30. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 9. 2008

John Gray: Éra americké nadvlády skončila

Prožíváme teď daleko více než finanční krizi. Je to historická geopolitická změna. Dochází k nevratné změně v rovnováze moci ve světě. Éra amerického globálního vůdcovství, která začala během druhé světové války, skončila, míní profesor John Gray.

Americká moc ochabla i hned za americkými humny: je to vidět z toho, jak venezuelský prezident Hugo Chavez se beztrestně Spojeným státům vysmívá a provokuje je.

Americká víra ve volný trh se nyní sama zlikvidovala, zatímco se ukázalo, že země, které si zachovaly státní kontrolu nad trhy, učinily správně. To je tak dalekosáhlé jako pád Sovětského svazu. Rozložil se celý jeden systém vlády a ekonomiky.

Od ukončení studené války americké vlády poučovaly jiné země, jak důležité je zdravé finančnictví. Indonézie, Thajsko, Argentina a několik afrických zemí se musely podrobit tvrdým škrtům státního rozpočtu a musely v důsledku medicíny, naordinované jim Mezinárodním měnovým fondem, který prosazoval americkou ortodoxii, projít bolestnou recesí. Zejména Čínu neustále poučovaly Spojené státy o tom, jak slabý je její bankovní systém. Ale čínský úspěch je založen na důsledném pohrdání západními radami a teď to nejsou čínské banky, které krachují.

Navzdory neustálému poučování druhých měly vždycky Spojené státy jednu hospodářskou politiku pro sebe a druhou pro ostatní svět. Zatímco Spojené státy trestaly jiné země za finanční prostopášnost, samy si půjčovaly obrovské finanční částky na financování snižování daní a na vojenské výboje. Nyní, kdy jsou finance americké federální vlády kritickým způsobem závislé na pokračujícím přílivu zahraničního kapitálu, americkou hospodářskou budoucnost budou určovat země, které odmítly americký model kapitalismu.

Nynější krize na americkém finančním trhu je důsledkem činů amerických politiků, kteří přijali nebezpečně simplistní ideologii deregulace, a tak způsobili nynější chaos.

V současné situaci bude možno zabránit katastrofě pouze bezprecedentním rozšířením vládních pravomocí. Důsledkem ale bude, že bude Amerika ještě více než nyní závislá na nových světových velmocích.

Osud impérií často závisí na interakci mezi válkou a zadlužeností. To platilo pro britské impérium i pro Sovětský svaz. Amerika není výjimkou. Válka v Iráku a úvěrová bublina fatálně ochromily americkou hospodářskou nadřazenost.

V posledních týdnech se hodně hovoří o tom, že hrozí naprostý hospodářský armageddon. Ve skutečnosti však toto není konec kapitalismu. Dochází pouze k odumření jednoho určitého typu kapitalismu - oné zvláštní a vysoce nestabilní verze, která existuje v Americe pouze po dobu posledních dvaceti let. Experiment ve finančním laissez-faire skončil. Tržní ekonomiky, které se nepodrobily deregulaci amerického stylu, tuto krizi přežijí nejstabilněji.

Ironií světa po ukončení studené války bylo to, že po pádu komunismu vzniklla další utopická ideologie. V Americe a v Británii se stal vůdčí filozofií tržní fundamentalismus. Důsledkem je pád americké moci. Stejně jako rozklad Sovětského svazu bude mít pád americké moci rozsáhlé geopolitické důsledky. Oslabená ekonomika nemůže podporovat americká vojenská dobrodružství donekonečna. Nevyhnutelný je ústup a nebude to zřejmě ústup postupný ani dobře plánovaný.

Americký odchod z Iráku bude znamenat, že se Írán stal regionálním vítězem. Jak bude reagovat Saúdská Arábie? Bude útok na íránské jaderné instalace více pravděpodobný, anebo méně pravděpodobný? Povzbudí slabost Ameriky Čínu, aby se začala více projevovat na světové scéně? Případ Gruzie ukázal, že Rusko překreslilo geopolitickou mapu a Amerika zůstala jen bezmocným pozorovatelem.

Mimo Spojené státy většina lidí dávno ví, že rozvoj nových ekonomik, který jde ruku v ruce s globalizací, ochromí vůdčí postavení USA ve světě. Představovali si, že bude tento úpadek Ameriky pomalý a pozvolný. To teď vypadá jako hodně nerealistický předpoklad.

Rychle nyní vzniká nový svět, v němž bude Amerika jen jednou z několika velmocí. Bude čelit nejisté budoucnosti, kterou už nebude schopna utvářet.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       30. 9. 2008
30. 9. 2008 John Gray: Éra americké nadvlády skončila
30. 9. 2008 Sbohem, finanční krize!
30. 9. 2008 Akcie klesají - Kongres odmítl záchranný balík v hodnotě 700 miliard dolarů
30. 9. 2008 Proč Sněmovna reprezentantů odmítla sanační balík?
29. 9. 2008 Finanční krize a stát, neboli O vyvlastnění bank a soukromých osob Uwe  Ladwig
30. 9. 2008 Zvláštní kouzlo "české státnosti"? Miloš  Dokulil
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu
29. 9. 2008 Mnohem dále než kdekoliv jinde Marie Saša Lienau
29. 9. 2008 Konzervativci zruší plány na třetí ranvej v Heathrow a namísto toho postaví vysokorychlostní železnici
29. 9. 2008 Sleduju ekonomiku už třicet let. Teď mám opravdu strach
29. 9. 2008 Mnichov sedmdesát let poté Richard  Seemann
29. 9. 2008 Ekonomická krize? Ne, hra o porsche Bohumil  Kartous
27. 9. 2008 Salvátoři a Cimrmani Ladislav  Žák
29. 9. 2008 Svoboda slova v jednom soudním řízení Aleš  Uhlíř
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
27. 9. 2008 Havlovo Odcházení v Londýně: Nic moc
27. 9. 2008 The Times: To se středovýchodní Evropa osvobodila pro tohle?
27. 9. 2008 Daily Telegraph: Povrchní hra, kterou herci přehrávají
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008