7. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 4. 2009

Neviditelní Češi

Koncem minulého týdne jsem neprozřetelně své francouzské ženě oznámil, že se v Praze během návštěvy amerického prezidenta bude konat protiradarová demonstrace. Když jsme potom namísto ní viděli v televizních záběrech Obamovy jásající fanoušky, byl jsem jí v tichosti vděčný za to, že se mne -- zřejmě z ohleduplnosti -- nezeptala, jak to s ní dopadlo. Zatím co několik tisíc lidí šlo "na Obamu", akce, jež měla demonstrovat vůli většiny národa, se zúčastnilo podle rozdílných údajů v tisku tři sta až osm set občanů. I kdyby jich byla plná tisícovka - přiznám se, že od tohoto okamžiku jsem ženě ze studu tato čísla zamlčel.

Jan Tamáš uhodil nechtěně hřebík na hlavičku, když prohlásil, že 70% českých občanů, kteří si nepřejí radar, je neviditelných. Porovnal jsem televizní záběry demonstrací z německého Baden-Badenu a francouzského Štrasburku, konajících se ve srovnání s Prahou za neuvěřitelně těžkých podmínek, a bylo mi smutno. 9000 policistů na německé straně, 15000 na francouzské. Pozavírané obchody, hermeticky uzavřená města a omezení pohybu pro ty, kteří v nich bydlí. Dalším krokem může napříště být třeba dočasné vystěhování obyvatel během summitů a státních návštěv. Obama zde již moc netáhne, lidé totiž začali poslouchat, co říká, a přemýšlet o tom, co jeho slova znamenají. Kupříkladu to, že se za jeho úsměvem, kterým tak "okouzlil Prahu" (cit. Právo, 6. 4. 09) skrývá úmysl instrumentalizovat NATO ve prospěch amerických strategických cílů způsobem, který u G. W. Bushe nenajdeme. Občané mají plné zuby blýskavých mediálních úsměvů a vzletného blábolení euroamerických krizových manažerů - a jdou za svou věc do ulic. Jsou jich desítky až stovky tisíc a když je potřeba, tak do ulic vyjde i ten milion. Obyvatelé karibských ostrovů Guadeloupe a Martinique po několikaměsíční generální stávce přinutili francouzskou vládu k zásadním ústupkům. Tyto národy totiž na rozdíl od Čechů vědí, že vyjednávat s mocí je možné jen tehdy, když prokáží vlastní odhodlání a sílu.

Češi vyprodukovali vskutku unikátní filosofii odporu. "Národní" pravice hájí zájmy všeho možného jen ne vlastního státu. Liberální levice sice brojí za mír, ale podporuje spolky vedoucí války. Bojuje proti neoliberalismu a zároveň podepisuje smlouvy, kterými se zavazuje k jeho aplikaci. Proti radaru je 70% občanů , ale v rozhodujícím okamžiku jich vyjde do ulic několik stovek.

Ano, v Česku se nesouhlasí, ale neviditelně. Oč méně se veřejně protestuje, o to víc se píší dopisy a tleská se domnělým spasitelům. Tradice apelů na dobrou vůli panstva namísto vytrvalého občanského odporu je v českých zemích dlouhá. Když v druhé polovině 19. století vypukla maďarská revoluce, ujišťovali Češi císaře pána o jejich loajalitě v naději, že to Habsburk ocení. Samozřejmě, že neocenil - a vše dopadlo, jak dopadnout muselo: hrdí Maďaři dostali federaci, plebejští Češi národní kocovinu. Což jim ovšem nezabránilo v následujícím lamentování o "slavné národní historii" a "pošlapaném" státním právu, až je Masaryk upozornil na to, že již v roce 1848 bezpodmínečným vstupem do nového vídeňského parlamentu se jej -- na rozdíl od Maďarů i Chorvatů -- de facto vzdali. Po roce 1918 nová Republika jaksi "zapomněla" na pravidlo, že pěšák vždy bojuje za krále. Nikdy naopak! Natolik se podřídila zájmům Francie a její vojenské doktríně včetně stavění československé verze Maginotovy linie, až nakonec českým básníkům nezbylo nic jiného než psát melodramatické básně o tom, jak "zní zrady zvon". Tato tradice našla své pokračovatele v "mužích ledna" roku 68, kteří se hrozící sovětskou invazi snažili odvrátit apely na "společnou dobrou vůli" a neustálým ujišťováním Brežněva a Kosygina o tom, že v Československu žádná "kontrarevoluce" nehrozí. Dotaz jugoslávského prezidenta Tita během jeho návštěvy Prahy, kdy ČSSR hodlá mobilizovat, prý na čs. straně vyvolal velký údiv. "Samet" roku 89 tuto mentalitu nezměnil, nýbrž ji potvrdil v té nejhorší podobě.

Filosofie českého odporu předpokládá dostat za minimální námahu co nejvíce a ještě pokud možno od jiných. Přitulit se k vrchnosti, prokázat "dobrou vůli" a čekat na odměnu. Jedni vidí spásu v "Americe", druzí v "Evropě", málokdo sám v sobě. Nejnesnesitelnější je důsledek tohoto myšlenkového stereotypu: pocit civilizační nadřazenosti na Východ a servilita vůči Západu. Moderní polistopadový českopražský intelektuál je všestranný, je doma jak v politice, tak i v kultuře. Může být dramatikem i prezidentem, hudebníkem i ministrem, vše se skloubí v jedno absurdní divadlo. Čech obdivuje západní společnost, ale občanskou angažovanost, která tuto společnost udělala takovou jaká je přehlíží, vidět nechce nebo ani vidět neumí. Vše je relativní, vše je sranda, občanskou kuráž nahrazuje obecný cynismus a nesmírná obětavost jedinců. Nic tento stav ducha nereprezentuje před evropskou veřejností výstižněji než Entropa: její obsah omezenost českého pohledu na Evropu, okolnosti jejího vzniku zase kvalitu polistopadové politiky. Není to vtipný ironický pohled na evropské národy, je to obraz současné vulgární české duše. Libujeme si v kvazipolitice a státnické postoje nahrazujeme pseudomorálním pozérstvím. Proto Havel a jeho družina koketovali se sudetoněmeckým landsmanšaftem a "zapomněli" udělit alespoň dodatečnou morální satisfakci těm německým antifašistům, kteří bojovali v zahraniční Československé armádě za osvobození naší vlasti. Proto je možné, aby se v armádě opět dostal do módy bezohledný kariérista Valdštejn a jeho žoldáci. Zde je nutné hledat kořeny "moravského patriotismu", který se vůči Čechám státoprávně i symbolicky vymezoval a vymezuje na základě "privilegií" udělených rakouskými císaři.

Mimo Evropu nejsme kvůli Topolánkovi či Klausovi, nýbrž díky naší neviditelnosti.

(Článek je v úctě a solidaritě věnován těm, kterých se netýká: účastníkům nedělní protiradarové demonstrace)

                 
Obsah vydání       7. 4. 2009
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
7. 4. 2009 Třírychlostní povaha současné české společnosti Jan "RaveBoy" Němec
7. 4. 2009 Duben 2009: od Tošovského k Fischerovi Boris  Cvek
7. 4. 2009 Obama: mávátka, lízátka a triko za 350 Kč
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 DOKUMENT: dohoda o "překlenovací" vládě
7. 4. 2009 O mrtvých, kteří už nemusejí být zapíráni, aneb Informace o rizikách už v USA nebudou potlačovány Uwe  Ladwig
7. 4. 2009 Obnoví Obama v USA právní stát? Greg  Evans
7. 4. 2009 K radaru v Brdech v aktuálním mezinárodním kontextu a ke skutečné povaze někdejšího československo-sovětského přátelství Petr  Kužvart
7. 4. 2009 Co rozhodlo (možná) na Slovensku? Ladislav  Žák
7. 4. 2009 Problémy Strany zelených nikoli s biomasou, ale s komunisty Miloslav  Štěrba
7. 4. 2009 Má Čína zbraň proti americkým letadlovým lodím?
7. 4. 2009 Technopárty v centru města
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů
7. 4. 2009 Česká policie se nic nenaučila a nic nezapomněla Petr  Nachtmann
7. 4. 2009 S nebe na zem Jan  Polívka
7. 4. 2009 Vyhráváme, ale to nás nesmí ukolébat Jan  Májíček
7. 4. 2009 Nevadí vám, vládní politici, že stojíte proti 70 procentům občanů? Jan  Neoral
7. 4. 2009 I pokojný protest může otřást základem impéria a odhalit prázdnost ideologie Štěpán  Kotrba
7. 4. 2009 Jak se bránit před nechutnými novinářskými manipulacemi?
7. 4. 2009 Od pondělka budou archivovány v EU všechny údaje o emailech a internetových telefonních rozhovorech
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní
6. 4. 2009 Zemětřesení v Itálii po sobě zanechalo desetitisíce lidí bez přístřeší
5. 4. 2009 Vás ani mne už neobelžou Štěpán  Kotrba
6. 4. 2009 Obamův projev v Praze: svět bez atomových zbraní je v nedohlednu Ivan  Větvička
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti
6. 4. 2009 Televizní Politické spektrum, Druhá příroda, Obamova návštěva a Trip do Česka Josef  Brož
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
27. 3. 2009 Daňová přiznání Občanského sdružení Britské listy
2. 3. 2009 Hospodaření OSBL za únor 2009

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 K radaru v Brdech v aktuálním mezinárodním kontextu a ke skutečné povaze někdejšího československo-sovětského přátelství Petr  Kužvart
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
5. 4. 2009 Obama v Praze: Co zmizelo z radaru Karel  Dolejší
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
31. 3. 2009 Rekordních 150 000 podpisů pro referendum o radaru   
25. 3. 2009 Vláda národní autodestrukce padla. Nastoupí vláda provizoria? Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Proradarová vláda padla - jaké budou ty další?   
24. 3. 2009 Špatná vláda, mizerná demokracie Václav  Novotný
18. 3. 2009 American voice against proposed radar in the Czech Republic John Lindsay Poland

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   
16. 1. 2009 No a co...?!? Ladislav  Žák
15. 1. 2009 Čím si osladíme ten průš..? Miloš  Dokulil
15. 1. 2009 David Černý zůstal svým uměním za branami Evropy Josef  Brož
15. 1. 2009 Potlesk pro křupany Ivan  David

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Sílící bouře   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Summit NATO: Evropa odolává americkému tlaku na posily pro Afghánistán   
2. 4. 2009 G20 zklame   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
2. 4. 2009 Ne válce, ne NATO