Bývalý gruzínský ministr:

Saakašvili není demokrat a je to šílenec

17. 8. 2008

Georgij Chaindrava musel opustit Saakašviliho kabinet, protože se odmítl podílet na agresivní vojenské politické gruzínského prezidenta. V rozhovoru pro německý týdeník Spiegel Online řekl bývalý ministr Saakašviliho vlády pro zvládání konflitů toto:

Reportér: Je ruská vojenská intervence "vraždou mladé demokracie", jak říká prezident Saakašvili?

Chaindrava: Rusko je už pět set let imperialistická země. To nebylo pro nikoho tajemství. Americká vláda ale rozšiřuje mýtus, že v Gruzii vládne demokracie. Saakašvili však zosobňuje autoritářský režim, podobně jako Putin. Saakašvili porušuje lidská práva a potlačuje sdělovací prostředky. Například loni v listopadu poslal státní úderné vojenské jednotky, aby vyřadily z provozu nezávislou televizní stanici Imedi. Saakašvili není demokrat. Ten člověk v listopadu zavedl výjimečný stav proti masovým demonstracím, které zorganizovala opozice, a pak zfalšoval prezidentské volby a parlamentní volby. Západ, především Bushova vláda, před tím zavřeli oči.

Zdálo se, že naše země je pro supervelmoci daleko důležitější jako geopolitický ring - vývoj občanské společnosti u nás je nezajímá. Jiná věc je, že se Rusku nelíbí, že se Gruzie snaží začlenit do západních struktur a usiluje proto o potlačení gruzínského národa.

Reportér: Jak to, že Gruzie prohrála pětidenní válku proti Rusku, jak se to stalo?

Chaindrava: Za to nese vinu zločinecký režim Saakašviliho, jehož politika vedla k tomu, že se naše země dále nachází pod kontrolou ruských vojsk.

Reportér: Saakašvili vás v roce 2006 odvolal z funkce ministra pro zvládání konfliktů se vzbouřeneckými provinciemi Abcházie a Jižní Osetie. Proč?

Chaidrava: Protože jsem opakovaně zdůrazňoval, že v žádném případě nesmíme jít cestou vojenského dobrodružství. Kritizoval jsem už první pokus zaútočit vojensky na jihoosetské hlavní město Cchinvali v létě r. 2004. Avšak Bushova vláda, především Matthew Bryza, náměstek americké ministryně zahraničí pro Kavkaz, před tím nebezpečím zavírala oči. Tak se Saakašvilimu dostávalo pobídek k dalším dobrodružstvím a vymkl se jakékoliv kontrole. Tomu člověku chybí sebeovládání, má psychické problémy, neuvěřitelně se přeceňuje. A tak vznikla celosvětová krize, v níž se kvůli Saakašviliho šílenecké politice dostal svět do konfliktu s Ruskem.

Celý rozhovor v němčině ZDE