1. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 10. 2008

Může být finanční krize Americe užitečná?

Navzdory zásadnímu pesimismu ohledně budoucnosti průmyslové civilizace se mluvčí jednoho z proudů americké alternativní spirituality, John Michael Greer, v posledním blogu snaží najít sféry, v nichž by současná finanční krize mohla Americe paradoxně pomoci k vyřešení dosud ignorovaných problémů. Greer načrtl celkem pět okruhů, kde by podle jeho názoru "léčba šokem" mohla prospět. Jsou to:

1. Konec amerického impéria

V danou chvíli je Amerika závislá na svém impériu podobně, jako městský feťák na kokainu. Vydržujeme nejvypasenější světovou armádu, která má jednotky a základny ve více než stovce zemí, aby vynucovala globální ekonomické uspořádání, jež umožňuje pěti procentům světového obyvatelstva žijícím v USA spotřebovávat takřka třetinu všech zdrojů. Jenomže impéria jsou opravdu náročnými domácími miláčky a to naše, stejně jako všechna před ním, se stává ekonomickým břemenem k neunesení. Na druhé straně však drastický pokles amerického životního standardu, který bude po rozpadu následovat, představuje politickou časovanou bombu, jíž se nikdo nechce dotknout. Spojené státy jsou tímto dilematem ochromeny a zdá se, že se rozhodly následovat obvyklou trajektorii zanikajících impérií, která se nechala svými závazky vyčerpat.

Deprese by nicméně mohla s celou záležitostí pohnout. Uprostřed ekonomického kolapsu nebudou Spojené státy schopny udržovat globální vojenskou přítomnost o nic více než Rusko v dobách vlastního kolapsu. Vojska by se měla vrátit domů -- nejen z Iráku a Afgánistánu, ale z celé široce roztažené sítě amerických vojenských základen -- a zdroje nyní vlévané do imperiálního upíra by měly být dostupné pro konstruktivnější účely, jako například k přípravě na nástup ropného zlomu.

2. Energetická bezpečnost

Vážná deprese bude mít rovněž předvídatelný účinek na využívání energie. Ekonomické potíže 70. let a počátku let 80., i když relativně mírné, sehrály významnou roli při rychlém omezování spotřeby energie. Když lidé nemají peníze, neutrácejí je za zbytečně vyplýtvanou energii, a pravděpodobně se pustí do úsporných opatření, která spotřebu ještě dále omezí.

Podle mnoha odhadů zbývá pouze několik let do okamžiku, kdy světová těžba ropy začne výrazně klesat. Jakákoliv významná odpověď na tuto krizi bude ovšem paradoxně sama vyžadovat zvýšené množství energie získané z fosilních paliv -- abychom totiž vybavili dům izolací, obnovili železnice nebo vyrobili větrnou elektrárnu, musíme využít většinou energii ze stávajících zdrojů. Pokud se ceny energií vyšplhají kamsi do nedohledna, mnoho takových projektů bude neuskutečnitelných. Nicméně právě deprese může omezit poptávku, omezit růst cen a poskytnout tak možnost připravit se na postfosilní éru. Projekty veřejných prací, jako Civilian Conservation Corps z doby velké deprese, by se rovněž měly zaměřit na úspory a obnovitelné zdroje.

3. Zpátky na pevninu

Dalším možným důsledkem vážné deprese může být znovuzrození domácí ekonomiky. V tuto chvíli americké hospodářství produkuje jen velmi málo jiných věcí než dluh; právě tak prostě funguje tributová ekonomika amerického globálního impéria. Přinášelo to zisk nejen politické třídě, ale i střední třídě, která mohla nakupovat spotřební zboží podle vlastního výběru, aniž by musela platit cenu americké pracovní síly, která by zboží vyrobila. Chudší dvě třetiny obyvatel však byly ubity dravčí ekonomickou politikou, která nahradila dobře placená místa v továrně otáčením hamburgerů odměněným minimální mzdou.

Globální ekonomika, která umožnila přesouvat výrobu za moře, bude jednou z prvních obětí vážné deprese, a pokud USA odepíšou svůj státní dluh nebo připustí hyperinflaci -- a jednu z těchto věcí dříve či později udělat musejí, aby se nesplatitelného dluhu zbavily -- dovrší rozklad globálního trhu. Jakmile se tak stane, zboží a služby pro americký trh bude třeba vyrábět zde a tento fakt si vynutí znovuvybudování domácích výrobních kapacit. Amerika se tak mnohem snadněji přizpůsobí nadcházející éře nedostatku.

4. Zmenšení rozdílů v příjmech

Obrovské rozdíly mezi příjmy horní třetiny Američanů a příjmy zbytku obyvatelstva zaniknou. Období ekonomického boomu jsou vždy obdobími rostoucí sociální nerovnosti, protože výnosy z investic se koncentrují ve vyšších příjmových patrech. Deprese jsou ze stejných důvodů jakýmsi hoblíkem příjmy opět srovnávajícím. Ve 20. letech se rozdíly v příjmech vyšplhaly na úroveň, jaké bylo později dosaženo teprve během Reaganovy éry. Během krize ve 30. letech investice všeho druhu ztratily hodnotu a propast dělící bohaté od chudých se takřka uzavřela. Dnes se děje totéž; v zásadě všechny exotické investice, které táhly nedávný boom, byly totiž dostupné pouze bohatým, takže právě ti nyní ztrácejí nejvíce.

Zmenšování třídních rozdílů není prostě jen věcí třídní závisti; významně ovlivňuje i fungování hospodářství. Když penězi disponuje pracující třída, utratí je většinou za zboží a služby, což umožňuje udržovat ekonomický blahobyt. Pokud ale penězi disponují bohatí, daleko spíše je investují do spekulativních instrumentů, které k blahobytu přispívají podstatně méně. Spekulace na hospodářství parazituje, dokonce může docela dobře svého hostitele zabít -- a právě to se teď děje. Ekonomika s rovnějšími příjmy je stabilnější a produktivnější než ekonomika s drastickými nerovnostmi, jakou máme nyní. A k tomu, abychom si poradili s nestabilitami, jež budou následovat po konci věku levných fosilních paliv, budeme potřebovat právě stabilnější a produktivnější ekonomiku.

5. Stejně nás to čekalo

Nejdůležitějším možným důsledkem deprese je to, co většině lidí bude vyhovovat nejméně: Většina z nás si bude muset zvyknout vyžít s menším komfortem, menším množstvím vymožeností a příležitostí, než jsme se naučili od života očekávat. Posledních šedesát let si většina Američanů užívala život v relativním nadbytku, přestože zdroje a výrobní ekonomika, které tento nadbytek umožnily, postupně zmizely. Několik posledních desetiletí bylo svědkem beznadějného pokusu nahradit tyto ztráty exotickými finančními nástroji a ostřejší imperiální politikou v zámoří. Tyto prostředky chvíli fungovaly, ale nyní je třeba zaplatit účet.

Konec věku amerického nadbytku nadešel ve stejnou chvíli, kdy se ztrácí schopnost celého světa zásobit se levnými a dostupnými fosilními palivy. Ve světě, kde je energie vzácná, už nedávný nadbytek nebude dosažitelný pro nikoho. Čím dříve začneme své životy této skutečnosti přizpůsobovat, tím lépe pro nás pro všechny. Deprese tedy může přinést změny, k nimž by stejně muselo dojít, a v době, kdy svět bude ještě schopen investovat významné množství energie do transformace.

Ať už učiníme cokoliv, nebude to snadné. Těžké časy jsou těžké časy a malovat si věci narůžovo není než zbytečným zdržením. Nicméně ekonomická kontrakce začínající právě teď -- předtím, než si ji vynutil ropný zlom -- nám přece jen může poskytnout rozhodující náskok.

Celý článek Rx: Depression ZDE

                 
Obsah vydání       1. 10. 2008
1. 10. 2008 Bankovní krizi způsobil nepružně ideologický tržní princip
1. 10. 2008 MMF: USA musí jednat proti úvěrové krizi
1. 10. 2008 Amerika a Rusko a loď s tanky, kterou zajali piráti
1. 10. 2008 Může být finanční krize Americe užitečná? Karel  Dolejší
1. 10. 2008 Bush: Záchranný balík pro banky "bude schválen"
1. 10. 2008 Americký Kongres zopakoval chyby ze třicátých let
1. 10. 2008 Velmi špatně
1. 10. 2008 Politika a management v krizové době, aneb Co když se neví, co se vlastně děje Uwe  Ladwig
1. 10. 2008 Ian Hislop: Tak George Bush je komunista?
1. 10. 2008 Podle šéfa BIS byl i Clinton kryptokomunista Miroslav  Polreich
1. 10. 2008 Jaderná energetika -- možnost řešení energetických potřeb? Ladislav  Žák
1. 10. 2008 Bailout - ano, či ne?
1. 10. 2008 Richard Stallman: Jste jen tvárnou hmotou v rukou firemních majitelů serverů a softwaru
1. 10. 2008 Politická zemětřesení a jiné záchvěvy půdy v Bavorsku Tomáš  Krček
1. 10. 2008 Odcházení, aneb Směšné postavy ve směšném světě Josef  Brož
1. 10. 2008 Evropský problém a americká inspirace Petr  Woff
1. 10. 2008 Škola otvírá Romům dveře do světa. Budou ale puštěni dál než za humna? Pavel  Pečínka
30. 9. 2008 John Gray: Éra americké nadvlády skončila
30. 9. 2008 Proč Sněmovna reprezentantů odmítla sanační balík?
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu
30. 9. 2008 Zvláštní kouzlo "české státnosti"? Miloš  Dokulil
30. 9. 2008 Sbohem, finanční krize!
29. 9. 2008 Mnohem dále než kdekoliv jinde Marie Saša Lienau
29. 9. 2008 Sleduju ekonomiku už třicet let. Teď mám opravdu strach
29. 9. 2008 Ekonomická krize? Ne, hra o porsche Bohumil  Kartous
27. 9. 2008 Indické rakety Agni: Od regionálního odstrašení ke globální výzvě Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
26. 9. 2008 Co zbude za 40 let z Gruzie, Ukrajiny a z plen Michal  Vimmer
27. 9. 2008 Havlovo Odcházení v Londýně: Nic moc
28. 1. 2008 Odcházení od Václava Havla: Stará hra, která nevědomky nastoluje důležitý problém současnosti Jan  Čulík
27. 9. 2008 Daily Telegraph: Povrchní hra, kterou herci přehrávají
26. 9. 2008 "Byla to významná změna". A bude hůř... Petr  Bílek
25. 9. 2008 Kauza Bernard: Napsali jsme, že je politický turista, soud pravdivost tohoto názoru nepopřel Štěpán  Kotrba
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
1. 10. 2008 Americký Kongres zopakoval chyby ze třicátých let   
1. 10. 2008 Velmi špatně   
1. 10. 2008 Může být finanční krize Americe užitečná? Karel  Dolejší
1. 10. 2008 Politika a management v krizové době, aneb Co když se neví, co se vlastně děje Uwe  Ladwig
1. 10. 2008 Ian Hislop: Tak George Bush je komunista?   
1. 10. 2008 MMF: USA musí jednat proti úvěrové krizi   
1. 10. 2008 Bankovní krizi způsobil nepružně ideologický tržní princip   
30. 9. 2008 Akcie klesají - Kongres odmítl záchranný balík v hodnotě 700 miliard dolarů   
30. 9. 2008 Proč Sněmovna reprezentantů odmítla sanační balík?   
29. 9. 2008 Sleduju ekonomiku už třicet let. Teď mám opravdu strach   
29. 9. 2008 Ekonomická krize? Ne, hra o porsche Bohumil  Kartous
29. 9. 2008 Mnohem dále než kdekoliv jinde Marie Saša Lienau
29. 9. 2008 Dolní sněmovna amerického Kongresu odmítla záchranný balík pro finanční systém   
26. 9. 2008 Na schůzce v Bílém domě se účastníci nedohodli o balíku na záchranu finančního systému   
25. 9. 2008 Mezinárodní měnový fond jako mrtvý brouk? František  Nevařil