3. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 4. 2009

Univerzální Jana Hybášková

Stát se v Česku mediálně hýčkaným politikem, to zřejmě vyžaduje především velký konformismus

Evropskou demokratickou stranu (EDS) do letošních eurovoleb vede její předsedkyně a stávající europoslankyně Jana Hybášková. V českém mediálním mainstreamu je vnímána především jako odbornice na Blízký východ i jako výrazná antikomunistka. Dveře médií jsou jí tedy doširoka otevřené. V našich končinách stačí věru málo, aby byl agilní a zideologizovaný jedinec považován za osvědčenou autoritu a erudovaného odborníka.

Článek byl původně napsán pro Literární noviny, které ho odmítly vydat. Zdůvodnění z LtN:

Nebudeme tisknout hanopisy na jednotlivé osoby, ale můžeme se zabývat jednotlivými tématy a poukazovat na omyly či licoměrnost účastníků. Až se bude psát o Balkánu nebo Hamásu nebo Iráku, je možné některé argumenty užít. Můžeme také porovnat postoje kandidátů do evropských voleb k sadě témat. Nebudeme však psát negativně o jedné osobě, to je jednostranný přístup, který přehlíží případné nejednoznačné nebo přínosné věci. Takhle může vypadat část přípravy na rozhovor, ale přípravu autor nikdy neukazuje.

Jana Hybášková v oslavném traktátu k 10. výročí vstupu České republiky do NATO na svých webových stránkách napsala: "Členství v NATO bylo a zůstává výchozím předpokladem našeho rychlého a úspěšného vstupu do Evropské unie. Členství v NATO je však především naší spoluodpovědností za bezpečnost Euro-atlantického společenství demokratických zemí. Členství v NATO je proto jak garancí naší vlastní bezpečnosti, tak zejména trvalým závazkem k naší účasti v misích NATO."

Zanedlouho po slavném vstupu ČR do tohoto vojenského paktu začaly dopadat první humanitární bomby na Bělehrad. Jiří Dientsbier, který tehdy v bývalé Jugoslávii působil jako zvláštní zpravodaj pro lidská práva při OSN, útok NATO ve vzpomínkovém pořadu na ČT24 24. března označil za "naprosto nesmyslný a založený na zfalšovaných důvodech". Hybášková předloni peskovala kosovskou mafii za obchod s drogami a lidmi, aniž by si uvědomila, že jde o dědictví balkánských konfliktů, k nimž během kosovské krize i bosenské války lvím dílem přispělo právě NATO.

Evropská úroveň

Citované prohlášení Jany Hybáškové se týkalo i "naší účasti v misích NATO", konkrétně v Afghánistánu. Europoslankyně českým vojákům projevila vděk za "obranu a bezpečnost svobodného světa" a připomněla i ty, "kteří pro naši bezpečnost přinesli nejvyšší oběť". Není mi známo, jak urputné boje našich vojáků s nezlomnou guerillou kdesi ve skalnaté a trýzněné zemi tisíce kilometrů od našich hranic zajišťují bezpečnost malého státu v srdci Evropy. Paní poslankyně dnes aplauduje rozhodnutí Obamovy administrativy posílit americkou vojenskou přítomnost v Afghánistánu o 17 000 vojáků, ačkoliv řada západních politiků a komentátorů otevřeně tvrdí, že vojenského vítězství v této zemi dosaženo nebude. Západ by se měl poučit z neúspěšných pokusů Britů a Rusů ovládnout Afghánistán a měl by přijít s jinou strategií.

Jana Hybášková, původní profesí arabistka, patří v české politice k předním lobistům za Stát Izrael. Přestože se zaklíná univerzálními hodnotami -- svobodou, partnerstvím či přátelstvím - v půli ledna na půdě Evropského parlamentu k situaci v Gaze uvedla: "Tři vedoucí izraelští představitelé Barak, Livniová a Olmert se v těchto okamžicích různí v tom, za jakých podmínek a garancí jsou ochotni zastavit palbu. Řešení leží v Egyptě. Tedy ve způsobu kontroly tunelů a pašování, který by byl přijatelný pro egyptskou stranu."

Člověk nemusí být arabistou, aby věděl, že klíč k ukončení barbarského útoku na uvězněnou a frustrovanou populaci Gazy neležel v Egyptě, ale ve Washingtonu a Jeruzalémě. Hybášková hájí zájmy Izraele dlouhodobě a velmi sveřepě. Ani skutečnost, že Izrael v Pásmu úmyslně zabíjel civilisty, jak nyní ukazují svědectví vojáků, některých rabínů a izraelských vojenských stratégů, nemění nic na jejím fanatickém zápalu pro destruktivní politiku Izraele vůči Palestincům.

V listopadu minulého roku Hybášková coby předsedkyně delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Izraelem důrazně odmítla návrh, aby na půdu Evropského parlamentu vstoupilo několik členů hnutí Hamás. Svůj postoj odůvodnila tím, že je Hamás na evropském seznamu teroristických organizací. Přitom vedle europoslanců z Řecka, Itálie nebo Irska již delší čas podporují nutnost dialogu s Hamásem desítky intelektuálů židovského původu. Projevilo se to například v jejich nedávném otevřeném dopise izraelské vládě, která jednání s Hamásem dosud odmítá. Pravděpodobně k němu ale dříve nebo později stejně dojde.

100 000 obětí, nebo milion?

Bystrému zraku Jany Hybáškové coby bojovnice za šíření západních výdobytků a hodnot neunikla ani "stabilizovaná" bezpečnostní situace v Mezopotámii. V komentáři "Evropané konečně v Bagdádu" pro ČRo 6 a na svém blogu na Aktuálně.cz se coby členka delegace Evropského parlamentu vyjádřila, že "privatizace, liberalizace, ani demokratizace v Iráku nejsou uskutečnitelné bez vlády práva. Tady může být užitečná Evropa." Opravdu ta dobrá žena nikdy neslyšela o společnosti Halliburton nebo Bechtel, jež se v Iráku obohatily o desítky miliard dolarů, aniž by přispěly k lepšímu životu obyčejných lidí té země? Neví nic o zvláštním dekretu amerického místodržícího v Bagdádu Paula Bremera, kterým v prvních letech okupace umožnil privatizaci veřejného sektoru zahraničními společnostmi a poslal irácké hospodářství, již tak zdecimované americkými sankcemi, od čerta k ďáblu? S touto skutečností se kandidátka do EP mohla seznámit již v roce 2004 třeba v článku renomovaného ekonoma Paula Krugmana "Privatizace Iráku je mimo kontrolu", otištěném v New York Times.

Ačkoliv se Jana Hybášková ve svých komentářích k Iráku několikrát zmiňuje o odvrácené tváři tamní reality, je prý ráda, že skončila "strašlivá hrůzovláda", a lituje, že v průběhu operace "Trvalá svoboda" a při teroristických útocích zemřelo 100 000 lidí. Zde si nejsem jist, jedná-li se o fatální neznalost nebo o zlý úmysl. John Tirman z Centra pro mezinárodní studia při Massachusettském technologickém institutu letos v únoru publikoval zprávu, že ona svoboda s americkými křídly přinesla v Iráku smrt milionu lidí a zanechala za sebou milion až milion a půl vdov a pět milionů sirotků. Respektovaný reportér Nir Rosen, který dlouhá léta působí na Blízkém a Středním východě, předloni prohlásil, že Irák již neexistuje a že není možné v žádném případě hovořit o jeho demokratizaci.

Ideologické síto, jehož prostřednictvím Jana Hybášková filtruje složitý a mnohobarevný svět, je vlastní i mnoha dalším oblíbencům domácích médií hlavního proudu. Úsilí o to, aby se alespoň veřejnoprávní sdělovací prostředky více přiblížily svému zákonnému zadání, je jedním z největších úkolů české občanské veřejnosti. Ta si i na evropské úrovni zaslouží poučenější, otevřenější a solidnější zástupce, než je Jana Hybášková.

Autor je překladatel a publicista.

                 
Obsah vydání       3. 4. 2009
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní
5. 4. 2009 Vás ani mne už neobelžou Štěpán  Kotrba
5. 4. 2009 Obama v Praze: Co zmizelo z radaru Karel  Dolejší
5. 4. 2009 Demonstraci Ne základnám rušili těžkooděnci a vrtulník
5. 4. 2009 BBC: Lidé v Praze demonstrovali proti radaru
5. 4. 2009 Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu
5. 4. 2009 Čínští veteráni korejské války se obávají důsledků raketového testu KLDR
5. 4. 2009 Obama v Praze pronesl protijaderný projev
4. 4. 2009 Obama: V Praze zveřejním agendu, jejímž cílem je usilovat o svět bez jaderných zbraní
5. 4. 2009 SOBOTNÍ DEMONSTRACE: Mladí i staří komunističtí paraziti Štěpán  Kotrba
4. 4. 2009 Gašparovič obhájil post slovenského prezidenta
4. 4. 2009 Výzva Magistrátu hlavního města Prahy
3. 4. 2009 Summit NATO: Evropa odolává americkému tlaku na posily pro Afghánistán
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
4. 4. 2009 Smutné hraní na demokracii Jan  Polívka
3. 4. 2009 Čtvrteční dohoda skupiny G20 "vyřeší finanční krizi", tvrdil Gordon Brown
3. 4. 2009 Shrnutí: Výsledky londýnského summitu skupiny G20 Karel  Dolejší
4. 4. 2009 Peníze pro MMF jsou peníze pro USA Ladislav  Žák
4. 4. 2009 G20 aneb udržitelné dynamické ekvilibrium ohněm a mečem Daniel  Solis
4. 4. 2009 Celodenní soud s babou mastičkářkou Štěpán  Kotrba
4. 4. 2009 Avaaz: Obama to Prague
4. 4. 2009 Avaaz: Obama v Praze
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí
3. 4. 2009 Taktika policie zasahující proti demonstrantům na G20 je terčem kritiky
3. 4. 2009 PROGRAM DEMONSTRACÍ proti radaru
3. 4. 2009 Hnutí Nenásilí uvítá Obamu podporou odzbrojení a žádostí o zrušení radaru
3. 4. 2009 130 českých a evropských osobností, politiků a organizací píše Obamovi: ne radaru = ano odzbrojení
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
19. 10. 2008 Michael  Marčák
3. 4. 2009 Magistrát chce vyprovokovat nepokoje v ulicích
8. 11. 2008 Michael  Marčák
3. 4. 2009 Pankrác není na Hradčanech Pavel  Urban
2. 4. 2009 Magistrát zakázal nedělní průvod odpůrců amerického radaru, demonstrace ale bude
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu
3. 4. 2009 Čína vyvíjí protilodní raketu středního doletu
4. 4. 2009 Reakce Greenpeace: Špionáž Electricité de France byla rozsáhlejší, než se čekalo
4. 4. 2009 Summit EU-USA: šance zahájit zodpovědnou spolupráci
3. 4. 2009 Jak nebýt otrokářem, ani otrokem Pavel  Urban
3. 4. 2009 Izrael: Policie vyslechla Liebermana kvůli podezření z korupce
3. 4. 2009 Nenávist Miroslavy Němcové Michal  Kuklík
3. 4. 2009 Proč se špiníme s Talibánem, aneb o co jde Michal  Vimmer
3. 4. 2009 Univerzální Jana Hybášková Daniel  Veselý
3. 4. 2009 Volby ako deja vu Karol  Krpala
3. 4. 2009 Zmatená demokracie v České republice Ivan  Sommer
2. 4. 2009 Rozhrnout oponu Josef  Švéda
2. 4. 2009 Důkaz: Nevinní se mají čeho bát
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Michael  Marčák
2. 4. 2009 Ministr české vlády lže. A co? Lže i premiér. Štěpán  Kotrba
2. 4. 2009 Co kdyby Klaus navrhl jako premiéra Švejnara? Lubomír  Lédl
2. 4. 2009 Protest proti záměru české vlády umístit americká vojska v Brdech, nebo oslava jeho zrušení?
2. 4. 2009 Kosovská fakta a inscenace Petr  Schnur
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa
2. 4. 2009 G20 zklame
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize
2. 4. 2009 I člověk, který má obavu z centralizované moci, může být pro jadernou energetiku Vladimír  Wagner
2. 4. 2009 O dvou stranách jedné mince, aneb mluvčí jsou od toho, aby mluvili Irena  Ryšánková
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009