19. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 1. 2009

Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět!

"Liga starostů proti radaru", občanské hnutí "NEnásilí" a hnutí kampaně "Evropa pro mír" rozeslali v minulých dnech na 6 000 starostů v ČR elektronicky dopis, v němž je informují o šestiměsíční kampani, kterou tato hnutí hodlají od ledna 2009 rozvinout spolu s občany proti záměru umístit do ČR americký radar - a vyzývají v dopise starosty i k vyjádření názoru. Informují je mj. i o cestě 40 brdských starostů 18. února 2009 do evropského parlamentu, kde starostové budou mít na pozvání evropských poslanců možnost hovořit ve veřejném slyšení o odporu veřejnosti proti radaru v ČR.

K tomu: " Independent: Obama má šanci skoncovat s fantazií tzv. "Hvězdných válek"

Na tento dopis přišla i tato odezva:

Vážení kolegové, starostové.

Vaši iniciativu považuji za zcela neodpovědnou, dokonce nebezpečnou. Jsem žena, mám děti a mám velmi ráda tuto zemi. Vzhledem k naší geografické poloze, velikosti, historii a dění ve světě je naprosto nezbytné zajistit bezpečnost ČR, která bez spolehlivých spojenců není možná. Z historie poslední 100 let se jasně ukazuje, že vhodný, jediný možný, spolehlivý a účinný spojenec pro naši a celoevropskou ochranu je především USA. Proto velmi podporuji výstavbu americké radarové základy na našem území, dokonce bych ještě raději přivítala základnu raketovou.

Jistě budete argumentovat tím, že bych se asi chovala jinak, kdyby měla podobná základna vzniknou za humny Přezletice. Rozhodně bych se chovala jinak. Snažila bych se přesvědčovat naše občany o potřebnosti této stavby pro celou naši zemi a myslím, že bych dokonce byla na svou obec pyšná. Zcela pragmaticky, vaše obce jistě nepřijdou zkrátka, pokud vím, chystají se nemalé investice do vaší infrastruktury.

Bylo by také dobré, zapřemýšlet na tím, nestáváte-li se tímto svým postojem nástrojem někoho, komu jde o vše možné, rozhodně ne o dobro této země.

S pozdravem Veronika Vrecionová, starosta, Přezletice

Komentář:

Vážená paní starostko,

domnívám se, že Vaše nadšení pro americký radar, který byste ráda uvítala na území České republiky (a navíc k němu umístila i raketovou základnu), je příkladem toho, jak bez zlého úmyslu, bez militantního přístupu, může občan dojít k závěru, že radar a deset antiraket je zlaté tele, které nás všechny ochrání.

Před raketami, které neexistují, před nebezpečím, které charakterizovali v průběhu uplynulých dvou let politici, horující pro tento radar, mnohdy velmi rozdílně.

Jednou to byly rakety z Íránu, pak ze severní Koreje (dnes už je zase severní Korea kamarád). Pak od teroristických skupin, které střely ukradnou, nebo koupí. Premiér ČR v listopadu 2007 na kongresu ODS zase uvedl, že radar má sloužit proti "plíživé politické hegemonii Ruska", to že je tím hlavním důvodem. Další naši politici uvádějí, že radar nás ochrání před světovým terorismem.

Kdo ještě dnes věří, že systém je schopen ochránit jakkoliv území ČR před hypotetickou raketou například z Íránu, kdo věří, že systém ochrání tuto republiku před útoky teroristů, pak během uplynulých dvou let nic nečetl, neposlouchal, nesledoval - nebo prostě jen nechtěl.

Dvě třetiny občanů této země jsou podle průzkumů prokazatelně proti vojenské radarové základně v této zemi, tři čtvrtiny občanů o ní požadují referendum. Takové množství lidí že by se stalo dobrovolně "nástrojem někoho, komu jde o vše možné, rozhodně ne o dobro této země"? Tomu snad nevěříte ani Vy sama, vážená paní starostko?

Jak nazvat podle Vás pak někoho, kdo radar prosazuje za peníze?

Příklad za všechny:

Vláda zjednala ředitele tabákové firmy Tomáše Klvaňu, a poté PR agenturu - a podle vlastního přiznání ji to stálo na dvacet milionů korun. Aby prosadila radar. Aby občany přesvědčila. Patnácti brdským obcím slíbila 1,25 miliardy korun na vylepšení jejich zanedbaného regionu. Ač tvrdila opak, samozřejmě šlo o "držení ústní dutiny" a nerebelování ze strany brdských starostů proti radaru v jejich lesích.

(Starostové se podplatit nenechali a s radarem souhlas nevyslovili. Jak v desítkách místních referend a anket občané jasně prokázali, Brdy a celé okolí jsou jednoznačně proti radaru.)

Jelikož placení prodavači "oázy bezpečnosti pod radarem" a ostatní poskokové neuspěli, vláda přestala komunikovat s občany a samosprávou zcela.

Je zajímavé číst, jak jedním dechem horujete za bezpečnost ČR - a druhým nabádáte, abychom si uvědomili, že máme být pragmatičtí - naše "vesnice nepřijdou zkrátka, chystají se nemalé investice do naší infrastruktury - pokud vím", říkáte.

Nevíte, paní starostko. Samozřejmě že nevíte, že ona miliarda a čtvrt byla jen "velká bouda", sousto pro média v ten čas, kdy bylo před podpisy smluv ministry obrany a zahraničí. Kdy bylo třeba postavit ostatní obce v ČR proti těm rebelům v Brdech - aby jim onu miliardu začali závidět.

Starostové brdských vesnic si ale už dnes mohli číst v oficiálním zápise, že bohužel byly podmínky pro získání dotací vládou nastaveny tak, že není možné složitou byrokracii překonat, menší obce na peníze nedosáhnou a že je nutno - po dvou létech (!) - s tím něco udělat. Takže opravdu bouda - samozřejmě s tím nikdo nic "neudělá". Politici mají dnes jiné, existenční starosti.

A právě tak je velkou boudou i celý antiraketový systém. Jde o systém, z něhož profituje finančně pár amerických zbrojních firem, pár politiků - počítám v to i bývalého jednatele americké firmy Widko Worldwide, pana Alexandra Vondru, nynějšího vicepremiéra ČR.

Tomu bych měl například věřit, že chce moje dobro a dobro této země - a nic, ale naprosto nic jiného? To by přece musel chtít s občany této země komunikovat - a ne na ně na besedách, například v brdské vesnici Borovno, v květnu 2008, arogantně křičet - a vysmívat se hloupě vědcům a odborníkům (pplk. v.v. ing. Hlobilovi, pplk. v.v. ing. Kauckému, Dr. Pokornému), kteří se tam snažili odborně v diskuzi argumentovat fakty.

Vážení odborníci a politici zvučných světových jmen protestují proti tomuto nesmyslnému antiraketovému systému ve středu hustě obydlené Evropy. Přidávají se další politici evropští.

Nechci je znovu vyjmenovávat - jen se Vás, vážená paní starostko, chci zeptat, jak oproti těmto jménům s odborností a politickou rozvahou současnou i minulou "zvučí" jména amatérů jako Topolánek, Vondra, Parkanová, Bursík, Barták, Pojar, agent Pekárek, Klvaňa a další - prostě těch, kteří nám radar potřebují za každou cenu prodat. Někteří za peníze, za mzdu, jiní za prebendy, za udržení se při moci.

Tomu Vy říkáte "zajištění bezpečnosti ČR"? Já to nazývám veřejným ohrožováním občanů této země - a také občanů Evropy.

Závěrem bych rád poslední větu z Vašeho dopisu upravil zpět pro Vás:

Vážená paní starostko, bylo by dobré, zapřemýšlet nad tím, nestáváte-li se tímto svým postojem nástrojem našich militantních a krátkozrakých politiků, kterým podle mého názoru jde o jakýkoliv jejich prospěch, jen ne o dobro této země.

S úctou a pozdravem

Jan Neoral, starosta Trokavce

                 
Obsah vydání       19. 1. 2009
19. 1. 2009 Válka není dobrá k ničemu Pavel  Skácel
19. 1. 2009 Informace o stovkách mrtvých dětí a desítkách žen a tisících raněných v Gaze v českých médiích chybí -- Proč?
19. 1. 2009 Organizace Hamas se zapřísáhla, že se znovu vyzbrojí
19. 1. 2009 Respekt a Fleet Sheet: Armády bude možná nutno použít proti vlastnímu obyvatelstvu
19. 1. 2009 Obama má čtyři roky na to, aby zachránil planetu
19. 1. 2009 Barack Obama a meze americké moci Karel  Dolejší
19. 1. 2009 Jak to dopadne v Gaze s příměřím?
19. 1. 2009 Obamova éra: Bude to triumf pragmatismu nad ideologií?
19. 1. 2009 G. W. Bush: Nejhorší prezident USA Oskar  Krejčí
19. 1. 2009 Stavba "mešity" v Karlových Varech zakázána Lukáš  Lhoťan
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
19. 1. 2009 Michael  Marčák
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
18. 1. 2009 Ve Východní Evropě hrozí nepokoje
17. 1. 2009 Konec Bushovy éry v USA Robert  Bartoš
18. 1. 2009 Ukrajinsko ruská dohoda dosiahnutá -- je kríza skutočne za nami? Juraj  Slabeycius
19. 1. 2009 Vytvářejí všichni akademici falešný obraz ? Milan  Hlobil
19. 1. 2009 Cikrt má jasno: Antikomunismus je odpovědí na všechno
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima
19. 1. 2009 Michael  Marčák
19. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění II. Alex  Koenigsmark
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
16. 1. 2009 Immanuel Wallerstein: Kronika předpověděné sebevraždy - případ Izraele Immanuel  Wallerstein
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany
19. 1. 2009 Akvarely 18 Petr  Litoš
19. 1. 2009 Obama a Gaza Štěpán  Steiger
16. 1. 2009 Budoucnost, která nebyla John Michael Greer
17. 1. 2009 Jan Palach ve světle mučednictví?
16. 1. 2009 Co s peřím na křídlech andělů? Ivo V. Fencl
17. 1. 2009 Boj proti komunismu - lehčího soupeře si režim nemohl vybrat! Miloslav  Štěrba
17. 1. 2009 Chtěl se Jan Palach stát mučedníkem? Lukáš  Borovička
17. 1. 2009 Jedná se o poměrně primitivní pravicovou až ultrapravicovou politickou propagandu
20. 1. 2009 "Podobám se pelikánu v poušti" -- Palachova oběť David J. Šorm
17. 1. 2009 Je Palach vzorem? Čeho? Štěpán  Kotrba
17. 1. 2009 Poserkové ve 21. století Jiří  Drašnar
17. 1. 2009 Chudák Palach!
19. 1. 2009 Německá veřejnoprávní televize připomíná von Stauffenberga Richard  Seemann
19. 1. 2009 Když někdo bezmezně a doslovně věří Starému zákonu, je to jeho věc, ale neměl by to míchat do politiky 21. století
19. 1. 2009 Francie: Euroskeptický proletariát, eurooptimističtí majitelé tisku - dvě čísla
18. 1. 2009 Slovesnký minister hospodárstva Jahnátek: Kríza bola pripravená
18. 1. 2009 Zástupce vedoucího Juščenkovy kanceláře obviňuje Tymošenkovou z vazeb na ruskou tajnou službu
18. 1. 2009 Tymošenková obviňuje Firtaše, Bojka a Juščenka ze selhání plynových rozhovorů
19. 1. 2009 V zajetí spravedlnosti
18. 1. 2009 NATO: afganská vláda odpovedná rovnako ako Taliban
19. 1. 2009 Nová publikace Eurydice
19. 1. 2009 Jan Kaplický očima Čechů
18. 1. 2009 Organizace Hamas "vyhlásila příměří v Gaze"; Izrael začal stahovat své jednotky
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
18. 1. 2009 V Európskom parlamente hladali vinníka
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2009 Špatné je nevědět - ale tragické je nechtít vědět! Jan  Neoral
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
7. 1. 2009 Happening Evropa proti radaru   
2. 1. 2009 Starostové dojednají detaily výpravy do Bruselu   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
23. 12. 2008 Heuréka - nová superstudie o radaru? Jan  Neoral
15. 12. 2008 NATO provokuje Obamu: Chceme raketovou obranu v Evropě   
13. 12. 2008 Center for American Progress: Zastavte rozmisťování protiraketové obrany v Evropě Karel  Dolejší
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
8. 12. 2008 MDA opět nerealisticky simulovala raketový útok Karel  Dolejší
8. 12. 2008 Happening hnutí Nenásilí "Neviditelní"   
6. 12. 2008 Proč je ve Francii poplatek u lékaře nižší než v Čechách Karel  Košťál