11. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Lidice
11. 6. 2008

Lidice nebyly poslední

Včera bylo 10.června. Na Britských listech probíhala velká diskuze o českém školství. Probírala se úroveň učitelů i studentů. Nikdo nenechal na našem školství nitku suchou. Však také proč, když naše školství řídí už 20 let diletanti a ignoranti, kteří se na všechno dívají prismatem peněz. A peníze nejsou - na školství už vůbec ne.

I já bych měl připomínku ke školství. Jak je možné, že u žádného z autorů nezůstala ani nejmenší vzpomínka na včerejší den. Vždyť je to památný den naší státnosti. Bylo to 10. června, kdy německá branná moc předvedla celému světu, co je to fašismus a nacismus. Z pofidérních důvodů se tehdy špičky okupačního režimu rozhodly dát českému národu lekci. V odvetě za atentát na Heydricha se rozhodly vymazat jednu obec v Čechách z mapy.

Navečer dne 9. června byly Lidice obklíčeny jednotkami SS a německé policie a nikdo nesměl obec opustit. Obyvatelé začali být po půlnoci vyváděni ze svých domovů. Muži starší 15 let byli odděleni od žen. Ráno 10. června 1942 se na místo osobně dostavil K. H. Frank, aby dohlížel na likvidaci obce. Mezitím byly zdi stodoly v sousedství Horákova statku obloženy slamníky a matracemi (proti odraženým střelám) a přichystána popravčí četa. Lidičtí muži byli posléze vyváděni ve skupinách na přilehlou zahradu a tam postříleni. Celkem jich na tomto místě bylo povražděno 173. Nejstaršímu bylo 84, nejmladšímu 14 let. Ženy a děti byly odvezeny do koncentračních táborů. Následně byly všechny domy včetně školy, kostela a fary polity benzínem a zapáleny. V následujících týdnech a měsících byly zbytky vypálených budov vyhozeny do povětří, zničen hřbitov, vykáceny stromy. Filmové záznamy pořízené samotnými nacisty dodnes vydávají svědectví o díle zkázy. Prostor, kde stávaly Lidice, měl být učiněn holým polem a jméno obce vymazáno z map. Dne 16. června 1942 bylo na střelnici v Praze-Kobylisích popraveno dalších 26 lidických obyvatel, kteří nebyli ten den doma. Německá preciznost a důkladnost se osvědčila.

Lidice se staly synonymem válečných zločinů agresora a okupanta. Po válce, po potrestání válečných zločinců v Norimberku se lidé domnívali, že se už nikdy něco takového nemůže stát. Jenže chyba lávky. Za jednu generaci se situace opakovala.

Byl to nový agresor, který rozpoutal válku proti malému národu a agresoři jsou všichni stejní. V nové válce to byla vesnička My-Lai, která zaplatila za to, že lidé v ní nemilovali agresora a okupanty. Historie se skoro přesně opakuje... nastal masakr nevinných civilistů. Všichni obyvatelé byli postříleni a jejich domy vypáleny. Střelbu do civilistů inicioval velitel pěší čety, která vykonávala hlídku, zastavil ji až zákrok jednoho z pilotů vlastního vrtulníku, který pro výstrahu začal střílet těsně nad hlavy Američanů.

První vyšetřování se tenkrát snažilo zahladit stopy. Bylo uzavřeno s výsledkem, že se jednalo o bojovou akci, při které zahynulo nešťastnou náhodou několik civilistů. Teprve, až se objevily fotky desítek zmasakrovaných žen a dětí, rozjelo se nové vyšetřování. Ano My-Lai měla to štěstí, že s vojáky postupovali i novináři a ti nemlčeli. Po několika letech byl odsouzen z celého amerického jen její velitel. Byl odsouzen a za tři dny byl amnestován!!!! Američané by nejdřív museli prohrát, aby za své zločiny byli konečně souzeni a spravedlivě potrestáni. Smutné je, že nešlo o ojedinělý incident. Američtí vojáci si často vylévali zlost na civilním obyvatelstvu, na kterém jim vůbec nezáleželo. Po dvanácti letech Vietnamská válka skončila.

A o generaci později začala další velká válka. Dalším objektem zloby agresorů se stala Fallúdža v Iráku. Falludža byla šedesátitisícové město. V dubnu 2004 začala první válka o Falludžu. Tady byl agresor milosrdnější - nejprve vyhnal z města ženy a děti. Neposlal je do koncentráku, jenom je vyhnal do pouště. Ale obránci města se nevzdali. První útok ještě přežili - bylo vyjednáno příměří a boje utichly, když Irácká vládní rada s útokem nesouhlasila, Američané plán útoku pozdrželi. Ale město bylo obklíčeno a nikdo nemohl dovnitř ani ven. V bitvě o Falludžu Američané ztratili 150 vojáků a několik set bylo raněno. Na straně povstalců a civilistů bylo několik tisíc obětí. Podle místních zdrojů byla zničena podstatná část města a byly zabity i stovky civilistů. Při dobývání města použili Američané i zakázaný bílý fosfor, za což byli později kritizováni. Používání bílého fosforu je jedním největších válečných zločinů. Po výbuchu fosforové bomby se vytvoří mrak plynu, který vzplane a spálí všechno živé do okruhu 150 metrů na kost. Zůstanou jen černé spálené kosti. A tuto zbraň používali Američané proti civilnímu obyvatelstvu ve Falludži. Falludža jsou jen nové šedesátitisícové Lidice. Příznačné je, že média mlčí. Američané se z Vietnamu poučili a novináře už na bojiště nepouští.

Dnes je Falludža mrtvé město. Do města ani do jeho okolí není nikomu povolen vstup. Novináři tam nesmí a tak v podstatě o Falludži nejsou žádné informace.

Falludža a My-Lai jsou nové moderní Lidice. Všichni agresoři jsou stejní. V bojích vojáci otupí. Smrt pro ně nic neznamená. Boj s nepřítelem je těžký a jsou při něm velké ztráty. Proto se vojáci agresora rádi mstí na bezbranném civilním obyvatelstvu. Tam si mohou beztrestně vybít své flustrace. Bylo to tak i ve vietnamské válce. V dosahu rozzuřených okupantů se ocitla malá vesnička My-Lai. Americká soldateska vtrhla do vesnice a povraždila v ní všechno živé. Nakonec vesnici zapálili. Bohužel ve vietnamské válce se všude s vojáky pohybovali novináři. Proto obrázky z masakru My-Lai obletěly celý svět. Obrázek malé nahé holčičky utíkající z vesnice byl otřesný. Z Falludži žádné obrázky nejsou. Novináři neměli přístup.

Není žádný rozdíl mezi vojákem německého wehrmachtu, vraždícího civilisty v Rusku a amerického mariňáka vraždícího civilisty ve Vietnamu nebo v Iráku. Oba dva by byli v míru slušní občané, dobří otcové rodin. Ale ve válce se z nich stávají zabíjející monstra. Nemají žádné zábrany, žádný lidský cit. Ten zemřel, když zabili prvního nepřítele. Jenže čího nepřítele? Jejich ne. Byl to nepřítel jejich vůdců, kteří je nahnali do té války, kterou nechtěli. Proto není žádný rozdíl mezi Hitlerem, Nixonem, Clintonem nebo Bushem. Je to stejná sorta lidí, kteří zase jen slouží svým pánům. Skuteční zločinci jsou ti v pozadí. Ti, kteří vyvolávají války, aby na nich mohli vydělávat. Ti, kteří nejprve vydělávají na zbraních používaných ve válce. A dále ti, co se chtějí podílet na vykradení dobytých zemí a zotročení jejich obyvatel, jež na ně budou zadarmo pracovat. Hitler byl přímý člověk a nebral si ubrousky, říkal to jasně. Ti dnešní všechno balí do krásných řečí o demokracii a boji proti terorismu, který před tím vyvolali. Za Hitlera to byli majitelé firem Krup, Thysen a dalších. Dneska to jsou americké zbrojařské firmy jako Raytheon CO., Lockheed Martin Corporation, MC Donnel Douglas. Další jsou firmy, které se usazují v zemi, aby ji vysály jako Bechtel nebo Halliburton. Kdyby se Bush staral o to, o co by se starat měl (zdravotnictví, školství) nemusel by jít do války. Jenže on musel, musel se odvděčit těm, kteří mu platili jeho volební kampaň. Poslední president, který neposlechl (Kennedy) dopadl špatně.

V Norimberském procesu byli tito lidé pojmenováni a zavřeni. I když jejich tresty byly směšné, bylo správné, že byli zařazeni mezi válečné zločince. Těm dnešním nic nehrozí a proto si tak troufají. Taky si na to vytvořili moc, kterou nikdo jen tak nepřemůže. Dnešní váleční zločinci se nemusí bát žádného trestu - žádný nový Norimberk jim nehrozí. A oni se podle toho chovají.

                 
Obsah vydání       11. 6. 2008
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal
11. 6. 2008 Online-International News Network: Útok NATO zabil nejméně 27 Pákistánců, 40 vojáků je pohřešováno
11. 6. 2008 Supertajné dokumenty britské vlády zapomenuty ve vlaku
11. 6. 2008 Prezident Bush lituje své pověsti jako člověk, který chtěl válku
9. 6. 2008 Výzkumný projekt o roce 1989 - hledáme padesátníky a šedesátníky
11. 6. 2008 Jsou mezinárodní soudní tribunály vždycky politické?
11. 6. 2008 Ježíšova a Lutherova prasata Jan  Stern
11. 6. 2008 Dietrich Bonhoeffer a jeho cesta k svobodě David  Pěcha
11. 6. 2008 Českou lékařskou komoru přešla trpělivost s Julínkem
11. 6. 2008 Jak vláda vypočítala cenu církevního majetku Vladimír  Koníček
10. 6. 2008 Nejde o projev náboženské blouznivosti Boris  Cvek
11. 6. 2008 modlitba Patti  Smith
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Školství a společnost, neboli Politikové, rodiče a děti Uwe  Ladwig
11. 6. 2008 Španělsko: Protesty proti vysoké ceně paliv Simone  Radačičová
10. 6. 2008 Slabší čeští dopravci začnou brzo krachovat
10. 6. 2008 Zdánlivá arogance intelektuálů, anebo Vzdělanost je problémem celé společnosti Uwe  Ladwig
11. 6. 2008 Lidice nebyly poslední Josef  Vít
11. 6. 2008 Zavádějící titulek
10. 6. 2008 Kubiceho novináři opět objektem vyšetřování - tentokrát NBÚ Štěpán  Kotrba
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"
10. 6. 2008 Válka Čechů s Robertem B. Pynsentem Lukáš  Borovička
10. 6. 2008 Nejde o válku Čechů s Robertem Pynsentem Jan  Čulík
10. 6. 2008 R. B. Pynsent a pár facek Jan  Makovička
10. 6. 2008 Všechno tu na světě již bylo, aneb básník se může vysmát ješitným literárním vědcům Štěpán  Kotrba
10. 6. 2008 Dobří učitelé již byli ze škol vypráskani - už dávno, kroky předchozích vlád Pavel  Drs
10. 6. 2008 Otevřenost Boris  Cvek
10. 6. 2008 Učitelé jsou špatní, protože jsou chudí II
10. 6. 2008 Vláda zlikviduje až 270 špatných škol
10. 6. 2008 Návod na použití při odkupu obecního nájemního bytu František  Beneš
10. 6. 2008 Výsledkem reformy zdravotnictví bude demontáž principů solidarity Pavel  Drs
10. 6. 2008 Knížecí rady profesorů Petr  Gočev
10. 6. 2008 Úroveň absolventů vysokých škol Václav  Špíka
10. 6. 2008 Žákova matematika Pavel  Zoch
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008

Hitler a historie nacismu RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2008 Lidice nebyly poslední Josef  Vít
18. 5. 2008 Landsmaschaft a jeho přátelé Egon T. Lánský
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 "Todesstoß", "Landsleute" a "keine Ahnung" o sebereflexi Štěpán  Kotrba
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
14. 5. 2008 Sudetoněmecký spolek a jeho nacističtí předci Štěpán  Kotrba
4. 5. 2008 Hledá se: Alois Brunner, klíčový spolupracovník Adolfa Eichmanna Richard  Seemann
29. 4. 2008 Agent abwehru Oskar Schindler a objevení Eichmanna Jitka  Gruntová
17. 3. 2008 Všední den pod hákovým křížem Richard  Seemann
24. 10. 2007 Občanský odpor proti neonacistům: mobilizace slušných lidí plánovaná na 10. listopad Štěpán  Kotrba
18. 10. 2007 Výročí zahájení transportů židů z Protektorátu Richard  Seemann
3. 10. 2007 Historik: Magistrát povolením pochodu neonacionalistů Židovským městem pochybil   
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
18. 7. 2007 Rakousko napravuje chyby z minulosti Richard  Seemann
9. 5. 2007 Na konec války nezapomínají Němci ani Rakušané Richard  Seemann