7. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2009

Má Čína zbraň proti americkým letadlovým lodím?

LVI│ Už od roku 2005 let se objevují informace, že Čínská lidová republika vyvíjí zbraně, které by si měly poradit s americkými letadlovými loděmi. Měly by to být protilodní balistické rakety, které by pomocí manévrující hlavice s koncovým navedením pronikly protiraketovou obranou amerických nosičů. Na několika čínských internetových stránkách se v poslední době objevily podrobné informace o těchto zbraních. Anglický překlad nedávno poskytl velmi respektovaný odborný blog Information Dissemination.

1. Proč Čína začala vyvíjet tento systém?

Prvním důvodem byla účinnost americké rakety Pershing II, která patrně Číňanům ukázala, že manévrující návratové těleso s radarovým naváděním může být pozoruhodně přesné. Druhým byl tchajwanský incident v roce 1996, kdy se ukázalo, že čínské ozbrojené síly jsou proti USA a jejich letadlovým lodím úplně bezmocné. (ČLR se tehdy evidentně pokusila ovlivnit výsledky prezidentských voleb na Tchaj-wanu nátlakovými akcemi včetně odpalování balistických střel do blízkosti pobřeží ostrova, na což USA zareagovaly vysláním operační skupiny s letadlovou lodí do průlivu a několika jasnými prohlášením o odhodlání ostrov chránit i silou; Čína tehdy pochopila, že její v zásadě pobřežní námořnictvo by po několika dnech konfrontace s US Navy jednoduše přestalo existovat; pozn. LVI)

2. Kdy tento projekt začal a v jaké je fázi?

Čína pravděpodobně zahájila základní výzkum už po příchodu střely Pershing II, tedy po roce 1984. V roce 1991 snad Čína dokončila svoji vlastní manévrující hlavici. Podle čínského textu z roku 1994 bylo těleso MaRV použito proti pevnému cíli. Na vojenské přehlídce v roce 1999 se objevila střela, která už zjevně disponovala všemi technologiemi potřebnými pro protilodní balistickou střelu (Anti-Ship Ballistic Missile, ASBM). Jestliže se podíváme na současný stav čínských družic a dalších průzkumných platforem, můžeme odhadovat, že systém už nejspíše dosáhl počáteční operační způsobilosti. Své plné schopnosti ale zřejmě získá až díky zavedení dalších kosmických prostředků a bezpilotních letadel.

3. O jaké rakety vlastně jde a jakými vylepšeními se vyznačují?

Systém je s největší pravděpodobností založen na balistické raketě DF-21. Jde o zbraň na tuhé palivo, která vzlétá z mobilního silničního odpalovacího zařízení. Je průběžně modernizována a dostřel současné podoby DF-21C dosahuje 2000 km, což pokrývá všechny oblasti, kde by se mohl případně odehrát konflikt. Shoduje se také s oblastmi, jež pokrývají čínské radiolokátory vidící za horizont (OTH-B). DF-21 unese i hlavici dost velkou na to, aby poškodila americkou letadlovou loď a mohla mít komplexní navádění. Manévrující hlavice poskytuje zvýšení šancí na průnik protiraketovou obranou, neboť může provádět nečekané úhybné manévry. Zřejmě u ní byly provedeny úpravy snižující radarový obraz. Těleso má navádění s několika režimy, asi aktivním radarovým, pasivním radarovým a infračerveným. Pravděpodobně má rovněž nějaké prostředky pro překonání elektronických protiopatření.

4. Jaké zdroje dat se používají pro zaměřování?

Podle čínských pramenů jde o pět hlavních zdrojů. Prvním jsou průzkumné družice; je známo, že Čína provozuje satelity řad Ziyuan a Yaogan, jež zřejmě mají elektrooptické senzory, CCD kamery a snad i radary se syntetickou aperturou (SAR). Data by mohly dodávat i satelity série FY sloužící pro pozorování Země; v roce 2004 Čína avizovala, že hodlá vypustit až sto družic této kategorie. Podle čínských stránek už se družice FY-2 používá pro sledování lodí. Také se říká, že v případě konfliktu může Čína rychle dostat do kosmu desítky mikro-družic s krátkou životností. Satelit o hmotnosti 100 kg prý může být vypuštěn 12 hodin po vyhlášení poplachu. 2. srpna 2005, tedy během rusko-čínského vojenského cvičení Peace Mission 2005, byl vyslán do vesmíru experimentální pozorovací satelit, který pracoval 27 dnů. Druhým zdrojem dat pro zaměřování raket by mohly být družice typu ELINT (Electronic Intelligence), tj. takové, které zachycují a analyzují elektronické signály, podobně jako např. americké družice rodiny White Cloud. Není ovšem známo, že by Čína dnes takové satelity vlastnila. Třetím zdrojem mají být již zmíněné zahorizontální radary (OTH-B); předpokládá se, že čínské komplexy tohoto druhu mají dosah 800 až 3000 km s přesností 20 až 30 km, kterou lze však za pomoci družic zpřesnit až na úroveň 2 až 3 km. Čtvrtým zdrojem mají být bezpilotní letadla. V Číně existuje rozsáhlý program jejich vývoje a výroby, jehož výsledky byly předvedeny i na veletrhu v Zhuhai. ČLR vyvinula celkem moderní bezpilotní letouny s delší vytrvalostí pro střední i velké výšky, které nesou označení Yilong a Xianlong; první z nich je menší protějšek amerického letounu Global Hawk, kdežto druhý odpovídá letounu Predator. Dosud sice Čína patrně nemá k dispozici dost malé a výkonné proudové motory, což se ale může během deseti let změnit. A konečně pátým zdrojem zaměřovacích dat mohou být pozemní rádiová detekční zařízení. (Pravděpodobně jde o pasivní sledovací systém YTC-20, který Čína vytvořila jako poněkud lepší duplikát známého československého komplexu KRTP-91 Tamara; pozn. LVI)

5. Jak má probíhat proces nasazení této zbraně?

Lze předpokládat asi tento scénář: V případě války Čína vypustí množství malých satelitů pro pozorování Země, jež budou patrně zaměřeny na okolí Tchaj-wanu, a v blízkosti válečné zóny se budou nacházet bezpilotní letouny s dlouhou vytrvalostí. Základní údaje o poloze americké flotily dodají zahorizontální radiolokátory OTH-B. Tato data budou zkombinována s daty, jež poskytnou družice. Střela bude odpálena na předpokládanou pozici letadlového nosiče. Pokud bude cíl vzdálen 2000 km a raketa poletí rychlostí cca Mach 10 (tj. okolo 10 000 km/h), svého cíle dosáhne asi za 12 minut. Hladinová skupina USA se zřejmě bude pohybovat svou běžnou rychlostí 30 uzlů (56 km/h), takže za dobu letu střely urazí přibližně 11 km, což by mohlo být pro zaměřovací kapacity radaru OTH-B a družic příliš mnoho a také by to už mohlo být mimo rozsah senzorů střely. Ta tedy bude muset i během letu neustále komunikovat se základnou, a to nejspíše pomocí spojovacích družic (jako je nedávno vynesená TianLian-1), aby se dosáhlo zvýšení přesnosti. Střela by mohla získávat data také pomocí satelitů sítě Beidou-2. Jakmile se dostane do blízkosti cíle, mají podle čínských blogů proběhnout tři fáze útoku, a sice navádění z velké výšky, klouzavý sestup a navádění z malé výšky. Je možné, že raketa zpomalí, aby byl naváděcí systém schopen přesnější a spolehlivější činnosti a rovněž aby mohla střela provádět neočekávané úhybné manévry kvůli průniku obranou.

6. Jaký je nyní operační status systému?

Podle dostupných zdrojů lze usoudit, že čínské námořnictvo pokládá tento systém za zbraň ve stádiu počáteční operační způsobilosti. Jak známo, Číňané zpravidla nezveřejňují podrobnější informace o vojenské technice před jejím vstupem do výzbroje. Na základě článků z čínských vojenských časopisů lze říci, že počáteční způsobilosti bylo dosaženo snad v letech 2007 nebo 2008, ale jak už bylo uvedeno, ještě nejsou k dispozici všechny potřebné zaměřovací systémy, zejména družice a bezpilotní letouny, takže jde o postupný proces.

7. Jak účinný může být tento systém?

To je opravdu velice sporná otázka. Neexistuje žádný precedens; nikdo neví, jaké škody by na americké letadlové lodi mohl napáchat přímý zásah hlavicí balistické rakety. Nicméně, pokud by byl americký nosič poškozen tak, že by nebyl schopen provádět letové operace, či dokonce pokud by jen hrozba takového systému mohla US Navy vystrašit tak, aby drželo nosiče dál od čínské pevniny, systém by splnil svůj úkol. (Zejména ale existují velké pochybnosti o tom, zda by raketa skutečně dokázala proniknout protiraketovým obranným systémem Aegis BMD, jenž vykazuje vynikající výsledky i proti manévrujícím střelám, a pokud by přece jen pronikla, není jisté, jestli by skutečně zasáhla relativně rychle plující cíl; dost možná zde Čína spoléhá právě na odstrašující psychologický faktor; pozn. LVI)

8. Existují nějaké jiné platformy pro vypuštění?

Spekuluje se i o možném odpalování menších protilodních balistických raket z letounů JH-7A (dvoumotorový stíhací bombardér, přibližný ekvivalent evropského stroje Jaguar; pozn. LVI). Existuje mnoho menších typů balistických střel, které by JH-7A mohl nést; mluví se o tom, že na protilodní raketu může být kromě DF-21 upravena i DF-15 (jednostupňová střela s doletem 600 km; pozn. LVI). Teoreticky připadá v úvahu také vypuštění z ponorek, ale existuje hrozba, že by to Američané pokládali za start nukleární rakety a podle toho by odpověděli. (Je známo, že Čína dlouhodobě zkoumá možnost vypouštět balistické střely z letadel, a to nejen bojových, ale i upravených transportních; existují také informace o možné instalaci balistických střel na velké hladinové válečné lodě; pozn. LVI)

Americké námořnictvo si je této hrozby pochopitelně dobře vědomo. Jeho obavy navíc rostou v souvislosti s americko-čínským napětím kvůli nárokům ČLR v Jihočínském moři. V březnu došlo v mezinárodních vodách k dosti nepříjemnému incidentu mezi neozbrojenou americkou lodí a čínskými plavidly. Známý analytik amerického námořnictva Raymond Pritchett napsal: „Reakce námořnictva svědčí o tom, že tyto informace si vynucují změnu způsobu uvažování a působí paniku. Pokud se vedení významné složky vojenských sil takto chová, když musí čelit novému zbraňovému systému s nepokrytě likvidačním posláním, znamená to, že se buď jedná o skutečně legitimní hrozbu, nebo je ono vedení nekvalifikované. V hodnocení reakce loďstva není příliš šedých míst a je zřejmé, že tato hrozba je reálná.“

PLAN Anti-Ship Ballistic Missile Development ZDE

Chinese Develop Special „Kill Weapon“ to Destroy U.S. Aircraft Carriers ZDE
                 
Obsah vydání       7. 4. 2009
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
7. 4. 2009 Třírychlostní povaha současné české společnosti Jan "RaveBoy" Němec
7. 4. 2009 Duben 2009: od Tošovského k Fischerovi Boris  Cvek
7. 4. 2009 Obama: mávátka, lízátka a triko za 350 Kč
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 DOKUMENT: dohoda o "překlenovací" vládě
7. 4. 2009 O mrtvých, kteří už nemusejí být zapíráni, aneb Informace o rizikách už v USA nebudou potlačovány Uwe  Ladwig
7. 4. 2009 Obnoví Obama v USA právní stát? Greg  Evans
7. 4. 2009 K radaru v Brdech v aktuálním mezinárodním kontextu a ke skutečné povaze někdejšího československo-sovětského přátelství Petr  Kužvart
7. 4. 2009 Co rozhodlo (možná) na Slovensku? Ladislav  Žák
7. 4. 2009 Problémy Strany zelených nikoli s biomasou, ale s komunisty Miloslav  Štěrba
7. 4. 2009 Má Čína zbraň proti americkým letadlovým lodím?
7. 4. 2009 Technopárty v centru města
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů
7. 4. 2009 Česká policie se nic nenaučila a nic nezapomněla Petr  Nachtmann
7. 4. 2009 S nebe na zem Jan  Polívka
7. 4. 2009 Vyhráváme, ale to nás nesmí ukolébat Jan  Májíček
7. 4. 2009 Nevadí vám, vládní politici, že stojíte proti 70 procentům občanů? Jan  Neoral
7. 4. 2009 I pokojný protest může otřást základem impéria a odhalit prázdnost ideologie Štěpán  Kotrba
7. 4. 2009 Jak se bránit před nechutnými novinářskými manipulacemi?
7. 4. 2009 Od pondělka budou archivovány v EU všechny údaje o emailech a internetových telefonních rozhovorech
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní
6. 4. 2009 Zemětřesení v Itálii po sobě zanechalo desetitisíce lidí bez přístřeší
5. 4. 2009 Vás ani mne už neobelžou Štěpán  Kotrba
6. 4. 2009 Obamův projev v Praze: svět bez atomových zbraní je v nedohlednu Ivan  Větvička
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti
6. 4. 2009 Televizní Politické spektrum, Druhá příroda, Obamova návštěva a Trip do Česka Josef  Brož
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Útoky bezpilotními letadly RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Má Čína zbraň proti americkým letadlovým lodím?   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
31. 3. 2009 Izraelské bezpilotní prostředky údajně podnikly nálety v Súdánu   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
9. 2. 2009 Ruské balistické rakety - odkaz dvou géniů Lukáš  Visingr, Štěpán Kotrba
5. 2. 2009 Vyvíjí Rusko bezpilotní prostředek určený k útoku na protiraketovou základnu v Evropě? Karel  Dolejší