznámily zajetí Ahmada al-Mahdího, jenž má být údajně šarí‘atským soudcem al-Qá‘idy v této oblasti.

Mosul

Viceprezident mosulské univerzity pro správní záležitosti dr. Muwaffaq Jahjá Hamdún přežil pokus o atentát, když na něho cestou do práce ve čtvrti Hudaba zaútočili neznámí ozbrojenci.

K podobnému útoku došlo také v pondělí, kdy ozbrojenci ve čtvrti Zirá‘í ostřelovali auto dětského lékaře městské nemocnice dr. Ghálího Šakíra.

Ozbrojené akce

U kontrolního stanoviště ve východním Mosulu se ráno střetli neznámí ozbrojenci s vládní policií.

Ke střetu vládní policie s ozbrojenci došlo v Kútu, kde bylo 11 lidí zabito a 40 zraněno.

Ostřelování

Večer dopadla raketa Kaťuša do bagdádské Zelené zóny.

Další raketa zasáhla v noci americkou základnu v Násiríji.

Bombové útoky

Časně ráno zasáhl v Thartharu výbuch bomby americké vojenské vozidlo a zcela je zničil. Jižně od města bylo stejným způsobem zničeno další americké vozidlo, jehož posádka byla zřejmě celá usmrcena. V 9:00 pak usmrtil výbuch auta v Thartharu na břehu Tigridu tři policisty tzv. Probuzení.

Dopoledne došlo k explozi bomby v hale, kde právě zasedala městská rada Júsufíje. Výbuch jednoho člena rady usmrtil a osm dalších zranil. Zranění byli dopraveni do nemocnice a stráž stojící před budovou zatčena a odvedena k výslechu.

V karbalské čtvrti Ramadán usmrtil výbuch bomby tři vládní policisty a zranil jednoho civilistu.

Jihovýchodně od Násiríje zasáhla bomba autobus, v němž zabila 14 šíitských poutníků.

Na jihu Mosulu zničila bomba jednu z kolony šesti cisteren plných nafty; její výbuch a následný požár zranil tři osoby.

Ke dvěma výbuchům bomb došlo v Kirkúku. Oba zasáhly hlídky policie tzv. Probuzení a tři jejich členy zranily.

Pozdě večer zničila bomba na silnici mezi Šaruqatem a Kajjará americké Humvee; podle svědectví vesničanů byli někteří vojáci z americké hlídky výbuchem zabiti nebo zraněni.

Středa 12. března 2008

Bagdád

Známkou pokračujícího sektářského násilí ve městě byl nález dalších čtyř pohozených mrtvých těl.

Provincie Dijála

Americká armáda přiznala bez dalšího upřesnění, že její vojáci zastřelili v této provincii irácké děvčátko.

Mosul

V mosulské čtvrti Arabí zasáhla bomba kolonu operačního velitele provincie Ninwa generálporučíka Rijáda Tawfíqa, zranila však jen generálova strážce a poškodila jeden automobil. Generál přežil i druhý pokus o atentát, k němuž došlo krátce nato na křižovatce Rašídíja rovněž v severní části města. I tady bylo jen poškozeno jedno vozidlo.

Ozbrojená akce

V ranní přestřelce mezi ozbrojenci a příslušníky tzv. lidových výborů bylo u Buhrízu šest členů výborů zabito a tři zraněni.

Ostřelování

Američané oznámili, že při ostřelování jejich základny v Násiríji byli zabiti tři jejich vojáci.

Tři podezřelé minometné střely dopadly dopoledne do okrsku Šá‘b na východě Bagdádu, kde zranily tři civilisty a způsobily hmotné škody. Ve stejné čtvrti došlo ráno k bombovému útoku na americkou hlídku.

V noci dopadlo 11 raket Kaťuša nejasného původu do několika obytných čtvrtí Kútu, kde zabily dvě osoby, další čtyři zranily, poškodily několik domů a zničily dva soukromé automobily.

Šest minometných střel zasáhlo v noci americkou základnu v Thartharu.

Bombové útoky

Za svítání usmrtila u Bajdží bomba tři členy americké hlídky.

Na bagdádské ulici Palestina zranila exploze bomby v 7:30 pět civilistů a poškodila několik domů. Kromě bombového útoku na americkou hlídku ve čtvrti Šá‘b došlo ráno k podobnému útoku i severně od Bagdádu v Tádží. V obou případech podnikli Američané obvyklá opatření znemožňující zjistit jakékoli podrobnosti. Další bomba v okrsku Ámin na východě Bagdádu explodovala opožděně po průjezdu americké hlídky, usmrtila dva civilisty a deset dalších zranila.

U Huwajdžá zasáhla bomba kolonu člena regionální rady, nezpůsobila však vážnější škody.

V Mosulu zranily výbuchy dvou bomb čtyři osoby.

Výbuch tří bomb pod konvojem cisteren s naftou tři cisterny zapálil a jejich řidiče usmrtil.

Americká armáda přiznala, že jeden její voják byl zabit a dva zraněni, když bomba zasáhla u Díwáníje jejich hlídku.

Čtvrtek 13. března 2008

Bagdád

Ráno došlo k explozi bomby u tržiště na jihozápadě Bagdádu, kde bylo zraněno pět lidí.

Kolem 14:00 explodovalo auto na tržišti v okrsku Báb aš-Šarqí centrálního Bagdádu. Bylo tu zabito sedm a zraněno 20 lidí, vesměs civilistů.

Ve městě se našla další tři pohozená těla.

Kirkúk

V okrsku Záb na jihozápadě města se odpálil muž uprostřed hloučku policistů tzv. Probuzení a sedm z nich zranil.

Kolem poledne najel sebevražedný útočník do kontrolního stanoviště na jihozápadě města, zabil jednoho příslušníka loutkové armády a deset dalších zranil.

Mosul

Při operaci vládních sil zabili loutkoví vojáci podle oznámení tzv. ministerstva obrany ve městě čtyři ozbrojence a zajali „pět podezřelých“.

Policie nalezla ve čtvrti Intisar pohozené tělo arcibiskupa chaldejské katolické církve, který byl ve městě unesen 29. února neznámými ozbrojenci, a dopravila jej do márnice soudního lékařství, kde má být stanovena příčina jeho smrti.

Provincie Sulajmáníja

Časně ráno ostřelovalo íránské dělostřelectvo po dvě hodiny několik vesnic ležících u hranic 160 km severovýchodně od města Sulajmáníja. V této oblasti se pohybují členové Strany svobodného života Kurdistánu (PJAK), což je odbočka Kurdské strany pracujících (PKK) a podnikají odtud vpády na íránské území.

Kút

Na raketový útok na svou vojenskou základnu u města odpověděli Američané neprodleně bombardováním města. Ve čtvrti Šuháda zničili čtyři domy, v nichž zahynuli čtyři lidé a dalších šest utrpělo zranění.

Město bylo v posledních dvou dnech dějištěm bojů mezi loutkovými bezpečnostními silami a neznámými ozbrojenci, kteří se rozmístili po řadě čtvrtí. Výsledkem bojů byly desítky mrtvých a zraněných.

Ozbrojené akce

Skupina ozbrojenců ve dvou automobilech zabila při střelbě na kontrolní stanoviště v Hudždžadži severně od Tikrítu jednoho policistu tzv. Probuzení a dva zranila. Policisté palbu opětovali, ale nikoho z útočníků nezasáhli.

Jiná skupina ozbrojenců zaútočila na kontrolní stanoviště obsluhované společně příslušníky vládní policie a policie tzv. Probuzení v Tikrítu. V boji byli zabiti dva ozbrojenci a jeden z policistů Probuzení, další člen této kmenové policie byl zraněn.

Bombové útoky

V Násiríji explodovala bomba před domem viceguvernéra provincie Dhi Qar Ta‘míma al-Ámirího.

V Mosulu zranily výbuchy dvou bomb čtyři lidi.

V Maháwílu 65 km jižně od Bagdádu explodovala bomba pod americkou hlídkou a zranila tři místní lidi; o ztrátách Američanů nebyly k dispozici informace.

Rovněž na jihozápadě Bagdádu zranil výbuch bomby v blízkosti americké hlídky několik civilistů.

Pátek 14. března 2008

Bagdád

Kurdská islámská organizace Ansar al-islam oznámila, že v bagdádském okrsku Tubdží pomohli její členové osvobodit 20 vězňů z internačního střediska tzv. ministerstva vnitra tím, že propašovali do věznice dvěma vězňům zbraně. Ti pak pobili strážce včetně čtyř důstojníků a spolu s ostatními uprchli. Podle oznámení organizace bylo provedení plánované akce urychleno zvyšujícím se utrpením vězňů. Všichni uprchlíci se podle něho dostali do bezpečí. Ansar al-Islam působí v severní převážně kurdské části Iráku a má údajně vazby na al-Qá‘idu.

Rabí‘a

Na pohraničním přechodu u syrské hranice nedaleko města Rabí‘a v provincii Ninwa se ráno odpálil muž, jehož sebevražedný útok podle prvních zpráv zranil sedm lidí. Později americká armáda oznámila, že exploze zabila iráckého tlumočníka, jenž pro Američany pracoval, a zranila šest dalších lidí, mezi nimi dva americké vojáky a dvě osoby pracující pro americké ministerstvo obrany, jejichž národnost nebyla uvedena. Další ze zraněných byl irácký celník.

Suwajrá

Odpoledne prohledal loutkoví vojáci spolu s policií tzv. Probuzení vesnici Radasíja nedaleko Suwajrá. Při razii zabili syna vůdce kmene pro údajné spojení s al-Qá‘idou.

Přímo ve městě explodoval na tržišti motocykl naložený výbušninou, zranil jednu osobu, deset dalších zranil a způsobil materiální škody.

Kút

Večer se v západní části města vládní bezpečnostní síly střetly s ozbrojenci, patřícími patrně k Mahdího armádě. Jeden z policistů byl přitom zabit a osm dalších zraněno. Z nich byli čtyři těžce zranění odvezeni do vojenské nemocnice na místní americké základně Delta. Podle svědků došlo ke střetu v době, kdy hlavní bezpečnostní síly byly soustředěny v centru města, kde vytvořily bezpečnostní kordon kolem budovy provinčního shromáždění, aby ozbrojencům zabránily se jí zmocnit.

Ozbrojená akce

V Haqlaníji 270 km severozápadně od Bagdádu zastřelili neznámí ozbrojenci příslušníka Irácké národní gardy.

Ostřelování

Organizace Džajš al-muslimín oznámila vypálení rakety Grad na americkou základnu Camp Anaconda v Jathribu.

Odpoledne dopadlo několik raket Kaťuša na americkou základnu Falcon v Durá jižně od Bagdádu.

Čtyři rakety zasáhly bývalý turistický hotel Bábil v Hillá, změněný na americký konzulát. Řada dalších raket dopadla současně do okolí konzulátu, kde poškodily řadu domů a zranily několik lidí. K jakým škodám a ztrátám došlo přímo v budově konzulátu, nebylo oznámeno.

Bombové útoky

V bagdádské čtvrti Šurta zranila ráno bomba zři osoby. Na silnici mezi Džadíríjí a Durá poškodil výbuch bomby Humvee americké hlídky.

U kontrolního stanoviště na západě Mosulu explodovala v poledne dvě auta, usmrtila tři příslušníky loutkové armády a deset jich zranila.

Za poledne narazila na okraji Qá‘imu na bombu americká pěší hlídka, jejíž dva členy výbuch usmrtil. Americké síly okamžitě celou oblast uzavřely, začaly kontrolovat doklady lidí na ulicích a prohledávat domy. Jde o první útok na Američany po rok a půl trvající přestávce.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby v Tikrítu hlídku policie tzv. Probuzení a jednoho z policistů usmrtil.

Sobota 15. března 2008

Bagdád

Odpoledne zastřelili američtí vojáci společně s policií tzv. Probuzení v Džamí‘i u mešity Nadžmá muže jedoucího v autě. Mešitu Irácká národní garda krátce po pátečních společných modlitbách prohledala a tři muže odvedla.

Policie oznámila nález dvou mrtvých těl.

Sámarrá

Při střelbě vládních policistů na auto irácké rodiny, které nezastavilo na kontrolním stanovišti byla několika výstřely těžce zraněna 15letá dívka, jež krátce po převozu do nemocnice zemřela.

Kút

K dalším bojům mezi vládní policií a mahdisty došlo tentokrát v menším rozsahu na východní straně města. Těžké zranění si z nich odnesli tři policisté.

Do centra města dopadly dvě minometné střely, které zranily tři lidi, mezi nimi ženu.

Basra

Poté co loutková armáda zahájila razii spojenou s pátráním po „hledaných osobách“ v okrsku Latíf, jenž je baštou zdejších mahdistů, došlo k útoku mahdistů na projíždějící policejní hlídková vozidla, z nichž byla čtyři poškozena. Nikdo z policistů však nebyl zraněn. Zda byl někdo zatčen nebo byli zraněni nějací civilisté, zpráva neuvádí.

Policejní velitel provincie generálmajor Abd al-Džalíl Chaláf oznámil, že po zavedení nových bezpečnostních patření bylo v celé provincii zatčeno před několika dny 368 „podezřelých“. Zopakoval své rozhodnutí odzbrojit politické strany, kmeny a organizace, které jsou podle něho „nezákonné“.

Trestní soud v Basře vydal ve zrychlených soudních procesech řadu rozsudků vazby – za jediný den bylo do vězení odsouzeno na 500 lidí – jež mají zabránit jejich možnému propuštění v rámci bagdádským režimem vyhlášené generální amnestie. V provincii Majsán severně od Basry bylo mezitím na základě této amnestie 28 vězňů propuštěno.

Ozbrojené akce

Za svítání se stala terčem silného útoku hlídka policie tzv. Probuzení v Haqlaníji, při němž byl jeden policista zabit, šest dalších zraněno a jejich vozidlo zcela zničeno. Policie na útok odpověděla zatčením 50 lidí, které odvedla na americkou základnu u hadíthské hráze.

V Ána zastřelili ozbrojenci dva členy policie tzv. Probuzení.

Američané přiznali ztrátu jednoho vojáka, k jehož zranění došlo ve 14:30 v bojové operaci jihozápadně od Bagdádu. O hodinu později voják svým zraněním v nemocnici podlehl.

V centru Ba‘qúby vyhodili neznámí ozbrojenci do vzduchu dům a v nedaleké vesnici zastřelili jednoho muže.

Ostřelování

Raketou Grad vypálenou ze dvou jedoucích aut zasáhli ráno povstalci americkou leteckou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

V 6:30 zasáhla v centru Bagdádu bomba skupinu dělníků pracujících na kanalizaci a osm jich zranila, z toho dvě těžce.

Exploze nákladního auta zranila odpoledne v jihovýchodním Mosulu tři osoby.

V Kirkúku zasáhla bomba hlídku vládní policie a pět jejích členů zranila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       21. 3. 2008
23. 3. 2008 Amerika vydírala své spojence
22. 3. 2008 Velikonoce: Na co brát zřetel Boris  Cvek
22. 3. 2008 Topolánkův trapas ve Vietnamu
23. 3. 2008 S kým se (ne)baví Topolánek Milan  Daniel
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
23. 3. 2008 Topolánek ukončí návštěvu Vietnamu jednáním se šéfem komunistů
23. 3. 2008 Konsolidované znění Lisabonské smlouvy si zájemci mohou stáhnout z internetu
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
23. 3. 2008 Činitel OSN rezignoval kvůli Mitrovici
22. 3. 2008 Británie: první nevyléčitelný případ tuberkulózy
22. 3. 2008 "Zákaz" Komunistického svazu mládeže neznamená, že ti lidé přestanou existovat Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Tibet: Jak zdemolovali Pekingskou třídu
24. 3. 2008 Smetí Beno  Trávníček
21. 3. 2008 Jak mě "analyzuje" Mladá fronta Dnes Jan  Kavan
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
21. 3. 2008 Nepříliš skvělé vánoční Velikonoce Sandra  Wain
21. 3. 2008 Jak jsem málem ukřižoval děti na Velký pátek Wenzel  Lischka
21. 3. 2008 Purim aneb co dělat o 15. adaru 5768 Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Mladá fronta Dnes si najala na diskreditaci hnutí Ne základnám specialisty z řad pravicových extremistů Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Třikráte předpovězené utrpení a třikráte předpovězené vzkříšení aktivismu Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Témata hnutí Ne základnám normální lidi skutečně nezajímají Pavel  Čámský
21. 3. 2008 Česká společnost se stane nehybnou Jan  Prokeš
21. 3. 2008 Odpůrci NATO nevpuštěni na území Rumunska
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Člen PNAC Zalmay Khalilzad o skutečných amerických cílech Lukáš  Kantor
21. 3. 2008 PNAC member Khalilzad on America's real ambitions Lukáš  Kantor
21. 3. 2008 Ponížená suplika důchodců - žádný vývoj
22. 3. 2008 Volné držení zbraní v USA: Lámání chleba práv a svobod Jan  Zeman
21. 3. 2008 Kosovo k rukám prezidenta Václava Klause
22. 3. 2008 Kosovské dilema premiéra Topolánka: nejsme radikálové ani nacionalisté, volíme ODS
22. 3. 2008 Iniciativa Ne základnám se účastní NATO Game Over
20. 3. 2008 Je cílem zviditelnit se, anebo zabránit výstavbě amerického radaru?
20. 3. 2008 Nejde o nepolitické jednání, ale o jednání koncentrované Uwe  Ladwig
20. 3. 2008 Část občanů je zastrašená
20. 3. 2008 Klíčovou roli má strana Zelených František  Řezáč
21. 3. 2008 Irák dnes zažívá boom cestovního ruchu
21. 3. 2008 Břetislav Tureček: Uvedl jsem, že americká invaze do Iráku přinesla mnoho negativ
21. 3. 2008 Deníku Pravda.sk vadí slovo "propaganda"
21. 3. 2008 iDnes tiskne články pravicových extremistů Lukáš  Lhoťan
21. 3. 2008 Zpravodajský server iDNES.cz lže o Iniciativě
20. 3. 2008 Manipulační hysterie v iDnes sílí
20. 3. 2008 ...avšak Májíček dokáže škodit hnutí Ne základnám sám, i bez iDnes Jan  Čulík
21. 3. 2008 Příčina smrti: nečistota, neboli Riskantní naděje, že vás v nemocnici uzdraví Uwe  Ladwig
21. 3. 2008 Antiislámská provokace Lukáš  Lhoťan
21. 3. 2008 Dozvuky diplomatovy dřímoty Petr  Hajn
20. 3. 2008 Radar: Klíčovou roli bude mít parlament
20. 3. 2008 Čína a budoucnost našeho světa Dominika  Švecová
20. 3. 2008 Cultural Difference and Study China Programme Dominika  Švecová
21. 3. 2008 Olympiáda pro tělesně postižené Jiří  Drašnar
21. 3. 2008 Násilí Tibeťanů je odůvodnitelné 50 lety čekání
21. 3. 2008 Tibet - Vytrženo ze souvislostí Petr  Ďásek
21. 3. 2008 Dalajlama teď prohrál jednu dílčí bitvu, nicméně svých cílů dosahuje
19. 3. 2008 ...až jak veliké kurvy si může tento malý národ dovolit
20. 3. 2008 Už se diskuse k něčemu dobrala? Jan  Čulík, Karel  Dolejší
20. 3. 2008 Rytíř z Bezdružic vznešenému pánu Tomáši Burgundskému, kterýžto vrchním náhončím královského hradu Řitka učiněn jest Karel  Dolejší
20. 3. 2008 'Mas rebelde': Návod k sebeobelhávání v sedmi tezích Karel  Dolejší
20. 3. 2008 Příští vystoupení Ne základnám už budou jen o radaru Lukáš  Kantor
20. 3. 2008 Ještě jednou, pro hluchý
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
20. 3. 2008 Kdo zapálí svíčky za oběti tibetského násilí Štěpán  Kotrba
18. 3. 2008 Comparing Stalinist terror in East Germany and Czechoslovakia
21. 3. 2008 Jen aby těch nechráněných souloží nebylo málo, aneb propagace natality v českých médiích Pavel  Zoch
21. 3. 2008 Zážitky a nové poznatky z cesty po USA Jan  Tamáš
21. 3. 2008 Immanuel Wallerstein: Když Henry Kissinger vyjádří názor Immanuel  Wallerstein
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Ohebná rezoluce č. 1244 Tomáš  Kaláb
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008
21. 3. 2008 "Zcela jistě chceme osvobodit Tchaj-wan" Petr  Fiala
21. 3. 2008 Jen láska ke sportu ... (?) Beno  Trávníček
21. 3. 2008 x x x Egon  Bondy
21. 3. 2008 Brumendo Pavel  Kopecký
21. 3. 2008 Zdravotnictví a pojištění Vladimíra  Bošková
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007   
20. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. – 15. října 2007   
4. 10. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. září 2007   
21. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -15. září 2007   
4. 9. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. – 31. srpna 2007   
21. 8. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. srpna 2007