30. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Test odpalu antirakety SM-3
30. 7. 2008

ANALÝZA TOHO, CO VIDĚLA PARKANOVÁ

Sledovali jsme skutečný test! Opravdu?

"Sestřelená" raketa ve skutečnosti letěla dál

Dne 18.7. 2008 byl uskutečněn další test FTG-3 v režii americké Agentury protiraketové obrany (MDA). Ministerstvo obrany na serveru www.army.cz k tomu uvedlo , že česká ministryně obrany s delegací měla možnost sledovat skutečný test systému protiraketové obrany na vlastní oči a v přímém přenosu. Další zpráva popisuje odpálení a průběh letu rakety, včetně odpálení antirakety. Vlastní sestřelení rakety antiraketou však již bylo simulováno na počítači. Jak jinak, než úspěšně. Formulace "skutečný test systému protiraketové obrany" je tedy přinejmenším zavádějící a může snadno čtenáře zmást, že raketa byla zasažena a úspěšně sestřelena. To se ale nestalo, ta dopadla do vod Tichého oceánu několik stovek kilometrů od mexického pobřeží. Jaký "skutečný test" tedy vlastně ministryně obrany s delegací viděla? Většina z toho včetně kritické části - zásahu rakety antiraketou, byla počítačová simulace, která je v obou zprávách poměrně podrobně popisována, ale bohužel na úkor charakteristiky pravé podstaty a cíle tohoto testu. Je jasné, že z větší části jde o propagandu, než o objektivní informování naší veřejnosti. A pokud jde o smysl této akce, bude určitě lepší jej přejít mlčením.

Pro pochopení toho, co a proč bylo testováno, se toho od přímých účastníků testu moc nedozvíme, proto bude asi lepší vycházet z oficiální zprávy přímo od zdroje , která byla uveřejněna ještě téhož dne. Ředitel Agentury protiraketové obrany generálporučík Henry Obering oznámil úspěšné provedení důležitého systémového testu, při kterém byla několika radary protiraketového systému sledována cílová raketa, imitující balistickou raketu velkého dosahu, včetně oddělené bojové hlavice. Ve zprávě se uvádí, že šlo o dílčí test pozemní části systému protiraketové obrany, zaměřený výhradně na ověření funkce radarů a softwaru pro zpracování výstupních dat a prvků navedení včetně komunikace.

Cílová raketa byla odpálena z ostrova Kodiak na Aljašce a používala prostředky protiopatření. Cíl byl zachycen a sledován různými kosmickými, pozemními a námořními senzory, které poskytovaly data systému velení, řízení, bojového zabezpečení a komunikací a zároveň systému řízení bojové činnosti pozemní části systému pro střední fázi letu v Colorado Springs pro podporu simulovaného navedení antirakety. Do procesu byly zahrnuty různé radary - převozný tzv. předsunutý radar AN/TPY-2 kmitočtového pásma X, který je dočasně umístěný v Juneau (na Aljašce), radar SPY-1 systému Aegis na torpédoborci amerického vojenského námořnictva, zdokonalený radar včasné výstrahy UEWR (Upgraded Early Warning Radar) na vojenské letecké základně v Beale (Kalifornie) a radar SBX kmitočtového pásma X, instalovaný na plovoucí plošině, který v současné době operuje v Tichém oceánu.

Test byl velmi náročný a svým způsobem i odvážný už jen proto, že byl vůbec poprvé v tomto rozsahu ověřován software velení a řízení protiraketového systému. Tento software musí být schopen současně zpracovávat obrovský objem dat z různých zdrojů a na jejich základě zpracovávat optimální řešení pro navedení antirakety a zničení cíle, který v tomto případě představovala cílová raketa, imitující balistickou raketu velkého dosahu. Bez těchto velmi přesných cílových dat a zpracovaných dat navedení by nebylo možné cílovou raketu zničit antiraketou, resp. kontaktním zásahem prostředkem ničení EKV.

V průběhu testu byla cílová data získaná sledováním cílové rakety radary předávána systému velení, řízení, bojového zabezpečení a komunikací a zároveň systému řízení bojové činnosti pozemní části systému pro střední fázi letu GMD (Ground-based Midcourse Defense) integrovaného operačního střediska protiraketové obrany v Colorado Springs. Cílová raketa sice vlétla do cílového prostoru, avšak nedosáhla předpokládané výšky, ani vzdálenosti (spadla do vod oceánu asi o 500 km dřív), přesto podle sdělení Agentury MDA byly úspěšně vygenerovány všechny potřebné prvky zbraňového systému a operátoři s jejich využitím simulovali další proces - odpálení antirakety z Vandenbergovy základny a navedení na cílovou raketu. Data byla současně předána Velitelství kosmických a námořních operací amerického vojenského námořnictva, která operátoři využili ke zpracování vlastních řešení pro nezávislé, rovněž simulované zničení cílové rakety antiraketou SM-3 (Sea-based Standard Missile-3) potom, co zárověň obdrželi podnět a údaje pro nasměrování vyzařování námořního radaru SPY-1 od radaru AN/TPY-2, který sledoval cílovou raketu z prostoru Aljašky.

Co se bude dít dál? Teď se zapotí hlavně specialisté, kteří několik příštích týdnů budou třídit a vyhodnocovat obrovský objem dat, získaných z radarů a stejně tak ze systému velení a řízení a porovnávat je s telemetrickými daty a údaji dalších senzorů, použitých během testu. A k čemu tohle snažení může být dobré? Zejména k tomu, jak tvrdí generál Obering, aby mohla být zdokonalena účinnost technologií využitých v systému protiraketové obrany při ničení kategorie balistických raket velkého dosahu.

Klíčové věci se ale generál Obering elegantně vyhnul. Na jedné straně uvádí, že cílová raketa používala prostředky protiopatření, na druhé straně ale vůbec nezmiňuje jaké. Byly, nebo nebyly vypuštěny falešné bojové hlavice pro oklamání radarů? Přitom je všeobecně známé, že rozlišení skutečných bojových hlavic od klamných je považováno za zásadní problém. Mají to dokázat jediné senzory - radary a právě ty, na které byl zaměřen tento poslední test. Dokázali si s nimi radary a operátoři během testu poradit? O tom generál Obering a všichni ostatní takticky mlčí. Jestliže by se to podařilo, znamenalo by to výrazný kvalitativní skok v možnostech a zejména v účinnosti protiraketového systému jako celku. Jestliže ne, pak by to bylo známkou toho, že systém se od samého počátku dosud potýká s dlouhodobým a stále stejným problémem - lze jej ošálit a zahltit falešnými hlavicemi. Musíme se tak spokojit s formulací "test byl úspěšný", i když vůbec není jasné, v čem byl úspěšný. Test také nasvědčuje, že pozornost agentury MDA se soustřeďuje na řešení toho, co je předmětem intenzivní (i oprávněné) kritiky nejen v Česku, ale hlavně v samotných Spojených státech. A ve hře jsou dolary, obrovské dolary na vývoj a výstavbu systému protiraketové obrany a přitom přesvědčivých hmatatelných důkazů o spolehlivosti a účinnosti systému se stále nějak nedostává (simulace, kterou mimochodem viděla i ministryně obrany Parkanová, nejsou důvěryhodným důkazem).

Další test systému pozemní části GMD (Ground-based Midcourse Defense) protiraketového systému se má podle plánu pod označením FTG-4 uskutečnit letos v prosinci. Mnozí z nás se určitě právem ptají: proč vlastně při tomto pátečním testu nebyla odpálena skutečná antiraketa a nedošlo k fyzickému zničení cílové rakety a její hlavice? To vysvětluje sám generál Obering - Agentura MDA se podle něj nyní potýká s problémem v hardwarové oblasti - antirakety určené k testům jsou vybaveny dodatečnými telemetrickými kartami, které provádějí sběr důležitých dat v celém procesu navedení (u operačních antiraket GBI nejsou, nemají v nich žádný smysl). Specialisté ale zjistili, že všechny dodané karty jsou vadné a mohly by způsobit, že asi 20 % telemetrických dat by bylo nenávratně ztraceno. Není důvod riskovat vysoké náklady na test (každý totiž stojí 115 až 160 miliónů dolarů). Tyto karty je proto nutné před příštím testem vyměnit. To bylo údajně i důvodem toho, proč při pátečním testu nebyla použita skutečná antiraketa a tato část byla jen dílem počítačů.

Ví snad někdo z účastníků zájezdu do Ameriky, jak v testu obstály radary? Těžko. Zato viděli, jak všechny severokorejské rakety byly spolehlivě zničeny. Je na místě otázka, zda si vůbec ministryně obrany Parkanová uvědomuje, cože to v té Americe vůbec viděla za test a zda na těch velkoplošných obrazovkách dokáže rozlišit, kde je hranice mezi realitou a virtuálním světem. V cílené propagandě, ve které návštěva delegace ve Spojených státech včetně sledování skutečného testu sehrává důležité místo, však tyto "jemné rozdíly" nehrají prakticky žádnou roli.

psáno pro ATM Online

                 
Obsah vydání       30. 7. 2008
30. 7. 2008 Armádní hygienik je v úzkých, oblbuje laickou veřejnost Jakub  Rolčík
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Stanislav  Kaucký, Milan  Hlobil, Petr  Pokorný
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací
30. 7. 2008 Jeden fyzik ve vládě sedí....
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
30. 7. 2008 Čulíku, víme, že nenávidíš Havla a jsi zrádce národa
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 ČR ochrání radary z amerických křižníků ve Středomoří?
30. 7. 2008 Kdo platil novinářům výlet do Ameriky, aneb Dobrý den, prapore hvězd a pruhů Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Rozhovory o liberalizaci světového obchodu se rozložily
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Ostudy pytel -- komediální drobnička Michal  Kuklík
30. 7. 2008 Sláva, náš syn nekrade už doma Sandra  Wain
29. 7. 2008 Přírodovědec varuje před negativním dopadem americké základny na přírodu v Brdech
29. 7. 2008 Čunek: ve vládě nesedí ani jeden fyzik
29. 7. 2008 Kulturně likvidační Richter: audit byl vědomě zneužit Magistrátem
28. 7. 2008 Fatální důsledky radarového záření na zdraví dětí, rostlin i zvířat ve Skrundě v Lotyšsku
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Vážný problém: Podvržení webových stránek Petr  Nachtmann
28. 7. 2008 Botanická zahrada: Na základě personálně-organizačního auditu půjdete na dlažbu
28. 7. 2008 Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký, Milan  Hlobil, Petr  Pokorný
28. 7. 2008 18 měsíců lhala vláda, lhala a vymýšlela si i zdravotní vládní komise Jan  Neoral
30. 7. 2008 Sociální organizace vyhlásily generální stávku na Den lidských práv
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Milan  Hlobil, Stanislav Kaucký, Petr Pokorný
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Vliv amerického radaru v Brdech na zdraví lidí Milan  Hlobil, Luděk Pekárek
28. 7. 2008 18 měsíců lhala vláda, lhala a vymýšlela si i zdravotní vládní komise Jan  Neoral
28. 7. 2008 Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký, Petr Pokorný, Milan Hlobil
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Ministerstvo zahraničí připouští v odborném materálu umístění amerických raket v Česku, připouští i 13,5 km ochranné zóny Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 RIA Novosti: Rusko může na protiraketovou obranu v Evropě odpovědět raketami na oběžné dráze Karel  Dolejší

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Vliv amerického radaru v Brdech na zdraví lidí Milan  Hlobil, Luděk Pekárek
29. 7. 2008 Čunek: ve vládě nesedí ani jeden fyzik   
29. 7. 2008 Přírodovědec varuje před negativním dopadem americké základny na přírodu v Brdech   
28. 7. 2008 Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech Milan  Hlobil
28. 7. 2008 18 měsíců lhala vláda, lhala a vymýšlela si i zdravotní vládní komise Jan  Neoral
28. 7. 2008 Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký, Petr Pokorný
25. 7. 2008 Ministerstvo zahraničí připouští v odborném materálu umístění amerických raket v Česku, připouští i 13,5 km ochranné zóny Štěpán  Kotrba
25. 7. 2008 Krutý úsměv budoucnosti: mediální scénářování alternativ vývoje a možná realita Štěpán  Kotrba
22. 7. 2008 Druhá karibská krize anebo PSYOPS? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2008 Mnoho řečí, ale otázka "Proč radar?" stále nezodpovězena Lubomír  Peške
14. 7. 2008 Bude odpovědí Ruska na radar v Česku rozvinutí systémů Iskander u Kaliningradu?