MONARCHISTICKÝ PARAZITISMUS V DOBĚ KRIZE:

Politikové na londýnském summitu G20 projedli a propili za jediný den skoro 15 milionů Kč

7. 5. 2009

Když se minulý měsíc sešli v Londýně politikové států skupiny G20, aby řešili hospodářskou krizi, to, co tam snědli a vypili (včetně drahých vín) stálo britské daňové poplatníky skoro půl milionu liber, v přepočtu celých 15 milionů Kč.

Série recepcí v předvečer summitu pro úředníky a politiky stála více než 66 000 liber. Během summitu hosté vypili 136 lahví vína za celkovou cenu 6000 liber. Některé víno stálo až 140 liber (4200 Kč) za jedinou láhev.

Byly také připraveny švédské stoly pro až 220 poradců, nosičů aktovek a asistentů. Většina peněz však byla vydána na tři recepce pro 102 hosty, které se konaly v Londýně.

Celkové náklady na pohoštění pro 800 úředníků, 200 politiků a dalších zaměstnanců během jediného dne konference byly 435 000 liber, i když britské ministerstvo zahraničí tvrdí, že od této částky je možno odečíst DPH.

Poslanci zaútočili na premiéra Gordona Browna za to, že v době hospodářské krize vytáhl z kapes britských daňových poplatníků obrovské peníze na akci, která měla posloužit jen jeho osobní dobré pověsti jako hostitele.

Norman Baker, liberálně demokratický poslanec, uvedl: "Obraz světových politiků, jak popíjejí drahé víno a jedí drahé jídlo, zatímco tisíce lidí má obavy kvůli zaměstnání a nesplatitelným hypotékám, není dobrý."

Grant Shapps, konzervativní poslanec, který systematicky kritizuje výdaje britské vlády na pohoštění pro politiky, se vyjádřil, že Labouristické straně "to pořád ještě nedochází". Britské ministerstvo zahraničí hájilo výdaje na pohoštění na summitu. Uvedlo, že "šlo o nejvýznamnější mezinárodní akci v Británii od summitu G8 v roce 2005."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 7.5. 2009