3. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 6. 2008

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Při útoku v baghdádské čtvrti Madínat as-Sadr zastřelili ozbrojenci majora sil ministerstva vnitra Ahmada an-Núrího. Ten dokázal před smrtí ještě opětovat palbu a zabít dva útočníky. Major žil v ulici Falá v Madínat as-Sadr. Vládní armáda obklíčila mešitu Šurufí ve čtvrti Šá‘b, pak ji prohledala a uvnitř zatkla pět lidí, údajně mahdistů. Kromě toho oznámila, že zabavila 24 bomb, šest střel RPG-7, 20 minometných střel, dva ruční granáty, 35 náloží a tisíce kulek do automatů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Pátek 16. května 2008

Fallúdža

U kontrolního stanoviště před policejní stanicí Hárith ve čtvrti Dubbat v centru města policie zpozorovala podezřelé auto mířící ke stanovišti neobvyklou rychlostí. Řidič ignoroval jejich výzvy k zastavení a naopak ještě zrychlil. Policisté poté auto střelbou zasáhli a to explodovalo dřív, než stačilo do stanoviště narazit. Výbuch zranil čtyři policisty a tři civilisty a poškodil několik okolních domů.

Mosul

Velitel operací v provincii Ninwa oznámil, že od zahájení operace Lví řev proti al-Qá‘idě 10. května bylo v provincii zatčeno1068 lidí. Přiznal, že většina z nich jsou civilisté a k jejich zatčení došlo na základě pouhého podezření, i to, že mezi nimi jsou jak děti mladší 15 let, tak staří lidé.

Ozbrojené akce

Večer se po minometné palbě ozbrojenců rozpoutala přestřelka mezi nimi a policií tzv. Probuzení ve Wadžíhíji u Miqdádíje, v níž byli dva účastníci boje zabiti a sedm zraněno.

Ostřelování

Stanoviště vládní policie a americké armády v západobagdádské Ghazalíji zasáhla ráno minometná střela. Další střela dopadla na americkou základnu v okrsku Šá‘b na východě města.

Bombové útoky

Výbuch bomby u hlídky vládní armády v bagdádské Zafaraníji zranil dva vojáky. U parkoviště Nahdí ve východním Bagdádu usmrtil výbuch bomby jednu osobu a tři zranil.

Ve čtvrti Asrí u Džalawly způsobila exploze zranění pěti členů jedné rodiny, z toho čtyř dětí.

Sobota 17. května 2008

Bagdád

V Madínat as-Sadr zasáhla raketa dům, v němž zabila ženu a zranila tři děti.

Jathrib

Američtí vojáci zabili při střelbě na venkovský dům 've vesnici Bú Hišmá u Jathribu jeho majitele. Proč vůbec na dům zaútočili, nebylo známo. V Jathribu je jedna z největších amerických základen v Iráku.

Ba‘qúba

Ve štábu policie tzv. Probuzení se v poledne odpálila žena, zabila jednoho policistu a zranila deset dalších lidí, většinou rovněž policistů.

Tikrít

Ráno došlo k explozi bomby na tržišti s ovocem a zeleninou v Tikrítu. Výbuch zranil čtyři lidi a poškodil několik stánků a aut. Stalo se tak několik minut poté, co američtí vojáci tržiště s okolím prohledali a odjeli. Podle svědků bylo chování vojáků podezřelé, protože před prohledáváním vyhnali z tržiště všechny lidi. To navozuje podezření, že měli dost příležitostí bombu mezi stánky umístit. Protože lidé byli vůči vojákům značně nedůvěřiví, vraceli se na tržiště jen pomalu, a proto došlo k pouhému zranění čtyř lidí, zatímco na plném tržišti by následky byly mnohem horší. Mnozí Iráčané obviňují americké síly z toho, že kladou výbušniny, které zabíjejí civilisty a zasévají nesváry, které Američanům umožňují udržovat si nad zemí moc.

Kirkúk

Kurdská pešmergská milice zatkla velitele policie v Rašadu jihozápadně od Kirkúku, kapitána Firáse Muhammada, a obvinila ho ze spolupráce s ozbrojenými odpůrci okupace.

Bombové útoky

Ráno zasáhla podomácku vyrobená bomba kolonu sámarrského guvernéra, jehož zranila.

Australské ministerstvo obrany oznámilo, že výbuch bomby v irácké provincii Dhi Qar zasáhl dopoledne hlídku australských vojáků, poškodil vozidlo a těžce zranil vojáka, jenž je po ošetření ve stabilizovaném stavu.

V Kajjará na jihovýchodě provincie Ninwa zneškodnila bomba vozidlo americké hlídky a zabila či zranila několik vojáků.

Večer došlo v bagdádském okrsku Šá‘b k výbuchu bomby pod hlídkou vládní armády, při němž byla jedna osoba zabita a druhá zraněna.

Ve Fallúdže explodoval motocykl, na němž se američtí vojáci pokusili zneškodnit nálož.

Neděle 18. května 2008

Hadítha

Policie tzv. Probuzení zastřelila další dva muže, kteří se v sobotu vrátili z věznice Bucca na jihu země a v neděli ráno se ohlásili ve štábu této policie. Tam byli zatčeni a veřejně ve dveřích stanice zastřeleni.

Před několika týdny bylo během dvou dnů stejně zastřeleno 13 propuštěných vězňů. Stalo se tak na základě pokynu velitele tzv. Probuzení Alího Hátima as-Sulajmána, který vyhlásil, že jeho síly mohou nejen takto zabíjet, ale i konfiskovat majetek mužů, které Američané propustili ze svých věznic. Příslušníci vládní armády tehdy zasáhli a zatkli na kontrolním stanovišti na okraji města čtyři policisty Probuzení, které identifikovaly vdovy jejich obětí. Pak však zasáhli Američané, vězně si vyžádali a dali je převézt nejprve do Baghdádí a nakonec na policejní ředitelství do Hítu. To je předalo Američanům přímo a ti je dopravili na svou leteckou základnu u Baghdádí. Všichni čtyři jsou příslušníky kmene Džaghifi, který se dal do služeb okupantů hned od počátku okupace.

Bagdád

Na tržišti ve čtvrti Ámil odpálili američtí vojáci bombu. Po výbuchu shořela řada stánků; jiné podrobnosti nebyly sděleny, Američané událost nekomentovali.

Z Madínat as-Sadr byli ohlášení další dva mrtví a 35 zraněných obětí amerického útoku.

Tikrít

Americké letadlo zasáhlo zápalnou raketou dva domy ve čtvrti Qádísíja. Při požáru domů utrpěli čtyři lidé popáleniny.

Provincie Majsán

Velitel provincie generálmajor Alí Wahhám oznámil zahájení „nového bezpečnostního plánu“, jenž má být namířen proti všem, kdo v provincii porušují zákon.

Bombové útoky

Na ulici Rabí‘i ve východním Bagdádu zabil výbuch auta dva a zranil čtyři vládní vojáky. ¨

Američané oznámili smrt jednoho svého vojáka, jehož večer zasáhla bomba v provincii Saláh ad-dín.

Pondělí 19. května 2008

Bagdád

Při útoku v Madínat as-Sadr zastřelili ozbrojenci majora sil ministerstva vnitra Ahmada an-Núrího. Ten dokázal před smrtí ještě opětovat palbu a zabít dva útočníky. Major žil v ulici Falá v Madínat as-Sadr.

Vládní armáda obklíčila mešitu Šurufí ve čtvrti Šá‘b, pak ji prohledala a uvnitř zatkla pět lidí, údajně mahdistů. Kromě toho oznámila, že zabavila 24 bomb, šest střel RPG-7, 20 minometných střel, dva ruční granáty, 35 náloží a tisíce kulek do automatů.

Tikrít

V noci na pondělí prohledaly vládní bezpečnostní síly na základě udání čtvrť Qádísíja na severu města a při razii zajaly vůdce al-Qá‘idy odpovědného za vojenské operace v sousední provincii Ninwa Abd al-Cháliqa Awwáda Ismá‘íla as-Sab‘awího.

Mosul

Vládní vojáci doprovázení americkými silami a kurdskými pešmergy pozatýkali při razii v okrsku Zindžilí a v Džadídě desítky lidí. Podle svědeckých výpovědí vyráželi dveře domů, ničili zařízení a zatýkali každého, kdo je schopen nosit zbraň,.

Karbalá

Vládní síly oznámily, že zatkly ve městě velitele oddílu Mahdího armády Abú Hajthúma sa tři jeho muže.

Basra

Při raziích spojených se zatýkáním sebrali příslušníci vládní armády ve městě 22 příslušníků Mahdího armády a zabavili údajně velké množství zbraní a munice.

Ozbrojené akce

Při útoku ozbrojenců na kontrolní stanoviště vládní policie na ulici Kuwajt v Basře byl zabit jeden policista a dva zraněni.

V Ba‘ádži v provincii Ninwa, kde v současné době probíhá rozsáhlá vládní operace (80 km jihozápadně od Mosulu) přepadli ozbrojenci večer autobus s rekruty vládní armády a policie. Střelbou usmrtili všech 11 zájemců o práci ve vládních silách, kteří se vraceli z výcvikového střediska.

Ostřelování

Odpoledne dopadla na náměstí Adan v severním Bagdádu raketa, jež zranila pět lidí.

Bombové útoky

Ráno zranil na ulici Šuháda v Tikrítu výbuch bomby tři lidi a poškodil řadu obchodů a aut.

V Súq aš-Šujúch v provincii Dhi Qar 350 km jihovýchodně od Bagdádu usmrtila exploze bomby ráno velitele jednotky vládní armády majora Farhána Alího a zranila jeho dva pobočníky. Při podobném útoku byl před týdnem v Násiríji zraněn důstojník vládních sil.

Před polednem došlo k explozi bomby v Durá jižně od Bagdádu, při níž byli zraněni tři civilisté.

Úterý 20. května 2008

Hadítha

Vládní policie spolu s policií tzv. Probuzení vtrhla do domu obyvatele nedaleké Haqlaníje, který byl právě propuštěn z amerického vězeňského tábora. Před očima rodiny policisté Probuzení propuštěného muže zavraždili.

Bagdád

Vládní síly vstoupily po několika týdnech bojů do Madínat as-Sadr a rozmístili se po celém okrsku, aniž narazily na odpor mahdistů. Stalo se tak na základě dohody mezi režimem a Sadrovým hnutím, zprostředkované Íránem.

Mandalí

U domu ve čtvrti Bakr, v němž byl právě hostem šajch Tálib an-Naddáwí, prominentní osoba provincie Dijála, se odpálil sebevražedný útočník. Útok byl zjevně namířen proti šajchovi, výbuch však zabil dítě hostitelů, zranil dvě další osoby a poškodil dům; šajch zůstal nezraněn.

Ozbrojené akce

U Dulu‘íje zastřelili ráno ozbrojenci čtyři členy policie tzv. Probuzení včetně jejich velitele a jejich těla zohavili. Policisté byli právě na cestě, aby převzali platy za svou práci.

Ostřelování

Za poledne dopadla minometná střela neznámého původu na dům v Balád Rúzu, v němž zabila dva členy rodiny a osm dalších zranila; dům byl těžce poškozen.

Bombové útoky

Ráno došlo v bagdádském okrsku Rustamíja k explozi bomby uvnitř autobusu, při níž byl jeden pasažér zabit a čtyři zraněni; autobus byl těžce poškozen. V okrsku Zujuna východního Bagdádu zranila bomba dva civilisty. Americkou hlídku zasáhla bomba ve východní části hlavního města a poškodila Humvee.

V Hudždžadži u Bajdží zasáhl výbuch bomby hlídku amerických vojáků a několik z nich zabil.

Středa 21. května 2008

Rutba

U hlídky policie tzv. Probuzení před stanicí vládní policie v obytné čtvrti se v 10:00 odpálila žena

V 10:00 se u hlídky policie tzv. Probuzení před stanicí vládní policie v obytné čtvrti města objevila žena s tvrzením, že ji pronásledují ozbrojenci a potřebuje se ukrýt. Když ji policisté vpustili dovnitř a seběhli se kolem ní, odpálila nálož připevněnou na těle. Exploze usmrtila dva vládní a dva policisty Probuzení, další tři příslušníci kmenové policie byli s vážnými zraněními dopraveni do nemocnice.

Bagdád

Předseda iráckého parlamentu Mahmúd al-Mašhadání přežil pokus o atentát, při němž jeho kolonu zasáhla bomba.

Asociace pro ochranu práv iráckých novinářů oznámila, že americký ostřelovač zastřelil odpoledne televizního kameramana Wisáma Awdu vracejícího se domů do východobagdádského okrsku Ubajdí. Wisám Awda (nar. 1976) vystudoval v roce 2002 novinářskou fakultu. Jeho smrtí dosáhl počet mrtvých novinářů zabitých v Iráku od roku 2003 čísla 258.

Bajdží

V poledne zatkli Američané ve městě sedm lidí, zapálili dvě auta a zničili raketou dům, kde se oněch sedm lidí pokusilo ukrýt.

Zdroj z řad vládní policie oznámil, že se večer osm lidí pokusilo utéci z vesnice nedaleko Bajdží, když se objevili američtí vojáci připravení k razii. Americký letoun prchající zpozoroval a zasáhl je raketou, která zničila jejich auto a všech osm usmrtila. Zároveň upozornil, že policie má i druhou verzi události. Podle té odjíždělo osm lidí z vesnice zcela normálně a američtí vojáci je prostě všechny postříleli.

Tikrít

Vládní policie prohledala části města, do nichž se uchýlili uprchlíci z jiných částí země, odkud je vyhnaly boje. Podle svědků probíhala razie velmi bezohledně, policisté ničili uprchlíkům skrovný majetek a bavili se tím, že děsili ženy a děti. Nejhůře si počínali v okrsku Zur, kde sebrali řadu celých uprchlických rodin a propustili je teprve, až když všichni slíbili, že Tikrít opustí.

Ozbrojené akce

V Šajch Bawa severovýchodně od Džalawly přepadli ráno ozbrojenci kontrolní stanoviště kurdské separatistické policie Asajiš, čtyři policisty zabili, tři další těžce zranili a zmizeli. Příslušníci této policie vpadli pak na několika místech do Džalawly a zatkli 12 lidí.

V boji mezi ozbrojenci a americkými vojáky, k němuž došlo poté, co americkou hlídku zasáhla ve východním Bagdádu bomba, bylo 11 lidí zabito a tři zraněni.

Bombové útoky

Ráno explodovala bomba na bagdádském náměstí Bejrút, kde zranila čtyři civilisty, jednoho z nich těžce. Po poledni došlo u restaurace Sa‘a v okrsku Mansúr k výbuchu auta, jenž usmrtil jednoho a zranil šest civilistů. Krátce nato explodovalo další auto na ulici Kindí ve čtvrti Hárithíja a zranilo čtyři lidi.

Čtvrtek 22. května 2008

Bajdží

Razie amerických vojáků a vládních sil ve městě pokračovala, zatčeno bylo 15 lidí, vesměs prodejců z tržiště. Zapálena byla dvě auta patřící místním lidem pod falešnou záminkou, že v nich byly podezřelé výbušniny.

Ozbrojená akce

Večer zaútočili ozbrojenci ve vesnici Hasríja u Sulajmán Páku na projíždějící auto se dvěma příslušníky vládních bezpečnostních sil a zranili je.

Ostřelování

Dvě rakety Grad vypálené z tárimíjské ulice Nábího Ibráhíma dopadly na americkou základnu u města.

Bombové útoky

Ve vesnici Mušajrafa u Mosulu zasáhl večer výbuch bomby členy vládní policie a armády a zranil osm mužů, mezi nimi i velitele policie z vesnice Umm ar-Rubáj‘ajn.

Američané oznámily ztrátu jednoho vojáka, k níž došlo při explozi bomby jihovýchodně od Bagdádu.

Pátek 23. května 2008

Fallúdža

Sebevražedný útočník najel na ulici Džadída do kontrolního stanoviště, prorazil je a narazil do budovy policejního ředitelství, kde auto odpálil. Výbuch usmrtil policejního důstojníka a zranil čtyři policisty. Přede dvěma dny rozšiřovala al-Qá‘ida po městě letáky varující policisty, členy městské rady a obchodníky, aby přestali pro okupační síly pracovat.

Bagdád

Vládní síly oznámily zatčení tři členů Mahdího armády, kteří se v okrsku Džamíla ve východním Bagdádu pokusili instalovat bombu. Další tři bomby a množství výbušnin bylo prý při pokračující operaci proti mahdistům nalezeno v elektrických stožárech.

Přední člen Sadrova hnutí Muhammad al-Ghazzáwí prohlásil v pátečním kázání před stovkami přítomných šíitských věřících, že jednotky vládní armády páchají v Madínat as-Sadr zvěrstva, která mohou ohrozit příměří dohodnuté 10. května. Zatímco Sadrovo hnutí plní pokyny svého velení týkající se příměří, některé vládní jednotky nadále útočí a porušují zákony. Jako příklad uvedl vojáky 11. irácké divize; když si však hnutí jejímu veliteli stěžovalo, ten jednoduše prohlásil, že k žádným excesům nedošlo. Ghazzáví dále prohlásil, že Sadrovo hnutí tyto brutality odsuzuje a žádal všechny, aby své stížnosti na chování vojáků přednesli nezávislé parlamentní komisi při městské radě Madínat as-Sadr. Ghazzáwí předsedá této komisi, již zřídil Muqtada as-Sadr, aby dohlížela na zachovávání příměří. Upozornil, že hnutí hodlá příměří dodržovat, varoval však, že chování některých vládních vojáků se řídí víc politickými zájmy jistých politických organizací než dohodnutými podmínkami příměří. Za dobu Američany vedené operace proti Madínat as-Sadr od března do začátku května bylo v okrsku zabito asi 1000 lidí a další tisíce byly zraněny.

Tikrít

Vládní síly oznámily, že během razie v prodejnách aut v severním Tikrítu zatkly velitele povstalecké organizace Džajš al-mudžáhidín v provincii Saláh ad-dín Abú Ahmada. Ten měl údajně prostředkovat al-Qá‘idě v provinciích Saláh ad-dín, Ninwa a Ta‘mím/Kirkúk finanční zdroje a velet některým útokům na vládní síly v provincii Saláh ad.dín. Policie označila Džajš al-mudžáhidín za fasádu pro al-Qá‘idu. Nezávislí pozorovatelé však považují Džaj al-mudžáhidín, jednoho ze stálých členů povstalecké Fronty džihádu a reformy za zcela nezávislou na al-Qá‘idě, která operuje pod hlavičkou Islámského státu Irák.

Kirkúk

Ve čtvrti Uruba zatkly vládní bezpečnostní síly 16 lidí.

Mosul

Ve 2:00 vpadli američtí vojáci do domu ve čtvrti Rifáq na severu města, otevřeli si dveře granátem a celý dům zapálili. Nebyly informace o tom, zda byl někdo v domě zatčen nebo zraněn.

Bombové útoky

Ráno zasáhla na severu Fallúdže bomba pěší hlídku amerických a vládních sil, zabila tři nebo čtyři Američany a jejich tlumočníka a zranila dva další americké vojáky a dva vládní policisty.

Na dálniční křižovatce u Sámarrá zničila bomba dopoledne Humvee americké hlídky.

V vesnici Rummaná u Huwajdžá zabil výbuch bomby tři lidi a tři další zranil.

Sobota 24. května 2008

Fallúdža

Vládní policie oznámila, že v poledne zatkla ve městě muže, u něhož nalezla letáky vydané al-Qá‘idou.

Nadžaf

Nadžafský mluvčí Sadrova hnurtí Saláh al-Ubajdí oznámil, že vládní síly zneužily včerejších pátečních modliteb v Bagdádu a Basře k útokům na věřící. V bagdádské čtvrti Ámil bylo v průběhu modliteb zatčeno 400 přítomných věřících v mešitě, kde sídlí také úřadovna Sadrova hnutí. V Basře začali vládní vojáci po věřících shromážděných k modlitbám na náměstí střílet. Tvrdili pak, že stříleli pouze do vzduchu za tím účelem, aby rozehnali „nelegální shromáždění“, zranili však přitom střelbou šest lidí. Ubajdí varoval, že Sadrovo hnutí považuje tyto události za novou etapu útoků režimu a okupantů na stoupence Muqtady as-Sadra a křehké příměří, uzavřené 10. května, je tím citelně ohroženo.

Mosul

V poledne zasáhl ve východní části města hozený ruční granát americkou pěší hlídku. Podle oznámení vládní policie usmrtil výbuch dva civilisty; americké síly okolí útoku uzavřely a odmítly jakékoli informace podat. Podle agentury Jaqín nešlo o granát, ale o explozi bomby, po níž Američané začali podle svého zvyku střílet zběsile po okolí, zabili jí dva civilisty a zranili dítě.

Vládní policie propustila 180 lidí zatčených v průběhu operace proti al-Qá‘idě zahájené 10. května. 150 z tisíce zatčených bylo po výsleších už propuštěno o něco dříve.

Bomba zasáhla při průjezdu městem kolonu guvernéra města. Šlo o čtvrtý pokus o atentát na něj během deseti dnů operace vládních a amerických sil.

Basra

Vládní armáda a policie sebrala při razii v různých částech města dalších 17 lidí, mezi nimi i jednu ženu, a zabavila množství zbraní a munice.

Ozbrojené akce

V Buhrízu zaútočili ozbrojenci dopoledne na hlídku policie tzv. Probuzení a zranili dva její členy.

Ve vesnici Hadd Mukasar u Ba‘qúby přepadli ozbrojenci štáb téže policie a jednoho policistu zabili.

Ostřelování

Raketa, která dopadla na obytný dům v Džalawle, zranila tři členy rodiny v něm žijící.

Bombové útoky

V mosulské čtvrti Sumar zasáhl výbuch bomby hlídku vládní armády a zničil její vozidlo.

Motocykl naložený výbušninou explodoval u banky v okrsku Dumiz na jihu Kirkúku a poškodil budovu banky.

Exploze bomby uvnitř mikrobusu zabila v západobagdádském okrsku Mansúr tři civilisty.

Neděle 25. května 2008

Bagdád

V Jarmúku na západě Bagdádu zasáhla bomba kolonu guvernéra provincie Bábil Sálima Sáliha al-Muslimáwího, zranila však jen čtyři členy jeho doprovodu.

V okrsku Mansúr prohledali američtí vojáci úřadovnu cestovní společnosti organizující cesty poutníků do Mekky.

Sámarrá

Guvernér města Mahmúd Chaláf al-Bází přežil druhý pokus o atentát na jeho osobu v posledních deseti dnech, když pod jeho kolonou explodovala v okrsku Mu‘allimín ve východní části města bomba. Výbuch zranil dva jeho průvodce a poškodil jeden z automobilů.

Tikrít

Podle oznámení vládní policie byl v provincii Saláh ad-dín v noci na neděli zatčen Alí Husajn as-Sindžárí, vrchní muftí al-Qá‘idy, když po nočních modlitbách vyšel z mešity Huda v Tikrítu, kde vyučoval mladé lidi takfír, přičemž jim vysvětloval, že každý, kdo neuzná vedení al-Qá‘idy, je nevěrec a může být zabit. Sindžárí, původem ze Siníje u Bajdží, byl obviněn z vydání fatwy vyzývající k zabíjení civilistů a k útokům na vládní bezpečnostní síly. Před více než rokem jej Američané propustili z věznice Bucca, on se však potom odmítl podrobovat policejnímu dohledu.

Mosul

Američtí a vládní vojáci spolu s policií tzv. Probuzení a kurdskými pešmergy pokračovali v rámci operace proti al-Qá‘idě v prohledávání čtvrti Sumar.

Odpoledne přinesla agentura Jaqín zprávu, že vládní činitelé pohrozili kmenům Hadídí a Sad‘áwí masovým zatýkáním jejich příslušníků, pokud se nadále budou odmítat připojit k silám tzv. Probuzení. Šajchové obou kmenů korespondentům agentury líčili hrubý nátlak, který vůči nim používá jak Málikího vláda, tak provinční správa guvernéra Durajda Muhammada Kašmuly. Hrozby jim tlumočil Málikího emisar a třetí muž strany SIIC Muhammad al-Mawlá s tím, že v případě neuposlechnutí budou čelit tvrdým následkům.

Basra

Vládní policie pokračovala i tady v prohledávání města, přičemž zatkla 16 příslušníků Mahdího armády a zabavila 5 minometů, 77 minometných střel a raket, 5 bomb, 6 RPG-7, 15 pušek a pistolí a další materiál.

Ozbrojená akce

Na východě Mosulu byli dva vojáci zabiti při útoku ozbrojenců na kontrolní stanoviště vládní armády.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby u hlídky vládní policie zranil v Kirkúku pět policistů.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby na silnici západně od Díwáníje kolonu čtyř amerických Humvee směřující do Nadžafu a jedno z nich poškodil.

Vládní police najela na bombu v bagdádské Wazíríji nedaleko budovy turecké ambasády. Exploze zranila dva policisty a tři civilisty, poškodila jedno hlídkové vozidlo a jedno civilní auto.

Pondělí 26. května 2008

Bagdád

Po dvou měsících otevřely odpoledne vládní bezpečnostní síly jeden z hlavních přístupů do Madínat as-Sadr na ulici Muzaffar, čímž ukončily úplnou blokádu tohoto okrsku. Auta se tak mohla opět dostat do okrsku, ovšem po pečlivém prohledání.

Bajdží

Jak oznámil plukovník Hasan Ahmad z policejního velitelství provincie Saláh ad-dín, od nočních hodin prohledávaly vládní síly vesnici Salam ležící západně od Bajdží a pátraly po řediteli tikrítské hlavní nemocnice dr. Sabbárovi Mahrúsovi al-Qajsím, který byl přede dvěma týdny se dvěma svými asistenty unesen. Při razii došlo ke střetu s členy al-Qá‘idy a v boji byli zabiti čtyři velitele této organizace, mezi nimi tzv. ministr Islámského státu Irák Muhammad Dár Fajjád. Dalšími zabitými byli Mahír Rahím Alí, Madžíd Hámid Thaladž a Nazim Šaríf Mazban. Při akci byli lehce zraněni dva policisté. Zmizelé lékaře však policisté nenašli.

Tárimíja

Sebevražedný útočník na motocyklu se odpálil u sídla policie tzv. Probuzení. Zabil čtyři členy této kmenové policie a dva vládní policisty a zranil 13 policistů, z toho pět vládních.

Sindžár

Kurdští pešmergové vtrhli do úřadu evidence obyvatelstva v Sindžáru nedaleko syrské hranice, ochranku budovy zavřeli do jedné místnosti, načež veškerou evidenci arabského obyvatelstva a jazídovců a přesné statistiky spálili. Za poslední rok došlo v této oblasti v souvislosti se snahou odtrhnout region od provincie Ninwa a připojit jej k převážně kurdské provincii Dahúk k řadě bombových útoků, při nichž byly zabity desítky obyvatel.

Basra

Vládní policie pokračovala v raziích v řadě okrsků města, zatkla při nich 14 mahdistů a zabavila několik minometů, minometných střel a bomb.

Ozbrojené akce

Za svítání unesli ozbrojenci v Kan‘ánu 65 km severovýchodně od Bagdádu dva šajchy kmene Karachíja.

Granát hozený na kolonu stoupenců generálmajora Marída Abd al-Husajna, ředitele pro kmenové záležitosti tzv. ministerstva vnitra, zranil v Mosulu sedm osob.

V Miqdádíji napadli ozbrojenci hlídku policie tzv. Probuzení, jednoho z policistů zabili a tři zranili.

Bombové útoky

Pět civilistů zranila bomba, která vybuchla u parkoviště na silnici k bagdádskému mezinárodnímu letišti. Devět dalších lidí bylo v okrsku Šá‘b v severovýchodním Bagdádu před polednem zraněno při explozi bomby na stanovišti taxíků. U Madínat as-Sadr zasáhla exploze bomby americkou hlídku

Američané přiznali smrt jednoho svého vojáka, způsobenou zraněními při explozi bomby v provincii Saláh ad-dín.

Úterý 27. května 2008

Abú Ghurajb

Příslušníci brigády Muthanna ministerstva vnitra prohledali zdejší školu, v níž zatkli dva učitele.

Bagdád

Předseda městské rady v Zafaraníji Nábil al-A‘radží přežil s lehkým zraněním pokus o atentát, při němž explodovala bomba pod autem, z něhož právě vystupoval. Auto bylo výbuchem úplně zničeno.

Suwajrá

Americká armáda oznámila, že zatkla velitele oddílu povstalců, jenž měl být současně expertem na výrobu protitankových bomb a byl také zodpovědný za řízení útoků proti americkým silám v oblasti kolem města. Své lidi měl údajně posílat do Íránu, aby se tam cvičili v boji proti Američanům. Kromě toho byla prý po střelbě na americké vojáky zatčena další osoba; tato informace však nebyla nijak upřesněna.

Mosul

Na webové stránce irácké al-Qá‘idy se objevilo prohlášení slibující odvetné útoky na americké a vládní síly podílející se od 10. května ve městě na operaci proti jejím členům.

Basra

Vládní síly oznámily zatčení 19 dalších mahdistů.

Ozbrojené akce

Ozbrojenci patřící pravděpodobně k al-Qá‘idě přepadli ráno v Hibhibu severně od Ba‘qúby kontrolní stanoviště vládních vojáků.

V centrálním Mosulu byl při procházení obchodní ulicí v okrsku Báb at-Túb zastřelen vládní policista. 45letou ženu, která právě opustila mosulskou nemocnici Šifa zastřelili další ozbrojenci.

Bombové útoky

Výbuch auta na náměstí v Tal Afáru zabil čtyři a zranil 36 lidí.

Na východě Mosulu zasáhl výbuch bomby odpoledne policejní hlídku, zranil šest osob.a poškodil hlídkové vozidlo.

Večer zranil výbuch auta zaparkovaného ve čtvrti Nábí Šit v centru Mosulu 13 lidí, z toho osm žen a dítě.

Středa 28. května 2008

Bagdád

Při další z nekončících razií v Madínat as-Sadr zatkly vládní síly 11 lidí, které prohlásily za mahdisty. Kromě toho oznámily nález nespecifikovaného množství zbraní a munice a šesti před časem odcizených aut.

Provincie Sulajmáníja

Íránské dělostřelectvo ostřelovalo dopoledne asi hodinu vesnice v pohraničním regionu Bašdar, v nichž se ukrývají příslušníci hnutí PJAK, odnože Kurdské dělnické strany, kteří dostávají zbraně, výcvik a informace od USA a „Izraele“ a provádějí opakované útoky na íránské území. Cílem PJAK je svržení islámského režimu v Íránu a jeho nahrazení liberalismem západního stylu.

Díwáníja

Polské okupační a irácké vládní síly zatkly při razii v Mihnáwíji západně od města dva mahdisty

Basra

Vládní policie zatkla ve městě dalších 11 mahdistů a oznámila nález 63 minometných střel v okrsku Šatt al-Arab, sedmi ručních granátů, 50 granátů do RPG-7 a dalšího materiálu v Dajru severně od města. Kromě toho byl nalezen pickup zcizený před časem vládním silám.

Ozbrojené akce

Bagdádské operační velitelství oznámilo, že na území hlavního města byli zabiti dva vládní vojáci a tři zraněni.

Jihovýchodně od Haqlaníje byl zastřelen podnikatel pracující pro americké okupanty.

U Bajdží přepadli ozbrojenci skupinu dělníků, kteří se snažili opravit ropovod poškozený explozí. Poté, co tři dělníky zastřelili, útočníci – patrně příslušníci al-Qá‘dy - zmizeli.

V Amáře by před svým domem zastřelen příslušník vládní armády.

Bombové útoky

Ráno došlo na severu Ba‘qúby k explozi bomby u civilního auta, v němž byl zabit otec a jeho syn; dalšího syna exploze zranila a auto zcela zničila.

V Mosulu zranil výbuch bomby jednoho vládního vojáka.

V centru Kirkúku zasáhl výbuch bomby kolonu zástupce velitele pohotovostní policie, ten však útok přežil.

V Buhrízu usmrtila exploze bomby jednoho a zranila druhého civilistu a poškodila několik aut a domů.

V Tárimíji zasáhla bomba kolonu dvou aut generálního ředitele rafinérie v Bajdží dr. Alího al-Ubajdího a těžce zranila jeho a dva pobočníky, Všichni byli dopraveni do americké vojenské nemocnice.

Odpoledne vybuchla na jihovýchodě Bagdádu bomba pod hlídkou vládní policie, zranila dva policisty a čtyři civilisty a poškodila hlídkové vozidlo.

Američané přiznali smrt jednoho svého vojáka způsobenou výbuchem bomby bagdádské A‘zamíji.

Čtvrtek 29. května 2008

Bagdád

Generálporučík Nusajr al-Ábidí, zástupce velitele štábu koaličních a vládních sil oznámil blížící se vojenskou operaci ve čtvrti Šula na východě Bagdádu, která ji má „vyčistit“ od mahdistů. Oznámil rovněž, že velký počet vládních vojáků byl vyslán do Basry, Mosulu a Madínat as-Sadr; proto nebylo zatím možno pro nedostatek potřebného vybavení podniknou proti čtvrti Šula rozsáhlejší operaci.

Američané oznámili, že jejich vojáci zabili při střetu s „mimořádnými zločineckými skupinami“ v okrsku Fádilíja na východě města 10 ozbrojenců, kteří tam instalovali bomby.

Mosul

Do hlídky sil ministerstva vnitra najel kolem 10:00 v okrsku Ghabat sebevražedný útočník, zabil dva členy hlídky a zranil sedm dalších. Zranění utrpělo rovněž pět civilistů, u některých šlo o zranění těžké. Město je už celé dva týdny dějištěm operace amerických a vládních sil proti al-Qá‘idě.

Příslušníci brigády Škorpion ministerstva vnitra oznámili zatčení Jásína al-Džabbúrího a dvou jeho pobočníků v Qijáře 50 km jižně od města. Džabbúrí měl při výslechu přiznat, že byl ministrem kultury tzv. Islámského státu Irák, zřízeného al-Qá‘idou, a poskytnout cenné informace, které mohou napomoci k úspěchu probíhající operace Lví řev v provincii Ninwa.

Mosulské soudní lékařství převzalo ostatky desítek neidentifikovaných obětí nalezené v budově ve čtvrti Tanak, již donedávna používali kurdští pešmergové. Většina obětí zemřela při mučení. Pešmergové ovládali až do zahájení operace Lví řev značnou část města, při raziích zatýkali lidi a buď je vraždili nebo odváželi do věznic na území Kurdistánu. Podle líčení těch, kdo se odtamtud dostali, byly v těchto věznicích tisíce lidí. Všichni obyvatelé, kteří postrádali své unesené či zatčené blízké, byli proto vyzváni, aby pomohli mrtvé identifikovat.

Sindžár

Sebevražedný útočník se v tomto městě na severozápadě Iráku ráno vmísil do houfu zájemců o práci u vládní policie a pak odpálil na sobě nálož. Výbuch 20 mužů usmrtil a 30 dalších zranil.

Ozbrojené akce

Podle oznámení policie zaútočila skupina povstalců ukrytá v cisterně na skupinu policistů zajišťující bezpečnost silnice ve vesnici Awdža jižně od Tikrítu. Policisté palbu opětovali a přivolali posily. Nakonec se jim podařilo cisternu zničit a 14 protivníků zabít. Jeden z nich se pokusil dostat k policistů a mezi nimi se odpálit, byl však zastřelen dřív, než svůj úmysl uskutečnil. Na útěku měli zbývající povstalci zranit dva policisty.

Bombové útoky

Odbojová organizace Džajš ar-rášidín oznámila zničení amerického obrněného Humvee, které v Bagdádu zasáhla její bomba.

Podobně oznámila další organizace ze skupiny Fronty džihádu a reformy zničení amerického Humvee v Hítu.

U Buhrízu zasáhla bomba hlídku vládních vojáků a dva usmrtila.

Po poledni zasáhly na dvou místech mosulské čtvrti Amn bomby policejní hlídky.

Pátek 30. května 2008

Bagdád

Tisíce obyvatel Madínat as-Sadr vyšly po pravidelných pátečních modlitbách do ulic a protestovaly proti připravovanému podpisu smlouvy o dlouhodobém pobytu amerických vojáků. účastníci skandovali „Ne! Ne okupaci!“, spálili portréty prezidenta Bushe a premiéra Málikího a americkou vlajku.

Tárimíja

Američtí vojáci zastřelili starého muže, který po ranních modlitbách opouštěl mešitu v okrsku Ahjalíja. Proč na něj vojáci stříleli, se rodina Muhammada Mahmúda as-Salmáního nedověděla.

Díwáníja

Američtí vojáci doprovázení vládními silami prohledali v ranních hodinách čtvrť Nahda, v níž sebrali „řadu“ členů Mahdího armády

Basra

Vládní policie oznámila, že při raziích v jižních částech města zatkla dalších 30 mahdistů a zabavila množství munice

Ostřelování

Americká armáda oznámila, že ve 20:30 dopadly do blízkosti její základny západně od Násiríje tři rakety, které zranily několik jejich vojáků. Vypáleny měly být ze čtvrti Askarí na severu Násiríje.

Bombové útoky

U Buhrízu zabila bomba pastevce a zranila několik dalších civilistů.

Před polednem usmrtil výbuch bomby u civilního auta v Hibhibu 10 km západně od Ba‘qúby řidiče, auto zcela zničil a několik dalších v okolí poškodil.

V Ba‘qúbě došlo k výbuchu bomby na prázdném náměstí, kde děti hrály fotbal; jedno z nich bylo zabito, tři další zraněny.

Sobota 31. května 2008

Hít

Večer se na kontrolním stanovišti vládní policie ve městě odpálil sebevražedný útočník a zabil deset policistů.

Mosul

Ostraha kolony guvernéra provincie projíždějící východní částí města zpozorovala na boku ulice odstavené auto, které se jí zdálo podezřelé, protože tato část města je známá svým nepřátelstvím vůči guvernérovi. Zahájila na auto palbu a to explodovalo. Výbuch zabil jednoho a zranil čtyři civilisty.

Basra

Vládní sály pokračovaly v prohledávání města, zatkly pět lidí a oznámily nález 20 minometných střel, čtyř ručních granátů, čtyř granátů RPG a dalšího materiálu.

Ozbrojené akce

V Dajru 35 km severně od Basry byl nedaleko svého domu zastřelen plukovník vládní policie Kázim Salmán, který pracoval u kriminální vyšetřovací policie provincie Bábil. O pár hodin později policie oznámila zatčení útočníků.

Bombové útoky

Na ulici Munazzama v bagdádské Ámiríji zasáhla ráno bomba hlídku vládní národní gardy, úlomky bomby však zranily jen čtyři náhodné chodce. Výbuch auta v blízkosti íránské ambasády v centru Bagdádu zabil dva irácké civilisty a zranil pět dalších. Americké a irácké síly okolí exploze uzavřely, hasičská auta dorazila, aby uhasila hořící auta v okolí.

V Ba‘qúbě došlo k výbuchu bomby na tržišti, při němž byl usmrcen 35letý muž a 20letá žena. Dalších osm lidí bylo zraněno, mezi nimi žena a dítě.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       3. 6. 2008
3. 6. 2008 Cesta k politickému lobbingu ve vysílání nalinkovaná Radou Českého rozhlasu aneb kterak Sudeťák informuje vyváženě Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
3. 6. 2008 Rakousko a Pražské jaro 1968 Přemysl  Janýr
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 Afghánistán: Čekání na strategii Karel  Dolejší
3. 6. 2008 "Volení zástupci volených poslanců" Štěpán  Kotrba
3. 6. 2008 Proč je Julínkova reforma špatná Petr  Wagner
3. 6. 2008 Čeští okupanti Anno Domini 2008 František  Řezáč
3. 6. 2008 Dokážeme jen kecat Jaroslav  Klíma
3. 6. 2008 Veřejnoprávní televize: Propagujme xenofobii!
3. 6. 2008 PR firma "zakazuje lidem použít výrazu, který si výlučně vyhradila pro sebe" Jan  Čulík
3. 6. 2008 Vědci: Děti starších otců umírají častěji
3. 6. 2008 Jaderná energie je jedinou možnou alternativou František  Hájek
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008
3. 6. 2008 Štafeta osudů Ondřej  Blažek
2. 6. 2008 Hudba útěšná, hudba útočná II. Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
3. 6. 2008 ■ ■ ■ Jaroslav  Kovanda
3. 6. 2008 Protest v poslanecké sněmovně
3. 6. 2008 Diskuse: Dokážeme porazit reformy?
2. 6. 2008 Otevřený dopis tiskovému mluvčímu Ústavního soudu ČR Jan  Sýkora
2. 6. 2008 Černý den českého práva, ale autorita Ústavního soudu neutrpěla Stanislav  Křeček
2. 6. 2008 Spojené státy zadržují osoby bez soudu na vězeňských lodích
2. 6. 2008 Opravdu chytrá Liška? Anna  Čurdová
3. 6. 2008 Na nátlak Američanů Izraelci palestinské studenty do USA studovat pustí Štěpán  Steiger
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou
2. 6. 2008 Vláda nás naučí veřejně nesouhlasit, to bude také její jednoznačně největší přínos Jan  Sova
3. 6. 2008 Lidé neznají historii
2. 6. 2008 Prohlášení k přerušení hladovky
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2008   
21. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1.-15. května 2008   
4. 5. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2008   
18. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2008   
3. 4. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. března 2008   
20. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. března 2008   
3. 3. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 29. února 2008   
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008   
4. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. ledna 2008   
19. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. ledna 2008   
4. 1. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. prosince 2007   
18. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. prosince 2007   
3. 12. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. listopadu 2007   
20. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. listopad 2007   
5. 11. 2007 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16.-31. října 2007