18. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Dmitrij Rogozin
18. 9. 2008

Dmitrij Rogozin: Stačí prostě jenom zničit radar

"Naši partneři vědí, o čem mluvíme"

Dmitrij Rogozin

Pokud v čele České republiky a Polska stojí vlastenci, měli by desetkrát popřemýšlet, proč by se potřebují dostat něco, za co odněkud přilétne nějaká "palice", což bude znamenat ztrátu jejich milovaného systému protiraketové obrany. Představa podpisu dokumentu o zavedení komplexního systému protiraketové obrany v Polsku byla nejdříve vágní, ale stala se skutečností, jakmile začala válka v Gruzii. Nyní je absurdní tvrdit, že tento systém není nijak spojen s Ruskem. Američané udělali vůči Rusku velmi nepřátelské gesto a Poláci jim v tom pomohli, aby tak učinit mohli. A všechny rozhovory o nenasměrování protiraketového systému na Rusko skončily na prd.

ŠOK│ Takto nediplomaticky až hospodsky drsně začal svůj komentář stálý velvyslanec Ruska v NATO Dmitrij Rogozin v ruském deníku Gazeta. A nezůstal jen u této formulace. Rogozinův komentář je doposud tím nejostřejším varováním, jaké USA veřejně dostaly.

Technicky i politicky je systém protiraketové obrany destabilizující. Umístěn je na území východní Evropy v nejvíce provokativním čase a samozřejmě namířen proti strategickému jadernému potenciálu Ruska. Slova o tom, že systém protiraketové obrany má zachytit íránské balistické střely, zní neseriózně a nemohou nezpůsobit podráždění - nejen ne-hloupých lidí a nejen v Rusku. Technicky vzato, tento systém nemá žádný význam. Nikdo jej nemůže ani vyzkoušet, protože ostrá kontrola by mohla být prováděna pouze v době termonukleární války. Doufejme, že nikdy dříve. Do té doby nelze získat jistotu a tak Američané říkají, jak je tento systém dokonalý. A to je nemožné. Američané prostě vynakládají peníze do větru. Komu to lžou do kapsy, nevíme, ale vidíme za touto iniciativou zájmy vojenského průmyslu. Ale následky nasazení NMD jsou zřejmé: Rusko vnímá stavbu radaru v Česku a raket v Polsku jako jednání namířené proti němu a jeho zájmům.

Jsme si vědomi, že současná polská vláda snaží se lišit od prezidenta Lecha Kaczynského, který prokazuje rusofobii extrémního stupně. Polská vláda se snaží vypadat pragmaticky, snaží se uchlácholit naši nespokojenost s ohledem na protiraketovou obranu. Nicméně, nám navrhovaný tak zvaný monitorovací systém objektu je po velké prověrce mrtvou myšlenkou. Přesvědčit Rusko, že tento systém není zaměřen proti němu, už nikdo nemůže.

Pokud jde o Polsko a Českou republiku, nerozumím tomu, proč by měly lézt do takového dobrodružství. Útočit na Polsko se nikdo nechystá. Konflikt v Evropě si nelze představit ani v hrozivém snu. Pravda, Varšava si pro sebe vyžebrala pod záminkou obrany peníze na nákup moderní letecké obrany - raket Patriot. Ale nepochopím, k čemu Polákům bude. Představte si Patriot a polské nebe. Nikdo se tam nechystá a v Íránu neexistují žádné letadla, schopná doletět do Varšavy nebo alespoň na hranice. To opět potvrzuje povahu systému protiraketové obrany.

Být na místě polských vlastenců, zamyslel bych se, stojí-li plot okolo zahrádky. Nepříjemnosti, které tím Varšava udělala Rusku, se potom jako bumerang vrátí Polsku. Varšava sousedí nikoliv s Íránem, ale s Ruskem.

Mimochodem, existuje další zajímavý závěr, které je třeba učinit na základě polsko-amerických a česko-amerických rozhovorů. Pokud Polsko výměnou za umístění antiraket vyžaduje dodatečné bezpečnostní záruky od USA, pak moc nevěří v roli NATO, které se rozrostlo tak, že začalo připomínat kyšku. To je pozoruhodná věc, kterou by mělo světové společenství prověřit. NATO již není politicko-vojenské obranné spojenectví, ale pánský klub, který reaguje negativně a zlými úmysly na vzestup ruského vlivu v Evropě.

Systém protiraketové obrany už nikoho nezbaví pocitů z další hrozby, ale naopak posílí chlad v našich vzájemných vztazích. To povede k závodům ve vývoji a výrobě útočných zbraňových systémů. Čímž dokážeme, že systém není příliš účinný, a pokud jde o skutečné možnosti útoků teroristů na Rusko, Českou republiku, Polsko či Spojené státy, tak je prostě na nic. Nemůžete jít s tankem na komáry.

Pokud jde o případné rozšíření amerického systému protiraketové obrany, tak to je neseriózní způsob rozhovoru mezi dvěma státy. Pokud Írán chtěl udeřit na USA a hledal by náhle rakety schopné dosáhnout zamýšleného cíle, tak by za prvé jeho plány všichni dlouhodobě znali, a za druhé, by USA uplatnily většinu ostatních metod, a ne raketovou obranu.

Kvůli tomu Amerika udržuje na Blízkém Východě Izrael jako svého nejbližšího vojenského spojence . Stačilo by hvízdnout, a izraelská letadla by okamžitě vzlétla a roznesla by na kusy jakékoliv íránské zbraňové centrum. Je nemožné si představit, že Američané budou čekat, až stiskne někdo tlačítko a íránské rakety se rozletí na USA. V reálné politice to je takto: vzlétnou izraelské letouny a rozbombardují vše ještě dřív, než bude zašroubován první šroubek do soustruhu, na kterém by teoreticky někdo mohl vyrobit těsnění na raketu.

Rovněž je obtížné si představit, že bin Ládin útočí z Afghánistánu balistickou střelou. Chápu, že pan Bush není příliš velký odborník na cokoliv, a každém případě ještě mnohem méně je specialistou na vojenské záležitosti, ale proč nás chce asi ošálit? Tento systém raketové obrany může být zaměřen pouze proti státu, který už dlouho vlastní jaderné zbraně nebo raketové nosiče.

I když se v USA budou rozmisťovat elementy protiraketové obrany na jihu, nastane ještě jedno dějství protiruského dramatu. Ale myslím, že pro Izrael by bylo ne příliš pravděpodobné, že by na svém území nechal hostovat systém protiraketové obrany. Žijí dvě stě metrů metrů od teroristů, proč by měli mít problém s Ruskem? Izraelští občané jsou inteligentní a schopni střízlivě zhodnotit bezpečnostní problémy. Protiraketový systém vůči strategickým raketám prostě Izrael nepotřebuje, na rozdíl od protiletadlového systému, který by mohl sestřelit všechny druhy raket malého doletu arabské rukodělné výroby.

Bezpečnost Ameriky v protiraketové obraně se zvyšovat nebude. Jen proto, že budeme odpovídat pouze vojenskými prostředky, nebudou z tohoto lépe a déle spát.

Pokud se dostanete do rvačky s větším a silnějším protivníkem, hlavním způsobem, jak zvítězit je oslepit ho , aby soupeř nemohl uplatňovat plně svou sílu. V nerovném boji se obrana obvykle vede na oči. Takže... Co je to radar v České republice? To je oko ke sledování potenciálních cílů. Jak se zbavit nepřítele s ohledem na jeho silné svaly, než zničením systému protiraketové obrany, a k tomu stačí zničení radaru. A to je jednoduchý úkol. Pokud odněkud přiletí "palice" která poškodí "talíř", tak je hotovo. Nemusíte pak už dělat nic. Vždy je problém těch, kteří nechají stavět na svém území cizí lidem oči nebo uši, proč tyto oči a uši někdo potřebuje. Pokud v čele České republiky a Polska stojí vlastenci, měli by desetkrát popřemýšlet, proč by se potřebují dostat něco, za co odněkud přilétne nějaká "palice".

Nesouhlasím s myšlenkou, že někdoho ohrožujeme. Ale musíme mít na paměti, že Rusko se bude zabývat jakoukoli hrozbou vlastní bezpečnosti jako hrozbou teroristického charakteru. Pokud budeme hovořit o modrých očích - čili že systém protiraketové obrany není proti Rusku, ale proti mudžahedínům z Íránu, pak tedy říkáme, že vytvoření "létajícího kladiva" je proti bin Ládinovi. Pokud bude disponovat on těmi raketami, a pokud budeme muset, jak řekl náš premiér, tak mu dáme do držky. Odpověď Ruska bude primitivně jednoduchá, bezprostřední, velmi levná, ale velmi účinná.

Jistě, my máme technologii výroby tohoto "kladiva", které vypustíme tam, kde se objeví "teroristická" hrozba. Naši partneři vědí, o čem mluvíme... A tyto jejich vědomosti mohou nyní výrazně ovlivnit konečné rozhodnutí Prahy a Varšavy, zda rozmístit prvky americké protiraketové obrany na svém území. Měli bychom jen počkat na příchod nové americké administrativy, a poté je docela možná, že Polsko a Česká republika změní své plány.

Газета: Дмитрий Рогозин: Нужно просто разрушить радар ZDE

                 
Obsah vydání       18. 9. 2008
18. 9. 2008 Ústřední banky napumpovaly do trhů 180 miliard dolarů
18. 9. 2008 Globální finanční krize se prohlubuje
18. 9. 2008 Michael  Marčák
18. 9. 2008 Italské národní aerolinie Alitalia "udělaly bankrot"
18. 9. 2008 Svět finančních fantazií zlikvidoval údajné obry globálního bankovnictví
18. 9. 2008 Ruský finanční systém se také otřásá, Gazprom ztratil v posledních dnech 20% hodnoty
18. 9. 2008 Pravomocný rozsudek: Dalík a Večerek upláceli
18. 9. 2008 Citát dne (včerejšího): očistit se netřeba
17. 9. 2008 STEM: Příznivci ODS, KDU-ČSL a SZ podporují Gruzii
18. 9. 2008 Počet osob zbavených způsobilosti k právním úkonům dramaticky roste
18. 9. 2008 Dmitrij Rogozin: Stačí prostě jenom zničit radar Dmitrij  Rogozin
18. 9. 2008 Dva scénáře mediální civilizace, dvě vize digitalizovaného světa Petr  Sak
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Štěpán  Kotrba, Lumír Ondřej Hanuš
18. 9. 2008 Interfax: V OSN Gruzii nazvali útočníkem
17. 9. 2008 Che Guevarův vnuk: "Fidel by byl zastřelen" Fabiano  Golgo
17. 9. 2008 Castañeda byl kubánský špion Fabiano  Golgo
18. 9. 2008 Castañeda jako poslední provokace CIA v Mexiku Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Golgo a Kuba Fabiano  Golgo
17. 9. 2008 Doba se proměňuje a s ní i hrdinové Štěpán  Kotrba
17. 9. 2008 Evropě to osladíme Sandra  Wain
18. 9. 2008 Skvělý článek o Svaté Hoře! Boris  Cvek
18. 9. 2008 Freeze Fest aneb kultura jinak
18. 9. 2008 Ruská armáda: kovářova kobyla chodí bosa?
18. 9. 2008 To chce klid Ladislav  Žák
18. 9. 2008 La Salette: Prognostické schopnosti Matky Boží Miloslav  Štěrba
17. 9. 2008 Gruzie tvrdí, že Rusko vstoupilo s armádou do Jižní Osetie už před 8. srpnem
17. 9. 2008 Nelze diktovat vyhnancům Bohumil  Kartous
17. 9. 2008 Pozor na Kotrbovo nekritické doktrinářství Jan  Čulík
17. 9. 2008 Levice, Che Guevara, Hess a jiné věci: na podporu Kotrby Rudolf  Převrátil
17. 9. 2008 Medvěděv chce anektovat ruskou Arktidu
17. 9. 2008 O vzdělávání zdravotnických pracovníků Petr  Wagner
16. 9. 2008 Česká lékařská komora: Lékárník není lékař
17. 9. 2008 Lékárník není lékař Věra  Říhová
17. 9. 2008 Česká republika má velmi slavné poutní místo, Svatou Horu Jan  Paul
16. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Nový světový geopolitický řád: konec prvního dějství Immanuel  Wallerstein
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008